Connect with us

science

Udar: Ci, którzy piją dużo mleka, mogą mieć większe ryzyko udaru

Published

on

Udar: Ci, którzy piją dużo mleka, mogą mieć większe ryzyko udaru

Produkty mleczne dostarczają naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Jednocześnie ma wpływ na zdrowie serca. W zależności od produktu mogą być dodatnie lub ujemne.

Niezależnie od tego, czy chodzi o masło, mleko czy ser: produkty mleczne są częścią codziennego menu wielu osób. Pokarmy mogą mieć bardzo różny wpływ na zdrowie serca. Na przykład niektóre mogą zmniejszyć ryzyko udaru, podczas gdy inne je zwiększają. Wyniki badania obserwacyjnego przeprowadzonego przez norweskich naukowców pokazują, które produkty wywierają wpływ.

Udar: Wyższe spożycie mleka wiąże się ze zwiększonym ryzykiem

W badaniu obserwacyjnym naukowcy zbadali wpływ mleka i produktów mlecznych na ryzyko udaru mózgu.

© Alex9500 / IMAGO

Produkty mleczne same w sobie nie są złe, wręcz przeciwnie: mają wiele pozytywnych właściwości, ponieważ dostarczają organizmowi witamin, minerałów, wapnia i białka. Jednak ich wpływ na zdrowie serca może być inny, a nawet przeciwny. Jest w dzienniku handlowym Europejski Dziennik Kardiologii Prewencyjnej opublikowany nauka Naukowcy zapytali ludzi, jak często spożywają określone pokarmy. Jednak respondenci byli pacjentami ze stabilną dusznicą bolesną – uciskiem w klatce piersiowej, gdzie objawy pojawiają się tylko pod wpływem stresu – co oznacza, że ​​wyników nie można łatwo ekstrapolować na inne grupy ludzi. Jednak osoby, które już mają problemy z sercem, powinny przyjrzeć się bliżej swojej diecie.

Większość uczestników (80 procent) stanowili mężczyźni, ze średnią wieku 61,8 lat. Oprócz choroby niedokrwiennej serca 47 procent ankietowanych miało nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi), 31 procent miało cukrzycę, a 29 procent osób paliło papierosy. Ponadto większość przyjmowanych leków to: kwas acetylosalicylowy (90 proc.), statyny (90 proc.), beta-adrenolityki (77 proc.). Główny autor Vegard Lissen z Centrum Żywienia Uniwersytetu w Bergen i Oddziału Kardiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Holandii wyjaśnił portalowi specjalistycznemu MedscapeNabiał to „bardzo niejednorodna grupa żywności”, którą należy rozpatrywać indywidualnie, a nie łącznie.

READ  Czy potrafisz rozwiązać ten trudny problem matematyczny w piątej klasie?

Niczego nie przegap: w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de znajdziesz wszystko, co dotyczy zdrowia.

Udar mózgu: Badanie wykazało, że wysokie spożycie produktów mlecznych zwiększa ryzyko udaru mózgu i śmierci

Dlatego badacz nie tylko chciałby, aby przyszłe badania oceniały produkty mleczne indywidualnie, a nie łącznie, ale także rozdzielał żywność we własnych badaniach. Wyniki pokazały, że większe spożycie mleka i produktów mlecznych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu i zwiększoną śmiertelnością. Z drugiej strony spożywanie masła wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca, a ser ma pozytywny wpływ na ryzyko wystąpienia ostrego zawału mięśnia sercowego. Nawiasem mówiąc, ser może również pomóc schudnąć, do czego szczególnie nadaje się odmiana francuska.

Qi Sun, profesor żywienia i epidemiologii w Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, również opowiada się za oceną poszczególnych rodzajów żywności. Na przykład spożywanie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i chorób serca. Codzienne jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Lesne podkreśliła również, że badanie ma charakter obserwacyjny. Dlatego lekarze nie powinni zmieniać swoich zaleceń wyłącznie na podstawie tych wyników. Wszystko zależy od dawki i zdrowego stylu życia ze zbilansowaną dietą i wystarczającą ilością ćwiczeń.

Unikaj udaru mózgu: Załaduj żywność, taką jak szpinak, orzechy, czosnek, cebula, jabłka i jagody.

Orzechy spowalniają twardnienie tętnic. Zawierają błonnik, magnez, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze – czyli składniki, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Szczególnie migdały, orzechy laskowe i orzeszki ziemne zawierają dużo witaminy E, która zapobiega wchłanianiu szkodliwych cząsteczek tłuszczu do krwi, a tym samym chroni przed miażdżycą. (Obraz ikony) © Achim Sass / Imago
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, który zapobiega miażdżycy.
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, który zapobiega miażdżycy. Jest bogaty w witaminę D i E, które pomagają zapobiegać wchłanianiu szkodliwego cholesterolu LDL, co powoduje mniejsze gromadzenie się i zwężenie tętnic. (Obraz ikony) © Vitalina-Rybakova / Imago
Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi i szkodliwy cholesterol we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Według „Niemieckiej Fundacji Serca” wykazano, że oliwa z oliwek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, co również zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i miażdżycy. Wykazano, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. (Obraz ikony) © Panthermedia / Imago
Cebula i czosnek działają jak naturalne środki czyszczące naczynia, ponieważ zawarte w nich oleje zapobiegają stwardnieniu tętnic.
Cebula i czosnek nie tylko nadają naszym potrawom niezbędną siłę, ale także działają jak naturalne oczyszczacze naczynek, ponieważ zawarte w nich oleje zapobiegają miażdżycy. W szczególności czosnek może zachować zdrowe serce: bulwa stymuluje produkcję azotu w organizmie, poprawiając w ten sposób elastyczność i elastyczność tętnic. (Obraz ikony) © Obrazy YAY / Imago
Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w łososiach hodowlanych i dzikich zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i stwardnieniu tętnic.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiach hodowlanych i dzikich zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic. (Obraz ikony) © foodandmore / Imago
Awokado zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które utrzymują elastyczność komórek i zapobiegają zatykaniu tętnic.
Według Medical Tribune jedzenie awokado zmniejsza ilość szkodliwych lipoprotein. Awokado zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które utrzymują elastyczność komórek i zapobiegają zatykaniu tętnic. Więc częściej dodawaj guacamole do swojej listy, meksykański dip z awokado, który jest również popularny w tym kraju. (Obraz ikony) © Artjazz / Imago
Szczególnie jabłka Red Delicious czy Granny Smith zawierają tzw. procyjanidyny, które zapobiegają zakrzepom krwi i stwardnieniu tętnic.
W szczególności jabłka Red Delicious lub Granny Smith zawierają tak zwane procyjanidyny. Są to substancje, które mają zdolność zapobiegania powstawaniu zakrzepów krwi. Ponadto mogą również utrzymywać tętnice elastyczne i mocne. (Obraz ikony) © Westend61 / Imago
W szczególności czerwony grejpfrut może obniżyć wysoki poziom lipidów we krwi, co stanowi wysokie ryzyko rozwoju miażdżycy.
Grejpfrut jest nie tylko bogaty w witaminę C, ale także pomaga w utracie wagi. Ponadto izraelscy naukowcy odkryli, że w szczególności czerwony grejpfrut może mieć pozytywny wpływ na podwyższony poziom lipidów we krwi. Według „Deutsche Apotheker Zeitung” wysoki poziom lipidów we krwi stwarza wysokie ryzyko rozwoju miażdżycy. (Obraz ikony) © Lupo Ivanco / Imago
Uważa się, że antocyjany obecne w jagodach utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym chronią je przed miażdżycą.
Jagody to zawsze dobry wybór jako deser lub przekąska – przede wszystkim dlatego, że drugorzędne substancje roślinne, tzw. flawonoidy, neutralizują wolne rodniki w organizmie. Mówi się, że antocyjany, aktywne składniki jagód, zwalczają stany zapalne w organizmie, utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym chronią przed miażdżycą. (Obraz ikony) © Larissa Veronesi / Imago
Zielona herbata zawiera procyjanidynę, która zwiększa elastyczność tętnic.
Podobnie jak jabłka, zielona herbata zawiera również procyjanidyny, które zwiększają elastyczność tętnic i pomagają transportować tlen i składniki odżywcze do tkanek, mięśni i narządów. (Obraz ikony) © Panthermedia / Imago

Ten artykuł zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnozy, leczenia ani przyjmowania leków. W żaden sposób nie zastępuje wizyty u lekarza. Niestety nasi redaktorzy nie mogą odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące obrazów klinicznych.

Obraz listy reguł: © Alex9500 / IMAGO

READ  Rozprzestrzenianie się wirusa Corona musi zostać wkrótce zatrzymane
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster

Published

on

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster
  1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Friedrich Wendt jest prawdziwym geniuszem matematycznym. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.

Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.

Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student Uniwersytetu w Münster

Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.

Dziesięcioletni Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. (Awatar) © BlissHunterImages/imago

Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.

Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”

Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie między 160 a 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.

Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.

READ  Corona Dortmund: Decyzja w sprawie badań przesiewowych + dyskusja w sprawie zamknięcia szkół

Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.

Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.

Continue Reading

science

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Published

on

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  „Niezwykle brutalne” rozbłyski gamma uderzyły w Ziemię – badacze byli zdumieni

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Czy potrafisz rozwiązać ten trudny problem matematyczny w piątej klasie?

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Jak obniżyć poziom kwasu moczowego za pomocą pokarmów

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  „Niezwykle brutalne” rozbłyski gamma uderzyły w Ziemię – badacze byli zdumieni
Continue Reading

Trending