Connect with us

science

Czy żyjesz dłużej dzięki magnezowi, witaminie D i fisetynie?

Published

on

Czy żyjesz dłużej dzięki magnezowi, witaminie D i fisetynie?
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Wiele składników odżywczych można przyjmować w postaci suplementów diety. Niektórzy obiecują efekty przedłużające życie. Więcej informacji o tle znajdziesz tutaj.

Czy codziennie połykasz kapsułki i krople zawierające witaminę D, magnez, wapń lub witaminę B? Jeśli zostanie to uzgodnione z lekarzem prowadzącym: nie ma problemu. Jednak wiele osób przyjmuje leki na własne ryzyko i ryzykuje poważnymi konsekwencjami. Przedawkowanie wapnia może prowadzić do zawału serca. Tak twierdzi w rozmowie z Knowledge Gate Martin Smolich, profesor żywienia farmaceutycznego w Lubece Domena: „Wykazano, że ryzyko wzrasta w przypadku dziennej dawki przekraczającej 1500 miligramów wapnia”. Każdy, kto przyjmuje nadmierne dawki witamin A, B i E w postaci suplementów, naraża się na uszkodzenie wątroby i nerwów. Zbyt dużo żelaza pierwiastkowego może mieć również konsekwencje zagrażające życiu.

Dlatego przed zastosowaniem suplementów diety należy zawsze skonsultować się z lekarzem. Preparaty zawierają czasami duże dawki składników aktywnych, co zwiększa ryzyko przedawkowania. Ponadto suplementy są konieczne tylko w przypadku niedoborów organizmu. Badanie krwi u lekarza wyjaśni sprawę.

Skutecznie przedłuża trwałość artykułów spożywczych

Dostawcy przypisują niektórym suplementom diety, a także niektórym lekarzom, działanie przedłużające życie. W rzeczywistości istnieją składniki odżywcze, które pomagają nam zdrowo rosnąć i zapobiegać chorobom. Zwykle spożywają go zdrowi dorośli, stosujący zbilansowaną dietę. Ale są ludzie, którzy nie są w stanie wchłonąć substancji w wystarczających ilościach. Przyczyny obejmują na przykład starzenie się lub problemy z wchłanianiem w układzie pokarmowym. W takim przypadku lekarz prowadzący rozpocznie odpowiednie leczenie.

Magnez w postaci suplementów diety może prowadzić do przedawkowania. © imago

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Zapobiegaj chorobom za pomocą witaminy D, magnezu i fisetiny

Pod warunkiem, że poniższe składniki odżywcze nie będą przyjmowane w formie suplementów diety bez konsultacji z lekarzem, będą one działać zapobiegawczo w walce z chorobami i tym samym przedłużać życie:

  • Witamina D„Nadmierne spożycie witaminy D powoduje zwiększenie poziomu wapnia w organizmie (hiperkalcemia), co może poważnie prowadzić do nudności, utraty apetytu, skurczów brzucha, wymiotów lub, w ciężkich przypadkach, uszkodzenia nerek, nieregularnego bicia serca i utraty przytomności”. „I śmierć. Ponieważ witamina D może być magazynowana w organizmie, możliwe jest ostre i stopniowe przedawkowanie” – podaje Instytut Roberta Kocha (RKI). Jednak niedobór witaminy D jest również szkodliwy dla organizmu. Powód: m.in. Jak stwierdzono w publikacji w czasopiśmie specjalistycznym, ma działanie immunomodulujące Springer natury On się pojawia. Oznacza to, że osłabiony układ odpornościowy zostaje wzmocniony wystarczającą ilością witaminy D, ale nadmierne reakcje odpornościowe (np. w przypadku alergii lub chorób autoimmunologicznych) mogą być hamowane przez hormon.
  • magnez: Nasz organizm potrzebuje go do utrzymania zdrowia mięśni, kości, nerwów i komórek. Ale możesz również przedawkować ten ważny minerał. Możliwe konsekwencje to biegunka i problemy trawienne, a także niebezpieczne spadki ciśnienia krwi i osłabienie mięśni. Zdrowi dorośli, którzy stosują zbilansowaną dietę, zwykle spożywają odpowiednią ilość magnezu. Można go znaleźć między innymi w bananach, orzechach i ciemnych warzywach liściastych.
READ  Brak widocznych gwiazd: astronom przypadkowo odkrył „ciemną galaktykę”
  • Fisetyna: Ten związek chemiczny występuje na przykład w truskawkach, persymonach i jabłkach. Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że fisetyna działa jako naturalny środek przeciwzapalny. Zdaniem amerykańskich badaczy materiał roślinny stymuluje także szlaki sygnałowe u ludzi, co prowadzi do poprawy pamięci długotrwałej Salk Instytut Badań Biologicznych. „To sugeruje nam, że związki te mogą być szczególnie korzystne, ponieważ mogą nie tylko chronić neurony przed śmiercią, ale mogą także być w stanie pobudzać powstawanie nowych” – powiedziała główna autorka badania, Pamela Maher, na temat swojej analizy i skuteczności fisetyny . Połączenia między neuronami.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Powinieneś unikać tych pokarmów

Published

on

Powinieneś unikać tych pokarmów


Nieszczelnemu jelitu, zwanemu także zespołem nieszczelnego jelita, towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak nudności. Ale jakich pokarmów należy unikać?

Nieszczelne jelito, zwane także jelitem przepuszczalnym lub jelitem perforowanym, opisuje zaburzenie jelit, w którym błona śluzowa jelit nie spełnia już swojej ważnej funkcji ochronnej dla organizmu. Typowymi konsekwencjami są osłabiony układ odpornościowy i utrzymujący się stan zapalny w organizmie. Choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, są czasami powiązane ze zjawiskiem „nieszczelnego jelita”, które nie zostało jeszcze zbadane.

Dieta odgrywa ważną rolę w leczeniu „jelita przepuszczalnego”. Zaburzona flora jelitowa może negatywnie wpływać na barierę jelitową, powodując w ten sposób „nieszczelne jelita”. Wyjaśnimy Ci, na czym polega to zjawisko, jakie pokarmy wspierają zdrowie jelit i jakich pokarmów powinieneś unikać, jeśli to możliwe.

Co to jest nieszczelne jelito?

Tak zwane „nieszczelne jelito” oznacza po niemiecku coś w rodzaju „przepuszczalnego jelita”. Oznacza to, jak wynika z raportu w czasopiśmie specjalistycznym Forum PTAkontynuacja Gazeta farmaceutycznaZaburzenia funkcji ściany jelitowej jelita cienkiego.

Wideo: sobota 1

Dla Twojej informacji: Ściana jelita stanowi barierę pomiędzy przyjmowaniem pokarmu a jego wykorzystaniem w organizmie. Zasadniczo ściana lub bariera jelita musi być przepuszczalna, aby składniki odżywcze mogły przedostać się do organizmu i tam zostać „metabolizowane”. W tym samym czasie ściana jelita hałasuje Poznaj planetę Pełni funkcję „specjalisty ds. obrony”, dbając o to, aby patogeny i toksyny przedostające się do organizmu głównie poprzez żywność stały się nieszkodliwe. Problem: Jeśli ściana jelita jest zbyt przepuszczalna, nie może już pełnić tej funkcji. Lekarze mówią o zwiększonej przepuszczalności, co weszło do potocznego określenia jako „jelito przepuszczalne” lub „jelito nieszczelne”.

READ  Pandemia korony: Raport z doświadczeń: Jak dokładnie sprawdzana jest baza 3G w Augsburgu?

Zespół nieszczelnego jelita: przyczyny i konsekwencje

Funkcję barierową ściany jelita zapewnia w dużej mierze błona śluzowa jelit. Z drugiej strony, jeśli nie będzie już mógł wykonywać swojej pracy z powodu nieprawidłowego działania systemu filtrów, stanie się to, zdaniem Instytut Mikroekologii MVZ Aby zwiększyć przepuszczalność, co prowadzi do przedostawania się bakterii i toksyn z jelit do krwioobiegu i powodowania trwałego stanu zapalnego. Typowe objawy takiego braku równowagi obejmują skurcze i ból brzucha, biegunkę, wzdęcia, zaparcia oraz nudności lub wymioty. Ale mówi się również, że mogą wystąpić choroby przewlekłe, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1 i stwardnienie rozsiane raport Badania Harvard Medical School powiązano z „zespołem nieszczelnego jelita”.

To jest przyczyną zespołu nieszczelnego jelita Laboratorium IDM w Berlinie Szereg czynników: takich jak infekcja metalami toksycznymi, lekami (w tym antybiotykami), pikantnymi potrawami, alkoholem lub nietolerancją pokarmową. Stres jest również prawdopodobnie czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita. Poza tym odżywianie również odgrywa rolę, której nie należy lekceważyć.

Przeczytaj też o tym

Zespół nieszczelnego jelita: jakich pokarmów należy unikać?

Według Harvard Medical School za zapalenie jelit, takie jak „nieszczelne jelito”, można winić nasz nowoczesny styl życia, który w dużej mierze obejmuje naszą dietę. W związku z tym istnieje coraz więcej dowodów na to, że przeciętna amerykańska dieta, uboga w błonnik, a bogata w cukier i tłuszcze nasycone, ma znaczący wpływ na zjawisko „nieszczelnego jelita”.

Te pokarmy mogą pomóc w leczeniu „nieszczelnego jelita”.

Natomiast istnieje zbilansowana i zdrowa dieta, która zawiera dużo błonnika, zdrowych tłuszczów, a przede wszystkim tzw. żywność probiotyczną. Według, ten ostatni nadchodzi Magazyn Zdrowie Dobra Naturalnie na przykład w jogurcie, twarogu, kefirze, serwatce, serze czy warzywach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona i kimchi.

READ  Pogoda w Niemczech z prognozą Eddy! Nieuchronna fala upałów - ale nastąpi kolejny punkt krytyczny

Generalnie portal radzi infomedizin.de W Jeśli podejrzewasz „nieszczelne jelita”, w miarę możliwości unikaj spożywania cukru, produktów zawierających gluten, alkoholu, kawy i dodatków. the Apteka Hohenzollernów Zaleca także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw oraz picie wystarczającej ilości wody (co najmniej 1,5 litra dziennie), aby wzmocnić florę jelitową i wspomagać trawienie. W walce z objawami „jelita przepuszczalnego” pomocne jest także wzmocnienie układu odpornościowego odpowiednimi witaminami.

Continue Reading

science

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera

Published

on

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera
  1. 24vita
  2. doradca
  3. Życie i codzienność

Naciska

Zdrowie naszego mózgu ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy odkryli „program samooczyszczania” w doświadczeniach na zwierzętach.

Demencja i choroba Alzheimera – dla większości ludzi są to koszmary, które nieubłaganie zbliżają się wraz z wiekiem. Ale nauka jasno pokazuje: to, czy zachorujemy na chorobę neurodegeneracyjną, taką jak choroba Alzheimera, również zależy od nas. Wspierając zdrowie naszego mózgu, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko. Ważną rolę odgrywają także zdolności naszego organizmu do samoleczenia.

Czym są choroby neurodegeneracyjne?

Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera, są chorobami neurodegeneracyjnymi. Do tej grupy zaliczają się choroby, które wynikają z postępującego niszczenia komórek nerwowych. W zaawansowanych stadiach całe obszary mózgu stają się niezdolne do funkcjonowania. Jak wie Federalne Ministerstwo Edukacji i BadańChoroby neurodegeneracyjne są ściśle powiązane z procesami starzenia. Ponieważ odsetek osób starszych w populacji Niemiec stale rośnie, w dalszym ciągu uważa się je za ważne wyzwanie medyczne w nadchodzących dziesięcioleciach.

Mózg usuwa szkodliwe osady poprzez „program prania”

Naukowcy z Katedry Patologii i Immunologii Washington University School of Medicine w St. Louis w USA wykazali, że Jak mózg pozostaje zdrowy?. „Nasze badanie pokazuje, że neurony działają jako główny regulator filtrowania mózgu” – napisali w czasopiśmie naukowcy pod kierownictwem Li Fengjiang Shiha. Natura.

Czy zależy Ci na wystarczającej ilości snu? To dobrze zrobi twojemu umysłowi. © imago

Więcej ekscytujących tematów zdrowotnych znajdziesz w naszym bezpłatnym biuletynie, na który możesz się zapisać tutaj.

W eksperymentach na myszach badacze byli w stanie wykazać, w jaki sposób nagromadzone produkty przemiany materii są usuwane niezależnie przez mózg. Pokazali, jak wibracje w mózgu przemieszczają płyny w tkance mózgowej rytmicznymi falami, usuwając potencjalnie szkodliwe złogi. Pozostaje jednak zbadać, czy impulsy elektryczne mają taki wpływ również na ludzi.

READ  Zatopiona osada wypływa na powierzchnię i staje się atrakcją turystyczną

To „pranie mózgu” jest również konieczne w kontekście zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona, ponieważ „nagromadzenie produktów przemiany materii jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób neurologicznych”. Napisz badaczy pod przewodnictwem Jiang Xie.

Zapobieganie chorobie Alzheimera: wysypiaj się i prowadź zdrowy tryb życia

Aby wspomóc samooczyszczanie mózgu, musisz zadbać o odpowiednią jakość snu. Ponieważ w tym czasie zaczyna działać układ glimfatyczny. Naukowcy wykorzystują to do opisu systemu usuwania odpadów w ośrodkowym układzie nerwowym, kontrolowanym przez mózg i rdzeń kręgowy.

Co możesz zrobić dla zdrowia swojego mózgu:

  • Program sprawności psychicznej: Nasz mózg jest jak mięsień: regularne „sesje treningowe” utrzymują go w dobrej kondycji i wydajności. Ucz się nowych rzeczy, rozwiązuj zagadki i zagadki, dużo czytaj i dyskutuj o różnych sprawach z przyjaciółmi. W ten sposób wzmacniasz sieć neuronów i wzmacniasz rezerwę mentalną.
  • Ćwiczenia utrzymują formę – także w głowie: Aktywność fizyczna pobudza krążenie krwi i zaopatruje mózg w tlen i składniki odżywcze. Regularne ćwiczenia, czy to pływanie, jazda na rowerze czy piesze wędrówki, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Nawet 30 minut ćwiczeń dziennie może zrobić różnicę.
  • Zdrowe odżywianie dla głowy: To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz mózg. Szczególnie zalecana jest dieta śródziemnomorska bogata w świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste oraz oliwę z oliwek. Ryby i orzechy dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają funkcjonowanie mózgu.
  • Redukcja stresu i dobry sen: Chroniczny stres uszkadza mózg. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo okresów relaksu, czy to poprzez jogę, medytację, czy po prostu spacer na łonie natury. Zdrowy sen jest również ważny dla regeneracji mózgu.
  • Opieka profilaktyczna u lekarza: Regularne kontrole u lekarza są ważne, aby na wczesnym etapie zidentyfikować i leczyć czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca lub wysoki poziom cholesterolu we krwi.
READ  Brak widocznych gwiazd: astronom przypadkowo odkrył „ciemną galaktykę”

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Published

on

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Wiadomo, że nie każda żywność jest zdrowa. W szczególności różne badania czasami identyfikują niektóre produkty spożywcze jako potencjalnie niebezpieczne. Badania sugerują, że należy unikać szczególnie dwóch napojów: napojów bezalkoholowych i soków owocowych. To gra w ramach Żywność powodująca raka Główną rolę.

Żywność rakotwórcza: stwarza to zagrożenie

Niektóre składniki naszej diety, jeśli są regularnie spożywane, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ponieważ zawierają substancje rakotwórcze lub obciążają organizm. Ważne jest jednak, aby jeden pokarm nie powodował raka. Przeciwnie, na rozwój choroby wpływa cały szereg czynników.

Czynniki wpływające na zdrowie:

  • karmić
  • ruch
  • środowisko
  • Genetyczne predyspozycje
  • Styl życia

Uważaj na napoje bezalkoholowe i soki

Do problematycznych pozycji zalicza się na przykład żywność wysoko przetworzona. Spożywane w nadmiarze mogą powodować różne zagrożenia dla zdrowia, takie jak deficyty pamięci. Jednak między innymi Światowa Organizacja Zdrowia również od lat ostrzega przed żywnością powodującą raka.

W badaniach zidentyfikowano już innych przedstawicieli tego gatunku. W długoterminowej analizie przeprowadzonej przez brytyjski Biobank zbadano 20 000 uczestników i wpływ ich diety na ryzyko zachorowania na raka. Odpowiednie wyniki opublikowany Człowiek w medycynie klinicznej – część The Lancet Discovery Sciences.

Dla lepszej klasyfikacji szczegółowo zbadano także poszczególne grupy żywności. Jak Focus Online mówi dietetykowi Martinowi Smolichowi, dietetykowi ze Szpitala Uniwersyteckiego w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH). ZacytowanyWyniki były „bardzo pouczające”.

On mówi:

„Tutaj staje się jasne: negatywny wpływ wysoko przetworzonej żywności (zakładając związek przyczynowy!) jest w zasadzie skutkiem Napoje bezalkoholowe I Soki. Inne produkty (np. roślinne zamienniki mięsa) nie odgrywają tutaj żadnej roli.

Martin Smolich, dietetyk (Szpital Uniwersytecki w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH))

Oto wyniki śledztwa

Odkrycia pokrywają się z aktualnymi ustaleniami Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) na temat żywności potencjalnie rakotwórczej. Dlatego należy unikać napojów słodzonych cukrem, aby zmniejszyć ryzyko. Przyczynia się do zwiększonej otyłości i tym samym pośrednio zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

READ  Pogoda w Niemczech z prognozą Eddy! Nieuchronna fala upałów - ale nastąpi kolejny punkt krytyczny

Z wyników badania wynika, że ​​między innymi u 15 921 uczestników w czasie obserwacji trwającej 9,8 roku zachorował na nowotwór. Wysoko przetworzona żywność stanowi 22,9% ich diety. W sumie odnotowano 4009 zgonów spowodowanych nowotworem.

Ryzyko było wyższe w przypadku osób, które jadły więcej pokarmów. Zwiększała się wraz ze spożywaną ilością. Dziesięcioprocentowy wzrost spożycia wiązał się z sześcioprocentowym wzrostem ogólnego ryzyka śmierci.

Źródła: Medycyna kliniczna – część The Lancet Discovery Science: „Spożycie żywności ultraprzetworzonej a ryzyko i śmiertelność z powodu nowotworów: zakrojona na szeroką skalę analiza prospektywna w brytyjskim Biobanku”; Skup się w Internecie

Ukraina jest w stanie wojny od 24 lutego 2022 r. Tutaj możesz pomóc poszkodowanym.

Continue Reading

Trending