Z mąką pełnoziarnistą firmy SchapfenMühle
Składniki do pieczenia:
Składniki komponentu źródłowego:
- 40 gramów orzechów włoskich
- 40g pestek dyni SchapfenMühle
- 25 gramów siemienia lnianego SchapfenMühle, w całości
- 75 gramów wody
Składniki ciasta:
- 500 gramów mąki pełnoziarnistej SchapfenMühle
- 10 gramów soli
- 15 gramów świeżych drożdży
- 35 gramów octu owocowego
- Na przykład 10 gramów oleju. B- Olej słonecznikowy
- 325 gramów wody
przygotować:
- Do miski miksującej włóż orzechy włoskie, pestki dyni i siemię lniane, zalej je wodą i pozostaw do namoczenia na 30–45 minut.
- Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać mikserem ręcznym (hakiem do wyrabiania ciasta) na małych obrotach przez około 6 do 7 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut, następnie składamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut.
- Następnie połóż ciasto chlebowe na posypanej mąką powierzchni roboczej, złóż boki do środka i rozwałkuj luźno na długi placek, obsypując niewielką ilością mąki. Roladę ciasta można teraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć w natłuszczonej formie.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C, grzanie góra/dół.
- Teraz pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie pokrój powierzchnię nożem. Pieczemy na drugiej półce od dołu około 50 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C.
Czas przygotowania: Około 60 minut
Czas odpoczynku: Około 80 minut
Czas pieczenia: Około 50 minut
Wskazówka dotycząca przygotowania: Zamiast zwykłego oleju można zastosować także olej z orzechów włoskich. To wzmacnia orzechowy smak.
Więcej informacji na temat:
strona internetowa: www.schapfenmuehle.de
Sklep internetowy: www.shop.schapfenmuehle.de
Blog: www.emmer.info
Instagram: com.schafenmuehle
O SchapfenMühle
SchapfenMühle jest najstarszą firmą produkcyjną w Ulm i zatrudnia ponad 200 osób w swoich czterech zakładach. Firma jest zaufanym partnerem swoich klientów już od pierwszej wzmianki o niej w dokumentach z 1452 roku. Bliskość do klienta, niezawodność i świadomość jakości to wartości, które charakteryzują firmę rodzinną od jej początków. Jednak SchapfenMühle to nie tylko niezawodny partner, ale także bezpieczny zarówno dla rolników, jak i klientów. Dzięki szerokiej gamie technologii przemiału rodzinna firma ma możliwość przetworzenia każdego ziarna w doskonały produkt. Określone normy jakości dotyczące ziaren określają, czy zostaną one wykorzystane do produkcji mąki, płatków lub innych produktów młyńskich. Oznacza to, że rolnik ma niezawodnego partnera, który z pewnością kupi od niego wysokiej jakości fasolę i przetworzy ją tak, aby uzyskać jak najlepszy produkt. Dla klientów współpraca z SchapfenMühle oznacza również wysoki poziom bezpieczeństwa, a tym samym swobodę przedsiębiorczości dzięki bezpiecznym, głównie regionalnym łańcuchom dostaw. Jako specjalistyczna firma produkująca płatki zbożowe, SchapfenMühle oferuje wszechstronną gamę produktów obejmujących mąki, płatki zbożowe, mieszanki mielone, nasiona, jądra i wiele innych. Firma znana jest między innymi z innowacyjnych produktów wytwarzanych ze specjalnych rodzajów zbóż, takich jak orkisz i płaskurka. Łańcuch wartości SchapfenMühle gwarantuje pełną jakość od selekcji nasion, poprzez zbiór i przetwarzanie ziarna, aż po dostawę do klienta. Ciągłe inwestycje w nowe technologie i pionierski duch są gwarancją sukcesu firmy. Z biegiem czasu SchapfenMühle rozwinęło się w firmę o zasięgu globalnym.