Connect with us

science

Jakie dziesięć produktów spożywczych należy spożywać na surowo?

Published

on

Jakie dziesięć produktów spożywczych należy spożywać na surowo?
  1. 24 życie
  2. zdrowie

kreatura:

z: Laura Nobbs

Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś włączyć do swojej diety jak najwięcej owoców i warzyw. Niektóre odmiany są zdrowsze na surowo niż po ugotowaniu.

1/10Kalafior jest zdrowy, niskokaloryczny i łatwy w przygotowaniu. Warzywa nie muszą być gotowane. Jako zamiennik ryżu lub w sałatce kalafior zawiera wiele składników mineralnych, a także witaminy C i B. Są ważne dla tkanki łącznej. Z zaledwie 22 kaloriami na 100 gramów, kapusta jest szczególnie niskokaloryczna. © Westend61 / Imago
Sok z buraków
2/10Burak jest pełen ważnych składników odżywczych, takich jak produkty uboczne, żelazo i witamina C. Jednak wiele osób je tylko gotowane buraki. Surowa bulwa jest zdrowsza. Powodem tego jest utrata flawonoidów, kwasu foliowego i witaminy C podczas gotowania. Buraki można jeść na surowo w sałatce lub soku np. © WavebreakmediaMicro / Imago
Bulwy kopru włoskiego
3/10Surowy koper włoski jest dobrze tolerowany i lekkostrawny. Spożywanie go na surowo jest szczególnie zdrowe. Ponieważ bulwy zawierają dużo magnezu, wapnia i witaminy C, olejki eteryczne, takie jak fenchon, anetol i mircen, można również znaleźć w koprze włoskim, które podobno pomagają w problemach trawiennych. Z drugiej strony ciepło może obniżyć poziom niektórych składników odżywczych, takich jak witamina C. © Auremar / Imago
czerwona papryka
4/10Pieprz zawiera szczególnie dużą ilość witaminy C. Według raportu Niemieckiego Stowarzyszenia Dietetyków (DGE), jeśli warzywa są spożywane na surowo, pół papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Jednak wrażliwa na ciepło witamina jest niszczona podczas gotowania. Z tego powodu paprykę należy spożywać na surowo. © Francis Joseph Dean/Dean Picture/Imago
Jarmuż na desce do krojenia
5/10Surowy jarmuż zawiera dużą ilość glukozynolanów, które są ważne dla układu odpornościowego i mają działanie antybiotyczne. Ciepło może również zmieniać poziom witamin i składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, magnez, żelazo i cynk. © YResolution / Imago
Pokrojona czerwona cebula
6/10Cebula jest również jednym z produktów spożywczych, które zawierają więcej zdrowych składników surowych niż gotowanych. Wiele witamin, przeciwutleniaczy i potasu, które zawierają, sprawia, że ​​cebula jest bardzo zdrowa. Tiosulfiniany są również składnikami odżywczymi w surowej cebuli, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym i wzrostowi guza. Jeśli nie lubisz niegotowanej cebuli, możesz zamiast tego podsmażyć ją krótko na małym ogniu. Pocenie się zwiększa wydzielanie flawonoidów, które według ekspertów Öko-Test wzmacniają mechanizmy obronne organizmu i blokują alergeny. © Wideform / Imago
Szklanka soku z marchwi
7/10Marchew jest bogata w witaminę A, która chroni oczy i skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami. Marchew jest zdrowa zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak po ugotowaniu niektóre ważne składniki odżywcze są tracone. © 5second / Imago
Cukinia w samolocie
8/10Wbrew temu, co myśli wiele osób, cukinię można jeść również na surowo. Zielone warzywa są szczególnie zdrowe, gdy są surowe, ponieważ zawierają między innymi żelazo, witaminę A i witaminę C, gdy są surowe. Ważne składniki w cieście. Z tego powodu cukinii nigdy nie należy obierać przed jedzeniem. Według Öko-Test konsumenci powinni uważać tylko wtedy, gdy cukinia ma gorzki smak. W tym przypadku gorzkie substancje zwane kaburbitkainą zostały już uwolnione. © Westend61 / Imago
Kalafior można zobaczyć.
9/10Chociaż większość warzyw jest gotowana, brokuły można również jeść na surowo. Kapusta zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, witamina E i K, potas, wapń i beta-karoten. Brokuły są również bogate w błonnik i przeciwutleniacze, znane również jako fitochemikalia, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Surowe brokuły są szczególnie zdrowe, ponieważ zachowują większość witamin – zwłaszcza wrażliwą na ciepło witaminę C – i minerały. © Moodboard / Imago
Różne ząbki czosnku wypadły z małego koszyczka.
10/10Nawet krojenie czosnku uwalnia allicynę, która według Apotekina Umchau jest ważna dla zdrowia serca i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jednak ogrzewanie niszczy i traci składniki odżywcze. Jeśli nie chcesz jeść czosnku na surowo, możesz usmażyć zmiażdżone goździki na oleju, zgodnie z NDR. Niepożądane związki siarki są niszczone, a smak staje się łagodniejszy, nie niszcząc przy tym zdrowych składników. © Mirosława Drozdowski / Imago

Warzywa i owoce są głównymi składnikami zdrowej diety, ponieważ świeża żywność zawiera wiele witamin, cennych minerałów i otrębów. Może też pomóc schudnąć, co jest możliwe w przypadku selera, ogórków, marchwi i imbiru, a także cytryny ze skórką. Jednak niektóre odmiany są szczególnie wrażliwe na ciepło. Podczas gotowania, pieczenia i pieczenia wiele składników odżywczych może zostać utraconych. W przeciwieństwie do gorących pokarmów, surowa żywność dostarcza organizmowi wszystkich witamin, enzymów i minerałów, które może wykorzystać. Surowe jedzenie może również pomóc złagodzić niestrawność i ograniczyć apetyt. Zawarty w nim błonnik pokarmowy pomaga organizmowi stymulować pracę jelit i szybciej się nasycać. Istnieją odmiany, które najlepiej smakują na surowo.

READ  Białko glutenowe jest ukryte w tych trzech produktach spożywczych

Ten artykuł zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnozy, leczenia ani przyjmowania leków. W żaden sposób nie zastępuje wizyty u lekarza. Niestety nasi redaktorzy nie mogą odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące obrazów klinicznych.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Myśliwi umierają po wykazaniu zauważalnych objawów

Published

on

Myśliwi umierają po wykazaniu zauważalnych objawów
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Dwóch mężczyzn zmarło z powodu jelenia zakażonego patogenem zombie. Pierwsze przypadki są już w Europie.

AUSTIN – Tak zwany syndrom dzikiego zombie, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca”, został po raz pierwszy wykryty u jeleni trzymanych w niewoli w ośrodku badawczym w Kolorado w latach sześćdziesiątych XX wieku. Teraz eksperci biją na alarm, ponieważ wydaje się, że śmiertelna choroba neurologiczna nie tylko rozprzestrzenia się wśród zwierząt, ale pochłonęła już wiele ofiar śmiertelnych. Dwóch myśliwych zmarło po zjedzeniu skażonego mięsa jelenia.

Jelenie przenoszą syndrom dzikiego zombie: myśliwy był przed śmiercią zdezorientowany i agresywny

Badanie, w którym zbadano dwa zgony w 2022 r., ostrzega obecnie, że zespół dzikiego zombie może również rozprzestrzenić się na ludzi. W ten sposób 72-letni mężczyzna zjadł mięso jelenia zakażonego CWD. Wykazywał oznaki agresji i dezorientacji. Lekarze z Uniwersytetu w Teksasie napisali w swoim raporcie, że jego przyjaciel, który wcześniej jadł mięso z tej samej grupy jeleni, już zmarł. Journal of Neuroscience.

Dwóch myśliwych zjadło skażone mięso i w rezultacie zmarło. Przyczyną był „syndrom dzikiego zombie”, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca” (DWD). © Boris Rösler/DPA

„Pomimo agresywnego leczenia objawów drgawek i pobudzenia stan pacjenta się pogorszył” – czytamy dalej w raporcie badawczym. Po miesięcznej obserwacji w szpitalu 72-latek zmarł także w wyniku zespołu dzikiego zombie. Doszło do wniosku pięciu lekarzy z Teksasu, że CWD może przenosić się ze zwierząt na ludzi w sposób podobny do choroby Creutzfeldta-Jakoba.

Zespół dzikiego zombie w USA: U Huntera początkowo zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba

Choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) powoduje donośny głos Instytut Roberta Kocha (RKI) prowadzi do gąbczastych zmian w mózgu ze znacznym upośledzeniem zdolności umysłowych i motorycznych. Śmiertelna choroba przenoszona jest przez patogenne białka prionowe, które przedostają się do ludzkiego łańcucha pokarmowego poprzez tkanki zwierząt gospodarskich. Ze względu na podobieństwo do zespołu dzikiego zombie u zmarłych myśliwych po raz pierwszy zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba.

READ  Białko glutenowe jest ukryte w tych trzech produktach spożywczych

Co to są patogenne białka prionowe?

Patogenne białka prionowe, znane również jako PrPSc, są nieprawidłową formą normalnego komórkowego białka prionowego (PrPC). Są one powiązane z kilkoma chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) u ludzi i gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) u bydła.

Źródło: Instytut Roberta Kocha (RKI)

Według naukowców z Uniwersytetu w Teksasie trudno jest odróżnić chorobę zombie od choroby szalonych krów wywołanej chorobą Creutzfeldta-Jakoba. Z tego powodu nie ma bezpośrednich dowodów na to, że myśliwi umierali z powodu CWD. Podkreślają jednak, że istnieje możliwy związek między chorym jeleniem a człowiekiem. Lekarze zdecydowanie zalecają kontynuację leczenia choroba i jego wpływ na zdrowie Szukaj.

Liczba chorób rośnie: czy niemieccy myśliwi powinni obawiać się syndromu dzikiego zombie?

Choroba nawraca od lat Stany Zjednoczone Ameryki I Kanada na mnie. W 2019 r. amerykański stan Nevada walczył z rozprzestrzenianiem się syndromu dzikich zombie, prosząc społeczeństwo o pomoc w tropieniu chorych zwierząt. Wydano wówczas w tym celu odrębną ustawę, taką jak Science Gateway geografia wspomniany. Ale pierwsze przypadki są znane także w Europie: zgłoszono już CWD Norwegia, Finlandia I Szwecja wspomniany.

Jak choroba objawia się u zwierząt?

W miarę postępu choroby zwierzęta mogą wykazywać różne objawy przypominające „zombie”. Stąd potoczna nazwa choroby zombie. Klasyczne objawy to utrata masy ciała (wychudzenie), brak koordynacji na skutek zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, potykanie się, letarg, nadmierne ślinienie, zmniejszony strach przed ludźmi, a nawet agresja.

Źródło: Bawarskie Stowarzyszenie Łowieckie e. Piąty.

Po pojawieniu się pierwszego przypadku w Norwegii dr. Anne Balkema Buschmann z Instytutu Friedricha Loefflera (FLI) rozmawiała z Niemieckim Związkiem Łowieckim (DJV) za ponownym wprowadzeniem programów monitorowania. Zapytana, jak prawdopodobne jest wystąpienie CWD również w Niemczech, odpowiedziała, że ​​położenie geograficzne tego skandynawskiego kraju „niezbyt mocno” sprzyja przenoszeniu choroby do Europy kontynentalnej. (Wszyscy)

Continue Reading

science

Jakie to uczucie wpaść do czarnej dziury? Superkomputer NASA pokazuje to na filmie

Published

on

Jakie to uczucie wpaść do czarnej dziury?  Superkomputer NASA pokazuje to na filmie
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Czarne dziury pobudzają także wyobraźnię badaczy. Nowa symulacja NASA pokazuje, co się dzieje, gdy kamera wpada do czarnej dziury.

Zielony Pas – Czarne dziury to jedne z najbardziej fascynujących i tajemniczych obiektów niebieskich w naszym wszechświecie. To nie przypadek, że inspiruje także science fiction – może się zdarzyć, że ludzie wlecą w czarną dziurę. W rzeczywistości czarne dziury są tak daleko od Ziemi, że w najbliższej przyszłości stanie się to problemem, ale badania uwielbiają także gry umysłowe.

Naukowcy z NASA symulują wpadnięcie do czarnej dziury

Astrofizyk z NASA Jeremy Schnittman i naukowiec Brian Powell symulowali, co się stanie, jeśli wpadniesz do czarnej dziury. „Ludzie często o to pytają” – mówi Schnittman. Na stronie NASA Kontynuuje: „Symulowanie tych trudnych do wyobrażenia procesów pomaga mi połączyć matematykę relatywistyczną z rzeczywistymi konsekwencjami w prawdziwym wszechświecie”.

W symulacji kamera wpada do czarnej dziury o masie 4,3 miliona słońc, mniej więcej równej supermasywnej czarnej dziurze w centrum naszej galaktyki Drogi Mlecznej. „Gdybyś miał wybór, chciałbyś wpaść w masywną czarną dziurę” – wyjaśnia Schnittman. „Czarne dziury o masach gwiazd do około 30 mas Słońca mają znacznie mniejsze horyzonty zdarzeń i silniejsze siły pływowe, które mogą rozerwać zbliżające się obiekty, zanim dotrą one do horyzontu”.

Symulacja NASA: Kamera wpadająca do czarnej dziury – i filmy

Horyzont zdarzeń symulowanej czarnej dziury – obszaru, w którym nic nie może uciec przed grawitacją ciała niebieskiego – ma średnicę 25 milionów kilometrów. Horyzont zdarzeń otacza płaski dysk z gorącego, świecącego gazu (zwany dyskiem akrecyjnym). W pobliżu horyzontu zdarzeń znajduje się świetlista struktura, pierścienie fotonowe. Te świecące dyski i pierścienie służą jako punkt odniesienia podczas symulowania upadku do czarnej dziury.

READ  U-Boot Titan: „Śmierć ma różne etapy”
Zdjęcie z symulacji NASA: Kamera wpadająca do czarnej dziury. To zniekształca czasoprzestrzeń, a tym samym zniekształca widok dysku akrecyjnego otaczającego czarną dziurę. © NASA Centrum Lotów Kosmicznych Goddarda/J. Schnittmana i B. Powella

Symulacja wpadnięcia do czarnej dziury: Prędkość kamery osiąga niemal prędkość światła

Gdy kamera zbliża się do czarnej dziury, osiąga prędkość bliską prędkości światła. Światło z pierścieni i dysków wydaje się jaśniejsze, prawie białe. Czarna dziura zagina czasoprzestrzeń i powoduje, że pierścienie fotonowe i dysk akrecyjny są zniekształcone i czasami można je zobaczyć wielokrotnie. „Gdy kamera przekroczy horyzont, do zniszczenia przez spaghetti będzie już tylko 12,8 sekundy” – mówi Schnittman. „Stamtąd do osobliwości jest już tylko 128 000 kilometrów”.

Symulacja wpadnięcia do czarnej dziury została stworzona na należącym do NASA superkomputerze Discover w Centrum Symulacji Klimatu NASA. W rezultacie powstało 10 terabajtów danych. Według NASA utworzenie symulacji superkomputerowi zajęło około pięciu dni, wykorzystując 0,3 procent jego procesorów. Jednak w przypadku standardowego laptopa może to zająć ponad dekadę, potwierdza NASA. (niezapłacony rachunek)

Continue Reading

science

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian

Published

on

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Unikaj cukru przez dni, tygodnie, a nawet miesiące: każdy, kto rzeczywiście tego próbował, wie, jak trudne może być rozpoczęcie. Ale projekt jest tego wart.

Cukier jest wszędzie – w napojach bezalkoholowych, słodyczach, gotowych posiłkach, a nawet w rzekomo zdrowej żywności, takiej jak jogurt czy musli. Dlaczego należy monitorować spożycie cukru? Nadmierne spożycie może mieć daleko idące negatywne konsekwencje zdrowotne. Począwszy od zwiększonego ryzyka otyłości i jej konsekwencji, takich jak cukrzyca czy różnego rodzaju nowotwory, aż po depresję, która może wynikać z niedożywienia. Istnieją również dowody na to, że zbyt duża ilość cukru w ​​diecie może powodować zaburzenia snu i słabą koncentrację – podaje Szpital Uniwersytecki w Aachen.

Przeciętny Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru

„Wywieramy presję na cały nasz organizm. Nasila się stan zapalny, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. To sprawia, że ​​jesteśmy bardziej podatni na choroby” – mówi Birgit Tolkon-Brut, starsza dietetyczka w zespole ds. żywienia i cukrzycy (PEDT) w ośrodku. Cytat ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH Aachen w oświadczeniu uniwersyteckim. Spożywanie dużych ilości cukru będzie również miało wpływ na florę jelitową: „Jeśli nasze jelita nie będą zrównoważone, ucierpi na tym jednocześnie nasze zdrowie psychiczne i fizyczne”.

Dieta bezcukrowa nie tylko obiecuje szczuplejszą talię, ale także poprawia parametry krwi i poziom cholesterolu. © MichaelixWe/Imago

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Dobra wiadomość: świadomie unikając cukru, możemy mieć ukierunkowany wpływ na nasze zdrowie. Lekarz i specjalista ajurwedy dr. Ulricha Bohoefera. Według niego przeciętny obywatel Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru – znacznie więcej niż maksymalna dawka zalecana przez Światową Organizację Zdrowia wynosząca sześć łyżeczek.

Poprawiony poziom tłuszczu we krwi, lepsza skóra i lepszy nastrój dzięki unikaniu cukru

Zdaniem Bohofera już od miesiąca unikanie cukru ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wymienia siedem możliwych skutków:

  1. the Poziom tłuszczu we krwi Poprawa, która znacznie zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
  2. Ha Poziom cukru we krwi normalizacja. Cukier powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co wywiera nacisk na trzustkę i może w dłuższej perspektywie prowadzić do złego metabolizmu cukru. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Unikanie cukru może mieć działanie terapeutyczne w przypadku prekursorów cukrzycy: „Można odwrócić proces poprzedzający cukrzycę typu 2” – mówi Bohofer.
  3. Przegrywają Waga. Chociaż cukier zapewnia szybką energię, nie zapewnia uczucia sytości na długo. Może to łatwo prowadzić do apetytu na jedzenie i nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia.
  4. Ha Mikrobiom W jelitach jama ustna i układ rozrodczy regenerują się, ponieważ złe bakterie i grzyby otrzymują mniej pożywienia.
  5. Zmniejszasz ryzyko kontuzji Choroby autoimmunologiczne Podobnie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy z Uniwersytetu w Würzburgu przypisywali to wynikom swoich badań, które wykazały, że nadmierne spożycie cukru wzmaga aktywność procesów metabolicznych aktywujących geny stanu zapalnego, jak wyjaśnia doktor Ulrich Bohofer.
  6. Ha Wygląd skóry Poprawia się, ponieważ wewnętrzne zapalenie sprzyja również pojawianiu się przebarwień skóry, takich jak pryszcze i trądzik.
  7. Ha nastrój Przychodzi do równowagi, ponieważ poziom dopaminy wraca do normy.
READ  Astronauta Europejskiej Agencji Kosmicznej Matthias Maurer: Rosyjski pocisk zagroził Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Życie i wiedza

Nie każdy cukier jest taki sam

W owocach i mleku Naturalny cukier Zawiera. Jednak w połączeniu z innymi składnikami naturalnej żywności jest to ważny makroskładnik, którego nasz organizm potrzebuje do utrzymania wszystkich ważnych funkcji. Różny Sztuczny cukier. Uważa się, że jest to niezdrowe, ponieważ jest wysoko przetworzone i nie zawiera zdrowych składników odżywczych, takich jak potas czy wapń. „Naturalny cukier występujący w owocach, owocach i warzywach, czyli cukier złożony, czyli węglowodany znajdujące się w ziemniakach, całym ryżu i roślinach strączkowych, są ważnymi źródłami energii i błonnika dla naszego organizmu i sprzyjają zdrowiu”. Z drugiej strony cukier dodany w wypiekach, napojach bezalkoholowych, sokach owocowych i słodyczach w dużych ilościach jest szkodliwe.” – podsumowuje ekspertka ds. żywienia Birgitte Tolkon-Brutt ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH w Aachen.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending