Wymień dwa rodzaje Camemberta. W serze znaleziono niebezpieczne bakterie. W przypadku połknięcia mogą spowodować poważną chorobę.
NRW – To drugi kawałek sera, który należy wyciągnąć w krótkim czasie. Dopiero w lipcu firma Müller Moers GmbH została zmuszona do wprowadzenia do sprzedaży dwóch rodzajów sera marki Cahill’s Ireland Original, ponieważ w produktach odkryto Listerię. Obecne wycofanie dotyczy również zanieczyszczenia sera. Szkodliwe bakterie zostały również wykryte w Camembert.
Kim | Escherichia coli (E. coli), Kolibakterium |
przemiana | Spożycie skażonej żywności i wody oraz kontakt z zakażonymi ludźmi |
objawy | Biegunka, wymioty i ból brzucha |
Pamiętaj o wielkim serze: zarodniki Escherichia coli odkryto we francuskim Camembert
Francuska firma Gillot SAS poinformowała, że w ramach dochodzenia w dwóch jej produktach wykryto tak zwane bakterie E. coli. To właśnie skłoniło firmę do wycofania dwóch rodzajów Camemberta.
Między innymi następujący ser jest skażony szkodliwymi bakteriami:
- projekt: Camembert de Normandie CHNP Marie Harel z surowym mlekiem
- Marka: Mary Harrell
- Rozmiar opakowania: 250gm
- Najlepiej zużyć przed datą: 07.08.2021
- Numer partii: 161311
- Kod identyfikacyjny: FR 61.402.001 CE
Wycofanie sera z powodu Escherichia coli: zarazki często znajdują się w surowych produktach mlecznych
Powodem wycofania było podejrzenie zakażenia Escherichia coli. Nie jest to do końca znane, a powód wycofania nie jest tak rzadki – tak było ostatnio między innymi w przypadku Wursta, który był sprzedawany w Globusie.
Wyżej wspomniana mikroflora jest naturalnym składnikiem flory jelitowej ludzi i zwierząt. Zwykle nie powodują żadnej choroby – z kilkoma wyjątkami. Według Federalnego Biura Oceny Ryzyka (BfR) przedstawiciele mogą wytwarzać toksyny bakterie coli (VTEC) lub toksyna Shiga bakterie coli (STEC) stają się niebezpieczne dla ludzi.
List francuskiej firmy, w którym mowa między innymi o serze, odnosi się do bakterii STEC. Jak donosi BfR, żywność pochodzenia zwierzęcego jest często zanieczyszczona tego rodzaju zarazkami, które podaje się na surowo lub nie jest odpowiednio podgrzane. Tak jest na przykład w przypadku Camembert, ponieważ należy on do kategorii serów z mleka surowego (więcej Oddzwonienia w RUHR24).
Zapamiętaj drugie jedzenie: nie jedz francuskiego miękkiego sera
Drugie wyzdrowienie zgłoszone przez firmę było również spowodowane zanieczyszczeniem bakteriami Escherichia coli. Tym razem podejrzewa się, że następujący produkt jest skażony Escherichia coli tworzącą toksyny wirusowe:
- Producent: Camembert de Normandie ChNP St. Hilaire z surowym mlekiem
- Marka: św Helier
- Rozmiar opakowania: 250gm
- Najlepiej zużyć przed datą: 07.08.2021
- Identyfikacja części: 161311
- Kod identyfikacyjny: FR 61.402.001 CE
- Numer EAN: 3267031040611
Ser zanieczyszczony szkodliwymi bakteriami: istnieje ryzyko gorączki i ostrej biegunki
W obu komunikatach informacyjnych firma stwierdza, że spożywanie przedmiotów może spowodować problemy zdrowotne. BfR wyraża ostrzeżenie nieco bardziej drastycznie i mówi o poważnych chorobach, które mogą wystąpić w wyniku spożywania żywności skażonej bakteriami E. coli.
Może to prowadzić do gorączki i poważnych infekcji żołądkowo-jelitowych. Zarazki mogą również powodować krwawą biegunkę. Zwykle zajmuje to od ośmiu do dziesięciu dni. Poważne powikłania mogą wystąpić u dzieci poniżej szóstego roku życia, a także u osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.
W szczególności, jeśli zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) rozwija się po chorobie jelit. To uszkadza naczynia krwionośne, czerwone krwinki i nerki. W najgorszych przypadkach objawy mogą zagrażać życiu lub, według BfR, mieć długoterminowe konsekwencje, takie jak uszkodzenie nerek. Dlatego klienci powinni sprawdzić, czy nie dotknęło ich wycofanie sera i czy nie kupili zanieczyszczonego sera. Nie należy go spożywać.
Wycofanie sera: klienci powinni zdecydowanie udać się do lekarza, jeśli wystąpią objawy
Gillot SAS ostrzega również swoich klientów w zawiadomieniu o potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia. Ponadto producent francuskiego sera twierdzi, że objawy pojawiają się dopiero od dwóch do siedmiu dni po zjedzeniu sera camembert.
Gillot SAS pisze: „Klienci, którzy spożyli powyższy produkt i doświadczają opisanych objawów, proszeni są o skonsultowanie się ze swoim lekarzem i doradzenie im spożycia produktu”. Konsumenci, których francuski ser nadal znajduje się w lodówce, muszą zwrócić go do punktu sprzedaży, a cena zakupu zostanie tam zwrócona.
Firma nie podaje, gdzie sprzedaje się ser. Portal konsumencki Produktwarnung.eu wskazuje, że Camembert jest sprzedawany w całych Niemczech za pośrednictwem różnych kanałów dystrybucji. Podawano go między innymi na stoiskach ze świeżą żywnością w supermarketach.
Zdjęcie menu głównego: © Ludovic Marin / AFP