Connect with us

science

15 doskonałych „szczęśliwych potraw” od awokado po cebulę

Published

on

15 doskonałych „szczęśliwych potraw” od awokado po cebulę

Są chwile, kiedy osiągamy najniższy poziom emocjonalny i czujemy się przygnębieni. Jak długo musimy znosić tak zły nastrój? Aby położyć kres depresji, przygotowaliśmy listę 15 tak zwanych „szczęśliwych potraw”, które szybko wprawią Cię w dobry nastrój. Ale co tak naprawdę jest niezbędne w przypadku niektórych produktów spożywczych, abyśmy byli usatysfakcjonowani i szczęśliwi? Powiemy ci.

Wideo: Te produkty spożywcze poprawiają nastrój organizmu

Jak ludzkie ciało może czuć się szczęśliwe?

dobry humor Czy możesz jeść! Tak, dobrze słyszałeś. W rzeczywistości istnieją pewne składniki odżywcze, które kontrolują Twoje emocje. Zatem to nie przypadek, że masz ochotę na określone produkty spożywcze, gdy jesteś w złym lub dobrym nastroju. Ponieważ Twoje uczucia powstają w mózgu i na nie wpływają także pewne rzeczy Materiały messengerowe, Neuroprzekaźniki To się nazywa kontrolowanie przez jedzenie. Za dobry nastrój odpowiadają między innymi dwa neuroprzekaźniki: DopaminaI hormon przyjemności SerotoninaKtóry jest uważany za jeden z hormonów szczęścia.

Serotonina

Serotonina jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za nastrój i ogólny stan zdrowia. Aby zwiększyć poziom serotoniny i poczuć się szczęśliwszym, możesz zrobić wiele rzeczy. Obejmuje to regularne ćwiczenia, a Zbilansowane odżywianieOdpowiedni sen, światło słoneczne i interakcje społeczne z przyjaciółmi, rodziną i współpracownikami. Aby organizm mógł wytwarzać serotoninę, potrzebuje ważnego elementu budulcowego: Tryptofan. Materiały budowlane znajdują się w wielu codziennych produktach spożywczych i można je łatwo włączyć do swojej diety.

Dopamina

Z drugiej strony dopamina jest neuroprzekaźnikiem… Nagroda i motywacja Powiązany. Wygląda jak jeden Naturalne lekiZ tym Endorfiny Uwalnia i łagodzi ból oraz przynosi uczucie prawdziwej radości. Ta apostolska substancja uwalnia się, gdy robimy coś, co na nas wpływa Uszczęśliwiać Albo kiedy osiągamy cel i jesteśmy z niego zadowoleni. Działania takie jak osiąganie celów, realizowanie hobby, słuchanie muzyki lub ćwiczenia mogą zwiększyć poziom dopaminy.

Popraw swój nastrój dzięki tym produktom

Tak naprawdę drogę do szczęścia możemy zjeść — przynajmniej niektóre produkty poprawiają nastrój. Oferujemy pyszne potrawy:

  1. Pokarmy bogate w węglowodanyL: Węglowodany często mają złą reputację, jeśli chodzi o utratę wagi. Węglowodany są ważne Źródło prądu Nasz mózg. Organizm może dobrze wykorzystać tryptofan do produkcji serotoniny, jeśli jesz węglowodany. Zdrowe wybory to ziemniaki, owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe.
  2. bananŻółte owoce tropikalne zawierają również aminokwas tryptofan. Jest również bogaty w witaminy A, B1, B2, B3, B5 i B6, które wspomagają produkcję serotoniny, a także magnez, który działa przeciwskurczowo.
  3. Nasiona Linumu: pożywienie Jest dobrym źródłem Kwasy tłuszczowe omega-3, Które mogą poprawić pracę mózgu i ustabilizować nastrój. Jak wynika z przeprowadzonych przez niego badań, olej lniany jest prawdziwą cudowną bronią w walce z depresją Psychiatria translacyjna Odkryłam.
  4. cebula: Najstarsza roślina uprawna na świecie, stosowana między innymi w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Mówi się, że sok z cebuli jest przeciwny Lęki i zły nastrój o pomoc. Cudowna bulwa zawiera KwercetynaJest przeciwutleniaczem, który może stymulować produkcję dopaminy i noradrenaliny, co przyczynia się do poprawy nastroju.
  5. Hummus: tak Zawartość tryptofanu Roślin strączkowych robi wrażenie: ciecierzyca zawiera 160 miligramów na 100 gramów. Jest również bogaty w żelazo i witaminy z grupy B oraz zawiera dużo białka.
  6. awokado: Żegnaj, zły nastrój! Awokado dostarcza także tryptofanu, ważnego budulca. Zielone jagody są również pełne Zdrowe składniki odżywcze Takie jak kwas foliowy, witamina K, witaminy D, B6 i E, a także potas i wapń.
  7. Komosa ryżowa: Dla osób cierpiących na Alergia na pszenicę Quinoa jest niezastąpiona od lat. Komosa ryżowa jest również bogata w białko i minerały. Komosa ryżowa to właściwy wybór ze względu na wysoką zawartość tryptofanu Zdrowy poprawiacz nastroju.
  8. Papryczka chili: Gorąca kapsułka może zrobić więcej, niż tylko nadać potrawom idealną pikantność. Ostra papryczka zawiera kapsaicynę, która wydziela hormon szczęścia – endorfiny. Pobudza także apetyt oraz krążenie i krążenie. Działają antybakteryjnie, przeciwdziałają niestrawności i wzdęciom.
  9. Zielone liściaste warzywaZielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, są prawidłowe Bomby odżywcze: Są bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy, które mogą promować produkcję serotoniny i dopaminy.
  10. Gruba rybaTłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Udoskonalają to Funkcja mózgu Należy także zadbać o dobre zachowanie.
  11. Mięso, drób i jajaBogate jest w nią mięso, drób i jaja BiałkaCo przyczynia się do produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina i noradrenalina. Wszystkie te aminokwasy poprawiają Twój nastrój.
  12. Orzechy i nasiona: Orzechy są prawdziwe Przekąska, która sprawi, że będziesz szczęśliwy. Dzięki zawartości magnezu i dużej zawartości tryptofanu poprawia nastrój. Selen jest również bogaty w nasiona i orzechy. Niedobór selenu może powodować zły nastrój.
  13. Jogurt, kapusta kiszona i kefirPrebiotyki i probiotyki znajdujące się w produktach takich jak kefir, jogurt czy kapusta kiszona wspomagają organizm. Zdrowa flora jelitowa. Bakterie jelitowe są ważnymi elementami budulcowymi neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, z których wszystkie odgrywają ważną rolę w nastroju.
  14. KawaTo dobra wiadomość dla wszystkich miłośników kawy: kofeina wpływa na aktywność neuroprzekaźników, takich jak adenozyna, noradrenalina, dopamina i serotonina. Na przykład kofeina blokuje neuroprzekaźnik adenozynę, powodując zmęczenie i hamując aktywność komórek nerwowych w organizmie. Jeśli działanie adenozyny zostanie zniesione przez kofeinę, wzrasta uwalnianie dopaminy. Może to tymczasowo poprawić Twój nastrój.
  15. czekolada: Po stresującym dniu lub po prostu przekąsce – czekolada od dawna uważana jest za środek zapewniający szczęście. Jednak cukierek zawiera tylko niewielką ilość tryptofanu. Zamiast tego często czekolada kojarzy nam się z przysmakiem lub nagrodą dla dzieci. Szczęśliwe wspomnienia sprawiają, że czujemy się lepiej, kiedy je jemy.
READ  Podwyżki czynszów dla emerytów - naukowiec broni swojego pomysłu

Wskazówki, jak poprawić swój nastrój jedzeniem

Nie tylko Dość ćwiczeń I Wygodne spanie Przyczyniaj się do swojego dobrego samopoczucia. Nawet z jednym Zbilansowana dieta Wspierasz zdrowie mózgu i zapobiegasz wahaniom nastroju. Oto nasze wskazówki, jak wykorzystać jedzenie na poprawę nastroju.

  1. Spraw, aby śniadanie było pożywne
  2. Jedz odpowiedni rodzaj tłuszczu. Takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest bogaty w wiele produktów spożywczych i olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy i awokado.
  3. Polegaj na produktach bogatych w węglowodany, takich jak ziemniaki lub produkty pełnoziarniste
  4. Zwróć uwagę na magnez i witaminę B6
  5. Pomyśl o witaminie D i omega-3
  6. Zadbaj o florę jelitową. Pokarmy zawierające probiotyki, takie jak kefir i jogurt, wspomagają pracę jelit.

Pokarmy, których należy unikać w diecie szczęścia

Niektóre produkty spożywcze mogą mieć raczej negatywny wpływ na nasz nastrój niż pozytywny, ponieważ nie zawierają prawie żadnych dobrych składników odżywczych.

  • Alkohol: Na wiele osób początkowo alkohol działa Energetyzujący. Dopamina uwalniana podczas picia działa relaksująco i łagodzi stany lękowe. Ale następny dzień nie wyglądał już tak różowo. Ponieważ lęki i niepokój często powracają z silnym bólem głowy.
  • cukierki: Tak naprawdę wie o tym każdy miłośnik słodyczy Cukier jest niezdrowy. Wysoki poziom cukru poprawia nastrój tylko na krótki czas. Na dłuższą metę cukier niszczy ciało i umysł.
  • Przekąski Podobnie jak chipsy i krakersy: Wieczorem na kanapie lubimy zjadać paczkę chipsów ziemniaczanych. Ale nie spożywamy żadnych zdrowych składników odżywczych. Podobnie jak w przypadku słodyczy, powoduje to większe obciążenie jelit.
  • Mosleya Z dużą ilością cukru: Zamiast jeść musli z dużą ilością cukru, warto przygotować płatki owsiane z owocami. To poprawia Twój nastrój i łączy Cię z tym, co jest wliczone w cenę Błonnik Pełne na dłużej.
  • LodyCukier uważany jest za ukojenie dla duszy. Jednak nawet ulubione lody poprawiają humor tylko na krótki czas.
  • Napoje energetyczne Z Tauryną: Napoje energetyczne są bardziej popularne niż kiedykolwiek. Ale te napoje mogą prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi lub poważnych problemów z sercem. Zwykle zawierają też dużo cukru.
  • Dla wielu osób kawa może mieć raczej negatywny niż pozytywny wpływ na nastrój. Picie zbyt dużej ilości kawy może powodować bóle głowy, pocenie się i niepokój u wrażliwych osób.
  • Napoje bezalkoholowe: Napoje bezalkoholowe, takie jak cola i fanta, również nie są bezpłatne Napoje cukrowe O imieniu. Brytyjski Zostań Doszło do wniosku, że u osób spożywających duże ilości cukru występuje zwiększone ryzyko zachorowania na choroby psychiczne. W związku z tym uważa się, że osoby, które spożywają więcej niż 67 gramów cukru dziennie w postaci słodyczy, napojów bezalkoholowych lub dodatku cukru, są bardziej narażone na choroby psychiczne niż osoby, które spożywają mniej niż 40 gramów dziennie.
  • Kiełbasa: Antybiotyki znajdujące się w niektórych produktach mięsnych i kiełbasach mogą mieć wpływ na nasze zdrowie Nasz nastrój i zdrowie uderzenie. Globalna sieć Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca spożywanie maksymalnie 500 gramów organicznego czerwonego mięsa tygodniowo.
  • Smażone jedzenie Takie jak frytki: Pokarmy zawierające dużą ilość tłuszczu mogą powodować infekcje jelitowe. Osoby z przewlekłymi stanami zapalnymi często mają problemy psychiczne, ponieważ wpływająca na nasze zdrowie serotonina produkowana jest głównie w jelitach.
READ  „Dopiero początek” – Najstarsza czarna dziura stanowi tajemnicę do badań

Pokarmy poprawiające nastrój: taki jest nasz wniosek

Można zachować dobry nastrój, jeśli dobrze się odżywiamy, ale rolę odgrywają również inne czynniki, takie jak dużo ruchu, dobra równowaga między życiem zawodowym a prywatnym i spokojny sen. Zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia przyczyniają się do poprawy ogólnego nastroju. Wymienione powyżej produkty spożywcze mogą również wspierać Twój dobry nastrój.

Swoją drogą, muzyka wpływa także na Twój nastrój – nasza playlista z pewnością porwie Cię do tańca.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory

Published

on

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory
  1. Generał Giessen
  2. doradca
  3. rezydencja

Naciska

Niektóre rośliny odstraszają szkodniki w pobliżu pomidorów. Inne kradną składniki odżywcze lub łatwo zarażają je chorobami, narażając zbiory na ryzyko.

Jeśli rośliny mają takie same wymagania co do miejsca i gleby, można je uprawiać m.in Idealnie towarzysko z wieloletnią rodziną. z pomidory Możesz spodziewać się dobrych zbiorów, ale powinieneś zachować ostrożność przy wyborze roślin towarzyszących. Zwłaszcza gdy mają takie same potrzeby, można konkurować z pomidorami i spowalniać ich wzrost.

Biedni sąsiedzi w łóżku zabierają pomidorom składniki odżywcze i przestrzeń

Łączenie pomidorów z niewłaściwymi roślinami towarzyszącymi może spowodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie produktywności. © ShopChop/Imago

Pomidory są bardzo żarłoczne i wymagają dużej ilości składników odżywczych. Dotyczy to również warzyw, takich jak ziemniaki i groszek, więc pomidory mogą bardzo niewiele ucierpieć na swoim obszarze, jeśli nie otrzymają wystarczającej ilości nawozu. Inne wydzielają przez korzenie substancje hamujące wzrost, które wpływają na pomidora. Na przykład ziemniaki mogą powodować takie choroby Jest podatny na zarazę późną i poraża pomidoryDlatego nie należy ich sadzić w pewnej odległości w tym samym grządce co pomidory.

Te rośliny nie powinny przechowywać pomidorów w pojemniku lub grządce:

  • opcja
  • koper włoski
  • Bakłażan
  • Pęcherzyca
  • Miłość
  • słonecznik
  • Salafi
  • słonecznik bulwiasty
  • Ziemniak
  • Groszek
  • Korzenie buraków

Więcej ekscytujących tematów ogrodowych znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24garten.de.

Możliwa jest harmonijna mieszana kultura z pomidorami

To, że są biednymi sąsiadami, nie zawsze oznacza, że ​​wspólne dorastanie jest tematem tabu. Jeśli są to rośliny ciężkie, można im przeciwdziałać, podając odpowiednią ilość nawozu. Należy także pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy roślinami, a w szczelinach najlepiej umieścić rośliny towarzyszące Do czego właściwie służą pomidory?: Na przykład nagietki, amarantus, bazylia, por i cebula (Allium) odstraszają szkodniki, takie jak mączliki i mszyce.

READ  Kryzys klimatyczny: kolejna pandemia będzie gorąca i sucha
Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium idzie o krok dalej w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec podjął próbę odtworzenia w probówce warunków panujących na Ziemi we wczesnych latach. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości Washingtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  Nowa kombinacja leków Corona: Naukowcy świętują przełom

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Pomysłowe wskazówki i metody trenowania bystrego umysłu!

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego ustawienia nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  Czy alternatywna teoria grawitacji może być rozwiązaniem?

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Czy palenie jest zdrowe? Pięć mitów na temat tytoniu i papierosów

Published

on

Tytoń jest substancją rakotwórczą, powoduje starzenie się skóry i szkodzi płodności. Większość ludzi dzisiaj wie, że palenie jest szkodliwe dla zdrowia. W połowie ubiegłego stulecia sytuacja wyglądała inaczej. W tamtym czasie przemysł tytoniowy reklamował swoje papierosy za pomocą czasami szalonych obietnic.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Choć od tego czasu wiele się zmieniło, palenie tytoniu jest nadal powszechne. Według Federalnego Ministerstwa Zdrowia w Niemczech pali około 23% wszystkich osób powyżej 18. roku życia. Kampanie edukacyjne mają na celu zachęcenie ludzi do rzucenia palenia lub całkowitego zaprzestania palenia. Jednak niektóre mity z przeszłości są nadal rozpowszechnione. Ale co jest nie tak i jakie jest w tym ziarno prawdy? Oto, co pokazuje sprawdzenie faktów dotyczących tytoniu:

Pięć mitów na temat palenia

1. Palenie sprawia, że ​​chudniesz

Zgadza się: ci, którzy dużo palą, spalają więcej kalorii. Kiedy palisz, wzrasta tętno i ciśnienie krwi, co oznacza, że ​​zużywa się więcej energii. Przy jednej paczce papierosów dziennie obrót może sięgać nawet 300 dodatkowych kalorii. Nikotyna powoduje również uwalnianie w organizmie hormonów, które zmniejszają uczucie głodu i apetytu. Obydwa są powodem, dla którego ludzie często przybierają na wadze kilka kilogramów po rzuceniu palenia.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ale to wszystko nie oznacza, że ​​palacze są szczuplejsi od innych ludzi. Jak pokazuje aktualne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze. W związku z tym odsetek tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej znacznie wzrasta u palaczy. Szczególnie niezdrowy jest tzw. tłuszcz trzewny. Gromadzi się w jamie brzusznej pomiędzy narządami i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy i demencji.

Po części prawdą jest również to, że palenie pozytywnie wpływa na trawienie. Nikotyna stymuluje wypróżnienia. Niektórzy byli palacze skarżą się na uczucie sytości i zaparcia po rzuceniu palenia. Jest to jednak reakcja krótkotrwała. Zwykle organizm przyzwyczaja się do tego w ciągu kilku tygodni i jelita wracają do normalnego ruchu.

2. Palenie pomaga walczyć ze stresem

Nikotyna działa na ośrodek nagrody w mózgu, wywołując w ten sposób poczucie szczęścia. Ten efekt poprawiający nastrój jest często postrzegany przez palaczy jako środek uspokajający. Nawet głębokie wydechy i wdechy podczas palenia mogą również wywołać uczucie relaksu. W rzeczywistości w organizmie pojawia się reakcja stresowa: naczynia krwionośne zwężają się, a tętno wzrasta.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ponadto stres i palenie są od siebie zależne. Ponieważ gdy poziom nikotyny we krwi spada, u osób uzależnionych pojawiają się objawy odstawienia. Powoduje to stres i bezsenność, a organizm pragnie kolejnego papierosa, aby złagodzić stres.

Życie i my

Poradnik zdrowia i dobrego samopoczucia dla całej rodziny – w każdy drugi czwartek.

3. Palenie poprawia koncentrację

Wdychanie dymu tytoniowego, że tak powiem, stawia organizm w stan gotowości. Nikotyna powoduje uwalnianie pewnych substancji przekaźnikowych w mózgu. Aktywowany jest współczulny układ nerwowy, który z powodów ewolucyjnych przygotowuje ludzi do ataku lub ucieczki. Stan ten zwiększa ogólną wydajność organizmu. Zdolność do koncentracji wzrasta także na krótki okres zaraz po wypaleniu papierosa.

Ale na dłuższą metę wszystko wygląda inaczej. Z jednej strony regularne palenie wywołuje efekt przyzwyczajenia, co oznacza, że ​​efekt poprawy wydajności zanika. Alternatywnie, objawy odstawienia mogą powodować trudności z koncentracją. Z drugiej strony wiele badań wykazało, że palenie tytoniu trwale zmienia sygnały w mózgu. Istotną rolę w tej kwestii odgrywa glutaminian, który odpowiada m.in. za procesy uczenia się w mózgu. Udowodnili to naukowcy ze SzwajcariiLiczba ważnych receptorów glutaminianu w mózgu palaczy zmniejsza się nawet o 30 procent.

Wykazano również, że zmiany w mózgu utrzymują się nawet po rzuceniu palenia. Zatem przypuszczalnie powrót sygnałów w mózgu zajmuje dużo czasu. Brytyjskie badanie wykazało również, że palenie ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Palenie tytoniu pogarsza pamięć i koncentrację. Rozważane jest również palenie Czynnik ryzyka demencji i choroby Alzheimera.

Przeczytaj więcej dalej reklama

4. Palenie chroni przed zakażeniem koroną

Od początku pandemii korony w badaniach wielokrotnie pojawiał się tzw. „paradoks palenia”: z wielu badań wynikało, że palacze są mniej podatni na zakażenie wirusem. Jednocześnie wykazano, że w przypadku zakażenia występuje znacznie większe ryzyko zachorowania na poważną chorobę. Wiele wskazuje na to, że oba mogą być prawdziwe.

Istnieje kilka powodów, dla których można stwierdzić, że palacze są mniej podatni na zakażenie koronawirusem. Z jednej strony wydaje się, że nikotyna zapobiega tworzeniu się receptorów na powierzchni komórki, do której atakuje koronawirus. Z drugiej strony u palaczy może występować większa aktywność immunologiczna w gardle, ponieważ dym papierosowy podrażnia układ oddechowy. Ale jedno jest i tak jasne: konsekwencje zdrowotne palenia są tak poważne, że nikt nie zaleca palenia w celu ochrony przed chorobą koronową.

5. E-papierosy są nieszkodliwe

Zamiast tytoniu e-papierosy zazwyczaj zawierają płyn zawierający nikotynę, który odparowuje podczas palenia za pomocą elementu grzejnego zasilanego bateryjnie. Skład składników może się znacznie różnić w zależności od produktu.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

W oparach e-papierosów jest znacznie mniej substancji rakotwórczych niż w dymie tytoniowym. Waporyzatory elektroniczne nie są jednak szkodliwe dla zdrowia. Zwraca na to uwagę Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR). Wapowanie może wytwarzać toksyczne substancje, takie jak formaldehyd, aldehyd octowy i akroleina. Nikotyna pozostaje szkodliwa nawet w przypadku wdychania w postaci oparów. Sprzyja chorobom układu krążenia i zwiększa ryzyko zakrzepów krwi i udaru mózgu. Ponadto nadal brakuje długoterminowych badań dotyczących konsekwencji palenia nikotyny.

BfR wyraźnie ostrzega przed samodzielnym mieszaniem e-liquidów. Każdy, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, naraża się na ryzyko poważnego zatrucia. Instytut potwierdza, że ​​może to zagrażać życiu.

READ  Zmniejsz śmiertelność na raka dzięki witaminie D: Potencjał zmniejszenia liczby zgonów o 30 000
Continue Reading

Trending