Connect with us

science

Dlaczego kiszona kapusta jest tak dobra dla Twojej diety?

Published

on

Dlaczego kiszona kapusta jest tak dobra dla Twojej diety?

Choć większości osób kapusta kiszona kojarzy się zapewne z pożywnymi daniami pubowymi, można ją podawać także bez klusek lub zapiekaną. Tak naprawdę czyste zioło jest idealną podstawą do szybkiego zrzucenia kilku kilogramów. Jest łatwy w przygotowaniu, a później nagradza prawdziwą przyjemnością. Opowiemy Ci, jak działa dieta z kiszonej kapusty i jakie korzyści zdrowotne oferuje.

Jak zdrowa jest kapusta kiszona?

Kapusta kiszona to popularne, tradycyjne danie niemieckie wywodzące się z Kiszona kapusta będzie produkować. Podczas fermentacji cukry zawarte w żywności są metabolizowane przez drożdże, bakterie i grzyby. Dzięki temu sfermentowane produkty spożywcze zachowują trwałość dłużej.

Kapusta kiszona jest nie tylko pyszna i wszechstronna, ale także pyszna Bardzo zdrowy. Kapusta kiszona zawiera różnorodne Witaminy I Metaleco jest niezbędne dla dobrego zdrowia.

Kapusta kiszona jest bogata Witamina CSilny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy i poprawia obronę organizmu. Również wspiera Produkcja kolagenuJest ważny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Oprócz witaminy C kapusta kiszona zawiera także witaminę A, która zapewnia dobry wzrok i zdrową skórę, a także witaminy B6 i K, które odgrywają wspomagającą i pozytywną rolę w metabolizmie i krzepnięciu krwi.

Ponadto kapusta kiszona jest dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, jod, żelazo i cynk. Wapń jest ważny dla mocnych kości i zębów, a magnez jest niezbędny dla rozluźnienia mięśni i metabolizmu energetycznego. Potas wspomaga funkcjonowanie komórek nerwowych i mięśniowych oraz równowagę płynów w organizmie. Jod jest ważny dla zdrowia tarczycy, podczas gdy żelazo jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu w całym organizmie. Cynk odgrywa ważną rolę w… Wzmocnienie układu odpornościowego I gojenie się ran.

Kolejnym prozdrowotnym składnikiem kiszonej kapusty jest tzw Izotiocyjanian. Związki te zawierają przeciwutleniacze i Właściwości przeciwzapalne Będę w studia Ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób przewlekłych, w tym niektórych Rodzaje nowotworówPołączony.

Na filmie: Tak w prosty sposób możesz samodzielnie przygotować modne kimchi z kiszonej kapusty

Na czym polega dieta z kapustą kiszoną?

Nie martw się, to Dieta z kiszonej kapusty W żadnym wypadku ani jednego Dieta mono. Nie musisz więc przez cały dzień jeść kiszonej kapusty, żeby ją zdobyć Kilka kilogramów Przegrać. Chociaż kapusta kiszona jest zawsze głównym składnikiem każdego posiłku na tej diecie, dopuszczalne, a nawet pożądane jest jej uzupełnianie innymi produktami.

READ  Błędne diagnozy i śmiertelne konsekwencje zdrowotne: Dyskusja panelowa: Medycyna płci

Idea, która się za tym kryje: Twój żołądek będzie z Tobą Zioło niskokaloryczne Wypełnienie, które zapewni uczucie sytości na długi czas. Kwas mlekowy zawarty w kiszonej kapuście, a także minerały, błonnik i witaminy mają na celu zapobieganie objawom niedoborów i wzmacnianie układu odpornościowego. Dieta też jest zdrowa.

Jak działa dieta z kapustą kiszoną?

Stosując dietę z kiszoną kapustą, do każdego posiłku spożywa się dużą ilość kiszonej kapusty. Tak naprawdę w 100 gramach jest tylko 19 kalorii. W przeciwieństwie do wielu diet, na tej diecie można jeść także inne produkty spożywcze. Nie ma ścisłego zakazu – ale jeśli to możliwe, unikaj go Produkty wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne. Zwróć też uwagę na jedno Wystarczająca ilość płynów. Możesz wypić szklankę soku z kiszonej kapusty rano, aby wspomóc trawienie.

Niezależnie od tego, czy wybierzesz warzywa, czy chude mięso z kiszoną kapustą, ważne jest, aby ograniczyć całkowite spożycie kalorii do maksymalnie 1000 kalorii dziennie. Unikaj także pokarmów bogatych w tłuszcze i preferuj zdrowe tłuszcze, takie jak olej lniany, oliwa z oliwek lub ryby, które zawierają cenne białka. W zależności od tego, który Cel utraty wagi Masz go i jego ukończenie powinno zająć od kilku dni do tygodnia.

Dlaczego warto schudnąć za pomocą kiszonej kapusty?

Kiszona kapusta ma takie Bardzo niskokalorycznaPonieważ składa się głównie z kiszonej kapusty. 100 gramów kiszonej kapusty zawiera około 19 kalorii. Pomocne może być włączenie kiszonej kapusty do diety niskokalorycznej Deficyt kalorii Aby osiągnąć to, co ostatecznie może doprowadzić do utraty wagi.

Zioło też Bogaty w błonnikktóre mogą pomóc poprawić uczucie sytości i sytości Zmniejsz głód. Kiedy czujesz się pełny, jest mniej prawdopodobne, że spożyjesz niepotrzebne kalorie. Stosując dietę z kiszonej kapusty, unika się napadów głodu.

Kolejny warunek skutecznej utraty wagi: kapusta kiszona jest naturalnym źródłem probiotyków (bakterii kwasu mlekowego), które są mikroorganizmami wspierającymi zdrowie jelit. Zdrowa flora jelitowa może poprawić trawienie i poprawić wchłanianie składników odżywczych. Zdrowe trawienie może przyczynić się do skuteczniejszej utraty wagi.

Jak prawidłowo przygotować kapustę kiszoną?

Kupując kapustę kiszoną, upewnij się, że jest ona niepasteryzowana. Ten proces ogrzewania zabija cenne bakterie kwasu mlekowego. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, nie należy myć kiszonej kapusty, lepiej kupić ją gotową z rynku, a gotować ją delikatnie na małym poziomie.

READ  Leki hipotensyjne mogą chronić przed utratą pamięci

Możesz także przygotować kapustę kiszoną od podstaw. Jednak zanim zioło zakończy fermentację, minie kilka tygodni.

Jaka kapusta kiszona jest odpowiednia na odchudzanie?

Niektóre wersje kiszonej kapusty zawierają dodatkowe kalorie, w zależności od sposobu jej przygotowania lub rafinacji. Jeśli chcesz wykorzystać kapustę kiszoną do odchudzania, warto poszukać różnic Bez dodatku cukru Lub zwróć uwagę na tłuszcze. Korzystaj z najlepszych Domowa kapusta kiszonaAby mieć pewność, że nie ma w nim niepożądanych składników. Do diety z kapustą kiszoną nadaje się również kapusta kiszona z beczki lub worka. Nie zaleca się stosowania w diecie gotowej pasteryzowanej kapusty kiszonej.

Dieta z kiszoną kapustą: oto jej zalety

Dieta z kiszoną kapustą ma wiele zalet w odchudzaniu: przede wszystkim jest łatwa w przestrzeganiu i nie narzuca zbyt rygorystycznych zasad. Oznacza to, że nie musisz się ciągle martwić ograniczeniami i możesz zachować elastyczność.

Kolejną dużą zaletą jest to, że dieta nie jest stała Czuć się głodnym wywołuje. Jest to częsty problem związany z dietami wymagającymi całkowitego unikania wielu produktów spożywczych. Nadal możesz jeść, aż do uczucia sytości, stosując dietę z kiszoną kapustą.

Jeśli dodatkowo stosujesz zróżnicowaną dietę, nie musisz obawiać się niedoborów składników odżywczych. Kapusta kiszona zawiera również wiele ważnych witamin i minerałów, dzięki czemu może wpływać na ogólny stan zdrowia i wzmacniać układ odpornościowy.

Kapusta kiszona jest bogata Witamina CWiadomo, że wzmacnia mechanizmy obronne organizmu, a tym samym może pomóc w zapobieganiu chorobom. Zawiera także kiszoną kapustę Bakterie kwasu mlekowegoKtóry wspiera zdrową florę jelitową, a tym samym usprawnia i stymuluje proces trawienia.

Kapusta kiszona jest również dostępna na wiele różnych sposobów studia Mówi się, że zmniejsza ryzyko raka piersi i łagodzi stany lękowe.

Treści te pochodzą od dostawców zewnętrznych, takich jak Facebook, Instagram lub YouTube. Włącz spersonalizowane reklamy i treści, a także dostawców spoza standardu CMP, aby wyświetlać te treści.

Dieta z kiszoną kapustą: oto jej wady

Dieta z kiszoną kapustą ma jednak również pewne wady, których nie należy lekceważyć. Z jednej strony może to do jednego prowadzić Niedobór składników odżywczych Dzieje się tak również wtedy, gdy stosujesz dietę jednostronną.

READ  Badania mózgu: myślenie naukowe zaczyna się wcześnie

Ponadto, chociaż kapusta kiszona zawiera kilka ważnych witamin, takich jak witamina C, innych witamin, takich jak B12, B6 i K, brakuje w znacznych ilościach. Szczególnie witamina B12 jest niezbędna w zdrowej diecie i nie może być odpowiednio dostarczona z jednostronną dietą zawierającą kapustę kiszoną. A Niedobór witaminy B12 Może prowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych, takich jak anemia lub choroby układu krążenia.

Również Efekt Jojo Jest to bardzo prawdopodobne, że po zakończeniu diety, jeśli nie zmienisz później diety.

Odkryj pyszne przepisy na kiszoną kapustę, które wkomponują się w Twoją dietę

Dieta z kiszoną kapustą: taki jest nasz wniosek

Dieta z kiszonej kapusty jest korzystna Szybko schudnąć kilka kilogramów. Kapusta kiszona może być dobrym źródłem błonnika i witaminy C, która pomaga przyspieszyć metabolizm i wspomaga układ trawienny. Ważne jest jednak, aby uzupełniać dietę odpowiednią ilością białka i zdrowych tłuszczów, a nie jeść wyłącznie kiszonej kapusty, gdyż może to prowadzić do Objawy niedoboru Potrafi prowadzić. Pamiętaj także o piciu wystarczającej ilości płynów.

Nasza rada: Trzymaj się diety z kiszoną kapustą przez ograniczony czas i na dłuższą metę zmieniaj swoją dietę tak, aby zawierała dużo owoców i warzyw oraz dużo białka.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Nanochipy w poszukiwaniu prawdziwego leku na raka

Published

on

Nanochipy w poszukiwaniu prawdziwego leku na raka

Larisa Baraban. Zdjęcie: Anja Schneider dla HZDR za pośrednictwem TUD

Larissa Baraban kieruje Katedrą Nanotechnologii Medycznej Uniwersytetu w Dreźnie

Drezno, 7 maja 2024 r. Aby w przyszłości lekarze mogli szybciej znaleźć właściwe leczenie dla każdego pacjenta chorego na raka, ukraińska fizyk, profesor Larisa Baraban, opracowuje w Dreźnie nowe nanochipy. Ich bioczujniki opierają się na nanotechnologii i mikroprzepływie. Aby przyspieszyć te badania, Larissa Baraban objęła od 1 maja 2024 roku nowo utworzone stanowisko Katedry Nanotechnologii Medycznej w Szkole Medycznej Carla Gustava Carusa w Dreźnie. Ogłoszone przez TU Dresden.

„Badania nad interakcją medycyny i wysokich technologii”

„Moją wizją jest wykorzystanie inteligentnych materiałów i bioelektroniki do udoskonalenia medycyny precyzyjnej w onkologii klinicznej” – podkreślił badacz. Nowe nano- i mikrosystemy do diagnostyki, analizy i monitorowania ułatwią lekarzom ustalenie właściwej diagnozy i leczenia konkretnego pacjenta. Obecnie chce „bardziej dostosować swoje badania nad powiązaniem medycyny i zaawansowanej technologii z potrzebami klinicznymi”:

Studiował fizykę w Kijowie, a następnie specjalizował się w biotechnologii

Larisa Baraban początkowo studiowała fizykę na Narodowym Uniwersytecie Tarasa Szewczenki w Kijowie. Po uzyskaniu doktoratu na Uniwersytecie w Konstancji prowadziła badania we Francji. W 2011 roku przeniosła się do Instytutu Badań Ciała Stałego i Materiałów Leibniza w Dreźnie (IFW) oraz TU Dresden. Od 2020 roku kieruje grupą badawczą Nano-Microsystems for Life Sciences w Helmholtz Center Dresden-Rossendorf (HZDR). Z początkiem 2023 roku w Radiofarmaceutycznym Instytucie Badań nad Rakiem utworzono odrębny zakład. Larissa Baraban specjalizuje się głównie w nanoelektronice do zindywidualizowanych immunoterapii nowotworów oraz w innowacyjnych i opłacalnych metodach wykrywania patogenów.

Autor: Uyger

źródło: Todd

Reprodukcja: Oeger, oryginał: Madeleine Arendt
READ  Leki hipotensyjne mogą chronić przed utratą pamięci

Continue Reading

science

Zatopiona osada wypływa na powierzchnię i staje się atrakcją turystyczną

Published

on

Zatopiona osada wypływa na powierzchnię i staje się atrakcją turystyczną
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Ruiny zatopionego miasta stały się atrakcją turystyczną Filipin. Ale ten widok jest niepokojącą oznaką zmian klimatycznych.

PANTABANGAN – Filipińska osada Pantabangan, ukryta przez dziesięciolecia pod wodą, jest teraz znowu widoczna, przyciągając zarówno turystów, jak i mieszkańców. Jednak przyczyna tej nieoczekiwanej atrakcji jest tragiczna: obszar ten cierpi z powodu suszy i niedoborów wody.

Susza odsłoniła zapadniętą osadę: poziom wody obniżył się o 50 metrów

Jak podaje filipińska gazeta Czasy Manili W latach 70. XX wieku w prowincji Nueva Ecija zbudowano tamę, która zatopiła 300-letnią osadę. Niektóre części zatopionej osady, zwłaszcza części kościoła i domu kultury, były widoczne od kilku tygodni. Filipiny od marca ubiegłego roku borykają się z falą upałów, którą naukowcy przypisują także zjawisku klimatycznemu El Niño, które bardzo niepokoi ekspertów. W ostatnim tygodniu kwietnia średnia temperatura w całym kraju wyniosła 37 stopni Celsjusza.

Od czasu zanurzenia osada na Filipinach nie pływała tak długo. © Jam Sta Rosa/AFP

Marlon Paladin, główny inżynier w Narodowej Agencji Nawadniania, powiedział, że od miesięcy nie padało niewiele deszczu. Ruiny zatopionego miasta widziano sześć razy od czasu jego zanurzenia, ale „z mojego doświadczenia wynika, że ​​jest to najdłużej widziany obiekt” – powiedział Paladin AFP. Według Państwowej Służby Meteorologicznej naturalny poziom wody w zbiorniku wynosi około 221 metrów i obecnie obniżył się o około 50 metrów.

Według badania dotyczącego niedoborów wody takie zdarzenia mogą w przyszłości stać się częstsze, ponieważ połowa jezior na świecie traci wodę. Jest to zauważalne również w Europie, gdzie jezioro alpejskie całkowicie wysycha.

Byli mieszkańcy odwiedzają zatopioną osadę: „To przerosło moje serce”

Zwiedzający mogą oglądać ruiny osady z platformy widokowej na tamie. Znajduje się na środku jeziora i obecnie można do niego dotrzeć łodzią. Rejs statkiem kosztuje 300 peso filipińskich (około pięciu euro). Ale nie tylko turyści odwiedzają to podatne na suszę miasto.

READ  Trener zwierząt: Opryszczka może być niebezpieczna dla niektórych zwierząt

Aby zbudować tamę, trzeba było ewakuować setki mieszkańców osady i przenieść je na wyżej położone tereny. Wielu z nich wraca teraz do swojej dawnej ojczyzny. Jedną z nich jest 68-letnia Melanie Dela Cruz, która jako nastolatka musiała opuścić dom. „Wzruszyłam się, bo przypomniałam sobie moje dawne życie” – powiedziała AFP. „Serce mi zamarło, bo tam studiowałem i tam się nawet urodziłem”.

W Europie zawsze zdarzają się niesamowite podwodne odkrycia. Zeszłego lata na Morzu Śródziemnym odkryto drogę liczącą 7000 lat, co było naprawdę ekscytującym odkryciem.

Continue Reading

science

Naukowcy twierdzą, że osoby z dwiema kopiami genu ryzyka cierpią na dziedziczną postać choroby Alzheimera

Published

on

Naukowcy twierdzą, że osoby z dwiema kopiami genu ryzyka cierpią na dziedziczną postać choroby Alzheimera

U osób posiadających dwie kopie genu APOE4 istnieje praktycznie gwarancja rozwoju choroby Alzheimera i wystąpienia objawów we wczesnym wieku. W poniedziałek naukowcy poinformowali o badaniu, które może na nowo zdefiniować tych nosicieli jako nosicieli nowej genetycznej formy choroby wyniszczającej umysł.

Zdaniem naukowców, których badania opublikowano w czasopiśmie Nature Medicine, przeklasyfikowanie może zmienić podejście do badań, diagnozowania i leczenia choroby Alzheimera.

„Na podstawie tych danych możemy stwierdzić, że może to być genetyczna postać tej choroby, a nie tylko wskazanie czynnika ryzyka” – powiedział dziennikarzom w wiadomościach współautor badania Sterling Johnson z Centrum Badań nad Chorobą Alzheimera na Uniwersytecie Wisconsin. konferencja. instrukcje.

Naukowcy wiedzą od trzydziestu lat, że osoby posiadające dwie kopie wariantu genu APOE4 są obarczone znacznie większym ryzykiem zachorowania na tę chorobę niż osoby posiadające bardziej rozpowszechnioną wersję genu APOE, znaną jako APOE3. Około 2 do 3% populacji ogólnej, czyli 15% osób chorych na chorobę Alzheimera, ma dwie kopie wariantu APOE4.

Profesor Tara Spiers-Jones, badaczka zajmująca się chorobą Alzheimera, powiedziała: „Badanie to dostarcza przekonujących danych sugerujących, że u osób posiadających dwie kopie tego genu prawie na pewno zachoruje na chorobę Alzheimera, jeśli pożyją wystarczająco długo, oraz że choroba Alzheimera zachoruje wcześniej niż ludzie, którzy tego nie robią.” Oni mają ten gen.” na Uniwersytecie w Edynburgu i nie brał udziału w badaniu.

lekarz. Juan Fortea z Uniwersytetu w Barcelonie i jego współpracownicy zbadali ponad 3000 mózgów przekazanych przez amerykańskie Krajowe Centrum Koordynacyjne ds. Choroby Alzheimera, a także dane biologiczne i kliniczne od ponad 10 000 osób z trzech krajów.

Odkryli, że w wieku 65 lat co najmniej 95% osób z dwiema kopiami APOE4 – zwanymi homozygotami – miało nieprawidłowy poziom białka związanego z chorobą Alzheimera zwanego beta-amyloidem w płynie mózgowo-rdzeniowym, a u 75% z nich wynik badania mózgu był pozytywny dla amyloidu.

READ  Sytuacja Corony uległa zmianie: Dortmund wydaje „bardzo pilne zalecenie”

Prawie wszystkie homozygoty APOE4 w badaniu miały wyższy poziom amyloidu w wieku 65 lat niż osoby, które nie były nosicielami wariantu ryzyka.

Wyniki sugerują, że homozygoty APOE4 spełniają trzy główne kryteria choroby genetycznej: prawie wszystkie osoby z tymi dwoma wariantami mają biologię choroby Alzheimera, objawy rozwijają się u nich mniej więcej w tym samym tempie, a zmiany kliniczne i biologiczne zachodzą w przewidywalnej kolejności, zdaniem badaczy.

Profesor David Curtis z Instytutu Genetyki Uniwersytetu Kalifornijskiego, który nie był zaangażowany w badania, nie był przekonany. „Nie mogę znaleźć w tym badaniu niczego, co uzasadniałoby twierdzenie, że noszenie dwóch kopii APOE4 oznacza specjalną genetyczną postać choroby Alzheimera” – stwierdził w oświadczeniu.

„Bez względu na to, ile kopii APOE4 nosisz, podstawowe procesy chorobowe wyglądają podobnie we wszystkich przypadkach choroby Alzheimera” – powiedział.

Wpływ na leczenie

Odkrycia te mogą mieć wpływ na lek Leqembi, niedawno zatwierdzony przez Eisai i Biogen, lek usuwający amyloid z mózgu.

W badaniach klinicznych u pacjentów z dwiema kopiami wariantu APOE4 znacznie częściej występowały krwawienia i obrzęki mózgu związane z leczeniem. Dr powiedział: Z tego powodu niektóre ośrodki nie leczą tych pacjentów. Risa Sperling, badaczka choroby Alzheimera w Mass General Brigham, która pracowała nad badaniem, powiedziała na konferencji prasowej z reporterami.

Odkrycia sugerują, że tych pacjentów należy leczyć w młodszym wieku, ponieważ „wiemy, że istnieje duże ryzyko szybkiego osłabienia” – stwierdziła.

lekarz. Odkrycia podkreślają potrzebę włączenia homozygot APOE4 do badań mających na celu zapobieganie chorobie przed pojawieniem się objawów, powiedział Samuel Gandy, badacz choroby Alzheimera w Mount Sinai w Nowym Jorku. Sperling prowadzi takie badanie.

Heather Snyder z Alzheimer’s Society stwierdziła, że ​​odkrycia, jeśli okażą się prawidłowe, mogą mieć poważne konsekwencje dla sposobu oceny ryzyka chorób, sposobu ich badania w badaniach klinicznych i opracowywania metod leczenia.

READ  Leki hipotensyjne mogą chronić przed utratą pamięci

Nowa nazwa dotyczy choroby Alzheimera, która rozwija się w późniejszym okresie życia. Inne formy genetyczne obejmują autosomalnie dominującą chorobę Alzheimera, która jest spowodowana mutacjami w trzech różnych genach, oraz zespół Downa.

Głównym ograniczeniem badania jest to, że objęło ono głównie osoby pochodzenia europejskiego. Zespół stwierdził, że potrzebne są dalsze badania z udziałem osób pochodzenia afrykańskiego, czyli populacji, w której wydaje się, że APOE4 charakteryzuje się niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera. (Raport: Julie Steenhuisen, redakcja: Bill Berkrot)

Continue Reading

Trending