Connect with us

science

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu

Published

on

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu
  1. Strona główna
  2. Niemcy

kreatura:

z: Karolina Niemiec

Naukowcy obwiniają fruktozę za utratę niektórych części zdolności myślenia. Mechanizm, który był przydatny w żerowaniu w prymitywnych czasach – ale teraz występuje w demencji.

DENVER – Większość ludzi prawdopodobnie wie, że jedzenie cukru jest niezdrowe. Dlatego wiele osób dobrowolnie rezygnuje ze słodyczy i tym podobnych – teraz w okresie Wielkiego Postu lub na stałe. Ale co z cukrem w owocach? W końcu owoce są zdrowe i zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych.

To również prawda, ale teraz naukowcy z University of Colorado przyjrzeli się bliżej fruktozie znajdującej się w owocach – i odkryli zaskakujący związek z Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera jest znalezione. to donosi Kreiszeitung.de.

Według naukowców choroba Alzheimera jest „ewolucyjnym niedopasowaniem przetrwania”.

W ich obecnym badaniu, które American Journal of Clinical Nutrition Opublikowano, uczestniczący w nim naukowcy opisali chorobę Alzheimera jako „niedopasowanie ewolucyjnej metody przetrwania”. A w tym przetrwaniu naturalnie występująca prosta fruktoza odegrała kluczową rolę.

Naukowcy wyjaśnili, że ponieważ nasi ludzcy przodkowie wielokrotnie doświadczali faz skrajnego głodu, w ich mózgach uruchomił się rodzaj mechanizmu awaryjnego, aby zapewnić przetrwanie. Udane i skoncentrowane żerowanie powinno stać się podstawą ich myślenia. Jednak inne pomysły, które odwracają uwagę od badań, musiały zostać stłumione. Zdaniem naukowców jest to zasadniczo starożytny ludzki popęd zdobyczy.

Jaki jest wpływ fruktozy w demencji na obszary mózgu?

Fruktoza była najwyraźniej odpowiedzialna za konieczną zmianę w poznaniu, ponieważ zespół kierowany przez dr. wyjaśnił Richard Johnson. Fruktoza blokuje obszary mózgu, które mają tendencję do zakłócania skoncentrowanego poszukiwania pożywienia. Obejmuje to wspomnienia, błądzące myśli i lęki oraz poczucie chwili obecnej. Tak więc nasi przodkowie byliby bardzo skoncentrowani, z „widzeniem tunelowym” na rzeczach zasadniczych, aby rozpocząć poszukiwania.

READ  Psychologia: te wydarzenia mogą zmienić osobowość

Jednak inne regiony mózgu, które kontrolują takie korzystne właściwości żerowania, nie zostały naruszone. Naukowcy byli w stanie wykazać, że na przykład koncentracja, gotowość do podejmowania decyzji i chęć podejmowania ryzyka nie uległy zmianie.

Jak dokładny jest związek między demencją a fruktozą?

Ale jak dokładnie ten mechanizm jest powiązany z fruktozą i demencją? Według naukowców fruktoza zmniejsza przepływ krwi do kory mózgowej, która odpowiada za myślenie celowe, a także do hipokampa i wzgórza. Z drugiej strony zwiększa się przepływ krwi w obszarze kory wzrokowej związany z nagrodą pokarmową.

To, co miało sens, gdy naszym przodkom brakowało pożywienia, jest dziś problemem. Bo jeśli ten przełącznik przetrwania zostanie na stałe „włączony” przez dzisiejszą nadpodaż cukru i pozostanie w tym trybie, jak opisują to naukowcy, może dojść do stanu zapalnego w mózgu, którego konsekwencją może być demencja lub choroba Alzheimera.

W chorobie Alzheimera komunikacja między neuronami jest zakłócona. Fruktoza może być zaangażowana. © Naukowa biblioteka obrazów / IMAGO

Demencja i choroba Alzheimera: Nadprodukcja fruktozy w mózgu jest często spowodowana dietą bogatą w cukier, tłuszcz i sól.

powiedział. Richard Johnson, główny autor badania, w uniwersyteckim komunikacie prasowym. Zanik mózgu to stopniowa utrata masy mózgu. Zdaniem eksperta, rozpowszechniona dziś dieta zawierająca dużo cukru, tłuszczu i soli powoduje, że w mózgu stale wzrasta produkcja fruktozy.

Badanie związku między demencją a fruktozą: szczury z amnezją i utratą orientacji po spożyciu fruktozy

Według naukowców ich odkrycia są poparte kilkoma innymi badaniami, z którymi konsultowali się w swoich badaniach. Na przykład wykazano, że szczury, które jadły fruktozę, doświadczały zaników pamięci i stanu zapalnego neuronów. W rezultacie tracą zdolność orientowania się w labiryncie.

Według Johnsona wysokie stężenia fruktozy występują również w mózgach osób z chorobą Alzheimera. Obejmują one również krótkotrwałą utratę pamięci i nagłą dezorientację Pierwsze objawy demencji. Według Johnsona skłonność wielu osób cierpiących na demencję do wędrowania bez celu wynika również z archaicznych wzorców żerowania.

READ  Teleskop Jamesa Webba odkrył najdalszą aktywną czarną dziurę

Czy demencja naprawdę jest spowodowana fruktozą? To mówi ekspert

Czy choroba naprawdę jest spowodowana fruktozą i czy można jej zapobiec, po prostu ją pomijając? Niestety nie jest to tak proste jak dr. Linda Thinbone Inicjatywa Badań nad Chorobą Alzheimera Z drugiej strony ostrość wytłumaczyć. Wyniki badań na myszach nie mogą być bezpośrednio przenoszone na procesy zachodzące w organizmie człowieka.

W dodatku dokładnie Przyczyny demencji wciąż nieodkryty. Metabolizm fruktozy to tylko jeden z wielu obszarów badań. Ale jej zdaniem „jest mało prawdopodobne, aby dieta była jedyną przyczyną choroby Alzheimera. Zakłada się, że choroba jest wieloczynnikowa”.

Jaką rolę odgrywa odżywianie? Demencji można zapobiegać stosując dietę śródziemnomorską

Jednak naukowo uznano, że dieta śródziemnomorska z naciskiem na Jedzenie wegetariańskie Może zapobiegać demencji. Więc jeśli polegasz na dużej ilości świeżych warzyw, sałatek i owoców, a także ryb zamiast mięsa i tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, to robisz wszystko dobrze. jeden też Cukrzyca typu 2 może lubić Dieta jest uboga w mięso i cukier inwalidztwo. Ponieważ cukrzyca zwiększa również ryzyko wystąpienia demencji lub choroby Alzheimera, ponieważ choroba sprzyja procesom zapalnym i blaszkom naczyniowym.

Dieta nadal odgrywa ważną rolę w rozwoju demencji, nawet jeśli nie można było zidentyfikować fruktozy jako jedynego czynnika. Owoców też nie trzeba się bać. Ponadto zawartość fruktozy w owocach jest bardzo niska, od 1 do 5 gramów na 100 gramów. Ale najbardziej problematyczne są słodkie potrawy lub napoje: 100 ml coli i lemoniady zawiera około 100 gramów cukru – połowa to fruktoza.

Dieta i demencja: Należy unikać żywności z dodatkiem fruktozy

Najlepiej unikać pokarmów zawierających fruktozę jako substancję słodzącą – nie tylko w celu zapobiegania demencji, ale także w celu zapobiegania innym chorobom, takim jak np. cukrzycaI zawał sercaI Apopleksja Lub Niektóre rodzaje raka Aby temu zapobiec, nie zawsze łatwo jest stwierdzić, czy produkt zawiera fruktozę, ponieważ można ją ukryć za następującymi określeniami: cukier, syrop z cukru inwertowanego, syrop fruktozowy, izoglukoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy lub sok koncentrować się.

READ  Pogoda w tygodniu w szybkim sprawdzeniu: wiatr, deszcz i bardzo zimno

Ogólnych wskazówek co do tego, czy oferowana żywność jest zdrowa czy niezdrowa udzielają np Nutri-Score na opakowaniach wielu produktówumożliwiając szybką klasyfikację za pomocą łatwego do zrozumienia systemu sygnalizacji świetlnej.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Psychologia: te wydarzenia mogą zmienić osobowość

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Published

on

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Egzoplaneta WASP-43b, która krąży blisko swojej gwiazdy, ma dwie połowy, które znacznie się od siebie różnią, a w połowie skierowanej od gwiazdy masywne burze zapobiegają reakcjom chemicznym pod chmurami skroplonej skały lub metalu. Tak międzynarodowy zespół badawczy opisuje, jakie dane obserwacyjne z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba ujawniły na temat ciała niebieskiego. Temperatury wahają się tam od około 600 do 1250 stopni Celsjusza, dlatego „gorący Jowisz” w niczym nie przypomina największej planety naszego Układu Słonecznego, poza masą i rozmiarami. Analiza jest możliwa dzięki temu, że przyrząd średniej podczerwieni (MIRI) działa podobnie jak termometr bezdotykowy, Urzędnicy wyjaśnili.

reklama

WASP-43b znajduje się w odległości około 280 lat świetlnych od nas, a okrążenie swojej gwiazdy zajmuje około 20 godzin. Jest więc bardzo blisko niego, a jednocześnie z naszej perspektywy przechodzi przed nim. Naukowcy ponownie skorzystali z tej możliwości, ponieważ Kosmiczny Teleskop Hubble'a umożliwił już wykrycie wodoru na dziennej stronie egzoplanety. Było to możliwe dzięki pomiarom wykonanym, gdy egzoplaneta znajdowała się z naszej perspektywy bezpośrednio obok gwiazdy, przed i po jej zniknięciu za nią. Z drugiej strony analizy strony nocnej koncentrują się na egzoplanecie przed, w trakcie i po jej przejściu przed gwiazdą. Dopiero teraz Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba jest wystarczająco czuły, aby tego dokonać.

Pomiary spektroskopowe egzoplanety nie wykazały obecności metanu po nocnej stronie. Musi to być jednak spowodowane reakcjami chemicznymi wodoru i tlenku węgla, które normalnie zachodzą w tego typu ciałach niebieskich, a których nie można wykryć stosowaną technologią. Zespół wyjaśnia brak metanu ogromnymi prędkościami wiatru, które muszą istnieć pomiędzy stroną zawsze zwróconą w stronę gwiazdy a stroną odległą od niej. Będą gonić materiał po nocnej stronie z prędkością około 9 000 km/h, dlatego nie będzie wystarczająco dużo czasu na zajście reakcji chemicznych. Wierzą również, że wciąż bardzo gorącą nocną stronę otaczają chmury, które muszą składać się z kropelek płynnej skały.

READ  Pogoda w tygodniu w szybkim sprawdzeniu: wiatr, deszcz i bardzo zimno


Ogólnie rzecz biorąc, dane ukazały „złożony i niegościnny świat z silnymi wiatrami i ogromnymi różnicami temperatur” – podsumowuje współautorka Laura Kreidberg z instytutu. Niespotykany poziom szczegółowości tego opisu zawdzięczamy Kosmicznemu Teleskopowi Jamesa Webba. Zaprezentowane obecnie prace badawcze po raz kolejny potwierdzają, jak zróżnicowane są warunki klimatyczne na egzoplanetach, „i że Ziemia jest wyjątkowa pod wieloma względami”. Spektrometr bliskiej podczerwieni NIRSpec Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba zostanie następnie użyty do poszukiwania tlenku węgla na WASP-43b, aby jeszcze bardziej potwierdzić tę hipotezę. Poprzednie prace zostały teraz zaprezentowane w czasopiśmie Nature Astronomy.


(meh)

Do strony głównej

Continue Reading

science

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki

Published

on

Star Doctor oferuje trzy bardzo proste wskazówki
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Wiele osób boi się chorób układu krążenia. Chorobie można łatwo zapobiec. Lekarz udziela porad.

Monachium – Ryzyko chorób układu krążenia wzrasta wraz z wiekiem. Osoby z istniejącymi wcześniej chorobami, np CukrzycaZaburzenia metabolizmu tłuszczów i otyłość częściej powodują zawał serca lub udar.

Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) choroby układu krążenia należą do głównych przyczyn zgonów w Niemczech. Około 40 procent wszystkich zgonów można przypisać takiej chorobie. Ryzyku choroby można jednak zapobiec, podejmując odpowiednie środki. Ponieważ często przyczyną chorób serca jest styl życia: osoby palące, mało aktywne fizycznie i stosujące niezdrową dietę są narażone na zwiększone ryzyko.

Stres zwiększa ryzyko chorób serca

Stres jest jednym z najważniejszych czynników zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Ponieważ stres podnosi ciśnienie krwi i tętno, co nasila procesy zapalne w organizmie. Ponadto naczynia krwionośne zwężają się. Dlatego za wszelką cenę należy unikać stresu. Według kardiologa, profesora Ulfa Landmessera z Charite Berlin, przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z negatywnego wpływu stresu i stresu na serce. W wywiadzie z zdjęcie „Wtedy mówię sobie: uważaj, stres nie służy teraz zdrowiu” – wyjaśnia lekarz. to jest początek.”

Ból w klatce piersiowej może być oznaką udaru. © Moritz Plitzinger/DALL-E (montaż)

Radzi sobie z osobistymi presjami, umieszczając je z jak największej perspektywy. „Świadomie staram się dystansować od stresu i nie pozwalam, aby stres miał na mnie wpływ”. Pomaga mu to spojrzeć na stresującą sytuację z emocjonalnego dystansu, a nie z lotu ptaka. Jeśli masz problemy z relaksacją, możesz pomóc ćwiczeniami rozluźniającymi mięśnie, medytacją, jogą lub ćwiczeniami oddechowymi.

Zapobieganie chorobom serca: Odpowiednie ćwiczenia promują zdrowie

Ćwiczenia nie tylko pomagają uniknąć stresu, ale są także dobre dla ogólnego stanu zdrowia serca. Ponieważ ćwiczenia obniżają ciśnienie krwi. Według Heart Foundation już samo 10-minutowe spacery dziennie mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. „Mięśnie wzmocnione treningiem siłowym mogą stać się od dwudziestu do pięćdziesięciu procent silniejsze w przekroju poprzecznym” – mówi lekarz, profesor Martin Halle z Centrum Profilaktyki i Medycyny Sportowej na Uniwersytecie Technicznym w Monachium. Serce dzisiaj.

Trzy wskazówki dotyczące chorób serca

  • Redukcja stresu: Spojrzenie na stresującą sytuację z lotu ptaka i spojrzenie na stresującą sytuację z dystansu to skuteczny sposób na uniknięcie stresu i zapobieganie chorobom serca.
  • Aby ćwiczyć: Chodzenie zaledwie dziesięć minut dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Zdrowe odżywianie: Nadmiar soli, cukru, tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego przestrzeganie zdrowej diety jest niezbędne.
READ  12 czynników, które zmniejszają ryzyko demencji

Brak aktywności zwiększa ryzyko chorób serca i innych chorób: „Jeśli nie będziemy się wystarczająco ruszać, nie tylko bardzo szybko spadnie nasza wydajność i sprawność, ale także funkcje organizmu przejdą w stan hibernacji, jeśli będzie to trwało przez: bardzo długo, czyli przez wiele lat.” Komórki, tkanki i narządy ulegają trwałemu uszkodzeniu. Ekspert twierdzi: „Bez ćwiczeń organizm choruje”.

Świadome odżywianie zapobiega chorobom serca

W końcu warto też zwrócić uwagę na świadomą i zbilansowaną dietę. Długoterminowe ryzyko udaru zwiększa duże spożycie soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i rafinowanych węglowodanów.

Dlatego należy unikać słodyczy, produktów pszennych, tłustych potraw i dużej ilości mięsa. Zamiast tego jest przydatny owoc, warzywaPełne ziarna, chude białka i niskotłuszczowe produkty mleczne. Jeden też Diety wegetariańskie mogą mieć wyraźne zalety. Nawiasem mówiąc, badanie wykazało, że kawa może również zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

Jeśli monitorujesz poziom tłuszczu we krwi, możesz zmniejszyć ryzyko zawału serca o około 90 procent. (Prawo)

Continue Reading

Trending