RCzerwony dywan na imprezie w Los Angeles, gwiazdy w eleganckich sukienkach. Dotacja „Nagroda za przełom„Ma to bardziej związek z nagrodą filmową niż finansowaniem badań. Dlatego też prestiżowa międzynarodowa nagroda naukowa znana jest również jako „Oskary nauki” i ma na celu uhonorowanie „najmądrzejszych umysłów świata” za ich ważne odkrycia.
Nagroda Przełom przyznawana jest corocznie od 2012 roku, choć została na dłuższy okres przerwana ze względu na pandemię. W 2023 roku ceremonię wręczenia nagród poprowadził amerykański nadawca James Corden.
W Academy Museum of Motion Pictures w Los Angeles przemówienia na cześć badaczy wygłosiły takie gwiazdy jak hollywoodzka aktorka Kristen Bell i Lily Collins, znane z serialu Netfliksa „Emily in Paris”. Ogłoszono już zwycięzców edycji 2024, a ceremonia wręczenia nagród odbędzie się wiosną przyszłego roku.
Każda z pięciu głównych nagród ma wartość 3 milionów dolarów: trzy z nauk przyrodniczych, jedna z fizyki podstawowej i jedna z matematyki. Przewidziano także nagrody dla młodych naukowców o wartości 100 000 dolarów.
W tym roku przyznanych zostanie łącznie 15,75 miliona dolarów, co oznacza, że łączna suma przyznanych dotychczas nagród wyniesie 308 milionów dolarów. Nagrodę Naukową ufundowali sponsorzy: Sergey Brin, Priscilla Chan, Mark Zuckerberg, Julia i Yuri Milnerowie oraz Anne Wojcicki.
W każdej kategorii wyróżnionych zostało kilku badaczy. Na przykład Carl John z Uniwersytetu w Pensylwanii i Francuz Michel Sadelin z Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Otrzymasz jeden Przełomowa nagroda w dziedzinie nauk o życiu Opracowanie tak zwanej immunoterapii komórkami T z chimerycznym receptorem antygenu, w skrócie terapii komórkami T CAR, podczas której komórki T pacjentów są modyfikowane w taki sposób, aby atakowały i zabijały komórki nowotworowe.
Przeczytaj także
Trzyosobowy zespół amerykańskiej firmy Vertex Pharmaceuticals otrzymał także nagrodę w kategorii Life Sciences: ponieważ Sabine Hadida, Paul Negulescu i Frederic van Goor opracowali kombinację leków, która może znacząco poprawić życie pacjentów chorych na mukowiscydozę.
Laureaci nagród znajdują się także w gronie nauk przyrodniczych Tomasz Gasserdyrektor medyczny Oddziału Neurologii Szpitala Uniwersyteckiego w Tybindze i nadal nim jest Hertie Instytut Klinicznych Badań Mózgu pracownik. Neurobiolog odbiera nagrodę wraz z amerykańską genetyczką i pediatrą Ellen Sedransky, która prowadzi badania w Narodowym Instytucie Badań nad Genomem Człowieka w Stanach Zjednoczonych oraz brytyjskim neurogenetykiem Andrew Singletonem z National Institute on Aging w Bethesda.
Otrzymali nagrodę za pomyślną identyfikację genów powodujących chorobę Parkinsona. Zgodnie z oświadczeniem jury ich odkrycia przyczyniły się do zmiany paradygmatu w badaniach nad chorobą Parkinsona, przyspieszając badania nad nowymi metodami leczenia i lekami.
Przeczytaj także
Być może możliwe będzie leczenie osób dotkniętych chorobą na 15–20 lat, zanim pojawią się pierwsze objawy, które zatrzymają postęp choroby lub zapobiegną jej wystąpieniu.
the Przełomowa nagroda w matematyce Trafia ona do niemieckiego matematyka Simona Brendela, który prowadzi badania na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku. Urodzony w Tybindze Brendel już w szkole interesował się wyższą matematyką i czytał podręczniki swojego ojca, profesora fizyki na Uniwersytecie w Tybindze.
Później studiował matematyczną specjalizację z geometrii różniczkowej pod kierunkiem Gerharda Hueskena – jednego z czołowych matematyków w tej dziedzinie. Zajmuje się właściwościami krzywych, powierzchni i obszarów oraz analizuje strukturę tych obiektów geometrycznych. W przestrzeni 2D lub 3D pewne rzeczy są nadal całkiem jasne.
Jednak matematycy zwykle zajmują się przestrzeniami wielowymiarowymi, których nie można już wizualizować geometrycznie. Nadal kalkulują i poruszają się mentalnie w takich abstrakcyjnych światach.
To, czego Brendel osiągnął i co zostało uznane, jest niewytłumaczalne dla zwykłych ludzi, a nawet dla wielu matematyków. Jury odnotowuje jego „wkład w geometrię różniczkową, w tym nierówności geometryczne, kilka wyników dotyczących przepływu Ricciego oraz przypuszczenia Lawsona dotyczące minimów Torreya w przestrzeni trójwymiarowej”.
Brytyjczyk John Cardy z Souls College na Uniwersytecie Oksfordzkim i Rosjanin Alexander Zamolodchikov z Uniwersytetu Stony Brook w Nowym Jorku również otrzymają nagrodę za swój głęboki wkład w fizykę statystyczną i kwantową teorię pola o różnorodnych i dalekosiężnych zastosowaniach w różnych dziedzinach. Fizyka i matematyka Przełomowa nagroda w dziedzinie fizyki podstawowej.
Perspektywa syntezy jądrowej
Ponadto jeden z Nagrody Młodych Talentów („Nagrody New Frontiers in Physics”) przyznane przez astrofizyka Tilla Bernstiela, profesora na Uniwersytecie Ludwiga Maximiliana w Monachium. Bernstiel bada, w jaki sposób powstają nowe planety w kosmosie. Został uhonorowany swoimi przewidywaniami, odkryciami i modelami tak zwanych pułapek pyłowych znajdujących się w dyskach materii wokół młodych gwiazd.
W ten sposób Bernstiel był w stanie wyjaśnić ważne otwarte pytanie dotyczące procesu powstawania planet. Matematyczka Angkana Rolland z Uniwersytetu w Bonn również znalazła się w gronie 15 młodych naukowców uhonorowanych („New Frontiers in Physical Mathematics”) i uhonorowanych za swój wkład w analizę stosowaną, w szczególności analizę mikrostruktury w przejściach fazowych w ciele stałym i teorię problemów odwrotnych .
Wiele osób połyka tabletki, aby zapewnić organizmowi dodatkową witaminę D. Ale suplementy są często niepotrzebne. Ponieważ obawy dotyczące niedoboru witaminy D opierają się na wątpliwych danych.
Wiele osób uważa witaminę D za cudowne lekarstwo. Mówi się, że witamina słońca wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed chorobami i uszczęśliwia. W rzeczywistości jest to niezbędne dla ludzi Niedobór może mieć poważne konsekwencjena przykład kości i mięśni. Doniesienia o tym, że wiele osób wytwarza zbyt mało tej ważnej witaminy, wydają się jeszcze bardziej dramatyczne.
Witamina D: Strach przed niedoborem
Zaniepokojone konsekwencjami tego niedoboru wiele osób sięga po pigułki, krople lub podobne preparaty, które obiecują przywrócić równowagę witamin. Ale bądź ostrożny: tak jak zbyt dużo światła słonecznego może zaszkodzić organizmowi, tak samo wysoki poziom witaminy D może być niebezpieczny. Zdecydowanie warto o tym pamiętać podczas odpowiednich przygotowań.
Franka Schuberta Jest redaktorem w Spektrum nauki. W rozmowie z Detector.fmWyjaśnia prezenterowi Markowi Zimmerowi, skąd może wynikać wrażenie, że wiele osób ma niedobór witamin D i F Jak wygląda dzisiaj stan badań nad tym tematem?. W podcaście wyjaśnia także, jak ważna jest witamina D dla człowieka i jakie otwarte pytania wymagają jeszcze badań.
Friedrich Wendt jest prawdziwym geniuszem matematycznym. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.
Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.
Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student Uniwersytetu w Münster
Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.
Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.
Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”
Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie między 160 a 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.
Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.
Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.
Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.
Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.
Chcesz żyć zdrowiej?
➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.
Cała żywność: co to znaczy?
Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.
Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.
Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher
Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:
Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
– Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee
Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.
W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych
Jak zdrowa jest cała żywność?
W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.
Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.
Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.
Co to jest dieta kompletna?
Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.
tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.
białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.
Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.
Te diety również mogą Cię ekscytować
Co można jeść na zdrowej diecie?
Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:
5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności
Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
Wypij wystarczająco dużo.
Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.
W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki
Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?
Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.
Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.
Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.
I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.
Oto zalety pełnowartościowej żywności
Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:
trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.
obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.
Kto może jeść pełnowartościową żywność?
Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.
W klipie: Jaka dieta działa?
Cała żywność: taki jest nasz wniosek
Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.
Tak, cała żywność jest korzystna dla utraty wagi, ponieważ opiera się na naturalnej żywności, jest bogata w składniki odżywcze i zapewnia trwałe uczucie sytości.
Cała żywność koncentruje się na nieprzetworzonej żywności, takiej jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka i zdrowe tłuszcze. Zaleca się ograniczenie cukru rafinowanego i żywności wysoko przetworzonej.
Aby skutecznie schudnąć, należy skupić się na zbilansowanej diecie, zawierającej dużo warzyw, chude białka, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze. Ważne jest również umiarkowane spożycie kalorii.
Tak, cała żywność jest uważana za zdrową dietę i jest zalecana przez IRS, ponieważ dostarcza nam wszystkich ważnych składników odżywczych.