Connect with us

science

Borówki mają wpływ na cholesterol, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi – praktyka lecznicza

Published

on

Borówki kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi

Borówka amerykańska Wśród najpopularniejszych jagód w tym kraju. Małe owoce cieszą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także różnymi odmianami Korzyści zdrowotne. Między innymi możesz pozytywnie wpłynąć na profil poziom cholesterolu, Cukier we krwi i ciśnienie krwi Przedstawiać.

Borówka amerykańska Wśród najzdrowszych owoców, mówi dietetyk Julia Zumpano. w strumieniu składka Ze słynnej Cleveland Clinic (USA) ekspert podsumowuje korzyści płynące z jedzenia jagód.

Niskokaloryczny

Według Zumpano badania pokazują, że jagody mogą chronić przed starzeniem się, rakiem i uszkodzeniem DNA. Standardowa porcja 100 gramów (3/4 szklanki) dostarcza 65 kalorii i 15 gramów węglowodanów. Dietetyk wymienia kilka powodów, dla których jagody są zdrowym wyborem.

Bogaty w przeciwutleniacze

Stres nie jest dobry dla organizmu – zwłaszcza stres oksydacyjny. Ten rodzaj stresu spowodowany jest obecnością cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są produkowane naturalnie przez metabolizm lub zanieczyszczenia, dym papierosowy, alkohol i uszkodzenia komórek.

Przeciwutleniacze są kluczem do zmniejszenia skutków stresu oksydacyjnego. „Przeciwutleniacze tworzą barierę lub tarczę wokół komórki, aby chronić ją przed uszkodzeniem”Zumpano wyjaśnia.

Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze – zwłaszcza antocyjany, które znajdują się również w jagody aronii Starzenie się jest włączone.

Bogaty w witaminy i minerały

Jagody są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C i witaminy K oraz manganu. Filiżanka jagód zapewnia następujące zalecane dzienne spożycie witamin i minerałów:

  • Witamina C: 24%
  • Witamina K: 36%
  • Mangan: 25%
  • Włókno: 14%

Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i inne funkcje organizmu, a witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Mangan może również pomóc w krzepnięciu krwi, jednocześnie zwiększając siłę kości i mięśni.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Borówki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci w naszych jelitach i pomaga usunąć tę żółć.Zumpano wyjaśnia. Żółć zawiera między innymi cholesterol i niektóre tłuszcze (lecytyna).

READ  Corona: szok dla wczasowiczów na Majorce! Cała Hiszpania znów jest strefą niebezpieczną

„Gdy rozpuszczalny błonnik przykleja się do żółci, pomaga usunąć tę żółć, która składa się z cholesterolu i odpadów z organizmu, co może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Ponieważ jagody są bogate w błonnik i zawierają mniej cukru niż inne owoce, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważa się, że ten korzystny efekt może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób z określonymi schorzeniami.

Jeden w magazynie branżowymAktualne osiągnięcia w żywieniuBadanie opublikowane w 2020 roku u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wykazało, że codzienne spożywanie jagód obniża niektóre parametry zdrowia serca, takie jak trójglicerydy.

obniża ciśnienie krwi

jeden w magazynieAmerican Journal of Clinical NutritionBadanie z 2019 roku opublikowane u osób z zespołem metabolicznym wykazało, że codzienne spożywanie jagód miało pozytywny wpływ.

„Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z zespołem metabolicznym, pomagając organizmowi wytwarzać więcej tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne”.Zumpano wyjaśnia.

Ciesz się świeżym i surowym

Nie ma minusów codziennego jedzenia jagód, ponieważ są one bardzo zdrowe. Ale według Zumpano najlepiej wykorzystasz świeże, niegotowane organiczne jagody. Natomiast babeczki z jagodami lub pyszne babeczki z jagodami nie są do końca zdrowe.

Przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone przez ciepło.wyjaśnia ekspert ds. żywienia. „Tak więc surowe, świeże i organiczne jagody to najlepszy sposób”.

Dodatkowo, jeśli kupujesz nieekologiczne jagody, Zumpano zaleca umycie ich przed zjedzeniem.

Jagody mogą być używane między innymi do oczyszczania ziemniaków, owsianki, soków czy sałatek. „Mrożone organiczne jagody mogą być trochę tańsze” – mówi Zumpano. „Możesz umieścić go w gorącej owsiance i pozwolić mu się rozmrozić, aby uwolnił swoją naturalną słodycz i smak. Dodaj go do smoothie lub zjedz zamrożony jako orzeźwiająca przekąska.” (ogłoszenie)

READ  Szczególnie niesamowita kometa jest w drodze do naszego Układu Słonecznego

Informacje o autorze i źródle

Ten tekst jest zgodny ze specyfikacjami literatury medycznej, wytycznymi klinicznymi i aktualnymi badaniami oraz został zweryfikowany przez lekarzy.

Źródła:

  • Cleveland Clinic: Korzyści zdrowotne dla jagód (dostęp: 28.05.2022), Klinika w Cleveland
  • Kim S Stote, Margaret M Wilson, Deborah Hallenbeck, Krista Thomas, Joanne M Rourke, Marva I Sweeney, Katherine T Gottschall-Pass, Aidar R Gosmanov: Wpływ spożycia jagód na parametry zdrowia serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2: 8 tygodni , podwójnie ślepa, randomizowana, kontrolowana placebo próba; W: Current Developments in Nutrition, (data publikacji: 09.03.2020), Aktualne osiągnięcia w żywieniu
  • Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Jagody poprawiają biomarkery funkcji mięśnia sercowego u uczestników z zespołem metabolicznym – wyniki 6-miesięcznego randomizowanego, kontrolowanego badania, z podwójnie ślepą próbą; W: The American Journal of Clinical Nutrition (data publikacji: 06.01.2019), American Journal of Clinical Nutrition

ważna uwaga:
Ten artykuł zawiera tylko ogólne porady i nie powinien być używany do samodzielnej diagnozy lub leczenia. Nie zastąpi wizyty u lekarza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

Żywność wzbogacona witaminą D może uratować dziesiątki tysięcy istnień

Published

on

  1. Strona główna
  2. zdrowie

kreatura:

do: Karolina Schaefer

Witamina D jest niezbędna dla organizmu. Według badań, wzbogacanie żywności może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. © Karl-Josef Hildenbrand / dpa

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia. Nowe badanie pokazuje, że dodatkowe wzbogacanie żywności zmniejsza liczbę zgonów z powodu raka.

Heidelberg – Oprócz chorób kości i mięśni, niedobór witaminy D jest również związany z rakiem. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów witaminy D może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. Dlatego w niektórych krajach, takich jak Zjednoczone państwoCanada and Finland Foods już wzbogacone witaminą D.

Epidemiolodzy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) kierowanego przez Hermanna Brennera w Europie zbadali to teraz. W tym celu zespół badawczy zebrał informacje na temat polityki suplementacji witaminy D z 34 krajów europejskich.

siedzenie Heidelberg
Liczba pracowników 3000
Liczba wydziałów i młodszych grup badawczych powyżej 90
Rada Naukowa Michael Bowman

Witamina D: Wzmocnienie w żywności może zapobiec wielu zgonom związanym z rakiem

Liczbę zgonów związanych z rakiem i oczekiwaną długość życia w krajach powiązano następnie z wynikami poprzedniego badania. Korzystając z dostępnych danych, naukowcy oszacowali „liczbę zgonów związanych z rakiem, którym faktycznie zapobiegano w krajach o wzbogaconej żywności” – czytamy w raporcie. praca naukowa w maju. Obliczyli również liczbę dodatkowych zgonów, których można było uniknąć, gdyby tego wszystkiego można było uniknąć Unia EuropejskaKraje wzbogacają żywność witaminą D.

Rezultat: zapłodnienie może co roku zapobiec około 27 000 zgonów związanych z rakiem w krajach europejskich. „Według naszych obliczeń modelowych, gdyby wszystkie badane przez nas kraje wzbogaciły żywność odpowiednią ilością witaminy D, można by zapobiec około 130 000 lub około dziewięciu procentom wszystkich zgonów z powodu raka w Europie” – wyjaśnił kierownik badań Brenner. Odpowiada to przyrostowi wieku około 1,2 miliona lat.

Więcej witaminy D w diecie: „Zmniejszanie śmiertelności na raka”

„Obecne dane na temat zmniejszenia śmiertelności z powodu raka pokazują ogromny potencjał, jaki może mieć poprawa podaży witaminy D, ale nie tylko w zapobieganiu nowotworom” – mówi Brenner. „Powinniśmy lepiej to wykorzystać w przyszłości”. Nawet jeśli witamina D nie zmniejsza ryzyka raka, badania pokazują, że zmniejsza śmiertelność. Nie zastępuje jednak odpowiedniego leczenia raka.

Ale jak to jest? Witamina hamuje czynniki sprzyjające rakowi i przewlekłe reakcje zapalne, powiedział Tobias Niedermayer w wywiadzie. ntv.dektórzy również brali udział w badaniu. Ze względu na różnorodny wpływ na organizm wzrasta prawdopodobieństwo „przeżycia raka”.

Te pokarmy zawierają witaminę D

W żywności prawie nie ma witaminy D, dlatego często jest ona przyjmowana jako suplement. Można jednak… Nadmierna suplementacja witaminy D szkodzi zdrowiu efekt. Jednak niektóre produkty spożywcze służą jako dobre źródła:

  • Ryby tłuste, takie jak śledź, makrela i łosoś
  • wątroba wołowa
  • awokado
  • jajko
  • Grzyby jadalne, takie jak grzyby i grzyby
  • Żywność wzbogacana, taka jak margaryna

Większość naszych rezerw witaminy D, znanej również jako witamina słońca, uzupełniana jest dzięki odpowiedniej ekspozycji na słońce. Dlatego DKFZ zaleca spędzanie około dwunastu minut na słońcu dwa do trzech razy w tygodniu. Ośrodek badawczy wskazał na konieczność odsłaniania twarzy, dłoni, części ramion i nóg oraz niestosowania przez ten czas kremów z filtrem przeciwsłonecznym. (ser)

READ  Terapia krwią pępowinową – pacjent z AIDS jest uważany za wyleczonego po terapii komórkami macierzystymi
Continue Reading

science

Raport tygodniowy RKI: liczba koronowych rośnie dynamicznie – znowu więcej pacjentów

Published

on

pojawia się letnia fala
Liczba koronawirusa rośnie dynamicznie

Wskaźnik zakażeń koronawirusem w Niemczech ponownie rośnie. Infekcja rośnie przez siedem dni, podobnie jak liczba hospitalizowanych pacjentów. Podtyp BA.5 nadal jest powszechny. Instytut Roberta Kocha ostrzega przed przestrzeganiem zasad dystansu i higieny.

Wyższy wskaźnik infekcji, więcej epidemii w domach opieki i domach opieki, więcej pacjentów z Covid-19 ponownie na oddziałach intensywnej terapii – według Instytutu Roberta Kocha (RKI) proces infekcji wykazał ostatnio dynamiczną tendencję wzrostową. Ogólnokrajowy siedmiodniowy bieg odnotował 38-procentowy wzrost w ostatnim tygodniu w porównaniu z poprzednim tygodniem, według Raport tygodniowy RKI On się pojawia. W związku z tym wzrost ten dotknął wszystkie grupy wiekowe, zwłaszcza osoby starsze, dzieci i młodzież.

Według raportu, w ubiegłym tygodniu ponownie nastąpił znaczny wzrost liczby ognisk w domach opieki i domach opieki oraz liczby osób leczonych Covid-19 na oddziałach intensywnej terapii. Według Rejestru Intensywnej Terapii DIVI, liczba pacjentów na oddziale intensywnej terapii wyniosła w ten czwartek 934 – w porównaniu do 600 na początku miesiąca.

Ponadto, zgodnie z tygodniowym raportem, ostatnio wzrosła w Niemczech podwariant omikronowy BA.5, który od pewnego czasu dominuje w Niemczech. Według najnowszych wyników – próbki sprzed tygodnia – ich udział wyniósł około 66 proc. W poprzednim tygodniu udział BA.5 wynosił około 52 proc. Jak pisali eksperci RKI, wariant BA.4 w ostatnim czasie nadal rósł, ale z mniejszą siłą niż w poprzednich tygodniach – według najnowszych wyników było to około 7 proc. W Niemczech cały genom jest badany tylko w niewielkim odsetku próbek pozytywnych.

„W ten sposób udziały linii zależnych Omicron w Niemczech podążają za trendem w wielu innych krajach”, mówi. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, tak zwane białka kolczaste BA.4 i BA.5 mają właściwości „związane ze zwiększoną przenośnością i/lub ucieczką immunologiczną”. Eksperci w raporcie zauważają, że dostępne do tej pory dane epidemiologiczne nie wskazują, aby infekcje BA.4 lub BA.5 powodowały stosunkowo cięższą progresję choroby lub śmiertelność niż wcześniej BA.1 i BA.2. Jednak: ze względu na gwałtowny wzrost zachorowań obecnie obserwuje się większą liczbę ostrych przebiegów – o czym świadczy wzrost liczby hospitalizacji.

RKI ostrzega, że ​​„istnieje wzrost liczby zgonów w stosunku do spodziewanych późnych doniesień”. W tym kontekście eksperci podkreślili również za pośrednictwem Twittera, że ​​„można nadal zakładać bardzo dobrą ochronę przed szczepieniem przeciwko groźnej chorobie”, zwłaszcza w przypadku osób stosujących szczepionki przypominające. W świetle rozwoju i zagrożeń dla zdrowia populacji spowodowanych przez Covid-19, które nadal są klasyfikowane jako „wysokie”, RKI nadal opowiada się za przestrzeganiem zaleceń w celu uniknięcia infekcji: zachowaj dystans, przestrzegaj zasad higieny, noś maskę, przewietrzyć i użyć ostrzeżenia z aplikacji Corona. Instytut zaleca również „pilne” unikanie kontaktu z nowymi objawami, takimi jak katar, ból gardła czy kaszel, a w razie potrzeby kontakt z lekarzem rodzinnym – niezależnie od statusu szczepienia, a nawet jeśli wynik szybkiego testu jest ujemny.

READ  Corona w Hesji: Inzidenz steigt - Höhere Nachfrage nach Suchtberatung
Continue Reading

science

Bardziej atrakcyjne dla komarów: wirusy dengi zmieniają zapach swoich żywicieli

Published

on

Komary – co tu dużo mówić, nienawidzimy ich. Wydają denerwujące odgłosy, zawsze brzęczą przed nosem i swędzą ich ukąszenia. Co gorsza, przenoszą również choroby. Nawiasem mówiąc, ta okoliczność jest bardzo korzystna dla wirusów. Są łatwo przenoszone i rozprzestrzeniane z miejsca na miejsce przez krew zainfekowanych gospodarzy. Ale dlaczego komary gryzą niektórych ludzi bardziej niż innych? Jednym z wyjaśnień jest zapach potencjalnych ofiar dźgnięć. Niektóre ciała pachną bardziej atrakcyjnie niż inne. Ta świadomość nie jest nowa. Rośliny wykorzystują tę metodę również do przyciągania zapylaczy.

Wirusy zmieniają zapach ciała swoich gospodarzy

Wirusy również wykorzystują tę sprytną okoliczność do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie zbadali to na przykładzie wirusów Zika i dengi. Wyniki swoich badań opublikowali właśnie w czasopiśmie Cell.

Zespół badawczy zamknął grupę zarażonych myszy i grupę zdrowych myszy w pudełku zawierającym głodne komary i obserwował, kto został ugryziony więcej niż raz. Zakażone myszy przyciągały od 60 do 75 procent komarów. Naukowcy odkryli, że te myszy produkowały więcej acetofenonu niż zdrowe zwierzęta.

Acetofenon to aromatyczny organiczny związek chemiczny, który występuje również w wielu owocach i niektórych rodzajach sera. Występuje u osób zakażonych w szczególnie wysokim stężeniu i sprawia, że ​​pachnie bardzo apetycznie dla komarów.

Podważanie mechanizmów regulacyjnych skóry

Acetofenon tworzy się naturalnie na skórze. W normalnych warunkach kluczowe białko RELMa reguluje skład mikrobiomu skóry i kontroluje bakterie produkujące acetofenon. Jednak wirusy denga i Zika tłumią RELMa. Oznacza to, że bakterie wytwarzające acetofenon rozmnażają się nadmiernie, a pacjenci lub zwierzęta nagle mają bardzo atrakcyjny zapach dla komarów.

Komary i wirusy wchodzą w wyrafinowaną symbiozę. Wirusy Zika i denga zależą od komarów, aby przetrwać. Choroba jest przenoszona głównie przez dobowe komary z rodzaju Aedes, zwłaszcza Aedes aegypti (komar żółtej febry) i Aedes albopictus (azjatycki komar tygrysi). Jeśli zdrowy komar ugryzie zainfekowanego żywiciela, przenosi wirusa. Z kolei komary polegają na węchu, który kieruje swoim przetrwaniem. Idealne dopasowanie – ale i ogromne zagrożenie.

READ  Corona w Hesji: Inzidenz steigt - Höhere Nachfrage nach Suchtberatung

Gorączka denga: jedno z dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia na świecie

Prawie połowa światowej populacji mieszka na obszarach o wysokim ryzyku zarażenia się gorączką denga. Występuje w tropikalnych i subtropikalnych rejonach Azji, Afryki i Ameryki Łacińskiej. Światowa Organizacja Zdrowia zalicza gorączkę denga do dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia na świecie, ponieważ obszar rozprzestrzeniania się rozszerza się, a zarażanie wzrasta. Istnieją cztery podtypy wirusa. Więc możesz zarazić się cztery razy. Po zakażeniu istnieje dożywotnia odporność. Ale infekcja wcale nie jest nieszkodliwa, ponieważ każda kolejna infekcja zwiększa również ryzyko rozwoju niebezpiecznego przebiegu choroby.

Wirusy dengi uszkadzają układ krwiotwórczy. W przypadku gorączki denga następuje spadek liczby komórek krwi, zwłaszcza płytek krwi, które są ważne dla krzepnięcia krwi. W pierwszej postaci, klasycznej dengi, u osób cierpiących na objawy grypopodobne pojawiają się wysypki. Gorączka zwykle leczy się bez konsekwencji. Drugą postacią jest gorączka krwotoczna denga (DHF), która w skrajnych przypadkach może prowadzić do zespołu wstrząsu denga (DSS). Nieleczone DHF i DSS są często śmiertelne. Szczególnie zagrożone są dzieci.

Chociaż istnieje szczepionka Dengvaxia na dengę, zaleca się ją tylko z zastrzeżeniami, ponieważ może pogorszyć chorobę. W 2017 roku kampania szczepień na Filipinach musiała zostać wstrzymana z powodu poważnych komplikacji i zgonów. Nowa szczepionka znajduje się w fazie 3 próbnej i jest testowana.

Znajdź inne sposoby na przeciwdziałanie przyjaznemu zapachowi komarów

Dlatego, aby w inny sposób powstrzymać rozprzestrzenianie się dengi, pomocne byłoby, gdyby nosiciele wirusa nie wyczuwali kuszącego zapachu komarów. Jak można zapobiec produkcji acetofenonu?

„Spożywanie izotretynoiny w diecie zwierząt zakażonych flawiwirusem zmniejszyło ulatnianie się acetofenonu poprzez odtworzenie rezydujących bakterii komensalnych (które często żyją w nieszkodliwej symbiozie z gospodarzem) na skórze gospodarza” – mówi Cheng. Kolejnym krokiem naukowców jest przetestowanie wpływu leczenia izotretynoiną u ludzi na zmniejszenie aktywności komarów powodowanej przez acetofenon. Mogłoby to być podejście do ograniczenia rozprzestrzeniania się dengi i Zika.

Poważne skutki uboczne: potrzebne są dalsze badania

Oczywiście nie zostało to jeszcze dokładnie zbadane, ponieważ chociaż izotretynoina jest lekiem stosowanym od wielu lat w leczeniu ciężkiego trądziku, jest to również lek na receptę z długą listą potencjalnie poważnych skutków ubocznych. Zwłaszcza kobiety w wieku rozrodczym powinny go przyjmować tylko wtedy, gdy jednocześnie stosują antykoncepcję, ponieważ istnieje bardzo duże ryzyko, że lek spowoduje poważne wady wrodzone u płodu. Ponadto leczenie izotretynoiną jest tymczasowe, ale należy na stałe uniemożliwić komarom gryzienie ludzi. Trzeba więc przeprowadzić trochę badań w kraju, zanim będzie można w ten sposób zapobiec rozprzestrzenianiu się gorączki denga.

Continue Reading

Trending