Connect with us

science

Rozprzestrzeniają się patogeny oporne na dur brzuszny – nowe mutacje, które sprawiają, że bakterie stają się coraz bardziej odporne na nowoczesne antybiotyki

Published

on

Powód do niepokoju: W ostatnich latach bakterie duru brzusznego coraz bardziej wykształciły nową oporność na antybiotyki, jak wykazała analiza genetyczna. Mutacje sprawiają, że patogeny są odporne na nowoczesne antybiotyki stosowane w nagłych wypadkach i obecnie rozprzestrzeniają się z Indii. Ten rozwój jest alarmujący, potwierdzili naukowcy w czasopiśmie „The Lancet Microbe”. W skrajnych przypadkach może to oznaczać, że nie ma lekarstwa doustnego na dur brzuszny.

Ponad 11 milionów ludzi zapada na tyfus każdego roku, a około 100 000 umiera z jego powodu, głównie w południowej Azji i Afryce. Czynnik wywołujący tę infekcję bakteryjną, Salmonella enterica serovar Typhi, jest zwykle przenoszony przez skażoną wodę lub żywność. Chociaż infekcję można łatwo leczyć antybiotykami, coraz częściej występują szczepy oporne na antybiotyki.

Z Azji Południowej na cały świat

Kesia Esther da Silva z Uniwersytetu Stanforda wraz z kolegami zbadała, jak szeroko i gdzie obecnie rozprzestrzeniają się wielooporne i oporne bakterie duru brzusznego. W ramach swoich badań przeanalizowali DNA bakterii z 3489 próbek pobranych od pielęgniarek z Azji Południowej w latach 2014-2019. Ponadto przeanalizowali kolejne 4169 próbek, które pochodziły z ponad 70 krajów i zostały zebrane w ciągu ostatnich 100 lat.

Analizy wykazały, że szczepy wielolekooporne patogenu typu odpornego na starsze klasy antybiotyków krążą w Azji Południowej od dziesięcioleci. Zespół twierdzi, że pochodzi głównie z Indii i stamtąd był wprowadzany do innych krajów i regionów ponad 197 razy od samego 1990 roku. Transmisje były najczęstsze w Azji Południowej lub w Azji Południowo-Wschodniej, ale odporne szczepy duru brzusznego dotarły również do Afryki, Ameryki Północnej i Europy.

Rosną nowe opory

Jednak: W międzyczasie, oprócz wieloopornych, „klasycznych” bakterii duru brzusznego, rozprzestrzeniają się nowe oporne formy. Opracowali mechanizmy, które czynią je również odpornymi na nowoczesne klasy antybiotyków, takie jak cefalosporyny, chinolony i makrolidy. Już w latach 90. istniały szczepy bakterii oporne na fluorochinolony. W 2010 r. stanowiły one już 95 procent próbek gatunków z Indii, Pakistanu i Nepalu, podał da Silva i jego współpracownicy.

READ  Przy 401 nowych przypadkach koronawirusa w Berlinie, wskaźnik infekcji wynosi obecnie 150,9 - pięć regionów, które jeszcze nie dotarły - BZ Berlin
Występowanie wariantów typu (FQ-NS: oporność na fluorochinolony; MDR: wielokrotna oporność; XDR: wysoka oporność) © da Silva i in. / mikrob lancet, CC o 4.0

W ciągu ostatnich 20 lat co najmniej siedem szczepów bakterii rozwinęło oporność na azytromycynę, powszechnie stosowany antybiotyk makrolidowy. Zespół badawczy zidentyfikował również kilka szczepów cefalosporyn z odpowiednimi genami odporności. Podobnie jak w przypadku wczesnych wielolekoopornych bakterii duru brzusznego, większość tych nowych szczepów została opracowana w Indiach.

„Prawdziwy powód do niepokoju”

„Tempo ewolucji i częstości występowania wysoce odpornych szczepów Salmonella typhi w ostatnich latach jest poważnym problemem” – powiedział starszy autor Jason Andrews ze Stanford University. „To podkreśla pilną potrzebę rozszerzenia i zintensyfikowania działań prewencyjnych, szczególnie w najbardziej narażonych krajach”.

Naukowcy dostrzegają szczególne niebezpieczeństwo w tym, że patogeny mogą wymieniać między sobą nowo nabyte geny odporności. Może to następnie doprowadzić do powstania szczepów bakteryjnych, które są niewrażliwe zarówno na stare składniki aktywne, jak i na nowe antybiotyki chinolonowe i makrolidowe. „Takie organizmy unikałyby jakiegokolwiek leczenia doustnymi środkami przeciwdrobnoustrojowymi” – piszą da Silva i współpracownicy. Doprowadziłoby to do zwiększenia liczby hospitalizacji oraz zwiększonej zachorowalności i śmiertelności.

światowy problem

Według zespołu badawczego, ich odkrycia są również wyraźną wskazówką, że Indie pozostają ważnym punktem zapalnym dla pojawienia się antybiotykooporności – istnieje pilna potrzeba, aby to zrobić tutaj. „Fakt, że oporne szczepy bakterii duru brzusznego rozprzestrzeniły się tak bardzo na całym świecie, potwierdza również, że kontrola i odporność na dur brzuszny powinny być postrzegane jako problem globalny, a nie lokalny” – mówi Andrews. (Mikrob lancet, 2022; doi: 10.1016/S2666-5247 (22) 00093-3)

Źródło: Lancet

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

science

NASA zastanawia się nad sztucznym kraterem uderzeniowym na Księżycu

Published

on

Czas czytania: ok. 2 Minuty

Nowy krater podwójny na Księżycu dodaje więcej tajemnic do obiektu, który zderzył się tutaj 4 marca 2022 r., ale nie został zajęty przez żaden naród kosmiczny.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Greenbelt (USA) – 4 marca 2022 r. na Księżyc uderzył „fragment rakiety”, którego misji do dziś nikt nie zna i którego posiadania odmawiają wszystkie znane narody podróżujące w kosmos. Teraz Lunar Reconnaissance Orbiter NASA odkrył krater uderzeniowy tajemniczego obiektu – co jest jeszcze bardziej zaskakujące.

„Zaskakujące jest to, że nie jest to tylko jedna dziura, ale dwie dziury” – wyjaśnia Komunikat prasowy z NASA Goddard Space Flight Center. Krater wschodni o średnicy 18 metrów przykrywa krater zachodni o wysokości około 16 metrów.

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.  Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

Szczegółowe powiększenie podwójnego otworu.
Prawa autorskie: NASA / Goddard / Arizona State University

moja wiedza
„Rakieta” została odkryta w połowie lutego 2022 r., a jej dalszą trajektorię do uderzenia 4 marca 2022 r. można szybko dokładnie przewidzieć. Po raz pierwszy można było oczekiwać nieplanowanego uderzenia w naszego satelitę. Chociaż początkowo podejrzewano wystrzelenie rakiety SpaceX Elona Muska, astronom Bill Gray poprawił to założenie niedługo później i wyjaśnił, że jest to silnik wspomagający dla chińskiej misji księżycowej „Chang’e5-T1”. Jedyny problem z tą interpretacją: Chińska Agencja Kosmiczna również zaprzeczyła, że ​​​​powiedziano o rakiecie i wyjaśniła na konferencji prasowej 21 lutego 2022 roku, że górny stopień rakiety całkowicie spłonął w atmosferze tuż po wystrzeleniu.

Eksperci nie tylko nie spodziewali się podwójnego krateru, ale także wykazali, że „część rakietowa” musiała być na końcu dość masywna. „Zazwyczaj zużyta masa rakiety jest skoncentrowana na końcu silnika, ponieważ reszta rakiety to w większości teraz pusty zbiornik paliwa” – powiedział NASA. „Ale ponieważ pochodzenie tej struktury rakiety nie jest jeszcze znane, podwójny krater może stanowić wskazówkę dotyczącą pochodzenia obiektu”.

READ  Gorączka Lassa: Wielka Brytania zgłosiła infekcje i zgony

www. Grenzwissenschaft-aktuell.de
+ tutaj Możesz to zrobić Bezpłatny codzienny newsletter GreWi prośba +

W rzeczywistości podwójny krater utworzony przez znane części rakiety nie jest jeszcze znany. Na przykład cztery kratery wykonane przez jednostki SIV-B misji Apollo 13, 14, 15 i 17 były dość masywne (patrz następny rysunek) i, co nie mniej ważne, były znacznie większe i miały średnicę około 35 metrów.

Kratery uderzeniowe jednostek Apollo 13, 14, 15 i 17 SIV-B | Prawa autorskie: NASA

Kratery uderzeniowe jednostek SIV-B na Apollo 13, 14, 15 i 17.
Prawa autorskie: NASA

Cokolwiek uderzyło w księżyc, pozostawiło podwójny krater, którego kształt pozostaje tajemnicą.

Inne wiadomości na ten temat
Aktualizacja: W ten sposób skała staje się „Domem Księżyca” – i na odwrót 7 stycznia 2022
Księżycowa tajemnica rozwiązana: chiński „księżycowy dom” skurczył się do „królika” 7 stycznia 2021
Chiński moduł księżycowy do zbadania „tajemniczej chaty” po drugiej stronie księżyca 5 grudnia 2021
„Wizja statku kosmicznego” — dlaczego powinniśmy szukać rozproszeń 6 lutego 2019

źródło wyszukiwania: NASAA Chińskie Ministerstwo Spraw ZagranicznychA Projekt Pluton

© Grenzwissenschaft-aktuell.de

Continue Reading

science

„Niepokojące” pokarmy: badania ostrzegają – 5 może prowadzić do demencji

Published

on

Dla wielu z nas jedna rzecz jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o jedzenie: powinno być szybkie, wygodne i smaczne. żywność wysoko przetworzona Dokładnie tak postępowało w życiu codziennym. Można go przygotować w międzyczasie iw krótkim czasie i zapewnić uczucie sytości, przynajmniej na krótki czas. Nie wiadomo, czy są w dobrym zdrowiu. Fakt, że oprócz nadwagi może również prowadzić do demencji, jest nowym odkryciem naukowym.

Uważaj na wysoko przetworzoną żywność? Tak mówią badania

Naukowcy z Ohio State University odkryli możliwy związek między wysoko przetworzoną żywnością a rozwojem utraty pamięci i demencji w eksperymentach na myszach. Według 2021 opublikowanych w Brain, Behavior and Immunity nauka Zwierzęta podzielono na dwie grupy – małą i dużą – i karmiono odpowiednią karmą.

Po czterech tygodniach starsze myszy nie przeszły zestawu testów poznawczych. Wykazali częściową utratę pamięci. Nie pamiętali, gdzie przed chwilą byli, lub zapomnieli o oznakach strachu w obliczu niebezpieczeństwa. Ktoś powiedział, że takich reakcji nie można zaobserwować w małej grupie myszy preparaty Uniwersytet.

Wysoko przetworzona żywność użyta w badaniu obejmowała żywność często przeznaczoną do długoterminowego przechowywania żywności:

  • Czipsy
  • Inne przekąski
  • Mrożony makaron błyskawiczny
  • mrożona pizza
  • Pyszne produkty mięsne z konserwantami

Badacz klasyfikuje efekty jako „niepokojące”.

Ruth Barrientos, profesor nadzwyczajny psychiatrii i zdrowia behawioralnego oraz jedna z głównych autorek badania, wyjaśnia powagę obecnych ustaleń:

„Fakt, że tak szybko obserwujemy te efekty, jest nieco niepokojący. Odkrycia sugerują, że spożywanie przetworzonej żywności może prowadzić do znacznych i nagłych deficytów pamięci – a wraz z wiekiem gwałtowny spadek pamięci jest bardziej prawdopodobny, aby przekształcić się w chorobę neurodegeneracyjną, taką jak jak choroba Alzheimera”.

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Według badań zapobieganie jest nadal możliwe

Jak naukowcy odkryli w tym samym czasie w swoich badaniach, obserwowane efekty można osłabić poprzez dodanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. To zapobiegłoby utracie pamięci i prawie całkowicie zmniejszyłoby towarzyszące efekty zapalne. W związku z tym zalecenie Barrientos dotyczące działania to:

„(…) Być może możemy ograniczyć w naszej diecie przetworzoną żywność i zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, zapobiegając w ten sposób lub spowalniając ten proces.”

Ruth Barrientos, adiunkt psychiatrii i zdrowia behawioralnego (Wydział Medycyny Behawioralnej, Uniwersytet Stanowy Ohio)

Co to jest żywność wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona często zawiera znacznie więcej składników i może być spożywana bezpośrednio z podgrzewaniem lub bez. Ponadto w produktach znajduje się wiele dodatków, takich jak aromaty, barwniki i konserwanty. Niektóre z tych pierwiastków, takie jak azotyn sodu (E250) z przetworzonych kiełbas, mogą tworzyć substancje rakotwórcze w organizmie.

READ  Przy 401 nowych przypadkach koronawirusa w Berlinie, wskaźnik infekcji wynosi obecnie 150,9 - pięć regionów, które jeszcze nie dotarły - BZ Berlin

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzona żywność powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Ich gęstość odżywcza jest zwykle bardzo niska, a zawartość kalorii jest często bardzo wysoka. Jest też dużo tłuszczu, węglowodanów, soli i cukru. Dostarczają mało białka i błonnika nasyconego. Brak regularnych ćwiczeń w tym samym czasie może prowadzić do przybierania na wadze i otyłości, jak np. Eatsmarter wspomniany.

Źródła: Brain, Behavior and Immune: „Dieta DHA zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych i ekspresji genów zapalnych u starszych samców szczurów karmionych dietą bogatą w rafinowane węglowodany”, Ohio State University, Whitesmarter.

Wojna szaleje na Ukrainie od 24 lutego 2022 roku. tutaj Czy możesz pomóc osobom dotkniętym chorobą?

Chcesz przeczytać od nas więcej? Śledź nas w Google News.


Continue Reading

science

Badanie: „Stara infekcja” prawie nie chroni przed nowymi wariantami Corona

Published

on

cWedług nowego badania pacjenci Orona, którzy wiosną zostali zakażeni wariantami wirusa omicron BA.1 lub BA.2 nie wykazali znaczącego wzrostu ochrony przed zakażeniem w porównaniu z obecnie dominującym wariantem BA.5.

Naukowcy z Niemieckiego Ośrodka Naczelnych w Getyndze wraz z kolegami z Hannover Medical School i Friedrich-Alexander University w Erlangen-Nuremberg wykazali, że przeciwciała nabyte w „starych infekcjach” wskazują słabo lub wcale na infekcję BA.4. Centrum Piątek blokuje BA.5. Tak więc BA.4 i BA.5 nazywane są wariantami ucieczki immunologicznej.

Przeczytaj także

Warianty patogenów powstają, ponieważ wirusy popełniają błędy podczas reprodukcji. Błędy te prowadzą do mutacji, które zmieniają białka wirusowe, w tym kolce białek powierzchniowych, które są głównym celem odpowiedzi przeciwciał.

Jeśli te mutacje skutkują słabym wiązaniem przeciwciał z białkiem wypustkowym, warianty te mogą również rozprzestrzenić się na populacje, które zostały już immunizowane w wyniku szczepienia lub szczepienia i wcześniejszej infekcji.

Przeczytaj także

Pediatra Jacob Musk obecnie leczy kilku pacjentów, którzy mieli wariant omikronowy

READ  Przy 401 nowych przypadkach koronawirusa w Berlinie, wskaźnik infekcji wynosi obecnie 150,9 - pięć regionów, które jeszcze nie dotarły - BZ Berlin
Continue Reading

Trending