Connect with us

science

Nasz las cierpi jak nigdy dotąd, a mimo to znajduje niesamowite strategie przetrwania

Published

on

Konsekwencje zmian klimatycznych: „Byłem bezsilny”: leśniczy opowiada, jak poradziła sobie z największym wyzwaniem, z jakim mierzyła się w lesie

piątek, 27 maja 2022, 18:59

Forester Anne-Sophie Knop nabyła własną ziemię w wieku 25 lat. Obecnie pracuje w zarządzaniu, aby dalej rozwijać interesy lasu. W wywiadzie dla FOCUS Online opowiedziała o skutkach zmian klimatycznych, niedoborach personelu, największym wyzwaniu, przed którym stoisz, oraz o tym, czego my jako społeczność możemy się nauczyć z dżungli.

Za linki na tej stronie FOCUS Online może otrzymać prowizję od sprzedawcy, na przykład z wyraźny. Więcej informacji

W Niemczech jest około 11 milionów hektarów lasów. Tak więc obszar około 8 milionów boisk piłkarskich jest zalesiony. Odpowiada za to tysiące lasów. Kiedy Anne-Sophie Knop rozpoczynała działalność cztery lata temu w wieku 25 lat, była najmłodszym leśnikiem w Nadrenii-Palatynacie.

Od początku stanęłam przed ogromnym wyzwaniem: Storm Frederick zniszczył wiele lasów. Doświadczenie formacyjne ujawnione w wywiadzie.

Koncentracja online:
Raz po raz słyszy się o zmianach klimatycznych, że nasze lasy umierają. Jak naprawdę jest niemiecki las?

przycisk:
Badania leśne prowadzone są od lat 80. XX wieku. Wyniki są niepokojące i gorsze niż kiedykolwiek. Ekstrema klimatyczne w latach 2018-2020 spowodowały szkody w lasach o wartości 12,7 miliarda euro. Odpowiada to dziesięciokrotności rocznego zysku netto całego sektora leśnego w Niemczech.

Zadania leśne: woda pitna, tlen, bioróżnorodność

Koncentracja online:
Jak konkretnie ekstremalne zjawiska pogodowe przyczyniają się do śmierci lasów?

przycisk:
Raz po raz pojawiają się etapy śmierci lasu. Obecna fala rozpoczęła się w 2018 roku, kiedy Storm Frederick powalił wiele drzew. Nastąpiły bardzo suche lata. To idealne warunki dla kornika, który potrzebuje słabych drzew. Ciepło pozwala mu szybciej się rozmnażać. Intensywne opady deszczu są również szkodliwe dla lasu, ponieważ gleba nie może już wchłaniać wody.

READ  Jaki jest wynik tego pozornie prostego problemu matematycznego?

Koncentracja online:
Czy w tych warunkach las w ogóle może spełnić swoje zadania?

przycisk:
podrzędny

Oczywiście las dostarcza nam drewna, ale jest też bardzo ważny dla naszej wody pitnej. Większość obszarów ochrony wód znajduje się w lesie, gdzie woda pitna jest filtrowana. Ponadto las zajmuje się produkcją tlenu, który jest magazynem węgla i umożliwia bioróżnorodność. Na chwilę obecną powstało tylko jedno miejsce pracy, przemysł drzewny, który boryka się obecnie z poważnymi problemami.

Książka naszego autora Rainera Zitelmanna (reklama):

Dziesięć błędów antykapitalistów: o krytyce kapitalizmu

Konsekwencje zmian klimatycznych: Drzewa się kurczą

Koncentracja online:
Z jakimi konkretnymi problemami boryka się obecnie przemysł drzewny?

przycisk:
Zginęła niesamowita liczba świerków. Świerk jest najważniejszym drzewem dla tartaków. Jest to bardzo lekkie i stabilne drewno, które znajduje zastosowanie w budownictwie. Poważnie uszkodzonych zostało również wiele buków i dębów. Tymczasem tylko 21 procent drzew jest zdrowych. To niepokojąca liczba.

Koncentracja online:
Jak reagują na to drzewa? Czy masz strategie przetrwania?

przycisk:
Lasy są zależne od przyrody i nie potrafią przystosować się tak szybko, jak inne sektory gospodarki. Korona wielu buków i dębów jest wciąż naga. Poniżej drzewa żyją i tworzą się nowe gałęzie. Korona jest praktycznie przesunięta w dół, dzięki czemu drzewo nie musi kierować wody tak daleko w górę. Drzewa kurczą się, aby oszczędzać energię.

Zwierzęta nie są obecnie w stanie nadążyć za zmianami klimatu

Koncentracja online:
Jak zwierzęta w lesie przystosowują się do zmian klimatycznych?

przycisk:
Zwierzęta nie miały już swoich zwykłych miejsc do picia i kąpieli, okres wegetacyjny wydłużył się, drzewa wcześnie kiełkowały, a rośliny wcześnie rosły. Na przykład jelenie nie przystosowały się jeszcze do zmian. Zazwyczaj zakładają swoje wianki, gdy zioła i rośliny są jeszcze miękkie i lekkostrawne, są bardziej pożywne. Na razie jednak zwierzęta nie nadążają za czasem rozrodu.

READ  Nowo odkryte bakterie jelitowe skuteczne w walce z otyłością – praktyka lecznicza

Wzmocnienie prywatnych właścicieli lasów i personelu leśnego

Koncentracja online:
W umowie koalicyjnej rząd sygnalizacji świetlnej jasno określił kilka działań, które należy podjąć na rzecz lasu. Czy to wystarczy?

przycisk:
Około połowa niemieckich lasów jest własnością państwa, a reszta należy do sektora prywatnego. Przy tak wielu połamanych drzewach prywatni właściciele nie mają pieniędzy na opiekę i sadzenie nowych drzew. Czyniąc to, należy nie tylko patrzeć na zysk, a nie tylko na sadzenie drzew, które zarabiają dużo pieniędzy. Świerk faktycznie znajduje się w górach, ale do tej pory był sadzony również w miejscach, do których tak naprawdę nie należy. Politycy muszą wspierać prywatnych właścicieli, aby takie wydarzenia nie wymknęły się spod kontroli.

Ponadto brakuje potomstwa. Aby zachować las, potrzebujemy dobrze wyszkolonego personelu. Widzę też, że polityka ma obowiązek. Według związku potrzeba 10 tys. lasów. Zauważam też, że nieuchronna jest zmiana pokoleniowa.

„Byłem bezradny”

Koncentracja online:
Jakie wyzwania napotykasz osobiście jako pracownik leśny?

przycisk:
Od początku stanęłam przed ogromnym wyzwaniem. Wkrótce po tym, jak nabyłem ziemię w 2018 roku, Storm Frederick zniszczył wiele drzew. Byłem bezradny i zmęczony.

Koncentracja online:
Jak poradziłeś sobie z tym wyzwaniem?

przycisk:
W poprzednich latach silne burze zniszczyły wiele drzew w mojej okolicy. Wymiana pomogła mi ze starszymi kolegami, którzy pokazali mi, jak sobie z tym poradzić. Powiedziałem sobie, Woods znowu to zrobi, a potem to zrobiłem.

Lasy i ludzie jako część ekosystemu

Koncentracja online:
Mówią, że las zdołał otrząsnąć się z tej porażki. Czego możemy się nauczyć od lasu?

przycisk:
Przebywanie w lesie uczy pokory i cierpliwości. Nie ma lepszego miejsca na naukę sprawiedliwości międzypokoleniowej. Żyłem tylko z tego, co zostawili mi moi przodkowie. Swoje wyniki pozostawiam również moim następcom. Naszym obowiązkiem jest dbanie o następne pokolenie.

READ  Czy zapalenie jelita grubego można leczyć nowym rodzajem leczenia?

Koncentracja online:
Co Cię motywuje do pracy w lesie i dla lasu?

przycisk:
Z jednej strony jest to dla mnie stresujące, gdy pracujesz nad czymś i nie widzisz wyników od razu. Trzymanie się tego jest czasami frustrujące. Ale jednocześnie twoja praca napawa mnie optymizmem. Ponieważ ludzie przede mną uwielbiali pracować w lesie, widzę postęp. Mimo zagrożeń nadal mamy w Niemczech gęste lasy.

Ważne jest dla mnie zrównoważenie relacji między nami, ludźmi a lasami. Wielu, takich jak słynny leśniczy Peter Wolpin, postrzega ludzi jako degradującą naturę. Ale takie podejście nigdzie Cię nie zaprowadzi. Druga skrajność, że my, ludzie, stawiamy się ponad lasem i go wykorzystujemy, jest również nie do utrzymania. To uczy nas, że las i my jesteśmy częścią tego samego ekosystemu.

Pomocnicy przetrwali 20 godzin: film pokazuje ekscytującą ratunek kaszalotów

science

Żywność wzbogacona witaminą D może uratować dziesiątki tysięcy istnień

Published

on

  1. Strona główna
  2. zdrowie

kreatura:

do: Karolina Schaefer

Witamina D jest niezbędna dla organizmu. Według badań, wzbogacanie żywności może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. © Karl-Josef Hildenbrand / dpa

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia. Nowe badanie pokazuje, że dodatkowe wzbogacanie żywności zmniejsza liczbę zgonów z powodu raka.

Heidelberg – Oprócz chorób kości i mięśni, niedobór witaminy D jest również związany z rakiem. Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów witaminy D może zmniejszyć śmiertelność z powodu raka. Dlatego w niektórych krajach, takich jak Zjednoczone państwoCanada and Finland Foods już wzbogacone witaminą D.

Epidemiolodzy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) kierowanego przez Hermanna Brennera w Europie zbadali to teraz. W tym celu zespół badawczy zebrał informacje na temat polityki suplementacji witaminy D z 34 krajów europejskich.

siedzenie Heidelberg
Liczba pracowników 3000
Liczba wydziałów i młodszych grup badawczych powyżej 90
Rada Naukowa Michael Bowman

Witamina D: Wzmocnienie w żywności może zapobiec wielu zgonom związanym z rakiem

Liczbę zgonów związanych z rakiem i oczekiwaną długość życia w krajach powiązano następnie z wynikami poprzedniego badania. Korzystając z dostępnych danych, naukowcy oszacowali „liczbę zgonów związanych z rakiem, którym faktycznie zapobiegano w krajach o wzbogaconej żywności” – czytamy w raporcie. praca naukowa w maju. Obliczyli również liczbę dodatkowych zgonów, których można było uniknąć, gdyby tego wszystkiego można było uniknąć Unia EuropejskaKraje wzbogacają żywność witaminą D.

Rezultat: zapłodnienie może co roku zapobiec około 27 000 zgonów związanych z rakiem w krajach europejskich. „Według naszych obliczeń modelowych, gdyby wszystkie badane przez nas kraje wzbogaciły żywność odpowiednią ilością witaminy D, można by zapobiec około 130 000 lub około dziewięciu procentom wszystkich zgonów z powodu raka w Europie” – wyjaśnił kierownik badań Brenner. Odpowiada to przyrostowi wieku około 1,2 miliona lat.

Więcej witaminy D w diecie: „Zmniejszanie śmiertelności na raka”

„Obecne dane na temat zmniejszenia śmiertelności z powodu raka pokazują ogromny potencjał, jaki może mieć poprawa podaży witaminy D, ale nie tylko w zapobieganiu nowotworom” – mówi Brenner. „Powinniśmy lepiej to wykorzystać w przyszłości”. Nawet jeśli witamina D nie zmniejsza ryzyka raka, badania pokazują, że zmniejsza śmiertelność. Nie zastępuje jednak odpowiedniego leczenia raka.

Ale jak to jest? Witamina hamuje czynniki sprzyjające rakowi i przewlekłe reakcje zapalne, powiedział Tobias Niedermayer w wywiadzie. ntv.dektórzy również brali udział w badaniu. Ze względu na różnorodny wpływ na organizm wzrasta prawdopodobieństwo „przeżycia raka”.

Te pokarmy zawierają witaminę D

W żywności prawie nie ma witaminy D, dlatego często jest ona przyjmowana jako suplement. Można jednak… Nadmierna suplementacja witaminy D szkodzi zdrowiu efekt. Jednak niektóre produkty spożywcze służą jako dobre źródła:

  • Ryby tłuste, takie jak śledź, makrela i łosoś
  • wątroba wołowa
  • awokado
  • jajko
  • Grzyby jadalne, takie jak grzyby i grzyby
  • Żywność wzbogacana, taka jak margaryna

Większość naszych rezerw witaminy D, znanej również jako witamina słońca, uzupełniana jest dzięki odpowiedniej ekspozycji na słońce. Dlatego DKFZ zaleca spędzanie około dwunastu minut na słońcu dwa do trzech razy w tygodniu. Ośrodek badawczy wskazał na konieczność odsłaniania twarzy, dłoni, części ramion i nóg oraz niestosowania przez ten czas kremów z filtrem przeciwsłonecznym. (ser)

READ  Dlatego niektórzy ludzie w ogóle się nie zarażają
Continue Reading

science

Raport tygodniowy RKI: liczba koronowych rośnie dynamicznie – znowu więcej pacjentów

Published

on

pojawia się letnia fala
Liczba koronawirusa rośnie dynamicznie

Wskaźnik zakażeń koronawirusem w Niemczech ponownie rośnie. Infekcja rośnie przez siedem dni, podobnie jak liczba hospitalizowanych pacjentów. Podtyp BA.5 nadal jest powszechny. Instytut Roberta Kocha ostrzega przed przestrzeganiem zasad dystansu i higieny.

Wyższy wskaźnik infekcji, więcej epidemii w domach opieki i domach opieki, więcej pacjentów z Covid-19 ponownie na oddziałach intensywnej terapii – według Instytutu Roberta Kocha (RKI) proces infekcji wykazał ostatnio dynamiczną tendencję wzrostową. Ogólnokrajowy siedmiodniowy bieg odnotował 38-procentowy wzrost w ostatnim tygodniu w porównaniu z poprzednim tygodniem, według Raport tygodniowy RKI On się pojawia. W związku z tym wzrost ten dotknął wszystkie grupy wiekowe, zwłaszcza osoby starsze, dzieci i młodzież.

Według raportu, w ubiegłym tygodniu ponownie nastąpił znaczny wzrost liczby ognisk w domach opieki i domach opieki oraz liczby osób leczonych Covid-19 na oddziałach intensywnej terapii. Według Rejestru Intensywnej Terapii DIVI, liczba pacjentów na oddziale intensywnej terapii wyniosła w ten czwartek 934 – w porównaniu do 600 na początku miesiąca.

Ponadto, zgodnie z tygodniowym raportem, ostatnio wzrosła w Niemczech podwariant omikronowy BA.5, który od pewnego czasu dominuje w Niemczech. Według najnowszych wyników – próbki sprzed tygodnia – ich udział wyniósł około 66 proc. W poprzednim tygodniu udział BA.5 wynosił około 52 proc. Jak pisali eksperci RKI, wariant BA.4 w ostatnim czasie nadal rósł, ale z mniejszą siłą niż w poprzednich tygodniach – według najnowszych wyników było to około 7 proc. W Niemczech cały genom jest badany tylko w niewielkim odsetku próbek pozytywnych.

„W ten sposób udziały linii zależnych Omicron w Niemczech podążają za trendem w wielu innych krajach”, mówi. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, tak zwane białka kolczaste BA.4 i BA.5 mają właściwości „związane ze zwiększoną przenośnością i/lub ucieczką immunologiczną”. Eksperci w raporcie zauważają, że dostępne do tej pory dane epidemiologiczne nie wskazują, aby infekcje BA.4 lub BA.5 powodowały stosunkowo cięższą progresję choroby lub śmiertelność niż wcześniej BA.1 i BA.2. Jednak: ze względu na gwałtowny wzrost zachorowań obecnie obserwuje się większą liczbę ostrych przebiegów – o czym świadczy wzrost liczby hospitalizacji.

RKI ostrzega, że ​​„istnieje wzrost liczby zgonów w stosunku do spodziewanych późnych doniesień”. W tym kontekście eksperci podkreślili również za pośrednictwem Twittera, że ​​„można nadal zakładać bardzo dobrą ochronę przed szczepieniem przeciwko groźnej chorobie”, zwłaszcza w przypadku osób stosujących szczepionki przypominające. W świetle rozwoju i zagrożeń dla zdrowia populacji spowodowanych przez Covid-19, które nadal są klasyfikowane jako „wysokie”, RKI nadal opowiada się za przestrzeganiem zaleceń w celu uniknięcia infekcji: zachowaj dystans, przestrzegaj zasad higieny, noś maskę, przewietrzyć i użyć ostrzeżenia z aplikacji Corona. Instytut zaleca również „pilne” unikanie kontaktu z nowymi objawami, takimi jak katar, ból gardła czy kaszel, a w razie potrzeby kontakt z lekarzem rodzinnym – niezależnie od statusu szczepienia, a nawet jeśli wynik szybkiego testu jest ujemny.

READ  Jaki jest wynik tego pozornie prostego problemu matematycznego?
Continue Reading

science

Bardziej atrakcyjne dla komarów: wirusy dengi zmieniają zapach swoich żywicieli

Published

on

Komary – co tu dużo mówić, nienawidzimy ich. Wydają denerwujące odgłosy, zawsze brzęczą przed nosem i swędzą ich ukąszenia. Co gorsza, przenoszą również choroby. Nawiasem mówiąc, ta okoliczność jest bardzo korzystna dla wirusów. Są łatwo przenoszone i rozprzestrzeniane z miejsca na miejsce przez krew zainfekowanych gospodarzy. Ale dlaczego komary gryzą niektórych ludzi bardziej niż innych? Jednym z wyjaśnień jest zapach potencjalnych ofiar dźgnięć. Niektóre ciała pachną bardziej atrakcyjnie niż inne. Ta świadomość nie jest nowa. Rośliny wykorzystują tę metodę również do przyciągania zapylaczy.

Wirusy zmieniają zapach ciała swoich gospodarzy

Wirusy również wykorzystują tę sprytną okoliczność do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie zbadali to na przykładzie wirusów Zika i dengi. Wyniki swoich badań opublikowali właśnie w czasopiśmie Cell.

Zespół badawczy zamknął grupę zarażonych myszy i grupę zdrowych myszy w pudełku zawierającym głodne komary i obserwował, kto został ugryziony więcej niż raz. Zakażone myszy przyciągały od 60 do 75 procent komarów. Naukowcy odkryli, że te myszy produkowały więcej acetofenonu niż zdrowe zwierzęta.

Acetofenon to aromatyczny organiczny związek chemiczny, który występuje również w wielu owocach i niektórych rodzajach sera. Występuje u osób zakażonych w szczególnie wysokim stężeniu i sprawia, że ​​pachnie bardzo apetycznie dla komarów.

Podważanie mechanizmów regulacyjnych skóry

Acetofenon tworzy się naturalnie na skórze. W normalnych warunkach kluczowe białko RELMa reguluje skład mikrobiomu skóry i kontroluje bakterie produkujące acetofenon. Jednak wirusy denga i Zika tłumią RELMa. Oznacza to, że bakterie wytwarzające acetofenon rozmnażają się nadmiernie, a pacjenci lub zwierzęta nagle mają bardzo atrakcyjny zapach dla komarów.

Komary i wirusy wchodzą w wyrafinowaną symbiozę. Wirusy Zika i denga zależą od komarów, aby przetrwać. Choroba jest przenoszona głównie przez dobowe komary z rodzaju Aedes, zwłaszcza Aedes aegypti (komar żółtej febry) i Aedes albopictus (azjatycki komar tygrysi). Jeśli zdrowy komar ugryzie zainfekowanego żywiciela, przenosi wirusa. Z kolei komary polegają na węchu, który kieruje swoim przetrwaniem. Idealne dopasowanie – ale i ogromne zagrożenie.

READ  Nowo odkryte bakterie jelitowe skuteczne w walce z otyłością – praktyka lecznicza

Gorączka denga: jedno z dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia na świecie

Prawie połowa światowej populacji mieszka na obszarach o wysokim ryzyku zarażenia się gorączką denga. Występuje w tropikalnych i subtropikalnych rejonach Azji, Afryki i Ameryki Łacińskiej. Światowa Organizacja Zdrowia zalicza gorączkę denga do dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia na świecie, ponieważ obszar rozprzestrzeniania się rozszerza się, a zarażanie wzrasta. Istnieją cztery podtypy wirusa. Więc możesz zarazić się cztery razy. Po zakażeniu istnieje dożywotnia odporność. Ale infekcja wcale nie jest nieszkodliwa, ponieważ każda kolejna infekcja zwiększa również ryzyko rozwoju niebezpiecznego przebiegu choroby.

Wirusy dengi uszkadzają układ krwiotwórczy. W przypadku gorączki denga następuje spadek liczby komórek krwi, zwłaszcza płytek krwi, które są ważne dla krzepnięcia krwi. W pierwszej postaci, klasycznej dengi, u osób cierpiących na objawy grypopodobne pojawiają się wysypki. Gorączka zwykle leczy się bez konsekwencji. Drugą postacią jest gorączka krwotoczna denga (DHF), która w skrajnych przypadkach może prowadzić do zespołu wstrząsu denga (DSS). Nieleczone DHF i DSS są często śmiertelne. Szczególnie zagrożone są dzieci.

Chociaż istnieje szczepionka Dengvaxia na dengę, zaleca się ją tylko z zastrzeżeniami, ponieważ może pogorszyć chorobę. W 2017 roku kampania szczepień na Filipinach musiała zostać wstrzymana z powodu poważnych komplikacji i zgonów. Nowa szczepionka znajduje się w fazie 3 próbnej i jest testowana.

Znajdź inne sposoby na przeciwdziałanie przyjaznemu zapachowi komarów

Dlatego, aby w inny sposób powstrzymać rozprzestrzenianie się dengi, pomocne byłoby, gdyby nosiciele wirusa nie wyczuwali kuszącego zapachu komarów. Jak można zapobiec produkcji acetofenonu?

„Spożywanie izotretynoiny w diecie zwierząt zakażonych flawiwirusem zmniejszyło ulatnianie się acetofenonu poprzez odtworzenie rezydujących bakterii komensalnych (które często żyją w nieszkodliwej symbiozie z gospodarzem) na skórze gospodarza” – mówi Cheng. Kolejnym krokiem naukowców jest przetestowanie wpływu leczenia izotretynoiną u ludzi na zmniejszenie aktywności komarów powodowanej przez acetofenon. Mogłoby to być podejście do ograniczenia rozprzestrzeniania się dengi i Zika.

Poważne skutki uboczne: potrzebne są dalsze badania

Oczywiście nie zostało to jeszcze dokładnie zbadane, ponieważ chociaż izotretynoina jest lekiem stosowanym od wielu lat w leczeniu ciężkiego trądziku, jest to również lek na receptę z długą listą potencjalnie poważnych skutków ubocznych. Zwłaszcza kobiety w wieku rozrodczym powinny go przyjmować tylko wtedy, gdy jednocześnie stosują antykoncepcję, ponieważ istnieje bardzo duże ryzyko, że lek spowoduje poważne wady wrodzone u płodu. Ponadto leczenie izotretynoiną jest tymczasowe, ale należy na stałe uniemożliwić komarom gryzienie ludzi. Trzeba więc przeprowadzić trochę badań w kraju, zanim będzie można w ten sposób zapobiec rozprzestrzenianiu się gorączki denga.

Continue Reading

Trending