Connect with us

science

Czy wybuch supernowej jest bliski? Gwiazda Betelgeza staje się coraz jaśniejsza

Published

on

Czy wybuch supernowej jest bliski?  Gwiazda Betelgeza staje się coraz jaśniejsza
  • zBaner Tanyi

    Zamknąć

Wybitna gwiazda Betelgeza w konstelacji Oriona ponownie przyciąga uwagę – tym razem, ponieważ staje się coraz jaśniejsza. Czy wybuch supernowej jest bliski?

FRANKFURT – Jasna gwiazda Betelgeuse właśnie pożegnała się z wieczornym niebem z konstelacją Oriona, kiedy jej zachowanie nagle znów wywołuje poruszenie. Czerwony nadolbrzym, gwiazda lewego ramienia konstelacji Oriona, znajdująca się około 650 lat świetlnych od Ziemi, ponownie zmienia swoją jasność. Stało się to niedawno zimą i wiosną 2019/2020: Betelgeza stała się zauważalnie ciemniejsza w tym okresie, co sprawiło, że eksperci drapali się po głowach z powodu dziwnego zachowania.

Podczas gdy niektórzy mieli nadzieję na supernową widoczną z Ziemi, jasność Betelgezy powróciła do normy w kwietniu 2020 r. Wyjaśnienia zjawiska widocznego z Ziemi nie mają nic wspólnego z supernową. Jednak jest już pewne, że czerwony nadolbrzym Betelgeza pewnego dnia skończy jako supernowa. Jeśli w pewnym momencie gwieździe zabraknie materiału do syntezy jądrowej, zapadnie się pod własnym ciężarem i eksploduje.

nazwisko rodowe: Betelgeza (Betelgeza, Alfa Orionis)
On pisze: czerwony olbrzym
Konstelacja: Orion (gwiazda lewego ramienia)
odległość od podłoża: Około 650 lat świetlnych stąd
wiek: Około 8 milionów lat temu
temperatura na powierzchni: około 3300 stopni Celsjusza

Gwiazda Betelgeza staje się coraz jaśniejsza – czy nadchodzi supernowa?

W ciągu ostatnich kilku tygodni gwiazda Betelgeza zwiększyła jasność o ponad 50 procent swojego normalnego rozmiaru, Ponownie Amerykański naukowiec wspomniany. Oczywiście przyciąga to uwagę osób, które zawodowo lub prywatnie obserwują rozgwieżdżone niebo. Wielu ma nadzieję na niesamowity wybuch gwiazdy. W rzeczywistości, w kategoriach astronomicznych, supernowa Betelgeza jest nieuchronna. astrofizyk Jared Goldberg powiedział L.L.C Amerykański naukowiec.

Betelgeza jest około 900 razy większa od promienia Słońca. Eksperci oszacowali, że jeśli gwiazda ostatecznie wybuchnie jako supernowa, będzie to spektakl, którego nie można przegapić. „Zobaczymy, jak Betelgeza staje się naprawdę jasna – 10 000, 100 000 razy jaśniejsza niż zwykle – w ciągu tygodnia” — wyjaśnia Goldberg. Gwiazda będzie świecić jak półksiężyc na niebie przez około trzy miesiące – będzie tak jasna, że ​​w nocy trzeba będzie rzucać cienie. Supernowa powinna być również widoczna na dziennym niebie przez około rok, a nocą powinna być widoczna gołym okiem przez kilka lat.

READ  Czy może skrócić oczekiwaną długość życia?

Czerwony olbrzym Betelgeza: supernowa nie oznacza zagrożenia dla Ziemi

Na szczęście gwiazda Betelgeza znajduje się na tyle daleko od Ziemi, że potężna eksplozja w kosmosie nie powinna zaszkodzić niebieskiej planecie. Jednak badania przewidują konsekwencje: „Niebo zmieni się diametralnie i będzie widoczne dla wszystkich – a to wywoła naprawdę dużą reakcję na całym świecie” – mówi z pewnością astronom Brian Penbras.

Ale w oparciu o jasność, kolor, rozmiar i szacowany wiek Betelgezy, eksperci uważają, że pozostało jeszcze wystarczająco dużo helu, aby włączyć go do węgla w gwieździe. Jeśli hel nie jest już dostępny, węgiel jest przekształcany w tlen – do momentu, gdy rdzeń nie może już generować więcej energii i zapada się pod własnym ciężarem. Patrząc z ludzkiej perspektywy, do tego czasu prawdopodobnie minie dużo czasu — każdy, kto był świadkiem „wielkiego pociemnienia” w Betelgeuse, prawdopodobnie nie będzie świadkiem eksplozji gwiazdy.

Gwiazdozbiór Oriona jest jednym z najbardziej znanych konstelacji zimowych. Zawiera Mgławicę Oriona (M42) jako część „Miecza”. Dobrze znana gwiazda Betelgeuse jest widoczna na tym zdjęciu: jest to gwiazda lewego ramienia, która świeci na czerwono.

© Imago / Limag

Zespół badawczy opracował rodzaj „systemu wczesnego ostrzegania” przed supernową w zeszłym roku. Najważniejsze kryterium: jeśli czerwony olbrzym stanie się 100 razy ciemniejszy w ciągu kilku miesięcy i całkowicie zniknie, według grupy badawczej, powinieneś przyjrzeć się bliżej: wtedy supernowa jest nieuchronna. Ale w Betelgeuse zespół nie widzi tego niebezpieczeństwa w dającej się przewidzieć przyszłości. (niezapłacony rachunek)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Powinieneś unikać tych pokarmów

Published

on

Powinieneś unikać tych pokarmów


Nieszczelnemu jelitu, zwanemu także zespołem nieszczelnego jelita, towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak nudności. Ale jakich pokarmów należy unikać?

Nieszczelne jelito, zwane także jelitem przepuszczalnym lub jelitem perforowanym, opisuje zaburzenie jelit, w którym błona śluzowa jelit nie spełnia już swojej ważnej funkcji ochronnej dla organizmu. Typowymi konsekwencjami są osłabiony układ odpornościowy i utrzymujący się stan zapalny w organizmie. Choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, są czasami powiązane ze zjawiskiem „nieszczelnego jelita”, które nie zostało jeszcze zbadane.

Dieta odgrywa ważną rolę w leczeniu „jelita przepuszczalnego”. Zaburzona flora jelitowa może negatywnie wpływać na barierę jelitową, powodując w ten sposób „nieszczelne jelita”. Wyjaśnimy Ci, na czym polega to zjawisko, jakie pokarmy wspierają zdrowie jelit i jakich pokarmów powinieneś unikać, jeśli to możliwe.

Co to jest nieszczelne jelito?

Tak zwane „nieszczelne jelito” oznacza po niemiecku coś w rodzaju „przepuszczalnego jelita”. Oznacza to, jak wynika z raportu w czasopiśmie specjalistycznym Forum PTAkontynuacja Gazeta farmaceutycznaZaburzenia funkcji ściany jelitowej jelita cienkiego.

Wideo: sobota 1

Dla Twojej informacji: Ściana jelita stanowi barierę pomiędzy przyjmowaniem pokarmu a jego wykorzystaniem w organizmie. Zasadniczo ściana lub bariera jelita musi być przepuszczalna, aby składniki odżywcze mogły przedostać się do organizmu i tam zostać „metabolizowane”. W tym samym czasie ściana jelita hałasuje Poznaj planetę Pełni funkcję „specjalisty ds. obrony”, dbając o to, aby patogeny i toksyny przedostające się do organizmu głównie poprzez żywność stały się nieszkodliwe. Problem: Jeśli ściana jelita jest zbyt przepuszczalna, nie może już pełnić tej funkcji. Lekarze mówią o zwiększonej przepuszczalności, co weszło do potocznego określenia jako „jelito przepuszczalne” lub „jelito nieszczelne”.

READ  Wirusy Arbovir rosną w siłę: Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed śmiertelnymi wirusami! Czy zbliża się nowa pandemia?

Zespół nieszczelnego jelita: przyczyny i konsekwencje

Funkcję barierową ściany jelita zapewnia w dużej mierze błona śluzowa jelit. Z drugiej strony, jeśli nie będzie już mógł wykonywać swojej pracy z powodu nieprawidłowego działania systemu filtrów, stanie się to, zdaniem Instytut Mikroekologii MVZ Aby zwiększyć przepuszczalność, co prowadzi do przedostawania się bakterii i toksyn z jelit do krwioobiegu i powodowania trwałego stanu zapalnego. Typowe objawy takiego braku równowagi obejmują skurcze i ból brzucha, biegunkę, wzdęcia, zaparcia oraz nudności lub wymioty. Ale mówi się również, że mogą wystąpić choroby przewlekłe, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1 i stwardnienie rozsiane raport Badania Harvard Medical School powiązano z „zespołem nieszczelnego jelita”.

To jest przyczyną zespołu nieszczelnego jelita Laboratorium IDM w Berlinie Szereg czynników: takich jak infekcja metalami toksycznymi, lekami (w tym antybiotykami), pikantnymi potrawami, alkoholem lub nietolerancją pokarmową. Stres jest również prawdopodobnie czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita. Poza tym odżywianie również odgrywa rolę, której nie należy lekceważyć.

Przeczytaj też o tym

Zespół nieszczelnego jelita: jakich pokarmów należy unikać?

Według Harvard Medical School za zapalenie jelit, takie jak „nieszczelne jelito”, można winić nasz nowoczesny styl życia, który w dużej mierze obejmuje naszą dietę. W związku z tym istnieje coraz więcej dowodów na to, że przeciętna amerykańska dieta, uboga w błonnik, a bogata w cukier i tłuszcze nasycone, ma znaczący wpływ na zjawisko „nieszczelnego jelita”.

Te pokarmy mogą pomóc w leczeniu „nieszczelnego jelita”.

Natomiast istnieje zbilansowana i zdrowa dieta, która zawiera dużo błonnika, zdrowych tłuszczów, a przede wszystkim tzw. żywność probiotyczną. Według, ten ostatni nadchodzi Magazyn Zdrowie Dobra Naturalnie na przykład w jogurcie, twarogu, kefirze, serwatce, serze czy warzywach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona i kimchi.

READ  – Taki kamień, jaki mieliśmy nadzieję znaleźć.

Generalnie portal radzi infomedizin.de W Jeśli podejrzewasz „nieszczelne jelita”, w miarę możliwości unikaj spożywania cukru, produktów zawierających gluten, alkoholu, kawy i dodatków. the Apteka Hohenzollernów Zaleca także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw oraz picie wystarczającej ilości wody (co najmniej 1,5 litra dziennie), aby wzmocnić florę jelitową i wspomagać trawienie. W walce z objawami „jelita przepuszczalnego” pomocne jest także wzmocnienie układu odpornościowego odpowiednimi witaminami.

Continue Reading

science

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera

Published

on

Mózg sam się „oczyszcza” i w ten sposób zapobiega chorobie Alzheimera
  1. 24vita
  2. doradca
  3. Życie i codzienność

Naciska

Zdrowie naszego mózgu ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy odkryli „program samooczyszczania” w doświadczeniach na zwierzętach.

Demencja i choroba Alzheimera – dla większości ludzi są to koszmary, które nieubłaganie zbliżają się wraz z wiekiem. Ale nauka jasno pokazuje: to, czy zachorujemy na chorobę neurodegeneracyjną, taką jak choroba Alzheimera, również zależy od nas. Wspierając zdrowie naszego mózgu, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko. Ważną rolę odgrywają także zdolności naszego organizmu do samoleczenia.

Czym są choroby neurodegeneracyjne?

Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera, są chorobami neurodegeneracyjnymi. Do tej grupy zaliczają się choroby, które wynikają z postępującego niszczenia komórek nerwowych. W zaawansowanych stadiach całe obszary mózgu stają się niezdolne do funkcjonowania. Jak wie Federalne Ministerstwo Edukacji i BadańChoroby neurodegeneracyjne są ściśle powiązane z procesami starzenia. Ponieważ odsetek osób starszych w populacji Niemiec stale rośnie, w dalszym ciągu uważa się je za ważne wyzwanie medyczne w nadchodzących dziesięcioleciach.

Mózg usuwa szkodliwe osady poprzez „program prania”

Naukowcy z Katedry Patologii i Immunologii Washington University School of Medicine w St. Louis w USA wykazali, że Jak mózg pozostaje zdrowy?. „Nasze badanie pokazuje, że neurony działają jako główny regulator filtrowania mózgu” – napisali w czasopiśmie naukowcy pod kierownictwem Li Fengjiang Shiha. Natura.

Czy zależy Ci na wystarczającej ilości snu? To dobrze zrobi twojemu umysłowi. © imago

Więcej ekscytujących tematów zdrowotnych znajdziesz w naszym bezpłatnym biuletynie, na który możesz się zapisać tutaj.

W eksperymentach na myszach badacze byli w stanie wykazać, w jaki sposób nagromadzone produkty przemiany materii są usuwane niezależnie przez mózg. Pokazali, jak wibracje w mózgu przemieszczają płyny w tkance mózgowej rytmicznymi falami, usuwając potencjalnie szkodliwe złogi. Pozostaje jednak zbadać, czy impulsy elektryczne mają taki wpływ również na ludzi.

READ  Psycholog o pandemii: błędnie oceniamy ryzyko Covid

To „pranie mózgu” jest również konieczne w kontekście zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona, ponieważ „nagromadzenie produktów przemiany materii jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób neurologicznych”. Napisz badaczy pod przewodnictwem Jiang Xie.

Zapobieganie chorobie Alzheimera: wysypiaj się i prowadź zdrowy tryb życia

Aby wspomóc samooczyszczanie mózgu, musisz zadbać o odpowiednią jakość snu. Ponieważ w tym czasie zaczyna działać układ glimfatyczny. Naukowcy wykorzystują to do opisu systemu usuwania odpadów w ośrodkowym układzie nerwowym, kontrolowanym przez mózg i rdzeń kręgowy.

Co możesz zrobić dla zdrowia swojego mózgu:

  • Program sprawności psychicznej: Nasz mózg jest jak mięsień: regularne „sesje treningowe” utrzymują go w dobrej kondycji i wydajności. Ucz się nowych rzeczy, rozwiązuj zagadki i zagadki, dużo czytaj i dyskutuj o różnych sprawach z przyjaciółmi. W ten sposób wzmacniasz sieć neuronów i wzmacniasz rezerwę mentalną.
  • Ćwiczenia utrzymują formę – także w głowie: Aktywność fizyczna pobudza krążenie krwi i zaopatruje mózg w tlen i składniki odżywcze. Regularne ćwiczenia, czy to pływanie, jazda na rowerze czy piesze wędrówki, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Nawet 30 minut ćwiczeń dziennie może zrobić różnicę.
  • Zdrowe odżywianie dla głowy: To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz mózg. Szczególnie zalecana jest dieta śródziemnomorska bogata w świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste oraz oliwę z oliwek. Ryby i orzechy dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają funkcjonowanie mózgu.
  • Redukcja stresu i dobry sen: Chroniczny stres uszkadza mózg. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo okresów relaksu, czy to poprzez jogę, medytację, czy po prostu spacer na łonie natury. Zdrowy sen jest również ważny dla regeneracji mózgu.
  • Opieka profilaktyczna u lekarza: Regularne kontrole u lekarza są ważne, aby na wczesnym etapie zidentyfikować i leczyć czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca lub wysoki poziom cholesterolu we krwi.
READ  Miśnia: Ponad 600 nowych przypadków korony w regionie Miśni

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Published

on

Rakotwórcza żywność: Uważaj na dwa popularne napoje

Wiadomo, że nie każda żywność jest zdrowa. W szczególności różne badania czasami identyfikują niektóre produkty spożywcze jako potencjalnie niebezpieczne. Badania sugerują, że należy unikać szczególnie dwóch napojów: napojów bezalkoholowych i soków owocowych. To gra w ramach Żywność powodująca raka Główną rolę.

Żywność rakotwórcza: stwarza to zagrożenie

Niektóre składniki naszej diety, jeśli są regularnie spożywane, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ponieważ zawierają substancje rakotwórcze lub obciążają organizm. Ważne jest jednak, aby jeden pokarm nie powodował raka. Przeciwnie, na rozwój choroby wpływa cały szereg czynników.

Czynniki wpływające na zdrowie:

  • karmić
  • ruch
  • środowisko
  • Genetyczne predyspozycje
  • Styl życia

Uważaj na napoje bezalkoholowe i soki

Do problematycznych pozycji zalicza się na przykład żywność wysoko przetworzona. Spożywane w nadmiarze mogą powodować różne zagrożenia dla zdrowia, takie jak deficyty pamięci. Jednak między innymi Światowa Organizacja Zdrowia również od lat ostrzega przed żywnością powodującą raka.

W badaniach zidentyfikowano już innych przedstawicieli tego gatunku. W długoterminowej analizie przeprowadzonej przez brytyjski Biobank zbadano 20 000 uczestników i wpływ ich diety na ryzyko zachorowania na raka. Odpowiednie wyniki opublikowany Człowiek w medycynie klinicznej – część The Lancet Discovery Sciences.

Dla lepszej klasyfikacji szczegółowo zbadano także poszczególne grupy żywności. Jak Focus Online mówi dietetykowi Martinowi Smolichowi, dietetykowi ze Szpitala Uniwersyteckiego w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH). ZacytowanyWyniki były „bardzo pouczające”.

On mówi:

„Tutaj staje się jasne: negatywny wpływ wysoko przetworzonej żywności (zakładając związek przyczynowy!) jest w zasadzie skutkiem Napoje bezalkoholowe I Soki. Inne produkty (np. roślinne zamienniki mięsa) nie odgrywają tutaj żadnej roli.

Martin Smolich, dietetyk (Szpital Uniwersytecki w Szlezwiku-Holsztynie (UKSH))

Oto wyniki śledztwa

Odkrycia pokrywają się z aktualnymi ustaleniami Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) na temat żywności potencjalnie rakotwórczej. Dlatego należy unikać napojów słodzonych cukrem, aby zmniejszyć ryzyko. Przyczynia się do zwiększonej otyłości i tym samym pośrednio zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

READ  Na liście najzdrowszy jogurt – drugie miejsce jest szczególnie korzystne dla jelit

Z wyników badania wynika, że ​​między innymi u 15 921 uczestników w czasie obserwacji trwającej 9,8 roku zachorował na nowotwór. Wysoko przetworzona żywność stanowi 22,9% ich diety. W sumie odnotowano 4009 zgonów spowodowanych nowotworem.

Ryzyko było wyższe w przypadku osób, które jadły więcej pokarmów. Zwiększała się wraz ze spożywaną ilością. Dziesięcioprocentowy wzrost spożycia wiązał się z sześcioprocentowym wzrostem ogólnego ryzyka śmierci.

Źródła: Medycyna kliniczna – część The Lancet Discovery Science: „Spożycie żywności ultraprzetworzonej a ryzyko i śmiertelność z powodu nowotworów: zakrojona na szeroką skalę analiza prospektywna w brytyjskim Biobanku”; Skup się w Internecie

Ukraina jest w stanie wojny od 24 lutego 2022 r. Tutaj możesz pomóc poszkodowanym.

Continue Reading

Trending