Clippers PL

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Clippers PL

Infekcja koronowa może powodować cukrzycę – praktyka gojenia

Koronawirus: COVID-19 jest wyzwalaczem cukrzycy

Okazuje się to w kontekście pandemii Corona Osoby z cukrzycą mają zwiększone ryzyko ciężkiej choroby COVID-19. Wręcz przeciwnie, ciężka choroba koronowa może również prowadzić do cukrzycy. Potwierdzają to badania naukowe.

Jak obecny Uniwersytet w Bazylei Wiadomość Raporty wskazują, że niektórzy pacjenci z COVID-19 rozwijają cukrzycę w wyniku zakażenia koroną. Międzynarodowe badanie z udziałem Uniwersytetu w Bazylei ujawniło teraz, w jaki sposób koronawirus SARS-CoV-2 atakuje i niszczy komórki produkujące insulinę w trzustce. Naukowcy zidentyfikowali również sposób ochrony tych komórek.

SARS-CoV-2 może infekować trzustkę

Cukrzyca jest czynnikiem ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2. Nie wiadomo, czy ciężka choroba COVID-19 może prowadzić do cukrzycy.

Jednak różne badania wykazały, że około 15 procent hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 ma nowo zdiagnozowaną cukrzycę.

Międzynarodowy zespół badawczy kierowany przez Stanford University School of Medicine (USA), w którym uczestniczyli również naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei i Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei, był w stanie wykazać, że koronawirus rzeczywiście może zainfekować komórki beta trzustki. .

Naukowcy informują o tym w czasopiśmie.metabolizm komórkowyJak wyjaśnia powiązanie, komórki beta wytwarzają hormon insuliny, który stymuluje komórki tkanki do wchłaniania cukru z krwi – obniżając w ten sposób poziom cukru we krwi.

Analiza próbek tkanek zmarłego

W przeciwieństwie do tkanki płucnej, gdzie SARS-CoV-2 wykorzystuje głównie białko zwane ACE2 jako punkt wejścia do komórek, komórki beta w trzustce zawierają tylko niewielkie ilości ACE2.

Dlatego nie było wcześniej jasne, czy iw jaki sposób koronawirus przenika do tych komórek. Aby odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy przeanalizowali próbki tkanek od siedmiu zmarłych pacjentów z COVID-19 z Bazylei.

Analiza wykazała, że ​​SARS-CoV-2 można było wykryć w komórkach beta trzustki zmarłego. Ponadto komórki te zawierają duże ilości białka, które wirus może wykorzystać jako punkt wejścia jako zamiennik ACE2: Neuropilina 1 (NRP1).

READ  Wpływ wieku biologicznego: wskazówki dotyczące spowolnienia procesu starzenia

Co więcej, testy laboratoryjne na przeszczepionych komórkach beta wykazały, że zaatakowane komórki wytwarzały mniej insuliny i wykazywały oznaki śmierci. Jeśli naukowcy zablokowali również Neuropilin 1 inhibitorem, wirus był mniej zdolny do penetracji komórek.

Możliwa ochrona nawet w przypadku trudnej ścieżki

Fakt, że w ten sposób można zmniejszyć infekcję komórkami beta, przynajmniej w testach laboratoryjnych, pokazuje, że komórki te mogą być również chronione u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19.

Patolog PD dr. Dr. Matthias Mater z Uniwersytetu w Bazylei i Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei prowadzi część badania przeprowadzonego w Bazylei.

Według informacji istnieją przesłanki, że osoby z przedłużającym się COVID, czyli uporczywymi dolegliwościami po zakażeniu, nadal mają cukrzycę przez kilka tygodni lub miesięcy później.

Warto więc opracować metodę zapobiegania trwałemu uszkodzeniu trzustki. (ogłoszenie)

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny z wymogami specjalistycznej literatury medycznej, wytycznymi medycznymi i aktualnymi badaniami oraz został przeanalizowany przez lekarzy مهني

puchnąć:

  • University of Basel: Covid-19 może prowadzić do cukrzycy (Dostęp: 01.06.2021), Uniwersytet w Bazylei
  • Shen Ting Wu i wsp.: SARS-CoV-2 infekuje komórki beta w ludzkiej trzustce i prowadzi do upośledzenia komórek beta; W: Metabolizm komórkowy (veröffentlicht: 18.05.2021), metabolizm komórkowy

ważna uwaga:
Ten artykuł ma wyłącznie charakter ogólnych wskazówek i nie jest przeznaczony do samodzielnej diagnozy ani samoleczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.