Connect with us

science

Dlatego egzotyczne owoce są idealnym superfoodem na odchudzanie

Published

on

Dlatego egzotyczne owoce są idealnym superfoodem na odchudzanie

Dzięki swoim bogatym właściwościom odżywczym camu camu to coś więcej niż tylko kulinarne odkrycie. Sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także jako roślina lecznicza, wykorzystywana jest także w kosmetyce. Dowiedz się więcej o imponującym działaniu camu-camu, jego potencjalnych zastosowaniach i dlaczego zasługuje na stałe miejsce w Twojej diecie jako prawdziwy superfood.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek The Biggest Loser na Gwen.

Superfoods z supermocami: efekt Camu Camu

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C camu camu jest prawdziwym superfoodem, wspierającym mechanizmy obronne organizmu. Ale jagody mają inne zalety. W Ameryce Południowej nazywa się je roślina lecznicza Stosuje się go przy różnych dolegliwościach, takich jak choroby układu oddechowego, bóle głowy i alergie.

Camu-Camu przypisuje się następujące efekty:

  • Antyalergiczny
  • Przeciwbakteryjny
  • Lek przeciwdepresyjny
  • Przeciwutleniacze
  • Antywirus
  • Energetyzujący
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Przeciwzapalny
  • Zapobieganie nowotworom

Naukowcy z różnych studia Udowodniono działanie przeciwutleniające jagód camu camu. Dwa oddzielne studia z myszami, które skupiały się na przeciwzapalnym działaniu camu camu. Chociaż istnieją wstępne oznaki działania ochronnego na wątrobę oprócz A Pozytywny wpływ camu-camu na otyłość Zauważa, że ​​badania nad tą zdrową jagodą są wciąż w powijakach. Czas pokaże, czy Inne badania Wstępne wyniki można potwierdzić.

Na filmie: Owoce Camu Camu są bardzo zdrowe

Jak stosować Camu-Camu?

Zastosowania camu camu są bardzo różnorodne, począwszy od tradycyjnych metod leczniczych po innowacyjne zastosowania kulinarne i kosmetyczne.

Sofy medyczne: W Ameryce Południowej, gdzie pochodzi camu camu, owoc ten był używany w medycynie tradycyjnej od wieków. Jest stosowany w leczeniu różnych chorób, od przeziębienia po choroby zapalne.

W kuchni: Ze względu na bardzo kwaśny smak, owoce camu camu nie są tradycyjnie spożywane w czystej postaci. Zamiast tego miąższ miesza się z naturalnie słodzonym sokiem. Ze względu na rosnącą popularność camu-camu służy obecnie również jako przyprawa przy produkcji jogurtów, dżemów i lodów w Peru. Jako skoncentrowany proszek Camu-Camu jest stosowany na całym świecie, na przykład w napojach zdrowotnych lub innych przepisach.

READ  Rozpoznawanie arytmii za pomocą smartfonów - Heilpraxis

W kosmetykach: Właściwości przeciwutleniające camu-camu sprawiają, że owoc ten jest popularnym składnikiem przemysłu kosmetycznego. Produkty do pielęgnacji skóry zawierające camu-camu zapewniają nie tylko promienną skórę, ale także ochronę przed szkodliwym wpływem środowiska.

Składniki Camu Camu

Camu-Camu zawiera wiele ważnych składników odżywczych, w tym:

  • Witamina C
  • Beta karoten
  • Witaminy z grupy B
  • żelazo
  • Wapń
  • Potas
  • Fosfor
  • Wtórne substancje roślinne, takie jak przeciwutleniacze
  • Aminokwasy

Niezwykłe działanie tego potężnego owocu można przypisać obfitości zawartych w nim witamin i składników odżywczych. Ze średnią zawartością 2 gramów witaminy C na 100 gramów, Camu-camu jest prawdziwą bombą odżywczą zawierającą więcej witaminy C niż owoce dzikiej róży, papryka, pomarańcze i wiśnie Acerola. Zjedzenie tylko jednego owocu pokrywa już dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Camu-Camu jest również dobrym źródłem witamin beta-karotenu, B1, B2 i B3, a także aminokwasów i minerałów: fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Do ważnych składników odżywczych znajdujących się w jagodach zaliczają się także związki polifenolowe, takie jak kwasy fenolowe i bioflawonoidy (barwniki roślinne). Obydwa należą do wtórnych substancji roślinnych, o których powszechnie mówi się, że mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kolejną zaletą są składniki odżywcze zawarte w camu camu Wysoka biodostępność mieć. Oznacza to, że nasz organizm potrafi je wyjątkowo efektywnie wchłonąć.

Właściwości Camu-Camu poprawiające zdrowie

Obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi:

Uważa się, że jest to wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cukru we krwi Czynniki ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy. Może również prowadzić do takich objawów, jak zmęczenie lub zawroty głowy. Jeden Badanie japońskie z 2018 r Sugeruje to, że camu camu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Winnym Badania z 2017 roku Brazylijscy badacze sprawdzili, czy jagody mogą przeciwdziałać wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłkach. Wyniki wykazały, że sok zawierający camu camu powodował znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.

READ  NASA Rover rozwiązuje długą nierozwiązaną zagadkę: znalezienie „skrzyni skarbów” na Marsie

Wspomaga układ odpornościowy:

Prawie żadne jedzenie nie może równać się z tym zachwytem Zawartość witaminy C Bądź na bieżąco z kamuflażem. Ten egzotyczny owoc jest uważany za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C na świecie, ponieważ 100 gramów owocu zawiera od 877 do 3122 miligramów tej witaminy. Dla porównania: Pomarańcze dostarczają jedynie około 50 miligramów witaminy C na 100 gramów. Znaczenie witaminy w organizmie obejmuje szeroki zakres funkcji i odgrywa kluczową rolę, zwłaszcza dla układu odpornościowego. Dlatego owoce camu camu mogą pomóc na przykład w zapobieganiu przeziębieniom.

Zmniejsza stany zapalne:

Camu-Camu może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego. Mogą one mieć różne przyczyny i często prowadzić do zaczerwienienia, obrzęku lub bólu. Chociaż samo w sobie jest reakcją układu odpornościowego organizmu, niekontrolowane zapalenie może stać się przewlekłe i zwiększać ryzyko niektórych chorób. Jak wspomniano powyżej, zobacz studiaCamu Camu posiada właściwości przeciwzapalne, co wskazuje na terapeutyczny potencjał zawartych w nim składników aktywnych. Dzieje się tak ze względu na wysokie wynagrodzenie Polifenole (wtórne materiały roślinne), co jest szczególnie wysokie w porównaniu z innymi owocami tropikalnymi.

Chroni przed wolnymi rodnikami:

Przeciwutleniacze Niezbędne, aby chronić nas przed wolnymi rodnikami. Cząsteczki te powstają w wyniku szkodliwych wpływów środowiska na organizm i mogą uszkadzać komórki. Przeciwutleniacze wiążą te wolne rodniki i czynią je nieszkodliwymi. Dlatego regularne spożywanie przeciwutleniaczy jest kluczowe dla zdrowego organizmu. Oprócz witaminy C camu camu zawiera również inne przeciwutleniacze, takie jak wtórne substancje roślinne, dzięki czemu owoc jest bogatym źródłem tych rodników.

W filmie możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat superżywności

Camu-Camu: proszek, kapsułki, ekstrakt czy cały owoc?

Jagody Camu Camu mają bardzo gorzko-kwaśny smak, a długi czas transportu z Ameryki Południowej do Europy będzie miał szkodliwy wpływ. Zawartość witamin uderzenie. Z tego powodu Camu-Camu jest oferowany w Niemczech w postaci proszku. Proszek ten jest tworzony przez special Proces liofilizacjiKtóry produkuje czysto naturalny proszek owocowy z owoców. Smak proszku jest lekko kwaśny. Dla tych, którzy nie przepadają za kwaśnym smakiem, idealną alternatywą są kapsułki. Można go łatwo przyjmować, popijając odpowiednią ilością płynów.

READ  Czy często wydajesz się arogancki innym? Właśnie to robisz źle!

Ekstrakt jest w szczególności camu-camu Wysokie stężenieMiąższ jest często prasowany w kapsułkę. Ekstrakt z camu camu stosowany jest jednak nie tylko jako suplement diety, ale także jako składnik wielu kosmetyków, takich jak kremy i produkty do pielęgnacji włosów.

Jak należy dawkować Camu-Camu?

Podczas dawkowania należy zwracać uwagę na informację na opakowaniu. the Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zaleca w przybliżeniu codziennie dla dorosłych 100 miligramów witaminy C Konsumować. Łyżeczka proszku camu camu Wystarczająca na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Proszek można łatwo rozpuścić w wodzie, herbacie lub soku. Alternatywnie suplement diety można dodać do jogurtu, twarogu, koktajli, musli lub deserów. W zasadzie przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy C u zdrowych osób jest nieszkodliwe. Nadmiar witaminy C jest po prostu wydalany z moczem.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory

Published

on

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory
  1. Generał Giessen
  2. doradca
  3. rezydencja

Naciska

Niektóre rośliny odstraszają szkodniki w pobliżu pomidorów. Inne kradną składniki odżywcze lub łatwo zarażają je chorobami, narażając zbiory na ryzyko.

Jeśli rośliny mają takie same wymagania co do miejsca i gleby, można je uprawiać m.in Idealnie towarzysko z wieloletnią rodziną. z pomidory Możesz spodziewać się dobrych zbiorów, ale powinieneś zachować ostrożność przy wyborze roślin towarzyszących. Zwłaszcza gdy mają takie same potrzeby, można konkurować z pomidorami i spowalniać ich wzrost.

Biedni sąsiedzi w łóżku zabierają pomidorom składniki odżywcze i przestrzeń

Łączenie pomidorów z niewłaściwymi roślinami towarzyszącymi może spowodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie produktywności. © ShopChop/Imago

Pomidory są bardzo żarłoczne i wymagają dużej ilości składników odżywczych. Dotyczy to również warzyw, takich jak ziemniaki i groszek, więc pomidory mogą bardzo niewiele ucierpieć na swoim obszarze, jeśli nie otrzymają wystarczającej ilości nawozu. Inne wydzielają przez korzenie substancje hamujące wzrost, które wpływają na pomidora. Na przykład ziemniaki mogą powodować takie choroby Jest podatny na zarazę późną i poraża pomidoryDlatego nie należy ich sadzić w pewnej odległości w tym samym grządce co pomidory.

Te rośliny nie powinny przechowywać pomidorów w pojemniku lub grządce:

  • opcja
  • koper włoski
  • Bakłażan
  • Pęcherzyca
  • Miłość
  • słonecznik
  • Salafi
  • słonecznik bulwiasty
  • Ziemniak
  • Groszek
  • Korzenie buraków

Więcej ekscytujących tematów ogrodowych znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24garten.de.

Możliwa jest harmonijna mieszana kultura z pomidorami

To, że są biednymi sąsiadami, nie zawsze oznacza, że ​​wspólne dorastanie jest tematem tabu. Jeśli są to rośliny ciężkie, można im przeciwdziałać, podając odpowiednią ilość nawozu. Należy także pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy roślinami, a w szczelinach najlepiej umieścić rośliny towarzyszące Do czego właściwie służą pomidory?: Na przykład nagietki, amarantus, bazylia, por i cebula (Allium) odstraszają szkodniki, takie jak mączliki i mszyce.

READ  Liczba zachorowań prawie nie maleje: młodzi ludzie w dalszym ciągu borykają się z poważnymi problemami psychicznymi
Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium idzie o krok dalej w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec podjął próbę odtworzenia w probówce warunków panujących na Ziemi we wczesnych latach. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości Washingtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  Uniwersalna szczepionka przeciwko grypie? Nowe badanie daje nadzieję

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Rozpoznawanie arytmii za pomocą smartfonów - Heilpraxis

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego ustawienia nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  Liczba zachorowań prawie nie maleje: młodzi ludzie w dalszym ciągu borykają się z poważnymi problemami psychicznymi

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Czy palenie jest zdrowe? Pięć mitów na temat tytoniu i papierosów

Published

on

Tytoń jest substancją rakotwórczą, powoduje starzenie się skóry i szkodzi płodności. Większość ludzi dzisiaj wie, że palenie jest szkodliwe dla zdrowia. W połowie ubiegłego stulecia sytuacja wyglądała inaczej. W tamtym czasie przemysł tytoniowy reklamował swoje papierosy za pomocą czasami szalonych obietnic.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Choć od tego czasu wiele się zmieniło, palenie tytoniu jest nadal powszechne. Według Federalnego Ministerstwa Zdrowia w Niemczech pali około 23% wszystkich osób powyżej 18. roku życia. Kampanie edukacyjne mają na celu zachęcenie ludzi do rzucenia palenia lub całkowitego zaprzestania palenia. Jednak niektóre mity z przeszłości są nadal rozpowszechnione. Ale co jest nie tak i jakie jest w tym ziarno prawdy? Oto, co pokazuje sprawdzenie faktów dotyczących tytoniu:

Pięć mitów na temat palenia

1. Palenie sprawia, że ​​chudniesz

Zgadza się: ci, którzy dużo palą, spalają więcej kalorii. Kiedy palisz, wzrasta tętno i ciśnienie krwi, co oznacza, że ​​zużywa się więcej energii. Przy jednej paczce papierosów dziennie obrót może sięgać nawet 300 dodatkowych kalorii. Nikotyna powoduje również uwalnianie w organizmie hormonów, które zmniejszają uczucie głodu i apetytu. Obydwa są powodem, dla którego ludzie często przybierają na wadze kilka kilogramów po rzuceniu palenia.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ale to wszystko nie oznacza, że ​​palacze są szczuplejsi od innych ludzi. Jak pokazuje aktualne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze. W związku z tym odsetek tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej znacznie wzrasta u palaczy. Szczególnie niezdrowy jest tzw. tłuszcz trzewny. Gromadzi się w jamie brzusznej pomiędzy narządami i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy i demencji.

Po części prawdą jest również to, że palenie pozytywnie wpływa na trawienie. Nikotyna stymuluje wypróżnienia. Niektórzy byli palacze skarżą się na uczucie sytości i zaparcia po rzuceniu palenia. Jest to jednak reakcja krótkotrwała. Zwykle organizm przyzwyczaja się do tego w ciągu kilku tygodni i jelita wracają do normalnego ruchu.

2. Palenie pomaga walczyć ze stresem

Nikotyna działa na ośrodek nagrody w mózgu, wywołując w ten sposób poczucie szczęścia. Ten efekt poprawiający nastrój jest często postrzegany przez palaczy jako środek uspokajający. Nawet głębokie wydechy i wdechy podczas palenia mogą również wywołać uczucie relaksu. W rzeczywistości w organizmie pojawia się reakcja stresowa: naczynia krwionośne zwężają się, a tętno wzrasta.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ponadto stres i palenie są od siebie zależne. Ponieważ gdy poziom nikotyny we krwi spada, u osób uzależnionych pojawiają się objawy odstawienia. Powoduje to stres i bezsenność, a organizm pragnie kolejnego papierosa, aby złagodzić stres.

Życie i my

Poradnik zdrowia i dobrego samopoczucia dla całej rodziny – w każdy drugi czwartek.

3. Palenie poprawia koncentrację

Wdychanie dymu tytoniowego, że tak powiem, stawia organizm w stan gotowości. Nikotyna powoduje uwalnianie pewnych substancji przekaźnikowych w mózgu. Aktywowany jest współczulny układ nerwowy, który z powodów ewolucyjnych przygotowuje ludzi do ataku lub ucieczki. Stan ten zwiększa ogólną wydajność organizmu. Zdolność do koncentracji wzrasta także na krótki okres zaraz po wypaleniu papierosa.

Ale na dłuższą metę wszystko wygląda inaczej. Z jednej strony regularne palenie wywołuje efekt przyzwyczajenia, co oznacza, że ​​efekt poprawy wydajności zanika. Alternatywnie, objawy odstawienia mogą powodować trudności z koncentracją. Z drugiej strony wiele badań wykazało, że palenie tytoniu trwale zmienia sygnały w mózgu. Istotną rolę w tej kwestii odgrywa glutaminian, który odpowiada m.in. za procesy uczenia się w mózgu. Udowodnili to naukowcy ze SzwajcariiLiczba ważnych receptorów glutaminianu w mózgu palaczy zmniejsza się nawet o 30 procent.

Wykazano również, że zmiany w mózgu utrzymują się nawet po rzuceniu palenia. Zatem przypuszczalnie powrót sygnałów w mózgu zajmuje dużo czasu. Brytyjskie badanie wykazało również, że palenie ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Palenie tytoniu pogarsza pamięć i koncentrację. Rozważane jest również palenie Czynnik ryzyka demencji i choroby Alzheimera.

Przeczytaj więcej dalej reklama

4. Palenie chroni przed zakażeniem koroną

Od początku pandemii korony w badaniach wielokrotnie pojawiał się tzw. „paradoks palenia”: z wielu badań wynikało, że palacze są mniej podatni na zakażenie wirusem. Jednocześnie wykazano, że w przypadku zakażenia występuje znacznie większe ryzyko zachorowania na poważną chorobę. Wiele wskazuje na to, że oba mogą być prawdziwe.

Istnieje kilka powodów, dla których można stwierdzić, że palacze są mniej podatni na zakażenie koronawirusem. Z jednej strony wydaje się, że nikotyna zapobiega tworzeniu się receptorów na powierzchni komórki, do której atakuje koronawirus. Z drugiej strony u palaczy może występować większa aktywność immunologiczna w gardle, ponieważ dym papierosowy podrażnia układ oddechowy. Ale jedno jest i tak jasne: konsekwencje zdrowotne palenia są tak poważne, że nikt nie zaleca palenia w celu ochrony przed chorobą koronową.

5. E-papierosy są nieszkodliwe

Zamiast tytoniu e-papierosy zazwyczaj zawierają płyn zawierający nikotynę, który odparowuje podczas palenia za pomocą elementu grzejnego zasilanego bateryjnie. Skład składników może się znacznie różnić w zależności od produktu.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

W oparach e-papierosów jest znacznie mniej substancji rakotwórczych niż w dymie tytoniowym. Waporyzatory elektroniczne nie są jednak szkodliwe dla zdrowia. Zwraca na to uwagę Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR). Wapowanie może wytwarzać toksyczne substancje, takie jak formaldehyd, aldehyd octowy i akroleina. Nikotyna pozostaje szkodliwa nawet w przypadku wdychania w postaci oparów. Sprzyja chorobom układu krążenia i zwiększa ryzyko zakrzepów krwi i udaru mózgu. Ponadto nadal brakuje długoterminowych badań dotyczących konsekwencji palenia nikotyny.

BfR wyraźnie ostrzega przed samodzielnym mieszaniem e-liquidów. Każdy, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, naraża się na ryzyko poważnego zatrucia. Instytut potwierdza, że ​​może to zagrażać życiu.

READ  Piramida Cheopsa: naukowcy odkrywają „sens”
Continue Reading

Trending