Connect with us

science

Oto, jakie korzyści odniesie Twoje ciało, jeśli przestaniesz jeść cukier

Published

on

Oto, jakie korzyści odniesie Twoje ciało, jeśli przestaniesz jeść cukier

W skrócie podstawy

  • Każdy, kto bliżej przyjrzy się cukrowi i zechce ograniczyć jego spożycie, szybko to zauważy Nie tylko słodycze To jest problem.

  • Wiele produktów spożywczych zawiera Ukryty cukier. Dlaczego? Często podawane Popraw smakrozciąga się trwałość jego też Ekonomiczne.

  • the Zawartość cukru Produkt musi znajdować się na opakowaniu wyraźny On jest. Na przykład: „Węglowodany: 56 gramów, w tym cukry: 2,7 grama”.

  • Często się tak mówi Uzależnienie od cukru Mógłbyś. Jednak eksperci nadal nie są zgodni w tej kwestii. Powód: Nie wszystkie kryteria uzależnienia od słodyczy mają zastosowanie. Ale rzucenie palenia wymaga silnej woli.

  • Jak niebezpieczny „Jak pokazuje JENKE, cukier może być szkodliwy dla organizmu. Eksperyment z cukrem: jak chory jest cukier?

Wiadomo, że cukier nie jest zdrowy. Czy jednak możemy całkowicie wykluczyć go z naszej diety? Czy w przypadku wstrzymania się od głosowania wystąpią objawy wycofania się lub inne objawy? Jakie są dostępne alternatywy? Odpowiedzi znajdują się w tym artykule.

Na filmie: Jenke von Wilmsdorf opowiada o swoich własnych doświadczeniach z cukrem

W ten sposób możesz odkryć ukryty cukier

Nawet jeśli unikasz czekolady, rogalików itp., nie musi to oznaczać, że żyjesz bez cukru. Cukier jest ukryty w wielu produktach spożywczych. Nawet takie, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe i których się po nich nie spodziewasz.

Niektóre rodzaje owoców, np Jabłko, ananas, mango i winogrona Zawarte w naturze Za dużo fruktozy. Czy zatem konsumpcja jest szkodliwa? Nie, ponieważ jadając go, wchłaniamy także mnóstwo witamin, błonnika i innych składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Nie należy jednak przesadzać i nie zawsze wybierać odmianę najbogatszą w cukier. Zaleca Niemieckie Towarzystwo Żywienia Dwie porcje owoców dziennie. Na przykład jagody lub arbuz to dobre opcje niskosłodzone.

I gorzej Bardziej wolnyWięc Zwiększony cukier. Ukrywa się w tych produktach spożywczych, na przykład:

  • Produkty o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt o zawartości tłuszczu 0,1% zawiera więcej cukru niż jogurt o zawartości tłuszczu 3,5%)
  • Rozprzestrzenia się go na bazie roślin, takich jak ciecierzyca
  • Mosleya
  • Jogurt owocowy
  • ogórki konserwowe
  • Gotowe sosy sałatkowe
  • Napoje smakowe
  • Sosy
  • kiełbasa
  • Keczup

Chociaż producenci są prawnie zobowiązani do oznaczania zawartości cukru, nie zawsze jest ona jako taka wymieniona. Z reguły kryje się za wszystkimi rzeczownikami kończącymi się na „-ose”, np Glukoza. Ale również Syrop glukozowy, maltodekstryna, koncentrat soku owocowego, mleko w proszku lub słodka serwatka w proszku Ona jest najwyższym cukrem. Generalnie jest ich więcej 70 różnych imion Za darmowy cukier.

Unikaj cukru: tak wpływa on na nasze ciała

Skutki unikania cukru zależą od Ciebie Poprzednia konsumpcja Uzależnienie: Im więcej cukru spożywasz każdego dnia, tym bardziej staje się on zauważalny. Powód jest bardzo prosty. Pokarmy o wysokiej zawartości cukru prowadzą do silnego Wzrost poziomu insuliny. Insulina aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, powodując uwalnianie hormonów dobrego samopoczucia, takich jak dopamina. Nagłe rzucenie cukru może być chwilowo frustrujące.

Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze cukru, potrzebujesz… Nie występują fizyczne objawy odstawienia Ze strachu. Jeśli unikasz nie tylko cukru, ale także węglowodanów, możesz doświadczyć niskiego poziomu cukru we krwi ból głowy Odbierać. Jednak stan ten powinien szybko wrócić do normy.

Trzy do czterech dni Gdy zaczniesz rezygnować ze cukru, możesz to zrobić Percepcja smaku Dokładniej Stać się. Na przykład owoce mogą stopniowo smakować słodsze niż wcześniej.

Niezmiennie wysoki Poziom insuliny Spowalnia Spalać tłuszcz. Jeśli zrezygnujesz ze cukru, Twoja abstynencja może zostać zmniejszona tydzień NA rozmiar Stać się.

Po ok Od jednego do dwóch tygodni Móc Poprawa ciśnienia krwi, Tętno I Wartości insuliny Wyświetla. Wiele raportów w jednym więcej energia I Popraw sen. Również interesujące: Zmniejszono niektóre poziomy stanu zapalnego. Szczególnie korzystne może być unikanie cukru Choroby autoimmunologiczne Być pomocnym. Nie udowodniono jeszcze, czy znane przekonanie jest prawdziwe i czy unikanie cukru ma również pozytywny wpływ na skórę.

Po kilku miesiącach Czy można Tłuszczu z brzucha Utrata wagi. Również Wątroba Być może z czasem odzyskał siły. Może to zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i dna moczanowa. Należy jednak pamiętać, że efekt ten dotyczy tylko jednego Długoterminowe zmiany diety Pozostaje na swoim miejscu. Krótkoterminowa abstynencja od cukru przez tydzień lub miesiąc będzie miała niewielki wpływ, jeśli następnie powrócisz do zwykłego spożycia.

Ciekawe też: Podatek cukrowy – który zaoszczędziłby miliardy systemowi opieki zdrowotnej

Najlepsze naturalne zamienniki cukru

Miód Składa się w 80% z cukru. Chociaż naturalny produkt dostarcza również witamin, minerałów i enzymów przeciwzapalnych, występuje to tylko w ograniczonych ilościach. Dodatkową wadą jest to, że miód mocniej przylega do zębów niż cukier stołowy. Zawartość kalorii w miodzie wynosi około 304 kalorii na 100 gramów.

READ  Badanie: Ta grupa krwi prawdopodobnie nie złapie Covid-19, ale częściej zaraża innych

Stewia Otrzymuje się go z rośliny Stevia, która pochodzi z Ameryki Południowej i Chin. Pozytywną właściwością Stewii jest to, że jej spożycie nie ma wpływu na poziom cukru we krwi. Z tego powodu jest odpowiedni także dla diabetyków. Ponadto roślina nie sprzyja próchnicy zębów. Choć do smaku trzeba się przyzwyczaić, stewia jest około 300 razy słodsza od cukru. Nawet niewielkie ilości wystarczą do osłodzenia potraw i napojów. Stewia robi wrażenie również dlatego, że zawiera zero kalorii na 100 gramów.

syrop klonowy Zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i sprawiają, że poziom cukru we krwi nie rośnie tak szybko, jak cukier stołowy. Pomimo tych pozytywnych właściwości syrop klonowy jest mniej słodki. Ponadto produkcja nie jest całkowicie przyjazna dla środowiska, gdyż sok pozyskiwany jest z drzew klonowych (głównie w Kanadzie), kondensowany, a następnie transportowany na duże odległości. Zawartość kalorii w syropie klonowym wynosi 260 kalorii na 100 gramów.

Również Syrop z agawy Pokonuje długą drogę, aby znaleźć się na półkach naszych supermarketów. Rośliny aloesu, z których pozyskiwany jest sok, rosną głównie w Meksyku. Około trzy czwarte syropu z agawy składa się z fruktozy, którą można powiązać z otyłością, wysokim ciśnieniem krwi i stłuszczeniem wątroby. Syrop z agawy jest słodszy od cukru stołowego i ma stosunkowo neutralny smak. Zawartość kalorii wynosi 310 kcal na 100 gramów.

Cukier z kwiatów kokosa Otrzymuje się go poprzez przetworzenie nektaru kwiatów palmy kokosowej na cukier, który można posmarować. Znany jest z delikatnego karmelowego zapachu. Ze względu na złożony proces produkcyjny cukier z kwiatów kokosa może być drogi. Zawiera składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk i potas, w ograniczonych ilościach. Zawartość kalorii wynosi 400 kalorii na 100 gramów, co w przybliżeniu odpowiada tradycyjnemu cukrowi.

melasa Jest produktem ubocznym produkcji cukru. Gęsta, ciemna masa składa się w 60% z cukru i ma smak lukrecji. Jego zaletą są minerały, zwłaszcza wysoka zawartość żelaza. Zawartość kalorii w melasie wynosi 290 kalorii na 100 gramów.

Przyjazne dla diety alternatywy cukru

Substytuty cukru: substytuty cukru

Z chemicznego punktu widzenia substytutami tymi są alkohole cukrowe. Rzeczowniki kończą się na -it.

READ  15 błędów matrycy, które dowodzą, że wszyscy żyjemy w symulacji

Ksylitol (E967), zwany także cukrem brzozowym lub cukrem brzozowym (E 967), dawniej otrzymywany był z kory brzozy, dziś produkowany jest na skalę przemysłową. Produkcja odbywa się poprzez dalsze przetwarzanie odpadów z kolb kukurydzy, drewna i innych odpadów rolniczych. Ksylitol stosowany jest także jako dodatek do gum bezcukrowych i cukierków. Zaletą ksylitolu jest to, że ledwo podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Zawartość kalorii wynosi 240 kalorii na 100 gramów.

Erytrytol (E968) Chociaż naturalnie występuje w serach i niektórych owocach, pozyskiwany jest głównie w procesach fermentacji przemysłowej. Podstawowym produktem produkcji jest kukurydza lub pszenica. Erytrytol ma około dwóch trzecich siły słodzącej cukru. Nie wpływa na poziom cukru we krwi, nie powoduje próchnicy zębów i jest dobrze tolerowany. Zawiera również zero kalorii na 100 gramów.

Sorbitol (E420) Występuje naturalnie w jabłkach i śliwkach, ale jest wytwarzany głównie ze skrobi pszennej i kukurydzianej, podobnie jak erytrytol. Sorbitol ma o połowę mniejszą moc słodzącą niż cukier i nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich. Zawartość kalorii wynosi 240 kalorii na 100 gramów.

Inne zamienniki cukru to np Mannitol (E421), Izomalt (AH 953), Maltitol (E965) I Laktytol (E966).

Sztuczne słodziki Na przykład AspartamLub sacharyna lub acesulfam. Więcej o zaletach i wadach słodzików możesz dowiedzieć się na naszej stronie z przekąskami.

Najsmaczniejsze przepisy bez cukru

Niski poziom cukru: to właśnie kryje się za instrukcjami na opakowaniu

  • Bez cukru Nie oznacza to, że jest całkowicie pozbawiony cukru. Ilości poniżej 0,5 grama cukru do 100 gramów lub na 100 mililitrów nie jest wymagane.
  • Niski cukier Żywność można wycofać, jeśli ma określony limit maksymalny Pięć gramów cukru dla każdego Sto gramów Zawiera. Ale to już łyżeczka.
  • Niski cukier Oznacza to po prostu, że produkt Co najmniej 30 proc Zawiera mniej cukru niż podobne produkty spożywcze. To nadal jest bardzo słodkie.
  • Bez dodatku substancji słodzących Po prostu tak myśl Żadnych substytutów cukru używany. Nadal można używać cukru stołowego lub naturalnych substancji słodzących.
  • Mniej słodkie Może się jedynie odnosić smak, Nie na składnikach.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Eksperci przewidują najdłuższy dzień

Published

on

Eksperci przewidują najdłuższy dzień
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Po fazie zwiększania prędkości obrót Ziemi prawdopodobnie ulegnie spowolnieniu do końca 2025 r. Konsekwencje mogą jednak mieć negatywny wpływ na technologię.

FRANKFURT – Powszechnie znany jest negatywny wpływ zmian klimatycznych na naszą planetę. Oprócz ekstremalnych warunków pogodowych bezpośrednimi konsekwencjami są rosnące temperatury i podnoszący się poziom mórz. W Europie zmiany klimatyczne są coraz bardziej odczuwalne w postaci susz. Jednak niewiele osób wie, że globalne ocieplenie wydaje się również wpływać na prędkość obrotu Ziemi, co również zmienia długość dnia.

Według informacji otrzymanych od Czas i data Zmiana ta była zauważalna już w 2023 r. W tym roku, po siedmiu latach, w których Ziemia obraca się szybciej, ponownie zmierzono wzrost średniej długości dnia. Podobnie jak badanie, które przeprowadził Międzynarodowa usługa obrotu Ziemi i systemów odniesienia IERS wyjaśnia, że ​​marzec 2025 r. może być najdłuższym dniem od 2019 r.

Według badań długość dnia się zmienia, co może mieć wpływ na technologię

Prędkość obrotu Ziemi zwykle zmienia się na przestrzeni lat. Około 100 milionów lat temu doba na naszej planecie trwała zaledwie 23 godziny, a 1,4 miliona lat temu tylko 18 godzin. To spowolnienie jest spowodowane grawitacją Księżyca, która delikatnie spowalnia obrót Ziemi.

Jednak, jak pokazują najnowsze badania, na prędkość Ziemi wpływa nie tylko siła grawitacji Księżyca. Ruch jądra Ziemi, oceanów, a także atmosfery wpływa również na obrót Ziemi. Nick Stamatakos, członek zespołu badawczego IERS, powiedział, że stale zmieniające się czynniki utrudniają przewidywanie: „Trudno nam prognozować z wyprzedzeniem większym niż sześć miesięcy lub rok”. Czas i data.

W miarę jak Ziemia obraca się coraz wolniej, dni stają się coraz dłuższe. © imago/Blecwinkle

Jednak w ostatnich latach zaobserwowano przyspieszenie obrotu Ziemi. Precyzyjne pomiary przy użyciu zegarów atomowych wykazały, że w czerwcu 2022 r. najkrótszy dzień w historii odnotowano. Jednak od tego czasu tendencja ta uległa odwróceniu. W 2023 r. po raz pierwszy od siedmiu lat odnotowano wzrost długości dnia. Oczekuje się, że spowolnienie to utrzyma się do końca 2025 r. Aktualne prognozy wskazują, że w marcu 2025 r. długość dnia może wzrosnąć o 1,63 milisekundy.

READ  Oto, co Twoje zdjęcie profilowe WhatsApp mówi o Twojej osobowości

Chociaż na pierwszy rzut oka milisekunda lub dwie mogą wydawać się nieistotne, mogą mieć znaczący wpływ na technologię. Przyspieszenie obrotu Ziemi może spowodować, że dane o pozycji z satelitów GPS będą niedokładne, chyba że uwzględni się zmieniającą się prędkość obrotu Ziemi.

Badania pokazują, że globalne ocieplenie może być odpowiedzialne za wolniejszą rotację Ziemi

Raport opublikowany w czasopiśmie branżowym Natura Opublikowana rzuca nowe światło na skutki zmian klimatycznych na Ziemi. Dlatego wzmożone topnienie czap lodowych na Grenlandii i Antarktydzie prowadzi do przywrócenia równowagi masy Ziemi, co z kolei wpływa na rotację naszej planety. Ponadto zmiany w płynnym jądrze Ziemi przyczyniają się do wahań prędkości obrotowej.

Od 1972 roku prędkość obrotowa ciekłego jądra Ziemi stale maleje, co skutkuje równomiernym wzrostem prędkości obrotowej pozostałej części Ziemi. Taka sytuacja oznaczałaby konieczność dostosowania uniwersalnego czasu koordynowanego (UTC) do 2029 r. Gdyby nie przyspieszające topnienie polarnych czap lodowych, problem ten pojawiłby się trzy lata wcześniej.

Wyniki te pokazują, że globalne ocieplenie już ma zauważalny wpływ na globalny pomiar czasu. Oprócz zbliżającej się korekty czasu ludzie muszą przewidywać inne negatywne konsekwencje, ale są pewne rzeczy, które każdy może zrobić, aby przeciwdziałać skutkom zmian klimatycznych. (CG)

Continue Reading

science

Czy może to być największy postęp w walce z cukrzycą typu 1?

Published

on

Berlin – Osoby chore na cukrzycę typu 1 potrzebują odpowiednich leków, aby zapewnić odpowiednią regulację poziomu insuliny.

W przypadku tej choroby mechanizmy obronne organizmu niszczą komórki wytwarzające insulinę. Ale teraz tak było Substancją czynną jest Diamid® opracowany, aby interweniować w tym procesie.

Robi to praktyka w Berlinie Badanie leku Przejrzyj i szukaj Uczestnicy (mężczyźni/k/d), u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy zdiagnozowano cukrzycę typu 1.

Najlepsze: Każdy, kto bierze w tym udział, wnosi cenny wkład na rzecz osób dotkniętych chorobą, a tym samym także na siebie!

Tutaj pojawiają się wszystkie ważne informacje.

Uczestnicy są potrzebni do badania nad cukrzycą typu 1 w Berlinie


Ćwiczenia na cukrzycę dr. Herman Braun prowadzi ważne badanie farmakologiczne. © Klinika Diabetologiczna Dr. brązowy


Cukrzyca typu 1 jest jedną z nich choroby autoimmunologiczne. Mechanizmy obronne organizmu niszczą komórki beta w trzustce, które wytwarzają insulinę. W dłuższej perspektywie dochodzi do zagrażającego życiu niedoboru insuliny, który należy uzupełniać poprzez dodanie hormonu.

z tym Zostań Obecnie trwają badania nad lekiem, który interweniuje w ataku autoimmunologicznym i w ten sposób utrzymuje produkcję insuliny w organizmie.

cel: Skuteczne leczenie wysokiego poziomu cukru we krwi.

Stanowi to okazję do wniesienia naprawdę cennego wkładu w badania nad lekami. Zwiększa to szanse, że Ty i inni dotknięci chorobą pacjenci będziecie skutecznie leczeni w przyszłości.

Otrzymujesz także pieniądze na pokrycie kosztów podróży i spędzonego czasu odszkodowanie.

Przebieg studiów:

  • Otrzymasz albo eksperymentalny lek, albo placebo z 67% szansą
  • W trakcie podawania leku odbędzie się jedenaście wizyt w ośrodkach badawczych
  • Oraz stały kontakt telefoniczny

Oczywiście przez cały okres studiów otrzymasz kompleksową opiekę medyczną. Ponadto podczas badania zostanie zmierzony poziom witaminy D i w razie potrzeby zostanie on uregulowany suplementacją witaminy D.

Czas trwania nauki: Około 26 miesięcy

Wszystkie egzaminy i przygotowanie do studiów są dla uczestników bezpłatne.

Takie są wymagania uczestnictwa


© Adobe Stock


Potencjalni uczestnicy muszą spełniać następujące wymagania:

  • Masz od 18 do 28 lat
  • W ciągu ostatnich sześciu miesięcy zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę typu 1
  • Jesteś nosicielem odpowiedniego wariantu genu HLA (będzie to sprawdzane podczas wstępnego badania przesiewowego)

Mimo spełnienia tych warunków, udział w Zostań Jeszcze nie gwarantowane.

Zarejestruj się tutaj bez zobowiązań i za darmo


Studia w tej praktyce odbywają się w Berlinie Pankow. © Klinika Diabetologiczna Dr. brązowy


Takie proste i nieskomplikowane teraz o tym Formularz internetowy Rejestr. Rejestracja nie jest obowiązkowa.

Kliknij tutaj, aby skorzystać z formularza kontaktowego.

Zespół badawczy skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe, aby omówić, czy kwalifikujesz się do tego badania.

W tej rozmowie możesz bezpiecznie zadać wszystkie pytania, a następnie zdecydować, czy chcesz w niej uczestniczyć, czy nie.

Tutaj znajdziesz więcej informacji.

READ  Choroba: infekcja dezynfekująca prowadzi do poważnych cykli na obszarze jeziora
Continue Reading

science

BepiColombo: Wenus traci jony węgla i tlenu

Published

on

BepiColombo: Wenus traci jony węgla i tlenu

Mówi się, że Wenus była kiedyś światem o klimacie umiarkowanym, takim jak Ziemia. Mówi się, że na jego powierzchni znajdowała się woda w stanie ciekłym. Dziś jest to płonąca, piekielna planeta, dusząca się chmurami dwutlenku węgla, z których spada kwas siarkowy. Sonda kosmiczna BepiColombo po raz pierwszy odkryła jony węgla i tlenu uciekające z atmosfery Wenus.






To jest węgiel „Chodzi o ciężkie jony, które zwykle poruszają się powoli, dlatego wciąż próbujemy zrozumieć związane z tym mechanizmy”.Dominique Delcour, astrofizyk z Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) we Francji, powiedział: W komunikacie prasowym. Z drugiej strony ciężkie jony i cząsteczki, takie jak jony węgla, muszą w rzeczywistości pozostać związane.

Atmosfery planet są na ogół nieszczelnymi strukturami. Każdego dnia Ziemia traci około 90 ton materiału atmosferycznego. To nie wystarczy, aby wywrzeć wpływ. Jednakże przy pomocy tej wiedzy można tworzyć pochodne innych planet, aby lepiej je zrozumieć. „Możliwe, że wiatry elektrostatyczne odciągają ją od planety lub mogą zostać przyspieszone w wyniku procesów odśrodkowych”.– stwierdził Decourt.

Tajemnicze mechanizmy ucieczki

„Charakterystyka utraty ciężkich jonów i zrozumienie mechanizmów ucieczki na Wenus ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia ewolucji atmosfery planety i tego, jak straciła ona całą swoją wodę”.– stwierdził Delcourt.




READ  Kiedy pełnia księżyca jest bardzo blisko ziemi w czerwcu

To odkrycie, w połączeniu z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi utraty wodoru na Wenus, może dostarczyć dowodów na transformację planety.

Wewnątrz nie ma pola magnetycznego

W przeciwieństwie do Ziemi, Wenus nie wytwarza pola magnetycznego wewnątrz planety. Ich pole magnetyczne jest wynikiem interakcji między naładowanymi cząstkami w górnych warstwach atmosfery Wenus a polami magnetycznymi i poruszającymi się jonami wiatru słonecznego. Rezultatem jest słaba magnetosfera w kształcie łzy, która kończy się wiatrem słonecznym.

Magnetosfera jest otoczona przez magnetosferę, która leży pomiędzy zewnętrzną granicą magnetosfery a sprężoną materią (wstrząs łukowy). Kosmiczny szok łukowy) Usytuowany. BepiColombo przeleciał przez ten obszar pomiędzy Wenus a Słońcem, ledwo muskając planetę. Instrumenty statku kosmicznego wykryły jony tlenu i węgla przyspieszone na tyle, aby uciec przed grawitacją Wenus.


Przyszłe misje powinny wypełnić luki w wiedzy

„Ostatnie wyniki sugerują, że ucieczka atmosferyczna z Wenus nie może w pełni wyjaśnić utraty historycznej zawartości wody”.Astrofizyk Moa Persson ze Szwedzkiego Instytutu Fizyki Kosmicznej stwierdziła w komunikacie prasowym.

„To badanie jest ważnym krokiem w kierunku odkrycia prawdy o historycznej ewolucji atmosfery Wenus. Dodatkowe misje pomogą wypełnić wiele luk”. W najbliższej przyszłości planowane są co najmniej trzy misje mające na celu zbadanie Wenus. Powinni lepiej zbadać mechanizm ucieczki, ale także wyjaśnić, czy Wenus jest nadal aktywna wulkanicznie. Powinni także lokalnie szukać możliwości życia w chmurach.

Uczyć się

Wyniki badań opublikowano 12 kwietnia 2024 roku w czasopiśmie Nature Astronomy: Obserwacje BepiColombo zimnego tlenu i jonów węgla po indukowanej stronie magnetosfery Wenus (Obserwacje zimnego tlenu i węgla dokonane przez BebeColombo po indukowanej stronie magnetosfery Wenus).


READ  Badanie: Ta grupa krwi prawdopodobnie nie złapie Covid-19, ale częściej zaraża innych

Continue Reading

Trending