Connect with us

science

Badania: czy jest mniej innowacji?

Published

on

Badania: czy jest mniej innowacji?

Stan: 19.01.2023 13:03

Analiza artykułów eksperckich i patentów z ostatnich kilkudziesięciu lat wskazuje, że przełomowe odkrycia stają się w nauce rzadkością. Co się zmieniło? Jak sytuacja w Niemczech?

Pierwszy antybiotyk, wynalezienie Internetu, pierwsza chemioterapia – lista przełomowych odkryć ostatnich 120 lat jest długa. Wiele innowacji zmieniło świat. Ktoś powie, że właśnie takie pionierskie innowacje odpadają Badanie przeprowadzone przez czasopismo Nature.

Mniej przełomów we wszystkich dziedzinach

Z badań wynika, że ​​siła innowacyjna nauki znacznie się zmniejszyła. Tendencja, która była wielokrotnie wskazywana, ale teraz szeroko zakrojona analiza 45 milionów artykułów specjalistycznych i 3,9 miliona patentów ze wszystkich dziedzin nauki prowadzi do jasnego wniosku: odsetek przełomowych odkryć drastycznie spadł od 1945 do 2010 roku — choć więcej badań w ogóle. „Nie można oczekiwać, że wzmożony wysiłek badawczy doprowadzi do kolejnych przełomowych innowacji” – mówi historyk nauki Helmuth Trechler.

Wykorzystując wynik innowacyjności, zespół badawczy przeanalizował, czy badane prace potwierdziły poprzednie teorie, czy też sformułowały zupełnie nowe teorie. Wskaźnik innowacyjności artykułów technicznych spadł o 90 procent w latach 1945-2010, aw przypadku patentów o 78 procent od 1980 roku. Widać to również po użytych czasownikach. Zamiast „produkować” coraz częściej używa się terminu „ulepszyć”, a badacze się powtarzają.

„Odkryliśmy, że artykuły recenzowane i patentowe coraz bardziej zrywają z przeszłością i kierują naukę i technologię w nowych kierunkach” – napisali autorzy badania w komunikacie prasowym. Równocześnie jednak istnieje ogromne zapotrzebowanie na innowacje – w badaniach nad zmianami klimatycznymi czy np. w badaniach kosmicznych.

Młode zespoły badawcze pod presją

„Ogólnie rzecz biorąc, zespołom badawczym często brakuje odwagi” – mówi Marco Tamburini, historyk nauki i filozof z Uniwersytetu w Darmstadt. Młodzi naukowcy muszą dużo publikować i uzależniać swoje konkretne pytania badawcze od wniosków o dofinansowanie. W badaniu znaleziono węższe pytania w pracy badawczej. „Ale w przypadku naprawdę dużych innowacji ważna jest szersza wizja” — mówi Tamburini. Młodzi naukowcy potrzebują więcej czasu na kreatywność. Przede wszystkim należy oceniać jakość, a nie liczbę prac, jak postulują autorzy badania.

READ  Corona Stream: RKI ponownie zgłasza maksymalną wartość występowania — polityka

Krytyka procesu recenzji

Eksperci mogą jedynie spekulować na temat innych przyczyn spadku innowacyjności. Wiele innowacji, które są łatwe do znalezienia, mogło już zostać odkrytych. Jednak spadek innowacyjności we wszystkich dziedzinach nauki przeczy tej teorii.

Proces recenzji może również hamować innowacyjność, ponieważ oceniana jest praca naukowców z tej samej dziedziny, a wtedy nowe pomysły również stanowią konkurencję. „Przeciętnie artykuł naukowy jest recenzowany przez tylko trzech naukowców przed jego publikacją” — mówi historyk nauki Trechler.

Małe zespoły badawcze są bardziej skłonne do wprowadzania innowacji

W pracę indywidualną zaangażowane są coraz większe grupy doskonałości Mniejsze grupy badawcze mają większe szanse na dokonanie przełomowych odkryć. Jednak według historyka nauki Tamburiniego większe zespoły badawcze mają większe szanse na uzyskanie większych funduszy.

Jeśli w przyszłości zabraknie ważnych innowacji, ucierpieć może również gospodarka. Ale jak poważny jest upadek pionierskich badań? Według historyka nauki Trichlera, badań nie należy przeceniać. Metaanaliza zawiera również niedociągnięcia metodologiczne. Chociaż odsetek kierunków studiów zmniejszył się, ich bezwzględna liczba generalnie nie spadła, po prostu dlatego, że publikowanych jest coraz więcej. Kontrowersje budzi również obliczanie stopnia innowacyjności.

Czy wolne tempo jest problemem?

„Jesteśmy teraz bardziej w punkcie, w którym zbieramy to, co zasialiśmy” – wyjaśnia historyk nauki Trechler. Obecnie politycy przyspieszają tempo, zwłaszcza jeśli chodzi o przenoszenie się do praktyki. W szczególności biotechnologia wciąż ma duży potencjał.

Szczególnie Niemcy są w dobrej sytuacji, mówi Trechler: „Prawie jeden procent światowej populacji mieszka w Niemczech, ale mamy około dziesięciu procent działalności innowacyjnej”. W niektórych regionach sięga nawet 20 procent. Przykład: Jedenaście procent światowych patentów na technologie wodorowe pochodzi z Niemiec – lidera numer jeden w Unii Europejskiej.

Analiza badania trwa tylko do 2010 r., od tego czasu jest na pierwszym miejscu Bezpośrednia detekcja fal grawitacyjnych albo z pierwszym szczepionki mRNA Inne ważne przełomy. Historyk nauki Trechler ma kilka obaw: „W szczególności warunki dla innowacji są nadal bardzo dobre w Niemczech”.

READ  Microsoft z późnym startem w komputerach kwantowych

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Jakie produkty warto jeść często?

Published

on

Jakie produkty warto jeść często?
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Przeciwutleniacze są szczególnie cenne, ponieważ eliminują szkodliwe substancje w organizmie, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Witamina C i E należą do zmiataczy korzeni.

Jest to proces w organizmie, który zachodzi automatycznie i jest niezbędny: zanieczyszczenia (wolne rodniki) są stale rozkładane w wyniku procesów metabolicznych oraz pod wpływem czynników zewnętrznych szkodzących organizmowi, takich jak stres, promienie ultrafioletowe, palenie i spożycie alkoholu. Jeśli organizm nie jest już w stanie kompensować działania wolnych rodników, dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do uszkodzenia komórek lub ich funkcji.

Zdrowa dieta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu komórek. Jagody to prawdziwy superfood – najlepiej nieprzetworzony lub mrożony – i mogą znacząco przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia, np. skóry.

Jagoda kamczacka: Nowa jagoda energetyczna dostępna jest także w Niemczech

Swoim kształtem przypomina owoc dzikiej róży, a kolorem przypomina jagodę – jagoda kamczacka, zwana też jagodą miodową, wiśnią majową lub wiciokrzewem, pochodzi z Syberii. Coraz częściej uprawiana w Niemczech Zachwyca nie tylko słodko-kwaśnym smakiem. Te jagody są bogate w przeciwutleniające antocyjany, a także witaminy A, C i E.

Jedz regularnie jagody i utrzymuj swoje ciało w zdrowiu i świeżości

Jagody kamczackie czy jagody majowe zachwycają ciemną barwą, a dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym, takim jak przeciwutleniacze, potrafią wiązać wolne rodniki w organizmie. © Profesor25/Imago

Prawidłowe odżywianie i zdrowa żywność bogata w przeciwutleniacze i fitochemikalia mogą zmniejszyć uszkodzenia komórek organizmu. the Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) Zaleca dietę bogatą w warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, takie jak fitochemikalia. Witamina C, witamina E, witamina A, karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i pierwiastki śladowe, takie jak selen, mają działanie przeciwutleniające w organizmie.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Zwłaszcza truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czarne porzeczki i maliny są bogate w przeciwutleniacze dzięki zawartym w nich witaminom. Udowodniono, że wysoki procent witaminy C ogranicza powstawanie szkodliwych płytek w naczyniach, co jest uważane za czynnik ryzyka m.in. demencji i choroby Alzheimera. Jeden Zostań Wykazano, że regularne spożywanie truskawek może poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko utraty pamięci w starszym wieku. Polifenole zawarte w jagodach mogą wspomagać funkcjonowanie mózgu i sprzyjać tworzeniu nowych neuronów.

Borówki są również szczególnie bogate w wtórne substancje roślinne, takie jak antocyjany, które, jak wykazano, mają właściwości przeciwzapalne i chroniące komórki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, pyszne owoce pomagają spowolnić proces starzenia się skóry. Naukowcy podkreślają, że przestrzeganie zdrowej diety bogatej w przeciwutleniacze może również zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

READ  Microsoft z późnym startem w komputerach kwantowych
Continue Reading

science

Asteroida Apophis zmierza w stronę Ziemi

Published

on

Asteroida Apophis zmierza w stronę Ziemi
Kultowy obraz © istockphoto/dima_zel

Jeśli wkrótce spojrzysz w nocne niebo, przy odrobinie szczęścia, będziesz w stanie zauważyć coś naprawdę niesamowitego. Ponieważ asteroida „Apophis” pędzi w stronę Ziemi. Tutaj można dowiedzieć się więcej o niesamowitym spektaklu.

Kosmos jest prawdopodobnie jedną z największych (i ostatnich) tajemnic w historii ludzkości. Każdy, kto patrzy w nocne niebo i obserwuje wiele milionów gwiazd, nie jest w stanie wyobrazić sobie, co mogłoby się dziać na innych planetach oddalonych o miliardy kilometrów. Jeszcze bardziej ekscytująca jest wiadomość, że w stronę Ziemi zmierza asteroida Apophis – i można ją zobaczyć nawet gołym okiem.

To jest obecnie znane

Naukowcy i badacze ogłosili w mediach, że asteroida zwana „Apophis” zmierza w stronę Ziemi. Najpóźniej do 2029 roku ogromny kawałek skały będzie tak blisko, że będzie można go wyraźnie zobaczyć. Z tego powodu obecnie pracujemy nad satelitą, który pomoże badać przelatującą asteroidę. Ale gołym okiem widać też, jak asteroida Apophis pędzi w stronę Ziemi. Można go łatwo rozpoznać jako mały punkt świetlny na ciemnym niebie.

Na szczęście wykluczono wpływ na ziemię. Ponieważ średnica Apophis wynosi około 340 metrów, wpływ będzie bardziej niż niszczycielski dla ludzi. Krater powstały w wyniku samego uderzenia miałby średnicę jednego kilometra. Naukowcy ogłosili to teraz w mediach.

W tym dniu warto spojrzeć w gwiazdy

Jeśli chcesz zobaczyć asteroidę „Apophis” pędzącą w stronę Ziemi, powinieneś spróbować spojrzeć w nocne niebo wieczorem 13 kwietnia 2029 roku. Według obliczeń naukowców będzie ona wówczas oddalona o niecałe 31 750 kilometrów – czyli bardzo dużo blisko asteroidy – i będzie latać wzdłuż Ziemi z prędkością 7,4 km na sekundę. Dzięki temu łatwo go rozpoznać. Podstawowym warunkiem jest oczywiście to, że w danym dniu nie ma zachmurzenia przesłaniającego widok gwiazd.

Continue Reading

science

Sukces w odchudzaniu, zdrowe jelita i promocja zdrowia

Published

on

Sukces w odchudzaniu, zdrowe jelita i promocja zdrowia

Łuski babki płesznik są idealne na odchudzanie! Są bogate w błonnik i stymulują proces trawienia. Łuski babki płesznik to jeden z najbardziej niedocenianych produktów typu superfood, mimo że maleńkie nasionka skrywają w sobie moc korzystną dla naszego zdrowia. Wszystko, co musisz wiedzieć o składnikach, ogólnym działaniu, sposobie zażywania i możliwych skutkach ubocznych, znajdziesz tutaj.

W klipie: Ten napój może również tłumić apetyt

Czym właściwie są łuski psyllium?

To są łuski psyllium Łuski nasion babki jajowatejktóry należy do rodziny Rodzina bananów usłyszał. Roślina ma wiele nazw i jest również znana jako „indyjski babka płesznik” lub „indyjski banan”, ponieważ rośnie w Indiach. Ale można go również spotkać w Afganistanie i Afryce Północnej. Łuski psyllium uważane są za… Dostawca włókien naturalnych.

Jakie korzyści zdrowotne mają łuski psyllium?

Łuski psyllium to: Skuteczna pomoc w odchudzaniu A także prezentacja Inne korzyści zdrowotne:

  1. Dobra zdolność pęcznienia: To, co wyróżnia łuskę psyllium, to jej wysoka zawartość Klej. Substancje śluzowe są substancjami spęczniałymi. Dlatego łuska babki płesznik bardzo dobrze wiąże wodę – ponad 40-krotność własnej masy. W ten sposób podwajają swoją wielkość. Dzięki temu wypełnia żołądek i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zwiększa także objętość jelit, dzięki czemu wspomaga regularne wypróżnienia.
  2. Bogaty w składniki odżywcze: Łuski psyllium zawierają dużo BłonnikCo pozytywnie wpływa na proces trawienia. Pobudzają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Ponieważ zawiera dużo wody, pomaga również w leczeniu biegunki. Większość niestrawionego błonnika jest wydalana. Jednak jego część jest rozkładana przez bakterie jelitowe i przyczynia się do utrzymania zdrowej flory jelitowej, co ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Z naszego artykułu na temat budowania flory jelitowej dowiesz się, dlaczego zdrowa flora jelitowa jest ważna i jakie pokarmy promują dobre bakterie jelitowe. Nasiona psyllium są nie tylko bogate w błonnik, ale także zawierają flawonoidy. Te fitochemikalia, które są tzw Przeciwutleniacze Funkcja, wspierająca organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.
  3. Tarcza ochronna jelit: Łuski babki płesznik uwalniają śluz do przewodu pokarmowego, ponieważ ich zewnętrzna warstwa składa się z długołańcuchowych cząsteczek cukru Cukry, jest zbudowany. Po kontakcie z cieczą tworzą żelową konsystencję. Żele te nie tylko ulegają znacznemu rozkładowi w jelitach, ale także działają jako warstwa ochronna dla podrażnionych i zapalnych obszarów przewodu pokarmowego. Również interesujące: Zdrowe jelita – tego rodzaju pieczywo bardzo pomaga przy problemach jelitowych.
  4. Łuski psyllium mogą Niski poziom cholesterolu. Udowodniło to irańskie badanie przeprowadzone w 2018 roku, w którym osoby chore na cukrzycę typu 2 przyjmowały dwa razy dziennie po dziesięć gramów łuski babki płesznik. Łuski babki płesznik wiążą cholesterol zanim dostanie się on do krwi. Następnie usuwany jest nadmiar cholesterolu. Łuska babki płesznik wiąże również kwasy żółciowe w jelitach, więc organizm musi wytwarzać nowy kwas żółciowy. Do tego celu niezbędny jest cholesterol. Przetwarza cholesterol w kwasy żółciowe i w ten sposób obniża poziom cholesterolu.
  5. Utrata masy ciała: Łuski psyllium pomagają schudnąć, ponieważ zawierają niewiele kalorii, szybko dają poczucie sytości i są bogate w błonnik. Zmniejsza to uczucie głodu i zmniejsza spożycie kalorii. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak łuski psyllium pomagają organizmowi schudnąć.

Łuski babki płesznik mogą pomóc Ci schudnąć

Łuski psyllium to: Naturalny środek tłumiący apetyt Dlatego może pomóc Ci schudnąć. Ale jak dokładnie one działają?

  • Masz łuski psyllium Prawie żadnych kaloriiPonieważ składa się głównie z błonnika. Jak opisano powyżej, błonnik jest wydalany głównie w postaci niestrawionej. Dlatego organizm nie wchłania większości kalorii z łusek babki płesznik.
  • Łuski psyllium Wzmocnienie uczucia pełności. Ponieważ peelingi mają silną zdolność pęcznienia, w żołądku tworzy się gęsty żel i czujesz się pełny. W ten sposób unikniesz spożywania bardzo dużych posiłków i zaoszczędzisz kalorie.
  • Łuski psyllium są trawienny. Dzięki zdolności pęcznienia wiążą wodę, stymulując tym samym pracę jelit. Oznacza to również, że wiele produktów przemiany materii jest łatwiej usuwanych z organizmu. Dlatego łuska psyllium jest często częścią oczyszczania jelit.
  • Łuski psyllium Regulacja poziomu cukru we krwiZapewniając, że mniej cukru zostanie wchłonięte z jelit. To przeciwdziała pragnieniom.

Chcesz wiedzieć, jakie inne produkty spożywcze pomagają Ci schudnąć? Następnie przeczytaj nasze artykuły na tematy „Schudnij z octem jabłkowym”, „Schudnij z wodą cytrynową” i „Dieta cytrynowa”.

Na filmie: Jak zdrowe są łuski psyllium?

Treści te pochodzą od dostawców zewnętrznych, takich jak Facebook, Instagram lub YouTube. Włącz spersonalizowane reklamy i treści, a także dostawców spoza standardu CMP, aby wyświetlać te treści.

Jak prawidłowo przyjmować łuski psyllium: Na to należy zwrócić uwagę

O Najlepszy możliwy efekt Aby uzyskać najlepsze rezultaty z łusek psyllium, należy pamiętać o kilku kwestiach. Oto punkty literowe.

Jaki jest właściwy czas na spożywanie łusek psyllium?

Łuski psyllium można przyjmować o każdej porze dnia, jednak zaleca się przyjmowanie ok 30 do 60 minut przed posiłkiem Trwa. Co prowadzi do wzdęć żołądka i zwiększonego uczucia pełności. Łuski psyllium można również spożywać dwie godziny po przekąsce. Ale działają lepiej Rano na czczo I z dużą ilością wody. Najlepiej nie brać go tuż przed snem, bo w nocy nie będzie się oczywiście pić wody. Jednak łuska psyllium może rozwinąć swoje pełne działanie tylko wtedy, gdy zapewnisz organizmowi wystarczającą ilość wody.

READ  Corona Stream: RKI ponownie zgłasza maksymalną wartość występowania — polityka

To jest właściwa dawka łuski psyllium

Najlepiej zacząć od małej dawki, a następnie powoli ją zwiększać, aż organizm się przystosuje Błonnik Przyzwyczaić się do tego. Zacznij od jednego Pół łyżeczki proszku z łuski psyllium dziennie Stopniowo zwiększaj ilość Do jednej łyżeczki dwa razy dziennie. Jak już wspomnieliśmy, istotna jest także odpowiednia podaż płynów, gdyż łuska babki płesznik wiąże duże ilości wody. Najlepiej wymieszać proszek z łuski psyllium w dużej szklance wody i natychmiast wypić. Pamiętaj, aby pić dużo płynów w ciągu dnia.

Czy można codziennie jeść łuskę babki płesznik?

W zasadzie nie ma nic złego w codziennym przyjmowaniu łusek psyllium. Ważne jest jednak przestrzeganie dawkowania Wystarczająco wody I pij inne płyny, aby uniknąć zaparć. Jeśli masz wcześniej istniejące choroby, najlepiej omówić długoterminowe stosowanie łuski babki płesznik z lekarzem.

Tyle kalorii zawiera łuska psyllium

100 gramów łuski psyllium zawiera około 213 kalorii. Może się to wydawać dużo, ale dzieje się tak dlatego, że błonnik zawiera dwie kalorie na gram. Jak opisano powyżej, błonnik jest wydalany głównie w postaci niestrawionej, przez co kalorie nie są w dużym stopniu wchłaniane przez organizm. Należy jednak pamiętać, że sama łuska psyllium nie zastępuje zbilansowanej diety Nie jest to cudowny lek na odchudzanie Jesteśmy. Jeśli chcesz schudnąć, ważne jest prowadzenie zdrowego stylu życia, dużej ilości ćwiczeń, spożywania pokarmów bogatych w błonnik oraz wystarczającej ilości snu i odpoczynku.

Jakie są możliwe skutki uboczne, które mogą wystąpić podczas przyjmowania łusek psyllium?

Ogólnie rzecz biorąc, łuski babki płesznik są dobrze tolerowane i rzadko powodują skutki uboczne. Jeśli nie połkniesz łuski psyllium lub proszku łuski psyllium z wystarczającą ilością wody, może to prowadzić do: obrzęk, trzymać A nawet do jednego Niedrożność jelit Przychodzić. W żadnym wypadku nie należy przyjmować łusek lub proszku babki płesznik całkowicie suchej, tj. bez płynu, ponieważ mogą… Przełyk jest sklejony I blisko. W najgorszym przypadku możesz się udusić. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne. Każdy, kto ma alergię na inne rośliny strączkowe, powinien zachować ostrożność i w razie potrzeby sięgnąć po inne źródło błonnika. Jeżeli zażywasz leki np. na tarczycę, przed zażyciem babki płesznik skonsultuj się ze specjalistą, gdyż mogą wystąpić interakcje. Ogólnie rzecz biorąc, przyjmuj łuski psyllium co najmniej jedną lub dwie godziny poza przyjmowaniem leków.

READ  Dlaczego księżyc w pełni czasami wydaje się ogromny na niebie?

Psyllium (jako całość) czy łuska psyllium na odchudzanie, czy to robi różnicę?

Całe nasiona babki płesznik mają niższą zawartość błonnika i wyższą zawartość białka w porównaniu do łuski babki płesznik. Śluz, który wspomaga trawienie, występuje zwłaszcza w muszlach. Dlatego jego działanie na jelita jest silniejsze. Jeśli chcesz schudnąć, wybierz łuski psyllium, które są bogate w błonnik.

To także interesujące:

Continue Reading

Trending