Connect with us

science

Niedobór witaminy D: sztuczne spożycie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia

Published

on

  • ZSophia Luther

    Blisko

Witamina D jest niezwykle ważna dla organizmu. Istnieją sposoby zapobiegania niedoborom. Ale bądź ostrożny – zbyt duża podaż może również zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Frankfurt – Zwłaszcza w ciemnej porze roku, kiedy jest zimno i wilgotno, tylko kilka osób jedzie na zewnątrz. Praca w domu w czasie pandemii Corona oznacza również, że coraz mniej ludzi przebywa na zewnątrz. Ale to jest szczególny problem zdrowotny. Ludzki organizm potrzebuje między innymi światła słonecznego do produkcji ważnej witaminy: witaminy D. Jest to bardzo ważne dla ludzi, ponieważ reguluje metabolizm fosforanów i wapnia, a tym samym przyczynia się do twardnienia kości. Dodatkowo witamina D wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na siłę mięśni.

Dlatego niedobór witaminy D może być szkodliwy dla zdrowia. Jak podsumowuje rztezeitung, lista chorób, które mogą mieć związek z niedoborem, jest coraz dłuższa. Obejmuje choroby, takie jak podatność na infekcje, osłabienie mięśni, zawał serca, cukrzycę, reumatyzm, depresję, chorobę Alzheimera i stwardnienie rozsiane. Ale kiedy jest niedobór i co należy z tym zrobić?

Zapobieganie niedoborowi witaminy D: zamiast pigułek i tym podobnych – może naprawdę pomóc

Według Niemieckiego Stowarzyszenia Dietetyków (DGE) niedobór występuje, jeśli stężenie 25-hydroksywitaminy-D w surowicy jest mniejsze niż 30 nmol na litr surowicy. Tego typu niedobór nie występuje w przypadku większości mieszkańców Niemiec. Jednak prawie 60 procent Niemców nie osiąga najlepszego możliwego stężenia we krwi wynoszącego 50 nanomoli na litr surowicy – potwierdza społeczność zawodowa. W rezultacie oznacza to, że ponad połowa potencjału witaminy D dla zdrowia nie została w pełni wykorzystana. Jednak zdaniem ekspertów niekoniecznie zaleca się stosowanie tabletek i suplementów dla osób zdrowych. Ponieważ może promować tworzenie witamin poprzez dostosowany styl życia i odpowiednie odżywianie.

Czas ekspozycji na słońce dla typów skóry 1/2 Czas ekspozycji na światło słoneczne dla skóry typu III
Od marca do maja: 10-20 minut Od marca do maja: 15-25 minut
Od czerwca do sierpnia: od 5 do 10 minut Od czerwca do sierpnia: od 10 do 15 minut
Od września do października: 10-20 minut Od września do października: 15-25 minut
Źródło: Niemieckie Stowarzyszenie Żywienia (DGE)

Światło słoneczne na skórze może być wystarczające, aby organizm wytworzył niezbędną ilość witaminy D. Jednak to, ile tej ważnej witaminy jest faktycznie wytwarzane, zależy od takich czynników, jak pora roku, pogoda, odzież i typ skóry. Dlatego porady DGE należy rozumieć wyłącznie jako wartości trasowania. Od marca do maja w Niemczech wystarczy 10 do 25 minut opalania, w zależności od rodzaju skóry. Około jedna czwarta powierzchni ciała powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, np. Część rąk i nóg, a także dłonie i twarz. W przypadku typów skóry 1 i 2 typ skóry wymieniony w tabeli oznacza „odcień skóry od jasnej do bardzo jasnej, włosy jasnorude lub blond i oczy niebieskie lub zielone”. Trzeci rodzaj skóry to „karnacja średnia, ciemne włosy i brązowe oczy”.

Witamina D: Koncentracja jest najwyższa w tych produktach

Jednak te orientacyjne wartości odnoszą się tylko do okresu od marca do października. Ale jaki jest najlepszy sposób zachowania się w ciemności? Oczywiście w okresie zimowym korzystne jest również siedzenie na słońcu, ale ponieważ kąt padania światła słonecznego jest bardzo płaski, zgodnie z „rztezeitung”, duże ilości witaminy nie muszą być produkowane. D polega na tym, że może ona być magazynowana w organizmie, więc jeśli gromadzisz zapasy witaminy latem, możesz ją karmić w chłodniejszych, mniej słonecznych miesiącach.

jedzenie Witamina D (μg na 100g)
Hering 7,80-25,00
łosoś 16,00
Żółtko jaja kurzego 5,60
makrela 4,00
Jaja kurze ogółem 2,90
Kurki 2,10
Grzyby 1,90
Wątróbka wołowa 1,70
Goudakäse, 45% F. i. R. 1,30
ghee 1,20
Źródło: BfR na podstawie Souci / Fach / Kraut, 2008

Ale odpowiednia dieta może również pomóc w podniesieniu poziomu witaminy D. Stężenie tej ważnej witaminy jest największe w tłustych rybach, takich jak śledzie i łosoś. Jajka mają również niezwykłą koncentrację. Poleca się również różne rodzaje grzybów i wątróbek. Jednak na przykład Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) utrzymuje, że spożycie witaminy D w diecie odgrywa jedynie drugorzędną rolę. Skupiamy się na wytwarzaniu światła słonecznego przez organizm.

Przedawkowanie witaminy D – zbyt duża ilość witaminy D może być szkodliwa dla zdrowia

Nie ma pigułek i balsamów zawierających tylko witaminę D, a niektóre pokarmy są teraz nawet wzbogacone witaminą D. Jednak wyraźnie zaleca się przyjmowanie takich suplementów tylko wtedy, gdy istnieje udowodniony niedobór witaminy D, a poprawy poziomu nie można osiągnąć przez jedzenie lub ekspozycję na słońce, co potwierdza BfR i nie ma ku temu żadnych powodów.

Ponieważ nadmiar witaminy D może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka ostrzega: „Przy regularnym dziennym spożyciu ponad 100 mikrogramów witaminy D, co obecnie można osiągnąć jedynie poprzez nadmierne spożycie preparatów witaminy D przy normalnych nawykach żywieniowych, mogą wystąpić niepożądane skutki, takie jak tworzenie się nerek”. lub zwapnienia występują w nerkach. Jednak z powodów medycznych większe ilości witaminy D. można określić medycznie. ”

Niedobór witaminy D: grupy ryzyka – gdy eksperci zalecają pigułkę & co.

Jednak niektóre grupy ludzi należą do grup podatnych na niedobór witaminy D. Obejmuje to na przykład osoby, które ze względów zdrowotnych lub innych mogą spędzać niewiele czasu na świeżym powietrzu (na przykład z powodu choroby). Nawet ludzie, którzy ze względów kulturowych lub religijnych wychodzą z domu tylko z całkowicie zakrytym ciałem lub osoby o ciemniejszej karnacji, zgodnie z BfR. Osoby starsze również należą do grupy ryzyka, ponieważ tworzenie się witaminy D w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem. Oprócz osób starszych do grupy ryzyka zalicza się także młodzież. Ponieważ niemowlęta otrzymują bardzo mało witaminy z mleka matki, należy w miarę możliwości unikać bezpośredniego światła słonecznego.

Suplementacja witaminy D jest zalecana dla tych grup wysokiego ryzyka. Jednak tylko wtedy, gdy stwierdzi się ich niedobór i lekarz zaleci im poprawę poziomu tej witaminy. (Sophia Luther)

READ  Pandemia koronacyjna: ++ wskaźnik infekcji wzrasta na siedem dni do ponad 50 ++
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

„Więc żyjemy na innej planecie!”

Published

on

Powodzie zwiększą i zmniejszą powierzchnię ziemi. Efekt globalnego ocieplenia. Jeśli trend nie ulegnie odwróceniu, istnieje ryzyko załamania. Zdjęcie: pxtutaj/ CC0

Klimatolog Anderson mówi: „Zmierzamy w kierunku katastrofalnego globalnego ocieplenia”. Ale rządy nadal oszukują, jeśli chodzi o ochronę klimatu. Naukowcy zajmują się również zielonym praniem. (część pierwsza)

Jesteśmy w drodze do świata, w którym będzie o trzy do czterech stopni cieplej, mówi znany badacz klimatu Kevin Anderson z Tyndale Center for Climate Change Research w Wielkiej Brytanii. Doradza rządom i Grecie Thunberg w kwestiach naukowych.

W rozmowie z Davidem Goessmannem z Telepolis Anderson wyjaśnia, dokąd zmierzamy, jeśli kurs nie zostanie natychmiast zmieniony. Żaden kraj na świecie, zwłaszcza kraje uprzemysłowione, nie jest na dobrej drodze do uzyskania dwóch stopni, nie mówiąc już o 1,5. Ale nie tylko rządy zawodzą i nadal oszukują, jeśli chodzi o ochronę klimatu. Wielu klimatologów odpowiada również za to, że kryzys nie jest traktowany poważnie. To jest „bardzo niebezpieczne”. Na zmianę kursu pozostało niewiele czasu.

Dokąd obecnie zmierzamy pod względem temperatury? Jaki ma to wpływ na świat i na nas?

Kevin Anderson: Trudno powiedzieć, dokąd zmierzamy, ale myślę, że w tym stuleciu ocieplenie wynosi około trzech do czterech stopni Celsjusza. Gdyby tak się stało, żylibyśmy na innej planecie.

Rzućmy okiem na najnowszy raport IPCC, 1.5 SAR. W nim zbadano wpływ ocieplenia o 1,5 stopnia na klimat i porównano go ze scenariuszem 2 stopnia. Na przykład przy temperaturze 1,5 stopnia około trzy czwarte Wielkiej Rafy Koralowej i innych koralowców tropikalnych ulega zniszczeniu, wszystkie o dwa stopnie.

Tak więc nawet przy niższych temperaturach i niewielkich różnicach wpływ na ekosystemy jest ogromny. Jak to wpłynie na owady zapylające nasze rośliny i pomagające nam produkować żywność? Zostaną również poważnie uszkodzone, co już się dzieje. Więc będziemy mieć duże problemy w produkcji żywności.

Susze i powodzie tylko pogorszą sytuację. Konflikty militarne, jakie obserwujemy w niektórych częściach świata, zwiększą i zagrożą stabilności społeczeństw, ich przemysłu i rolnictwa, od których ludzie są uzależnieni. Przewiduje się, że wraz ze wzrostem temperatury o 3-4 stopnie wiele z naszych obecnych ekosystemów ulegnie załamaniu. Z pewnością przekształcą się w nowe ekosystemy przez bardzo długi czas.

Wiele naszych ludzkich systemów nie będzie w stanie poradzić sobie z takim poziomem zmian. Trzy lub cztery stopnie na milion lat to nie problem. Trzy lub cztery stopnie w ciągu kilku tysięcy lat też nie są dramatyczne. Trzy lub cztery stopnie w ciągu stu lat to katastrofa. Musimy zdać sobie sprawę, że nasze systemy ludzkie i ekologiczne nie mogą nadążyć za tym tempem zmian.

Raz po raz słyszymy wspaniałe przemówienia głów państw na szczytach klimatycznych czy spotkaniach G7. Udają, że ratują świat i chronią klimat. Rzeczywistość jest trochę inna. Opowiedz nam o rzeczywistości.

Kevin Anderson: Wielu przywódców nie traktuje poważnie zmian klimatycznych ani nie podejmuje działań politycznych niezbędnych do wypełnienia podpisanych przez nich zobowiązań.

Dzisiejsza rzeczywistość jest następująca: jeśli chcemy przestrzegać porozumienia paryskiego, tj. pozostać znacznie poniżej 2°C, a najlepiej tylko 1,5°, co zostało powtórzone na szczycie G7 w maju tego roku, mamy tylko kilka lat na ograniczenie nasze emisje. . W bogatszych częściach świata zużycie energii w przemyśle, budynkach, ruchu lotniczym, statkach lub samochodach musi być całkowicie zerowe do 2030 lub najpóźniej do 2035 r., aby można było utrzymać wzrost temperatury o 1,5 stopnia.

Biedniejsze kraje mają trochę więcej czasu, zgodnie z tak zwanymi „wspólnymi, ale zróżnicowanymi obowiązkami”, sprawiedliwym komponentem umów klimatycznych. Jednak mają tylko około 10 do 15 lat, aby zredukować swoje emisje do zera. Ale nadal nie ma zobowiązań spełniających wymagania naukowe. Zamiast tego słyszy się wzniosłe, zerowe netto, bezsensowne obietnice dotyczące wyzwań klimatycznych.

READ  Pandemia koronacyjna: ++ wskaźnik infekcji wzrasta na siedem dni do ponad 50 ++
Continue Reading

science

Żywność wzbogacona witaminą D może uratować dziesiątki tysięcy istnień

Published

on

  1. Strona główna
  2. zdrowie

kreatura:

do: Karolina Schaefer

Witamina D jest niezbędna dla organizmu. Według badań, wzbogacanie żywności może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. © Karl-Josef Hildenbrand / dpa

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia. Nowe badanie pokazuje, że dodatkowe wzbogacanie żywności zmniejsza liczbę zgonów z powodu raka.

Heidelberg – Oprócz chorób kości i mięśni, niedobór witaminy D jest również związany z rakiem. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów witaminy D może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. Dlatego w niektórych krajach, takich jak Zjednoczone państwoCanada and Finland Foods już wzbogacone witaminą D.

Epidemiolodzy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) kierowanego przez Hermanna Brennera w Europie zbadali to teraz. W tym celu zespół badawczy zebrał informacje na temat polityki suplementacji witaminy D z 34 krajów europejskich.

siedzenie Heidelberg
Liczba pracowników 3000
Liczba wydziałów i młodszych grup badawczych powyżej 90
Rada Naukowa Michael Bowman

Witamina D: Wzmocnienie w żywności może zapobiec wielu zgonom związanym z rakiem

Liczbę zgonów związanych z rakiem i oczekiwaną długość życia w krajach powiązano następnie z wynikami poprzedniego badania. Korzystając z dostępnych danych, naukowcy oszacowali „liczbę zgonów związanych z rakiem, którym faktycznie zapobiegano w krajach o wzbogaconej żywności” – czytamy w raporcie. praca naukowa w maju. Obliczyli również liczbę dodatkowych zgonów, których można było uniknąć, gdyby tego wszystkiego można było uniknąć Unia EuropejskaKraje wzbogacają żywność witaminą D.

Rezultat: zapłodnienie może co roku zapobiec około 27 000 zgonów związanych z rakiem w krajach europejskich. „Według naszych obliczeń modelowych, gdyby wszystkie badane przez nas kraje wzbogaciły żywność odpowiednią ilością witaminy D, można by zapobiec około 130 000 lub około dziewięciu procentom wszystkich zgonów z powodu raka w Europie” – wyjaśnił kierownik badań Brenner. Odpowiada to przyrostowi wieku około 1,2 miliona lat.

Więcej witaminy D w diecie: „Zmniejszanie śmiertelności na raka”

„Obecne dane na temat zmniejszenia śmiertelności z powodu raka pokazują ogromny potencjał, jaki może mieć poprawa podaży witaminy D, ale nie tylko w zapobieganiu nowotworom” – mówi Brenner. „Powinniśmy lepiej to wykorzystać w przyszłości”. Nawet jeśli witamina D nie zmniejsza ryzyka raka, badania pokazują, że zmniejsza śmiertelność. Nie zastępuje jednak odpowiedniego leczenia raka.

Ale jak to jest? Witamina hamuje czynniki sprzyjające rakowi i przewlekłe reakcje zapalne, powiedział Tobias Niedermayer w wywiadzie. ntv.dektórzy również brali udział w badaniu. Ze względu na różnorodny wpływ na organizm wzrasta prawdopodobieństwo „przeżycia raka”.

Te pokarmy zawierają witaminę D

W żywności prawie nie ma witaminy D, dlatego często jest ona przyjmowana jako suplement. Można jednak… Nadmierna suplementacja witaminy D szkodzi zdrowiu efekt. Jednak niektóre produkty spożywcze służą jako dobre źródła:

  • Ryby tłuste, takie jak śledź, makrela i łosoś
  • wątroba wołowa
  • awokado
  • jajko
  • Grzyby jadalne, takie jak grzyby i grzyby
  • Żywność wzbogacana, taka jak margaryna

Większość naszych rezerw witaminy D, znanej również jako witamina słońca, uzupełniana jest dzięki odpowiedniej ekspozycji na słońce. Dlatego DKFZ zaleca spędzanie około dwunastu minut na słońcu dwa do trzech razy w tygodniu. Ośrodek badawczy wskazał na konieczność odsłaniania twarzy, dłoni, części ramion i nóg oraz niestosowania przez ten czas kremów z filtrem przeciwsłonecznym. (ser)

READ  Sarpolegon w Kraju Saary doprowadza studentów do rozpaczy
Continue Reading

science

Raport tygodniowy RKI: liczba koronowych rośnie dynamicznie – znowu więcej pacjentów

Published

on

pojawia się letnia fala
Liczba koronawirusa rośnie dynamicznie

Wskaźnik zakażeń koronawirusem w Niemczech ponownie rośnie. Infekcja rośnie przez siedem dni, podobnie jak liczba hospitalizowanych pacjentów. Podtyp BA.5 nadal jest powszechny. Instytut Roberta Kocha ostrzega przed przestrzeganiem zasad dystansu i higieny.

Wyższy wskaźnik infekcji, więcej epidemii w domach opieki i domach opieki, więcej pacjentów z Covid-19 ponownie na oddziałach intensywnej terapii – według Instytutu Roberta Kocha (RKI) proces infekcji wykazał ostatnio dynamiczną tendencję wzrostową. Ogólnokrajowy siedmiodniowy bieg odnotował 38-procentowy wzrost w ostatnim tygodniu w porównaniu z poprzednim tygodniem, według Raport tygodniowy RKI On się pojawia. W związku z tym wzrost ten dotknął wszystkie grupy wiekowe, zwłaszcza osoby starsze, dzieci i młodzież.

Według raportu, w ubiegłym tygodniu ponownie nastąpił znaczny wzrost liczby ognisk w domach opieki i domach opieki oraz liczby osób leczonych Covid-19 na oddziałach intensywnej terapii. Według Rejestru Intensywnej Terapii DIVI, liczba pacjentów na oddziale intensywnej terapii wyniosła w ten czwartek 934 – w porównaniu do 600 na początku miesiąca.

Ponadto, zgodnie z tygodniowym raportem, ostatnio wzrosła w Niemczech podwariant omikronowy BA.5, który od pewnego czasu dominuje w Niemczech. Według najnowszych wyników – próbki sprzed tygodnia – ich udział wyniósł około 66 proc. W poprzednim tygodniu udział BA.5 wynosił około 52 proc. Jak pisali eksperci RKI, wariant BA.4 w ostatnim czasie nadal rósł, ale z mniejszą siłą niż w poprzednich tygodniach – według najnowszych wyników było to około 7 proc. W Niemczech cały genom jest badany tylko w niewielkim odsetku próbek pozytywnych.

„W ten sposób udziały linii zależnych Omicron w Niemczech podążają za trendem w wielu innych krajach”, mówi. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, tak zwane białka kolczaste BA.4 i BA.5 mają właściwości „związane ze zwiększoną przenośnością i/lub ucieczką immunologiczną”. Eksperci w raporcie zauważają, że dostępne do tej pory dane epidemiologiczne nie wskazują, aby infekcje BA.4 lub BA.5 powodowały stosunkowo cięższą progresję choroby lub śmiertelność niż wcześniej BA.1 i BA.2. Jednak: ze względu na gwałtowny wzrost zachorowań obecnie obserwuje się większą liczbę ostrych przebiegów – o czym świadczy wzrost liczby hospitalizacji.

RKI ostrzega, że ​​„istnieje wzrost liczby zgonów w stosunku do spodziewanych późnych doniesień”. W tym kontekście eksperci podkreślili również za pośrednictwem Twittera, że ​​„można nadal zakładać bardzo dobrą ochronę przed szczepieniem przeciwko groźnej chorobie”, zwłaszcza w przypadku osób stosujących szczepionki przypominające. W świetle rozwoju i zagrożeń dla zdrowia populacji spowodowanych przez Covid-19, które nadal są klasyfikowane jako „wysokie”, RKI nadal opowiada się za przestrzeganiem zaleceń w celu uniknięcia infekcji: zachowaj dystans, przestrzegaj zasad higieny, noś maskę, przewietrzyć i użyć ostrzeżenia z aplikacji Corona. Instytut zaleca również „pilne” unikanie kontaktu z nowymi objawami, takimi jak katar, ból gardła czy kaszel, a w razie potrzeby kontakt z lekarzem rodzinnym – niezależnie od statusu szczepienia, a nawet jeśli wynik szybkiego testu jest ujemny.

READ  Identyfikowanie, leczenie i zapobieganie objawom wysokiego ciśnienia krwi
Continue Reading

Trending