Connect with us

science

Udar: Ci, którzy piją dużo mleka, mogą mieć większe ryzyko udaru

Published

on

Udar: Ci, którzy piją dużo mleka, mogą mieć większe ryzyko udaru

Produkty mleczne dostarczają naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Jednocześnie ma wpływ na zdrowie serca. W zależności od produktu mogą być dodatnie lub ujemne.

Niezależnie od tego, czy chodzi o masło, mleko czy ser: produkty mleczne są częścią codziennego menu wielu osób. Pokarmy mogą mieć bardzo różny wpływ na zdrowie serca. Na przykład niektóre mogą zmniejszyć ryzyko udaru, podczas gdy inne je zwiększają. Wyniki badania obserwacyjnego przeprowadzonego przez norweskich naukowców pokazują, które produkty wywierają wpływ.

Udar: Wyższe spożycie mleka wiąże się ze zwiększonym ryzykiem

W badaniu obserwacyjnym naukowcy zbadali wpływ mleka i produktów mlecznych na ryzyko udaru mózgu.

© Alex9500 / IMAGO

Produkty mleczne same w sobie nie są złe, wręcz przeciwnie: mają wiele pozytywnych właściwości, ponieważ dostarczają organizmowi witamin, minerałów, wapnia i białka. Jednak ich wpływ na zdrowie serca może być inny, a nawet przeciwny. Jest w dzienniku handlowym Europejski Dziennik Kardiologii Prewencyjnej opublikowany nauka Naukowcy zapytali ludzi, jak często spożywają określone pokarmy. Jednak respondenci byli pacjentami ze stabilną dusznicą bolesną – uciskiem w klatce piersiowej, gdzie objawy pojawiają się tylko pod wpływem stresu – co oznacza, że ​​wyników nie można łatwo ekstrapolować na inne grupy ludzi. Jednak osoby, które już mają problemy z sercem, powinny przyjrzeć się bliżej swojej diecie.

Większość uczestników (80 procent) stanowili mężczyźni, ze średnią wieku 61,8 lat. Oprócz choroby niedokrwiennej serca 47 procent ankietowanych miało nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi), 31 procent miało cukrzycę, a 29 procent osób paliło papierosy. Ponadto większość przyjmowanych leków to: kwas acetylosalicylowy (90 proc.), statyny (90 proc.), beta-adrenolityki (77 proc.). Główny autor Vegard Lissen z Centrum Żywienia Uniwersytetu w Bergen i Oddziału Kardiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Holandii wyjaśnił portalowi specjalistycznemu MedscapeNabiał to „bardzo niejednorodna grupa żywności”, którą należy rozpatrywać indywidualnie, a nie łącznie.

READ  Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych - nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Niczego nie przegap: w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de znajdziesz wszystko, co dotyczy zdrowia.

Udar mózgu: Badanie wykazało, że wysokie spożycie produktów mlecznych zwiększa ryzyko udaru mózgu i śmierci

Dlatego badacz nie tylko chciałby, aby przyszłe badania oceniały produkty mleczne indywidualnie, a nie łącznie, ale także rozdzielał żywność we własnych badaniach. Wyniki pokazały, że większe spożycie mleka i produktów mlecznych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu i zwiększoną śmiertelnością. Z drugiej strony spożywanie masła wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca, a ser ma pozytywny wpływ na ryzyko wystąpienia ostrego zawału mięśnia sercowego. Nawiasem mówiąc, ser może również pomóc schudnąć, do czego szczególnie nadaje się odmiana francuska.

Qi Sun, profesor żywienia i epidemiologii w Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, również opowiada się za oceną poszczególnych rodzajów żywności. Na przykład spożywanie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i chorób serca. Codzienne jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Lesne podkreśliła również, że badanie ma charakter obserwacyjny. Dlatego lekarze nie powinni zmieniać swoich zaleceń wyłącznie na podstawie tych wyników. Wszystko zależy od dawki i zdrowego stylu życia ze zbilansowaną dietą i wystarczającą ilością ćwiczeń.

Unikaj udaru mózgu: Załaduj żywność, taką jak szpinak, orzechy, czosnek, cebula, jabłka i jagody.

Orzechy spowalniają twardnienie tętnic. Zawierają błonnik, magnez, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze – czyli składniki, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Szczególnie migdały, orzechy laskowe i orzeszki ziemne zawierają dużo witaminy E, która zapobiega wchłanianiu szkodliwych cząsteczek tłuszczu do krwi, a tym samym chroni przed miażdżycą. (Obraz ikony) © Achim Sass / Imago
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, który zapobiega miażdżycy.
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, który zapobiega miażdżycy. Jest bogaty w witaminę D i E, które pomagają zapobiegać wchłanianiu szkodliwego cholesterolu LDL, co powoduje mniejsze gromadzenie się i zwężenie tętnic. (Obraz ikony) © Vitalina-Rybakova / Imago
Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi i szkodliwy cholesterol we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Według „Niemieckiej Fundacji Serca” wykazano, że oliwa z oliwek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, co również zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i miażdżycy. Wykazano, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. (Obraz ikony) © Panthermedia / Imago
Cebula i czosnek działają jak naturalne środki czyszczące naczynia, ponieważ zawarte w nich oleje zapobiegają stwardnieniu tętnic.
Cebula i czosnek nie tylko nadają naszym potrawom niezbędną siłę, ale także działają jak naturalne oczyszczacze naczynek, ponieważ zawarte w nich oleje zapobiegają miażdżycy. W szczególności czosnek może zachować zdrowe serce: bulwa stymuluje produkcję azotu w organizmie, poprawiając w ten sposób elastyczność i elastyczność tętnic. (Obraz ikony) © Obrazy YAY / Imago
Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w łososiach hodowlanych i dzikich zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i stwardnieniu tętnic.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiach hodowlanych i dzikich zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic. (Obraz ikony) © foodandmore / Imago
Awokado zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które utrzymują elastyczność komórek i zapobiegają zatykaniu tętnic.
Według Medical Tribune jedzenie awokado zmniejsza ilość szkodliwych lipoprotein. Awokado zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które utrzymują elastyczność komórek i zapobiegają zatykaniu tętnic. Więc częściej dodawaj guacamole do swojej listy, meksykański dip z awokado, który jest również popularny w tym kraju. (Obraz ikony) © Artjazz / Imago
Szczególnie jabłka Red Delicious czy Granny Smith zawierają tzw. procyjanidyny, które zapobiegają zakrzepom krwi i stwardnieniu tętnic.
W szczególności jabłka Red Delicious lub Granny Smith zawierają tak zwane procyjanidyny. Są to substancje, które mają zdolność zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi. Ponadto mogą również utrzymywać tętnice elastyczne i mocne. (Obraz ikony) © Westend61 / Imago
W szczególności czerwony grejpfrut może obniżyć wysoki poziom lipidów we krwi, co stanowi wysokie ryzyko rozwoju miażdżycy.
Grejpfrut jest nie tylko bogaty w witaminę C, ale także pomaga w utracie wagi. Ponadto izraelscy naukowcy odkryli, że w szczególności czerwony grejpfrut może mieć pozytywny wpływ na podwyższony poziom lipidów we krwi. Według „Deutsche Apotheker Zeitung” wysoki poziom lipidów we krwi stwarza wysokie ryzyko rozwoju miażdżycy. (Obraz ikony) © Lupo Ivanco / Imago
Uważa się, że antocyjany obecne w jagodach utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym chronią je przed miażdżycą.
Jagody to zawsze dobry wybór jako deser lub przekąska – przede wszystkim dlatego, że drugorzędne substancje roślinne, tzw. flawonoidy, neutralizują wolne rodniki w organizmie. Mówi się, że antocyjany, aktywne składniki jagód, zwalczają stany zapalne w organizmie, utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym chronią przed miażdżycą. (Obraz ikony) © Larissa Veronesi / Imago
Zielona herbata zawiera procyjanidynę, która zwiększa elastyczność tętnic.
Podobnie jak jabłka, zielona herbata zawiera również procyjanidyny, które zwiększają elastyczność tętnic i pomagają transportować tlen i składniki odżywcze do tkanek, mięśni i narządów. (Obraz ikony) © Panthermedia / Imago

Ten artykuł zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnozy, leczenia ani przyjmowania leków. W żaden sposób nie zastępuje wizyty u lekarza. Niestety nasi redaktorzy nie mogą odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące obrazów klinicznych.

Obraz listy reguł: © Alex9500 / IMAGO

READ  Ekscytujące odkrycie Marsa – NASA świętuje: „Nie możesz ukryć tego dowodu”
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

„Kosmiczny błąd” – zespół badawczy proponuje zmiany w teorii względności Einsteina

Published

on

„Kosmiczny błąd” – zespół badawczy proponuje zmiany w teorii względności Einsteina
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Jeśli spojrzymy na wszechświat oddalony o miliardy lat świetlnych, grawitacja słabnie o około jeden procent. (Zdjęcie pliku) © Imago/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA/Obrazy na okładce

Na poziomie kosmologicznym ogólna teoria względności Einsteina nie wydaje się całkowicie poprawna. Zespół badawczy ma rozwiązanie „kosmicznego błędu”

Monachium – W 1915 roku Albert Einstein przedstawił swoją ogólną teorię względności, która obowiązuje do dziś. Przykładowo bardzo dokładnie przewidział wygląd czarnych dziur, a pierwszy obraz czarnej dziury potwierdził tę teorię. Istnienie tak zwanych soczewek grawitacyjnych – masywnych obiektów we wszechświecie, które działają jak szkło powiększające dla obiektów znajdujących się za nimi – również potwierdziło teorię względności.

„Ten model grawitacji był ważny we wszystkim, od teorii Wielkiego Wybuchu po obrazowanie czarnych dziur” – mówi Robin Wen z Uniwersytetu Waterloo w Kanadzie. Badacz kontynuuje: „Kiedy jednak próbujemy zrozumieć grawitację na poziomie kosmicznym, na poziomie gromad galaktyk i poza nią, napotykamy wyraźne sprzeczności z przewidywaniami ogólnej teorii względności”. „To tak, jakby sama grawitacja nie pasowała już do teorii Einsteina”.

„Błąd kosmiczny”: na dużych dystansach grawitacja słabnie o jeden procent

Według Wayne’a zjawisko to nazywa się „błądem kosmicznym”. „Grawitacja słabnie o około jeden procent, jeśli chodzi o odległości miliardów lat świetlnych”. Od ponad 20 lat fizyka i astronomia próbują opracować modele matematyczne, które mogłyby wyjaśnić te rozbieżności w teorii względności. Wygląda na to, że Wen we współpracy z zespołem badawczym udało się opracować taki model. To była praca W czasopiśmie specjalistycznym Journal of Cosmology i Astrofizyki Cząstek opublikowany.

„Niemal sto lat temu astronomowie odkryli, że nasz Wszechświat się rozszerza” – mówi współautor Niash Afshordi w jednym z artykułów. ogłoszenie. „Im dalej znajdują się galaktyki, tym szybciej się poruszają, aż do punktu, w którym wydaje się, że poruszają się z prędkością bliską prędkości światła, czyli maksymalnej, na jaką pozwala teoria Einsteina. Nasze wyniki sugerują, że teoria Einsteina może być nieadekwatna w tych skalach.

READ  Zjawisko El Niño w ciągu najbliższych kilku miesięcy odnotuje rekordowe temperatury - Przyroda

Zespół badawczy modyfikuje i rozszerza teorię względności Einsteina

Nowy model „błądu kosmologicznego” modyfikuje i rozszerza wzory matematyczne Einsteina, dzięki czemu rozbieżności w niektórych pomiarach kosmologicznych zostają wyeliminowane bez wpływu na roboczą część ogólnej teorii względności. „Potraktuj to jak przypis do teorii Einsteina” – zauważa Wynn. „Kiedy osiągniesz skalę kosmiczną, obowiązują inne warunki”.

Inny badacz Afshordi jest pewien, że ten nowy model może być pierwszą wskazówką do kosmicznej układanki, którą dopiero zaczynamy rozwikłać w przestrzeni i czasie. (niezapłacony rachunek)

Continue Reading

science

Dzieje się co 221 lat – „Nikt już tego nie doświadczy”

Published

on

Dzieje się co 221 lat – „Nikt już tego nie doświadczy”
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Ekspert twierdzi, że nikt przy życiu nie mógłby ponownie zetknąć się z tym zjawiskiem: rozpoczęła się niezwykła zaraza, która pojawia się tylko raz na 221 lat.

Waszyngton – Zjawisko, które w tej łącznej formie występuje tylko co 221 lat, jest obecnie przedmiotem zainteresowania nie tylko nauki. Miliony ludzi w Stanach Zjednoczonych również muszą sobie z tym poradzić, czy tego chcą, czy nie. Wiele osób cierpi z powodu obrzydliwego widoku lub po prostu z powodu hałasu. Inni są jednak zaintrygowani.

Mówimy o brutalnej epidemii cykad. Zwierzęta te są głośne, pobudzone seksualnie i wędrują po lasach i podmiejskich parkach USA przez około miesiąc. Obecnie niezliczone cykady wypełzają z ziemi, gdzie przez lata żyły jako larwy. W tym roku po raz pierwszy od 1803 roku zbiegają się dwa wydarzenia: cykady, które pojawiają się tylko co 17 lat, i te, które wyłaniają się z Ziemi w rytmie 13-letnim.

Cykady w USA: dlaczego zawsze pojawiają się w określonych odstępach czasu?

Na całym świecie występuje ponad 3000 gatunków cykad. Małe owady spędzają większość swojego życia jako larwy w glebie. Dopiero gdy osiągną pełną dojrzałość, wychodzą na powierzchnię ziemi, aby się kopulować. W przypadku wielu gatunków cykad dzieje się to co roku, a w przypadku innych tylko co 13 lub 17 lat. Naukowcy od dawna zastanawiają się, dlaczego cykady pojawiają się w tak pierwotnych skalach czasowych, ale nie ma jasnego, ewolucyjnego wyjaśnienia biologicznego.

Entomolog Zoe Getman-Pickering również jest zdumiona Lustro-Wywiad – Wyjaśnia, jakie możliwe metody istnieją w nauce. „Jedna z teorii głosi, że cykady ewoluowały podczas epok lodowcowych. W tym czasie rośliny, które przetrwały, rosły bardzo powoli. Dlatego cykady wyewoluowały w bardzo powolny sposób” – mówi ekspert. „Inna teoria opiera się na ich ogromnej liczbie. Gdyby miliard cykad wysysało soki z drzew, mogłoby to je uszkodzić. Ale jeśli drzewo umrze, cykada też umrze. Musisz więc wyssać wystarczającą ilość soku, aby drzewo urosło, ale go nie zabiło. Stąd powolny wzrost.”

READ  Ekscytujące odkrycie Marsa – NASA świętuje: „Nie możesz ukryć tego dowodu”

Scenie towarzyszy ogłuszający dźwięk licznych samców cykad gotowych do kopulacji. „Otrzymano kilka telefonów w związku z hałasem w powietrzu, który przypomina syrenę, wycie lub huk” – poinformowało niedawno na Facebooku biuro szeryfa z Newberry w Południowej Karolinie.

Cykady w USA: Robią niesamowity hałas – „Niech znikną”

Robi się naprawdę głośno! „Na obszarach o większym zagęszczeniu, kiedy wszystkie samce ćwierkają w tym samym czasie, dźwięk może osiągnąć 110 decybeli, czyli blisko poziomu hałasu turbiny lotniczej” – mówi entomolog Floyd Shockley z Smithsonian Natural History Museum w Waszyngtonie . Do Niemieckiej Agencji Informacyjnej. „Kiedy przebywam w obszarze o dużym stężeniu cykad, często używam zatyczek do uszu, ponieważ jest to poziom bliski uszkodzeniu słuchu”. Eksperci porównali ćwierkanie męskiej cykady do hałasu kosiarki lub motocykla.

„Niech te cykady odejdą” – napisał na X jeden z użytkowników na temat filmu, którego autentyczności nie udało się potwierdzić. „Obecnie jest głośniej niż na koncercie rockowym”. Inne niepotwierdzone nagrania również pokazują dużą liczbę zwierząt. „Tutaj cykada! Wow!”, Mówi o tym:

Badacz Shockley potwierdza, że ​​ten rok jest szczególnie ważny, ponieważ niemal w tym samym czasie wystąpią dwa ogromne roje. Ta kombinacja, w tym niewielkie nakładanie się geograficzne rojów, miała miejsce po raz ostatni 221 lat temu, w 1803 roku. „Nikt żyjący dzisiaj nie doświadczyłby tego ponownie” – twierdzi.

Kolejne pokolenia tzw. Potomstwa XIX i Potomstwa XIII wyklują się odpowiednio w 2037 i 2041 roku. Ale kolekcja 2024 jest bardzo nietypowa. Największy rój cykad występujący okresowo, tzw. lęg dziewiętnasty (Rz 19), hibernuje pod ziemią przez 13 lat, a lęg trzynasty (13) do 17 lat. W tym czasie George W. Bush był jeszcze prezydentem Stanów Zjednoczonych Ameryki, a rok 2007 był także rokiem, w którym na rynek trafił pierwszy iPhone.

Oczekuje się, że w Stanach Zjednoczonych pojawi się ponad bilion cykad

Ekspert Shockley zakłada, że ​​w okresie od kwietnia do czerwca w siedemnastu dotkniętych stanach USA prawdopodobnie wylęgnie się ponad bilion cykad, czyli ponad 1000 miliardów. „Z pewnością będzie to więcej niż bilion, a może kilka bilionów”. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut również spodziewają się, że w tym roku pojawi się kilka bilionów cykad. Owady osiedlają się przede wszystkim na terenach leśnych, a nie na polach uprawnych i miejskich terenach zielonych. Jeśli założymy, że istnieje około biliona cykad i połączymy razem owady o długości od 2 do 3 centymetrów, w rezultacie otrzymamy łańcuch niemal nieskończony. „Pojazd dotrze na Księżyc i z powrotem wiele razy” – szacuje Shockley.

READ  Obserwacja zderzenia meteorów: naukowcy NASA doświadczają niespodzianki Marsa

„Kiedy wychodzą, pojawiają się w dużych ilościach” – mówi entomolog Gene Kritsky z Mount St. Joseph University. Opracował aplikację safari cykadami, która pomaga naukowcom-amatorom wnieść wkład w lepsze badania nad owadami czerwonookimi. Kritsky wyjaśnia również atrakcyjność cykad faktem, że ludzie często dokładnie pamiętają, jak wcześniej pojawiały się w stadach, i kojarzą je z osobistymi wspomnieniami.

Poza tym miło jest widzieć, jak przewidywania się sprawdzają. „Na tym polega istota nauki: stawia się hipotezę, która prowadzi do przewidywań” – mówi entomolog. Jeśli te przewidywania się spełnią, będzie to „cenna rzecz w czasach, gdy niektórzy ludzie myślą, że mogą ignorować naukę”.

Cykady w USA: „Sama liczba piskląt to strategia przetrwania”

Biolog John Lyell z George Washington University wyjaśnia fakt, że cykady pojawiają się w ogromnych stadach, ponieważ pojedyncze zwierzęta są praktycznie bezbronne i łatwym łupem dla ptaków, żółwi, szopów i innych drapieżników. Tak też wyjaśnia to ekspert Getman Pickering Lustro: „Ogromny rozmiar, do jakiego się wykluwają, jest strategią przetrwania cykady. W takich masach nie mogą być zjedzone przez ptaki, wiewiórki, psy ani szopy.

Co kilka lat w Stanach Zjednoczonych ma miejsce biologiczny spektakl: miliardy cykad wypełzają z ziemi. © Caroline Caster/AP/DPA

Leal i jego współpracownicy opublikowali niedawno w czasopiśmie Science badanie dotyczące wpływu rojów cykad na ekosystem. W 2021 roku pojawienie się Brooda Ponieważ ptaki lubią do syta cykady, które pojawiają się w dużych ilościach, pozostaje więcej gąsienic. To z kolei doprowadziło do zjadania przez gąsienice większej liczby pąków dębu.

Inne nowe badania wykazały, że dęby produkują szczególnie dużą liczbę żołędzi dokładnie dwa lata po migracji cykad. Oznacza to, że orzechami żywi się więcej ssaków, np. dziki. To z kolei zwiększa ryzyko zarażenia się przez kleszcze boreliozą przenoszoną przez kleszcze. Oznacza to, że wpływ pojawienia się cykad na środowisko może utrzymywać się przez lata po ich zniknięciu, mówi Leal.

READ  Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych - nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Z drugiej strony cykady są w dużym stopniu zależne od wpływów środowiska. Według biologa ewolucyjnego Chrisa Simona z Uniwersytetu Connecticut zmiany klimatyczne grożą zakłóceniem wewnętrznego zegara cykad. Przewiduje, że „więcej 17-letnich cykad na stałe zamieni się w 13-letnie cykady”.

Czasami zmiany w przyrodzie spowodowane przez człowieka mają pozytywny wpływ na cykady. Dobrze oświetlone drzewa w podmiejskich parkach zapewniają im idealne warunki do składania jaj. Kiedy dorosłe osobniki umierają, z jaj wylęgają się larwy cykady, spadają z drzew i zakopują się w ziemi, rozpoczynając cykl od nowa.

Cykady w pobliżu Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill, 1 maja
Cykady w pobliżu Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill, 1 maja. © Sean Rayford/AFP

Cykady w USA: Ostatnia duża fala miała miejsce w 2023 roku

Ostatnia duża fala cykad miała miejsce w 2021 r., kiedy wykluł się potomek X. Oczekuje się, że w 2024 r. choroba rozprzestrzeni się z południowych stanów Stanów Zjednoczonych na północ i na wschodnie wybrzeże. Najpóźniej w czerwcu sytuacja w północnym Illinois powinna się już poprawić: potomstwo 19 rozprzestrzeni się na południową część stanu, podczas gdy mniejsze roje lęgów rozprzestrzenią się.

Według ekspertów na niektórych obszarach na obszarze około połowy boiska do piłki nożnej może znajdować się ponad milion cykad. „W niektórych częściach Chicago, kiedy po raz ostatni wykluł się potomek XIII, trzeba było oczyścić ulice i chodniki z martwych cykad za pomocą łopat” – mówi Shockley. Zorza polarna nad Niemcami zapewnia obecnie magię po tej stronie wielkiego stawu. (AFP/DPA/LIN)

Continue Reading

science

W ten sposób możesz schudnąć dużo, stosując metodę odchudzania

Published

on

W ten sposób możesz schudnąć dużo, stosując metodę odchudzania

Grejpfrut to naprawdę wszechstronny produkt, jeśli chodzi o odchudzanie. Dzięki pektynie oraz wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy wspiera nie tylko układ odpornościowy, ale także metabolizm. Niezależnie od tego, czy jest to sok, owoc czy sałatka – grejpfrut można włączyć do swojej diety na wiele sposobów i gwarantuje szybki sukces na skalę.

Wideo: Te produkty pomogą Ci schudnąć

Grejpfrut na odchudzanie: co kryje się w zdrowym owocu?

Grejpfrut to orzeźwiający i pyszny owoc, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Wiele osób to przysięga Dieta grejpfrutowa Jako skuteczny sposób na odchudzanie. Ale co tak naprawdę kryje się w tym owocu?

Grejpfrut prawdopodobnie pochodzi z karaibskiej wyspy Barbados, gdzie został odkryty w XVIII wieku. Dziś głównymi producentami tego różowo-żółtego owocu są Stany Zjednoczone, Republika Południowej Afryki i Meksyk. ona Krzyżówka pomarańczy i grejpfruta. Sezon wysoki trwa od listopada do maja. Zwłaszcza zimą, gdy lokalne owoce nie są dostępne, grejpfrut okazuje się prawdziwą tajną bronią dostarczającą składników odżywczych.

Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, a także zawierają inne ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witamina A, potas i przeciwutleniacze. Z ok 52 kalorie Jest to niskokaloryczna opcja zdrowej diety. Błonnik zawarty w grejpfrucie pomaga zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć głód. Może to prowadzić do zmniejszenia spożycia kalorii, a tym samym pomóc w utracie wagi.

Dieta grejpfrutowa: w jaki sposób grejpfrut pomaga schudnąć?

Grejpfrut jest bogaty Pektyna. Jest to błonnik rozpuszczalny. Pektyna pomaga Poziom cukru we krwi jest stabilny Zapisać. Kiedy poziom cukru we krwi pozostaje stabilny, poziom insuliny również pozostaje niski, co z kolei sprzyja utracie tłuszczu. Kiedy poziom insuliny jest wysoki, tłuszcz nie jest spalany. Pektyna pęcznieje w układzie pokarmowym i w ten sposób przyczynia się do: Dłuższe uczucie sytości I zmniejsz apetyt. Regularne jedzenie grejpfrutów będzie działać Pragnienia jedzenia Pokładam w Tobie moje zaufanie. Ze względu na dużą zdolność pęcznienia pektyny działają także na układ trawienny. Włóknom tym podaje się również a Działanie obniżające poziom cholesterolu przypisane.

READ  Obserwacja zderzenia meteorów: naukowcy NASA doświadczają niespodzianki Marsa

Zawiera także grejpfrut Gorzkie materiałyCo stymuluje metabolizm i proces spalania tłuszczu. Mogą również wpływać na zmysł smaku i zmniejszać ochotę na słodkie i tłuste potrawy.

Ponadto grejpfrut zawiera wysoki procent… Witamina Cco jest ważne nie tylko dla dobrego zdrowia układ odpornościowy Jest, ale także Metabolizm tłuszczów. Witamina C wspomaga produkcję L-karnitynaJest to enzym pełniący kluczową rolę w transporcie kwasów tłuszczowych na energię. Dlatego odpowiednie spożycie witaminy C wspomaga metabolizm tłuszczów i sprzyja utracie wagi. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C w grejpfrucie organizm wytwarza jej również więcej Serotonina I Norepinefryna. Są to hormony, które również stymulują lipolizę. Oznacza to, że organizm jest w stanie lepiej przetwarzać tłuste potrawy.

Zdrowe owoce: tak grejpfrut wpływa na organizm

Grejpfrut to nie tylko pyszny owoc, ale ma także pozytywny wpływ na organizm. Co znajdziemy w owocach? Biomateriały Ma działanie prozdrowotne:

  1. Likopen: Grejpfrut zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, który zwalcza stany zapalne i może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i niektórych rodzajów nowotworów.
  2. Witaminy z grupy B: Grejpfruty są dobrym źródłem różnych witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy, tiamina i niacyna. Witaminy te odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym i wspierają pracę układu nerwowego. Pomaga także zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie.
  3. Wapń: Wapń występujący w owocach cytrusowych jest ważny dla wzmocnienia kości i zębów. Odpowiednie spożycie wapnia pomaga zapobiegać osteoporozie i wspomaga zdrowie kości.
  4. magnez: Ten niezbędny minerał występuje również w grejpfrucie. Odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, funkcjonowania mięśni i nerwów oraz metabolizmu energetycznego.
  5. Potas: Grejpfrut jest bogaty w potas – minerał, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Potas odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu bodźców w mięśniach i komórkach nerwowych, wspomaga wzrost komórek oraz bierze udział w syntezie białek i glikogenu. Dieta bogata w potas ma również działanie odwadniające.
READ  Ekscytujące odkrycie Marsa – NASA świętuje: „Nie możesz ukryć tego dowodu”

Regularnie jedząc grejpfruty W zdrowy sposób wspierasz swoją dietę Oprócz poprawy ogólnego stanu zdrowia. Inne owoce, takie jak truskawki, również mogą pomóc w utracie wagi.

W klipie: Wszystko, co musisz wiedzieć o owocach cytrusowych

Treści te pochodzą od dostawców zewnętrznych, takich jak Facebook, Instagram lub YouTube. Włącz spersonalizowane reklamy i treści, a także dostawców spoza standardu CMP, aby wyświetlać te treści.

Grejpfrut na śniadanie: wskazówki dotyczące przygotowania

Jeśli chodzi o wprowadzenie grejpfruta do swojej diety, śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia zdrowym posiłkiem. Oto kilka wskazówek, jak przygotować grejpfruta na śniadanie:

  • Łyżka czystego grejpfruta: Najprostszym sposobem na zjedzenie grejpfruta na śniadanie jest po prostu pokrojenie go i wyjecie miąższu łyżką.
  • Grejpfrut z jogurtem i granolą: Inną pyszną opcją jest pokrojenie grejpfruta w plasterki i podanie go z jogurtem i odrobiną granoli. Tworzy to pyszne połączenie słodko-kwaśnych smaków z dawką chrupkości.
  • sok grejpfrutowy: Inną doskonałą opcją jest wyciśnięcie świeżego soku grejpfrutowego i wypicie go do śniadania. Można go również mieszać z innymi świeżymi sokami, takimi jak sok z marchwi lub sok pomarańczowy, aby uzyskać różne smaki.
  • Sałatka z pomarańczy i grejpfrutów: Inną opcją jest połączenie grejpfruta z innymi owocami cytrusowymi, takimi jak pomarańcze, i przygotowanie orzeźwiającej sałatki owocowej. W razie potrzeby dodaj miętę lub trochę miodu, aby zmienić smak.
Mieszankę sałat można doprawić grejpfrutem i pomarańczą© ExQuisine — Stock.adobe.com

Grejpfrut i leki: Zaleca się ostrożność

Chociaż grejpfrut oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ważne jest, aby zachować ostrożność podczas przyjmowania leków. Grejpfrut może wpływać na działanie niektórych leków i powodować działania niepożądane Skutki uboczne powód. Oto kilka ważnych informacji, o których warto pamiętać:

  1. Hamowanie enzymów: Grejpfrut zawiera związki hamujące aktywność niektórych enzymów w organizmie, zwłaszcza enzymów Enzym wątrobowy cytochrom P450. Enzym ten jest odpowiedzialny za degradację wielu leków. Gdy aktywność tego enzymu zostanie zahamowana, może to prowadzić do Zwiększone stężenie leku w organizmie, powodując niepożądane skutki uboczne.
  2. Interakcje z niektórymi lekami: Grejpfrut może zwiększać lub zmniejszać działanie różnych leków. Niektóre przykłady leków, które wymagają ostrożności, obejmują leki obniżające poziom cholesterolu, leki immunosupresyjne, przeciwdepresyjne, przeciwarytmiczne, przeciwhistaminowe, pigułki antykoncepcyjne, niektóre leki na ciśnienie krwi, leki na zaburzenia tarczycy i dróg moczowych oraz leki na raka.
  3. Inne owoce cytrusowe: Chociaż grejpfrut jest najbardziej znanym owocem, który może powodować interakcje leków, inne owoce cytrusowe, takie jak Gorzka pomarańcza, grejpfrut i cytryna Ma podobne skutki.
READ  Pierwsza misja zagraniczna: Astronauta Matthias Maurer odlatuje ze stacji kosmicznej - przewodnik

Nie wystarczy odstęp kilku godzin pomiędzy zjedzeniem grejpfruta a zażyciem leku. Działanie grejpfruta może trwać od 24 godzin do kilku dni. Należy podkreślić, że nie na wszystkie leki grejpfrut ma wpływ, jednak nasilenie interakcji różni się w zależności od osoby i leku. Jeśli masz wątpliwości lub potrzebujesz dalszych informacji, skonsultuj się ze swoim pracownikiem służby zdrowia.

Wniosek

Grejpfrut to zdrowy i wszechstronny owoc… Wesprzyj Cię w odchudzaniu Mógłbyś. Jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera niewiele kalorii, a pobudza metabolizm i proces spalania tłuszczu. Ciesz się tym również Część zbilansowanej diety Połącz go z inną zdrową żywnością i regularnymi ćwiczeniami, aby osiągnąć swoje cele związane z utratą wagi.

Continue Reading

Trending