science
Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych – nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym
Ukryty efekt: badanie wykazało, że nadmierne spożycie soli wydaje się hamować funkcję mitochondriów – elektrowni komórkowych. Efekt ten prowadzi do braku energii, co zmienia reakcję makrofagów we krwi i może prowadzić do zapalenia. Zaskakujące: nawet słony posiłek wystarczy, aby wywołać tę reakcję – ale na szczęście efekt ten nie trwa długo
Sól jest dla nas niezbędna i dlatego tak jest Pragnę czegoś słonego Zakotwiczony w naszych głębinach. Ale teraz jest jasne, że zbyt duża ilość chlorku sodu może być szkodliwa dla naszego zdrowia. U niektórych osób podnosi ciśnienie krwi bez względu na to, jak to możliwe Choroba serca Zwiększ i może to też pamięć uszkodzić. Badania pokazują również, że źródłem naszego spożycia jest również wysokie spożycie soli system odprnościowy Upośledzenie słuchu.
Brak energii komórkowej spowodowany przerwaniem łańcucha oddechowego
Sabrina Geisberger z Max Delbrück Center for Molecular Medicine (MDC) w Berlinie zbadała teraz bardziej szczegółowo, co kryje się za wpływem soli na układ odpornościowy. Wcześniej odkryli, że zwiększone stężenie sodu we krwi wpływa na aktywację i funkcję monocytów, które są podstawowymi komórkami makrofagów. „Ale nie wiedzieliśmy dokładnie, co się dzieje w lochu” – mówi Geisberger. Aby się tego dowiedzieć, zespół przeanalizował metabolizm komórek odpornościowych, trzymając je w roztworach odżywczych o wysokiej zawartości soli.
Wynik: Już po trzech godzinach, gdy poziom soli wzrósł, w komórkach zaobserwowano mierzalne zmiany. „Łańcuch oddechowy jest przerywany: komórki wytwarzają mniej ATP i zużywają mniej tlenu” – wyjaśnia Jaisberger. Trifosforan adenozyny (ATP) jest globalnym źródłem energii dla wszystkich komórek i stanowi podstawę syntezy białek i innych cząsteczek. ATP jest wytwarzane w mitochondriach, „elektrowniach” komórki.
Jak odkryli naukowcy w swoich testach, nadmiar soli tłumi krytyczny etap mitochondrialnej produkcji ATP. „Sól kuchenna specyficznie hamuje kompleks II łańcucha oddechowego” – informuje Geisberger.
Odwrócone fagocyty
Ma to konsekwencje: jak wykazały dodatkowe eksperymenty, brak energii związany z solą wpływa na dojrzewanie monocytów, a tym samym zmienia funkcję utworzonych z nich fagocytów. „Makrofagi, których misją jest wykrywanie i eliminowanie patogenów w organizmie, mogą z jednej strony lepiej zwalczać patogeny” – wyjaśnia kolega Geisbergera, Dominic Muller. „Z jednej strony można wzmocnić procesy zapalne, co w pewnych okolicznościach zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia”.
W badaniu klinicznym naukowcy zbadali, czy i jak wyraźne są skutki nadmiaru soli u ludzi. W tym celu zdrowym mężczyznom podawano sześć gramów soli kuchennej dziennie w tabletkach przez dwa tygodnie jako dodatek do ich zwykłego pożywienia. W drugim eksperymencie zespół przetestował wpływ typowych codziennych warunków: jedzenia pizzy. Zwykle zawiera około dziesięciu gramów soli – znacznie więcej niż zalecana dzienna dawka od pięciu do sześciu gramów soli. Następnie badacze przeanalizowali stan monocytów badanych.
Efekt można zmierzyć po zjedzeniu pizzy
Okazuje się, że kojący wpływ na mitochondria był widoczny nie tylko w długotrwałym zwiększeniu spożycia soli, ale także po zjedzeniu jednej pizzy. Trzy godziny po posiłku widoczny brak energii był mierzalny w monocytach badanych osób. Jednak efekt ten nie utrzymał się i zniknął po ośmiu godzinach. Tak więc aktywność mitochondrialna nie jest trwale hamowana.
„To dobrze. Ponieważ w przypadku długotrwałych zakłóceń należy się martwić, że komórki będą dostarczać energię tylko w ograniczonym zakresie w dłuższej perspektywie” – mówi Mueller. Jednak skutków gromadzenia się nie można wykluczyć, gdy ludzie spożywają bardzo słone posiłki kilka razy dziennie.
Mała cząsteczka – efekt dalekosiężny
„Podstawowym odkryciem naszego badania jest to, że mała cząsteczka, taka jak jon sodu, może bardzo skutecznie hamować centralny enzym w łańcuchu oddechowym” – mówi współautor Stefan Kemba z MDC. „Kiedy jony te wpływają do mitochondriów – i robią to w różnych warunkach fizjologicznych – regulują centralny punkt łańcucha transportu elektronów”. Wydaje się, że jest to bardzo podstawowy mechanizm regulacyjny dla komórki.
Należy teraz zbadać, czy na ten mechanizm może wpływać również sól w innych typach komórek. Ponieważ mitochondria znajdują się nie tylko w komórkach odpornościowych, ale – z wyjątkiem czerwonych krwinek – w każdej komórce ciała. Szczególnie duża liczba osób siedzi tam, gdzie zużywa się dużo energii: w mięśniach, nerwach, komórkach czuciowych i komórkach jajowych.
Potwierdza się immunologiczne działanie soli
Zdaniem naukowców ich wyniki potwierdzają, że nadmierne spożycie soli może również osłabiać układ odpornościowy. Oczywiście najpierw myślisz o ryzyku rozwoju chorób układu krążenia. Jednak kilka badań wykazało, że sól może wpływać na komórki odpornościowe na wiele sposobów. Współautor Markus Kleinewietfeld z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii (VIB) mówi: Jeśli ten podstawowy mechanizm komórkowy zostanie zakłócony w dłuższej perspektywie, może to mieć negatywne skutki.
Wydaje się, że makrofagi w układzie odpornościowym są nadal aktywne przeciwko bakteriom pod wpływem soli, ale jednocześnie zwiększa się ich działanie prozapalne. „Jest możliwe, że w wyniku tego mogą się sprzyjać choroby zapalne naczyń krwionośnych i stawów lub choroby autoimmunologiczne” – powiedział Kleinfeetfeld. (Oddelegowanie, 2021; Doi: 10.1161 / CIRCULATIONAHA.120.052788)
Źródło: Centrum Medycyny Molekularnej im. Maxa Delbrücka przy Stowarzyszeniu im. Helmholtza
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Choroba niedokrwienna serca – co możesz z nią zrobić?
Naciska
W 2022 r. większość mieszkańców Bawarii zmarła z powodu choroby niedokrwiennej serca. Jej przyczyną jest najczęściej miażdżyca. Jak można temu zapobiec?
Monachium – Dane Bawarskiego Urzędu Statystycznego pokazują, że w 2022 r. prawie 10 800 osób zmarło z powodu przewlekłej choroby niedokrwiennej serca, zwanej również chorobą niedokrwienną serca (CHD). Przy około 70 zgonów na 100 000 mieszkańców „jest to najczęstsza przyczyna śmierć” – napisano w komunikacie prasowym urzędu stanu. Smutna statystyka – ale liczby mogą spaść. Ponieważ może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.
na ten temat: Zaskakujące liczby: kto najdłużej przebywa w szpitalu w Bawarii – i z jakiego powodu
Przyczyny choroby niedokrwiennej serca – tu leży klucz
„W chorobie niedokrwiennej serca (CHD) tętnice wieńcowe dostarczające do mięśnia sercowego krew bogatą w tlen ulegają zwapnieniu” – napisano na swojej stronie internetowej Niemieckiego Centrum Serca. W języku technicznym nazywa się to miażdżycą. Konsekwencje mogą być poważne, jeśli zwapnienie powoduje skurcze ograniczające przepływ krwi. Konsekwencje, od niewydolności serca, przez arytmię, po zawał serca, są często śmiertelne. „Objawy i ryzyko chorób wtórnych można zmniejszyć dzięki zindywidualizowanemu leczeniu” – mówi. dhzb.de śledzenie. Ale lepiej byłoby w ogóle nie dopuścić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Kluczem tutaj, jak mogłoby być inaczej, jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Klasyczny tytoń, alkohol i niezdrowa żywność – spowodowana tłuszczem – można określić jako prekursory choroby niedokrwiennej serca. Istnieją jednak inne czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju choroby dhzb.de Wymienia je w następujący sposób:
Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca
Najważniejsze czynniki ryzyka: Palenie, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, brak ruchu i otyłość
wiek: Ryzyko wystąpienia miażdżycy wzrasta wraz z wiekiem
Geny: Predyspozycje genetyczne mogą również zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca
seks: Tutaj też są różnice. Statystycznie rzecz biorąc, kobiety stają się bardziej podatne na chorobę niedokrwienną serca dopiero po 55. roku życia, kiedy zmienia się w nich poziom hormonów. Coraz częściej chorują mężczyźni po 45. roku życia.
Oczywiście na wiele z tych czynników, takich jak wiek, płeć i genetyka, nie można wpływać. Ale pierwszy punkt, który obejmuje czynniki związane ze stylem życia, jest w twoich rękach. To zaczyna się już w młodym wieku.
(Przy okazji: nasz biuletyn Bayernu codziennie informuje Cię o wszystkich ważnych historiach z Bawarii.)
Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca?
Zdrowy tryb życia: nie palenie, picie niewielkiej ilości alkoholu, przestrzeganie zdrowej i zbilansowanej diety bez dużej ilości tłuszczu i cukru oraz regularna aktywność fizyczna. To zawsze wydaje się takie proste, ale często jest trudne w życiu codziennym. Kiedy w stołówce znów można wybierać pomiędzy liściem sałaty z jednej strony a pachnącym plasterkiem z frytkami z drugiej. Albo po ośmiu godzinach pracy musisz iść do beznadziejnie zatłoczonej siłowni.
Istnieje wiele rzekomych alternatyw, które obiecują zdrowsze wyjście. E-papierosy zamiast tytoniu. Nie pij napojów zawierających zamienniki cukru zamiast klasycznych słodkich napojów gazowanych. Do zmiany trybu życia na zdrowy najlepiej zachęcać małymi, ale konsekwentnymi nawykami. Wybieraj schody, korzystaj z windy, regularnie włączaj do swojej diety owoce, dla odmiany idź do domu po pracy, jedz białe mięso zamiast czerwonego, oleje roślinne zamiast masła i produkty pełnoziarniste zamiast produktów pszennych. Ale to tylko mały, w dużej mierze skrócony zarys – więcej możesz dowiedzieć się w naszym dziale zdrowie.
Przy okazji, możesz określić swój wiek serca za pomocą anonimowego autotestu online. Jak się nazywa Próba Brocama Jest to inicjatywa Fundacji Asman Prevention.
Choroba niedokrwienna serca – co się dzieje w przypadku rozpoznania choroby niedokrwiennej serca
Oczywiście rozpoznanie choroby niedokrwiennej serca nie oznacza od razu wyroku śmierci. „Objawy i przebieg choroby niedokrwiennej serca zależą w dużej mierze od tego, kiedy choroba zostanie zdiagnozowana, czy zminimalizowano czynniki ryzyka i jak pacjenci reagują na leczenie” – wyjaśnia. dhzb.de. Szczególnie ważne jest wczesne wykrycie choroby, jednak nie zdarza się to często, ponieważ objawy są rzadkie i początkowo ledwo zauważalne.
Jeśli cierpisz na chorobę niedokrwienną serca, rozróżnia się dwie formy leczenia: leczenie zachowawcze, które polega przede wszystkim na zmianie stylu życia i stosowaniu leków, na przykład obniżających ciśnienie krwi i walce z cukrzycą, oraz leczenie interwencyjne. W tym drugim przypadku „zwężenia tętnic wieńcowych należy leczyć operacyjnie, co oznacza konieczność ingerencji w organizm pacjenta” – pisze. dhzb.de. Interwencje te obejmują przede wszystkim operacje bajpasów, podczas których zwężony zmieniony obszar zostaje poszerzony za pomocą stentu wieńcowego (małego rurkowego stentu naczyniowego). Głównym celem jest zapobieganie nagłej blokadzie naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca. (Fahz)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Forum am Haff prezentuje najnowsze technologie, które często mogą zastąpić zastrzyki z insuliny
Już po raz drugi w Torjello odbył się dzień informacyjny dla diabetyków insulinozależnych i pracowników służby zdrowia zorganizowany wspólnie przez Ameos i sieć medyczną HaffNet w ramach inicjatywy „Zdrowi na Pomorzu Zachodnim”. Wprowadzane są tam najnowsze technologie.
Ułatwienia dla pacjentów
Cukrzyca odnosi się do różnych chorób metabolicznych. Wszystkie mają wspólną cechę: prowadzą do zwiększonego poziomu cukru (glukozy) we krwi, ponieważ pacjenci cierpią na niedobór hormonu insuliny lub zmniejszone działanie insuliny. Dzień mediów pokazał, że wiele osób dotkniętych chorobą staje się także ekspertami w miarę postępu choroby. W Torjillo chcieli poznać najnowocześniejszy sprzęt, za pomocą którego mogliby samodzielnie podawać hormon.
Dzień informacyjny dla diabetyków w Torjillo: wystawcy branżowi zaprezentowali informacje na temat aktualnego stanu insulinoterapii. (zdjęcie: ZVG)
„Osoby chore na cukrzycę nie muszą już samodzielnie wstrzykiwać insuliny” – mówi Anja Ness. Jest asystentką technika laboratorium medycznego (MTLA) u dr. Sabine Meinhold, która prowadzi klinikę lekarza rodzinnego specjalizującą się w leczeniu cukrzycy w Ockermond. „Istnieją obecnie systemy składające się z sondy pomiarowej i pompy” – wyjaśnia obecny stan wiedzy.
Czujnik mierzący poziom cukru. (zdjęcie: Olivera Hawke’a)
Czujnik jest przekłuwany w ramieniu i mierzy wartość glukozy w podskórnej tkance tłuszczowej. Jeżeli po posiłku wartość ta wzrośnie, czujnik wysyła sygnał do małej pompy, która poprzez igłę wprowadza insulinę do organizmu.
Sugerowane artykuły
Oprócz specjalistycznych wystawców, którzy udzielali informacji na swoich stoiskach, odbyło się także dodatkowe szkolenie dla lekarzy specjalistów z praktyk i klinik w „Haus an der Schleuse”, które przeprowadziła Anja Neß.
Anya Ness (z prawej) przeprowadziła dodatkowe szkolenie dla ratowników medycznych na temat „Terapia insuliną”. (zdjęcie: ZVG)
Konferencja obejmuje także wykłady specjalistyczne. Profesor dr. Hans-Christoph Schober jest specjalistą chorób wewnętrznych w Wolgast, specjalizującym się w zaburzeniach hormonalnych i chorobach kości. W Torgelow udzielał porad nie tylko związanych z cukrzycą, ale także z ćwiczeniami: „Siła naszych mięśni i jej znaczenie w obniżaniu poziomu cukru we krwi” – taki tytuł miał wykład. Wielu diabetyków ma również nadwagę, ale zdaniem lekarza aktywność fizyczna może pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi.
Sugerowane artykuły
Za swoje uwagi otrzymał brawa od Reinharda Thiessena z Igesen, diabetyka potrzebującego insuliny. Powiedział publiczności, że przestał grać w squasha. Być może jednak po sześćdziesiątce po prostu wywierał na siebie zbyt dużą presję. „Pani wykład, profesorze, zachęcił mnie do powrotu do regularnych, aktywnych i umiarkowanych ćwiczeń” – powiedział Hansowi-Christophowi Schoberowi.
Profesor Hans-Christoph Schober (po lewej) i Reinhard Thiessen. (zdjęcie: ZVG)
Według organizatorów dzień mediów, który odbędzie się wiosną przyszłego roku, będzie skierowany do osób chorych na cukrzycę, które mogą przeżyć bez przyjmowania insuliny. Informacje na temat inicjatywy „Zdrowie w Pomorzu Przednim” Gesundheitregion Vorpommern GmbH można znaleźć na stronie https://gesund-in-vorpommern.de/
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Nanoboty: jak niebezpieczna jest szara maź? | Życie i wiedza
Noch sind sie reine Zukunftsmusik. Doch es scheint nur eine Frage der Zeit zu sein, bis die Wissenschaft Nano-Roboter entwickeln kann – also Maschinen auf molekularer Größe.
Solche Nanobots könnten ein wirksames Mittel sein im Kampf gegen Krankheiten wie Krebs. Sie wären auch hilfreich, um Rohstoffe zu gewinnen oder Müll zu beseitigen.
Doch von den Mini-Maschinen könnten auch Gefahren ausgehen, wenn sie etwa als Waffe missbraucht werden oder sich unkontrolliert vermehren. Die Folge wäre eine sogenannte „Graue Schmiere“. BILD erklärt, was das für uns und unseren Planeten bedeuten könnte.
Wissenschaftler erforschen schon heute Mini-Roboter für den Einsatz in der Medizin: „Es handelt sich um ganz kleine Geräte, die in den Körper eingeschleust werden können“, sagt Felix Fischer, Doktorand am Deutschen Krebsforschungszentrum in Heidelberg. „Das ist zwar noch nicht so in der Praxis anwendbar, aber das bewegt sich langsam darauf hinzu. Zum Beispiel zur Behandlung von Tumoren oder zur Bewegung von Medizin an den Ort, an dem sie hingehört.“
Felix Fischer betont, dass die Roboter immer kleiner werden. „Wir bewegen uns noch nicht auf dem Bereich der Nanotechnologie mit unserer Forschung, aber es geht schon unter den Millimeter-Bereich.“
Können Sie sich selbst vermehren?
Bereits 1986 beschäftigte sich Eric Drexler, ein Pionier der Nanotechnologie, in seinem Buch „Maschinen der Schöpfung“ mit Nanobots. Er spekuliert darin, dass die Mini-Maschinen in Zukunft so weit entwickelt sind, dass sie sich mit Material und Energie aus der Umwelt selbst vervielfältigen können.
Der Vorteil dieser Vision: Sie könnten neben medizinischen Aufgaben z. B. auch Plastikmüll oder Müllteppiche in Ozeanen abbauen.
Die große Gefahr: Nanobots könnten sich unkontrolliert vermehren. Drexler spricht in seinem Buch von einer Grey Goo – zu Deutsch der „Grauen Schmiere“.
Im schlimmsten Fall würde wegen der extremen Masse der Nanobots eine Vernichtung der Biosphäre der Erde drohen, so Drexler. Auch könnten sich die Mini-Maschinen in einem Worst-Case-Szenario zu Ökophagen weiterentwickeln – populärwissenschaftlich ausgedrückt zu Fressern der Welt.
Studie untersuchte die Gefahr der Nanobots
Experten halten das aber für äußerst unwahrscheinlich, da eine derartige Vermehrung der Nanobots extrem langsam abliefe. Außerdem würden sich die Mini-Maschinen im Überlebenskampf um Materie und Sauerstoff im Zweifel gegenseitig ausschalten.
Dass es Sorgen um eine sogenannte „Graue Schmiere“ gibt, zeigt allerdings auch eine Studie, die das britische Königshaus im Jahr 2004 in Auftrag gab. Die British Royal Society urteile damals jedoch: Die Gefahr von selbstreplizierenden Nanobots liege zu weit in der Zukunft, um für staatliche Kontrolle relevant zu sein …
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech4 miesiące ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de