Economy
Fashion Group ponownie ogłasza upadłość: wiele oddziałów jest na skraju zamknięcia
Kolejna niemiecka firma odzieżowa zbankrutowała. Wiele oddziałów grupy jest obecnie zamkniętych.
Zaledwie trzy lata temu firma odzieżowa Jerry’ego Webera musiała ratować się przed bankructwem za pomocą postępowania upadłościowego. Teraz znany producent odzieży z Halle w Westfalii znów przeżywa kryzys. W celu restrukturyzacji firma planuje znaczne cięcia w sieci oddziałów i redukcje zatrudnienia o nieznaną kwotę, poinformowała firma w środę.
„Projekt rewitalizacji jest niezbędną odpowiedzią na uwarunkowania zewnętrzne” – powiedziała Angelika Schindler-Obenhaus, prezes Gerry Weber International. Firma modowa została mocno dotknięta kryzysem związanym z koronawirusem i zmianami w zachowaniu klientów z powodu wysokiej inflacji i niskiej siły nabywczej. Po koronawirusie nie jest już możliwe prowadzenie wielu sklepów z zyskiem.
Jerry Weber: Po ponownej niewypłacalności sieć placówek osłabnie
Zdjęcie: Zdjęcie: Oliver Berg/Dr
Tym razem jednak firma modowa podąża drogą rzadko stosowaną w Niemczech w swoich wysiłkach restrukturyzacyjnych. Gerry Weber International AG złożyła wniosek do Sądu Okręgowego w Essen o wszczęcie postępowania na podstawie Ustawy ramowej o stabilizacji i restrukturyzacji przedsiębiorstw (StaRUG).
Celem akcji StaRUG jest umożliwienie przedsiębiorcom restrukturyzacji ich działalności bez konieczności przechodzenia przez postępowanie upadłościowe. „Częścią projektu będzie całkowita redukcja kapitału, co oznacza również, że akcje Jerry Weber International AG nie będą notowane na giełdzie” – czytamy w oświadczeniu.
Jednak i tym razem twórca mody nie mógł uniknąć postępowania upadłościowego. Gerry Weber Retail GmbH, w której niemiecka działalność detaliczna jest zintegrowana ze 149 sklepami i 28 sklepami, zostanie zrestrukturyzowana za pomocą postępowania upadłościowego w ramach samozarządzania.
Rekomendacja sklepu dla pralek
Constructa CWF14UT0/01 Biała
Źródło: BestCheck.de | Ceny zawierają podatek VAT plus koszty wysyłki
Liczba oddziałów dotkniętych zamknięciem pozostaje niejasna
Schindler Oppenhaus powiedział, że handel detaliczny powinien zostać ogólnie zreorganizowany. „Dlatego chcemy budować sieć oddziałów przyszłości. Bo mocno wierzymy w branżę. Jednocześnie już dziś musimy przetestować każdy metr kwadratowy powierzchni” – powiedział kierownik. Dodała, że do końca czerwca będzie wiadomo, które franczyzy mają przyszłość. Liczba sklepów, które muszą zostać zamknięte w ramach remontu, zależy również od chęci negocjacyjnej właściciela.
W jej słowach Gerry Weber chce w przyszłości skupić się na „zdrowym rdzeniu” i promować odnoszący sukcesy biznes hurtowy, e-commerce i biznes międzynarodowy. Dyrektor finansowy Florian Frank powiedział, że obszary te nie są zatem dotknięte działaniami restrukturyzacyjnymi. Dostarczalność pozostaje w pełni zapewniona, a operacje biznesowe nadal działają z pełnym potencjałem.
Jerry Weber nie jest sam ze swoimi obecnymi problemami. Wielu dostawców mody w Niemczech walczy obecnie o życie – w tym wiele znanych nazwisk. Ostatnia duża niemiecka sieć supermarketów, Galeria Karstadt Kaufhof, pod koniec ubiegłego roku szukała ratunku w środkach ochronnych. W marcu nastąpił kolejny sklep odzieżowy Peek & Cloppenburg KG Düsseldorf (P&C). Sprzedawca obuwia Görtz zrobił już ten krok we wrześniu. Rywal Renault musiał ogłosić bankructwo zaledwie kilka tygodni temu
Inni czytelnicy są również zainteresowani: Nie przegap żadnych wiadomości Po prostu naciśnij przycisk i Google Follow, aby nigdy nie przegapić żadnych wiadomości z CHIP.
Szybki przegląd wszystkich nowości CHIP
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
Economy
Czy kupujesz chleb w supermarkecie? Dlaczego to nie jest dobry pomysł?
Naciska
Niemcy kochają chleb powszedni. Ale produkty wytwarzane przemysłowo z supermarketów nie dorównują tradycyjnemu chlebowi piekarniczemu.
Niezależnie od tego, czy je się go na śniadanie z masłem i dżemem, czy z pysznym dodatkiem na kolację: chleb jest integralną częścią kuchni niemieckiej. Według Stowarzyszenia Badań Konsumenckich (GfK) w 2022 roku w niemieckich gospodarstwach domowych spożyto 1,65 mln ton chleba. To około 41,6 kilograma na gospodarstwo domowe. Zdecydowana większość nie może obejść się bez podstawowego pożywienia. Chleb jest obecnie często kupowany w supermarketach lub dyskontach, a nie w piekarni. Jest to praktyczne, ale niekoniecznie zdrowe.
Chleb z supermarketu: Nie ma porównania z chlebem z piekarni
Aby jak najszybciej zakończyć zakupy, wiele osób kupuje chleb i inne wypieki bezpośrednio w supermarkecie. Jest to wygodne i pozwala zaoszczędzić dodatkowej podróży do piekarni. Ponadto oferta na rabatach lub w sklepach piekarniczych jest znacznie tańsza. Jednak stacje piekarnicze Aldi, Lidl i Co nie mają sobie równych. Z tradycyjnymi piekarniami rzemieślniczymi.
Podczas gdy sieci supermarketów kładą duży nacisk na jakość, sieci supermarketów zazwyczaj skupiają się na ilości. Chleb nie jest wyrabiany ręcznie na miejscu, ale na linii montażowej w dużych przemysłowych halach piekarniczych. Z tego powodu często nazywany jest „chlebem przemysłowym”. „Główna różnica między stacjami piekarniczymi a piekarzami rzemieślniczymi polega na tym, że stacje piekarnicze wytwarzają kawałki ciasta przez strony trzecie, podczas gdy piekarze rzemieślnicy robią je sami” – wyjaśnia Daniel Schneider, dyrektor generalny ds. Centralne Stowarzyszenie Niemieckich Rzemieślników PiekarskichOdwracać Utopia.de.
Produkty docierają do supermarketu lub piekarni w postaci zamrożonej i na wpół upieczonej. Tutaj są wreszcie pieczone i sprzedawane. Półfabrykaty ciasta można podgrzać w piekarniku w dowolnym momencie, dlatego supermarkety często reklamują się, że całodobowo sprzedają „świeże” pieczywo lub bułki.
Dlatego chleb z supermarketu prosto z linii montażowej nie jest zdrowy
Chleb produkowany przemysłowo to przede wszystkim jedno: wydajność. Ciasto często przechowuje się tylko przez kilka godzin, ale w przypadku chleba rzemieślniczego może to zająć do 24 godzin. Długi czas odpoczynku sprawia, że chleb staje się bardziej strawny. Według Andreasa Duesenbacha, kierownika poradnictwa specjalistycznego w Richemont Bakery School, czas odpoczynku wpływa również na smak.
„Związane jest to z fermentacją, podczas której tworzą się aromaty. Drożdże i bakterie tworzą substancje cukrowe, które w procesie pieczenia nadają chlebowi silniejszy aromat” – wyjaśnia. SRF. Sam ekspert wyznaje następującą zasadę: „Osobiście kupuję tylko chleb, który leży przynajmniej cztery godziny”.
Wrażliwy żołądek? Winny może być chleb z supermarketu
Do chleba przemysłowego dodawane są dodatki i enzymy, które powodują szybszą fermentację drożdży. Może powodować problemy trawienne i bóle brzucha u osób wrażliwych, takich jak pacjenci z zespołem jelita drażliwego. W sumie do mieszanek piekarniczych dodaje się około 250 enzymów. Nie ma potrzeby wspominać o tym na liście składników. Dlatego tak trudno jest poznać wszystkie składniki sztucznego chleba.
Według raportu L Radia 7 Szczególnie problematyczne są tzw. FODMAPY. Są to węglowodany i alkohole cukrowe (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), które organizm może metabolizować jedynie w ograniczonym stopniu. Jeśli jesteś wrażliwy na FODMAP, powinieneś jeść chleb, którego ciasto było długo gotowane. Szczególnie chleb orkiszowy jest ogólnie dobrze tolerowany.
Nie chcesz przegapić żadnych przepisów i trików kuchennych? Kliknij tutaj, aby otrzymać interesujący newsletter od naszego partnera Merkur.de.
Liczba niemieckich piekarni rzemieślniczych spada
Konkurencja ze strony supermarketów, dyskontów i sklepów piekarniczych ma ogromny wpływ na tradycyjne piekarnie rzemieślnicze. Małe piekarnie nie są w stanie udźwignąć cen chleba produkowanego przemysłowo. Wiele z nich zostało w ostatnich latach zmuszonych do ogłoszenia upadłości lub całkowitego zamknięcia. Według Centralnego Stowarzyszenia Niemieckich Przemysłów Piekarskich liczba firm spadła z nieco poniżej 13 700 w 2012 r. do 9 600 w 2022 r.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
Economy
Austriacki Raiffeisenbank zrywa umowę z Rosją
Naciska
Aby zwrócić do kraju aktywa zamrożone na skutek sankcji, austriacki RBI planował zawrzeć umowę ze swoim rosyjskim oddziałem. Ale na razie nic z tego nie wynika.
WIEDEŃ – Austriacki Raiffeisen Bank International (RBI) odwołał planowane transakcje w Rosji. W ostatnich wymianach zdań z właściwymi władzami bank „nie otrzymał niezbędnej ulgi w celu realizacji planowanej transakcji” – poinformowała w środę w Wiedniu instytucja finansowa. W związku z tym bank ze względów ostrożności zdecydował się wstrzymać z transakcją. Bank Rezerw Indii chciał nabyć za pośrednictwem swojej rosyjskiej spółki zależnej 28,5 mln akcji austriackiej grupy budowlanej Strabag o wartości ponad 1 miliarda euro.
24,1 proc. udziałów w Strabagu posiadał rosyjski miliarder, który został objęty sankcjami w związku z rosyjskim atakiem na Ukrainę. Miliarder kilka tygodni temu sprzedał swoje akcje innemu inwestorowi nieobjętemu sankcjami. Dzięki tej transakcji Raiffeisen Bank miał nadzieję przenieść do Austrii część swoich miliardowych zysków, które zostały zamrożone w rosyjskiej spółce zależnej.
Niemieckie Ministerstwo Gospodarki analizowało transakcję
Ponieważ Strabag ma niemieckie spółki zależne, według źródeł rządowych niemieckie Federalne Ministerstwo Gospodarki rozpoczęło przegląd inwestycji.
Bank Rezerw Indii twierdzi, że od początku wojny na Ukrainie znacznie ograniczył swoją działalność w Rosji. Niezależnie od decyzji o anulowaniu planowanej transakcji Bank Rezerw Indii powtórzył w środę, że będzie w dalszym ciągu dążył do wydzielenia swojej rosyjskiej spółki zależnej. Bank Rezerw Indii znajduje się pod presją Europejskiego Banku Centralnego, który niedawno wezwał do ponownego znacznego ograniczenia działalności kredytowej Raiffeisen Bank w Rosji od połowy tego roku.(EPA, LF)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
Economy
Potencjalnie poważne obrażenia – dotyczy to dwóch typów obrażeń
Naciska
Producent przestrzega przed spożywaniem oferowanych przez niego wyrobów z pieczywa tostowego. Chleb może zawierać części plastikowe. Zdecydowanie odradza się spożywanie.
Frankfurt – Zachowaj ostrożność podczas jedzenia tostów. Obrońcy konsumentów ostrzegają obecnie przed dwoma dostępnymi rodzajami rabatów Lidla Został sprzedany. Konsumentom zdecydowanie zaleca się, aby go nie spożywali – podobnie jak w przypadku pilnego wycofania z rynku 16 rodzajów sera.
Wycofanie tostów z Lidla: ryzyko krwawienia wewnętrznego oraz obrażeń jamy ustnej i gardła
W szczególności są to produkty z chleba tostowego „Grafschafter Weizen Sandwich American Style, 750g” i „Grafschafter Whole Grain Sandwich American Style, 750g” holenderskiego producenta Bakkerij Holland. Dotyczy to dwóch pozycji ze wszystkimi datami preferencji do 21 maja 2024 r. włącznie.
Jako powód tego On pamięta Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności stwierdza, że nie można wykluczyć obecności obcych przedmiotów z tworzyw sztucznych w tostach. Przedmiotowe produkty były sprzedawane wyłącznie w sklepach Lidl w Nadrenii Północnej-Westfalii. Dlatego konsumenci powinni zachować ostrożność podczas jedzenia tostów. Fragmenty plastiku znalezione w jamie ustnej i gardle, a także wewnątrz ciała mogą prowadzić do obrażeń wewnętrznych lub krwawień.
twórca | Piekarnia Holenderska |
dystrybucja | Lidla |
produkty | Grafsheder Kanapka pszenna po amerykańsku, 750 gramów |
Grafsheder Kanapka pełnoziarnista w stylu amerykańskim, 750 gramów | |
Lepiej przed spotkaniem | Do 21 maja 2024 r |
Powód przypomnienia | Plastikowe ciała obce |
Dotknięty stan federalny | Nadrenia Północna-Westfalia |
Skontaktuj się z producentem | infobakkerijholland.nl |
Lidl wycofał już ze sprzedaży przedmiotowy towar. Można go zwrócić w dowolnym z oddziałów dyskontowych, a cena zakupu zostanie zwrócona.
Lidl wycofuje tosty ze sprzedaży: Liczba wycofań gwałtownie rośnie – najczęstszą przyczyną jest skażenie mikrobiologiczne
Od 2015 r. liczba wycofań gwałtownie wzrosła. Chociaż w 2015 r. wydano zaledwie 100 ostrzeżeń, w 2023 r. ich liczba wzrosła do 310. To pokazuje, że jedno Analiza przeprowadzona przez Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności. Najczęstszymi przyczynami wycofania produktów są obecność bakterii salmonelli lub grupy coli oraz obecność cząstek szkła, metalu lub plastiku.
Na przykład fragmenty szkła odkryto w fali Dunaju, a także w jednej W salami Edica znajdowały się niepożądane ciała obce.
Najczęstsze przyczyny ostrzeżeń w 2023 roku (Źródło: lebensmittelwarning.de):
- Skażenie mikrobiologiczne: 102
- Przekroczenia limitów: 55
- Zakazane składniki: 61
- Alergeny: 33
- Ciało obce: 46
- Inne: 13
Ochrona Konsumentów zaleca, aby konsumenci kontaktowali się z właściwym urzędem kontroli żywności w przypadku wykrycia w produkcie niepożądanych ciał obcych. Obowiązki są jednak odmiennie regulowane w różnych krajach związkowych. Dlatego zaleca się najpierw skontaktować się z lokalnym urzędem ds. zdrowia. Inną możliwością jest złożenie skargi bezpośrednio u producenta wadliwego produktu lub sprzedawcy.
Konsumenci, którzy po spożyciu produktu poczują się źle, powinni koniecznie zgłosić się do lekarza. Zgodnie z ogólną zasadą, przysługuje Ci prawo do odszkodowania lub rekompensaty tylko wtedy, gdy można udowodnić, że „choroba lub niepełnosprawność fizyczna faktycznie wynika z określonego produktu” – twierdzi Consumer Protection. (s)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech4 miesiące ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de