Clippers PL

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Clippers PL

Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych – nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Ukryty efekt: badanie wykazało, że nadmierne spożycie soli wydaje się hamować funkcję mitochondriów – elektrowni komórkowych. Efekt ten prowadzi do braku energii, co zmienia reakcję makrofagów we krwi i może prowadzić do zapalenia. Zaskakujące: nawet słony posiłek wystarczy, aby wywołać tę reakcję – ale na szczęście efekt ten nie trwa długo

Sól jest dla nas niezbędna i dlatego tak jest Pragnę czegoś słonego Zakotwiczony w naszych głębinach. Ale teraz jest jasne, że zbyt duża ilość chlorku sodu może być szkodliwa dla naszego zdrowia. U niektórych osób podnosi ciśnienie krwi bez względu na to, jak to możliwe Choroba serca Zwiększ i może to też pamięć uszkodzić. Badania pokazują również, że źródłem naszego spożycia jest również wysokie spożycie soli system odprnościowy Upośledzenie słuchu.

Brak energii komórkowej spowodowany przerwaniem łańcucha oddechowego

Sabrina Geisberger z Max Delbrück Center for Molecular Medicine (MDC) w Berlinie zbadała teraz bardziej szczegółowo, co kryje się za wpływem soli na układ odpornościowy. Wcześniej odkryli, że zwiększone stężenie sodu we krwi wpływa na aktywację i funkcję monocytów, które są podstawowymi komórkami makrofagów. „Ale nie wiedzieliśmy dokładnie, co się dzieje w lochu” – mówi Geisberger. Aby się tego dowiedzieć, zespół przeanalizował metabolizm komórek odpornościowych, trzymając je w roztworach odżywczych o wysokiej zawartości soli.

Wynik: Już po trzech godzinach, gdy poziom soli wzrósł, w komórkach zaobserwowano mierzalne zmiany. „Łańcuch oddechowy jest przerywany: komórki wytwarzają mniej ATP i zużywają mniej tlenu” – wyjaśnia Jaisberger. Trifosforan adenozyny (ATP) jest globalnym źródłem energii dla wszystkich komórek i stanowi podstawę syntezy białek i innych cząsteczek. ATP jest wytwarzane w mitochondriach, „elektrowniach” komórki.

Jak odkryli naukowcy w swoich testach, nadmiar soli tłumi krytyczny etap mitochondrialnej produkcji ATP. „Sól kuchenna specyficznie hamuje kompleks II łańcucha oddechowego” – informuje Geisberger.

READ  Pierwszy trend letni: nowy styl może osłabić samoloty, a ciepłe Niemcy - meteorologia

Odwrócone fagocyty

Ma to konsekwencje: jak wykazały dodatkowe eksperymenty, brak energii związany z solą wpływa na dojrzewanie monocytów, a tym samym zmienia funkcję utworzonych z nich fagocytów. „Makrofagi, których misją jest wykrywanie i eliminowanie patogenów w organizmie, mogą z jednej strony lepiej zwalczać patogeny” – wyjaśnia kolega Geisbergera, Dominic Muller. „Z jednej strony można wzmocnić procesy zapalne, co w pewnych okolicznościach zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia”.

W badaniu klinicznym naukowcy zbadali, czy i jak wyraźne są skutki nadmiaru soli u ludzi. W tym celu zdrowym mężczyznom podawano sześć gramów soli kuchennej dziennie w tabletkach przez dwa tygodnie jako dodatek do ich zwykłego pożywienia. W drugim eksperymencie zespół przetestował wpływ typowych codziennych warunków: jedzenia pizzy. Zwykle zawiera około dziesięciu gramów soli – znacznie więcej niż zalecana dzienna dawka od pięciu do sześciu gramów soli. Następnie badacze przeanalizowali stan monocytów badanych.

Efekt można zmierzyć po zjedzeniu pizzy

Okazuje się, że kojący wpływ na mitochondria był widoczny nie tylko w długotrwałym zwiększeniu spożycia soli, ale także po zjedzeniu jednej pizzy. Trzy godziny po posiłku widoczny brak energii był mierzalny w monocytach badanych osób. Jednak efekt ten nie utrzymał się i zniknął po ośmiu godzinach. Tak więc aktywność mitochondrialna nie jest trwale hamowana.

„To dobrze. Ponieważ w przypadku długotrwałych zakłóceń należy się martwić, że komórki będą dostarczać energię tylko w ograniczonym zakresie w dłuższej perspektywie” – mówi Mueller. Jednak skutków gromadzenia się nie można wykluczyć, gdy ludzie spożywają bardzo słone posiłki kilka razy dziennie.

Mała cząsteczka – efekt dalekosiężny

„Podstawowym odkryciem naszego badania jest to, że mała cząsteczka, taka jak jon sodu, może bardzo skutecznie hamować centralny enzym w łańcuchu oddechowym” – mówi współautor Stefan Kemba z MDC. „Kiedy jony te wpływają do mitochondriów – i robią to w różnych warunkach fizjologicznych – regulują centralny punkt łańcucha transportu elektronów”. Wydaje się, że jest to bardzo podstawowy mechanizm regulacyjny dla komórki.

READ  Soturb o leku Covid: „bardzo korzystny wkład”

Należy teraz zbadać, czy na ten mechanizm może wpływać również sól w innych typach komórek. Ponieważ mitochondria znajdują się nie tylko w komórkach odpornościowych, ale – z wyjątkiem czerwonych krwinek – w każdej komórce ciała. Szczególnie duża liczba osób siedzi tam, gdzie zużywa się dużo energii: w mięśniach, nerwach, komórkach czuciowych i komórkach jajowych.

Potwierdza się immunologiczne działanie soli

Zdaniem naukowców ich wyniki potwierdzają, że nadmierne spożycie soli może również osłabiać układ odpornościowy. Oczywiście najpierw myślisz o ryzyku rozwoju chorób układu krążenia. Jednak kilka badań wykazało, że sól może wpływać na komórki odpornościowe na wiele sposobów. Współautor Markus Kleinewietfeld z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii (VIB) mówi: Jeśli ten podstawowy mechanizm komórkowy zostanie zakłócony w dłuższej perspektywie, może to mieć negatywne skutki.

Wydaje się, że makrofagi w układzie odpornościowym są nadal aktywne przeciwko bakteriom pod wpływem soli, ale jednocześnie zwiększa się ich działanie prozapalne. „Jest możliwe, że w wyniku tego mogą się sprzyjać choroby zapalne naczyń krwionośnych i stawów lub choroby autoimmunologiczne” – powiedział Kleinfeetfeld. (Oddelegowanie, 2021; Doi: 10.1161 / CIRCULATIONAHA.120.052788)

Źródło: Centrum Medycyny Molekularnej im. Maxa Delbrücka przy Stowarzyszeniu im. Helmholtza