Connect with us

science

Jogurt, twaróg i cukier: jak zdrowe są produkty mleczne? | NDR.de – Katalog

Published

on

Jogurt, twaróg i cukier: jak zdrowe są produkty mleczne?  |  NDR.de – Katalog

Stan na: 12 stycznia 2024 r. o 14:56

Jogurt, twaróg i odtłuszczone produkty zawierają dużo wysokiej jakości białka i wapnia. Dlatego uważa się je za zdrowe. Ale nie każdy produkt mleczny jest zalecany dla każdego. Kto powinien cieszyć się nim z umiarem?

Produkty mleczne takie jak jogurt i twaróg, a także islandzkie danie mleczne Skyr, które od kilku lat cieszy się dużą popularnością w Niemczech, zawierają dużo wysokiej jakości białka, wapnia i nasyconych kwasów tłuszczowych. Skład składników odżywczych uznawany jest za zdrowy. Jeśli jednak masz nadwagę lub wysoki poziom cholesterolu, powinieneś jeść je z umiarem lub przejść na zamienniki o niższej zawartości tłuszczu.

Najlepiej unikać gotowych produktów z owocami

Jogurt, twaróg i cukier oraz przemysłowo produkowane przetwory owocowe mogą zawierać sztuczne aromaty i duże ilości cukru – średnio do sześciu kostek cukru na filiżankę. Dlatego lepiej przygotować naturalny produkt ze świeżych owoców.

Produkcja jogurtów, twarogu i cukru

Aby przygotować jogurt, twaróg i skyer, do mleka dodaje się różne substancje:

  • W Jogurt Bakterie kwasu mlekowego fermentują cukier mleczny. Rodzaj bakterii determinuje konsystencję i smak – jasny lub kwaśny.
  • W twaróg Mleko miesza się z podpuszczką, czyli skoagulowanymi drożdżami z żołądka cielęcego. Enzymy chymozyna i pepsyna zawarte w podpuszczce powodują koagulację mleka (koagulację). Dodaj również śmietanę. Oznacza to, że zawartość tłuszczu jest większa niż w jogurcie: w przypadku twarogu niskotłuszczowego do 10 proc., w przypadku twarogu półtłustego do 20 proc., a w przypadku twarogu śmietankowego do 40 proc.
  • pijak Zakwasza się go bakteriami np. jogurtem i zagęszcza podpuszczką np. twarogiem. Skyr ma bardziej kwaśny smak niż Quark i ma mocniejszą, bardziej kremową konsystencję niż jogurt. Niektórzy producenci wskazują na islandzkie pochodzenie Skye, jednak produkt produkowany jest głównie w Niemczech.
READ  Rzadka mutacja genetyczna chroni przed chorobą Alzheimera

Białko: ważne dla mięśni

Jogurt, twaróg i cukier zawierają różne ilości białka. W zależności od produktu w 100 gramach znajduje się około czterech do dwunastu gramów białka. W przypadku jogurtu jest to około 4–5 g, w przypadku cukru 11 g, a w przypadku twarogu około 12 g. Indywidualne zapotrzebowanie na białko zależy od masy ciała i zwykle może być pokryte zbilansowaną dietą. Białka odgrywają ważną rolę w różnych obszarach ciała:

  • Tworzenie mięśni i kości
  • Transport tłuszczów i tlenu
  • Wchłanianie żelaza
  • Obrona przed patogenami
  • Napraw uszkodzone komórki
  • Zdrowie paznokci i włosów
  • Produkcja tkanki łącznej i chrząstki

Produkty mleczne są bogate w wapń

Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca dzienną dawkę dla zdrowych osób dorosłych Weź 1000 miligramów wapnia. Składniki odżywcze są ważne między innymi dla budowy kości. Szczególnie dużą ilość wapnia znajdują się w produktach mlecznych:

  • Twaróg: 90 miligramów na 100 gramów
  • Jogurt: 130 miligramów na 100 gramów
  • Skyr: 150 miligramów na 100 gramów
  • Mleko: 118 do 122 miligramów na 100 mililitrów

Ważne: Nie spożywaj od razu wszystkich produktów bogatych w wapń, ale rozprowadź je w ciągu dnia.

Zawartość tłuszczu w produktach mlecznych

Produkty mleczne zawierają także nasycone kwasy tłuszczowe. Mogą one zwiększać poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia, zwapnieniu naczyń, demencji i cukrzycy. Pokarmy zawierające nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne w zbilansowanej diecie. Układ nerwowy potrzebuje tłuszczów nasyconych jako przekaźnika.

Oto ile tłuszczu zawierają produkty mleczne na 100 gramów:

  • Pijak: 0,2 do 0,5 procent
  • Jogurt odtłuszczony: 0,5 proc
  • Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu: 1,5 do 1,8 procent
  • Jogurt: co najmniej 3,5 proc
  • Jogurt kremowy: co najmniej 10 proc
  • Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu: mniej niż 10 procent
  • Twaróg półtłusty: 20 proc
  • Krem twarogowy: 40 procent
  • Podwójny poziom śmietany: 65 do 85 procent
READ  Przewiduj, co się wydarzy: sprawdź tutaj, czy twój obwód nie przekracza znaku 50

Osoby o normalnej wadze mogą bez wahania jeść półtłusty twaróg. Pod względem żywieniowym nie zaleca się nikomu stosowania jogurtu o zawartości tłuszczu do 40 proc.

Porównanie jogurtu, pijaka i twarogu
projekt tłuszcz (%) Białko (g) Cukier (g) Kalorie Sól (g)
Jogurt niskotłuszczowy 1,5 5.2 6.4 62 0,18
Jogurt z pełnego mleka 3.5 4.3 5.2 72 0,15
jogurt grecki 10,0 4.6 4.3 126 0,08
Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu 0,3 12 3.9 66 0,10
Twaróg, 20% tłuszczu 4.3 11 3.7 97 0,10
Twaróg, 40% tłuszczu 9,8 9.3 3.5 139 0,10
Natura pijaka 0,2 11,0 4,0 62 0,08
Owocowy pijak 0,1-0,3 7,0-9,3 4,6-12,0 56-86 0,05-0,13

Więcej informacji

Nasz organizm potrzebuje cennego białka z pożywienia, aby budować i utrzymywać mięśnie. Ale jak zdrowe? więcej

Na stole znajduje się tablica, na której znajduje się zdjęcie szklanki mleka.  Słowa są w notatniku "Medycyna czy mit" Do czytania (montaż) © Colourbox/Fotolia Zdjęcie: Blackzheep/philipphoto

Ci, którzy piją dużo mleka, mają mocne i zdrowe kości. Fakt czy mit? Czy mleko powoduje otyłość i czujność? więcej

Pudełko masła i dwie butelki oliwy.  © Fotolia Zdjęcie: Multiart

Podczas gdy tłuszcze nasycone i tłuszcze trans mogą być szkodliwe, jeśli są spożywane w nadmiarze, tłuszcze nienasycone są niezbędne. W czym oni są? więcej

Ten temat w programie:

Dokumenty żywieniowe | 19.02.2024 | 21:00

logo NDR
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Czy byłeś chory na Koronę? Dlatego już teraz musisz sprawdzić swój wzrok

Published

on

Czy byłeś chory na Koronę?  Dlatego już teraz musisz sprawdzić swój wzrok

Naukowcy z jasnym przesłaniem

Czy zostałeś zarażony koroną? Dlaczego warto już teraz sprawdzić wzrok

Czy kiedykolwiek zostałeś zarażony koroną? Następnie, według amerykańskich badaczy, powinieneś zostać zbadany przez okulistę.

Sojusz Wizerunkowy

Ile razy w przeszłości zostałeś zarażony koronawirusem?

W rzeczywistości to pytanie jest prawie nieistotne, ponieważ nawet ci, którzy tylko raz uzyskali pozytywny wynik testu, powinni zwracać szczególną uwagę na swoje oczy. Dlaczego: Nowe badanie sugeruje, że COVID-19 może powodować długotrwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego. Co dokładnie odkryli naukowcy? Wyjaśniamy.

Konsekwencje Covid-19: Uszkodzenie nerwu wzrokowego po jednorazowym zarażeniu koroną?

Jaki jest związek między zakażeniem koroną a wzrokiem?

Pawan Kumar Singh, adiunkt okulistyki, przeprowadził badanie, w którym stwierdzono: Wszystkie osoby, które przeszły wcześniej infekcję koronową, powinny przejść badanie przez okulistę.

Dotyczy to również wszystkich osób, które nie mają objawów zakażenia koronawirusem. Niezależnie od tego, jak długo trwała infekcja, zdaniem lekarza możliwe jest późniejsze uszkodzenie oka.

Czytanie poradOto, co kolor oczu mówi o naszym zdrowiu

Badanie: Test na myszach pokazuje, że koronawirusy można wykryć na siatkówkach zwierząt

Co dokładnie odkryli naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Missouri?

Podczas testowania koronawirusów na myszach zwierzęta wdychały je przez nos i usta. Zaledwie kilka godzin później naukowcy zauważyli, że wirusy można było wykryć także na siatkówkach myszy.

Czytanie poradDiagnozowanie raka oka! Mały Erian (2) bardzo dzielnie walczy z podstępną chorobą

reklama:

Rekomendacje naszych partnerów

Zależy nam na Twoim doświadczeniu!

Wyniki ankiety nie są reprezentatywne.

Wydaje się, że Sars-CoV-2 jest w stanie przeniknąć delikatną barierę w siatkówce

Wygląda na to, że koronawirusy zdołały przedostać się przez ochronną barierę siatkówki krwi!

Ta bariera w siatkówce ma na celu ochronę oka przed infekcją. Bariera zwykle w ogóle uniemożliwia patogenom dotarcie do siatkówki.

Jeśli zostaną naruszone, może to prowadzić do reakcji zapalnych w oku, co w najgorszych przypadkach może prowadzić do całkowitej utraty wzroku.

Czytanie poradMichelle (33 lata) cierpi na rzadki zespół Marfana: „Błagałam lekarzy, żeby usunęli mi oczy”.

Wideo: Cztery lata zamknięcia Korony! Tak Niemcy myślą o środkach i szczepieniach