Connect with us

science

Omega 3 do Omega 6: to optymalny stosunek

Published

on

Zaktualizowano: 31.10.2021 – 20:29

zaspokoić w równowadze
Omega 3 do Omega 6: odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych

Kwasy Omega-3 – efekty i pokarmy

Kwasy Omega-3 – efekty i pokarmy

Właśnie dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 są tak zdrowe, a te produkty spożywcze je zawierają.

Pokaż opis

Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i omega-6 pełnią w organizmie ważne funkcje. Ale ich związek jest również ważny dla zdrowia.

Wiele doniesiono o korzyściach zdrowotnych kwasów omega 3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są ważne między innymi dla serca, mózgu i oczu. Ale nie tylko omega-3, ale także omega-6 kwasy tłuszczowe pełnią ważne funkcje w ludzkim organizmie. że to Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 Decydujący.


Omega 3 i Omega 6: Niezbędne dla organizmu


Zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 pełnią w organizmie ważne funkcje. Oba kwasy tłuszczowe biorą udział m.in. w regulacji naczyń krwionośnych i procesach zapalnych. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 promują stany zapalne i zwężają naczynia krwionośne, kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne i rozszerzające naczynia krwionośne.


Organizm nie może sam wytwarzać kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu alfa-linolenowego (ALA) ani kwasu tłuszczowego omega-6, kwasu linolowego (LA). Oznacza to, że musi być pozyskiwany poprzez dietę. Proporcja kwasów tłuszczowych ma kluczowe znaczenie.

Idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6


Według naukowców dieta naszych przodków opierała się na stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w stosunku 1:1, Niemieckie Stowarzyszenie Dietetyków (DGE) zaleca stosunek 5:1, ale w rzeczywistości stosunek ten powinien być około 15:1 w ramach nowoczesnych diet zachodnich.

READ  Pogoda w Niemczech: meteorolog ostrzega przed niskimi temperaturami i zamarzającym gruntem

Brak równowagi kwasów tłuszczowych wiąże się z niekorzystnymi konsekwencjami zdrowotnymi. oboje Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Podobnie jak choroby zapalne, a także choroby autoimmunologiczne mogą być zwiększone.


Jak można poprawić stosunek omega-6 do omega-3?


Aby zrównoważyć stosunek omega-6 do omega-3, należy zmniejszyć spożycie omega-6 i zwiększyć stosunek omega-3.Można to osiągnąć poprzez zmniejszenie ilości olejów jadalnych bogatych w omega-6, takich jak olej słonecznikowy i olej szafranowy. Z kolei olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej konopny i olej rzepakowy są wśród nich Pokarmy bogate w Omega 3 Powinno być używane więcej.


Ponadto ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Dlatego zaleca się spożywanie łososia, makreli, śledzia lub tuńczyka raz lub dwa razy w tygodniu, aby uzyskać dobry stosunek omega-6 do omega-3.


Ponadto jest mniej polecany dla zdrowia Tłuszcz nasyconyJak jeść, ponieważ znajduje się w maśle, śmietanie, serze, mięsie, kiełbasie i tłuszczach utwardzonych. Z drugiej strony zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek i wyżej wymienione. Olej lnianyOlej z orzecha włoskiego i olej rzepakowy. Przynosi to korzyści układowi sercowo-naczyniowemu, procesom zapalnym i ogólnemu zdrowiu.


Więcej informacji na ten temat znajdziesz na naszej stronie tematycznej Krążenie krwi. Nasz dietetyk udzieli Ci więcej wskazówek i wskazówek dotyczących zdrowej, zbilansowanej diety, która działa dla Ciebie Oczywiście Nadine.

READ  Jak podjąć naprawdę dobrą decyzję? Porady ekspertów


Zasoby:


1. AP Simopoulos i in. ,Znaczenie proporcji niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, 2002 ; dostęp 27 października 2021


2. Niemieckie Towarzystwo Żywienia, Poruszaj się więcej i jedz mniej tłuszczu, 29 kwietnia 2003 Dostęp 27 października 2021


3. Europejskie Centrum Informacji o Żywności (EUFIC), Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, 27 marca 2019 Dostęp 27 października 2021


4. Obsługa Konsumencka Bawaria, Kwasy Omega-3 pod mikroskopem, 2 lipca 2020 r., Dostęp 27 października 2021 r.



Najnowsze filmy od BILD der FRAU

Najnowsze filmy BILD der FRAU

Pokaż opis


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

10 chorób, które koty mogą pomóc w leczeniu

Published

on

10 chorób, które koty mogą pomóc w leczeniu
  1. Strona główna
  2. doradca
  3. zwierzęta

Naciska

Głaskanie kotów uspokaja. Wie o tym każdy, kto choć raz delikatnie podrapał kota po szyi. Ale koty są dobre nie tylko dla naszych dusz, ale także dla naszych ciał.

1/10Kiedy kot mruczy, powoduje to wibracje w jego ciele. To stymuluje mięśnie kota, co z kolei stymuluje wzrost kości. Działa to również w przypadku osób okłamywanych przez mruczącego kota. © obraz / obrazy
Przy oknie siedzi starsza kobieta i głaszcze białego kota.
2/10Pacjenci z osteoporozą również odnoszą korzyści z mruczenia. Również w tym przypadku częstotliwość od 25 do 40 Hz zwiększa gęstość kości i wspomaga wzrost kości. Istnieją nawet poduszki mruczące przez kota, które imitują ten efekt. © Imago/People Images
Lekarz bada młodą kobietę z bólem ramienia.
3/10Mruczenie kota ma pozytywny wpływ nie tylko na kości. Wibracje pomagają również przy problemach z mięśniami i stawami. Mruczenie może również sprzyjać gojeniu problemów z kręgosłupem i krążkami międzykręgowymi. © Imago/Andrey Popov
Szary kot w ramionach kobiety.
4/10Oprócz kości, mięśni i stawów na wibracjach wpływa także praca płuc. Według badań tak zwana „terapia mruczeniem kota” prowadzi do łatwiejszego wydalania śluzu i poprawy wydajności oddychania. © Imago/xGalka3250x
Czerwono-biały kot jest podrapany na niebieskiej poduszce na głowie.
5/10Hodowla tygrysów w domu ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Badania pokazują, że dzieci wychowywane ze zwierzętami są lepiej chronione przed chorobami układu oddechowego, takimi jak katar sienny czy astma. © imago/xibebeshkax
Zmierz ciśnienie krwi w domu za pomocą ciśnieniomierza.
6/10Od mruczenia po głaskanie: każdy, kto regularnie przytula swojego zwierzaka, obniży jego ciśnienie krwi. Dzieje się tak na skutek zwiększonego wydzielania hormonu szczęścia – oksytocyny. © IMAGO/Frank Hoermann i Sven Simon
W południowej części Kolonii znajduje się ambulans z lekarzem pierwszego kontaktu.
7/10Jeśli ciśnienie krwi mieści się w normalnym zakresie, ryzyko zawału serca jest zmniejszone. © Imago/Christoph Hardt
Starsza kobieta w domu opieki trzymająca kota
8/10Seniorzy przebywający w domach opieki czerpią korzyści z hormonów szczęścia, podobnie jak osoby cierpiące na demencję. © IMAGO/imageBROKER/Oleksandr Latkun
Mały chłopiec w zielonej koszuli przytula szarego kota.
9/10Koty pomagają także dzieciom nadpobudliwym. Futrzaki wymagają od nich spokoju i dlatego działają redukując stres. © imago/xinnaStok567x
Uśmiechnięta młoda kobieta przytulająca kota na kanapie
10/10Koty pomagają także osobom cierpiącym na depresję – prosząc o uwagę i sprawiając, że ich „człowiek” czuje się potrzebny. Kto ma kota, nie jest sam. © Imago/Anastasia Nelin

Jeśli jesteśmy z koty Interakcja zwiększa nasze samopoczucie i daje poczucie bezpieczeństwa. Podczas głaskania nasz organizm uwalnia więcej oksytocyny, hormonu szczęścia.

READ  Jak podjąć naprawdę dobrą decyzję? Porady ekspertów

Jednak druga supermoc aksamitnych stóp jest prawie nieznana. Ich mruczenie to nie tylko balsam dla duszy, ale także dla kości, mięśni, stawów i narządów, które dzięki temu mogą się zregenerować.

Continue Reading

science

Dwóch rybaków, u których wcześniej wykazywały zauważalne objawy, zmarło

Published

on

Dwóch rybaków, u których wcześniej wykazywały zauważalne objawy, zmarło
  1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Dwóch mężczyzn zmarło z powodu jelenia zakażonego patogenem zombie. Pierwsze przypadki są już w Europie.

AUSTIN – Tak zwany syndrom dzikiego zombie, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca”, został po raz pierwszy wykryty u jeleni trzymanych w niewoli w ośrodku badawczym w Kolorado w latach sześćdziesiątych XX wieku. Teraz eksperci biją na alarm, ponieważ wydaje się, że śmiertelna choroba neurologiczna nie tylko rozprzestrzenia się wśród zwierząt, ale pochłonęła już wiele ofiar śmiertelnych. Dwóch myśliwych zmarło po zjedzeniu skażonego mięsa jelenia.

Jelenie przenoszą syndrom dzikiego zombie: myśliwy był przed śmiercią zdezorientowany i agresywny

Badanie, w którym zbadano dwa zgony w 2022 r., ostrzega obecnie, że zespół dzikiego zombie może również rozprzestrzenić się na ludzi. W ten sposób 72-letni mężczyzna zjadł mięso jelenia zakażonego CWD. Wykazywał oznaki agresji i dezorientacji. Lekarze z Uniwersytetu w Teksasie napisali w swoim raporcie, że jego przyjaciel, który wcześniej jadł mięso z tej samej grupy jeleni, już zmarł. Journal of Neuroscience.

Dwóch myśliwych zjadło skażone mięso i w rezultacie zmarło. Przyczyną był „syndrom dzikiego zombie”, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca” (DWD). © Boris Rösler/DPA

„Pomimo agresywnego leczenia objawów napadów i pobudzenia stan pacjenta się pogorszył” – czytamy dalej w raporcie badawczym. Po miesięcznej obserwacji w szpitalu 72-latek zmarł także w wyniku zespołu dzikiego zombie. Doszło do wniosku pięciu lekarzy z Teksasu, że CWD jest podobne do choroby Creutzfeldta-Jakoba Przenoszony ze zwierząt na ludzi mógł.

Zespół dzikiego zombie w USA: U Huntera początkowo zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba

Choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) powoduje donośny głos Instytut Roberta Kocha (RKI) prowadzi do gąbczastych zmian w mózgu ze znacznym upośledzeniem zdolności umysłowych i motorycznych. Śmiertelna choroba przenoszona jest przez patogenne białka prionowe, które przedostają się do ludzkiego łańcucha pokarmowego poprzez tkanki zwierząt gospodarskich. Ze względu na podobieństwo do syndromu dzikiego zombie, obaj byli tacy U zmarłego rybaka po raz pierwszy zdiagnozowano CJD.

READ  Kampania szczepień przeciwko wybuchowi polio | żydowski generał

Co to są patogenne białka prionowe?

Patogenne białka prionowe, znane również jako PrPSc, są nieprawidłową formą normalnego komórkowego białka prionowego (PrPC). Są one powiązane z kilkoma chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) u ludzi i gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) u bydła.

Źródło: Instytut Roberta Kocha (RKI)

Według naukowców z Uniwersytetu w Teksasie trudno jest odróżnić chorobę zombie od choroby szalonych krów wywołanej chorobą Creutzfeldta-Jakoba. Z tego powodu nie ma bezpośrednich dowodów na to, że myśliwi umierali z powodu CWD. Podkreślają jednak, że istnieje możliwy związek między chorym jeleniem a człowiekiem. Lekarze zdecydowanie zalecają kontynuację leczenia choroba i jego wpływ na zdrowie Szukaj.

Liczba chorób rośnie: czy niemieccy myśliwi powinni obawiać się syndromu dzikiego zombie?

Choroba nawraca od lat Stany Zjednoczone Ameryki I Kanada na mnie. W 2019 r. amerykański stan Nevada walczył z rozprzestrzenianiem się syndromu dzikich zombie, prosząc mieszkańców o pomoc w tropieniu chorych zwierząt. Wydano wówczas w tym celu odrębną ustawę, taką jak Science Gateway geografia wspomniany. Ale pierwsze przypadki są znane także w Europie: zgłoszono już CWD Norwegia, Finlandia I Szwecja wspomniany.

Jak choroba objawia się u zwierząt?

W miarę postępu choroby zwierzęta mogą wykazywać różne objawy przypominające „zombie”. Stąd potoczna nazwa choroby zombie. Klasyczne objawy to utrata masy ciała (wychudzenie), brak koordynacji na skutek zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, potykanie się, letarg, nadmierne ślinienie, zmniejszony strach przed ludźmi, a nawet agresja.

Źródło: Bawarskie Stowarzyszenie Łowieckie e. Piąty.

Po pojawieniu się pierwszego przypadku w Norwegii dr. Anne Balkema Buschmann z Instytutu Friedricha Loefflera (FLI) rozmawiała z Niemieckim Związkiem Łowieckim (DJV) za ponownym wprowadzeniem programów monitorowania. Zapytana, jak prawdopodobne jest wystąpienie CWD również w Niemczech, odpowiedziała, że ​​położenie geograficzne tego skandynawskiego kraju „niezbyt mocno” sprzyja przenoszeniu choroby do Europy kontynentalnej. (Wszyscy)

Continue Reading

science

Badania pokazują, że certyfikaty CO2 mogą być rażąco przereklamowane

Published

on

Badania pokazują, że certyfikaty CO2 mogą być rażąco przereklamowane

Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Michigan pokazuje, że sekwestracja dwutlenku węgla przez lasy jest przeszacowana. Skuteczność certyfikatów CO jest wątpliwa.

Sekwestracja dwutlenku węgla w wyniku ponownego zalesiania mogła zostać znacznie przeszacowana. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez Michigan State University. Runsheng Yin, profesor na Wydziale Leśnictwa, odkrył, że modele redukcji emisji dwutlenku węgla były czasami trzykrotnie zawyżane. Co oznacza, że ​​wydane certyfikaty CO również są nieprawidłowe. Zdaniem Yin potencjał natury jako rozwiązania kryzysu klimatycznego był jak dotąd nazbyt optymistyczny.

Badania przeprowadzono na intensywnie uprawianym polu sosnowym na południu Stanów Zjednoczonych. Tutaj właściciele gruntów mogą zakupić kredyty węglowe, zwane certyfikatami CO2, aby zmniejszyć, uniknąć lub wyeliminować emisję gazów cieplarnianych. Badanie wykazało, że kwota kredytów, jaką mógł otrzymać właściciel gruntu, została zawyżona co najmniej 2,76-krotnie. Zatem redukcja emisji dwutlenku węgla nie jest tak skuteczna, jak wcześniej sądzono. Z publikacji uniwersyteckiej wynika, że ​​to zawyżenie wydaje się dotyczyć także innych obszarów leśnych.

wideo | Animacja pokazuje dramatyczne skutki klimatyczne dla lasu

Źródło: T Online

Naukowy sceptycyzm

Czas potrzebny na powrót węgla do atmosfery po wylesieniu różni się w zależności od produktu drzewnego, niezależnie od tego, czy jest to papier, sklejka czy meble. Produkty rozkładają się w różnym tempie. Aby jednak otrzymać kredyty, węgiel musi być magazynowany przez określony czas. Według Yin potencjał obecnych metod magazynowania węgla w lasach może być znacznie mniejszy, niż wcześniej sądzono. Ocena ta opiera się na fakcie, że obecne badania nie są w pełni zgodne z zasadami rachunkowości Porozumienia paryskiego. Według raportu z badania drewno i węgiel nie są odpowiednio traktowane jako produkty uboczne.

Dlatego te działania, które mają ogromne znaczenie, muszą zostać poddane odpowiedniemu przeglądowi i ocenie, aby zapewnić ich skuteczność. W badaniu nie odnotowano, czy podobne błędy pojawiają się także na certyfikatach CO2 w Niemczech i Europie.

Continue Reading

Trending