Connect with us

science

Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych – nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Published

on

Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych – nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Ukryty efekt: badanie wykazało, że nadmierne spożycie soli wydaje się hamować funkcję mitochondriów – elektrowni komórkowych. Efekt ten prowadzi do braku energii, co zmienia reakcję makrofagów we krwi i może prowadzić do zapalenia. Zaskakujące: nawet słony posiłek wystarczy, aby wywołać tę reakcję – ale na szczęście efekt ten nie trwa długo

Sól jest dla nas niezbędna i dlatego tak jest Pragnę czegoś słonego Zakotwiczony w naszych głębinach. Ale teraz jest jasne, że zbyt duża ilość chlorku sodu może być szkodliwa dla naszego zdrowia. U niektórych osób podnosi ciśnienie krwi bez względu na to, jak to możliwe Choroba serca Zwiększ i może to też pamięć uszkodzić. Badania pokazują również, że źródłem naszego spożycia jest również wysokie spożycie soli system odprnościowy Upośledzenie słuchu.

Brak energii komórkowej spowodowany przerwaniem łańcucha oddechowego

Sabrina Geisberger z Max Delbrück Center for Molecular Medicine (MDC) w Berlinie zbadała teraz bardziej szczegółowo, co kryje się za wpływem soli na układ odpornościowy. Wcześniej odkryli, że zwiększone stężenie sodu we krwi wpływa na aktywację i funkcję monocytów, które są podstawowymi komórkami makrofagów. „Ale nie wiedzieliśmy dokładnie, co się dzieje w lochu” – mówi Geisberger. Aby się tego dowiedzieć, zespół przeanalizował metabolizm komórek odpornościowych, trzymając je w roztworach odżywczych o wysokiej zawartości soli.

Wynik: Już po trzech godzinach, gdy poziom soli wzrósł, w komórkach zaobserwowano mierzalne zmiany. „Łańcuch oddechowy jest przerywany: komórki wytwarzają mniej ATP i zużywają mniej tlenu” – wyjaśnia Jaisberger. Trifosforan adenozyny (ATP) jest globalnym źródłem energii dla wszystkich komórek i stanowi podstawę syntezy białek i innych cząsteczek. ATP jest wytwarzane w mitochondriach, „elektrowniach” komórki.

Jak odkryli naukowcy w swoich testach, nadmiar soli tłumi krytyczny etap mitochondrialnej produkcji ATP. „Sól kuchenna specyficznie hamuje kompleks II łańcucha oddechowego” – informuje Geisberger.

READ  Sposób, w jaki rodzice traktują swoje sześcioletnie dzieci, wpływa na późniejszą inteligencję

Odwrócone fagocyty

Ma to konsekwencje: jak wykazały dodatkowe eksperymenty, brak energii związany z solą wpływa na dojrzewanie monocytów, a tym samym zmienia funkcję utworzonych z nich fagocytów. „Makrofagi, których misją jest wykrywanie i eliminowanie patogenów w organizmie, mogą z jednej strony lepiej zwalczać patogeny” – wyjaśnia kolega Geisbergera, Dominic Muller. „Z jednej strony można wzmocnić procesy zapalne, co w pewnych okolicznościach zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia”.

W badaniu klinicznym naukowcy zbadali, czy i jak wyraźne są skutki nadmiaru soli u ludzi. W tym celu zdrowym mężczyznom podawano sześć gramów soli kuchennej dziennie w tabletkach przez dwa tygodnie jako dodatek do ich zwykłego pożywienia. W drugim eksperymencie zespół przetestował wpływ typowych codziennych warunków: jedzenia pizzy. Zwykle zawiera około dziesięciu gramów soli – znacznie więcej niż zalecana dzienna dawka od pięciu do sześciu gramów soli. Następnie badacze przeanalizowali stan monocytów badanych.

Efekt można zmierzyć po zjedzeniu pizzy

Okazuje się, że kojący wpływ na mitochondria był widoczny nie tylko w długotrwałym zwiększeniu spożycia soli, ale także po zjedzeniu jednej pizzy. Trzy godziny po posiłku widoczny brak energii był mierzalny w monocytach badanych osób. Jednak efekt ten nie utrzymał się i zniknął po ośmiu godzinach. Tak więc aktywność mitochondrialna nie jest trwale hamowana.

„To dobrze. Ponieważ w przypadku długotrwałych zakłóceń należy się martwić, że komórki będą dostarczać energię tylko w ograniczonym zakresie w dłuższej perspektywie” – mówi Mueller. Jednak skutków gromadzenia się nie można wykluczyć, gdy ludzie spożywają bardzo słone posiłki kilka razy dziennie.

Mała cząsteczka – efekt dalekosiężny

„Podstawowym odkryciem naszego badania jest to, że mała cząsteczka, taka jak jon sodu, może bardzo skutecznie hamować centralny enzym w łańcuchu oddechowym” – mówi współautor Stefan Kemba z MDC. „Kiedy jony te wpływają do mitochondriów – i robią to w różnych warunkach fizjologicznych – regulują centralny punkt łańcucha transportu elektronów”. Wydaje się, że jest to bardzo podstawowy mechanizm regulacyjny dla komórki.

READ  „jedzenie nigdy nie do przyjęcia”

Należy teraz zbadać, czy na ten mechanizm może wpływać również sól w innych typach komórek. Ponieważ mitochondria znajdują się nie tylko w komórkach odpornościowych, ale – z wyjątkiem czerwonych krwinek – w każdej komórce ciała. Szczególnie duża liczba osób siedzi tam, gdzie zużywa się dużo energii: w mięśniach, nerwach, komórkach czuciowych i komórkach jajowych.

Potwierdza się immunologiczne działanie soli

Zdaniem naukowców ich wyniki potwierdzają, że nadmierne spożycie soli może również osłabiać układ odpornościowy. Oczywiście najpierw myślisz o ryzyku rozwoju chorób układu krążenia. Jednak kilka badań wykazało, że sól może wpływać na komórki odpornościowe na wiele sposobów. Współautor Markus Kleinewietfeld z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii (VIB) mówi: Jeśli ten podstawowy mechanizm komórkowy zostanie zakłócony w dłuższej perspektywie, może to mieć negatywne skutki.

Wydaje się, że makrofagi w układzie odpornościowym są nadal aktywne przeciwko bakteriom pod wpływem soli, ale jednocześnie zwiększa się ich działanie prozapalne. „Jest możliwe, że w wyniku tego mogą się sprzyjać choroby zapalne naczyń krwionośnych i stawów lub choroby autoimmunologiczne” – powiedział Kleinfeetfeld. (Oddelegowanie, 2021; Doi: 10.1161 / CIRCULATIONAHA.120.052788)

Źródło: Centrum Medycyny Molekularnej im. Maxa Delbrücka przy Stowarzyszeniu im. Helmholtza

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie

Published

on

Dzięki temu nawykowi osoby, które dużo siedzą, mogą przedłużyć swoje życie
  1. Crespota D
  2. życie
  3. zdrowie

Z filiżanką kawy praca staje się znacznie łatwiejsza. © imago

Od krzesła biurowego po sofę: tak wygląda codzienne życie wielu Niemców. Każdy, kto dużo siedzi, może dzięki niesamowitemu nawykowi poprawić swoje zdrowie.

Siedzenie jest dla nich szkodliwe zdrowie Większość Niemców nie może jednak ruszyć się z miejsc. Raport DKV Health Report 2023 ujawnił przerażające nawyki wielu obywateli Niemiec. W związku z tym przeciętny obywatel Niemiec siedzi 9,2 godziny dziennie. Dla porównania: w 2021 roku było to zaledwie 8,7 godziny. Niepokojący jest fakt, że liczba ta od lat rośnie. Ostatecznie zwiększa to również ryzyko Choroby Jak CukrzycaChoroby układu krążenia i wysokie ciśnienie krwi. Teraz badacze dokonali zaskakującego odkrycia: w związku z tym osoby, które dużo siedzą, mogą zyskać zdrowie dzięki regularnemu spożywaniu kawy.

Kawa jest bardzo zdrowa: oto, co może zrobić napój fasolowy

Czy kawa jest zdrowa czy nie? To pytanie od dawna intryguje badaczy zdrowia. Wiemy już, że regularne spożywanie kawy może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. „Ludzie, którzy piją kawę codziennie przez dziesięciolecia, są mniej narażeni na rozwój szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2, depresji i demencji” – napisali naukowcy. Magazyn farmaceutyczny Na twojej stronie. Trzy do czterech filiżanek dziennie Bezpieczny dla zdrowych ludzi. Nawet dla osób z wysokim ciśnieniem krwi nawet cztery filiżanki kawy dziennie nie wyrządzą żadnej szkody.

Kawa może jednak znacznie więcej. Badania wykazały, że u pacjentów z astmą po wypiciu kawy na krótki czas poprawiła się czynność płuc. Ponadto picie dwóch do trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Według południowokoreańskich badań miłośnicy kawy mogą wydłużyć swoje życie, regularnie pijąc napój fasolowy. Prawdopodobnie odpowiedzialne są za to zawarte w nim przeciwutleniacze.

READ  Wypadki rowerowe: 189 zabitych i 3000 rowerzystów ciężko rannych – tylko na drogach wiejskich

Badanie: Jak spożycie kawy i długotrwałe siedzenie wpływa na Twoje zdrowie?

Teraz zbadano to w nowym badaniu Kontakt między siedzeniem przez dłuższy czasSpożycie kawy i śmiertelność. Uwzględniono ryzyko śmierci w ujęciu ogólnym oraz w odniesieniu do chorób układu krążenia. Badanie przeprowadził Uniwersytet Suzhou w Chinach.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

W tym celu naukowcy wykorzystali dane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) z USA. Prowadzone jest co dwa lata od 1999 roku. Ma na celu zmierzenie stanu zdrowia i odżywienia obywateli amerykańskich. W przypadku chińskiego badania przeanalizowano sześć sesji NHANES od 2007 do 2018 r. Naukowcy przeprowadzili także bezpośrednie wywiady, badania fizykalne i testy laboratoryjne ze wszystkimi uczestnikami.

Uczestników badania zapytano m.in. o to, ile czasu w typowym dniu spędzają w pozycji siedzącej – czy to w szkole, w domu, przy biurku, oglądając telewizję, czy też przed komputerem. Pod uwagę brany był także styl życia, nawyki żywieniowe oraz przebyte choroby. Podobnie jak osoby badane Informacje o codziennym spożyciu kawy. W sumie w badaniu wzięło udział około 10 600 osób.

Badanie: Ludzie, którzy dużo siedzą i piją kawę, są zdrowsi

Podczas oceny badacze osiągnęli następujące wyniki: 52% badanych stwierdziło, że regularnie pije kawę. Według nich prawie połowa z nich siedziała dłużej niż sześć godzin dziennie. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, które nie piły kawy, były 1,58 razy bardziej narażone na śmierć niż osoby pijące kawę, które siedziały mniej niż sześć godzin dziennie. Przyczyną śmierci była choroba układu krążenia.

„Warto zauważyć, że związek między długotrwałym siedzeniem a zwiększoną śmiertelnością zaobserwowano tylko u dorosłych, którzy nie pili kawy, ale nie u dorosłych, którzy ją pili” – podsumowali swoje ustalenia naukowcy. Badanie opublikowano w czasopiśmie specjalistycznym BMC Zdrowia Publicznego.

Badanie potwierdziło również, że u osób prowadzących siedzący tryb życia (ponad osiem godzin dziennie) występuje zwiększone ryzyko śmierci. Im więcej kawy pijesz Im mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

Lepsza niż jej reputacja: oto jak ważna jest kawa dla zdrowia

Ale co sprawia, że ​​kawa jest tak zdrowa? Według naukowców dokładne powody, dla których picie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci, nie są jasne. Dlatego kawa składa się z ponad 1000 związków. Według badaczy niektóre z nich, jak Cafestol i Kahol, zapobiegają chorobom związanym ze stanami zapalnymi poprzez hamowanie odpowiednich reakcji. „Wiele ważnych procesów biochemicznych związanych ze stanem zapalnym jest regulowanych przez kwas chlorogenowy, kolejny ważny związek występujący w kawie”.

Czy powinniśmy ponownie rozważyć zdrowotne znaczenie kawy? „Ponieważ kawa jest złożoną substancją, potrzebne są dalsze badania, aby odkryć ten cudowny lek” – podsumowali naukowcy.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Emocje ludzi wpływają na psy – co psuje nastrój zwierząt – Wiedza

Published

on

Emocje ludzi wpływają na psy – co psuje nastrój zwierząt – Wiedza

Optymiści i pesymiści istnieją nie tylko wśród ludzi, ale także wśród zwierząt. Podobnie jak w przypadku ludzi, negatywne doświadczenia mogą zmienić nastroje wielu ssaków, ptaków, a nawet owadów, zamieniając optymistów w pesymistów. Na przykład świnie narażone na zimne przeciągi mają więcej negatywnych emocji niż świnie ciepłe. To samo dotyczy cieląt, jeśli zostały ozdobione żelazem do wypalania. Nawet w przypadku pszczół bolesne doświadczenia – takie jak energiczne potrząsanie przez minutę – powodują, że są mniej wesołe.

Czy można się dziwić, że wpływy zewnętrzne również zmieniają temperament psów? W przypadku zwierząt, które od dziesiątek tysięcy lat żyły blisko ludzi, nawet zapach zestresowanej osoby wystarczy, aby zmienić ich nastrój. Naukowcy opisują to w jednym Bieżące badanie jest obecnie publikowane w czasopiśmie Raporty naukowe Pojawił się.

Ale skąd w ogóle wiesz, w jakim stanie umysłu znajduje się zwierzę? W swoim badaniu naukowcy wykorzystali tak zwany test błędu poznawczego. Metoda ta wywodzi się pierwotnie z psychologii człowieka, ale można ją zmodyfikować tak, aby działała również na psy i inne zwierzęta – takie jak pszczoły, świnie czy cielęta. Kluczowa idea: ludzie i zwierzęta w negatywnym stanie emocjonalnym w rzeczywistości oceniają neutralne sytuacje bardziej negatywnie niż istoty zdrowe psychicznie. Klasyczna koncepcja psychologii człowieka głosi, że szklanka jest do połowy pełna, co pesymiści interpretują jako do połowy pustą, natomiast optymiści – do połowy pełną.

Psy pesymistyczne nie oczekują nagród

W swoim badaniu naukowcy nauczyli między innymi cocker spaniele, labradory, rasy mieszane i pudle, że miska po lewej stronie zawiera smaczny smakołyk, podczas gdy miska po prawej była rozczarowująco pusta. Kiedy zwierzęta nauczyły się znaczenia różnych pozycji, szybko pobiegły do ​​miski, jeśli znajdowała się po lewej stronie, i pochłonęły smakołyk. Jednak znacznie wolniej zbliżali się do prawej miski lub nawet ją ignorowali.

READ  Coronavirus Live Index: +++ 04:31 RKI odnotowuje 23 543 nowe przypadki - występowanie w 191,5 +++

W drugiej części eksperymentu badacze umieścili miskę na środku. Nadzieje wśród psów pobiegli tam z taką samą prędkością jak poprzednio w lewą stronę. Wyraźnie mocno wierzyli, że w misce znajduje się nagroda, nawet jeśli sytuacja wyraźnie na to nie wskazywała. Z drugiej strony pesymiści wydawali się obawiać rozczarowania i powoli zbliżali się do „neutralnej” puli.

W trzeciej części eksperymentu miskę ponownie umieszczono na środku, a jednocześnie psy poczuły zapach potu spiętych ludzi: badacze pobrali ją od ochotników, którzy musieli rozwiązywać problemy matematyczne przed publiczność. Kamera podczas testu obciążeniowego, podczas gdy dwóch naukowców w białych fartuchach obserwowało, jak patrzą na nich krytycznie i przy każdym błędzie wypowiadają suche „To nieprawda”.

Zapach ludzkiego potu również powodował, że psy stały się bardziej niespokojne i mniej ufne. Do misy centralnej podchodzili znacznie wolniej niż wtedy, gdy w powietrzu unosił się zapach zrelaksowanych ludzi lub brak ludzkiego zapachu. To naukowo potwierdza to, co właściciele psów podejrzewali od dawna: psy są wrażliwe na ludzkie emocje. A jeśli „ich” osoba jest w złym humorze, to oni też nie są w dobrym nastroju.

Continue Reading

science

Nieporozumienie na temat migreny spowodowanej zespołem Alicji w Krainie Czarów

Published

on

Nieporozumienie na temat migreny spowodowanej zespołem Alicji w Krainie Czarów
  1. 24vita
  2. Choroby

Naciska

A w opowieści o Alicji w Krainie Czarów proporcje często nie są prawidłowe – o czym wspominają także pacjenci cierpiący na zespół o tej samej nazwie. © Everett Collection/Imago

Jeśli pokój nagle wydaje się znacznie mniejszy, lekarze podejrzewają zespół Alicji w Krainie Czarów. Najczęściej cierpią na nią pacjenci z migreną.

Migrenie towarzyszy piekielny ból głowy. Osoby dotknięte tą chorobą zgłaszają, że bólom głowy mogą towarzyszyć także nudności i wymioty. Niektórzy pacjenci doświadczają migreny, której towarzyszy aura. Może to również prowadzić do zaburzeń wzroku, emocji i mowy. Tymczasowa utrata wzroku lub widzenie oślepiających kręgów lub migających świateł może być objawem migreny.

Migrena z aurą może również powodować surrealistyczne obrazy

Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez Charité w Berlinie, 20% pacjentów z migreną z aurą doświadcza podczas ataku migreny zespołu Alicji w Krainie Czarów. Jak Medycyna Springera Więcej informacjiJest to zniekształcone postrzeganie przestrzeni, czasu lub ciała. Może to być odmiana aury, cytuję Medycyna Springera Badania Charite trwają.

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w naszym regularnym biuletynie.

Zespół Alicji w Krainie Czarów (AIWS) – nazwa wzięła się od dziwnych zmian rozmiarów opisanych w książce dla dzieci Lewisa Carrolla – opisuje zaburzenie neurologiczne związane ze zniekształconym postrzeganiem wielkości ciała, przestrzeni i zmysłów. Osoby dotknięte mogą czuć się jak postać Alicji: mała w dużym świecie i odwrotnie.

Objawy syndromu Alicji w Krainie Czarów

Oprócz tzw. mikrokosmosu (obiekty wydają się mniejsze niż w rzeczywistości) lub makrofagów (obiekty wydają się większe niż w rzeczywistości) mogą wystąpić inne objawy:

  • zmiana: Obiekty wydają się zniekształcone, zakrzywione lub faliste.
  • Rozpad: – Poczucie oddzielenia od ciała lub otoczenia.
  • Derealizacja: Okolica wydaje się nierealna lub dziwna.
  • Zmiany w poczuciu czasu: Wydaje się, że czas płynie wolniej lub szybciej.
  • Zaburzenia czucia: Słuchanie, widzenie, dotykanie lub Smak jest słaby.
READ  NASA dokonuje ważnego odkrycia na odległej planecie

Zespół Alicji w Krainie Czarów zwykle występuje jako efekt uboczny migreny z aurą. Jednak zespół ten może być również spowodowany różnymi innymi chorobami, takimi jak:

  • Padaczka
  • Brać narkotyki
  • Infekcje
  • choroba umysłowa

Leczenie zespołu Alicji w Krainie Czarów (AIWS) zależy od przyczyny. Powszechnie stosowane leki na migrenę często pomagają w leczeniu zespołu Alicji w Krainie Czarów związanego z migreną. W innych przypadkach leczenie przyczyny może złagodzić objawy.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending