Connect with us

science

Konserwowanie owoców i warzyw: Oto jak NDR.de – Przewodnik

Published

on

Konserwowanie owoców i warzyw: Oto jak NDR.de – Przewodnik

Stan: 10.08.2022 16:19

Jeśli lubisz jeść lokalne owoce i warzywa przez cały rok, możesz je konserwować, gotując, marynując, susząc lub fermentując. Przegląd różnych metod.

W okresie zbiorów lokalnych owoców i warzyw jest pod dostatkiem – wiele z nich jest często spożywanych na świeżo. Dlatego warto go zachować i cieszyć się nim później. Przewaga nad zakupionymi konserwami: Produkty domowej roboty są wolne od dodatków i powinny być transportowane tylko na krótkie odległości.

Przepisy słoika: gotować

Gotowanie jest powszechną metodą konserwacji. Do tego nadają się np. wiśnie, gruszki i brzoskwinie, ale także buraki, groch, fasola, marchewka czy pomidory. Jeśli nie masz specjalnego słoika, możesz skorzystać z piekarnika: Najpierw opłucz słoiki wrzątkiem lub wstaw do piekarnika na około dziesięć minut w temperaturze 140 stopni, aby je wysterylizować.

Piec w piekarniku w 180 stopniach

W razie potrzeby obierz warzywa lub owoce, umyj je, pokrój na kawałki tej samej wielkości i włóż do kubków. Napełnij zimną wodą tuż pod obręczą. Alternatywnie można konserwować warzywa w wywaru z soli, zioła i owoce ze słodzoną wodą. Wyczyść krawędzie szkła czystą szmatką. Słoiki szczelnie zamknąć, napełnić miskę ociekową wodą i włożyć do niej słoiki. Wstawiamy do piekarnika na dolny ruszt i podgrzewamy do 180 stopni. Wyłącz piekarnik, gdy płyn w słoikach zacznie się gotować.

Słoiki pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Może być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu i może być przechowywany przez kilka miesięcy.

Konserwuje dżem, sos i kompot

Los jest trochę szybszy. Owoce są najpierw gotowane, a następnie pakowane do wysterylizowanych kubków. Ta metoda jest odpowiednia do sosów, dżemów, galaretek i kompotów.

Ogórki konserwowe: marynowane warzywa

Marynowane warzywa dobrze smakują do obiadu, podobnie jak ser i szynka.

READ  Możesz trenować całe ciało jednym ćwiczeniem

Kiszenie kwaśne jest bardzo łatwe. Odpowiedni bulion podstawowy to mieszanka 1 części octu, 2 części wody, cukru (około 20g na litr wody), soli (około 30g na 1 litr wody, nie używaj soli jodowanej!), przypraw i ziół do smaku .

Pokrojone surowe warzywa umieszcza się w wysterylizowanych słoikach i napełnia gorącym płynem. Warzywa jędrne można gotować z wyprzedzeniem. Ważne: całkowicie przykryj warzywa bulionem. Słoiki szczelnie zamykamy, odstawiamy do ostygnięcia, a warzywa pozostawiamy przez kilka tygodni w suchym, ciemnym miejscu. Trwa dobre dwa miesiące. Po otwarciu przechowywać w lodówce i wkrótce spożyć. Ogórki kiszone dobrze smakują z kanapkami, fondue czy raclette.

Bardzo zdrowy: ferment

Marynowanie mleczne, zwane również fermentacją, należy odróżnić od marynowania kwaśnego. Dobrze nadaje się do wszystkich twardych warzyw, takich jak kapusta (kapusta), ogórek, marchew, fasola, dynia czy papryka. Biomateriały są w dużej mierze zachowane. Zwiększa się zawartość witaminy C i powstaje witamina B12. Do marynowania w kwasie mlekowym nadają się specjalne kadzie fermentacyjne, do mniejszych ilości odpowiednie są również słoiki zakręcane lub słoiki typu Weck.

Pokrój lub posiekaj warzywa, wymieszaj je w misce z solą (około 2 do 5 procent całkowitej ilości) i energicznie dociśnij ubijakiem, aż wycieknie wystarczająca ilość płynu. Następnie umieść warstwę w czystej szklance. Upewnij się, że warzywa znajdują się pod solanką i nie mają kontaktu z tlenem. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, uzupełnij wrzącym roztworem soli (20 do 30 g soli na 1 litr wody). Zamknij słoik, ale nie za mocno, ponieważ fermentacja uwolni gazy, które muszą ulotnić się.

Bakterie kwasu mlekowego przekształcają teraz cukier w kwas mlekowy. Pleśń i inne niepożądane bakterie nie mogą istnieć w środowisku kwaśnym. Idealna temperatura dla tego procesu fermentacji to 20 stopni przez pierwsze kilka dni. Następnie przechowuj w chłodniejszym miejscu.

READ  Ponad 4000 nowych przypadków korony w Berlinie - niewielki spadek - BZ Berlin

Starożytny proces: suszenie

Suszone plastry jabłka, dwa jabłka i nóż na kawałku papieru do pieczenia.  © Pole kolorów

Suszone krążki jabłek dobrze smakują jako przekąska lub w musli.

Suszenie lub suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. Odpowiednie są różne rodzaje owoców, takie jak jabłka, morele lub brzoskwinie, a także pomidory, grzyby i zioła. Owoce i warzywa należy najpierw dokładnie oczyścić, a w razie potrzeby obrać, oczyścić i pokroić na kawałki.

Bardzo dobrze sprawdza się suszenie w piecu konwekcyjnym: grzyby i zioła potrzebują temperatury około 50°C, owoce od 50 do 70°C a warzywa około 80°C. Jeśli nie masz pieca konwekcyjnego, możesz lekko otworzyć pokrywę piekarnika drewnianą łyżką. W zależności od wielkości, grubości i zawartości wody w owocach suszenie trwa od sześciu do dwunastu godzin, a ziół od trzech do czterech godzin. Na przykład owoce są gotowe, gdy poczujesz skórkę i zgięcie się.

Praktyczne do suszenia: suszarki

Możesz oszczędzać energię, korzystając ze specjalnych suszarek elektrycznych. Utrzymuje ustawioną temperaturę przez wiele godzin i oddaje mniej ciepła do powietrza w pomieszczeniu. Ponieważ zazwyczaj składają się z kilku poziomów, można jednocześnie suszyć różne rodzaje owoców i warzyw.

Do przechowywania suszonych owoców i warzyw nadają się puszki i słoiki do przechowywania lub hermetyczne woreczki foliowe.

Świeże na zimno: Zamrażanie

Mrożony groszek i marchew na lodzie © picture-alliance / dpa / Stockfood

Mrożone warzywa zachowają świeży kolor, jeśli zostaną krótko ugotowane we wrzącej wodzie i schłodzone w lodowatej wodzie.

Najłatwiejszą i najczęstszą metodą konserwacji jest zamrażanie. Aby to zrobić, warzywa należy najpierw ugotować, to znaczy włożyć je na krótki czas do wrzącej wody, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zachowały swój naturalny kolor. W zależności od twardości i wielkości warzyw, czas gotowania waha się od dwóch minut (groszek, papryka) do siedmiu minut (karczochy, cała marchewka).

Umyte i posiekane zioła można natychmiast zamrozić. W przypadku delikatnych owoców, takich jak truskawki lub maliny, wskazane jest umieszczenie poszczególnych owoców na tacy i zamrożenie ich przed umieszczeniem w woreczku do zamrażania. W ten sposób nie sklejają się później. W temperaturze co najmniej 18°C ​​przechowują owoce i warzywa przez około rok. Jeśli jest wstępnie opróżniony, okres przydatności do spożycia znacznie się wydłuży.

READ  Schudnij dzięki żywności o niskiej gęstości energetycznej

W pustkę: zamiatanie

Różne warzywa w worku próżniowym © imago images / chromorange

W worku próżniowym proces gnicia przebiega znacznie wolniej.

Sposób przechowywania żywności w próżni, czyli w miejscu pozbawionym powietrza, jest stosunkowo nowy. Świeże owoce, warzywa i mięso są pakowane w plastikowe torebki po całkowitym wchłonięciu przez szczeliwo powietrza z torebki. Miękkie owoce, takie jak jagody, należy zamrozić przed pakowaniem próżniowym, a produkty gazotwórcze, takie jak kapusta, groch i fasola, należy gotować.

Żywność pakowana próżniowo może być przechowywana w lodówce, gdzie starcza na trzy do czterech razy dłużej niż żywność pakowana, lub można ją zamrozić.

Więcej informacji

Szklanki z kompotem jagodowym stoją na stole ozdobionym jagodami i porzeczkami.  © NDR Zdjęcie: Paul Knoll

Każdy, kto wstanie, może cieszyć się letnimi owocami nawet zimą. Lawenda, jabłko i mięta nadają temu kompotowi szczególny akcent. jeszcze

Dr Matthias Riedel (z lewej) i Tarek Rose.  © NDR / dmfilm / Florian Kroc

30 minut

Tradycyjne konserwowanie żywności powraca w modzie. Fermentowane warzywa są szczególnie bogate w witaminy. 30 minut

Kapusta kiszona w słoiku mason.  © Książki kolorów Obraz:-

8 minut

Produkty fermentowane zwiększają różnorodność flory jelitowej i zmniejszają ryzyko raka okrężnicy. 8 minut

Gotowane suszone pomidory przetworzone na sok i nadal w koszyku na jednym zdjęciu.  © ndr.de Zdjęcie: Udo Tanski

Suszone pomidory, keczup lub sok: Ogrodnik Peter Rush ma mnóstwo pomysłów na konserwowanie pomidorów. jeszcze

Ten temat znajduje się w programie:

Magazyn Północ | 08.11.2022 | Jest 19:30

NDR . logo
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Czy może to być największy postęp w walce z cukrzycą typu 1?

Published

on

Berlin – Osoby chore na cukrzycę typu 1 potrzebują odpowiednich leków, aby zapewnić odpowiednią regulację poziomu insuliny.

W przypadku tej choroby mechanizmy obronne organizmu niszczą komórki wytwarzające insulinę. Ale teraz tak było Substancją czynną jest Diamid® opracowany, aby interweniować w tym procesie.

Robi to praktyka w Berlinie Badanie leku Przejrzyj i szukaj Uczestnicy (mężczyźni/k/d), u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy zdiagnozowano cukrzycę typu 1.

Najlepsze: Każdy, kto bierze w tym udział, wnosi cenny wkład na rzecz osób dotkniętych chorobą, a tym samym także na siebie!

Tutaj pojawiają się wszystkie ważne informacje.

Uczestnicy są potrzebni do badania nad cukrzycą typu 1 w Berlinie


Ćwiczenia na cukrzycę dr. Herman Braun prowadzi ważne badanie farmakologiczne. © Klinika Diabetologiczna Dr. brązowy


Cukrzyca typu 1 jest jedną z nich choroby autoimmunologiczne. Mechanizmy obronne organizmu niszczą komórki beta w trzustce, które wytwarzają insulinę. W dłuższej perspektywie dochodzi do zagrażającego życiu niedoboru insuliny, który należy uzupełniać poprzez dodanie hormonu.

z tym Zostań Obecnie trwają badania nad lekiem, który interweniuje w ataku autoimmunologicznym i w ten sposób utrzymuje produkcję insuliny w organizmie.

cel: Skuteczne leczenie wysokiego poziomu cukru we krwi.

Stanowi to okazję do wniesienia naprawdę cennego wkładu w badania nad lekami. Zwiększa to szanse, że Ty i inni dotknięci chorobą pacjenci będziecie skutecznie leczeni w przyszłości.

Otrzymujesz także pieniądze na pokrycie kosztów podróży i spędzonego czasu odszkodowanie.

Przebieg studiów:

  • Otrzymasz albo eksperymentalny lek, albo placebo z 67% szansą
  • W trakcie podawania leku odbędzie się jedenaście wizyt w ośrodkach badawczych
  • Oraz stały kontakt telefoniczny

Oczywiście przez cały okres studiów otrzymasz kompleksową opiekę medyczną. Ponadto podczas badania zostanie zmierzony poziom witaminy D i w razie potrzeby zostanie on uregulowany suplementacją witaminy D.

Czas trwania nauki: Około 26 miesięcy

Wszystkie egzaminy i przygotowanie do studiów są dla uczestników bezpłatne.

Takie są wymagania uczestnictwa


© Adobe Stock


Potencjalni uczestnicy muszą spełniać następujące wymagania:

  • Masz od 18 do 28 lat
  • W ciągu ostatnich sześciu miesięcy zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę typu 1
  • Jesteś nosicielem odpowiedniego wariantu genu HLA (będzie to sprawdzane podczas wstępnego badania przesiewowego)

Mimo spełnienia tych warunków, udział w Zostań Jeszcze nie gwarantowane.

Zarejestruj się tutaj bez zobowiązań i za darmo


Studia w tej praktyce odbywają się w Berlinie Pankow. © Klinika Diabetologiczna Dr. brązowy


Takie proste i nieskomplikowane teraz o tym Formularz internetowy Rejestr. Rejestracja nie jest obowiązkowa.

Kliknij tutaj, aby skorzystać z formularza kontaktowego.

Zespół badawczy skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe, aby omówić, czy kwalifikujesz się do tego badania.

W tej rozmowie możesz bezpiecznie zadać wszystkie pytania, a następnie zdecydować, czy chcesz w niej uczestniczyć, czy nie.

Tutaj znajdziesz więcej informacji.

READ  Schudnij dzięki żywności o niskiej gęstości energetycznej
Continue Reading

science

BepiColombo: Wenus traci jony węgla i tlenu

Published

on

BepiColombo: Wenus traci jony węgla i tlenu

Mówi się, że Wenus była kiedyś światem o klimacie umiarkowanym, takim jak Ziemia. Mówi się, że na jego powierzchni znajdowała się woda w stanie ciekłym. Dziś jest to płonąca, piekielna planeta, dusząca się chmurami dwutlenku węgla, z których spada kwas siarkowy. Sonda kosmiczna BepiColombo po raz pierwszy odkryła jony węgla i tlenu uciekające z atmosfery Wenus.






To jest węgiel „Chodzi o ciężkie jony, które zwykle poruszają się powoli, dlatego wciąż próbujemy zrozumieć związane z tym mechanizmy”.Dominique Delcour, astrofizyk z Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) we Francji, powiedział: W komunikacie prasowym. Z drugiej strony ciężkie jony i cząsteczki, takie jak jony węgla, muszą w rzeczywistości pozostać związane.

Atmosfery planet są na ogół nieszczelnymi strukturami. Każdego dnia Ziemia traci około 90 ton materiału atmosferycznego. To nie wystarczy, aby wywrzeć wpływ. Jednakże przy pomocy tej wiedzy można tworzyć pochodne innych planet, aby lepiej je zrozumieć. „Możliwe, że wiatry elektrostatyczne odciągają ją od planety lub mogą zostać przyspieszone w wyniku procesów odśrodkowych”.– stwierdził Decourt.

Tajemnicze mechanizmy ucieczki

„Charakterystyka utraty ciężkich jonów i zrozumienie mechanizmów ucieczki na Wenus ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia ewolucji atmosfery planety i tego, jak straciła ona całą swoją wodę”.– stwierdził Delcourt.




READ  Ponad 4000 nowych przypadków korony w Berlinie - niewielki spadek - BZ Berlin

To odkrycie, w połączeniu z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi utraty wodoru na Wenus, może dostarczyć dowodów na transformację planety.

Wewnątrz nie ma pola magnetycznego

W przeciwieństwie do Ziemi, Wenus nie wytwarza pola magnetycznego wewnątrz planety. Ich pole magnetyczne jest wynikiem interakcji między naładowanymi cząstkami w górnych warstwach atmosfery Wenus a polami magnetycznymi i poruszającymi się jonami wiatru słonecznego. Rezultatem jest słaba magnetosfera w kształcie łzy, która kończy się wiatrem słonecznym.

Magnetosfera jest otoczona przez magnetosferę, która leży pomiędzy zewnętrzną granicą magnetosfery a sprężoną materią (wstrząs łukowy). Kosmiczny szok łukowy) Usytuowany. BepiColombo przeleciał przez ten obszar pomiędzy Wenus a Słońcem, ledwo muskając planetę. Instrumenty statku kosmicznego wykryły jony tlenu i węgla przyspieszone na tyle, aby uciec przed grawitacją Wenus.


Przyszłe misje powinny wypełnić luki w wiedzy

„Ostatnie wyniki sugerują, że ucieczka atmosferyczna z Wenus nie może w pełni wyjaśnić utraty historycznej zawartości wody”.Astrofizyk Moa Persson ze Szwedzkiego Instytutu Fizyki Kosmicznej stwierdziła w komunikacie prasowym.

„To badanie jest ważnym krokiem w kierunku odkrycia prawdy o historycznej ewolucji atmosfery Wenus. Dodatkowe misje pomogą wypełnić wiele luk”. W najbliższej przyszłości planowane są co najmniej trzy misje mające na celu zbadanie Wenus. Powinni lepiej zbadać mechanizm ucieczki, ale także wyjaśnić, czy Wenus jest nadal aktywna wulkanicznie. Powinni także lokalnie szukać możliwości życia w chmurach.

Uczyć się

Wyniki badań opublikowano 12 kwietnia 2024 roku w czasopiśmie Nature Astronomy: Obserwacje BepiColombo zimnego tlenu i jonów węgla po indukowanej stronie magnetosfery Wenus (Obserwacje zimnego tlenu i węgla dokonane przez BebeColombo po indukowanej stronie magnetosfery Wenus).


READ  Koenofobia: Czy moje życie jest zbyt przeciętne? | Życie i wiedza

Continue Reading

science

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory

Published

on

Źli sąsiedzi pomidorów zmniejszają zbiory
  1. Generał Giessen
  2. doradca
  3. rezydencja

Naciska

Niektóre rośliny odstraszają szkodniki w pobliżu pomidorów. Inne kradną składniki odżywcze lub łatwo zarażają je chorobami, narażając zbiory na ryzyko.

Jeśli rośliny mają takie same wymagania co do miejsca i gleby, można je uprawiać m.in Idealnie towarzysko z wieloletnią rodziną. z pomidory Możesz spodziewać się dobrych zbiorów, ale powinieneś zachować ostrożność przy wyborze roślin towarzyszących. Zwłaszcza gdy mają takie same potrzeby, można konkurować z pomidorami i spowalniać ich wzrost.

Biedni sąsiedzi w łóżku zabierają pomidorom składniki odżywcze i przestrzeń

Łączenie pomidorów z niewłaściwymi roślinami towarzyszącymi może spowodować zahamowanie wzrostu i zmniejszenie produktywności. © ShopChop/Imago

Pomidory są bardzo żarłoczne i wymagają dużej ilości składników odżywczych. Dotyczy to również warzyw, takich jak ziemniaki i groszek, więc pomidory mogą bardzo niewiele ucierpieć na swoim obszarze, jeśli nie otrzymają wystarczającej ilości nawozu. Inne wydzielają przez korzenie substancje hamujące wzrost, które wpływają na pomidora. Na przykład ziemniaki mogą powodować takie choroby Jest podatny na zarazę późną i poraża pomidoryDlatego nie należy ich sadzić w pewnej odległości w tym samym grządce co pomidory.

Te rośliny nie powinny przechowywać pomidorów w pojemniku lub grządce:

  • opcja
  • koper włoski
  • Bakłażan
  • Pęcherzyca
  • Miłość
  • słonecznik
  • Salafi
  • słonecznik bulwiasty
  • Ziemniak
  • Groszek
  • Korzenie buraków

Więcej ekscytujących tematów ogrodowych znajdziesz w regularnym biuletynie naszego partnera 24garten.de.

Możliwa jest harmonijna mieszana kultura z pomidorami

To, że są biednymi sąsiadami, nie zawsze oznacza, że ​​wspólne dorastanie jest tematem tabu. Jeśli są to rośliny ciężkie, można im przeciwdziałać, podając odpowiednią ilość nawozu. Należy także pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy roślinami, a w szczelinach najlepiej umieścić rośliny towarzyszące Do czego właściwie służą pomidory?: Na przykład nagietki, amarantus, bazylia, por i cebula (Allium) odstraszają szkodniki, takie jak mączliki i mszyce.

READ  Czy czeka nas kolejna fala jesienna? Sanitariusz d klasyfikuje dzięcioły
Continue Reading

Trending