Clippers PL

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Clippers PL

Nieruchomości: drewno zamiast metalu: w ten sposób patelnia nie zostanie zarysowana

Hobby kucharze doskonale radzą sobie z drewnianymi lub plastikowymi naczyniami na laminowanej patelni. Ponieważ metal może uszkodzić farbę, wyjaśnia Philipp Heldt z Centrum Konsumenckiego w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Jednak plastik może ulec degradacji powyżej określonej temperatury. „Dlatego właśnie drewno jest preferowanym nośnikiem”. Jeśli skrobaczka do drewna w pewnym momencie się zużyje, nie ma problemu: można ją ponownie przeszlifować pilnikiem i papierem ściernym.

Jeśli pracowałeś metalowym skrobakiem na pomalowanej patelni i spowodował on pewne zadrapania, to jest to bardziej wada. Z reguły zadrapania nie stanowią zagrożenia dla zdrowia – zapewnia Heldt. Ponieważ PFE – lepiej znany pod marką Teflon – jest wyjątkowo obojętny. Jeśli kawałek zostanie przyjęty z jedzeniem, zostanie wydalony w postaci niezmienionej.

Problem pojawia się tylko wtedy, gdy patelnia jest zbyt gorąca: wtedy teflon zaczyna się rozkładać. Ale to wymaga dużo ciepła: nie zdarza się to w przypadku jajek sadzonych, mówi Heldt. Na przykład do pieczenia steków z przyprawami zaleca się używanie emalii lub żeliwnych patelni. „Malowane patelnie nie nadają się do przyrumieniania potraw”. Dzieje się tak, ponieważ osiągane są również wyższe temperatury.

A kiedy frytkownica się zdezaktualizowała? Jeśli jedzenie się przyklei, to prawdopodobnie czas na nową patelnię. Jednak niektórzy producenci oferują również ponowne malowanie. „Warto zapytać przy zakupie” – radzi prawnik konsumencki. (Dpa)

READ  Wpływ wieku biologicznego: wskazówki dotyczące spowolnienia procesu starzenia