Ryzyko chorób przewlekłych wzrasta wraz z wiekiem. Siedem produktów spożywczych, takich jak kawa, cukier i mięso, sprzyja stanom zapalnym w reumatyzmie, osteoporozie i cukrzycy.
Dla coraz większej liczby osób przewlekłe stany zapalne są przyczyną dolegliwości i chorób, takich jak choroba Hashimoto, ostre zapalenie tarczycy, cukrzyca, reumatyzm, choroba zwyrodnieniowa stawów czy trądzik. Termin chroniczny oznacza „wolno rosnący”, „podstępny”, „trwały przez długi czas”. Choroby, które nie goją się całkowicie i dlatego wymagają stałego leczenia, stają się przewlekłe. Twierdzą, że obecnie w medycynie wiadomo, że dieta może pogorszyć lub złagodzić niektóre przewlekłe procesy zapalne Niemieckie Towarzystwo Żywienia e. Piąty. Herbata z hibiskusa (Hibiscus sabdariffa) może stanowić nowe podejście do leczenia uzupełniającego chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca, reumatyzm i stwardnienie rozsiane (SM).
Towarzystwo Reumatologiczne rozpoczyna kampanię przeciw bólowi
Nagły ból jest częstym zjawiskiem u wielu osób cierpiących na reumatyzm. the Niemieckie Towarzystwo Reumatologiczne W Niemczech rozpoczęła się wyjątkowa kampania: dwóch „Granfluencerów” chce pomóc innym starszym osobom cierpiącym na reumatyzm, korzystając z cyfrowych ofert pomocy, takich jak aplikacja „Rheuma-Auszeit”.
Przewlekłe zapalenie: siedem pokarmów sprzyjających reumatyzmowi, chorobie zwyrodnieniowej stawów, cukrzycy i trądzikowi
Naukowcy i lekarze zakładają, że w Niemczech kilka milionów ludzi cierpi na przewlekłe choroby zapalne. Oprócz alergii, chorób układu krążenia, nowotworów i demencji, do chorób, których rozwojowi sprzyja niedożywienie, należą także choroby przewlekłe, takie jak zespół jelita drażliwego, cukrzyca, reumatyzm i trądzik.
Niezbilansowana dieta może znacząco wpływać na procesy zapalne, a brak substancji przeciwzapalnych w niektórych produktach spożywczych ma znaczący wpływ.
Przewlekłe zapalenie – 1. Cukier sprzyja cukrzycy i reumatyzmowi
Przemysłowo produkowany cukier domowy zawiera glukozę i fruktozę. Według badań, jeśli jesz więcej niż 25 gramów dziennie, zwiększa się ryzyko reumatyzmu, cukrzycy typu 2 i, co nie mniej ważne, otyłości. Globalna Organizacja Zdrowia. Wysokie spożycie cukru może sprzyjać procesom zapalnym w organizmie.
Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.
Przewlekłe zapalenie – 2. Mięso i kiełbasy mogą zwiększać wysokie ciśnienie krwi
Przetwory mięsne, kiełbasy i wędliny często zawierają znikome ilości cukru i soli. Obydwa są uważane za zapalne. Na przykład wysokie ciśnienie krwi może być spowodowane wysoką zawartością soli, ponieważ zwiększa to ryzyko zwężenia naczyń krwionośnych.
Przewlekłe zapalenie – 3. Alkohol może powodować stany zapalne w układzie trawiennym
Organizm potrzebuje dużo energii i kwasu żołądkowego, aby strawić alkohol. Jeśli regularnie pijesz alkohol, utrzymująca się stale wysoka ilość kwasu żołądkowego może prowadzić do stanu zapalnego i uszkodzenia obszaru układu trawiennego, takiego jak przełyk. Ponadto alkohol sprzyja zapaleniu wątroby i trzustki.
Przewlekłe zapalenie – 4. Picie zbyt dużej ilości kawy może zwiększyć markery stanu zapalnego we krwi
Kawa sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak tutaj także występuje jej ilość, która zostaje pobudzona w organizmie. Jeśli pijesz więcej niż dwie filiżanki dziennie, mogą zostać aktywowane markery stanu zapalnego we krwi. Dlatego podejrzewa się, że kawa powoduje choroby układu krążenia.
Przewlekłe zapalenie 5. Tłuszcze trans sprzyjają „złemu” cholesterolowi i miażdżycy
Tłuszcze trans są uważane za tłuszcze „sztuczne” i na opakowaniach są oznaczone jako „uwodornione” i „częściowo uwodornione”. Te „uwodornione tłuszcze” często znajdują się w gotowej żywności, smażonych potrawach i deserach. Kiedy te tłuszcze są spożywane, poziom cholesterolu może gwałtownie wzrosnąć i gromadzić się w naczyniach krwionośnych, co może zwiększać ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca i udaru mózgu. Niezdrowe tłuszcze mogą również sprzyjać rozwojowi procesów zapalnych związanych z nowotworem.
Przewlekłe stany zapalne – 6. Produkty z białej mąki sprzyjają reumatyzmowi, zapaleniom jelit, cukrzycy i trądzikowi
Wykazano, że spożywanie białej mąki podnosi poziom cukru we krwi, ponieważ zawiera mniej minerałów i błonnika. Zbyt mało błonnika w jelitach może sprzyjać zaparciom, które mogą być również przyczyną ewentualnych procesów zapalnych. Ponadto wahania poziomu cukru we krwi zwiększają ryzyko „łaknienia na jedzenie”, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do przyrostu masy ciała w wyniku odkładania się tłuszczu. To z kolei sprzyja potencjalnej insulinooporności, a tym samym rozwojowi cukrzycy typu 2. Jeśli będziesz jeść więcej białej mąki, bakterie jelitowe mogą się namnażać. Ostatecznie może to prowadzić do przewlekłej choroby zapalnej jelit, a nawet raka okrężnicy.
Jajka, produkty mleczne i czerwone mięso zawierają kwas arachidonowy, który może powodować stany zapalne w organizmie. Kwas ten należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6 i występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, masło i podroby. Aby zapobiec osteoporozie, w diecie należy uwzględnić dużo zielonych warzyw i niewielką ilość mięsa.
Podobnie jak w przypadku wielu rzeczy w żywieniu, o „truciźnie” decyduje ilość. Nie jest zatem konieczne natychmiastowe wykluczanie wymienionych pokarmów z diety – jednak w przypadku chorób przewlekłych unikanie ich może przyczynić się do łagodniejszych lub mniej dotkliwych objawów. Aby zapobiec lub zmniejszyć stany zapalne i choroby przewlekłe, skoncentruj się na żywności, która według ekspertów ma działanie przeciwzapalne.
Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Niestety nasza redakcja nie jest w stanie odpowiedzieć na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.
Według naukowców z Uniwersytetu w Birmingham początkowy postęp nastąpił już po pięciu operacjach napromieniania
Wszczepienie światła w kręgosłup w celu stymulacji nerwów (Zdjęcie: birmingham.ac.uk)
Birmingham (pte001/05/08/2024/06:00)
Według naukowców, pacjenci z urazami rdzenia kręgowego mogą Uniwersytet w Birmingham Nadzieja na wyzdrowienie lub przynajmniej złagodzenie jej objawów. Udało im się naprawić uszkodzone połączenia nerwowe za pomocą światła czerwonego i bliskiej podczerwieni. Światło kierowane jest bezpośrednio na miejsce urazu. Eksperci określili idealną dawkę dla nowego podejścia terapeutycznego i wykazali, że może ona prowadzić do znacznych usprawnień terapeutycznych, w tym znacznego przywrócenia czucia i ruchu, a także regeneracji uszkodzonych komórek nerwowych.
Komórki nerwowe muszą rosnąć
Światło o długości fali 660 nm ma działanie neuroprotekcyjne, czyli poprawia przeżywalność komórek nerwowych oraz neuroregenerację, czyli stymuluje wzrost komórek nerwowych. Naukowcy pod kierownictwem Zubaira Ahmeda wykorzystali modele komórkowe do określenia optymalnej częstotliwości światła i najskuteczniejszego czasu trwania promieniowania w celu maksymalizacji funkcji i stymulowania wzrostu neuronów.
Naukowcy odkryli, że ekspozycja na światło czerwone o długości fali 660 nanometrów przez jedną minutę dziennie zwiększa żywotność komórek – miarę liczby żywych komórek – o 45 procent w ciągu pięciu dni leczenia.
Kabel światłowodowy przesyła światło
Jednakże procedura ta jest obecnie odpowiednia jedynie w ograniczonym zakresie na czas niezbędny do leczenia. Źródło światła należy umieścić tam, gdzie powinno ono działać leczniczo. Można to osiągnąć poprzez wprowadzenie minimalnie inwazyjnych włókien optycznych, które po zakończeniu zabiegu są ponownie usuwane. Ahmed myśli także o opracowaniu wszczepialnych źródeł światła, które można by wprowadzić do mózgu, na przykład w celu stymulacji tamtejszych neuronów.
Operacje po urazach rdzenia kręgowego są powszechne, ale obecnie operacje te mają na celu jedynie stabilizację kości kręgosłupa, które uległy uszkodzeniu w wyniku urazu. W przyszłości chirurdzy mogliby wykorzystać tę okazję do wszczepienia urządzenia, które pomoże chronić i naprawiać rdzeń kręgowy.
Satelity spalają się w atmosferze ziemskiej, pozostawiając po sobie cząstki. Jeden z badaczy ostrzega: mogą osłabić nasze pole magnetyczne.
REYKJAVIK – Ludzkość wysyła satelity w przestrzeń kosmiczną, niezależnie od tego, czy wykorzystuje się je do monitorowania pogody, komunikacji czy badań. Od 2020 roku liczba planet krążących wokół Ziemi podwoiła się. Większość z nich należy do satelitów Starlink firmy SpaceX. Obecnie odkryto, że mogą one wpływać na pole magnetyczne Ziemi i niektóre zjawiska niebieskie.
Satelity spalają się po powrocie, pozostawiając swoje cząstki w atmosferze ziemskiej
Od lat pięćdziesiątych XX wieku w przestrzeń kosmiczną wysłano ponad 15 000 satelitów. Według serwisu Zakręć teraz Obecnie na orbicie naszej planety znajduje się 9371 satelitów, z czego 8325 znajduje się na niskiej orbicie. Każdy z nich ostatecznie powróci do atmosfery ziemskiej i spali się w miarę zmniejszania się orbity. A także satelita, który waży 1,3 tony. Niektóre satelity znajdują się na orbicie już od 30 lat. Jednak zwiększony zwrot może mieć wpływ na siłę naszego pola magnetycznego w przyszłości.
Sierra Salter z Uniwersytetu Islandzkiego, autorka nowej książki LiścieL. wyjaśnia spaceweather.com: „Oczekuje się, że w nadchodzących dziesięcioleciach zostanie wystrzelonych ponad 500 000 satelitów, głównie w celu budowy głównych terminali internetowych. Każdy satelita, który wzniesie się na górę, ostatecznie spadnie i rozpadnie się w atmosferze ziemskiej. Tworzy to ogromną warstwę przewodzącą i cząstki naładowane elektrycznie.” O naszej planecie W 2024 roku planuje się także wysłanie w przestrzeń kosmiczną drewnianego satelity.
Cząstki satelitarne mogą osłabić pole magnetyczne: „To bardzo niepokojące”
Ale Ziemia również może odczuć skutki. To zasługa pasów Van Allena. Składa się z pierścienia naładowanych i energicznych cząstek elementarnych emanujących z powierzchni Ziemi. Jego masa wynosi obecnie zaledwie 0,00018 kg. Ponowne wejście i spalanie satelitów może zwiększyć jego ciężkość. „Przemysł kosmiczny wprowadza do magnetosfery ogromną ilość materiału, którego nie można porównać z normalną ilością cząstek” – powiedział Salter. „A ponieważ śmieci satelitarne są przewodnikiem, mogą zakłócać lub zmieniać pole”.
Autor obawia się, że słabe pole magnetyczne doprowadzi do silniejszych promieni kosmicznych i burz słonecznych. „To bardzo niepokojące” – mówi Salter – „ponieważ nie możemy wrzucić do magnetosfery niezliczonych ilości przewodzącego pyłu bez spodziewania się jakichkolwiek skutków. Pilnie potrzebne są wielodyscyplinarne badania nad tym zanieczyszczeniem”.
Zanieczyszczenia pochodzące ze szczątków satelitarnych mogą wyglądać jak zorza polarna
Ale mogą również prowadzić do zmian wizualnych: śmieci satelitarne mogą powodować zorzę polarną. Ale to zależy od tego, ile materiału stracą satelity. wyjaśnia Sandra Chapman, astrofizyk z Uniwersytetu w Warwick Newsweek: „Gdyby więc tę masę rzeczywiście wpompowano do pasa promieniowania, zaobserwowalibyśmy efekty w rodzaju silnej zorzy polarnej”.(NIE)
Larisa Baraban. Zdjęcie: Anja Schneider dla HZDR za pośrednictwem TUD
Larissa Baraban kieruje Katedrą Nanotechnologii Medycznej Uniwersytetu w Dreźnie
Drezno, 7 maja 2024 r. Aby w przyszłości lekarze mogli szybciej znaleźć właściwe leczenie dla każdego pacjenta chorego na raka, ukraińska fizyk, profesor Larisa Baraban, opracowuje w Dreźnie nowe nanochipy. Ich bioczujniki opierają się na nanotechnologii i mikroprzepływie. Aby przyspieszyć te badania, Larissa Baraban objęła od 1 maja 2024 roku nowo utworzone stanowisko Katedry Nanotechnologii Medycznej w Szkole Medycznej Carla Gustava Carusa w Dreźnie. Ogłoszone przez TU Dresden.
„Badania nad interakcją medycyny i wysokich technologii”
„Moją wizją jest wykorzystanie inteligentnych materiałów i bioelektroniki do udoskonalenia medycyny precyzyjnej w onkologii klinicznej” – podkreślił badacz. Nowe nano- i mikrosystemy do diagnostyki, analizy i monitorowania ułatwią lekarzom ustalenie właściwej diagnozy i leczenia konkretnego pacjenta. Obecnie chce „bardziej dostosować swoje badania nad powiązaniem medycyny i zaawansowanej technologii z potrzebami klinicznymi”:
Studiował fizykę w Kijowie, a następnie specjalizował się w biotechnologii
Larisa Baraban początkowo studiowała fizykę na Narodowym Uniwersytecie Tarasa Szewczenki w Kijowie. Po uzyskaniu doktoratu na Uniwersytecie w Konstancji prowadziła badania we Francji. W 2011 roku przeniosła się do Instytutu Badań Ciała Stałego i Materiałów Leibniza w Dreźnie (IFW) oraz TU Dresden. Od 2020 roku kieruje grupą badawczą Nano-Microsystems for Life Sciences w Helmholtz Center Dresden-Rossendorf (HZDR). Z początkiem 2023 roku w Radiofarmaceutycznym Instytucie Badań nad Rakiem utworzono odrębny zakład. Larissa Baraban specjalizuje się głównie w nanoelektronice do zindywidualizowanych immunoterapii nowotworów oraz w innowacyjnych i opłacalnych metodach wykrywania patogenów.
Autor: Uyger
źródło: Todd
Twoje wsparcie dla Oiger.de!
Bez odpowiedniego finansowania niezależne dziennikarstwo na poziomie zawodowym nie będzie w dłuższej perspektywie możliwe. Prosimy o wsparcie naszej pracy! Jeśli chcesz pomóc w utrzymaniu Oiger.de, wyślij swój datek z tytułem „Opłaty wolontariackie” za pośrednictwem Paypal na adres: