Connect with us

Economy

Rolnictwo – kiedy Ukraińcy nie zbierają ogórków

Published

on

Rolnictwo – kiedy Ukraińcy nie zbierają ogórków

Ulotka ogórkowa przemierza pole centymetr po centymetrze. Z boku, na dwóch długich, przypominających skrzydła platformach, leży do 30 kombajnów, którzy ręcznie na brzuchach zrywają ogórki kiszone. Zadanie wymagające fizycznie i coraz trudniej znaleźć do niego personel. Wojna na Ukrainie, która już dotyka lokalnych rolników z powodu rosnących kosztów energii oraz rosnących cen nawozów i pasz dla zwierząt, utrudnia poszukiwanie pracowników.

Jedno gospodarstwo, które w ubiegłym roku musiało zwolnić swoich stałych ukraińskich pracowników, znajduje się w środkowej Górnej Austrii, gdzie inne odcinki autostrad odchodzą od A1 niemal we wszystkich kierunkach. Zamiast ukraińskich robotników, ich dziewięć żon i siedmioro dzieci przybyło latem na farmę rodziny Mayer w Ansfelden. Ale wybór wciąż był zbierany. Oprócz kilkunastu polskich robotników żniwnych i kilku Ukraińców, którzy byli już w strefie Schengen przed wybuchem wojny, w obronie mężów stanęły Ukrainki.

Przedszkole i kursy języka niemieckiego

Jednak fakt, że kobiety nagle przejęły biznes, postawił rodzinę Meyer przed zupełnie nowymi wyzwaniami. „Oprócz zakwaterowania i wyżywienia”, mówi Bernhard Meyer, „trzeba było zorganizować szkoły, żłobki i kursy języka niemieckiego”. Jego żona, Gerlind, zadbała o to na dworze. „W firmie powinna być jedna osoba, która dba tylko o potrzeby socjalne rodzin” – mówi. „W takim razie zabierasz ze sobą wiele spraw na posyłki w weekendy lub święta”.

Miejsca w szkołach i przedszkolach można było znaleźć z pewnymi trudnościami w okolicznych społecznościach iw stolicy prowincji Linz, ale Meyerowie codziennie napotykali nowe przeszkody w uzyskiwaniu zezwoleń na pobyt dla kobiet. Na przykład osoby, które opuściły Ukrainę przed rozpoczęciem wojny 24 lutego 2022 r., przez długi czas nie mogły ubiegać się o dowód osobisty. Jedynym ratunkiem była reforma tzw. niebieskich kart w kwietniu br. „Władzom zajęło dużo czasu sprawdzenie tego, aw międzyczasie wszystkie wizy straciły ważność, a okres 90 dni również minął. Następnie zostali pozostawieni bez żadnych zezwoleń na pobyt”, mówi rolnik Meyer.

READ  Spór o „zielone” przepisy dotyczące energetyki jądrowej dzieli gospodarkę UE

Aby uzyskać wizę na wjazd do Chorwacji

Aby uzyskać ważne pozwolenie na pobyt i pracę, Ansfelden musiał improwizować. „Latem pojechaliśmy do Bratysławy ze wszystkimi, których wiza miała mniej niż 90 dni do odnowienia. Wszyscy inni musieli ponownie ubiegać się o wizę poza strefą Schengen” – mówi Gerlind Meyer. Rolnik musiał więc nie tylko zarezerwować pięć lotów do Chorwacji dla pracowników żniwnych, ale także zorganizować kierowcę i tłumacza dla lokalnych władz. „Było to bardzo kosztowne i czasochłonne”, mówi Meyer, któremu przydałoby się większe wsparcie ze strony władz.

Podobnie jak w przypadku Ansfelden, jest prawdopodobne, że inni plantatorzy w całej Austrii również odnieśli sukces. Fabian Schöpp, sekretarz generalny Austriackiej Izby Pracowników Rolnych, mówi, że nie można powiedzieć, ilu ukraińskich pracowników sezonowych faktycznie zaginęło na austriackich polach z powodu wojny. Jednak żony ukraińskich mężczyzn odegrały kluczową rolę wraz z pracownikami z krajów trzecich, takich jak Kosowo. „Było wielu krewnych ukraińskich pracowników, którzy uciekli w ostatnich latach z firm, dlatego interweniowałem w ich sprawie”, mówi Shab.

Nie wiadomo, kto przyjedzie

Nie powinno być problemów z pozwoleniami na pobyt czy pracę na następne żniwa, które rozpoczną się za 5-6 tygodni. Na farmie Mayra w Ansfelden większość zespołu już tam jest. „W sumie ponownie wesprze nas dziesięciu polskich pracowników, trochę Ukrainek i kilku mężczyzn” – mówi Gurkerlbauer Mayr. Nie wiadomo jednak jeszcze, którzy Ukraińcy rzeczywiście trafią na listę jednostek wyłonionych w styczniu. Niektórzy są już w strefie Schengen, dla innych opuszczenie kraju wydaje się nierealne ze względu na powszechną mobilizację. „Niektórzy mogli mieć nadzieję, że wojna skończy się przed żniwami” – mówi Gerlind Meyer.

Z punktu widzenia pary agrarnej ważne jest również znalezienie nowych modeli czasu pracy i lepsze wspieranie regionalnych producentów, niezależnie od rozwoju sytuacji w strefie działań wojennych. Ponieważ wielu lokalnych rolników boryka się obecnie z konkurencją w sąsiednich Niemczech, pracownicy sezonowi otrzymują ustawową płacę minimalną w wysokości 12 euro za godzinę. „Atrakcyjność rośnie, gdy pracownik jedzie 150-200 kilometrów dalej i tam się przyda”, mówi Stefan Hameder, konsultant ds. uprawy warzyw w austriackiej Wyższej Izbie Rolniczej. Ponadto tylko we Włoszech pracodawcy w rolnictwie płacą wyższe składki na ubezpieczenie społeczne niż w Austrii. „Oznacza to utratę udziału w rynku, areał i ostatecznie utratę wielu rolników” – mówi Hameder.

READ  Po recesji: ożywienie: cena złota rośnie nieco poniżej 1800 USD | biuletyn Informacyjny

Zdaniem Gurkerlbauera Mayra struktura operacyjna austriackich plantatorów warzyw nie pozwala już na samowystarczalność na rynku krajowym. „Gdyby były inne globalne wstrząsy, puste półki zobaczylibyśmy zarówno w Austrii, jak iw Wielkiej Brytanii” – mówi rolnik. Meyera nie interesuje przede wszystkim obniżanie podatków. Hodowca ogórków mówi: „Na półkach supermarketów znajdują się produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z różnymi normami społecznymi. Trzeba mieć świadomość, że lokalne towary wpychają pieniądze do społecznej puli, której najbardziej potrzebujemy” – mówi hodowca ogórków.

Więcej na temat komentarzy wienerzeitung.at do tego artykułu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Fundacja Billa i Melindy Gatesów: Melinda Gates wycofuje się ze wspólnej fundacji z Billem Gatesami

Published

on

Fundacja Billa i Melindy Gatesów: Melinda Gates wycofuje się ze wspólnej fundacji z Billem Gatesami

Melinda French Gates odchodzi Fundacja, darowiznaKtórą wcześniej prowadziła wraz ze swoim byłym mężem i założycielem Microsoftu, Billem Gatesem. Po „dokładnym rozważeniu” zdecydowała się ustąpić ze stanowiska współprzewodniczącej fundacji, ogłosiła na platformie internetowej The World, że teraz chce konkretnie tam uczestniczyć. W oświadczeniu nie podano powodu ich wycofania.

Instytucja, którą teraz opuści, jest jedną z najbardziej wpływowych na światowe zdrowie publiczne. Od momentu powstania wydała ponad 75 miliardów dolarów, w tym na walkę z polio. W latach 1994–2018 Bill i Melinda przekazali fundacji około 59,5 miliarda dolarów.

„Zgodnie z umową z Billem po odejściu z Fundacji będę miała dodatkowe 12,5 miliarda dolarów na zainwestowanie w moją pracę na rzecz kobiet i rodzin” – napisała Melinda Gates na platformie „X”, nie wdając się w szczegóły. Po jej odejściu ze stanowiska współprzewodniczącej fundacja zmieni nazwę na Fundacja Gatesów Billa Gatesa Będzie jedynym prezydentem.

Sam Bill Gates w oświadczeniu wyraził wdzięczność swojej byłej żonie. Bill Gates napisał w X: „Przykro mi, że Melinda odchodzi, ale jestem pewien, że będzie miała ogromny wpływ na jej przyszłą działalność filantropijną”. Bill i Melinda Gatesowie rozstali się w 2021 roku, po 27 latach małżeństwa. Początkowo wspólnie kontynuowali pracę w fundacji.

Continue Reading

Economy

Dzień Giełdy Poniedziałek, 13 maja 2024 r

Published

on

Dzień Giełdy Poniedziałek, 13 maja 2024 r

Nowy tydzień giełdowy pokaże, czy… Dax Rajd, który rozpoczął się w czwartek, może być kontynuowany w sposób zrównoważony. Słabe dane gospodarcze z USA oraz dane Europejskiego Banku Centralnego spowodowały, że niemiecki indeks wzrósł na koniec tygodnia do 18 846 punktów. Nie tylko ponownie był wyższy niż kiedykolwiek wcześniej, ale także po raz pierwszy za cel obrał sobie poziom 19 000. „Oznacza to, że w tym tygodniu rynek wzrósł o około 800 punktów, czyli cztery procent, więc maj jest w tym roku miesiącem zakupów, a nie sprzedaży” – mówi Jurgen Molnar, strateg w domu maklerskim CMC Markets. „Na pierwszy rzut oka można było mówić o trwałej i dynamicznej epidemii”.

Eksperci zalecają jednak ostrożność: przy niższej sprzedaży w dniu wejścia na pokład i w piątek po mostku, znacznie mniejsza liczba zamówień wystarczyła, aby przenieść giełdy. „Teraz DAX musi pokazać, że potrafi obronić swój nowy szczyt nawet przy wyższych wolumenach obrotu” – mówi Thomas Altmann, menedżer portfela w firmie zarządzającej aktywami QC Partners.

Zdaniem ekspertów Helaby, informacji w tej kwestii mogą dostarczyć nowe dane ekonomiczne. Są jednak optymistami: niemiecka gospodarka wyszła z minimów i stopniowo odzyskuje prędkość. W nowym tygodniu sprawozdawczym na rynkach finansowych oczekiwana jest dalsza poprawa ciężkiego indeksu ZEW. Centrum Europejskich Badań Ekonomicznych w Mannheim (ZEW) zaprezentuje jutro wyniki swojej ankiety przeprowadzonej wśród analityków i inwestorów na temat perspektyw na maj. Ekonomiści oczekują, że wskaźnik dla Niemiec wzrośnie do 46 z poprzednich 42,9 punktów. „Więc światła na giełdzie pozostaną zielone, jeśli inflacja w USA nie interweniuje” – napisali analitycy Helaba.

W środę rząd USA opublikuje dane o kształtowaniu się inflacji w kwietniu. W marcu ceny konsumpcyjne wzrosły o 3,5 proc. w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku. Jeśli inflacja spadnie, wzrasta prawdopodobieństwo, że Fed obniży stopy procentowe w tym roku. Christoph Balz, ekonomista Commerzbanku, wyraził pesymizm, mówiąc: „Rezerwa Federalna USA prawdopodobnie nie będzie obecnie w stanie obniżyć inflacji do celu 2%”. Dane za kwiecień również prawdopodobnie znów będą „bardzo wysokie”, choć wzrost nie będzie tak duży jak w poprzednich miesiącach. Tłem są m.in. rosnące koszty pracy w sektorze usług.

Deutsche Telekom
Deutsche Telekom 21,97

Sezon bilansowy niemieckich przedsiębiorstw trwa. Czekamy na dane z kilkunastu spółek DAX. Jutro grupa farmaceutyczno-rolnicza Bayer, firma zbrojeniowa Rheinmetall, handlarz chemikaliami Brenntag, reasekurator Hannover Re i Porsche SE przyjrzą się swoim księgom. W połowie tygodnia wyniki za miniony kwartał przedstawią giganci energetyczni RWE i E.ON, koncern farmaceutyczny Merck, ubezpieczyciel Allianz i Commerzbank. Raporty Deutsche Telekom i Siemens Industrial Group zostaną opublikowane w czwartek.

READ  Ceny ropy znacznie spadają na początku tygodnia

Dziś inwestorzy na giełdzie tego kraju skupiają się przede wszystkim na akcjach Mercedes-Benz i Deutsche Telekom. Powody: w Komunikacja niemiecka Negocjacje zbiorowe wkraczają w czwartą rundę Mercedes-Benz W Stanach Zjednoczonych trwa głosowanie w sprawie reprezentacji związkowej. Inne ważne daty tygodniowe znajdziesz tutaj.

Continue Reading

Economy

Czy kupujesz chleb w supermarkecie? Dlaczego to nie jest dobry pomysł?

Published

on

Czy kupujesz chleb w supermarkecie?  Dlaczego to nie jest dobry pomysł?
  1. Strona główna
  2. życie
  3. Cieszyć się

Naciska

Niemcy kochają chleb powszedni. Ale produkty wytwarzane przemysłowo z supermarketów nie dorównują tradycyjnemu chlebowi piekarniczemu.

Niezależnie od tego, czy je się go na śniadanie z masłem i dżemem, czy z pysznym dodatkiem na kolację: chleb jest integralną częścią kuchni niemieckiej. Według Stowarzyszenia Badań Konsumenckich (GfK) w 2022 roku w niemieckich gospodarstwach domowych spożyto 1,65 mln ton chleba. To około 41,6 kilograma na gospodarstwo domowe. Zdecydowana większość nie może obejść się bez podstawowego pożywienia. Chleb jest obecnie często kupowany w supermarketach lub dyskontach, a nie w piekarni. Jest to praktyczne, ale niekoniecznie zdrowe.

Chleb z supermarketu: Nie ma porównania z chlebem z piekarni

Aby jak najszybciej zakończyć zakupy, wiele osób kupuje chleb i inne wypieki bezpośrednio w supermarkecie. Jest to wygodne i pozwala zaoszczędzić dodatkowej podróży do piekarni. Ponadto oferta na rabatach lub w sklepach piekarniczych jest znacznie tańsza. Jednak stacje piekarnicze Aldi, Lidl i Co nie mają sobie równych. Z tradycyjnymi piekarniami rzemieślniczymi.

Coraz więcej osób kupuje chleb w supermarkecie zamiast w piekarni. © Maxim Konstantinov/Imago

Podczas gdy sieci supermarketów kładą duży nacisk na jakość, sieci supermarketów zazwyczaj skupiają się na ilości. Chleb nie jest wyrabiany ręcznie na miejscu, ale na linii montażowej w dużych przemysłowych halach piekarniczych. Z tego powodu często nazywany jest „chlebem przemysłowym”. „Główna różnica między stacjami piekarniczymi a piekarzami rzemieślniczymi polega na tym, że stacje piekarnicze wytwarzają kawałki ciasta przez strony trzecie, podczas gdy piekarze rzemieślnicy robią je sami” – wyjaśnia Daniel Schneider, dyrektor generalny ds. Centralne Stowarzyszenie Niemieckich Rzemieślników PiekarskichOdwracać Utopia.de.

Produkty docierają do supermarketu lub piekarni w postaci zamrożonej i na wpół upieczonej. Tutaj są wreszcie pieczone i sprzedawane. Półfabrykaty ciasta można podgrzać w piekarniku w dowolnym momencie, dlatego supermarkety często reklamują się, że całodobowo sprzedają „świeże” pieczywo lub bułki.

READ  Polska: Gospodarka cierpi pod rządami PiS - Gospodarka

Dlatego chleb z supermarketu prosto z linii montażowej nie jest zdrowy

Chleb produkowany przemysłowo to przede wszystkim jedno: wydajność. Ciasto często przechowuje się tylko przez kilka godzin, ale w przypadku chleba rzemieślniczego może to zająć do 24 godzin. Długi czas odpoczynku sprawia, że ​​chleb staje się bardziej strawny. Według Andreasa Duesenbacha, kierownika poradnictwa specjalistycznego w Richemont Bakery School, czas odpoczynku wpływa również na smak.

„Związane jest to z fermentacją, podczas której tworzą się aromaty. Drożdże i bakterie tworzą substancje cukrowe, które w procesie pieczenia nadają chlebowi silniejszy aromat” – wyjaśnia. SRF. Sam ekspert wyznaje następującą zasadę: „Osobiście kupuję tylko chleb, który leży przynajmniej cztery godziny”.

Wrażliwy żołądek? Winny może być chleb z supermarketu

Do chleba przemysłowego dodawane są dodatki i enzymy, które powodują szybszą fermentację drożdży. Może powodować problemy trawienne i bóle brzucha u osób wrażliwych, takich jak pacjenci z zespołem jelita drażliwego. W sumie do mieszanek piekarniczych dodaje się około 250 enzymów. Nie ma potrzeby wspominać o tym na liście składników. Dlatego tak trudno jest poznać wszystkie składniki sztucznego chleba.

Według raportu L Radia 7 Szczególnie problematyczne są tzw. FODMAPY. Są to węglowodany i alkohole cukrowe (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), które organizm może metabolizować jedynie w ograniczonym stopniu. Jeśli jesteś wrażliwy na FODMAP, powinieneś jeść chleb, którego ciasto było długo gotowane. Szczególnie chleb orkiszowy jest ogólnie dobrze tolerowany.

Nie chcesz przegapić żadnych przepisów i trików kuchennych? Kliknij tutaj, aby otrzymać interesujący newsletter od naszego partnera Merkur.de.

Liczba niemieckich piekarni rzemieślniczych spada

Konkurencja ze strony supermarketów, dyskontów i sklepów piekarniczych ma ogromny wpływ na tradycyjne piekarnie rzemieślnicze. Małe piekarnie nie są w stanie udźwignąć cen chleba produkowanego przemysłowo. Wiele z nich zostało w ostatnich latach zmuszonych do ogłoszenia upadłości lub całkowitego zamknięcia. Według Centralnego Stowarzyszenia Niemieckich Przemysłów Piekarskich liczba firm spadła z nieco poniżej 13 700 w 2012 r. do 9 600 w 2022 r.

Continue Reading

Trending