Connect with us

science

Ryciny, mapy i rysunki dla Niemiec i świata

Published

on

Tutaj codziennie informujemy o aktualnej liczbie zachorowań, wskaźnikach szczepień i zgonów ze wszystkich krajów oraz rozprzestrzenianiu się wirusa Corona w Niemczech.

Niemcy: Ile osób jest codziennie zarażonych wirusem Corona?

  • niebieska krzywa pliku sprawy Powyższa grafika przedstawia nowe przypadki Covid-19 zgłaszane codziennie według Instytutu Roberta Kocha (RKI). Linia wyświetla średnią z ostatnich siedmiu dni.
  • Jedno kliknięcie Gęsty Pokazuje krzywą z liczbą osób z koroną leczonych na oddziale intensywnej terapii zgodnie z informacjami Niemieckiego Towarzystwa Intensywnej Terapii i Medycyny Ratunkowej (Divi).
  • Jedno kliknięcie Ciąża Pokazuje czerwoną krzywą z liczbą zgonów związanych z Covid-19.
  • Kliknij PowiększenieAby bliżej przyjrzeć się aktualnemu rozwojowi.

Gdzie większość ludzi zaraża się w Niemczech?

  • Kluczowe znaczenie dla polityki ma między innymi liczba nowych infekcji SARS-CoV-2 na 100 000 populacji w ciągu ostatnich siedmiu dni (zakażenie przez siedem dni). Szczególnie dotknięte obszary są w Mapa wyróżnione według nazwy.
  • Wybierać harmonogram Wyświetla hrabstwa i obszary metropolitalne posortowane według występowania i nowych przypadków. Możesz tam również wyszukać obszar.
  • Jedno kliknięcie Ścieżka Siedmiodniowy postęp infekcji przedstawiono we wszystkich prowincjach i obszarach metropolitalnych.

Covid-19: Jak infekcja różni się w zależności od grupy wiekowej

  • Powyższy wykres przedstawia liczbę zakażeń SARS-CoV-2 na 100 000 populacji w różnych grupach wiekowych.
  • Wybierz plik Rozwijane menu Tydzień kalendarzowy na rozważenie incydentów w tym czasie. Kliknij przycisk StartAby zagrać w animowany kurs.
  • Umieść znacznik wyboru obok pełna przepustowośćAby powiększyć wyświetlacz, a także wyświetlać bardzo wysokie wartości.
  • Wartości pochodzą z Instytutu Roberta Kocha i są aktualizowane co tydzień.

Infekcja: Jaki jest numer reprodukcji R?

  • Jednym numerem genitalnym zaraża średnio inną osobę. Jeśli wartość jest wyższa, zwiększa się również liczba wystąpień. Jeśli spadnie poniżej jednego, mniej zdrowych osób jest zarażonych lub umiera.
  • Ponadto Instytut Roberta Kocha podaje szacunkowy przedział, w którym R mieści się z prawdopodobieństwem 95 proc.
  • W przeciwieństwie do zgłaszanych nowych infekcji, liczba reprodukcji nie jest obliczana codziennie, ale z kilkudniowym opóźnieniem. Wartości R dla dni nieparzystych również mogą się później zmienić.
  • Odznacz PowiększeniePoznanie historii liczebności rozrodczych od początku epidemii.
READ  Stłuszczenie wątroby pomimo zdrowej diety? Naukowcy dokonali zaskakującego odkrycia

Testy koronowe: Jak często przeprowadzane są testy w Niemczech?

  • Powyższa grafika pokazuje liczbę testów koronowych na tydzień oraz procent pozytywnych wyników testów.
  • Dane pochodzą z Instytutu Roberta Kocha (RKI) i są aktualizowane co tydzień.
  • Powyższa grafika jest pokazana na wyświetlaczu sprawy Odsetek grup wiekowych w całkowitej liczbie nowych przypadków korony dziennie w Niemczech.
  • Kliknij CiążaAby wyświetlić rozkład zgonów w różnych grupach wiekowych.
  • Umieść znacznik wyboru obok PowiększenieWystarczy spojrzeć na niedawną przeszłość.
  • Dane pochodzą z Instytutu Roberta Kocha (RKI) i są codziennie aktualizowane.

Covid-19: Jak wysokie są hospitalizacje w krajach związkowych?

  • ten Mapa Powyżej przedstawiono liczbę pacjentów na 100 000 populacji, którzy byli hospitalizowani w związku z Covid-19 w ciągu ostatnich 7 dni (wystąpienie hospitalizacji). Dane pochodzą z Instytutu Roberta Kocha i są aktualizowane co tydzień.
  • podrzędny Ścieżka Pokazuje liczbę osób, które uzyskały pozytywny wynik testu na SARS-CoV-2 i tych, które były hospitalizowane z powodu Covid-19 na tydzień.

Pandemia koronacyjna: Jak działa system opieki zdrowotnej?

  • Powyższa mapa pokazuje, jaka pojemność jest obecnie dostępna w swoich szpitalach w Niemczech i na obszarach miejskich. Im ciemniejsza czerwień, tym mniej dostępnych łóżek do intensywnej opieki. Im ciemniejszy kolor niebieski, tym więcej łóżek do intensywnej opieki.
  • Rozmiar kółek pokazuje liczbę pacjentów z Covid-19 zajmujących łóżko intensywnej terapii.
  • Mapa jest oparta na informacjach z Niemieckiego Towarzystwa Intensywnej Terapii i Medycyny Ratunkowej (Divi), które codziennie aktualizuje dane.

SARS-CoV-2: Ile osób jest zaszczepionych w Niemczech?

  • Punkt widzenia szczepionka Pokazuje odsetek osób zaszczepionych przynajmniej jednym wstrzyknięciem w całej populacji. Kliknij W pełni zaszczepioneAby poznać procent osób, które zostały zaszczepione drugą dawką. W przypadku szczepionki Johnson & Johnson pojedyncza dawka wystarcza na całe szczepienie.
  • widok Ścieżka Pokazuje ewolucję liczby osób zaszczepionych lub w pełni zaszczepionych na 100 mieszkańców we wszystkich krajach o populacji powyżej 5 milionów. Źródłem jest lokalizacja naszego świata w danych. Wartości Niemiec pochodzą z Instytutu Roberta Kocha.
  • karta dla Niemcy Pokazuje liczbę osób zaszczepionych lub całkowicie zaszczepionych na 100 mieszkańców w kraju związkowym.
  • Punkt widzenia Globalizm Pokazuje liczbę osób zaszczepionych lub całkowicie zaszczepionych na 100 mieszkańców w krajach o najwyższym poziomie szczepień oraz na całym świecie. W rankingu uwzględniono tylko kraje o populacji powyżej 5 milionów.
READ  Siedem egzoplanet krąży wokół gwiazdy gorętszej od Słońca

COVID-19: Ile szczepień podaje się każdego dnia?

  • Powyższy wykres przedstawia liczbę codziennych szczepień w Niemczech.
  • widok zastrzyk Pokazana jest liczba pierwszych, drugich i trzecich szczepień. Czerwona linia pokazuje średnie dawki podane w ciągu ostatnich 7 dni, niebieska krzywa wartość odpowiadającą drugiemu szczepieniu, zielona krzywa wartość pierwszego szczepienia, a żółta wartość trzeciego szczepienia. widok Szczepionki Pokazuje liczbę szczepień oferowanych przez różnych producentów szczepionek.
  • widok na całym świecie Pokazuje średnią liczbę dawek szczepionki podawanych dziennie na milion populacji w krajach w ciągu ostatnich siedmiu dni.
  • Dane pochodzą z Federalnego Ministerstwa Zdrowia.

Covid-19: Ile osób ma zgon

  • Powyższy wykres przedstawia ewolucję liczby wykrytych nowych infekcji (lewa skala) oraz liczby zgonów związanych z Covid-19 (prawa skala).
  • Wybierz inny kraj w Rozwijane menuAby przyjrzeć się relacji między nowymi infekcjami a zgonami. Kliknij PowiększenieAby zobaczyć najnowsze osiągnięcia.

Wskaźnik zgonów: jaki procent zgonów jest związany z Covid-19?

  • Górna czerwona krzywa na powyższym wykresie pokazuje ewolucję całkowitej liczby zgonów tygodniowo w Niemczech. Dolna czerwona krzywa pokazuje liczbę zgonów związanych z Covid-19, która jest również uwzględniona w górnej krzywej. W tle przedstawiono krzywe dla lat 2016-2019. Linia przerywana pokazuje średnią z tych lat.
  • Wybierz jeden stan: schorzenie Aby przyjrzeć się ewolucji liczby zgonów na tydzień w ciągu roku.
  • Dane pochodzą z Federalnego Urzędu Statystycznego i są aktualizowane co tydzień.

Corona na świecie: wypadki w każdym kraju

  • ten harmonogram Powyżej pokazano wszystkie kraje z populacją większą niż pięć milionów w kolejności liczby osób, u których wynik testu na SARS-CoV-2 był pozytywny w ciągu ostatnich siedmiu dni na 100 000 populacji (zapadalność siedmiodniowa). Wartość ta w dużej mierze zależy od zakresu testów w danym kraju. Druga kolumna zawiera całkowitą liczbę nowych spraw w ciągu siedmiu dni. Kliknij lub dotknij nagłówka kolumny, aby posortować tabelę w kolejności malejącej lub rosnącej zgodnie z odpowiednią wartością. Wprowadź kraj w wyszukiwaniu, aby wyświetlić odpowiednie wartości.
  • Kliknij ŚcieżkaAby poznać rozwój infekcji przez siedem dni w każdym kraju.
  • ten Mapa Pokazuje liczbę nowych infekcji wykrytych w ciągu ostatnich siedmiu dni (wielkość koła) i taką samą wartość na 100 000 populacji, czyli częstość występowania w ciągu siedmiu dni (kolor koła).
  • Dane międzynarodowe pochodzą z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Wartości Niemiec pochodzą z Instytutu Roberta Kocha. Obie organizacje codziennie aktualizują swoje dane.
READ  Odkrycie ciemnego obiektu w kosmosie – „ekscytująca wiadomość”

Wirus koronowy: Które kraje i regiony władze klasyfikują jako obszary ryzyka?

  • Powyższa mapa pokazuje plik KrajeKtóre według Instytutu Roberta Kocha są uważane za obszary ryzyka. Klasyfikacja opiera się na wspólnej analizie i decyzji Federalnego Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Federalnego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Rozróżnia się regiony wysokiego ryzyka i regiony zmienne wirusa.
  • wybierać kontynent Rozważenie sytuacji na danym kontynencie.

COVID-19: Gdzie jest najwięcej zgonów?

  • Powyższa grafika jest pokazana na wyświetlaczu obecnie Średnia liczba zgłoszonych zgonów na milion mieszkańców w ciągu ostatnich siedmiu dni.
  • widok w sumie Pokazuje całkowitą liczbę zgonów na milion mieszkańców od początku epidemii.
  • Na liście znajdują się tylko kraje o liczbie mieszkańców przekraczającej pięć milionów. Dane międzynarodowe pochodzą z Johns Hopkins University, a dane dla Niemiec z Instytutu Roberta Kocha. Oba są aktualizowane codziennie.

Wirus koronowy: na jakich kontynentach umiera większość ludzi?

  • Wykres przedstawia ewolucję średniej liczby osób, które zmarły dziennie w ciągu ostatnich siedmiu dni z powodu Covid-19 na całym świecie, w podziale na kontynenty. Dane pochodzą z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa i są codziennie aktualizowane.
  • Kliknij na rysunku procentWyświetla proporcje kontynentów w czasie.

Ten artykuł będzie stale aktualizowany. Wszystkie dane są bez gwarancji.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory

Published

on

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory
  1. Generał Giessen
  2. doradca
  3. rezydencja

Naciska

Niektóre rośliny odstraszają szkodniki w pobliżu pomidorów. Inne kradną składniki odżywcze lub łatwo zarażają je chorobami, narażając zbiory na ryzyko.

Jeśli rośliny mają takie same wymagania co do miejsca i gleby, można je uprawiać m.in Idealnie towarzysko z wieloletnią rodziną. z pomidory Możesz spodziewać się dobrych zbiorów, ale powinieneś zachować ostrożność przy wyborze roślin towarzyszących. Zwłaszcza gdy mają takie same potrzeby, można konkurować z pomidorami i spowalniać ich wzrost.

Biedni sąsiedzi w łóżku zabierają pomidorom składniki odżywcze i przestrzeń

Łączenie pomidorów z niewłaściwymi roślinami towarzyszącymi może spowodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie produktywności. © ShopChop/Imago

Pomidory są bardzo żarłoczne i wymagają dużej ilości składników odżywczych. Dotyczy to również warzyw, takich jak ziemniaki i groszek, więc pomidory mogą bardzo niewiele ucierpieć na swoim obszarze, jeśli nie otrzymają wystarczającej ilości nawozu. Inne wydzielają przez korzenie substancje hamujące wzrost, które wpływają na pomidora. Na przykład ziemniaki mogą powodować takie choroby Jest podatny na zarazę późną i poraża pomidoryDlatego nie należy ich sadzić w pewnej odległości w tym samym grządce co pomidory.

Te rośliny nie powinny przechowywać pomidorów w pojemniku lub grządce:

  • opcja
  • koper włoski
  • Bakłażan
  • Pęcherzyca
  • Miłość
  • słonecznik
  • Salafi
  • słonecznik bulwiasty
  • Ziemniak
  • Groszek
  • Korzenie buraków

Więcej ekscytujących tematów ogrodowych znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24garten.de.

Możliwa jest harmonijna mieszana kultura z pomidorami

To, że są biednymi sąsiadami, nie zawsze oznacza, że ​​wspólne dorastanie jest tematem tabu. Jeśli są to rośliny ciężkie, można im przeciwdziałać, podając odpowiednią ilość nawozu. Należy także pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy roślinami, a w szczelinach najlepiej umieścić rośliny towarzyszące Do czego właściwie służą pomidory?: Na przykład nagietki, amarantus, bazylia, por i cebula (Allium) odstraszają szkodniki, takie jak mączliki i mszyce.

READ  Satelity mogą ujawnić nieznaną wcześniej „Planetę 9”.
Continue Reading

science

Jak zaczęło się życie na Ziemi? Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki

Published

on

Jak zaczęło się życie na Ziemi?  Naukowcy z Monachium znajdują ważne wskazówki
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Ilustracja pokazuje, jak ciepło przepływało przez podziemne sieci wzajemnie połączonych szczelin geologicznych, tworząc złożone elementy składowe życia na wczesnej Ziemi. © Christoph B. Maszt

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monachium idzie o krok dalej w odpowiedzi na pytanie, jak powstało życie na Ziemi.

W pionierskim eksperymencie przeprowadzonym na początku lat pięćdziesiątych XX wieku naukowiec podjął próbę odtworzenia w probówce warunków panujących na Ziemi we wczesnych latach. Stanley Miller umieścił w połączonych kolbach kilka prostych składników, które według niego krążą w atmosferze i oceanach młodej planety, podgrzał je i przyłożył do nich energię elektryczną, aby symulować błyskawicę. the wyniki Szybko stała się sławna: z tej pierwotnej zupy pochodziły aminokwasy, chemiczne elementy budulcowe życia.

Odkrycie to zapoczątkowało poszukiwania w chemii i biologii eksperymentów, które mogłyby pomóc w odpowiedzi na jedno z największych naukowych pytań ludzkości: Jak zaczęło się życie na Ziemi? Teraz naukowcy z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium zrobili ekscytujący krok naprzód, pokazując, w jaki sposób z elementów składowych wczesnej Ziemi można wytworzyć bardziej złożone cząsteczki niezbędne do życia.

Czytaj The Washington Post za darmo przez cztery tygodnie

Twój bilet jakości Washingtonpost.com: Zdobądź ekskluzywne badania i ponad 200 historii Cztery tygodnie za darmo.

W swoich studiach W magazynie Natura opublikowany Naukowcy zastąpili probówki małymi sieciami rozgałęzionych pęknięć podobnych do tych, które powstają w skałach w naturze. Przepuścili wodę z kluczowymi chemicznymi elementami przez pęknięcia, a następnie wykorzystali ciepło do naśladowania procesu, który może zachodzić w pobliżu kominów hydrotermalnych w oceanie lub w porowatej skale w pobliżu basenu geotermalnego.

Odkryli, że ciepło przepływające przez te sieci geologiczne sortuje i filtruje cząsteczki, pomagając im tworzyć dłuższe łańcuchy zwane biopolimerami, które są niezbędne do życia. „To niesamowity dowód na to, że proste procesy fizyczne mogą spowodować coś takiego” – powiedział Matthew Pasek, profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Południowej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.

READ  „Noc Ziemi” – Drogę Mleczną należy dobrze widzieć nocą

Ponieważ pytanie o to, jak powstaje życie, jest tak obszerne, że wykracza poza tradycyjne granice dzielące naukę na różne dyscypliny. Chemicy, biolodzy, astrofizycy i geolodzy zasiadają do stołu, próbując odpowiedzieć na to pytanie. Wykraczaniem poza te granice interesuje się Christoph Mast, biofizyk z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium. Jego laboratorium zaprojektowało układ eksperymentalny, który jest nieco bliższy warunkom, w jakich powstała „biochemia”, z której powstało życie.

W jaki sposób Ziemia stworzyła wystarczającą ilość cegiełek, aby powstało życie?

Przez dziesięciolecia naukowcy borykali się z problemem polegającym na tym, że wczesna Ziemia nie była dziewiczym laboratorium ze zlewkami, idealnie zaplanowanymi w czasie etapami oczyszczania i skoncentrowaną dostawą składników. Odtworzenie chemii życia w laboratorium to jedno, ale eksperymenty możliwe w szklanej zlewce są co najmniej nieprawdopodobne w chaotycznych warunkach prawdziwego świata. „Można sobie wyobrazić prebiotyczną glebę, tę przygotowaną prebiotyczną zupę, która została bardzo rozcieńczona, i wszystkie te różne substancje oddziałujące na siebie w sposób całkowicie wymykający się spod kontroli” – powiedział Mast.

Dotychczasowym problemem jest to, że reakcje chemiczne w laboratorium często dają produkty uboczne, które mogą prowadzić do niepożądanych reakcji, pozostawiając naukowcom jedynie śladowe ilości materiału podstawowego. Jak więc wczesna Ziemia stworzyła wystarczającą ilość tych elementów, aby ostatecznie dać początek życiu?

Aby się tego dowiedzieć, badacze wycięli rozgałęzioną sieć łączących się szczelin w małym kawałku obojętnego materiału podobnego do teflonu zwanego FEP i umieścili go pomiędzy dwoma arkuszami szafiru. Rubiny osiągnięto dokładnie określone, ale różne temperatury, aby wytworzyć przepływ ciepła przez sieć geologiczną między nimi, symulując sposób, w jaki ciepło prawdopodobnie przepływało na wczesnej Ziemi – być może w pobliżu wulkanów lub kominów hydrotermalnych. Następnie umożliwili przepływ wody i środków chemicznych przez sieć pęknięć i obserwowali, co się stało.

READ  Satelity mogą ujawnić nieznaną wcześniej „Planetę 9”.

Aminokwasy są ważne, ale wciąż daleko im do życia

W eksperymencie weryfikującym koncepcję wykorzystali glicynę, najprostszy aminokwas, wraz z substancją zwaną TMP, która może reagować, łącząc dwie cząsteczki glicyny. Takie interakcje są trudne w wodzie, a TMP występowało bardzo rzadko na wczesnej Ziemi, powiedział Mast. Kiedy po prostu mieszano te składniki w filiżance lub w szczelinach geologicznych bez ogrzewania, ilość bardziej złożonego biopolimeru, który wytworzyli, była „dość mała” – podają naukowcy.

Jednak gdy wprowadzono gradient termiczny do pęknięć, produkcja biopolimeru dramatycznie wzrosła. Jest to ważne, ponieważ aminokwasy, choć ważne, nie są wcale niezbędne do życia. Na przykład te same podstawowe elementy składowe znajdują się w martwych meteorytach. „Aby przejść na kolejny poziom, trzeba zacząć wytwarzać polimery – to niezbędny krok na drodze do kolejnego etapu życia” – mówi Pasek.

Za pomocą tego ustawienia nie można odpowiedzieć na kluczowe pytanie dotyczące powstania życia: czy znajdowało się ono w basenie, jak mogłoby istnieć na powierzchni Ziemi, czy w pobliżu komina hydrotermalnego, jak można znaleźć w głębinach oceanu? Mast mówi, że przepływ ciepła przez skały może zachodzić w różnych środowiskach geologicznych i prawdopodobnie był „wszechobecny” na wczesnej Ziemi.

Układ eksperymentalny można również wykorzystać do zbadania innych pytań dotyczących wczesnej chemii na planecie. Mast ma nadzieję stworzyć sieć pęknięć w materiałach geologicznych i zbudować większe sieci połączonych ze sobą komór.

„Garnek jest ważny przy gotowaniu „pierwotnej zupy”.

To badanie jest kolejnym przypomnieniem, że eleganckie eksperymenty chemiczne mogą zignorować istotną część pierwotnej zupy: miskę. Natomiast w 2021 roku zespół naukowców odkrył, że w słynnym eksperymencie z lat 50. XX wieku sama probówka – a raczej szkło borokrzemowe, z którego została wykonana – odegrała rolę w wynikach. Kiedy naukowcy powtórzyli eksperyment w zlewce szklanej, następnie w zlewce teflonowej, a następnie w zlewce teflonowej z odrobiną szkła borokrzemowego, odkryli, że szkło odgrywało kluczową rolę w katalizowaniu reakcji.

READ  Leonidy: Astronomowie spodziewają się przelotnych opadów

„Innymi słowy, aby ugotować «pierwotną zupę», ważny jest garnek” – napisał w e-mailu Juan Manuel García Ruiz, profesor naukowy w Międzynarodowym Centrum Fizyki Donostia w Hiszpanii, który brał udział w eksperymencie. Pochwalił nowe dzieło za pomysłowe podejście i, co być może ważniejsze, za to, że jest „wiarygodne z geologicznego punktu widzenia”.

„Być może nie jest to jedyny mechanizm, ale jest skuteczny, pomysłowy, a przede wszystkim stanowi eksperymentalną demonstrację” – powiedział García Ruiz. „Myślę, że potrzebujemy więcej metod eksperymentalnych, aby zbadać kontekst geochemiczny planety, kiedy powstało życie”.

O autorze

Karolina Johnson Jest reporterem naukowym. Wcześniej zajmowała się opieką zdrowotną i przystępnością cenową opieki zdrowotnej dla konsumentów.

Obecnie testujemy tłumaczenia maszynowe. Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z angielskiego na niemiecki.

Ten artykuł został po raz pierwszy opublikowany w języku angielskim 16 kwietnia 2024 r. na stronie „Washingtonpost.com” ukazało się w ramach współpracy, a teraz jest dostępne także w tłumaczeniu dla czytelników portali IPPEN.MEDIA.

Continue Reading

science

Czy palenie jest zdrowe? Pięć mitów na temat tytoniu i papierosów

Published

on

Tytoń jest substancją rakotwórczą, powoduje starzenie się skóry i szkodzi płodności. Większość ludzi dzisiaj wie, że palenie jest szkodliwe dla zdrowia. W połowie ubiegłego stulecia sytuacja wyglądała inaczej. W tamtym czasie przemysł tytoniowy reklamował swoje papierosy za pomocą czasami szalonych obietnic.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Choć od tego czasu wiele się zmieniło, palenie tytoniu jest nadal powszechne. Według Federalnego Ministerstwa Zdrowia w Niemczech pali około 23% wszystkich osób powyżej 18. roku życia. Kampanie edukacyjne mają na celu zachęcenie ludzi do rzucenia palenia lub całkowitego zaprzestania palenia. Jednak niektóre mity z przeszłości są nadal rozpowszechnione. Ale co jest nie tak i jakie jest w tym ziarno prawdy? Oto, co pokazuje sprawdzenie faktów dotyczących tytoniu:

Pięć mitów na temat palenia

1. Palenie sprawia, że ​​chudniesz

Zgadza się: ci, którzy dużo palą, spalają więcej kalorii. Kiedy palisz, wzrasta tętno i ciśnienie krwi, co oznacza, że ​​zużywa się więcej energii. Przy jednej paczce papierosów dziennie obrót może sięgać nawet 300 dodatkowych kalorii. Nikotyna powoduje również uwalnianie w organizmie hormonów, które zmniejszają uczucie głodu i apetytu. Obydwa są powodem, dla którego ludzie często przybierają na wadze kilka kilogramów po rzuceniu palenia.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ale to wszystko nie oznacza, że ​​palacze są szczuplejsi od innych ludzi. Jak pokazuje aktualne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze. W związku z tym odsetek tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej znacznie wzrasta u palaczy. Szczególnie niezdrowy jest tzw. tłuszcz trzewny. Gromadzi się w jamie brzusznej pomiędzy narządami i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy i demencji.

Po części prawdą jest również to, że palenie pozytywnie wpływa na trawienie. Nikotyna stymuluje wypróżnienia. Niektórzy byli palacze skarżą się na uczucie sytości i zaparcia po rzuceniu palenia. Jest to jednak reakcja krótkotrwała. Zwykle organizm przyzwyczaja się do tego w ciągu kilku tygodni i jelita wracają do normalnego ruchu.

2. Palenie pomaga walczyć ze stresem

Nikotyna działa na ośrodek nagrody w mózgu, wywołując w ten sposób poczucie szczęścia. Ten efekt poprawiający nastrój jest często postrzegany przez palaczy jako środek uspokajający. Nawet głębokie wydechy i wdechy podczas palenia mogą również wywołać uczucie relaksu. W rzeczywistości w organizmie pojawia się reakcja stresowa: naczynia krwionośne zwężają się, a tętno wzrasta.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

Ponadto stres i palenie są od siebie zależne. Ponieważ gdy poziom nikotyny we krwi spada, u osób uzależnionych pojawiają się objawy odstawienia. Powoduje to stres i bezsenność, a organizm pragnie kolejnego papierosa, aby złagodzić stres.

Życie i my

Poradnik zdrowia i dobrego samopoczucia dla całej rodziny – w każdy drugi czwartek.

3. Palenie poprawia koncentrację

Wdychanie dymu tytoniowego, że tak powiem, stawia organizm w stan gotowości. Nikotyna powoduje uwalnianie pewnych substancji przekaźnikowych w mózgu. Aktywowany jest współczulny układ nerwowy, który z powodów ewolucyjnych przygotowuje ludzi do ataku lub ucieczki. Stan ten zwiększa ogólną wydajność organizmu. Zdolność do koncentracji wzrasta także na krótki okres zaraz po wypaleniu papierosa.

Ale na dłuższą metę wszystko wygląda inaczej. Z jednej strony regularne palenie wywołuje efekt przyzwyczajenia, co oznacza, że ​​efekt poprawy wydajności zanika. Alternatywnie, objawy odstawienia mogą powodować trudności z koncentracją. Z drugiej strony wiele badań wykazało, że palenie tytoniu trwale zmienia sygnały w mózgu. Istotną rolę w tej kwestii odgrywa glutaminian, który odpowiada m.in. za procesy uczenia się w mózgu. Udowodnili to naukowcy ze SzwajcariiLiczba ważnych receptorów glutaminianu w mózgu palaczy zmniejsza się nawet o 30 procent.

Wykazano również, że zmiany w mózgu utrzymują się nawet po rzuceniu palenia. Zatem przypuszczalnie powrót sygnałów w mózgu zajmuje dużo czasu. Brytyjskie badanie wykazało również, że palenie ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Palenie tytoniu pogarsza pamięć i koncentrację. Rozważane jest również palenie Czynnik ryzyka demencji i choroby Alzheimera.

Przeczytaj więcej dalej reklama

4. Palenie chroni przed zakażeniem koroną

Od początku pandemii korony w badaniach wielokrotnie pojawiał się tzw. „paradoks palenia”: z wielu badań wynikało, że palacze są mniej podatni na zakażenie wirusem. Jednocześnie wykazano, że w przypadku zakażenia występuje znacznie większe ryzyko zachorowania na poważną chorobę. Wiele wskazuje na to, że oba mogą być prawdziwe.

Istnieje kilka powodów, dla których można stwierdzić, że palacze są mniej podatni na zakażenie koronawirusem. Z jednej strony wydaje się, że nikotyna zapobiega tworzeniu się receptorów na powierzchni komórki, do której atakuje koronawirus. Z drugiej strony u palaczy może występować większa aktywność immunologiczna w gardle, ponieważ dym papierosowy podrażnia układ oddechowy. Ale jedno jest i tak jasne: konsekwencje zdrowotne palenia są tak poważne, że nikt nie zaleca palenia w celu ochrony przed chorobą koronową.

5. E-papierosy są nieszkodliwe

Zamiast tytoniu e-papierosy zazwyczaj zawierają płyn zawierający nikotynę, który odparowuje podczas palenia za pomocą elementu grzejnego zasilanego bateryjnie. Skład składników może się znacznie różnić w zależności od produktu.

Przeczytaj więcej dalej reklama

Przeczytaj więcej dalej reklama

W oparach e-papierosów jest znacznie mniej substancji rakotwórczych niż w dymie tytoniowym. Waporyzatory elektroniczne nie są jednak szkodliwe dla zdrowia. Zwraca na to uwagę Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR). Wapowanie może wytwarzać toksyczne substancje, takie jak formaldehyd, aldehyd octowy i akroleina. Nikotyna pozostaje szkodliwa nawet w przypadku wdychania w postaci oparów. Sprzyja chorobom układu krążenia i zwiększa ryzyko zakrzepów krwi i udaru mózgu. Ponadto nadal brakuje długoterminowych badań dotyczących konsekwencji palenia nikotyny.

BfR wyraźnie ostrzega przed samodzielnym mieszaniem e-liquidów. Każdy, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, naraża się na ryzyko poważnego zatrucia. Instytut potwierdza, że ​​może to zagrażać życiu.

READ  Jak miasta powinny przygotować się na zmiany klimatu?
Continue Reading

Trending