Connect with us

science

Bardziej szkodliwy dla klimatu niż dwutlenek węgla: Tajemniczy rekordowy wzrost metanu atmosferycznego

Published

on

Bardziej szkodliwy dla klimatu niż dwutlenek węgla: Tajemniczy rekordowy wzrost metanu atmosferycznego

Bardziej szkodliwy dla klimatu niż dwutlenek węgla
Tajemniczy rekord wysokiego poziomu metanu w atmosferze

Metan jest obok dwutlenku węgla jednym z najbardziej problematycznych gazów cieplarnianych. A ostatnio jego stężenie w atmosferze wzrosło bardziej niż kiedykolwiek, odkąd pojawiły się zapisy. Badacze stają przed dylematem. Ale przynajmniej mają pojęcie, z którego regionu świata pochodzi nadmiar metanu.

Odkąd rozpoczęto systematyczne pomiary prawie 40 lat temu, silne stężenie metanu gazów cieplarnianych w atmosferze nie wzrosło tak bardzo, jak miało to miejsce w 2021 roku. Światowa Organizacja Pogody (WMO) w Genewie jest zdziwiona: nie jest jasne, czy wydaje się, że jest to spowodowane zarówno procesami biologicznymi, jak i wytworzonymi przez człowieka”.

Stężenie metanu w atmosferze osiągnęło wysoki poziom w 2021 roku, podobnie jak dwutlenek węgla i podtlenek azotu – obydwa od początku pomiarów tych gazów cieplarnianych. Przewodniczący WMO Petteri Taalas powiedział w Nowym Jorku, że istnieją oznaki wzrostu stężenia metanu „pochodzą silnie z tropików, gdzie są tereny podmokłe”. Ponadto metan pochodzi również z działalności rolniczej. Istnieje jednak „tendencja do zwiększania emisji ze źródeł naturalnych – ale nie mamy bardzo wiarygodnych danych”.

Metan (CH4) jest drugim po dwutlenku węgla (CO2) największym czynnikiem przyczyniającym się do zmian klimatycznych. Powstaje tam, gdzie materia organiczna jest rozkładana pod nieobecność powietrza. Jest 25 razy bardziej szkodliwy dla klimatu niż dwutlenek węgla, ale pozostaje w atmosferze znacznie krócej. W przypadku metanu to dobre dziesięć lat, aw przypadku dwutlenku węgla znaczna część nadal znajduje się w atmosferze nawet po stuleciach.

16% efektu globalnego ocieplenia

Dwutlenek węgla odpowiada za około dwie trzecie efektu cieplarnianego, metan dobre 16 procent, a podtlenek azotu około 6,5 procent. Wszystkie gazy cieplarniane łącznie doprowadziły do ​​średniego wzrostu temperatury na świecie o 1,1 stopnia od końca XIX wieku. W Niemczech było to 1,6 stopnia. Talas dostrzegł również coś pozytywnego w tym rozwoju: świat nie jest obecnie na dobrej drodze do osiągnięcia celu paryskiego 1,5 stopnia, ale raczej 2,5 stopnia – ale: „Dobrą wiadomością jest to, że nie zmierzamy już w kierunku trzech do pięciu stopni ”. Świat zaczyna iść we właściwym kierunku, ale nie wystarczająco szybko.

Pola ryżowe na indonezyjskiej wyspie Bali – Naukowcy mierzą wzrost stężenia metanu, zwłaszcza z tropików.

(Zdjęcie: www.imago-images.de)

Według szacunków Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO) średnie globalne stężenie metanu wzrosło o 18 do 1908 części na miliard (ppb) w 2021 r. W poprzednim roku wzrost o 15 części na miliard był znacznie powyżej średniej. -termin. 1908 ppb to 262 procent poziomu sprzed epoki przemysłowej.

Wiele z nich może pochodzić z terenów podmokłych i pól ryżowych, pisze Światowa Organizacja Meteorologiczna w swoim corocznym Biuletynie Gazów Cieplarnianych. Pozostaje niejasne, czy jest to wynikiem zmian klimatycznych, na przykład dlatego, że tereny podmokłe stają się coraz wilgotniejsze i cieplejsze. Im cieplejsza materia organiczna, tym szybciej się rozkłada, a hydroliza bez tlenu zwiększa emisję metanu.

„Normalna zmienność roczna”?

Ale Światowa Organizacja Meteorologiczna napisała również: „Dramatyczny wzrost może być również spowodowany naturalnymi zmianami rocznymi”. W przypadku CO2 wzrost stężenia od 2020 do 2021 roku był wyższy niż średnia z poprzednich dziesięciu lat. Stężenie wzrosło o 2,5 do 415,7 części na milion (części na milion – cząstki dwutlenku węgla na milion cząstek) w 2021 roku. Odpowiada to 149 procentom poziomu sprzed rozpoczęcia industrializacji około 1750 roku.

Dwutlenek węgla jest wytwarzany na przykład przez spalanie węgla, ropy i gazu, produkcję cementu i inne procesy przemysłowe oraz niszczenie lasów. W zależności od stacji pomiarowych i metod obliczeniowych wartości WMO nieznacznie odbiegają od informacji dostarczanych np. przez NOAA. Światowa Organizacja Meteorologiczna tworzy średnią pomiarów z kilku stacji.

READ  Jak kawa wpływa na ryzyko zgonu u diabetyków?
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Myśliwi umierają po wykazaniu zauważalnych objawów

Published

on

Myśliwi umierają po wykazaniu zauważalnych objawów
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Dwóch mężczyzn zmarło z powodu jelenia zakażonego patogenem zombie. Pierwsze przypadki są już w Europie.

AUSTIN – Tak zwany syndrom dzikiego zombie, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca”, został po raz pierwszy wykryty u jeleni trzymanych w niewoli w ośrodku badawczym w Kolorado w latach sześćdziesiątych XX wieku. Teraz eksperci biją na alarm, ponieważ wydaje się, że śmiertelna choroba neurologiczna nie tylko rozprzestrzenia się wśród zwierząt, ale pochłonęła już wiele ofiar śmiertelnych. Dwóch myśliwych zmarło po zjedzeniu skażonego mięsa jelenia.

Jelenie przenoszą syndrom dzikiego zombie: myśliwy był przed śmiercią zdezorientowany i agresywny

Badanie, w którym zbadano dwa zgony w 2022 r., ostrzega obecnie, że zespół dzikiego zombie może również rozprzestrzenić się na ludzi. W ten sposób 72-letni mężczyzna zjadł mięso jelenia zakażonego CWD. Wykazywał oznaki agresji i dezorientacji. Lekarze z Uniwersytetu w Teksasie napisali w swoim raporcie, że jego przyjaciel, który wcześniej jadł mięso z tej samej grupy jeleni, już zmarł. Journal of Neuroscience.

Dwóch myśliwych zjadło skażone mięso i w rezultacie zmarło. Przyczyną był „syndrom dzikiego zombie”, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca” (DWD). © Boris Rösler/DPA

„Pomimo agresywnego leczenia objawów drgawek i pobudzenia stan pacjenta się pogorszył” – czytamy dalej w raporcie badawczym. Po miesięcznej obserwacji w szpitalu 72-latek zmarł także w wyniku zespołu dzikiego zombie. Doszło do wniosku pięciu lekarzy z Teksasu, że CWD może przenosić się ze zwierząt na ludzi w sposób podobny do choroby Creutzfeldta-Jakoba.

Zespół dzikiego zombie w USA: U Huntera początkowo zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba

Choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) powoduje donośny głos Instytut Roberta Kocha (RKI) prowadzi do gąbczastych zmian w mózgu ze znacznym upośledzeniem zdolności umysłowych i motorycznych. Śmiertelna choroba przenoszona jest przez patogenne białka prionowe, które przedostają się do ludzkiego łańcucha pokarmowego poprzez tkanki zwierząt gospodarskich. Ze względu na podobieństwo do zespołu dzikiego zombie u zmarłych myśliwych po raz pierwszy zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba.

READ  Jak kawa wpływa na ryzyko zgonu u diabetyków?

Co to są patogenne białka prionowe?

Patogenne białka prionowe, znane również jako PrPSc, są nieprawidłową formą normalnego komórkowego białka prionowego (PrPC). Są one powiązane z kilkoma chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) u ludzi i gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) u bydła.

Źródło: Instytut Roberta Kocha (RKI)

Według naukowców z Uniwersytetu w Teksasie trudno jest odróżnić chorobę zombie od choroby szalonych krów wywołanej chorobą Creutzfeldta-Jakoba. Z tego powodu nie ma bezpośrednich dowodów na to, że myśliwi umierali z powodu CWD. Podkreślają jednak, że istnieje możliwy związek między chorym jeleniem a człowiekiem. Lekarze zdecydowanie zalecają kontynuację leczenia choroba i jego wpływ na zdrowie Szukaj.

Liczba chorób rośnie: czy niemieccy myśliwi powinni obawiać się syndromu dzikiego zombie?

Choroba nawraca od lat Stany Zjednoczone Ameryki I Kanada na mnie. W 2019 r. amerykański stan Nevada walczył z rozprzestrzenianiem się syndromu dzikich zombie, prosząc społeczeństwo o pomoc w tropieniu chorych zwierząt. Wydano wówczas w tym celu odrębną ustawę, taką jak Science Gateway geografia wspomniany. Ale pierwsze przypadki są znane także w Europie: zgłoszono już CWD Norwegia, Finlandia I Szwecja wspomniany.

Jak choroba objawia się u zwierząt?

W miarę postępu choroby zwierzęta mogą wykazywać różne objawy przypominające „zombie”. Stąd potoczna nazwa choroby zombie. Klasyczne objawy to utrata masy ciała (wychudzenie), brak koordynacji na skutek zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, potykanie się, letarg, nadmierne ślinienie, zmniejszony strach przed ludźmi, a nawet agresja.

Źródło: Bawarskie Stowarzyszenie Łowieckie e. Piąty.

Po pojawieniu się pierwszego przypadku w Norwegii dr. Anne Balkema Buschmann z Instytutu Friedricha Loefflera (FLI) rozmawiała z Niemieckim Związkiem Łowieckim (DJV) za ponownym wprowadzeniem programów monitorowania. Zapytana, jak prawdopodobne jest wystąpienie CWD również w Niemczech, odpowiedziała, że ​​położenie geograficzne tego skandynawskiego kraju „niezbyt mocno” sprzyja przenoszeniu choroby do Europy kontynentalnej. (Wszyscy)

Continue Reading

science

Jakie to uczucie wpaść do czarnej dziury? Superkomputer NASA pokazuje to na filmie

Published

on

Jakie to uczucie wpaść do czarnej dziury?  Superkomputer NASA pokazuje to na filmie
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Czarne dziury pobudzają także wyobraźnię badaczy. Nowa symulacja NASA pokazuje, co się dzieje, gdy kamera wpada do czarnej dziury.

Zielony Pas – Czarne dziury to jedne z najbardziej fascynujących i tajemniczych obiektów niebieskich w naszym wszechświecie. To nie przypadek, że inspiruje także science fiction – może się zdarzyć, że ludzie wlecą w czarną dziurę. W rzeczywistości czarne dziury są tak daleko od Ziemi, że w najbliższej przyszłości stanie się to problemem, ale badania uwielbiają także gry umysłowe.

Naukowcy z NASA symulują wpadnięcie do czarnej dziury

Astrofizyk z NASA Jeremy Schnittman i naukowiec Brian Powell symulowali, co się stanie, jeśli wpadniesz do czarnej dziury. „Ludzie często o to pytają” – mówi Schnittman. Na stronie NASA Kontynuuje: „Symulowanie tych trudnych do wyobrażenia procesów pomaga mi połączyć matematykę relatywistyczną z rzeczywistymi konsekwencjami w prawdziwym wszechświecie”.

W symulacji kamera wpada do czarnej dziury o masie 4,3 miliona słońc, mniej więcej równej supermasywnej czarnej dziurze w centrum naszej galaktyki Drogi Mlecznej. „Gdybyś miał wybór, chciałbyś wpaść w masywną czarną dziurę” – wyjaśnia Schnittman. „Czarne dziury o masach gwiazd do około 30 mas Słońca mają znacznie mniejsze horyzonty zdarzeń i silniejsze siły pływowe, które mogą rozerwać zbliżające się obiekty, zanim dotrą one do horyzontu”.

Symulacja NASA: Kamera wpadająca do czarnej dziury – i filmy

Horyzont zdarzeń symulowanej czarnej dziury – obszaru, w którym nic nie może uciec przed grawitacją ciała niebieskiego – ma średnicę 25 milionów kilometrów. Horyzont zdarzeń otacza płaski dysk z gorącego, świecącego gazu (zwany dyskiem akrecyjnym). W pobliżu horyzontu zdarzeń znajduje się świetlista struktura, pierścienie fotonowe. Te świecące dyski i pierścienie służą jako punkt odniesienia podczas symulowania upadku do czarnej dziury.

READ  Wskazówki żywieniowe w reumatoidalnym zapaleniu stawów – praktyka uzdrawiania
Zdjęcie z symulacji NASA: Kamera wpadająca do czarnej dziury. To zniekształca czasoprzestrzeń, a tym samym zniekształca widok dysku akrecyjnego otaczającego czarną dziurę. © NASA Centrum Lotów Kosmicznych Goddarda/J. Schnittmana i B. Powella

Symulacja wpadnięcia do czarnej dziury: Prędkość kamery osiąga niemal prędkość światła

Gdy kamera zbliża się do czarnej dziury, osiąga prędkość bliską prędkości światła. Światło z pierścieni i dysków wydaje się jaśniejsze, prawie białe. Czarna dziura zagina czasoprzestrzeń i powoduje, że pierścienie fotonowe i dysk akrecyjny są zniekształcone i czasami można je zobaczyć wielokrotnie. „Gdy kamera przekroczy horyzont, do zniszczenia przez spaghetti będzie już tylko 12,8 sekundy” – mówi Schnittman. „Stamtąd do osobliwości jest już tylko 128 000 kilometrów”.

Symulacja wpadnięcia do czarnej dziury została stworzona na należącym do NASA superkomputerze Discover w Centrum Symulacji Klimatu NASA. W rezultacie powstało 10 terabajtów danych. Według NASA utworzenie symulacji superkomputerowi zajęło około pięciu dni, wykorzystując 0,3 procent jego procesorów. Jednak w przypadku standardowego laptopa może to zająć ponad dekadę, potwierdza NASA. (niezapłacony rachunek)

Continue Reading

science

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian

Published

on

Lekarz spodziewa się siedmiu zmian
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Unikaj cukru przez dni, tygodnie, a nawet miesiące: każdy, kto rzeczywiście tego próbował, wie, jak trudne może być rozpoczęcie. Ale projekt jest tego wart.

Cukier jest wszędzie – w napojach bezalkoholowych, słodyczach, gotowych posiłkach, a nawet w rzekomo zdrowej żywności, takiej jak jogurt czy musli. Dlaczego należy monitorować spożycie cukru? Nadmierne spożycie może mieć daleko idące negatywne konsekwencje zdrowotne. Począwszy od zwiększonego ryzyka otyłości i jej konsekwencji, takich jak cukrzyca czy różnego rodzaju nowotwory, aż po depresję, która może wynikać z niedożywienia. Istnieją również dowody na to, że zbyt duża ilość cukru w ​​diecie może powodować zaburzenia snu i słabą koncentrację – podaje Szpital Uniwersytecki w Aachen.

Przeciętny Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru

„Wywieramy presję na cały nasz organizm. Nasila się stan zapalny, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. To sprawia, że ​​jesteśmy bardziej podatni na choroby” – mówi Birgit Tolkon-Brut, starsza dietetyczka w zespole ds. żywienia i cukrzycy (PEDT) w ośrodku. Cytat ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH Aachen w oświadczeniu uniwersyteckim. Spożywanie dużych ilości cukru będzie również miało wpływ na florę jelitową: „Jeśli nasze jelita nie będą zrównoważone, ucierpi na tym jednocześnie nasze zdrowie psychiczne i fizyczne”.

Dieta bezcukrowa nie tylko obiecuje szczuplejszą talię, ale także poprawia parametry krwi i poziom cholesterolu. © MichaelixWe/Imago

Nie przegap niczego: wszystko, co dotyczy zdrowia, znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24vita.de.

Dobra wiadomość: świadomie unikając cukru, możemy mieć ukierunkowany wpływ na nasze zdrowie. Lekarz i specjalista ajurwedy dr. Ulricha Bohoefera. Według niego przeciętny obywatel Niemiec spożywa dziennie około 18 łyżeczek cukru – znacznie więcej niż maksymalna dawka zalecana przez Światową Organizację Zdrowia wynosząca sześć łyżeczek.

Poprawiony poziom tłuszczu we krwi, lepsza skóra i lepszy nastrój dzięki unikaniu cukru

Zdaniem Bohofera już od miesiąca unikanie cukru ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wymienia siedem możliwych skutków:

  1. the Poziom tłuszczu we krwi Poprawa, która znacznie zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
  2. Ha Poziom cukru we krwi normalizacja. Cukier powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co wywiera nacisk na trzustkę i może w dłuższej perspektywie prowadzić do złego metabolizmu cukru. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Unikanie cukru może mieć działanie terapeutyczne w przypadku prekursorów cukrzycy: „Można odwrócić proces poprzedzający cukrzycę typu 2” – mówi Bohofer.
  3. Przegrywają Waga. Chociaż cukier zapewnia szybką energię, nie zapewnia uczucia sytości na długo. Może to łatwo prowadzić do apetytu na jedzenie i nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia.
  4. Ha Mikrobiom W jelitach jama ustna i układ rozrodczy regenerują się, ponieważ złe bakterie i grzyby otrzymują mniej pożywienia.
  5. Zmniejszasz ryzyko kontuzji Choroby autoimmunologiczne Podobnie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy z Uniwersytetu w Würzburgu przypisywali to wynikom swoich badań, które wykazały, że nadmierne spożycie cukru wzmaga aktywność procesów metabolicznych aktywujących geny stanu zapalnego, jak wyjaśnia doktor Ulrich Bohofer.
  6. Ha Wygląd skóry Poprawia się, ponieważ wewnętrzne zapalenie sprzyja również pojawianiu się przebarwień skóry, takich jak pryszcze i trądzik.
  7. Ha nastrój Przychodzi do równowagi, ponieważ poziom dopaminy wraca do normy.
READ  Jak kawa wpływa na ryzyko zgonu u diabetyków?

Nie każdy cukier jest taki sam

W owocach i mleku Naturalny cukier Zawiera. Jednak w połączeniu z innymi składnikami naturalnej żywności jest to ważny makroskładnik, którego nasz organizm potrzebuje do utrzymania wszystkich ważnych funkcji. Różny Sztuczny cukier. Uważa się, że jest to niezdrowe, ponieważ jest wysoko przetworzone i nie zawiera zdrowych składników odżywczych, takich jak potas czy wapń. „Naturalny cukier występujący w owocach, owocach i warzywach, czyli cukier złożony, czyli węglowodany znajdujące się w ziemniakach, całym ryżu i roślinach strączkowych, są ważnymi źródłami energii i błonnika dla naszego organizmu i sprzyjają zdrowiu”. Z drugiej strony cukier dodany w wypiekach, napojach bezalkoholowych, sokach owocowych i słodyczach w dużych ilościach jest szkodliwe.” – podsumowuje ekspertka ds. żywienia Birgitte Tolkon-Brutt ze Szpitala Uniwersyteckiego RWTH w Aachen.

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending