science
Jogurt, twaróg i cukier: jak zdrowe są produkty mleczne? | NDR.de – Katalog
Stan na: 12 stycznia 2024 r. o 14:56
Jogurt, twaróg i odtłuszczone produkty zawierają dużo wysokiej jakości białka i wapnia. Dlatego uważa się je za zdrowe. Ale nie każdy produkt mleczny jest zalecany dla każdego. Kto powinien cieszyć się nim z umiarem?
Produkty mleczne takie jak jogurt i twaróg, a także islandzkie danie mleczne Skyr, które od kilku lat cieszy się dużą popularnością w Niemczech, zawierają dużo wysokiej jakości białka, wapnia i nasyconych kwasów tłuszczowych. Skład składników odżywczych uznawany jest za zdrowy. Jeśli jednak masz nadwagę lub wysoki poziom cholesterolu, powinieneś jeść je z umiarem lub przejść na zamienniki o niższej zawartości tłuszczu.
Najlepiej unikać gotowych produktów z owocami
Jogurt, twaróg i cukier oraz przemysłowo produkowane przetwory owocowe mogą zawierać sztuczne aromaty i duże ilości cukru – średnio do sześciu kostek cukru na filiżankę. Dlatego lepiej przygotować naturalny produkt ze świeżych owoców.
Produkcja jogurtów, twarogu i cukru
Aby przygotować jogurt, twaróg i skyer, do mleka dodaje się różne substancje:
- W Jogurt Bakterie kwasu mlekowego fermentują cukier mleczny. Rodzaj bakterii determinuje konsystencję i smak – jasny lub kwaśny.
- W twaróg Mleko miesza się z podpuszczką, czyli skoagulowanymi drożdżami z żołądka cielęcego. Enzymy chymozyna i pepsyna zawarte w podpuszczce powodują koagulację mleka (koagulację). Dodaj również śmietanę. Oznacza to, że zawartość tłuszczu jest większa niż w jogurcie: w przypadku twarogu niskotłuszczowego do 10 proc., w przypadku twarogu półtłustego do 20 proc., a w przypadku twarogu śmietankowego do 40 proc.
- pijak Zakwasza się go bakteriami np. jogurtem i zagęszcza podpuszczką np. twarogiem. Skyr ma bardziej kwaśny smak niż Quark i ma mocniejszą, bardziej kremową konsystencję niż jogurt. Niektórzy producenci wskazują na islandzkie pochodzenie Skye, jednak produkt produkowany jest głównie w Niemczech.
Białko: ważne dla mięśni
Jogurt, twaróg i cukier zawierają różne ilości białka. W zależności od produktu w 100 gramach znajduje się około czterech do dwunastu gramów białka. W przypadku jogurtu jest to około 4–5 g, w przypadku cukru 11 g, a w przypadku twarogu około 12 g. Indywidualne zapotrzebowanie na białko zależy od masy ciała i zwykle może być pokryte zbilansowaną dietą. Białka odgrywają ważną rolę w różnych obszarach ciała:
- Tworzenie mięśni i kości
- Transport tłuszczów i tlenu
- Wchłanianie żelaza
- Obrona przed patogenami
- Napraw uszkodzone komórki
- Zdrowie paznokci i włosów
- Produkcja tkanki łącznej i chrząstki
Produkty mleczne są bogate w wapń
Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca dzienną dawkę dla zdrowych osób dorosłych Weź 1000 miligramów wapnia. Składniki odżywcze są ważne między innymi dla budowy kości. Szczególnie dużą ilość wapnia znajdują się w produktach mlecznych:
- Twaróg: 90 miligramów na 100 gramów
- Jogurt: 130 miligramów na 100 gramów
- Skyr: 150 miligramów na 100 gramów
- Mleko: 118 do 122 miligramów na 100 mililitrów
Ważne: Nie spożywaj od razu wszystkich produktów bogatych w wapń, ale rozprowadź je w ciągu dnia.
Zawartość tłuszczu w produktach mlecznych
Produkty mleczne zawierają także nasycone kwasy tłuszczowe. Mogą one zwiększać poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia, zwapnieniu naczyń, demencji i cukrzycy. Pokarmy zawierające nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne w zbilansowanej diecie. Układ nerwowy potrzebuje tłuszczów nasyconych jako przekaźnika.
Oto ile tłuszczu zawierają produkty mleczne na 100 gramów:
- Pijak: 0,2 do 0,5 procent
- Jogurt odtłuszczony: 0,5 proc
- Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu: 1,5 do 1,8 procent
- Jogurt: co najmniej 3,5 proc
- Jogurt kremowy: co najmniej 10 proc
- Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu: mniej niż 10 procent
- Twaróg półtłusty: 20 proc
- Krem twarogowy: 40 procent
- Podwójny poziom śmietany: 65 do 85 procent
Osoby o normalnej wadze mogą bez wahania jeść półtłusty twaróg. Pod względem żywieniowym nie zaleca się nikomu stosowania jogurtu o zawartości tłuszczu do 40 proc.
projekt | tłuszcz (%) | Białko (g) | Cukier (g) | Kalorie | Sól (g) |
---|---|---|---|---|---|
Jogurt niskotłuszczowy | 1,5 | 5.2 | 6.4 | 62 | 0,18 |
Jogurt z pełnego mleka | 3.5 | 4.3 | 5.2 | 72 | 0,15 |
jogurt grecki | 10,0 | 4.6 | 4.3 | 126 | 0,08 |
Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu | 0,3 | 12 | 3.9 | 66 | 0,10 |
Twaróg, 20% tłuszczu | 4.3 | 11 | 3.7 | 97 | 0,10 |
Twaróg, 40% tłuszczu | 9,8 | 9.3 | 3.5 | 139 | 0,10 |
Natura pijaka | 0,2 | 11,0 | 4,0 | 62 | 0,08 |
Owocowy pijak | 0,1-0,3 | 7,0-9,3 | 4,6-12,0 | 56-86 | 0,05-0,13 |
Więcej informacji
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Czy byłeś chory na Koronę? Dlatego już teraz musisz sprawdzić swój wzrok
Naukowcy z jasnym przesłaniem
Czy zostałeś zarażony koroną? Dlaczego warto już teraz sprawdzić wzrok
Ile razy w przeszłości zostałeś zarażony koronawirusem?
W rzeczywistości to pytanie jest prawie nieistotne, ponieważ nawet ci, którzy tylko raz uzyskali pozytywny wynik testu, powinni zwracać szczególną uwagę na swoje oczy. Dlaczego: Nowe badanie sugeruje, że COVID-19 może powodować długotrwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego. Co dokładnie odkryli naukowcy? Wyjaśniamy.
Konsekwencje Covid-19: Uszkodzenie nerwu wzrokowego po jednorazowym zarażeniu koroną?
Jaki jest związek między zakażeniem koroną a wzrokiem?
Pawan Kumar Singh, adiunkt okulistyki, przeprowadził badanie, w którym stwierdzono: Wszystkie osoby, które przeszły wcześniej infekcję koronową, powinny przejść badanie przez okulistę.
Dotyczy to również wszystkich osób, które nie mają objawów zakażenia koronawirusem. Niezależnie od tego, jak długo trwała infekcja, zdaniem lekarza możliwe jest późniejsze uszkodzenie oka.
Czytanie poradOto, co kolor oczu mówi o naszym zdrowiu
Badanie: Test na myszach pokazuje, że koronawirusy można wykryć na siatkówkach zwierząt
Co dokładnie odkryli naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Missouri?
Podczas testowania koronawirusów na myszach zwierzęta wdychały je przez nos i usta. Zaledwie kilka godzin później naukowcy zauważyli, że wirusy można było wykryć także na siatkówkach myszy.
Czytanie poradDiagnozowanie raka oka! Mały Erian (2) bardzo dzielnie walczy z podstępną chorobą
Rekomendacje naszych partnerów
Zależy nam na Twoim doświadczeniu!
Wyniki ankiety nie są reprezentatywne.
Wydaje się, że Sars-CoV-2 jest w stanie przeniknąć delikatną barierę w siatkówce
Wygląda na to, że koronawirusy zdołały przedostać się przez ochronną barierę siatkówki krwi!
Ta bariera w siatkówce ma na celu ochronę oka przed infekcją. Bariera zwykle w ogóle uniemożliwia patogenom dotarcie do siatkówki.
Jeśli zostaną naruszone, może to prowadzić do reakcji zapalnych w oku, co w najgorszych przypadkach może prowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Czytanie poradMichelle (33 lata) cierpi na rzadki zespół Marfana: „Błagałam lekarzy, żeby usunęli mi oczy”.
Wideo: Cztery lata zamknięcia Korony! Tak Niemcy myślą o środkach i szczepieniach
Naukowcy z jasnym przesłaniem: „Polecam wizytę u okulisty”.
Do tej pory naukowcy zakładali, że zakażenie koroną może prowadzić do uszkodzenia oczu, zwłaszcza jeśli wirus wejdzie w bezpośredni kontakt z powierzchnią oka ze względu na szczególnie wysokie stężenie wirusa w powietrzu.
Co ciekawe w nowych odkryciach jest to, że koronawirusy mogą przedostać się do oczu także w inny sposób.
To znaczy, gdy wirusy przedostały się wcześniej do organizmu przez usta lub nos. W tym kontekście kierownik badania apeluje do wszystkich, którzy choć raz zostali zarażeni wirusem koronowym, „aby szukali oznak zmian patologicznych w siatkówce”, jak podsumował kierownik badania Singh. (Tak)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Miliarder chce ocalić Teleskop Hubble’a – a NASA wydaje się mieć wątpliwości
Naciska
Kosmicznego Teleskopu Hubble’a nie da się już naprawić. Prywatna misja kosmiczna mogłaby to zmienić, ale NASA jest sceptyczna.
Waszyngton, DC – Teleskop Hubble’a jest prawdopodobnie najsłynniejszym teleskopem kosmicznym na świecie. Zapewne każdy widział już jego niesamowite zdjęcia z kosmosu. Od czasu wystrzelenia w 1990 roku Hubble przesłał na Ziemię nie tylko wiele oszałamiających zdjęć, ale także niezliczone dane. Pomogły badaczom lepiej zrozumieć wszechświat i nadal pomagają w dzisiejszej eksploracji kosmosu.
Ale żywotność Hubble’a jest ograniczona. Z powodu tarcia atmosferycznego orbita teleskopu wokół Ziemi w dalszym ciągu się zmniejsza, a eksperci spodziewają się, że sonda kosmiczna wielkości mniej więcej autobusu ulegnie uszkodzeniu najpóźniej do lat 30. XXI wieku. Od czasu uziemienia promu kosmicznego w 2011 roku nie ma możliwości naprawy teleskopu kosmicznego ani zwiększenia jego trajektorii. Ale to może się zmienić: Już w grudniu 2022 roku amerykańska organizacja kosmiczna NASA ogłosiła, że prywatna firma kosmiczna SpaceX prowadzi badanieJak zwiększyć wysokość lotu teleskopu?
Miliarder Jared Isaacman chce ocalić należący do NASA Kosmiczny Teleskop Hubble’a
Później okazało się, że miliarder Jared Isaacman myślał o wykorzystaniu swojego programu kosmicznego o nazwie „Polaris Dawn” do uratowania Teleskopu Hubble’a dla NASA. W 2021 roku Isaacman wraz z trzema innymi zwykłymi ludźmi odbyli kilkudniową misję kosmiczną na pokładzie kapsuły kosmicznej SpaceX „Crew Dragon”, a następnie zakupili kolejne loty w przestrzeń kosmiczną – program „Polaris Dawn”. Pierwszy start programu zaplanowano na najbliższe tygodnie, a zespół Isaacmana planuje także swój pierwszy prywatny lot w przestrzeń kosmiczną. SpaceX wprowadziło niedawno do tego celu specjalne skafandry kosmiczne.
Niewykluczone także, że misja ratunkowa Hubble’a odbędzie się w ramach programu Polaris Dawn. Wygląda jednak na to, że NASA nie jest jeszcze przekonana. Jak podało amerykańskie radio NPRWewnętrzne e-maile NASA pokazują, że amerykańska agencja kosmiczna jest nieco sceptyczna wobec tej propozycji. Chociaż może zaoszczędzić dużo pieniędzy.
NASA ma obawy dotyczące spacerów kosmicznych SpaceX przy użyciu Teleskopu Hubble’a
Największe obawy wydają się dotyczyć spacerów kosmicznych, w końcu żaden astronauta nigdy nie opuścił kapsuły Crew Dragon. Na niedawnej konferencji prasowej na temat pierwszego komercyjnego spaceru kosmicznego Isaacman wyjaśnił, że kontrargumenty zawsze dotyczą ryzyka związanego ze spacerami kosmicznymi. „To ryzyko z pewnością zostanie zaakceptowane” – podkreślił, dodając, że jego grupa z pewnością będzie kontynuować prywatne spacery kosmiczne i NASA powinna z tego skorzystać. „Powiedziałbym, że to ma więcej niż sens. To całkiem oczywiste” – powiedział Isaacman.
W styczniu przemawiał Izaakman Na X (dawniej Twitter) Wyjaśnił, że zegar tyka: „Wraz z kurczeniem się orbity Hubble’a, ilość czasu na planowanie, szkolenie i lot misji jest ograniczona. „Trochę się niepokoję, że czas na to ucieka grę” – napisał miliarder. „Jeśli chodzi o załogę” – napisał miliarder, skupiamy ludzi, którzy dadzą misji największe szanse powodzenia. Martwię się tylko, że w tym tempie Hubble może już nie zostać do uratowania. „Dwa startupy również chcą uratować Hubble’a.
NASA wie, jak to jest, gdy astronauci umierają w pracy
Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje się, że brak przekonania NASA do pomysłu jest nielogiczny, nie można ignorować obaw. W końcu agencja kosmiczna wie, co dla astronautów oznacza śmierć w pracy. Wypadki promów kosmicznych Columbia i Challenger są głęboko wpisane w DNA agencji. Nawet podczas spaceru kosmicznego nie zawsze wszystko idzie gładko Badania NASA pokazują. W związku z tym w przypadku 22% spacerów kosmicznych w latach 1965–2019 doszłoby do „poważnych chybień” lub „niebezpiecznych wypadków”.
Ryzyko uszkodzenia Kosmicznego Teleskopu Hubble’a w trakcie tego procesu jest również realne. W nadchodzących latach – co najmniej do 2030 roku – eksperci oczekują dobrych danych z Hubble’a. Uszkodzenie teleskopu może narazić na szwank te dane. (niezapłacony rachunek)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Silne konopie podwajają ryzyko psychozy u młodych ludzi
Zawartość tetrahydrokanabinolu (THC).
Roberta Klatta
Konopie znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia przeżyć psychotycznych, takich jak halucynacje czy urojenia. Ryzyko wzrasta szczególnie gwałtownie w przypadku rodzajów konopi bogatych w tetrahydrokanabinol (THC).
Bristolu (Anglia). Naukowcy z Uniwersytetu w Bath opublikowali badanie wykazujące, że stężenie tetrahydrokannabinolu (THC), substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach indyjskich, znacznie wzrosło w Wielkiej Brytanii w latach 1970–2017 (+14%). Obecnie na rynku konopi indyjskich dostępne są bardzo silne odmiany. Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu pod kierownictwem dr. Lindsay Hines opublikowała wyniki badania podłużnego pokazujące, że mocne odmiany konopi znacznie zwiększają ryzyko rozwoju psychozy.
Według tego, co opublikowano w specjalistycznym czasopiśmie uzależniony Analizowane dane pochodzą z badania Children’s Study z lat 90. XX w., w ramach którego zebrano informacje na temat zdrowia i dane od około 14 000 osób, które uczestniczyły w badaniu od urodzenia przez ponad 30 lat. Uczestników testu zapytano, czy używali konopi indyjskich w wieku od 16 do 18 lat i czy doświadczyli doświadczeń psychotycznych, takich jak halucynacje lub urojenia, do wieku 19–24 lat.
Ryzyko psychozy gwałtownie wzrasta
Według zebranych danych znacznie większy odsetek osób używających konopi indyjskich (6,4%) miał doświadczenia psychotyczne w porównaniu z osobami nieużywającymi konopi indyjskich (3,8%). Młodzież, która stosowała odmiany konopi o wysokiej zawartości THC, również częściej doświadczała doświadczeń psychotycznych (10,1%) w porównaniu z młodzieżą, która stosowała słabsze odmiany konopi (3,8%). Badanie pokazuje, że osoby spożywające konopie indyjskie o dużej mocy doświadczają doświadczeń psychotycznych dwukrotnie częściej niż osoby spożywające słabsze odmiany konopi lub w ogóle nie używające tego narkotyku.
„Młodzi ludzie używający bardzo silnych form konopi indyjskich są dwukrotnie bardziej narażeni na doświadczenia psychotyczne, takie jak halucynacje i urojenia. Co ważne, młodzi ludzie objęci badaniem nie zgłaszali tych doświadczeń przed rozpoczęciem używania konopi indyjskich. To kolejny dowód wskazujący na wysoki poziom używania konopi indyjskich Potencja może negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne.
Biorąc pod uwagę wyniki, badacze chcą przeprowadzić więcej badań w celu zbadania długoterminowych skutków spożywania konopi indyjskich o dużej mocy.
„Konopie zmieniają się, a konopie o dużej mocy stają się coraz bardziej dostępne. Odkrycia te podkreślają znaczenie zrozumienia długoterminowych skutków używania konopi o dużej mocy przez młodych ludzi. Musimy poprawić edukację i informowanie o skutkach używania konopi indyjskich XXI wiek.
Uzależnienie, doi: 10.1111/add.16517
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech5 miesięcy ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de