Connect with us

science

Niedobór witaminy D: sztuczne spożycie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia

Published

on

  • ZSophia Luther

    Blisko

Witamina D jest niezwykle ważna dla organizmu. Istnieją sposoby zapobiegania niedoborom. Ale bądź ostrożny – zbyt duża podaż może również zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Frankfurt – Zwłaszcza w ciemnej porze roku, kiedy jest zimno i wilgotno, tylko kilka osób jedzie na zewnątrz. Praca w domu w czasie pandemii Corona oznacza również, że coraz mniej ludzi przebywa na zewnątrz. Ale to jest szczególny problem zdrowotny. Ludzki organizm potrzebuje między innymi światła słonecznego do produkcji ważnej witaminy: witaminy D. Jest to bardzo ważne dla ludzi, ponieważ reguluje metabolizm fosforanów i wapnia, a tym samym przyczynia się do twardnienia kości. Dodatkowo witamina D wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na siłę mięśni.

Dlatego niedobór witaminy D może być szkodliwy dla zdrowia. Jak podsumowuje rztezeitung, lista chorób, które mogą mieć związek z niedoborem, jest coraz dłuższa. Obejmuje choroby, takie jak podatność na infekcje, osłabienie mięśni, zawał serca, cukrzycę, reumatyzm, depresję, chorobę Alzheimera i stwardnienie rozsiane. Ale kiedy jest niedobór i co należy z tym zrobić?

Zapobieganie niedoborowi witaminy D: zamiast pigułek i tym podobnych – może naprawdę pomóc

Według Niemieckiego Stowarzyszenia Dietetyków (DGE) niedobór występuje, jeśli stężenie 25-hydroksywitaminy-D w surowicy jest mniejsze niż 30 nmol na litr surowicy. Tego typu niedobór nie występuje w przypadku większości mieszkańców Niemiec. Jednak prawie 60 procent Niemców nie osiąga najlepszego możliwego stężenia we krwi wynoszącego 50 nanomoli na litr surowicy – potwierdza społeczność zawodowa. W rezultacie oznacza to, że ponad połowa potencjału witaminy D dla zdrowia nie została w pełni wykorzystana. Jednak zdaniem ekspertów niekoniecznie zaleca się stosowanie tabletek i suplementów dla osób zdrowych. Ponieważ może promować tworzenie witamin poprzez dostosowany styl życia i odpowiednie odżywianie.

Światło słoneczne na skórze może być wystarczające, aby organizm wytworzył niezbędną ilość witaminy D. Jednak to, ile tej ważnej witaminy jest faktycznie wytwarzane, zależy od takich czynników, jak pora roku, pogoda, odzież i typ skóry. Dlatego porady DGE należy rozumieć wyłącznie jako wartości trasowania. Od marca do maja w Niemczech wystarczy 10 do 25 minut opalania, w zależności od rodzaju skóry. Około jedna czwarta powierzchni ciała powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, np. Część rąk i nóg, a także dłonie i twarz. W przypadku typów skóry 1 i 2 typ skóry wymieniony w tabeli oznacza „odcień skóry od jasnej do bardzo jasnej, włosy jasnorude lub blond i oczy niebieskie lub zielone”. Trzeci rodzaj skóry to „karnacja średnia, ciemne włosy i brązowe oczy”.

Witamina D: Koncentracja jest najwyższa w tych produktach

Jednak te orientacyjne wartości odnoszą się tylko do okresu od marca do października. Ale jaki jest najlepszy sposób zachowania się w ciemności? Oczywiście w okresie zimowym korzystne jest również siedzenie na słońcu, ale ponieważ kąt padania światła słonecznego jest bardzo płaski, zgodnie z „rztezeitung”, duże ilości witaminy nie muszą być produkowane. D polega na tym, że może ona być magazynowana w organizmie, więc jeśli gromadzisz zapasy witaminy latem, możesz ją karmić w chłodniejszych, mniej słonecznych miesiącach.

jedzenie Witamina D (μg na 100g)
Hering 7,80-25,00
łosoś 16,00
Żółtko jaja kurzego 5,60
makrela 4,00
Jaja kurze ogółem 2,90
Kurki 2,10
Grzyby 1,90
Wątróbka wołowa 1,70
Goudakäse, 45% F. i. R. 1,30
ghee 1,20
Źródło: BfR na podstawie Souci / Fach / Kraut, 2008

Ale odpowiednia dieta może również pomóc w podniesieniu poziomu witaminy D. Stężenie tej ważnej witaminy jest największe w tłustych rybach, takich jak śledzie i łosoś. Jajka mają również niezwykłą koncentrację. Poleca się również różne rodzaje grzybów i wątróbek. Jednak na przykład Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) utrzymuje, że spożycie witaminy D w diecie odgrywa jedynie drugorzędną rolę. Skupiamy się na wytwarzaniu światła słonecznego przez organizm.

READ  Naukowcy wyjaśniają tajemnicze odkrycie łazika NASA

Przedawkowanie witaminy D – zbyt duża ilość witaminy D może być szkodliwa dla zdrowia

Nie ma pigułek i balsamów zawierających tylko witaminę D, a niektóre pokarmy są teraz nawet wzbogacone witaminą D. Jednak wyraźnie zaleca się przyjmowanie takich suplementów tylko wtedy, gdy istnieje udowodniony niedobór witaminy D, a poprawy poziomu nie można osiągnąć przez jedzenie lub ekspozycję na słońce, co potwierdza BfR i nie ma ku temu żadnych powodów.

Ponieważ nadmiar witaminy D może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka ostrzega: „Przy regularnym dziennym spożyciu ponad 100 mikrogramów witaminy D, co obecnie można osiągnąć jedynie poprzez nadmierne spożycie preparatów witaminy D przy normalnych nawykach żywieniowych, mogą wystąpić niepożądane skutki, takie jak tworzenie się nerek”. lub zwapnienia występują w nerkach. Jednak z powodów medycznych większe ilości witaminy D. można określić medycznie. ”

Niedobór witaminy D: grupy ryzyka – gdy eksperci zalecają pigułkę & co.

Jednak niektóre grupy ludzi należą do grup podatnych na niedobór witaminy D. Obejmuje to na przykład osoby, które ze względów zdrowotnych lub innych mogą spędzać niewiele czasu na świeżym powietrzu (na przykład z powodu choroby). Nawet ludzie, którzy ze względów kulturowych lub religijnych wychodzą z domu tylko z całkowicie zakrytym ciałem lub osoby o ciemniejszej karnacji, zgodnie z BfR. Osoby starsze również należą do grupy ryzyka, ponieważ tworzenie się witaminy D w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem. Oprócz osób starszych do grupy ryzyka zalicza się także młodzież. Ponieważ niemowlęta otrzymują bardzo mało witaminy z mleka matki, należy w miarę możliwości unikać bezpośredniego światła słonecznego.

Suplementacja witaminy D jest zalecana dla tych grup wysokiego ryzyka. Jednak tylko wtedy, gdy stwierdzi się ich niedobór i lekarz zaleci im poprawę poziomu tej witaminy. (Sophia Luther)

READ  4 typowe zachowania syndromu oszusta – i co możesz z nimi zrobić!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian

Published

on

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Unikaj cukru przez dni, tygodnie, a nawet miesiące: każdy, kto rzeczywiście tego próbował, wie, jak trudne może być rozpoczęcie. Ale projekt jest tego wart.

Cukier jest wszędzie – w napojach bezalkoholowych, słodyczach, gotowych posiłkach, a nawet w rzekomo zdrowej żywności, takiej jak jogurt czy musli. Dlaczego należy monitorować spożycie cukru? Nadmierne spożycie może mieć daleko idące negatywne konsekwencje zdrowotne. Począwszy od zwiększonego ryzyka otyłości i jej konsekwencji, takich jak cukrzyca czy różnego rodzaju nowotwory, aż po depresję, która może wynikać z niedożywienia. Istnieją również dowody na to, że zbyt duża ilość cukru w ​​diecie może powodować zaburzenia snu i słabą koncentrację – podaje Szpital Uniwersytecki w Aachen.

Przeciętny Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru

„Wywieramy presję na cały nasz organizm. Nasila się stan zapalny, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. To sprawia, że ​​jesteśmy bardziej podatni na choroby” – mówi Birgit Tolkon-Brut, starsza dietetyczka w zespole ds. żywienia i cukrzycy (PEDT) w ośrodku. Cytat ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH Aachen w oświadczeniu uniwersyteckim. Spożywanie dużych ilości cukru będzie również miało wpływ na florę jelitową: „Jeśli nasze jelita nie będą zrównoważone, ucierpi na tym jednocześnie nasze zdrowie psychiczne i fizyczne”.

Dieta bezcukrowa nie tylko obiecuje szczuplejszą talię, ale także poprawia parametry krwi i poziom cholesterolu. © MichaelixWe/Imago

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Dobra wiadomość: świadomie unikając cukru, możemy mieć ukierunkowany wpływ na nasze zdrowie. Lekarz i specjalista ajurwedy dr. Ulricha Bohoefera. Według niego przeciętny obywatel Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru – znacznie więcej niż maksymalna dawka zalecana przez Światową Organizację Zdrowia wynosząca sześć łyżeczek.

Poprawiony poziom tłuszczu we krwi, lepsza skóra i lepszy nastrój dzięki unikaniu cukru

Zdaniem Bohofera już od miesiąca unikanie cukru ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wymienia siedem możliwych skutków:

  1. the Poziom tłuszczu we krwi Poprawa, która znacznie zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
  2. Ha Poziom cukru we krwi normalizacja. Cukier powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co wywiera nacisk na trzustkę i może w dłuższej perspektywie prowadzić do złego metabolizmu cukru. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Unikanie cukru może mieć działanie terapeutyczne w przypadku prekursorów cukrzycy: „Można odwrócić proces poprzedzający cukrzycę typu 2” – mówi Bohofer.
  3. Przegrywają Waga. Chociaż cukier zapewnia szybką energię, nie zapewnia uczucia sytości na długo. Może to łatwo prowadzić do apetytu na jedzenie i nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia.
  4. Ha Mikrobiom W jelitach jama ustna i układ rozrodczy regenerują się, ponieważ złe bakterie i grzyby otrzymują mniej pożywienia.
  5. Zmniejszasz ryzyko kontuzji Choroby autoimmunologiczne Podobnie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy z Uniwersytetu w Würzburgu przypisywali to wynikom swoich badań, które wykazały, że nadmierne spożycie cukru wzmaga aktywność procesów metabolicznych aktywujących geny stanu zapalnego, jak wyjaśnia doktor Ulrich Bohofer.
  6. Ha Wygląd skóry Poprawia się, ponieważ wewnętrzne zapalenie sprzyja również pojawianiu się przebarwień skóry, takich jak pryszcze i trądzik.
  7. Ha nastrój Przychodzi do równowagi, ponieważ poziom dopaminy wraca do normy.
READ  Podobno meteor zniszczył dom w Kalifornii - na zdjęciach widać kulę ognia - z całego świata

Nie każdy cukier jest taki sam

W owocach i mleku Naturalny cukier Zawiera. Jednak w połączeniu z innymi składnikami naturalnej żywności jest to ważny makroskładnik, którego nasz organizm potrzebuje do utrzymania wszystkich ważnych funkcji. Różny Sztuczny cukier. Uważa się, że jest to niezdrowe, ponieważ jest wysoko przetworzone i nie zawiera zdrowych składników odżywczych, takich jak potas czy wapń. „Naturalny cukier występujący w owocach, owocach i warzywach, czyli cukier złożony, czyli węglowodany znajdujące się w ziemniakach, całym ryżu i roślinach strączkowych, są ważnymi źródłami energii i błonnika dla naszego organizmu i sprzyjają zdrowiu”. Z drugiej strony cukier dodany w wypiekach, napojach bezalkoholowych, sokach owocowych i słodyczach w dużych ilościach jest szkodliwe.” – podsumowuje ekspertka ds. żywienia Birgitte Tolkon-Brutt ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH w Aachen.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

NASA dokonuje zaskakującego odkrycia na Marsie: „To naprawdę zagadkowe”

Published

on

NASA dokonuje zaskakującego odkrycia na Marsie: „To naprawdę zagadkowe”
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik Curiosity NASA dokonuje zaskakującego odkrycia w dawnym jeziorze na Marsie. Badania są zagadkowe: skąd pochodzi potrzebny nam tlen?

Los Alamos – Według NASA minerał mangan występuje na Ziemi „Niedoceniany bohater ewolucji życia”. Teraz łazik Curiosity na Marsie odkrył tlenek manganu w zaskakująco dużych ilościach na Czerwonej Planecie, co stanowi tajemnicę dla badaczy. „Tlenek manganu trudno jest wytworzyć na powierzchni Marsa, więc nie spodziewaliśmy się znaleźć go w tak wysokich stężeniach” – wyjaśnia Patrick Gasda z Narodowego Laboratorium w Los Alamos.

Zespół kierowany przez Gasdę dokonał tego odkrycia za pomocą „ciekawości”. W czasopiśmie specjalistycznym Journal of Geophysical Research: Planety opublikowany. „Na Ziemi tego typu osady występują przez cały czas, ponieważ wysoki poziom tlenu w naszej atmosferze powstaje w wyniku fotosyntezy i działania drobnoustrojów, które katalizują reakcje utleniania manganu” – stwierdza Gasda w jednym z artykułów. ogłoszenie. Nie ma jednak dowodów na istnienie życia na Marsie, a sposób wytwarzania tlenu (niezbędnego do utleniania manganu) w marsjańskiej atmosferze jest niejasny.

Łazik Curiosity NASA wykrywa tlenek manganu na Marsie – znak życia?

„To naprawdę zagadkowe, w jaki sposób powstaje i koncentruje się tutaj tlenek manganu” – podsumowuje Gasda. „Wyniki te wskazują na większe procesy zachodzące w marsjańskiej atmosferze lub w wodach powierzchniowych i pokazują, że należy zrobić więcej, aby zapobiec utlenianiu”. zostały niedawno odkryte na dnie Marsa. Jest to ważne odkrycie dla badań.

Należąca do NASA sonda Curiosity odkryła tlenek manganu w centrum krateru Gale, gdzie wylądowała w 2012 roku i od tego czasu go bada. W tym celu łazik „wystrzeliwuje” ciekawe skały, które bada za pomocą m.in. laserów. Małe jego kawałki odparowują – Curiosity następnie analizuje chmurę pary za pomocą czegoś, co nazywa się ChemCam. Zespół badawczy odkrył, że prawie połowę analizowanych skał stanowi tlenek manganu.

Łazik pozostał
Łazik Curiosity NASA działa na Marsie od 6 sierpnia 2012 roku i nadal zachwyca swoich fanów na Ziemi takimi właśnie selfie. W międzyczasie dostarcza swoim zespołom badawczym na Ziemi mnóstwo danych z Czerwonej Planety. © NASA/JPL-Caltech/MSSS

Curiosity znajduje tlenek manganu na brzegu podejrzanego marsjańskiego jeziora

Zespół badawczy zakłada, że ​​miejsce, w którym Curiosity odkrył tlenek manganu, musiało znajdować się na brzegu jeziora. Mówi się, że rzeka wpadała tam do jeziora. Na Ziemi skały bogate w tlenek manganu odkryto także na brzegach płytkich jezior.

Astrobiolog Manasvi Lingam, który nie brał udziału w badaniach, wyjaśnia, że ​​nowo odkryte skały na Marsie to „dodatkowy dowód na obecność na Marsie wody w stanie ciekłym, która jest korzystna dla życia”. Naprzeciwko bramy Nauka na żywo. „Ta praca dostarcza dowodów potwierdzających możliwość zamieszkania”.

Łazik NASA oferuje „wgląd w środowisko nadające się do zamieszkania” na Marsie

„Środowisko jeziora Gale, ujawnione przez te starożytne skały, daje nam wgląd w środowisko nadające się do zamieszkania podobne do dzisiejszych miejsc” – mówi Nina Lanza, główna badaczka instrumentu ChemCam w Curiosity. „Minerały manganu są szeroko rozpowszechnione w płytkich wodach. Woda w ziemskich jeziorach jest bogata w substancje utleniające i znalezienie tak charakterystycznych cech na starożytnym Marsie jest niezwykłe.

Łazik Curiosity NASA nie jest sam na Marsie: łazik Perseverance również bada Czerwoną Planetę, ale w innym regionie. Tam rzeczywiście rozszyfrował przeszłość wody na Marsie i odkrył kamień, który przewyższył wszystkie poprzednie odkrycia. (niezapłacony rachunek)

READ  4 typowe zachowania syndromu oszusta – i co możesz z nimi zrobić!
Continue Reading

science

Mówi się, że impulsy czerwonego światła odmładzają nerwy

Published

on

pte20240508001 Medycyna/wellness i badania/rozwój

Według naukowców z Uniwersytetu w Birmingham początkowy postęp nastąpił już po pięciu operacjach napromieniania

Wszczepienie światła w kręgosłup w celu stymulacji nerwów (Zdjęcie: birmingham.ac.uk)

Wszczepienie światła w kręgosłup w celu stymulacji nerwów (Zdjęcie: birmingham.ac.uk)

Birmingham (pte001/05/08/2024/06:00)

Według naukowców, pacjenci z urazami rdzenia kręgowego mogą Uniwersytet w Birmingham Nadzieja na wyzdrowienie lub przynajmniej złagodzenie jej objawów. Udało im się naprawić uszkodzone połączenia nerwowe za pomocą światła czerwonego i bliskiej podczerwieni. Światło kierowane jest bezpośrednio na miejsce urazu. Eksperci określili idealną dawkę dla nowego podejścia terapeutycznego i wykazali, że może ona prowadzić do znacznych usprawnień terapeutycznych, w tym znacznego przywrócenia czucia i ruchu, a także regeneracji uszkodzonych komórek nerwowych.

Komórki nerwowe muszą rosnąć

Światło o długości fali 660 nm ma działanie neuroprotekcyjne, czyli poprawia przeżywalność komórek nerwowych oraz neuroregenerację, czyli stymuluje wzrost komórek nerwowych. Naukowcy pod kierownictwem Zubaira Ahmeda wykorzystali modele komórkowe do określenia optymalnej częstotliwości światła i najskuteczniejszego czasu trwania promieniowania w celu maksymalizacji funkcji i stymulowania wzrostu neuronów.

Naukowcy odkryli, że ekspozycja na światło czerwone o długości fali 660 nanometrów przez jedną minutę dziennie zwiększa żywotność komórek – miarę liczby żywych komórek – o 45 procent w ciągu pięciu dni leczenia.

Kabel światłowodowy przesyła światło

Jednakże procedura ta jest obecnie odpowiednia jedynie w ograniczonym zakresie na czas niezbędny do leczenia. Źródło światła należy umieścić tam, gdzie powinno ono działać leczniczo. Można to osiągnąć poprzez wprowadzenie minimalnie inwazyjnych włókien optycznych, które po zakończeniu zabiegu są ponownie usuwane. Ahmed myśli także o opracowaniu wszczepialnych źródeł światła, które można by wprowadzić do mózgu, na przykład w celu stymulacji tamtejszych neuronów.

Operacje po urazach rdzenia kręgowego są powszechne, ale obecnie operacje te mają na celu jedynie stabilizację kości kręgosłupa, które uległy uszkodzeniu w wyniku urazu. W przyszłości chirurdzy mogliby wykorzystać tę okazję do wszczepienia urządzenia, które pomoże chronić i naprawiać rdzeń kręgowy.

READ  Bardziej atrakcyjne dla komarów: wirusy dengi zmieniają zapach swoich żywicieli

(koniec)

Continue Reading

Trending