Connect with us

science

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian

Published

on

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Unikaj cukru przez dni, tygodnie, a nawet miesiące: każdy, kto rzeczywiście tego próbował, wie, jak trudne może być rozpoczęcie. Ale projekt jest tego wart.

Cukier jest wszędzie – w napojach bezalkoholowych, słodyczach, gotowych posiłkach, a nawet w rzekomo zdrowej żywności, takiej jak jogurt czy musli. Dlaczego należy monitorować spożycie cukru? Nadmierne spożycie może mieć daleko idące negatywne konsekwencje zdrowotne. Począwszy od zwiększonego ryzyka otyłości i jej konsekwencji, takich jak cukrzyca czy różnego rodzaju nowotwory, aż po depresję, która może wynikać z niedożywienia. Istnieją również dowody na to, że zbyt duża ilość cukru w ​​diecie może powodować zaburzenia snu i słabą koncentrację – podaje Szpital Uniwersytecki w Aachen.

Przeciętny Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru

„Wywieramy presję na cały nasz organizm. Nasila się stan zapalny, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. To sprawia, że ​​jesteśmy bardziej podatni na choroby” – mówi Birgit Tolkon-Brut, starsza dietetyczka w zespole ds. żywienia i cukrzycy (PEDT) w ośrodku. Cytat ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH Aachen w oświadczeniu uniwersyteckim. Spożywanie dużych ilości cukru będzie również miało wpływ na florę jelitową: „Jeśli nasze jelita nie będą zrównoważone, ucierpi na tym jednocześnie nasze zdrowie psychiczne i fizyczne”.

Dieta bezcukrowa nie tylko obiecuje szczuplejszą talię, ale także poprawia parametry krwi i poziom cholesterolu. © MichaelixWe/Imago

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Dobra wiadomość: świadomie unikając cukru, możemy mieć ukierunkowany wpływ na nasze zdrowie. Lekarz i specjalista ajurwedy dr. Ulricha Bohoefera. Według niego przeciętny obywatel Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru – znacznie więcej niż maksymalna dawka zalecana przez Światową Organizację Zdrowia wynosząca sześć łyżeczek.

Poprawiony poziom tłuszczu we krwi, lepsza skóra i lepszy nastrój dzięki unikaniu cukru

Zdaniem Bohofera już od miesiąca unikanie cukru ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wymienia siedem możliwych skutków:

  1. the Poziom tłuszczu we krwi Poprawa, która znacznie zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
  2. Ha Poziom cukru we krwi normalizacja. Cukier powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co wywiera nacisk na trzustkę i może w dłuższej perspektywie prowadzić do złego metabolizmu cukru. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Unikanie cukru może mieć działanie terapeutyczne w przypadku prekursorów cukrzycy: „Można odwrócić proces poprzedzający cukrzycę typu 2” – mówi Bohofer.
  3. Przegrywają Waga. Chociaż cukier zapewnia szybką energię, nie zapewnia uczucia sytości na długo. Może to łatwo prowadzić do apetytu na jedzenie i nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia.
  4. Ha Mikrobiom W jelitach jama ustna i układ rozrodczy regenerują się, ponieważ złe bakterie i grzyby otrzymują mniej pożywienia.
  5. Zmniejszasz ryzyko kontuzji Choroby autoimmunologiczne Podobnie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy z Uniwersytetu w Würzburgu przypisywali to wynikom swoich badań, które wykazały, że nadmierne spożycie cukru wzmaga aktywność procesów metabolicznych aktywujących geny stanu zapalnego, jak wyjaśnia doktor Ulrich Bohofer.
  6. Ha Wygląd skóry Poprawia się, ponieważ wewnętrzne zapalenie sprzyja również pojawianiu się przebarwień skóry, takich jak pryszcze i trądzik.
  7. Ha nastrój Przychodzi do równowagi, ponieważ poziom dopaminy wraca do normy.
READ  Osiem przyczyn może być odpowiedzialnych

Nie każdy cukier jest taki sam

W owocach i mleku Naturalny cukier Zawiera. Jednak w połączeniu z innymi składnikami naturalnej żywności jest to ważny makroskładnik, którego nasz organizm potrzebuje do utrzymania wszystkich ważnych funkcji. Różny Sztuczny cukier. Uważa się, że jest to niezdrowe, ponieważ jest wysoko przetworzone i nie zawiera zdrowych składników odżywczych, takich jak potas czy wapń. „Naturalny cukier występujący w owocach, owocach i warzywach, czyli cukier złożony, czyli węglowodany znajdujące się w ziemniakach, całym ryżu i roślinach strączkowych, są ważnymi źródłami energii i błonnika dla naszego organizmu i sprzyjają zdrowiu”. Z drugiej strony cukier dodany w wypiekach, napojach bezalkoholowych, sokach owocowych i słodyczach w dużych ilościach jest szkodliwe.” – podsumowuje ekspertka ds. żywienia Birgitte Tolkon-Brutt ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH w Aachen.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Czy byłeś chory na Koronę? Dlatego już teraz musisz sprawdzić swój wzrok

Published

on

Czy byłeś chory na Koronę?  Dlatego już teraz musisz sprawdzić swój wzrok

Naukowcy z jasnym przesłaniem

Czy zostałeś zarażony koroną? Dlaczego warto już teraz sprawdzić wzrok

Czy kiedykolwiek zostałeś zarażony koroną? Następnie, według amerykańskich badaczy, powinieneś zostać zbadany przez okulistę.

Sojusz Wizerunkowy

Ile razy w przeszłości zostałeś zarażony koronawirusem?

W rzeczywistości to pytanie jest prawie nieistotne, ponieważ nawet ci, którzy tylko raz uzyskali pozytywny wynik testu, powinni zwracać szczególną uwagę na swoje oczy. Dlaczego: Nowe badanie sugeruje, że COVID-19 może powodować długotrwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego. Co dokładnie odkryli naukowcy? Wyjaśniamy.

Konsekwencje Covid-19: Uszkodzenie nerwu wzrokowego po jednorazowym zarażeniu koroną?

Jaki jest związek między zakażeniem koroną a wzrokiem?

Pawan Kumar Singh, adiunkt okulistyki, przeprowadził badanie, w którym stwierdzono: Wszystkie osoby, które przeszły wcześniej infekcję koronową, powinny przejść badanie przez okulistę.

Dotyczy to również wszystkich osób, które nie mają objawów zakażenia koronawirusem. Niezależnie od tego, jak długo trwała infekcja, zdaniem lekarza możliwe jest późniejsze uszkodzenie oka.

Czytanie poradOto, co kolor oczu mówi o naszym zdrowiu

Badanie: Test na myszach pokazuje, że koronawirusy można wykryć na siatkówkach zwierząt

Co dokładnie odkryli naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Missouri?

Podczas testowania koronawirusów na myszach zwierzęta wdychały je przez nos i usta. Zaledwie kilka godzin później naukowcy zauważyli, że wirusy można było wykryć także na siatkówkach myszy.

Czytanie poradDiagnozowanie raka oka! Mały Erian (2) bardzo dzielnie walczy z podstępną chorobą

reklama:

Rekomendacje naszych partnerów

Zależy nam na Twoim doświadczeniu!

Wyniki ankiety nie są reprezentatywne.

Wydaje się, że Sars-CoV-2 jest w stanie przeniknąć delikatną barierę w siatkówce

Wygląda na to, że koronawirusy zdołały przedostać się przez ochronną barierę siatkówki krwi!

Ta bariera w siatkówce ma na celu ochronę oka przed infekcją. Bariera zwykle w ogóle uniemożliwia patogenom dotarcie do siatkówki.

Jeśli zostaną naruszone, może to prowadzić do reakcji zapalnych w oku, co w najgorszych przypadkach może prowadzić do całkowitej utraty wzroku.

Czytanie poradMichelle (33 lata) cierpi na rzadki zespół Marfana: „Błagałam lekarzy, żeby usunęli mi oczy”.

Wideo: Cztery lata zamknięcia Korony! Tak Niemcy myślą o środkach i szczepieniach