Connect with us

science

Oto, jakie korzyści odniesie Twoje ciało, jeśli przestaniesz jeść cukier

Published

on

Oto, jakie korzyści odniesie Twoje ciało, jeśli przestaniesz jeść cukier

W skrócie podstawy

  • Każdy, kto bliżej przyjrzy się cukrowi i zechce ograniczyć jego spożycie, szybko to zauważy Nie tylko słodycze To jest problem.

  • Wiele produktów spożywczych zawiera Ukryty cukier. Dlaczego? Często podawane Popraw smakrozciąga się trwałość jego też Ekonomiczne.

  • the Zawartość cukru Produkt musi znajdować się na opakowaniu wyraźny On jest. Na przykład: „Węglowodany: 56 gramów, w tym cukry: 2,7 grama”.

  • Często się tak mówi Uzależnienie od cukru Mógłbyś. Jednak eksperci nadal nie są zgodni w tej kwestii. Powód: Nie wszystkie kryteria uzależnienia od słodyczy mają zastosowanie. Ale rzucenie palenia wymaga silnej woli.

  • Jak niebezpieczny „Jak pokazuje JENKE, cukier może być szkodliwy dla organizmu. Eksperyment z cukrem: jak chory jest cukier?

Wiadomo, że cukier nie jest zdrowy. Czy jednak możemy całkowicie wykluczyć go z naszej diety? Czy w przypadku wstrzymania się od głosowania wystąpią objawy wycofania się lub inne objawy? Jakie są dostępne alternatywy? Odpowiedzi znajdują się w tym artykule.

Na filmie: Jenke von Wilmsdorf opowiada o swoich własnych doświadczeniach z cukrem

W ten sposób możesz odkryć ukryty cukier

Nawet jeśli unikasz czekolady, rogalików itp., nie musi to oznaczać, że żyjesz bez cukru. Cukier jest ukryty w wielu produktach spożywczych. Nawet takie, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe i których się po nich nie spodziewasz.

Niektóre rodzaje owoców, np Jabłko, ananas, mango i winogrona Zawarte w naturze Za dużo fruktozy. Czy zatem konsumpcja jest szkodliwa? Nie, ponieważ jadając go, wchłaniamy także mnóstwo witamin, błonnika i innych składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Nie należy jednak przesadzać i nie zawsze wybierać odmianę najbogatszą w cukier. Zaleca Niemieckie Towarzystwo Żywienia Dwie porcje owoców dziennie. Na przykład jagody lub arbuz to dobre opcje niskosłodzone.

I gorzej Bardziej wolnyWięc Zwiększony cukier. Ukrywa się w tych produktach spożywczych, na przykład:

  • Produkty o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt o zawartości tłuszczu 0,1% zawiera więcej cukru niż jogurt o zawartości tłuszczu 3,5%)
  • Rozprzestrzenia się go na bazie roślin, takich jak ciecierzyca
  • Mosleya
  • Jogurt owocowy
  • ogórki konserwowe
  • Gotowe sosy sałatkowe
  • Napoje smakowe
  • Sosy
  • kiełbasa
  • Keczup

Chociaż producenci są prawnie zobowiązani do oznaczania zawartości cukru, nie zawsze jest ona jako taka wymieniona. Z reguły kryje się za wszystkimi rzeczownikami kończącymi się na „-ose”, np Glukoza. Ale również Syrop glukozowy, maltodekstryna, koncentrat soku owocowego, mleko w proszku lub słodka serwatka w proszku Ona jest najwyższym cukrem. Generalnie jest ich więcej 70 różnych imion Za darmowy cukier.

Unikaj cukru: tak wpływa on na nasze ciała

Skutki unikania cukru zależą od Ciebie Poprzednia konsumpcja Uzależnienie: Im więcej cukru spożywasz każdego dnia, tym bardziej staje się on zauważalny. Powód jest bardzo prosty. Pokarmy o wysokiej zawartości cukru prowadzą do silnego Wzrost poziomu insuliny. Insulina aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, powodując uwalnianie hormonów dobrego samopoczucia, takich jak dopamina. Nagłe rzucenie cukru może być chwilowo frustrujące.

Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze cukru, potrzebujesz… Nie występują fizyczne objawy odstawienia Ze strachu. Jeśli unikasz nie tylko cukru, ale także węglowodanów, możesz doświadczyć niskiego poziomu cukru we krwi ból głowy Odbierać. Jednak stan ten powinien szybko wrócić do normy.

Trzy do czterech dni Gdy zaczniesz rezygnować ze cukru, możesz to zrobić Percepcja smaku Dokładniej Stać się. Na przykład owoce mogą stopniowo smakować słodsze niż wcześniej.

Niezmiennie wysoki Poziom insuliny Spowalnia Spalać tłuszcz. Jeśli zrezygnujesz ze cukru, Twoja abstynencja może zostać zmniejszona tydzień NA rozmiar Stać się.

Po ok Od jednego do dwóch tygodni Móc Poprawa ciśnienia krwi, Tętno I Wartości insuliny Wyświetla. Wiele raportów w jednym więcej energia I Popraw sen. Również interesujące: Zmniejszono niektóre poziomy stanu zapalnego. Szczególnie korzystne może być unikanie cukru Choroby autoimmunologiczne Być pomocnym. Nie udowodniono jeszcze, czy znane przekonanie jest prawdziwe i czy unikanie cukru ma również pozytywny wpływ na skórę.

Po kilku miesiącach Czy można Tłuszczu z brzucha Utrata wagi. Również Wątroba Być może z czasem odzyskał siły. Może to zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i dna moczanowa. Należy jednak pamiętać, że efekt ten dotyczy tylko jednego Długoterminowe zmiany diety Pozostaje na swoim miejscu. Krótkoterminowa abstynencja od cukru przez tydzień lub miesiąc będzie miała niewielki wpływ, jeśli następnie powrócisz do zwykłego spożycia.

Ciekawe też: Podatek cukrowy – który zaoszczędziłby miliardy systemowi opieki zdrowotnej

Najlepsze naturalne zamienniki cukru

Miód Składa się w 80% z cukru. Chociaż naturalny produkt dostarcza również witamin, minerałów i enzymów przeciwzapalnych, występuje to tylko w ograniczonych ilościach. Dodatkową wadą jest to, że miód mocniej przylega do zębów niż cukier stołowy. Zawartość kalorii w miodzie wynosi około 304 kalorii na 100 gramów.

READ  Rozwiązanie cienkiej atmosfery: NASA testuje nadmuchiwaną osłonę termiczną do lądowania na Marsie

Stewia Otrzymuje się go z rośliny Stevia, która pochodzi z Ameryki Południowej i Chin. Pozytywną właściwością Stewii jest to, że jej spożycie nie ma wpływu na poziom cukru we krwi. Z tego powodu jest odpowiedni także dla diabetyków. Ponadto roślina nie sprzyja próchnicy zębów. Choć do smaku trzeba się przyzwyczaić, stewia jest około 300 razy słodsza od cukru. Nawet niewielkie ilości wystarczą do osłodzenia potraw i napojów. Stewia robi wrażenie również dlatego, że zawiera zero kalorii na 100 gramów.

syrop klonowy Zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i sprawiają, że poziom cukru we krwi nie rośnie tak szybko, jak cukier stołowy. Pomimo tych pozytywnych właściwości syrop klonowy jest mniej słodki. Ponadto produkcja nie jest całkowicie przyjazna dla środowiska, gdyż sok pozyskiwany jest z drzew klonowych (głównie w Kanadzie), kondensowany, a następnie transportowany na duże odległości. Zawartość kalorii w syropie klonowym wynosi 260 kalorii na 100 gramów.

Również Syrop z agawy Pokonuje długą drogę, aby znaleźć się na półkach naszych supermarketów. Rośliny aloesu, z których pozyskiwany jest sok, rosną głównie w Meksyku. Około trzy czwarte syropu z agawy składa się z fruktozy, którą można powiązać z otyłością, wysokim ciśnieniem krwi i stłuszczeniem wątroby. Syrop z agawy jest słodszy od cukru stołowego i ma stosunkowo neutralny smak. Zawartość kalorii wynosi 310 kcal na 100 gramów.

Cukier z kwiatów kokosa Otrzymuje się go poprzez przetworzenie nektaru kwiatów palmy kokosowej na cukier, który można posmarować. Znany jest z delikatnego karmelowego zapachu. Ze względu na złożony proces produkcyjny cukier z kwiatów kokosa może być drogi. Zawiera składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk i potas, w ograniczonych ilościach. Zawartość kalorii wynosi 400 kalorii na 100 gramów, co w przybliżeniu odpowiada tradycyjnemu cukrowi.

melasa Jest produktem ubocznym produkcji cukru. Gęsta, ciemna masa składa się w 60% z cukru i ma smak lukrecji. Jego zaletą są minerały, zwłaszcza wysoka zawartość żelaza. Zawartość kalorii w melasie wynosi 290 kalorii na 100 gramów.

Przyjazne dla diety alternatywy cukru

Substytuty cukru: substytuty cukru

Z chemicznego punktu widzenia substytutami tymi są alkohole cukrowe. Rzeczowniki kończą się na -it.

READ  Dinozaur: Nawet małe dinozaury zjadały inne dinozaury

Ksylitol (E967), zwany także cukrem brzozowym lub cukrem brzozowym (E 967), dawniej otrzymywany był z kory brzozy, dziś produkowany jest na skalę przemysłową. Produkcja odbywa się poprzez dalsze przetwarzanie odpadów z kolb kukurydzy, drewna i innych odpadów rolniczych. Ksylitol stosowany jest także jako dodatek do gum bezcukrowych i cukierków. Zaletą ksylitolu jest to, że ledwo podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Zawartość kalorii wynosi 240 kalorii na 100 gramów.

Erytrytol (E968) Chociaż naturalnie występuje w serach i niektórych owocach, pozyskiwany jest głównie w procesach fermentacji przemysłowej. Podstawowym produktem produkcji jest kukurydza lub pszenica. Erytrytol ma około dwóch trzecich siły słodzącej cukru. Nie wpływa na poziom cukru we krwi, nie powoduje próchnicy zębów i jest dobrze tolerowany. Zawiera również zero kalorii na 100 gramów.

Sorbitol (E420) Występuje naturalnie w jabłkach i śliwkach, ale jest wytwarzany głównie ze skrobi pszennej i kukurydzianej, podobnie jak erytrytol. Sorbitol ma o połowę mniejszą moc słodzącą niż cukier i nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich. Zawartość kalorii wynosi 240 kalorii na 100 gramów.

Inne zamienniki cukru to np Mannitol (E421), Izomalt (AH 953), Maltitol (E965) I Laktytol (E966).

Sztuczne słodziki Na przykład AspartamLub sacharyna lub acesulfam. Więcej o zaletach i wadach słodzików możesz dowiedzieć się na naszej stronie z przekąskami.

Najsmaczniejsze przepisy bez cukru

Niski poziom cukru: to właśnie kryje się za instrukcjami na opakowaniu

  • Bez cukru Nie oznacza to, że jest całkowicie pozbawiony cukru. Ilości poniżej 0,5 grama cukru do 100 gramów lub na 100 mililitrów nie jest wymagane.
  • Niski cukier Żywność można wycofać, jeśli ma określony limit maksymalny Pięć gramów cukru dla każdego Sto gramów Zawiera. Ale to już łyżeczka.
  • Niski cukier Oznacza to po prostu, że produkt Co najmniej 30 proc Zawiera mniej cukru niż podobne produkty spożywcze. To nadal jest bardzo słodkie.
  • Bez dodatku substancji słodzących Po prostu tak myśl Żadnych substytutów cukru używany. Nadal można używać cukru stołowego lub naturalnych substancji słodzących.
  • Mniej słodkie Może się jedynie odnosić smak, Nie na składnikach.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tej witaminy brakuje przy bólach mięśni

Published

on

Tej witaminy brakuje przy bólach mięśni


Ból mięśni nie zawsze jest tym samym, co ból mięśni. Przyczyną może być również niedobór określonej witaminy. Dojdziemy do sedna tego.

Ból mięśni może występować w bardzo różnych częściach ciała. Możliwe są różne przyczyny. W tym tekście chcemy ograniczyć się do niedoboru witamin jako przyczyny niepełnosprawności fizycznej.

Kiedy mówimy o bólu mięśni?

W netdoktor.de Ból mięśni – zwany także bólem mięśni – opisywany jest jako „kłujący, skurczowy, ciągnący, palący lub ściskający ból mięśnia”. W większości przypadków dotyczy to pleców, ramion lub szyi. Ból mięśni może być ostry lub przewlekły.

Może to być spowodowane „nieszkodliwymi naprężeniami, napięciami lub urazami”, które goją się same. Jeśli ból jest przewlekły, może być spowodowany nieprawidłową postawą i nadmiernym obciążeniem. Mogą to być także „objawy towarzyszące poważnym chorobom, które atakują same mięśnie, układ nerwowy, szkielet lub inne narządy”.

Jakiej witaminy brakuje w przypadku bólu mięśni?

Jeśli ból mięśni jest spowodowany niedoborem składników odżywczych, organizm nie ma wystarczającej ilości magnezu, wapnia lub… witamina Dr.. Magnez jest głośny Vital.de Jest również ważny dla nerwów i serca, a jeśli jest niewystarczający, wpływa na zdrowie kości i może prowadzić do osteoporozy. Wapń jest również niezbędny dla nerwów – a jego niedobór może prowadzić nie tylko do osteoporozy, ale także do wysuszenia skóry i ograniczonej sprawności ruchowej.

To prowadzi nas do witaminy D. Tak zwana witamina słoneczna wzmacnia kości i mięśnie oraz zapewnia zdrowy układ odpornościowy. Istnieje ryzyko niedoborów w dostawach, zwłaszcza w porze ciemnej. Dlatego Vital.de zaleca dostarczanie wystarczającej ilości witaminy D wiosną i latem, czyli w miesiącach, w których promienie słoneczne są w Niemczech najsilniejsze. „Około 80–90 procent witaminy jest wytwarzane przez sam organizm, gdy promienie ultrafioletowe docierają do skóry” – podaje portal.

READ  Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: liczba przypadków chorób papug rośnie w Niemczech i innych krajach

Jak zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy D?

Praktyczna zasada, potwierdzona w naszym przeglądzie aptek, mówi, że codziennie spędzaj od pięciu do 25 minut na słońcu. Wartość ta zależy jednak od czynników takich jak „rodzaj skóry, pora roku i dnia, pogoda, ubiór lub stosowanie filtrów przeciwsłonecznych”. Ponadto w Niemczech ze względu na położenie geograficzne światło słoneczne od października do marca nie wystarcza do wchłonięcia wystarczającej ilości witaminy D.

Przeczytaj też o tym

Organizm może magazynować witaminę D w miesiącach letnich, aby wykorzystać ją w mniej słonecznych miesiącach. Jednak jeszcze ważniejsza jest zdrowa i świadoma dieta. Jednak według Instytutu Roberta Kocha (RKI) Tylko kilka produktów spożywczych zawiera znaczną ilość witaminy D – są to między innymi tłuste ryby morskie, niektóre podroby oraz jadalne grzyby i jaja. Alternatywnie możesz stosować suplementy lub żywność wzbogaconą.

Zalecana jest jednak ostrożność: chociaż nie jest możliwe przedawkowanie w wyniku ekspozycji na słońce, nadmierne spożycie suplementów witaminy D może mieć konsekwencje. Przede wszystkim badania farmakologiczne wskazują na nudności, skurcze brzucha, wymioty i uszkodzenie nerek, a nie można wykluczyć długotrwałego zatrucia, ponieważ organizm magazynuje witaminę słoneczną.

Kiedy mówi się o niedoborze witaminy D?

Zdaniem RKI ma to miejsce, „jeśli w organizmie przez dłuższy czas brakuje witaminy D i występują klinicznie istotne objawy”. Należą do nich krzywica czy osteomalacja – czyli uszkodzenie kości. Należy jednak zaznaczyć, że stężenie witaminy D w surowicy podlega silnym wahaniom sezonowym. Zbyt niska jednorazowo wartość nie powinna świadczyć o długotrwałym niedoborze witaminy słonecznej.

Z medycznego punktu widzenia ewentualny niedobór można wykryć, wykonując badanie poziomu witaminy D u lekarza.

Kim są osoby szczególnie narażone na niedobór witaminy D?

W tym miejscu RKI wymienia przede wszystkim osoby, które rzadko spędzają czas na świeżym powietrzu. Mogą to być także osoby unieruchomione, przewlekle chore lub wymagające opieki. Niezależnie od tego starsze osoby dorosłe „ogólnie są zagrożone, ponieważ wraz z wiekiem zmniejsza się u nich produkcja witaminy D”, a ponadto „zwykle jedzą mniejsze ilości pożywienia, w związku z czym w ich diecie dostarcza się mniej witaminy D”.

READ  Szybka kalkulacja będzie miała konsekwencje - czy potrafisz rozwiązać ten problem?

Istnieje również zwiększone ryzyko dla niemowląt, „ponieważ nie powinny być wystawiane na bezpośrednie działanie promieni słonecznych”. RKI wymienia także „osoby, które ze względów religijnych lub kulturowych wychodzą wyłącznie z zakrytą skórą, a także osoby o ciemnej karnacji”. To drugie wynika z faktu, że skóra o wysokiej pigmentacji przepuszcza mniej promieni UV.

Z innego powodu zagrożone są także osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, wątroby czy nerek – jeśli przyjmują leki zaburzające metabolizm witaminy D.

Continue Reading

science

Psychologia: Dlaczego niektórzy ludzie płaczą podczas oglądania filmów, a inni nie?

Published

on

Psychologia: Dlaczego niektórzy ludzie płaczą podczas oglądania filmów, a inni nie?

Podczas gdy jeden z nich wyje jak pies zamkowy, drugi ziewa znudzony do torby popcornu podczas oglądania filmów. Psycholog Paweł J. Zack to spowodował.

Animowany lew opłakuje śmierć innego rysunkowego lwa. To nie mogłoby być bardziej nierealne. Jednak scena z „Króla Lwa”, w której Simba próbuje obudzić zmarłego ojca Mustafę, to jedna z najsmutniejszych scen w historii kina. Klasyczne filmy Walta Disneya sprawiły, że miliony ludzi płakały i nadal to robią. Są takie filmy, które potrafią wywołać ogromne emocje. Wywołuje błyski śmiechu, łez, strachu i przerażenia. Przynajmniej dla niektórych osób. Inni siedzą cicho i czują się jakoś – nic. dlaczego? Czy niektóre drewniane klocki są po prostu niewrażliwe, czy też inne są budowane blisko wody?

Amerykański psycholog Paul J. Zach jest jednym z czołowych umysłów w badaniu emocji. Od 20 lat zajmuje się zagadnieniami neurologicznymi. Marka Marka gwiazda Wyjaśnił, że reakcje emocjonalne mogą być bardzo różne. Wymienia cztery powody, które mają duży wpływ na to, jak wchodzimy w interakcję z filmami.

Cztery powody, dla których ludzie inaczej reagują na filmy, muzykę itp

Znaczenie

„Kiedy temat jest znaczący dla widza, mózg zużywa więcej energii na przetwarzanie doświadczeń przedstawionych w filmie, co zwykle prowadzi do silniejszej reakcji emocjonalnej” – mówi Zach. W neurobiologii nazywa się to „kontrolą odgórną”. Górna część mózgu (kora) kieruje dolne części, które przede wszystkim przetwarzają emocje, aby poświęciły więcej energii przetwarzania na doświadczenie.

Zach wyjaśnia to na przykładzie: „Zanim miałem dzieci, dzieci były dla mnie niewidoczne w życiu i w filmach. Potem, kiedy urodziłem dzieci i bardzo związałem się z nimi emocjonalnie, pojawił się film, w którym dziecko ma trudności i zostaje ranione lub coś podobnego, wywołuje silną reakcję emocjonalną w „Wewnętrznym, ponieważ jest to temat istotny dla mojego życia”.

READ  Gorzkie pokarmy są bardzo korzystne dla Twojej osobowości

Pobliskie tereny

Według psychologa Zacha rolę odgrywa także środowisko i środowisko zewnętrzne. „Ludzie kierują się reakcjami innych i reagują bardziej emocjonalnie, oglądając film z dużą widownią, niż gdy oglądają go sami” – wyjaśnia. Zależy więc od tego, gdzie oglądasz film. Sale kinowe zaprojektowano tak, aby zapewniały wciągające wrażenia – z dużymi ekranami i świetnym nagłośnieniem. Obydwa zwiększają reakcje emocjonalne w porównaniu z oglądaniem filmu w domu, nawet jeśli ogląda się go w grupie osób.

Cechy charakteru

Badania Zacha wykazały, że osoby o osobowości agresywnej i wysoce empatycznej silniej reagują na każdą sytuację emocjonalną. Mówi, że te cechy są w dużej mierze dziedziczne. „Ci ludzie są przyjaźni, mili i mają wielu przyjaciół. Dużo też płaczą i śmieją się na filmach”.

Fizyczne wymagania

Zach twierdzi, że zdolność do regulowania emocji jest w dużej mierze funkcją kory przedczołowej mózgu. Kontrola czołowa jest osłabiona, gdy dana osoba jest zmęczona, głodna, zła, przerażona lub w stanach wewnętrznych nadpobudliwych, które osłabiają naszą zdolność kontrolowania naszych reakcji emocjonalnych. Wyjaśnia: „Płacz w samolocie podczas oglądania filmu nie jest niczym niezwykłym ze względu na stres związany z lotem, brak snu, a czasami brak jedzenia”.

Młodzi ludzie mają mniejszą kontrolę nad płatem czołowym i dlatego są bardziej emocjonalni. Według Zacka starsze osoby po 60. roku życia stopniowo tracą kontrolę nad płatami czołowymi, przez co stają się bardziej emocjonalne. Ponadto wysoki poziom estrogenów zwiększa reakcje emocjonalne. Dzieje się tak dwa razy w miesiącu podczas normalnego cyklu menstruacyjnego. Poziom estrogenów jest naturalnie wyższy u kobiet niż u mężczyzn.

Immersja: Co wzbudza nasze emocje

Emocje powstają w wielu miejscach mózgu i aktywują dużą sieć. Psycholog Zach nazywa to „zanurzeniem”. Zasadniczymi składnikami tego neuronalnego zanurzenia są z jednej strony uwaga poświęcona filmowi, a z drugiej rezonans emocjonalny, jaki film wywołuje u widza. Te dwa składniki są powiązane z działaniem neurochemikaliów dopaminy i oksytocyny. „Prowadzi to do szybkiej zmiany reakcji emocjonalnych, co objawia się śmiechem, płaczem, płukaniem gardła i zmianami w oddychaniu” – mówi Zach.

READ  Dinozaur: Nawet małe dinozaury zjadały inne dinozaury

Dlatego też, oglądając filmy pełne emocji, wychodzimy z kina wyczerpani, ale i usatysfakcjonowani. Zanurzenie wywołuje uczucia emocjonalne, które rzadko zdarzają się w prawdziwym życiu. To „jeden z powodów, dla których oglądamy filmy wielozmysłowe w porównaniu z czytaniem powieści”.

Empatię można ćwiczyć oglądając filmy

Jeśli w prawdziwym życiu ludzie są empatami, istnieje duża szansa, że ​​podczas oglądania filmów doświadczą fali emocji. Mało tego, są też „szczęśliwsi, mają więcej przyjaciół i żyją dłużej”. Jednakże stopień empatii jest w dużej mierze uwarunkowany genetycznie. Jednak wyniki badań Zacka i innych sugerują, że empatię można „wytrenować”, co oznacza, że ​​możemy nauczyć się empatii.

Zgodnie z tym badania pokazują, że „osiągając maksymalne reakcje na zanurzenie, ćwiczymy nasze mózgi, aby były bardziej empatyczne w prawdziwym życiu”. Jest to możliwe poprzez filmy, ale także książki, podcasty i muzykę. Zak konkluduje zatem, że oglądanie większej liczby filmów jest korzystne nie tylko dla jednostki, ale także dla całego społeczeństwa. Wreszcie ludzie empatyczni traktują innych z większą troską i uwagą, co wzmacnia więzi społeczne.

Amerykańska badaczka zakłada, że ​​ludzie poszukują tych przeżyć emocjonalnych również po to, aby poczuć więcej, żyć głębiej i być bardziej interesującym. „Wolę porozmawiać z żołnierzem płaczącym podczas seansu „Dunkierki” niż z 20-latkiem szukającym na widowni dziewczyny, z którą mógłby porozmawiać” – mówi.

Continue Reading

science

Czy organizmowi brakuje wapnia? Te niesamowite rzeczy to pokazują

Published

on

Czy organizmowi brakuje wapnia?  Te niesamowite rzeczy to pokazują

Wapń Jest to jeden z najbardziej znanych minerałów i bierze udział w wielu funkcjach organizmu.

Odgrywa ważną rolę nie tylko w budowie i utrzymaniu kości i zębów, ale także odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, obronie przed infekcjami i alergiami, funkcjonowaniu mięśni i nerwów oraz funkcjonowaniu serca, płuc i nerek.

Za mało wapnia – tak reaguje organizm

Jeżeli we krwi nie ma wystarczającej ilości wapnia, organizm musi czerpać z jego zapasów i pobierać go z kości.

Dlatego niedobór wapnia może na przykład zwiększać ryzyko złamań kości Osteoporoza przychylność.

reklama

Brakuje wapnia – może to wynikać z tych powodów

Przyczyny niedoboru wapnia są różne. Należą do nich niezrównoważona dieta, niektóre leki, problemy hormonalne i duże spożycie kawy Niedobór witaminy D Lub zwiększone wydalanie wapnia przez nerki.

Brak aktywności fizycznej, choroby nerek lub tarczycy również mogą prowadzić do niedoboru wapnia.

Jak rozpoznać niedobór wapnia

Niedobór wapnia może objawiać się różnymi objawami. To zawiera Skurcze mięśni– Mrowienie dłoni i stóp, problemy z zębami, wyczerpanieTrudności z koncentracją, Osteoporoza, Wypadanie włosów Lub łamliwe paznokcie.

Problemy z sercem i układem krążenia, problemy skórne, zaburzenia trawienia lub problemy psychiczne mogą również wskazywać na niedobór wapnia.

Te produkty dostarczają organizmowi wapnia

Aby zapobiegać lub przeciwdziałać niedoborom wapnia, jest to ważne Pokarmy bogate w wapń Trwa.

READ  Gwiazda znika na oczach astronomów, a kosmiczny teleskop dokonuje zaskakującego odkrycia

Produkty te obejmują na przykład produkty mleczne, takie jak sery, Jogurt I mlekoale także lubią zielone warzywa brokuły, kapusta, rukiew wodna Lub szpinak A także orzechy, nasiona czy zioła, takie jak pietruszka czy koper.

Woda mineralna jest również dobrym źródłem wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla dorosłych wynosi 1000 miligramów.

Te produkty usuwają wapń z organizmu

Istnieją również „złodzieje wapnia”, które zakłócają wchłanianie wapnia w organizmie. Należą do nich m.in. napoje i napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę, nadmierne spożywanie alkoholu czy produktów spożywczych takich jak dania gotowe, sery topione, fast food czy produkty wędliniarskie.

Pomaga to zwalczyć niedobór wapnia

Niedobór wapnia można stosunkowo szybko wyleczyć, spożywając pokarmy bogate w wapń lub, jeśli to konieczne, przyjmując suplementy wapnia.

Zdrowa, zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna mogą pomóc w rozwiązaniu problemu niedoboru wapnia. Witamina D wspomaga także wchłanianie wapnia z jelita cienkiego i wchłanianie wapnia do kości. Dlatego też, jeśli cierpisz na niedobór wapnia, wskazane jest zwracanie uwagi na zapotrzebowanie na witaminę D.

Oryginał dla tego postu Niedobór wapnia: Posłuchaj tych sygnałów ostrzegawczych pochodzi z ona ma.

READ  Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: liczba przypadków chorób papug rośnie w Niemczech i innych krajach
Continue Reading

Trending