Connect with us

science

Te pokarmy i składniki odżywcze są szczególnie zdrowe dla Twojego mózgu

Published

on

Te pokarmy i składniki odżywcze są szczególnie zdrowe dla Twojego mózgu
  • Choroba Alzheimera: 1,6 miliona osób W Niemczech cierpią na choroba umysłowa
  • Jedzenie może zmniejszyć ryzyko: Specjalne Składniki odżywcze zadanie dla mózgu
  • Jeden zdrowe odżywianie Robi różnicę: owoce i warzywa – ale także kieliszek czerwonego wina

w niemczech o 1,6 miliona osób demencji, głównie z powodu Choroba Alzheimera. Prognozy wskazują na trend wzrostowy. Na konferencji Stowarzyszenia Alzheimera Liczbę chorób oszacowano na około 150 milionów w 2050 r. – trzy razy więcej niż dzisiaj. ale z właściwym Mieszanka składników odżywczych Powinno być możliwe przeciwdziałanie zaburzeniom mózgu.

Zmniejsz ryzyko demencji: te składniki odżywcze są szczególnie ważne dla Twojego mózgu

W badaniach nad chorobą Alzheimera zakłada się, że: Kierowane i świadome odżywianie Ma potężny wpływ na rozwój naszych mózgów. W szczególności PrzepisCo pomaga w leczeniu demencji oczywiście nie istnieje. Jednak niektóre produkty spożywcze mogą? Zapobiegać pomaga.

Chociaż nasz mózg stanowi tylko ułamek masy naszego ciała, odpowiada on za około 20 procent naszego zapotrzebowania na energię. The idealna dieta, Aby zmniejszyć ryzyko demencji, składa się z różnych elementów.

Grupa składników odżywczych do zapobiegania demencji:

  • Wtórny materiał roślinny: The polifenole Zapewnia lepszy przepływ krwi do mózgu i ma na celu zwalczanie demencji
  • Witamina C i E: Uważa się, że wysoka dawka tych witamin przeciwutleniających zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera
  • Grupa „neuro” witamin z grupy B, w szczególności B6, B12 i kwas foliowy (B9): Niedobór tych witamin wiąże się z zaburzeniami pamięci i wczesnym stadium demencji Alzheimera
  • Kwasy tłuszczowe omega-3: Mówi się, że kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na mózg oraz poprawiają pamięć i codzienne umiejętności

Nowe technologie w badaniach: wykrywanie demencji 20 lat temu

przez długi czas w terenie choroba umysłowa Szukaj. Nowe technologie sugerują, że możliwe jest wykrycie choroby 20 lat przed jej pojawieniem się. Inne badania uważają, że demencję można odczytać z oka. The nowe drogi Kontrowersyjny.

READ  Liczby koronowe: infekcja spada do zera w regionach Goslar i Friesland

Oglądaj ekologiczną zieloną herbatę na Amazon

The Znaki ostrzegawcze Wyraźnie i naukowo udowodnione. Tutaj znajdziesz listę wszystkich objawów demencji i czynników wpływających na demencję.

to jest Witaminy, składniki odżywcze i żywność Mogą zmniejszyć ryzyko demencji:

1. Polifenole (materiały roślinne): herbata, kawa i warzywa pomagają zapobiegać demencji

Oprócz wody, którą musimy codziennie pić w wystarczających ilościach, musimy mieć od dwóch do trzech filiżanek Kawa, czarna lub zielona herbata Chodź. Zawarte w nim polifenole stymulują przepływ krwi z mózgu. Obecne są również fitochemikalia czerwone wino Zawierać. Tutaj też kieliszek wieczorem jest dobry.

Oczywiście – uwzględniono również wtórny materiał roślinny warzywa. Ponieważ wtórna materia roślinna nadaje kolor warzywom, zaleca się spożywanie kolorowych pokarmów, aby uzyskać po trochu wszystkiego. Za kwotę: Niemieckie Stowarzyszenie Dietetyków (DGE) zaleca Trzy porcje warzyw dziennie. Jedna porcja (400 gramów) to taka ilość warzyw, która mieści się w dłoni. Oprócz niewielkiej ilości kalorii, warzywa są również bogate w przyjazne mózgowi polifenole i kwas foliowy.

3. Witamina C: podobno ciemne jagody chronią przed chorobą Alzheimera

Witamina C ogranicza powstawanie płytki nazębnej w naszych naczyniach, która jest czynnikiem ryzyka demencji. Świeże owoce powinny znaleźć się w każdej diecie. Również w tym przypadku Niemieckie Stowarzyszenie Dietetyków (DGE) zaleca, aby dwie porcje po 250 gramów były najlepsze.

Wiele Witamina C Według DGE, na przykład, zawiera Sanddornberries (sok), słodka papryka, czarna porzeczka i pietruszka (wszystkie dostarczają ponad 100 miligramów na 100 gramów witaminy C). Jednak kapusta, brokuły, brukselka, cytryna, kiwi i liczi również działają.

4. Witamina B „nerwowa”: fasola, groch i soczewica wspomagają komórki mózgowe

Rośliny strączkowe zawierają dużo naturalnych roślin strączkowych Witaminy z grupy B, kwas foliowy i polifenole dla mózgu. Witaminy z grupy B są zdrowe i stymulują komunikację między komórkami. Zwiększa wydajność mózgu i chroni przed zaburzeniami pamięci.

READ  Bardzo jasna kometa znów leci w kierunku Ziemi

Oglądaj „Head Kitchen – The Anti-Alzheimer’s Cookbook” na Amazon

Jako substytut fasoli, grochu, soczewicy itp. można również użyć sznycla z tofu, falafela lub ciecierzycy. Zawierają również witaminy.

5. Produkty pełnoziarniste: zmniejsz ryzyko demencji dzięki doskonałemu pokarmowi dla mózgu

Produkty pełnoziarniste zawierają dużo błonnika pokarmowego. Węglowodany złożone pomagają poziom cukru we krwi Aby zachować jego stabilność, a tym samym umiejętność skupienia za wysoko. Zawarte w nim aminokwasy, takie jak metionina, również okazały się szczególnie cenne dla zdrowego funkcjonowania mózgu.

6. Kwasy Omega-3: olej dla zdrowego mózgu – zmniejsza ryzyko demencji

Kwasy tłuszczowe omega-3 są uważane za „dobre tłuszcze”. Mówi się, że chronią przed chorobami układu krążenia i poprawiają metabolizm. Ale tłuszcze mają również zapobiegać demencji. Omega 3 Zwiększa wydajność mózgu i pomaga nam w codziennej rutynie. Najlepsi dostawcy omega-3 to olej lniany, nasiona chia i orzechy włoskie. Szczegółową listę dziesięciu zdrowych produktów spożywczych, które zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziesz tutaj.

Wszystkie wymienione produkty spożywcze można zamienić w wspaniałe potrawy przepisy kulinarne Łączą się i dzięki temu cudownie zmniejszają ryzyko demencji. Możesz więc zrobić coś jednocześnie dla swojej sprawności fizycznej i psychicznej.

Artykuł zawiera linki afiliacyjne

* Uwaga: W redakcji zawsze szukamy przydatnych produktów dla naszych czytelników. Linki podane w tym artykule i oznaczone ikoną koszyka na zakupy lub gwiazdką są nazywane linkami partnerskimi/linkami sponsorowanymi. Jeśli klikniesz na jeden z tych linków lub dokonasz zakupu za ich pośrednictwem, otrzymamy prowizję od sprzedawcy. To nie zmienia ceny dla Ciebie. Nasze raporty redakcyjne są przede wszystkim niezależne od obecności lub wysokości prowizji.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Książka Sabine Harkes i Johanny Hofbauer Uniwersytet nierówny

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Published

on

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Egzoplaneta WASP-43b, która krąży blisko swojej gwiazdy, ma dwie połowy, które znacznie się od siebie różnią, a w połowie skierowanej od gwiazdy masywne burze zapobiegają reakcjom chemicznym pod chmurami skroplonej skały lub metalu. Tak międzynarodowy zespół badawczy opisuje, jakie dane obserwacyjne z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba ujawniły na temat ciała niebieskiego. Temperatury wahają się tam od około 600 do 1250 stopni Celsjusza, dlatego „gorący Jowisz” w niczym nie przypomina największej planety naszego Układu Słonecznego, poza masą i rozmiarami. Analiza jest możliwa dzięki temu, że przyrząd średniej podczerwieni (MIRI) działa podobnie jak termometr bezdotykowy, Urzędnicy wyjaśnili.

reklama

WASP-43b znajduje się w odległości około 280 lat świetlnych od nas, a okrążenie swojej gwiazdy zajmuje około 20 godzin. Jest więc bardzo blisko niego, a jednocześnie z naszej perspektywy przechodzi przed nim. Naukowcy ponownie skorzystali z tej możliwości, ponieważ Kosmiczny Teleskop Hubble'a umożliwił już wykrycie wodoru na dziennej stronie egzoplanety. Było to możliwe dzięki pomiarom wykonanym, gdy egzoplaneta znajdowała się z naszej perspektywy bezpośrednio obok gwiazdy, przed i po jej zniknięciu za nią. Z drugiej strony analizy strony nocnej koncentrują się na egzoplanecie przed, w trakcie i po jej przejściu przed gwiazdą. Dopiero teraz Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba jest wystarczająco czuły, aby tego dokonać.

Pomiary spektroskopowe egzoplanety nie wykazały obecności metanu po nocnej stronie. Musi to być jednak spowodowane reakcjami chemicznymi wodoru i tlenku węgla, które normalnie zachodzą w tego typu ciałach niebieskich, a których nie można wykryć stosowaną technologią. Zespół wyjaśnia brak metanu ogromnymi prędkościami wiatru, które muszą istnieć pomiędzy stroną zawsze zwróconą w stronę gwiazdy a stroną odległą od niej. Będą gonić materiał po nocnej stronie z prędkością około 9 000 km/h, dlatego nie będzie wystarczająco dużo czasu na zajście reakcji chemicznych. Wierzą również, że wciąż bardzo gorącą nocną stronę otaczają chmury, które muszą składać się z kropelek płynnej skały.

READ  Nasz las cierpi jak nigdy dotąd, a mimo to znajduje niesamowite strategie przetrwania


Ogólnie rzecz biorąc, dane ukazały „złożony i niegościnny świat z silnymi wiatrami i ogromnymi różnicami temperatur” – podsumowuje współautorka Laura Kreidberg z instytutu. Niespotykany poziom szczegółowości tego opisu zawdzięczamy Kosmicznemu Teleskopowi Jamesa Webba. Zaprezentowane obecnie prace badawcze po raz kolejny potwierdzają, jak zróżnicowane są warunki klimatyczne na egzoplanetach, „i że Ziemia jest wyjątkowa pod wieloma względami”. Spektrometr bliskiej podczerwieni NIRSpec Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba zostanie następnie użyty do poszukiwania tlenku węgla na WASP-43b, aby jeszcze bardziej potwierdzić tę hipotezę. Poprzednie prace zostały teraz zaprezentowane w czasopiśmie Nature Astronomy.


(meh)

Do strony głównej

Continue Reading

science

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki

Published

on

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Wiele osób boi się chorób układu krążenia. Chorobie można łatwo zapobiec. Lekarz udziela porad.

Monachium – Ryzyko chorób układu krążenia wzrasta wraz z wiekiem. Osoby z istniejącymi wcześniej chorobami, np CukrzycaZaburzenia metabolizmu tłuszczów i otyłość częściej powodują zawał serca lub udar.

Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) choroby układu krążenia należą do głównych przyczyn zgonów w Niemczech. Około 40 procent wszystkich zgonów można przypisać takiej chorobie. Ryzyku choroby można jednak zapobiec, podejmując odpowiednie środki. Ponieważ często przyczyną chorób serca jest styl życia: osoby palące, mało aktywne fizycznie i stosujące niezdrową dietę są narażone na zwiększone ryzyko.

Stres zwiększa ryzyko chorób serca

Stres jest jednym z najważniejszych czynników zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Ponieważ stres podnosi ciśnienie krwi i tętno, co nasila procesy zapalne w organizmie. Ponadto naczynia krwionośne zwężają się. Dlatego za wszelką cenę należy unikać stresu. Według kardiologa, profesora Ulfa Landmessera z Charite Berlin, przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z negatywnego wpływu stresu i stresu na serce. W wywiadzie z zdjęcie „Wtedy mówię sobie: uważaj, stres nie służy teraz zdrowiu” – wyjaśnia lekarz. to jest początek.”

Ból w klatce piersiowej może być oznaką udaru. © Moritz Plitzinger/DALL-E (montaż)

Radzi sobie z osobistymi presjami, umieszczając je z jak największej perspektywy. „Świadomie staram się dystansować od stresu i nie pozwalam, aby stres miał na mnie wpływ”. Pomaga mu to spojrzeć na stresującą sytuację z emocjonalnego dystansu, a nie z lotu ptaka. Jeśli masz problemy z relaksacją, możesz pomóc ćwiczeniami rozluźniającymi mięśnie, medytacją, jogą lub ćwiczeniami oddechowymi.

Zapobieganie chorobom serca: Odpowiednie ćwiczenia promują zdrowie

Ćwiczenia nie tylko pomagają uniknąć stresu, ale są także dobre dla ogólnego stanu zdrowia serca. Ponieważ ćwiczenia obniżają ciśnienie krwi. Według Heart Foundation już samo 10-minutowe spacery dziennie mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. „Mięśnie wzmocnione treningiem siłowym mogą stać się od dwudziestu do pięćdziesięciu procent silniejsze w przekroju poprzecznym” – mówi lekarz, profesor Martin Halle z Centrum Profilaktyki i Medycyny Sportowej na Uniwersytecie Technicznym w Monachium. Serce dzisiaj.

Trzy wskazówki dotyczące chorób serca

  • Redukcja stresu: Spojrzenie na stresującą sytuację z lotu ptaka i spojrzenie na stresującą sytuację z dystansu to skuteczny sposób na uniknięcie stresu i zapobieganie chorobom serca.
  • Aby ćwiczyć: Chodzenie zaledwie dziesięć minut dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Zdrowe odżywianie: Nadmiar soli, cukru, tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego przestrzeganie zdrowej diety jest niezbędne.
READ  NASA przestaje produkować tlen na Marsie

Brak aktywności zwiększa ryzyko chorób serca i innych chorób: „Jeśli nie będziemy się wystarczająco ruszać, nie tylko bardzo szybko spadnie nasza wydajność i sprawność, ale także funkcje organizmu przejdą w stan hibernacji, jeśli będzie to trwało przez: bardzo długo, czyli przez wiele lat.” Komórki, tkanki i narządy ulegają trwałemu uszkodzeniu. Ekspert twierdzi: „Bez ćwiczeń organizm choruje”.

Świadome odżywianie zapobiega chorobom serca

W końcu warto też zwrócić uwagę na świadomą i zbilansowaną dietę. Długoterminowe ryzyko udaru zwiększa duże spożycie soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i rafinowanych węglowodanów.

Dlatego należy unikać słodyczy, produktów pszennych, tłustych potraw i dużej ilości mięsa. Zamiast tego jest przydatny owoc, warzywaPełne ziarna, chude białka i niskotłuszczowe produkty mleczne. Jeden też Diety wegetariańskie mogą mieć wyraźne zalety. Nawiasem mówiąc, badanie wykazało, że kawa może również zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

Jeśli monitorujesz poziom tłuszczu we krwi, możesz zmniejszyć ryzyko zawału serca o około 90 procent. (Prawo)

Continue Reading

Trending