Connect with us

science

Schudnij z zimną herbatą – tak działa dieta

Published

on

Schudnij z zimną herbatą – tak działa dieta

Zimna herbata to coś więcej niż tylko orzeźwiający napój – może pomóc Ci schudnąć. Herbata taka jak zielona czy czarna zawiera przeciwutleniacze i inne substancje, które stymulują przemianę materii i powodują, że organizm zużywa dodatkową energię. Ponadto regularne picie herbaty pomaga kontrolować napady głodu. Zimna herbata może być Twoim kluczem do zdrowego odchudzania — a my powiemy Ci, jak to zrobić.

W filmie: Charlotte Carlender wyjaśnia, która herbata pomaga na bóle głowy

Dieta herbaciana: jak zimna herbata pomaga schudnąć?

Oprócz zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń, istnieją różne sposoby, które pomogą Ci schudnąć. Jeden z nich pije zimną herbatę.

Herbata od dawna znana jest jako zdrowy napój i jest spożywana na całym świecie. Zimna herbata oferuje wiele Ogólne korzyści zdrowotne. Jest bogaty przeciwutleniaczeKtóry pomaga zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie i wspiera układ odpornościowy. Związki w herbacie, takie jak polifenole, flawonoidy i katechiny, mają również właściwości przeciwzapalne. Jeden badanie amerykańskie Stwierdzono, że picie filiżanki czarnej lub zielonej herbaty dziennie Zmniejszenie ryzyka zawałów serca. Jeśli regularnie pijesz zimną herbatę, nie tylko wspierasz swoje cele odchudzania, ale także poprawiasz swoje zdrowie.

Naukowcy z Chin Zauważyłem też, że pomaga zielona herbata Zapobieganie otyłości. Pozytywną właściwością niektórych rodzajów herbat jest ich zdolność stłumić pragnienia. Niezdrowe przekąski i między posiłkami często uniemożliwiają nam osiągnięcie naszych celów odchudzania. Herbata pomaga zmniejszyć apetyt na jedzenie. Dzięki obfitości aromatów i gorzkich substancji zmniejsza ochotę na słodkie lub tłuste potrawy. Ponadto herbata nie zawiera tłuszczu ani cukru, dzięki czemu jest niskokaloryczną alternatywą dla innych napojów. Więc następnym razem, gdy poczujesz niekontrolowany głód, spróbuj z filiżanką orzeźwiającej herbaty. Latem zimna herbata to dobre orzeźwienie.

Tutaj przedstawiamy pięć najlepszych herbat na odchudzanie.

Dlaczego zimna herbata jest skuteczniejsza niż ciepła herbata podczas diety

Jeden Badanie przeprowadzone przez szwajcarskich naukowców Wykazano, że spożywanie herbaty zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym wspomaga odchudzanie. W badaniu przebadano 23 osoby, aby się tego dowiedzieć Jak zmienia się metabolizm dorosłych poprzez spożywanie herbaty yerba mate. Yerba mate to herbata zawierająca kofeinę, przygotowana z liści pochodzących z Ameryki Południowej. Bogaty w różne witaminy i przeciwutleniacze. Jednak naukowcy odkryli, że kluczowy jest nie tylko rodzaj herbaty, ale także temperatura herbaty. To było ciekawe zimna herbata A Znacznie silniejszy efekt Na funkcje organizmuzwiązane z utratą wagi.

READ  Cukrzyca: edukacyjna pompa insulinowa ułatwiająca leczenie

W ramach eksperymentu uczestnicy wypijali 500 ml herbaty yerba mate przez dwa różne dni. Herbatę podawano w temperaturze 55°C lub 3°C, a badani musieli ją wypić w ciągu pięciu minut. W ciągu następnych 90 minut mierzono różne parametry, takie jak ciśnienie krwi, częstość akcji serca, zużycie tlenu, pojemność minutowa serca i utlenianie tłuszczu. Wartości te porównano z wartościami zarejestrowanymi 30 minut przed wypiciem herbaty przez uczestników. Wyniki tego badania wykazały, że zimna herbata jest bardziej skuteczna w odchudzaniu niż ciepła herbata. Po wypiciu zimnej herbaty Zużycie energii podwoiło się (+8,3%), w porównaniu ze wzrostem o zaledwie 3,7% po ciepłej herbacie.

Jednym z powodów, dla których zimna herbata jest skuteczniejsza niż ciepła herbata podczas diety, jest jej efekt termogeneza. Termogeneza to proces, w którym organizm wytwarza ciepło podczas spalania kalorii. Zimna herbata potęguje efekt termiczny, ponieważ organizm musi wydatkować energię na ogrzanie zimnego napoju do temperatury ciała. To dodatkowe spożycie energii może zwiększyć spalanie tłuszczu, a tym samym wspierać utratę wagi.

A szybszy metabolizm Ważny również dla skutecznego odchudzania. Zimna herbata przyspiesza metabolizm, a tym samym zwiększa zużycie kalorii. Herbata, zwłaszcza zielona, ​​zawiera naturalne związki, takie jak kofeina i katechiny, które stymulują metabolizm. Zwiększona przemiana materii sprawia, że ​​organizm spala więcej kalorii, nawet w stanie spoczynku. Dlatego regularne spożywanie zimnej herbaty jest możliwe, aby poprawić metabolizm i przyspieszyć utratę wagi.

Zimna herbata na odchudzanie: jakie rodzaje herbaty są odpowiednie?

Zielona herbata

Zielona herbata jest stosowana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Jeśli chodzi o utratę wagi, picie zielonej herbaty może przechylić szalę, ponieważ stymuluje spalanie tłuszczu. Efekt ten dotyczy treści Polifenole Przypisuje się w szczególności tzw z przeciwutleniaczami. To wtórne substancje roślinne, które odpowiadają między innymi za gorzki smak zielonej herbaty.

czarna herbata

wypadek Studiując na Uniwersytecie Kalifornijskim, Los Angeles (UCLA) wykazało, że czarna herbata może być skuteczna w odchudzaniu. Polifenole obecne w czarnej herbacie mają pozytywny wpływ na bakterie jelitowe. Twoja obecność Promuj wzrost zdrowych bakterii jelitowych, co z kolei zwiększa produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To przyspiesza metabolizm i powoduje szybsze spalanie kalorii.

READ  Antarktyda: Największa góra lodowa dryfująca do Oceanu Atlantyckiego

Jelito zawiera również bakterie, które sprzyjają magazynowaniu tłuszczu. Czarna herbata może w ten sposób zredukować te bakterie Zmniejsz narażenie na otyłość. Jednocześnie jednak może się rozprzestrzeniać więcej bakterii, które mają działanie wyszczuplające.

Ponadto w jelicie występuje enzym zwany syntazą kwasów tłuszczowych, którego głównym zadaniem jest być grubym składa się. Węglowodany, które wchłaniamy z pożywienia, są przekształcane w komórki tłuszczowe, które są następnie magazynowane przez organizm. Badania wskazują, że czarna herbata pomaga w utracie wagi, zakłócając ten proces.

Biała herbata

Biała herbata jest wytwarzana z tej samej rośliny herbaty, co czarna i zielona herbata. Różnica polega na tym, że do przygotowania białej herbaty używa się tylko zamkniętych pąków. Herbaty różnią się także dalszym przetwarzaniem i smakiem. Biała herbata jest po prostu więdnięta na powietrzu, a następnie suszona. Natomiast herbaty zielone i czarne poddawane są dodatkowym procesom suszenia i fermentacji. Biała herbata pomaga również schudnąć, ponieważ pomaga schudnąć Wysokie stężenie polifenoli Pobudzają metabolizm i spalanie tłuszczu.

Herbata Mate

Podobnie jak zielona herbata w Chinach, herbata mate jest bardzo popularna w Ameryce Południowej. Ale dzięki niemu zyskuje też popularność w tym kraju zawartość kofeiny Dobra alternatywa dla porannej kawy. Ponadto herbata yerba mate pomaga również w odchudzaniu, ponieważ zawarte w niej gorzkie substancje działają Tłumienie apetytu. W krajach takich jak Brazylia, Paragwaj i Argentyna ludzie żują liście, aby zaspokoić głód. Aby optymalnie wykorzystać zdrowe składniki, herbatę yerba mate parz zawsze z luźnych liści herbaty. Oczywiście napoje gazowane, które często zawierają cukier, syrop glukozowy i aromaty, nie są dobrym wyborem, jeśli chodzi o odchudzanie.

Należy jednak pamiętać, że samo picie zimnej herbaty nie wystarczy, aby schudnąć. Zrównoważona dieta i regularna aktywność fizyczna są niezbędne, jeśli chcesz schudnąć.

Herbata Mate zawiera kofeinę i może ograniczać apetyt dzięki zawartym w niej gorzkim substancjom. Dlatego napój jest przydatny do utraty wagi. © Alexander Vorobiev — stock.adobe.com

Pij zimną herbatę: najlepszy czas na picie zimnej herbaty do utraty wagi

Oto niektóre z najlepszych pór na picie zimnej herbaty w celu optymalnego spalania tłuszczu:

READ  Niedobór witaminy B6 może mieć następujące konsekwencje: Objawy i przyczyny

przed posiłkami: Wypij filiżankę zimnej herbaty około 30 minut przed posiłkiem. Pomaga to zmniejszyć napady głodu i kontrolować wielkość porcji podczas posiłków. Zimna herbata przyspiesza również metabolizm przed jedzeniem, co skutkuje wydajniejszym trawieniem i zwiększonym zużyciem kalorii.

Po treningu: Picie zimnej herbaty po wysiłku fizycznym może pomóc zwiększyć wydatek energetyczny i pomóc organizmowi w regeneracji. Po silnym stresie organizm często reaguje reakcjami zapalnymi. Katechiny w herbacie działają przeciwzapalnie i mogą skracać regenerację. Herbata zawiera również naturalne elektrolity, które pomagają przywrócić równowagę płynów potreningowych.

Pomiędzy posiłkami: Jeśli odczuwasz głód między posiłkami, możesz zamiast tego wypić filiżankę zimnej herbaty. Zmniejszy to apetyt na niezdrowe przekąski i pomoże Ci pozostać na drodze do utraty wagi.

Ważne jest, aby cieszyć się herbatą bez cukru, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Dopraw herbatę plasterkami cytryny lub listkami mięty, aby uzyskać orzeźwiający smak bez dodawania dodatkowych kalorii.

Nadmierne spożycie herbaty: czy picie zbyt dużej ilości herbaty jest szkodliwe?

czysty Owocowa herbata Nie zawiera kofeiny i dlatego jest ogólnie nieszkodliwy. Możesz cieszyć się nim bez ograniczeń, o ile nie zawiera dodanych cukrów. To samo dotyczy herbata ziołowaJeśli to nie jest herbata lecznicza.

Herbaty zielone, białe, czarne i mate Zawierają kofeinę, która w dużych ilościach może prowadzić do działań niepożądanych, takich jak bezsenność, niepokój i przyspieszenie akcji serca. Zaleca się zaprzestanie picia herbaty zawierającej kofeinę Trzy filiżanki dziennie ograniczyć.

kobiety w ciąży Kobiety powinny uważnie monitorować spożycie herbaty, ponieważ zbyt duża ilość kofeiny może zaszkodzić nie tylko matce, ale także nienarodzonemu dziecku. Zaleca się nie przekraczać limitu trzech filiżanek zielonej lub czarnej herbaty dziennie. Ponadto herbatkę z cynamonem, goździkami czy liśćmi malin należy pić tylko w ostatnich tygodniach przed porodem, ponieważ mogą one mieć właściwości wzmagające poród. Należy również zachować ostrożność podczas karmienia piersią, ponieważ zarówno herbata z mięty pieprzowej, jak i herbata z szałwii mogą utrudniać produkcję mleka.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory

Published

on

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory
  1. Generał Giessen
  2. doradca
  3. rezydencja

Naciska

Niektóre rośliny odstraszają szkodniki w pobliżu pomidorów. Inne kradną składniki odżywcze lub łatwo zarażają je chorobami, narażając zbiory na ryzyko.

Jeśli rośliny mają takie same wymagania co do miejsca i gleby, można je uprawiać m.in Idealnie towarzysko z wieloletnią rodziną. z pomidory Możesz spodziewać się dobrych zbiorów, ale powinieneś zachować ostrożność przy wyborze roślin towarzyszących. Zwłaszcza gdy mają takie same potrzeby, można konkurować z pomidorami i spowalniać ich wzrost.

Biedni sąsiedzi w łóżku zabierają pomidorom składniki odżywcze i przestrzeń

Łączenie pomidorów z niewłaściwymi roślinami towarzyszącymi może spowodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie produktywności. © ShopChop/Imago

Pomidory są bardzo żarłoczne i wymagają dużej ilości składników odżywczych. Dotyczy to również warzyw, takich jak ziemniaki i groszek, więc pomidory mogą bardzo niewiele ucierpieć na swoim obszarze, jeśli nie otrzymają wystarczającej ilości nawozu. Inne wydzielają przez korzenie substancje hamujące wzrost, które wpływają na pomidora. Na przykład ziemniaki mogą powodować takie choroby Jest podatny na zarazę późną i poraża pomidoryDlatego nie należy ich sadzić w pewnej odległości w tym samym grządce co pomidory.

Te rośliny nie powinny przechowywać pomidorów w pojemniku lub grządce:

  • opcja
  • koper włoski
  • Bakłażan
  • Pęcherzyca
  • Miłość
  • słonecznik
  • Salafi
  • słonecznik bulwiasty
  • Ziemniak
  • Groszek
  • Korzenie buraków

Więcej ekscytujących tematów ogrodowych znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24garten.de.

Możliwa jest harmonijna mieszana kultura z pomidorami

To, że są biednymi sąsiadami, nie zawsze oznacza, że ​​wspólne dorastanie jest tematem tabu. Jeśli są to rośliny ciężkie, można im przeciwdziałać, podając odpowiednią ilość nawozu. Należy także pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy roślinami, a w szczelinach najlepiej umieścić rośliny towarzyszące Do czego właściwie służą pomidory?: Na przykład nagietki, amarantus, bazylia, por i cebula (Allium) odstraszają szkodniki, takie jak mączliki i mszyce.

READ  To wprawia Cię w dobry nastrój
Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium idzie o krok dalej w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec podjął próbę odtworzenia w probówce warunków panujących na Ziemi we wczesnych latach. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości Washingtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  W jaki sposób alkohol zwiększa chęć palenia?

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Niedobór witaminy B6 może mieć następujące konsekwencje: Objawy i przyczyny

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego ustawienia nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  To wprawia Cię w dobry nastrój

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Czy palenie jest zdrowe? Pięć mitów na temat tytoniu i papierosów

Published

on

Tytoń jest substancją rakotwórczą, powoduje starzenie się skóry i szkodzi płodności. Większość ludzi dzisiaj wie, że palenie jest szkodliwe dla zdrowia. W połowie ubiegłego stulecia sytuacja wyglądała inaczej. W tamtym czasie przemysł tytoniowy reklamował swoje papierosy za pomocą czasami szalonych obietnic.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Choć od tego czasu wiele się zmieniło, palenie tytoniu jest nadal powszechne. Według Federalnego Ministerstwa Zdrowia w Niemczech pali około 23% wszystkich osób powyżej 18. roku życia. Kampanie edukacyjne mają na celu zachęcenie ludzi do rzucenia palenia lub całkowitego zaprzestania palenia. Jednak niektóre mity z przeszłości są nadal rozpowszechnione. Ale co jest nie tak i jakie jest w tym ziarno prawdy? Oto, co pokazuje sprawdzenie faktów dotyczących tytoniu:

Pięć mitów na temat palenia

1. Palenie sprawia, że ​​chudniesz

Zgadza się: ci, którzy dużo palą, spalają więcej kalorii. Kiedy palisz, wzrasta tętno i ciśnienie krwi, co oznacza, że ​​zużywa się więcej energii. Przy jednej paczce papierosów dziennie obrót może sięgać nawet 300 dodatkowych kalorii. Nikotyna powoduje również uwalnianie w organizmie hormonów, które zmniejszają uczucie głodu i apetytu. Obydwa są powodem, dla którego ludzie często przybierają na wadze kilka kilogramów po rzuceniu palenia.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ale to wszystko nie oznacza, że ​​palacze są szczuplejsi od innych ludzi. Jak pokazuje aktualne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze. W związku z tym odsetek tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej znacznie wzrasta u palaczy. Szczególnie niezdrowy jest tzw. tłuszcz trzewny. Gromadzi się w jamie brzusznej pomiędzy narządami i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy i demencji.

Po części prawdą jest również to, że palenie pozytywnie wpływa na trawienie. Nikotyna stymuluje wypróżnienia. Niektórzy byli palacze skarżą się na uczucie sytości i zaparcia po rzuceniu palenia. Jest to jednak reakcja krótkotrwała. Zwykle organizm przyzwyczaja się do tego w ciągu kilku tygodni i jelita wracają do normalnego ruchu.

2. Palenie pomaga walczyć ze stresem

Nikotyna działa na ośrodek nagrody w mózgu, wywołując w ten sposób poczucie szczęścia. Ten efekt poprawiający nastrój jest często postrzegany przez palaczy jako środek uspokajający. Nawet głębokie wydechy i wdechy podczas palenia mogą również wywołać uczucie relaksu. W rzeczywistości w organizmie pojawia się reakcja stresowa: naczynia krwionośne zwężają się, a tętno wzrasta.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ponadto stres i palenie są od siebie zależne. Ponieważ gdy poziom nikotyny we krwi spada, u osób uzależnionych pojawiają się objawy odstawienia. Powoduje to stres i bezsenność, a organizm pragnie kolejnego papierosa, aby złagodzić stres.

Życie i my

Poradnik zdrowia i dobrego samopoczucia dla całej rodziny – w każdy drugi czwartek.

3. Palenie poprawia koncentrację

Wdychanie dymu tytoniowego, że tak powiem, stawia organizm w stan gotowości. Nikotyna powoduje uwalnianie pewnych substancji przekaźnikowych w mózgu. Aktywowany jest współczulny układ nerwowy, który z powodów ewolucyjnych przygotowuje ludzi do ataku lub ucieczki. Stan ten zwiększa ogólną wydajność organizmu. Zdolność do koncentracji wzrasta także na krótki okres zaraz po wypaleniu papierosa.

Ale na dłuższą metę wszystko wygląda inaczej. Z jednej strony regularne palenie wywołuje efekt przyzwyczajenia, co oznacza, że ​​efekt poprawy wydajności zanika. Alternatywnie, objawy odstawienia mogą powodować trudności z koncentracją. Z drugiej strony wiele badań wykazało, że palenie tytoniu trwale zmienia sygnały w mózgu. Istotną rolę w tej kwestii odgrywa glutaminian, który odpowiada m.in. za procesy uczenia się w mózgu. Udowodnili to naukowcy ze SzwajcariiLiczba ważnych receptorów glutaminianu w mózgu palaczy zmniejsza się nawet o 30 procent.

Wykazano również, że zmiany w mózgu utrzymują się nawet po rzuceniu palenia. Zatem przypuszczalnie powrót sygnałów w mózgu zajmuje dużo czasu. Brytyjskie badanie wykazało również, że palenie ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Palenie tytoniu pogarsza pamięć i koncentrację. Rozważane jest również palenie Czynnik ryzyka demencji i choroby Alzheimera.

Przeczytaj więcej dalej reklama

4. Palenie chroni przed zakażeniem koroną

Od początku pandemii korony w badaniach wielokrotnie pojawiał się tzw. „paradoks palenia”: z wielu badań wynikało, że palacze są mniej podatni na zakażenie wirusem. Jednocześnie wykazano, że w przypadku zakażenia występuje znacznie większe ryzyko zachorowania na poważną chorobę. Wiele wskazuje na to, że oba mogą być prawdziwe.

Istnieje kilka powodów, dla których można stwierdzić, że palacze są mniej podatni na zakażenie koronawirusem. Z jednej strony wydaje się, że nikotyna zapobiega tworzeniu się receptorów na powierzchni komórki, do której atakuje koronawirus. Z drugiej strony u palaczy może występować większa aktywność immunologiczna w gardle, ponieważ dym papierosowy podrażnia układ oddechowy. Ale jedno jest i tak jasne: konsekwencje zdrowotne palenia są tak poważne, że nikt nie zaleca palenia w celu ochrony przed chorobą koronową.

5. E-papierosy są nieszkodliwe

Zamiast tytoniu e-papierosy zazwyczaj zawierają płyn zawierający nikotynę, który odparowuje podczas palenia za pomocą elementu grzejnego zasilanego bateryjnie. Skład składników może się znacznie różnić w zależności od produktu.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

W oparach e-papierosów jest znacznie mniej substancji rakotwórczych niż w dymie tytoniowym. Waporyzatory elektroniczne nie są jednak szkodliwe dla zdrowia. Zwraca na to uwagę Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR). Wapowanie może wytwarzać toksyczne substancje, takie jak formaldehyd, aldehyd octowy i akroleina. Nikotyna pozostaje szkodliwa nawet w przypadku wdychania w postaci oparów. Sprzyja chorobom układu krążenia i zwiększa ryzyko zakrzepów krwi i udaru mózgu. Ponadto nadal brakuje długoterminowych badań dotyczących konsekwencji palenia nikotyny.

BfR wyraźnie ostrzega przed samodzielnym mieszaniem e-liquidów. Każdy, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, naraża się na ryzyko poważnego zatrucia. Instytut potwierdza, że ​​może to zagrażać życiu.

READ  Łyżka cukru wzmacnia baterie litowo-siarkowe
Continue Reading

Trending