Connect with us

science

Dzięki tym produktom możesz zaspokoić swoje potrzeby

Published

on

Dzięki tym produktom możesz zaspokoić swoje potrzeby

Witamina B12 jest niezbędna w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in. wspomaga funkcje układu nerwowego. Jednak nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy zwanej kobalaminą. Dlatego powinniśmy dostarczać odpowiednią ilość witaminy B12 w naszej diecie. Pokażemy Ci najlepsze produkty spożywcze zawierające witaminę B12.

W klipie: Na to należy zwrócić uwagę stosując witaminę B12

Witamina B12 pełni te funkcje w organizmie

Witamina B12, znana również jako kobalamina, odgrywa ważną rolę w organizmie. Jest to dla nich konieczne Tworzenie czerwonych krwinek I DNAKtóry zawiera nasz materiał genetyczny. Co więcej, jest po to Wzrost i podział komórek odpowiedzialny. Witamina B12 wspomaga regenerację i tworzenie nowych osłonek włókien nerwowych Funkcja układu nerwowego Wydarzyć się. Istnieje ścisły związek pomiędzy metabolizmem kobalaminy i witaminy kwasu foliowego: witamina B12 przekształca nieaktywny kwas foliowy w formę aktywną, jednocześnie zmniejszając zawartość aminokwasu homocysteiny, potencjalnego czynnika ryzyka chorób układu krążenia.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12: Jest to ilość, którą należy spożywać każdego dnia

Aby uniknąć niedoborów, ważne jest spożywanie wystarczającej ilości pokarmów zawierających witaminę B12 i przestrzeganie zaleceń Niemieckiego Towarzystwa Żywienia (DGE). Jest to zalecane dzienne spożycie Cztery mikrogramy witaminy B12 Dla młodzieży od 13 roku życia i dorosłych. Tę ilość można pokryć np. porcją wołowiny (100 gramów). Kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują więcej witaminy B12. Kobiety w ciąży potrzebują 4,5 mcg tej witaminy i 5,5 mcg dziennie podczas karmienia piersią.

Pokarmy zawierające witaminę B12: Można tu znaleźć kobalaminę

Witamina B12 może pochodzić tylko z Mikroorganizmy Jest wytwarzany i przedostaje się do organizmu zwierząt i ludzi poprzez łańcuch pokarmowy. Tutaj wymieniliśmy najlepsze produkty zawierające witaminę B12.

Witaminę B12 znajdziesz w wołowinie, kurczaku i łososiu. W poniższej tabeli znajdziesz przegląd dostawców kobalaminy zwierzęcej. © Adobe Stock

Pokarmy dla zwierząt zawierające witaminę B12

Oto karmy dla zwierząt zawierające witaminę B12 i posiadające zawartość witamin w 100 gramach:

Mięso, drób i kiełbasa:

  • Wątroba (39 – 65 mcg)
  • Gicz jagnięca (3,6 mcg)
  • Wołowina (2,9 – 5,5 mcg)
  • Salami (3,3 mcg)
  • Sznycel wieprzowy (1 mcg)
  • Mięso z kurczaka (0,4 mcg)

Ryby i owoce morza:

  • Ostrygi (15 mcg)
  • Makrela (9 mcg)
  • Śledź (8,5 mcg)
  • Małże (7,6 mcg)
  • Tuńczyk (4,25 mcg)
  • Pollock (3,5 mikrograma)
  • Krewetki (1,7 mcg)
READ  Prawie wszyscy się mylą - jaki wygląd nie pasuje do łańcucha?

Mleko, produkty mleczne i jaja:

  • Ser Camembert i Emmentaler (3,1 mcg)
  • Edam (2,1 mcg)
  • BRE (1,7 mcg)
  • Serek śmietankowy granulowany (1 mcg)
  • Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu (0,9 mcg)
  • Mleko krowie (0,4 mcg)

To ważne by zauważyć że Zawartość witaminy B12 Skład żywności zależy od różnych czynników, np. od rodzaju hodowli i paszy dla zwierząt. Dlatego informacje dotyczące żywności zawierającej witaminę B12 mogą się różnić w zależności od źródła.

Pokarmy roślinne zawierające witaminę B12

Można przez nie spożywać pokarmy roślinne Fermentacja bakteryjnatakie jak kapusta kiszona, Niewielkie ilości witaminy B12 Zawiera. Istnieją również wodorosty, takie jak grzyby nori lub shiitake, które reklamowane są jako pokarmy roślinne zawierające witaminę B12. Można jednak otrzymać kwoty znacznie się różnić. Ponadto postać witaminy i jej dostępność dla organizmu ludzkiego nie są jasne. W oparciu o aktualne wyniki, według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia, zapotrzebowanie na witaminę B12 nie jest możliwe wyłącznie poprzez żywność roślinną.

Niektóre strony internetowe i książki podają, że określone pokarmy roślinne są w stanie dostarczyć organizmowi witaminę B12. Należą do nich na przykład:

  • Algi (spirulina, chlorella, algi afa i algi morskie, takie jak nori)
  • Sfermentowane warzywa, takie jak kapusta kiszona
  • Fermentowane produkty sojowe, takie jak miso, shoyu i tempeh
  • Grzyby
  • Czarna herbata
  • Nieobrane i nieumyte warzywa korzeniowe (marchew, buraki)
  • Trawa pszeniczna i trawa jęczmienna
  • Dzikie rośliny

Jednakże te produkty spożywcze zawierają jedynie niewielkie ilości, jeśli w ogóle, użytecznej witaminy B12. Zawiera prawie wyłącznie pokarmy roślinne Analogi witaminy B12 (Zwana także pseudowitaminą B12) lub śladowe ilości witaminy B12. Jednak według aktualnych informacji ilości te nie wystarczą na pokrycie dziennego zapotrzebowania.

Witamina B12 występuje w produktach roślinnych.  Grzyby shiitake są dobrym źródłem kobalaminy.
Witamina B12 występuje w produktach roślinnych. Grzyby shiitake są dobrym źródłem kobalaminy. © Adobe Stock

Witamina B12: objawy niedoboru

Niedobór witaminy B12 rozwija się stopniowo w ciągu kilku tygodni lub miesięcy, gdyż organizm jest w stanie zmagazynować jej większe ilości. Dopiero gdy zapasy w wątrobie i nerkach są w dużej mierze puste, pojawiają się objawy kliniczne. W przypadku niedoboru witaminy B12 jedno i drugie Skład krwi a także, że System nerwowy dotknięty. Można to nazwać tzw Niedokrwistość makrocytarna Występuje, gdy tworzą się duże czerwone krwinki zawierające wysoki procent hemoglobiny. Anemia daje o sobie znać Blada skóra i błony śluzowe, zawroty głowy i osłabienie. Tymczasem niedobór wpływa na układ nerwowy i może powodować długotrwałe uszkodzenie rdzenia kręgowego. Tak to się nazywa Skośny rdzeń kręgowy Wyraża się to między innymi poprzez Mrowienie i pieczenie – Zwłaszcza na dłoniach i stopach. – Zwiększone ryzyko upadku oraz niestabilnego stania i chodzenia. Zapominanie, zmniejszona wydajność i obniżony nastrój mogą również wskazywać na niedobór.

READ  Ten sekretny składnik sprawia, że ​​nocna owsianka jest jeszcze zdrowsza

Jeśli niedobór witaminy B12 zostanie wykryty wcześnie, część szkód można odwrócić. Zwłaszcza jeśli skutki niedoborów posunęły się zbyt daleko Uszkodzenie nerwów Nie da się już tego naprawić. Dlatego ważne jest, aby w diecie uwzględnić wystarczającą ilość pokarmów zawierających witaminę B12.

Typowe grupy osób z niedoborem witaminy B12

Jeśli polegasz wyłącznie na Potrawy wegetariańskie Dieta zwiększa ryzyko niedoboru witaminy B12 Wegetarianie Jest to jedno stałe spożycie Przygotowanie witaminy B12 Tak konieczne. Również Wegetarianie Możesz cierpieć na niedobór witaminy B12, szczególnie w czasie ciąży i karmienia piersią, gdy wzrastają potrzeby żywieniowe. Ważne jest, aby jeść dużo produktów zawierających witaminę B12 i, jeśli to konieczne, przyjmować suplementy zawierające witaminę B12.

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, może zainteresuje Cię także nasz artykuł Alternatywy dla wegańskiego stylu życia.

Gotuj żywność zawierającą witaminę B12

Zmierzone wartości żywności zawierającej witaminę B12 często odnoszą się do produktu surowego i są zmniejszane podczas gotowania i smażenia, ponieważ witamina Wrażliwy na ciepło On. Podczas gotowania i pieczenia mięsa np Strata od 27 do 33 proc Wyszedłem. Oznacza to, że 125-gramowy stek wieprzowy zawierający 1,25 mikrograma witaminy B12 po przygotowaniu zawiera tylko 0,9 mikrograma. Badanie przeprowadzone w 2011 roku na Uniwersytecie Kochi w Japonii wykazało również, że gotowanie, smażenie, grillowanie i gotowanie na parze ryb, a także przygotowywanie ich w kuchence mikrofalowej może zmniejszyć zawartość witaminy B12 nawet o 62%.

Czy suplementy i preparaty z witaminą B12 są przydatne?

Ogólnie rzecz biorąc, zdrowi ludzie, którzy jedzą żywność zawierającą witaminę B12, taką jak mięso, ryby i produkty mleczne, nie potrzebują suplementów. Zrobić wyjątek Osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską Zwiększa to ryzyko niedoborów. Poza tym ludzie, którzy Choroby żołądkowo-jelitowe Jeśli cierpisz na kwas żołądkowy lub zażywasz go regularnie lub w celu ochrony żołądka, zachowaj szczególną ostrożność, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy B12. Ponieważ te leki i choroby, takie jak przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, utrudniają wchłanianie witaminy.

READ  Ziemia obraca się szybciej: najkrótszy dzień w historii od lat 60.

Oprócz witaminy B12 istnieją inne witaminy i minerały, które są również ważne dla naszego organizmu. Przeczytaj nasze artykuły: Pokarmy zawierające witaminę C, Pokarmy zawierające witaminę D, Pokarmy zawierające witaminę A i Pokarmy zawierające żelazo, aby dowiedzieć się więcej.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster

Published

on

Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster
  1. Strona główna
  2. panorama

Naciska

Friedrich Wendt jest prawdziwym geniuszem matematycznym. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.

Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.

Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student Uniwersytetu w Münster

Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.

Dziesięcioletni Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. (Awatar) © BlissHunterImages/imago

Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.

Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”

Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie między 160 a 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.

Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.

READ  Teleskop kosmiczny odkrywa wskazówki dotyczące tego, jak kiedyś powstała Ziemia

Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.

Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.

Continue Reading

science

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Published

on

Tak wygląda Twój plan żywieniowy z ogólnymi zasadami diety

Wiele osób dąży do szczupłego i aktywnego trybu życia. Pragnienie to wykorzystuje wielu dietetyków, którzy obiecują utratę wagi w jak najkrótszym czasie. Jednak po zastosowaniu diety wiele osób wraca do starych nawyków żywieniowych. Jeśli naprawdę chcesz zrobić coś dla siebie i swojego ciała, musisz wziąć za siebie odpowiedzialność i żyć świadomie i aktywnie. W tym kontekście korzystna może być zbilansowana i kompletna dieta. Powiemy Ci, jak zdrowa jest ta dieta.

Chcesz żyć zdrowiej?

➡ Obejrzyj najnowszy odcinek „The Biggest Loser” na Gwen.

Cała żywność: co to znaczy?

Termin „pełna żywność” odnosi się do określonej formy odżywiania, której celem jest dostarczenie organizmowi Wszystkie niezbędne składniki odżywcze Należy przedstawić w sposób zrównoważony. Ideą pełnowartościowej żywności jest to, że zdrowa dieta nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne, ale także zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych.

Termin ten został w dużej mierze ukuty przez szwajcarskiego lekarza i fizjoterapeutę Maksymilian Bircher Brenner wyryty. Żył w latach 1867-1939 i był pionierem w dziedzinie medycyny naturalnej i żywienia. lekarz. Bircher-Brenner, który również wynalazł musli Bircher, opracował koncepcję całej żywności na początku XX wieku i promował dietę bogatą w składniki odżywcze. Świeża i nieprzetworzona żywność On. Opracowane przez niego zasady żywienia wpłynęły na ruch żywieniowy i znalazły zastosowanie w wielu późniejszych koncepcjach zdrowego trybu życia.

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować klasyczne musli Bircher

Dzięki jego szeroko zakrojonym badaniom rozwinęła się także Profesor dr. Wernera Kolata, ekspert w dziedzinie bakteriologii, higieny i nauk o żywieniu, naukowych podstaw pełnowartościowej żywności. Swoje ustalenia podsumował w swojej prośbie: „Niech jedzenie będzie jak najbardziej naturalne!” Dlatego Kullath podzielił żywność ze względu na stopień jej przetworzenia Sześć poziomów wartości:

  1. Świeża, niemodyfikowana, niepodgrzewana żywność, taka jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, nasiona, jaja, surowe mleko, nasiona oleiste i woda źródlana
  2. Żywność modyfikowana mechanicznie, taka jak świeże soki owocowe, oleje tłoczone na zimno i surowe mięso
  3. Enzymatycznie modyfikowana żywność, taka jak kiszona kapusta, jogurt i kamień nazębny
  4. – Żywność poddana obróbce cieplnej, taka jak posiłki gotowane i smażone mięso
  5. Wysoko przetworzona lub konserwowana żywność, taka jak warzywa w puszkach i suszone owoce
  6. Izolowane składniki odżywcze lub ich mieszanki, takie jak pigułki witaminowe, ekstrakty z mąki, aromaty i ghee

Od czasu ukucia tego terminu, wielu ekspertów i organizacji w dziedzinie żywienia opracowało całą żywność, która została przyjęta. Dzisiaj cała żywność reprezentuje jedno Zbilansowane odżywianiektóra opiera się na żywności nieprzetworzonej i ma na celu promocję zdrowia.

W klipie: Oto, co warto wiedzieć o produktach roślinnych

Jak zdrowa jest cała żywność?

W przeciwieństwie do wielu innych diet, które skupiają się na liczeniu kalorii, dieta Whole Foods koncentruje się na zapewnieniu odpowiedniego i zróżnicowanego spożycia witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i błonnika. Odbywa się to za pomocą a Dieta głównie wegetariańska i urozmaicona paragon.

READ  Teleskop kosmiczny odkrywa wskazówki dotyczące tego, jak kiedyś powstała Ziemia

Ponieważ cała żywność opiera się głównie na… Naturalna żywność Prowadzi to do szczególnego skupienia się na jakości, a nie na ilości, co skutkuje zmniejszeniem spożycia wysoko przetworzonej żywności, takiej jak tłuszcze trans, rafinowana mąka i rafinowany cukier, a także wzmacniaczy smaku i dodatków w całej żywności. Takie podejście korzystnie wpływa na zdrowie.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca również pełnowartościową żywność (DGE) jest polecany, ponieważ dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady i cechy prawidłowego żywienia

  1. Coraz popularniejsza jest żywność roślinna: Cała dieta żywieniowa koncentruje się głównie na produktach roślinnych. Dostarczają nie tylko ważnych składników odżywczych, ale są również bogate w błonnik, który poprawia trawienie.
  2. Im mniej przetwarzania, tym lepiej: Kolejną zasadą jest unikanie żywności wysoko przetworzonej. Im żywność jest bliższa swojemu naturalnemu stanowi, tym więcej składników odżywczych zostaje zatrzymanych.
  3. Regionalne i sezonowe: Cała dieta żywieniowa koncentruje się na spożywaniu produktów regionalnych i sezonowych. Pomaga to nie tylko chronić środowisko, ale także gwarantuje, że żywność jest świeża i bogata w niezbędne składniki odżywcze.
  4. Wyprodukowano ekologicznie: Aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko i ograniczyć użycie pestycydów, lepiej jest spożywać żywność produkowaną organicznie.
  5. Żywność pochodząca ze sprawiedliwego handlu: Drugim aspektem jest wybór żywności objętej uczciwym handlem, aby zapewnić producentom godziwą rekompensatę. Uczciwe ceny mają na celu odpowiednie pokrycie kosztów produkcji, godziwych wynagrodzeń i zrównoważenia środowiskowego.

Co to jest dieta kompletna?

Całe ziarna: Stosowanie pełnych ziaren zamiast rafinowanej mąki jest istotną częścią pełnowartościowej diety. Całe ziarna nie tylko dostarczają więcej błonnika, ale także dostarczają różnorodnych witamin i minerałów.

tłuszcz: Nacisk kładziony jest na spożywanie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Pierwiastki te znajdują się na przykład w olejach, awokado, nasionach i orzechach.

białko: Białka są niezbędne do budowy i utrzymania mięśni. W przypadku całej żywności preferowane są roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Witaminy: Zapewnienie odpowiednich witamin jest podstawą całej żywności. Świeże warzywa i owoce są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Te diety również mogą Cię ekscytować

Co można jeść na zdrowej diecie?

Realizacja kompletnej diety opiera się na jasnych wytycznych:

  • 5 porcji warzyw i owoców dziennie (np. zrób sałatkę, zjedz owoce jako przekąskę między posiłkami lub zjedz seler z dipem hummusowym).
  • Zamień białą mąkę na produkty pełnoziarniste
  • Nabiał z umiarem każdego dnia, w postaci sera, twarogu, twarogu, mleka surowego, kefiru i masła (bez dodatków)
  • Tłuszcze z umiarem codziennie, szczególnie poprzez oleje roślinne, nasiona i orzechy w małych ilościach
  • Mięso, ryby i jaja maksymalnie dwa razy w tygodniu
  • Cukier i sól w małych ilościach Zastąp cukier zdrowymi alternatywami, takimi jak świeże owoce lub miód
  • 1,5 litra płynu w postaci wody i niesłodzonej herbaty
READ  Stwardnienie rozsiane można wkrótce wyleczyć dzięki mikrocząsteczkom

Oto 10 zasad dotyczących pełnowartościowej żywności

  1. Skorzystaj z różnorodności żywności i twórz urozmaicone posiłki, głównie wegetariańskie.
  2. Wypełniaj swoją dietę co najmniej trzema porcjami świeżych warzyw i dwiema porcjami świeżych owoców każdego dnia.
  3. Zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.
  4. Do produktów roślinnych dodawaj produkty mleczne, a raz lub dwa razy w tygodniu dodawaj ryby.
  5. Jedz wysokiej jakości roślinne kwasy tłuszczowe.
  6. Jeśli to możliwe, unikaj cukru rafinowanego i produktów o dużej zawartości cukru.
  7. Wypij wystarczająco dużo.
  8. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki ostrożnie i preferuj krótkie smażenie i gotowanie na parze zamiast długiego pieczenia, grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu.
  9. Świadomie poświęć czas na spożywanie posiłków.
  10. Uczyń swoje codzienne życie aktywnym i ćwicz wystarczająco dużo.

W klipie: Chleb pełnoziarnisty może być bardzo cienki

Czy można schudnąć dzięki pełnowartościowej żywności?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pełnowartościowej żywności jest to, czy może ona pomóc w utracie wagi. Nawet jeśli utrata wagi jest tutaj Nie celem Odpowiedź wciąż brzmi: tak, pełnowartościowa żywność może być skutecznym sposobem na utratę wagi. Równoważenie posiłków, skupianie się na naturalnej żywności oraz kontrolowanie cukru i tłuszczu pomaga osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała.

Zapewnia to duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych Uczucie pełności Zostań dłużej. Ponieważ zdrowe odżywianie to także intuicyjne jedzenie, ważne jest, aby zwracać uwagę na uczucie głodu i nie przejadać się.

Oprócz jedzenia należy zawsze mieć pod ręką szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. the DGE Polecane codziennie 1,5 litra płynu Pić. Jest to szczególnie korzystne w przypadku pełnoziarnistej żywności, ponieważ woda pomaga pęcznieć włóknu, a tym samym wspomaga trawienie.

I co nie mniej ważne, kompletne Ruch i sport Dieta zorientowana na zdrowie. Tylko spożywanie większej ilości kalorii w porównaniu ze zdrową, ale niskotłuszczową dietą może faktycznie stopić złogi tłuszczu.

Oto zalety pełnowartościowej żywności

  1. Kompleksowe zaopatrzenie w składniki odżywcze: Trzymanie się pełnoziarnistej żywności gwarantuje, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Co poprawia zdrowie i wspiera różne funkcje organizmu.
  2. Odpowiedni również dla osób z nietolerancją pokarmową: Różnorodność opcji w całej żywności oznacza, że ​​można lepiej uwzględnić indywidualne nietolerancje.
  3. Wspomaga odchudzanie: Zrównoważona dieta w połączeniu ze świadomym wyborem żywności i intuicyjnymi nawykami żywieniowymi sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest skuteczną opcją odchudzania.
  4. Przyjaciel środowiska: Nacisk na żywność regionalną, sezonową i organiczną sprawia, że ​​pełnowartościowa żywność jest dietą przyjazną dla środowiska.
READ  Ziemia obraca się szybciej: najkrótszy dzień w historii od lat 60.

Potencjalne wady pełnoziarnistej żywności

Pomimo wielu korzyści, pełnowartościowa żywność ma również pewne wady, ale można ich uniknąć, stopniowo dostosowując swoją dietę:

trzymać: Wysoka zawartość błonnika w całej żywności może powodować zaparcia u niektórych osób. Ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody i powoli zwiększać spożycie błonnika.

obrzęk: U niektórych osób mogą wystąpić wzdęcia żołądka z powodu zwiększonego spożycia błonnika. Powtórzę: ważne jest, aby wprowadzać zmiany stopniowo i lepiej poznać swoje ciało.

Kto może jeść pełnowartościową żywność?

Całe produkty spożywcze są na ogół odpowiednie dla większości ludzi. Różnorodność żywności pozwala nam dostosować się do różnych potrzeb i preferencji. Jednakże osoby z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi lub alergiami powinny rozważyć przejście na pełnowartościową żywność Medyczni profesjonaliści Lub skonsultuj się z dietetykiem.

W klipie: Jaka dieta działa?

Cała żywność: taki jest nasz wniosek

Dieta pełnoziarnista jest niewątpliwie dietą zdrową Zbilansowana dieta, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Koncentrując się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wspomaga odchudzanie. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, takie jak nietolerancje pokarmowe i powoli dostosowywać swoje nawyki żywieniowe. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego stylu życia.

Continue Reading

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  Stwardnienie rozsiane można wkrótce wyleczyć dzięki mikrocząsteczkom
Continue Reading

Trending