berlin (dpa/tmn) – Wielkanocny brunch to idealny posiłek, aby wygodnie zjeść, dobrze się bawić, długo siedzieć, dyskutować i śmiać się – a nie tylko zwiększać nadzieje na szukanie jajek wielkanocnych dla małych zajączek.
Aby nic nie zakłócało przytulnej atmosfery, dzień wcześniej można przygotować kilka dań obiadowych. Więc przynieś kolorowe pomysły!
Post-koronawirus jest szczególnie znajomy
W menu wielkanocnym w Siuts Café w Berlinie znajdują się dwie specjalności. „Ze względu na Corona w zeszłym roku musieliśmy serwować naszym klientom świąteczny brunch w pudełkach”, mówi Anna Siuts, kierownik kawiarni. „Dlatego chcemy dać im w tym roku coś wyjątkowego”. Brunch koncentruje się na dwóch daniach, które wraz z mężem, który jest również restauratorem i współwłaścicielem kawiarni, od dzieciństwa kojarzą się z Wielkanocą.
„W naszej rodzinie istniał tradycyjny sposób serwowania jajek wielkanocnych” – mówi Anna Siuts. Jajka ugotowano na twardo, pokrojono na pół i usunięto żółtko. W zagłębieniu umieszczono dip z musztardy, octu balsamicznego, curry w proszku, soli i pieprzu. Potem żółtko zostało odwrócone do góry nogami i zjadł je za jednym kęsem. Talerz jajek zdecydowanie powinien być podawany na wielkanocny brunch w kawiarni Siuts.
Jest też „Schwalbennest”, domowy kotlet na zimno, który babcia Jonasa Siewsa robiła na Wielkanoc. W tym celu kotlet schabowy pokrywa się i gotuje z musztardą. Następnie na mięsie rozsmarowuje się wędzoną szynkę i gotowane jajka i zwija. Wszystko trafia do piekarnika w formie grilla. Otwarte plastry przypominają nam jaskółcze gniazdo: mięso jest jak brązowe gniazdo, w którym leży jajko.
idealne gniazda
Anne-Catherine Weber i Wolfgang Schardt, prowadzący bloga „veggielicious”, również wypiekają coś pysznego w postaci gniazd wielkanocnych: gniazdka warzywne z pesto z dzikiego czosnku. Weber mówi, że gniazda wyglądają zbyt uroczo, by znaleźć się na stole w Wielkanoc. Marchewki, buraki, seler, bataty lub ich kolorową kombinację myje się i obiera i „obrabia” w długie plastry za pomocą obieraczki spiralnej.
Wskazówka: jeśli nie masz obieraczki spiralnej, użyj obieraczki do warzyw, aby obrać warzywa na cienkie plasterki. Ślimaki warzywne miesza się z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Następnie garść każdego z nich jest wyciskana i umieszczana w gnieździe na blasze do pieczenia. Piec gniazda w piekarniku na złociste i chrupiące brzegi, ale nadal delikatne w środku. Połóż trochę pesto z dzikiego czosnku na każde gniazdo, posyp prażonymi orzeszkami pinii i gotowe!
Dobre planowanie to pół śniadania i lunchu?
„Praktyczną cechą tych potraw jest to, że można je przygotować dzień wcześniej”, mówi Elk Westphal, szef działu opracowywania przepisów w magazynie kulinarnym Meine Familie & Ich. Jako gospodarz masz również czas na samodzielne zjedzenie śniadania i lunchu. Przy odpowiednim planowaniu możesz również bez dodatkowego wysiłku uwzględnić różne preferencje gości.
Może przy stole są wegetarianie lub weganie? Dzieci? Goście z zerową tolerancją? pod jedzeniem? Miłym i praktycznym pomysłem w tym kontekście jest „gotowanie” z gośćmi przy stole. To zwalnia cię z pracy jako gospodyni i jest szczególnie zabawne dla dzieci. Ponadto każdy może sam zdecydować, co jest na jego talerzu.
Na przykład dobrym pomysłem jest przygotowanie świeżych naleśników z gośćmi przy stole. „Po prostu kładziesz gofrownicę i ciasto zrobione poprzedniego dnia na stole i pozwalasz gościom wyciągnąć pomocną dłoń” – mówi Westphal. Wskazówka: aby woda zbytnio się nie wylała, wystarczy umieścić pod żelazkiem tackę, którą można łatwo wytrzeć. Naleśniki można pokroić tematycznie na twarz królika lub ozdobić kolorowymi ziarenkami czekolady (np. jajkami).
Oczywiście barwnik jajeczny
Wszystkie rodzaje gotowanych jajek można również bez problemu przygotować. Kiedy są kolorowe, oczy na wielkanocnym stole szczególnie chętnie jedzą z nimi obiad. Coraz popularniejsze stają się techniki wykorzystujące naturalne kolory. Jest to dobre dla portfela i dla środowiska. Na przykład, gotując jajka wielkanocne w bulionie ze skórki cebuli, jajka uzyskują piękny naturalny czerwono-brązowy kolor.
Liście i kwiaty zawiązane w jajka (białe!) kawałkiem nylonowej skarpety można wykorzystać do stworzenia ładnych nadruków. Biene, która prowadzi bloga kulinarnego i domowego „pszczoła w klapkach”, mówi, że obawy związane z rozmazywaniem się obrazu podczas rozpakowywania skarpetek są bezpodstawne. Nawiasem mówiąc, kolorowe jajka nadają się również jako urocza pamiątka domowej roboty, jeśli zostaniesz zaproszony na wielkanocny brunch.
Spojrzenie poza tablicę wielkanocną
Inspirujące może być również spojrzenie poza horyzont wielkanocny. W tych dniach obchodzona jest nie tylko Wielkanoc, ale także Wielkanoc. Żydowskie święto zaczyna się od tradycyjnego sederu, który podawany jest z karostem jako słodkie danie, czyli puree z tartych jabłek, orzechów lub migdałów, przypominające musli Birchera, rozcieńczone słodkim czerwonym winem doprawionym cynamonem. Czasami dodaje się również rodzynki. Karuzeta jest często spożywana jako dip na macy.
Polska ma też bogatą tradycję np. Wielkanocy. Oprócz polskiego śniadania wielkanocnego, polska kawiarnia Katulki w Berlinie oferuje dwa specjalne polskie ciasta wielkanocne: Mazurek i Babka.
Mazurek to słodkie ciasto kruche pokryte warstwami karmelu, dżemu i czekolady, bogato zdobione. Jeśli chodzi o dekorowanie, wyobraźnia nie ma granic. Można tu również użyć jadalnych kwiatów. Babka to wielkanocny tort z ciasta wypiekanego w pudełku Jugelhupf. Cecha szczególna: słodkie ciasto tradycyjnie je się w Polsce z plastrem wieprzowiny.
Przenoszenie lunchu na wyższy poziom
Jeśli to Ci za mało, ostatecznym wyzwaniem wielkanocnym może być umieranie serbołużyckich jajek wielkanocnych lub pieczenie tradycyjnej szprewaldzkiej bułki wielkanocnej. Mała rodzina zakochanych w rzeżuchach pozwoliła jej nabrać kształtu za pomocą świątecznych foremek do ciastek. (Uwaga: Aby uzyskać efekt, usuń wycięcia przed nałożeniem.)
Lub odświeżyć gotowe mini rożki do lodów z pomarańczowym barwnikiem spożywczym. Następnie napełnij serem śmietankowym i udekoruj koperkiem na zieleninę. Twoja kreatywność nie ma granic. Mając to na uwadze: Wesołych Świąt!
© dpa-infocom, dpa: 220323-99-638850 / 4