Connect with us

science

Przetworzona żywność zwiększa ryzyko choroby Alzheimera

Published

on

Przetworzona żywność zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
  1. 24 życie
  2. zdrowie

kreatura:

z: Laura Whitstroke

Nadmierne spożywanie gotowych produktów nie tylko powoduje otyłość – amerykańskie badanie wykazało teraz, że mogą one również wywoływać chorobę Alzheimera.

Czy to pizza na wynos po pracy, czy paczka chipsów na kanapie – to, co niezdrowe, często smakuje najlepiej. Z drugiej strony większość ludzi nie myśli zbyt wiele o możliwych konsekwencjach. otyłość A cukrzyca to tylko niektóre z konsekwencji nadmiernego spożycia przetworzonej żywności. Badanie przeprowadzone na Ohio State University odkryło teraz inny efekt – mówi się, że spożywanie dużej ilości niezdrowego jedzenia i tym podobnych zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.

Co sprawia, że ​​przetworzona żywność jest tak szkodliwa?

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Brain, Behavior and Immunity, skupiło się na kilku wysoko przetworzonych produktach spożywczych. Są to produkty, które zostały w znacznym stopniu przetworzone i zmodyfikowane w procesach przemysłowych – na przykład poprzez ogrzewanie lub zamrażanie. Ponadto żywność często zawiera dużo cukru i białej mąki. Węglowodany i błonnik? nikt. Tak naprawdę nie sycą, a zamiast tego dostarczają zbędnych kalorii. Brakuje również składników odżywczych, takich jak witaminy. Jednak gotowe produkty nadal dobrze smakują – dzięki dodatkom, takim jak wzmacniacze smaku i kusząca mieszanka cukru i tłuszczu. Przetworzona żywność z badania obejmowała mrożoną pizzę, wędliny i chipsy ziemniaczane.

Choroba Alzheimera i produkty końcowe: badanie przeprowadzone na myszach w USA wykazało związek

Naukowcy z uniwersytetu wykorzystali myszy w różnym wieku do zbadania, w jaki sposób przetworzona żywność wpływa na mózg, zwłaszcza u osób starszych. W tym celu podzielili ich na trzy grupy.

  • Pierwsza grupa otrzymywała normalne jedzenie.
  • Grupa 2 jadła wysoko przetworzoną żywność.
  • Trzecia grupa otrzymywała wysoko przetworzoną żywność wzbogaconą kwasem tłuszczowym omega-3 DHA.
Mrożona pizza jest błyskawiczna i dobrze smakuje, ale może być niebezpieczna dla zdrowia. © hecke / Panthermedia / Imago

Po 28 dniach naukowcy doszli do wniosku. Okazuje się, że starsze myszy karmione wysoko przetworzoną żywnością miały znacznie wyższy poziom stanu zapalnego. W: W kolejnych eksperymentach behawioralnych byli bardziej zapominalscy. Ponadto nie reagowali już odpowiednio z niepokojem na sygnały o potencjalnych zagrożeniach. Myszy z innych grup nie miały tych problemów. Starsze myszy z grupy 3 również nie wykazywały podobnych objawów.

READ  Leonidy: Astronomowie spodziewają się przelotnych opadów

Nie przegap niczego: w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de znajdziesz wszystko, co dotyczy zdrowia.

Przetworzona żywność sprawia, że ​​zapominasz

Wnioski, jakie autorzy badania wyciągnęli z ich ustaleń: Ci, którzy jedzą dużo przetworzonej żywności, mogą mieć zwiększone ryzyko nagłej utraty pamięci. W rezultacie może to prowadzić do chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera prowadzić. Ale jaką rolę odgrywają kwasy tłuszczowe omega-3? Wreszcie dodatek znacząco osłabił działanie na myszy. W rzeczywistości zdrowe kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać utracie pamięci i zwiększonemu poziomowi stanu zapalnego, informuje Norddeutscher Rundfunk.

Jednak myszy z grup 2 i 3 wykazywały niebezpieczne podobieństwo: wszystkie zwierzęta karmione wysoko przetworzoną żywnością znacznie przybrały na wadze – zwłaszcza te starsze. Wysoko przetworzona żywność pozostaje niezdrowa, nawet z dodatkiem DHA.

Ten artykuł zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnozy, leczenia ani przyjmowania leków. W żaden sposób nie zastępuje wizyty u lekarza. Niestety nasi redaktorzy nie mogą odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące obrazów klinicznych.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  Dzięki testowi od razu dowiesz się, jak wysokie jest Twoje IQ
Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Monachium: Wskaźnik infekcji koronawirusem znów rośnie – mężczyzna (21 lat) wyjaśnia, dlaczego nie chce się jeszcze szczepić

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Published

on

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Egzoplaneta WASP-43b, która krąży blisko swojej gwiazdy, ma dwie połowy, które znacznie się od siebie różnią, a w połowie skierowanej od gwiazdy masywne burze zapobiegają reakcjom chemicznym pod chmurami skroplonej skały lub metalu. Tak międzynarodowy zespół badawczy opisuje, jakie dane obserwacyjne z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba ujawniły na temat ciała niebieskiego. Temperatury wahają się tam od około 600 do 1250 stopni Celsjusza, dlatego „gorący Jowisz” w niczym nie przypomina największej planety naszego Układu Słonecznego, poza masą i rozmiarami. Analiza jest możliwa dzięki temu, że przyrząd średniej podczerwieni (MIRI) działa podobnie jak termometr bezdotykowy, Urzędnicy wyjaśnili.

reklama

WASP-43b znajduje się w odległości około 280 lat świetlnych od nas, a okrążenie swojej gwiazdy zajmuje około 20 godzin. Jest więc bardzo blisko niego, a jednocześnie z naszej perspektywy przechodzi przed nim. Naukowcy ponownie skorzystali z tej możliwości, ponieważ Kosmiczny Teleskop Hubble'a umożliwił już wykrycie wodoru na dziennej stronie egzoplanety. Było to możliwe dzięki pomiarom wykonanym, gdy egzoplaneta znajdowała się z naszej perspektywy bezpośrednio obok gwiazdy, przed i po jej zniknięciu za nią. Z drugiej strony analizy strony nocnej koncentrują się na egzoplanecie przed, w trakcie i po jej przejściu przed gwiazdą. Dopiero teraz Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba jest wystarczająco czuły, aby tego dokonać.

Pomiary spektroskopowe egzoplanety nie wykazały obecności metanu po nocnej stronie. Musi to być jednak spowodowane reakcjami chemicznymi wodoru i tlenku węgla, które normalnie zachodzą w tego typu ciałach niebieskich, a których nie można wykryć stosowaną technologią. Zespół wyjaśnia brak metanu ogromnymi prędkościami wiatru, które muszą istnieć pomiędzy stroną zawsze zwróconą w stronę gwiazdy a stroną odległą od niej. Będą gonić materiał po nocnej stronie z prędkością około 9 000 km/h, dlatego nie będzie wystarczająco dużo czasu na zajście reakcji chemicznych. Wierzą również, że wciąż bardzo gorącą nocną stronę otaczają chmury, które muszą składać się z kropelek płynnej skały.

READ  Monachium: Wskaźnik infekcji koronawirusem znów rośnie – mężczyzna (21 lat) wyjaśnia, dlaczego nie chce się jeszcze szczepić


Ogólnie rzecz biorąc, dane ukazały „złożony i niegościnny świat z silnymi wiatrami i ogromnymi różnicami temperatur” – podsumowuje współautorka Laura Kreidberg z instytutu. Niespotykany poziom szczegółowości tego opisu zawdzięczamy Kosmicznemu Teleskopowi Jamesa Webba. Zaprezentowane obecnie prace badawcze po raz kolejny potwierdzają, jak zróżnicowane są warunki klimatyczne na egzoplanetach, „i że Ziemia jest wyjątkowa pod wieloma względami”. Spektrometr bliskiej podczerwieni NIRSpec Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba zostanie następnie użyty do poszukiwania tlenku węgla na WASP-43b, aby jeszcze bardziej potwierdzić tę hipotezę. Poprzednie prace zostały teraz zaprezentowane w czasopiśmie Nature Astronomy.


(meh)

Do strony głównej

Continue Reading

Trending