Connect with us

science

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki

Published

on

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Wiele osób boi się chorób układu krążenia. Chorobie można łatwo zapobiec. Lekarz udziela porad.

Monachium – Ryzyko chorób układu krążenia wzrasta wraz z wiekiem. Osoby z istniejącymi wcześniej chorobami, np CukrzycaZaburzenia metabolizmu tłuszczów i otyłość częściej powodują zawał serca lub udar.

Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) choroby układu krążenia należą do głównych przyczyn zgonów w Niemczech. Około 40 procent wszystkich zgonów można przypisać takiej chorobie. Ryzyku choroby można jednak zapobiec, podejmując odpowiednie środki. Ponieważ często przyczyną chorób serca jest styl życia: osoby palące, mało aktywne fizycznie i stosujące niezdrową dietę są narażone na zwiększone ryzyko.

Stres zwiększa ryzyko chorób serca

Stres jest jednym z najważniejszych czynników zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Ponieważ stres podnosi ciśnienie krwi i tętno, co nasila procesy zapalne w organizmie. Ponadto naczynia krwionośne zwężają się. Dlatego za wszelką cenę należy unikać stresu. Według kardiologa, profesora Ulfa Landmessera z Charite Berlin, przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z negatywnego wpływu stresu i stresu na serce. W wywiadzie z zdjęcie „Wtedy mówię sobie: uważaj, stres nie służy teraz zdrowiu” – wyjaśnia lekarz. to jest początek.”

Ból w klatce piersiowej może być oznaką udaru. © Moritz Plitzinger/DALL-E (montaż)

Radzi sobie z osobistymi presjami, umieszczając je z jak największej perspektywy. „Świadomie staram się dystansować od stresu i nie pozwalam, aby stres miał na mnie wpływ”. Pomaga mu to spojrzeć na stresującą sytuację z emocjonalnego dystansu, a nie z lotu ptaka. Jeśli masz problemy z relaksacją, możesz pomóc ćwiczeniami rozluźniającymi mięśnie, medytacją, jogą lub ćwiczeniami oddechowymi.

Zapobieganie chorobom serca: Odpowiednie ćwiczenia promują zdrowie

Ćwiczenia nie tylko pomagają uniknąć stresu, ale są także dobre dla ogólnego stanu zdrowia serca. Ponieważ ćwiczenia obniżają ciśnienie krwi. Według Heart Foundation już samo 10-minutowe spacery dziennie mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. „Mięśnie wzmocnione treningiem siłowym mogą stać się od dwudziestu do pięćdziesięciu procent silniejsze w przekroju poprzecznym” – mówi lekarz, profesor Martin Halle z Centrum Profilaktyki i Medycyny Sportowej na Uniwersytecie Technicznym w Monachium. Serce dzisiaj.

Trzy wskazówki dotyczące chorób serca

  • Redukcja stresu: Spojrzenie na stresującą sytuację z lotu ptaka i spojrzenie na stresującą sytuację z dystansu to skuteczny sposób na uniknięcie stresu i zapobieganie chorobom serca.
  • Aby ćwiczyć: Chodzenie zaledwie dziesięć minut dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Zdrowe odżywianie: Nadmiar soli, cukru, tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego przestrzeganie zdrowej diety jest niezbędne.
READ  Dbaj o komórki wątroby — zdrowie i odżywianie

Brak aktywności zwiększa ryzyko chorób serca i innych chorób: „Jeśli nie będziemy się wystarczająco ruszać, nie tylko bardzo szybko spadnie nasza wydajność i sprawność, ale także funkcje organizmu przejdą w stan hibernacji, jeśli będzie to trwało przez: bardzo długo, czyli przez wiele lat.” Komórki, tkanki i narządy ulegają trwałemu uszkodzeniu. Ekspert twierdzi: „Bez ćwiczeń organizm choruje”.

Świadome odżywianie zapobiega chorobom serca

W końcu warto też zwrócić uwagę na świadomą i zbilansowaną dietę. Długoterminowe ryzyko udaru zwiększa duże spożycie soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i rafinowanych węglowodanów.

Dlatego należy unikać słodyczy, produktów pszennych, tłustych potraw i dużej ilości mięsa. Zamiast tego jest przydatny owoc, warzywaPełne ziarna, chude białka i niskotłuszczowe produkty mleczne. Jeden też Diety wegetariańskie mogą mieć wyraźne zalety. Nawiasem mówiąc, badanie wykazało, że kawa może również zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

Jeśli monitorujesz poziom tłuszczu we krwi, możesz zmniejszyć ryzyko zawału serca o około 90 procent. (Prawo)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Powinieneś unikać tych pokarmów

Published

on

Powinieneś unikać tych pokarmów


Nieszczelnemu jelitu, zwanemu także zespołem nieszczelnego jelita, towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak nudności. Ale jakich pokarmów należy unikać?

Nieszczelne jelito, zwane także jelitem przepuszczalnym lub jelitem perforowanym, opisuje zaburzenie jelit, w którym błona śluzowa jelit nie spełnia już swojej ważnej funkcji ochronnej dla organizmu. Typowymi konsekwencjami są osłabiony układ odpornościowy i utrzymujący się stan zapalny w organizmie. Choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, są czasami powiązane ze zjawiskiem „nieszczelnego jelita”, które nie zostało jeszcze zbadane.

Dieta odgrywa ważną rolę w leczeniu „jelita przepuszczalnego”. Zaburzona flora jelitowa może negatywnie wpływać na barierę jelitową, powodując w ten sposób „nieszczelne jelita”. Wyjaśnimy Ci, na czym polega to zjawisko, jakie pokarmy wspierają zdrowie jelit i jakich pokarmów powinieneś unikać, jeśli to możliwe.

Co to jest nieszczelne jelito?

Tak zwane „nieszczelne jelito” oznacza po niemiecku coś w rodzaju „przepuszczalnego jelita”. Oznacza to, jak wynika z raportu w czasopiśmie specjalistycznym Forum PTAkontynuacja Gazeta farmaceutycznaZaburzenia funkcji ściany jelitowej jelita cienkiego.

Wideo: sobota 1

Dla Twojej informacji: Ściana jelita stanowi barierę pomiędzy przyjmowaniem pokarmu a jego wykorzystaniem w organizmie. Zasadniczo ściana lub bariera jelita musi być przepuszczalna, aby składniki odżywcze mogły przedostać się do organizmu i tam zostać „metabolizowane”. W tym samym czasie ściana jelita hałasuje Poznaj planetę Pełni funkcję „specjalisty ds. obrony”, dbając o to, aby patogeny i toksyny przedostające się do organizmu głównie poprzez żywność stały się nieszkodliwe. Problem: Jeśli ściana jelita jest zbyt przepuszczalna, nie może już pełnić tej funkcji. Lekarze mówią o zwiększonej przepuszczalności, co weszło do potocznego określenia jako „jelito przepuszczalne” lub „jelito nieszczelne”.

READ  Substancja przekaźnikowa, która chroni przed łuszczycą | Za granicą

Zespół nieszczelnego jelita: przyczyny i konsekwencje

Funkcję barierową ściany jelita zapewnia w dużej mierze błona śluzowa jelit. Z drugiej strony, jeśli nie będzie już mógł wykonywać swojej pracy z powodu nieprawidłowego działania systemu filtrów, stanie się to, zdaniem Instytut Mikroekologii MVZ Aby zwiększyć przepuszczalność, co prowadzi do przedostawania się bakterii i toksyn z jelit do krwioobiegu i powodowania trwałego stanu zapalnego. Typowe objawy takiego braku równowagi obejmują skurcze i ból brzucha, biegunkę, wzdęcia, zaparcia oraz nudności lub wymioty. Ale mówi się również, że mogą wystąpić choroby przewlekłe, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1 i stwardnienie rozsiane raport Badania Harvard Medical School powiązano z „zespołem nieszczelnego jelita”.

To jest przyczyną zespołu nieszczelnego jelita Laboratorium IDM w Berlinie Szereg czynników: takich jak infekcja metalami toksycznymi, lekami (w tym antybiotykami), pikantnymi potrawami, alkoholem lub nietolerancją pokarmową. Stres jest również prawdopodobnie czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita. Poza tym odżywianie również odgrywa rolę, której nie należy lekceważyć.

Przeczytaj też o tym

Zespół nieszczelnego jelita: jakich pokarmów należy unikać?

Według Harvard Medical School za zapalenie jelit, takie jak „nieszczelne jelito”, można winić nasz nowoczesny styl życia, który w dużej mierze obejmuje naszą dietę. W związku z tym istnieje coraz więcej dowodów na to, że przeciętna amerykańska dieta, uboga w błonnik, a bogata w cukier i tłuszcze nasycone, ma znaczący wpływ na zjawisko „nieszczelnego jelita”.

Te pokarmy mogą pomóc w leczeniu „nieszczelnego jelita”.

Natomiast istnieje zbilansowana i zdrowa dieta, która zawiera dużo błonnika, zdrowych tłuszczów, a przede wszystkim tzw. żywność probiotyczną. Według, ten ostatni nadchodzi Magazyn Zdrowie Dobra Naturalnie na przykład w jogurcie, twarogu, kefirze, serwatce, serze czy warzywach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona i kimchi.

READ  t3n - Cyfrowi pionierzy | cyfrowy magazyn biznesowy

Generalnie portal radzi infomedizin.de W Jeśli podejrzewasz „nieszczelne jelita”, w miarę możliwości unikaj spożywania cukru, produktów zawierających gluten, alkoholu, kawy i dodatków. the Apteka Hohenzollernów Zaleca także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw oraz picie wystarczającej ilości wody (co najmniej 1,5 litra dziennie), aby wzmocnić florę jelitową i wspomagać trawienie. W walce z objawami „jelita przepuszczalnego” pomocne jest także wzmocnienie układu odpornościowego odpowiednimi witaminami.

Continue Reading

science

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera

Published

on

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera
  1. 24vita
  2. doradca
  3. Życie i codzienność

Naciska

Zdrowie naszego mózgu ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy odkryli „program samooczyszczania” w doświadczeniach na zwierzętach.

Demencja i choroba Alzheimera – dla większości ludzi są to koszmary, które nieubłaganie zbliżają się wraz z wiekiem. Ale nauka jasno pokazuje: to, czy zachorujemy na chorobę neurodegeneracyjną, taką jak choroba Alzheimera, również zależy od nas. Wspierając zdrowie naszego mózgu, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko. Ważną rolę odgrywają także zdolności naszego organizmu do samoleczenia.

Czym są choroby neurodegeneracyjne?

Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera, są chorobami neurodegeneracyjnymi. Do tej grupy zaliczają się choroby, które wynikają z postępującego niszczenia komórek nerwowych. W zaawansowanych stadiach całe obszary mózgu stają się niezdolne do funkcjonowania. Jak wie Federalne Ministerstwo Edukacji i BadańChoroby neurodegeneracyjne są ściśle powiązane z procesami starzenia. Ponieważ odsetek osób starszych w populacji Niemiec stale rośnie, w dalszym ciągu uważa się je za ważne wyzwanie medyczne w nadchodzących dziesięcioleciach.

Mózg usuwa szkodliwe osady poprzez „program prania”

Naukowcy z Katedry Patologii i Immunologii Washington University School of Medicine w St. Louis w USA wykazali, że Jak mózg pozostaje zdrowy?. „Nasze badanie pokazuje, że neurony działają jako główny regulator filtrowania mózgu” – napisali w czasopiśmie naukowcy pod kierownictwem Li Fengjiang Shiha. Natura.

Czy zależy Ci na wystarczającej ilości snu? To dobrze zrobi twojemu umysłowi. © imago

Więcej ekscytujących tematów zdrowotnych znajdziesz w naszym bezpłatnym biuletynie, na który możesz się zapisać tutaj.

W eksperymentach na myszach badacze byli w stanie wykazać, w jaki sposób nagromadzone produkty przemiany materii są usuwane niezależnie przez mózg. Pokazali, jak wibracje w mózgu przemieszczają płyny w tkance mózgowej rytmicznymi falami, usuwając potencjalnie szkodliwe złogi. Pozostaje jednak zbadać, czy impulsy elektryczne mają taki wpływ również na ludzi.

READ  5 naprawdę toksycznych właściwości

To „pranie mózgu” jest również konieczne w kontekście zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona, ponieważ „nagromadzenie produktów przemiany materii jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób neurologicznych”. Napisz badaczy pod przewodnictwem Jiang Xie.

Zapobieganie chorobie Alzheimera: wysypiaj się i prowadź zdrowy tryb życia

Aby wspomóc samooczyszczanie mózgu, musisz zadbać o odpowiednią jakość snu. Ponieważ w tym czasie zaczyna działać układ glimfatyczny. Naukowcy wykorzystują to do opisu systemu usuwania odpadów w ośrodkowym układzie nerwowym, kontrolowanym przez mózg i rdzeń kręgowy.

Co możesz zrobić dla zdrowia swojego mózgu:

  • Program sprawności psychicznej: Nasz mózg jest jak mięsień: regularne „sesje treningowe” utrzymują go w dobrej kondycji i wydajności. Ucz się nowych rzeczy, rozwiązuj zagadki i zagadki, dużo czytaj i dyskutuj o różnych sprawach z przyjaciółmi. W ten sposób wzmacniasz sieć neuronów i wzmacniasz rezerwę mentalną.
  • Ćwiczenia utrzymują formę – także w głowie: Aktywność fizyczna pobudza krążenie krwi i zaopatruje mózg w tlen i składniki odżywcze. Regularne ćwiczenia, czy to pływanie, jazda na rowerze czy piesze wędrówki, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Nawet 30 minut ćwiczeń dziennie może zrobić różnicę.
  • Zdrowe odżywianie dla głowy: To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz mózg. Szczególnie zalecana jest dieta śródziemnomorska bogata w świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste oraz oliwę z oliwek. Ryby i orzechy dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają funkcjonowanie mózgu.
  • Redukcja stresu i dobry sen: Chroniczny stres uszkadza mózg. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo okresów relaksu, czy to poprzez jogę, medytację, czy po prostu spacer na łonie natury. Zdrowy sen jest również ważny dla regeneracji mózgu.
  • Opieka profilaktyczna u lekarza: Regularne kontrole u lekarza są ważne, aby na wczesnym etapie zidentyfikować i leczyć czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca lub wysoki poziom cholesterolu we krwi.
READ  Covid-19: Badanie pokazuje, ile Aerosole uwalnia dla osób z Covid-19

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Published

on

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Wiadomo, że nie każda żywność jest zdrowa. W szczególności różne badania czasami identyfikują niektóre produkty spożywcze jako potencjalnie niebezpieczne. Badania sugerują, że należy unikać szczególnie dwóch napojów: napojów bezalkoholowych i soków owocowych. To gra w ramach Żywność powodująca raka Główną rolę.

Żywność rakotwórcza: stwarza to zagrożenie

Niektóre składniki naszej diety, jeśli są regularnie spożywane, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ponieważ zawierają substancje rakotwórcze lub obciążają organizm. Ważne jest jednak, aby jeden pokarm nie powodował raka. Przeciwnie, na rozwój choroby wpływa cały szereg czynników.

Czynniki wpływające na zdrowie:

  • karmić
  • ruch
  • środowisko
  • Genetyczne predyspozycje
  • Styl życia

Uważaj na napoje bezalkoholowe i soki

Do problematycznych pozycji zalicza się na przykład żywność wysoko przetworzona. Spożywane w nadmiarze mogą powodować różne zagrożenia dla zdrowia, takie jak deficyty pamięci. Jednak między innymi Światowa Organizacja Zdrowia również od lat ostrzega przed żywnością powodującą raka.

W badaniach zidentyfikowano już innych przedstawicieli tego gatunku. W długoterminowej analizie przeprowadzonej przez brytyjski Biobank zbadano 20 000 uczestników i wpływ ich diety na ryzyko zachorowania na raka. Odpowiednie wyniki opublikowany Człowiek w medycynie klinicznej – część The Lancet Discovery Sciences.

Dla lepszej klasyfikacji szczegółowo zbadano także poszczególne grupy żywności. Jak Focus Online mówi dietetykowi Martinowi Smolichowi, dietetykowi ze Szpitala Uniwersyteckiego w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH). ZacytowanyWyniki były „bardzo pouczające”.

On mówi:

„Tutaj staje się jasne: negatywny wpływ wysoko przetworzonej żywności (zakładając związek przyczynowy!) jest w zasadzie skutkiem Napoje bezalkoholowe I Soki. Inne produkty (np. roślinne zamienniki mięsa) nie odgrywają tutaj żadnej roli.

Martin Smolich, dietetyk (Szpital Uniwersytecki w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH))

Oto wyniki śledztwa

Odkrycia pokrywają się z aktualnymi ustaleniami Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) na temat żywności potencjalnie rakotwórczej. Dlatego należy unikać napojów słodzonych cukrem, aby zmniejszyć ryzyko. Przyczynia się do zwiększonej otyłości i tym samym pośrednio zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

READ  Covid-19: Badanie pokazuje, ile Aerosole uwalnia dla osób z Covid-19

Z wyników badania wynika, że ​​między innymi u 15 921 uczestników w czasie obserwacji trwającej 9,8 roku zachorował na nowotwór. Wysoko przetworzona żywność stanowi 22,9% ich diety. W sumie odnotowano 4009 zgonów spowodowanych nowotworem.

Ryzyko było wyższe w przypadku osób, które jadły więcej pokarmów. Zwiększała się wraz ze spożywaną ilością. Dziesięcioprocentowy wzrost spożycia wiązał się z sześcioprocentowym wzrostem ogólnego ryzyka śmierci.

Źródła: Medycyna kliniczna – część The Lancet Discovery Science: „Spożycie żywności ultraprzetworzonej a ryzyko i śmiertelność z powodu nowotworów: zakrojona na szeroką skalę analiza prospektywna w brytyjskim Biobanku”; Skup się w Internecie

Ukraina jest w stanie wojny od 24 lutego 2022 r. Tutaj możesz pomóc poszkodowanym.

Continue Reading

Trending