W skrócie podstawy
-
W edycji Stiftung Warentest z 2022 r. eksperci przetestowali i skosztowali 21 całych ziaren kawy.
-
Tak naprawdę 20 z tych produktów mogłoby uzyskać „dobrą” ocenę jakości.
-
Ale kto wygrał wyścig i został wybrany zwycięzcą testu ziaren espresso i caffe crema? Tutaj powiemy Ci, na co powinieneś zwrócić uwagę przy zakupach, aby zapewnić bardziej zrównoważony rozwój!
Świeża kawa o poranku? Must-have dla wielu! Jeśli jednak codziennie pijesz kawę, koszt ziaren może szybko się sumować. Stiftung Warentest przetestował łącznie 21 rodzajów ziaren espresso i kawy crema i wydał pozytywny werdykt dla łowców okazji.
Testowana tania kawa ziarnista – efekty można zobaczyć na klipie
Ziarna kawy w teście: niesamowite wyniki
Dla wielu osób nie ma chyba nic lepszego niż rozpoczęcie dnia od pysznej kawy. Absolutna chwila przyjemności i zastrzyk kofeiny, który Cię obudzi. Nic dziwnego, że kawa od lat jest najpopularniejszym gorącym napojem w Niemczech: według Statisty w latach 2000–2021 spożycie ziaren kawy na mieszkańca wynosiło około 168 litrów rocznie. Dzieje się tak pomimo faktu, że ziarna kawy mogą być drogie.
Czy wolisz używać kawy ziarnistej, która jest nieco droższa, aby zachować bezpieczeństwo smakowe? Oczywiście kawa wysokiej jakości nie musi być droga. Eksperci z Stiftung Warentest zbadali łącznie 21 ziaren i w 2022 r. przetestowali zarówno ziarna espresso, jak i crema. Zaskakujący wynik: niedrogie produkty przecenione przekonują zwycięzcę i zabierają go na podium.
Espresso vs. Kawa ziarnista Crema: tak je ocenia się
W teście kawy przeprowadzonym przez Stiftung Warentest, spośród 21 produktów, degustowano i oceniano 6 ziaren espresso i 15 ziaren kawy. Testerzy oceniali wygląd, aromat, smak, odczucie w ustach i kremowość. Laboratorium prawdopodobnie sprawdzi również obecność szkodliwych substancji, informacje na opakowaniu i łatwość użycia opakowania.
Co ciekawe, ziarna śmietanki nie różnią się zbytnio od siebie, zwłaszcza w teście smakowym. Jednak różnice pomiędzy badanymi ziarnami espresso były bardziej wyraźne. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ziarna espresso są palone dłużej i na ciemniejszy kolor niż ziarna kawy crema. Oznacza to, że kwas rozkłada się dalej i zapewnia mocniejsze doznania smakowe. Czy wiesz, że dbałość o ekspres do kawy ma również pozytywny wpływ na smak Twojej kawy? Tutaj dowiesz się, jakich domowych sposobów możesz użyć, aby naprawdę oczyścić skórę.
Te ziarna kawy są dobre i tanie!
Spośród 21 przetestowanych ziaren kawy 20 uzyskało ocenę „dobrą”. Tylko jeden produkt (przynajmniej) otrzymał w teście ocenę „dostateczną”.
Z 15 przetestowanych w sumie Ziarna kremu kawowego Szczególnie atrakcyjne są marki dyskontowe. Zarówno platformę zwycięzcy testu, jak i drugie i trzecie miejsce zdobywa się dzięki tanim pigułkom rabatowym:
- „Cafèt Caffè Crema Barista” Netto z oceną 2,0.
- „Moreno Caffè Crema” od ALDI Nord z oceną 2,1.
- „Bellarom Caffè Crema Gustoso” z Lidla z notą 2,1.
Zwycięzca testu Netto wydaje się imponować średnio intensywnym zapachem i stałą kremowością. Ponadto w testach sensorycznych ziarna Arabiki ocenia się jako posiadające umiarkowany poziom goryczy i kwasowości. Ogólnie rzecz biorąc, ich aromat i smak mają mieć jedynie nutę owocową, orzechową i czekoladową.
Cenowo kawa ziarnista Crema waha się od 8 do 10 euro za kilogram, czyli jest znacznie tańsza niż np. kawa ziarnista marki Lavazza za nieco niecałe 15 euro za kilogram. Z 6 przetestowanych Ziarna espresso Według Stiftung Warentest szczególnie korzystnie wyróżniają się dwie włoskie marki:
- „Lavazza Espresso Italiano Cremoso” z oceną 1,8.
- „Segafredo Intermezzo” z notą 1,9.
Zwycięzca testu espresso otrzymał nawet najwyższą ocenę 1,0 za smak, odczucie w ustach i aromat. Ziarna są szczególnie imponujące ze względu na palony i gorzki smak, intensywny smak i stabilną kremowość. Pod względem łatwości stosowania opakowania oraz zawartości substancji szkodliwych produkt otrzymał ocenę „dostateczny”.
Czy w ziarnach kawy znajdują się jakieś szkodliwe substancje?
Chociaż różnice w cenach testowanych zbóż wahają się od 8 do 34 euro za kilogram i są znaczne, wydaje się, że w teście Stiftung Warentest nie ma krytyki jakości. Zbadano zanieczyszczenia, takie jak akryloamid i furan, które mogą powstawać podczas prażenia. Akryloamid może zmienić nasz skład genetyczny, a w najgorszym przypadku może doprowadzić do raka, dlatego zdaniem Komisji Unii Europejskiej nie należy przekraczać zalecanej wartości 400 mikrogramów na kilogram. Fizz może być również szkodliwy dla naszego zdrowia i mógł powodować raka i uszkodzenie wątroby w doświadczeniach na zwierzętach. Na szczęście wszystkie ziarna kawy przeszły pozytywnie test na skażenie: 20 produktów otrzymało ocenę „dobrą”, a tylko jeden ocenę „dostateczną”.
Zrównoważony rozwój ziaren kawy: na to należy zwrócić uwagę przy zakupie
Czy w swoim codziennym życiu przywiązujesz szczególną wagę do zrównoważonego rozwoju? Może w takim razie powinieneś zwracać mniejszą uwagę na cenę przy zakupie ziaren kawy, a bardziej na pieczęć ekologiczną lub zrównoważoną. Wiele plantacji kawy jest obecnie zagrożonych zmianami klimatycznymi, dlatego ich uprawy przenoszą się na wyższe wysokości, co skutkuje koniecznością wycinania lasów deszczowych.
Ponadto, według Stiftung Warentest, wiele importowanych produktów kawowych pochodzi z Brazylii, Wietnamu i Hondurasu. Wydaje się, że za rolnikami często stoją ludzie, którzy nie mają środków do życia, a niektórzy z nich muszą nawet płacić dodatkowe sumy za uprawę kawy. Jednak tylko 4 z 21 przetestowanych produktów miało etykietę z podaniem odpowiedniego kraju pochodzenia.
rada: Kupując, szukaj unijnych znaków ekologicznych i dobrze znanych znaków zrównoważonego rozwoju, takich jak Rainforest Alliance, Utz i Fairtrade.
To także interesujące: