Connect with us

science

Konserwowanie owoców i warzyw: Oto jak NDR.de – Przewodnik

Published

on

Konserwowanie owoców i warzyw: Oto jak NDR.de – Przewodnik

Stan: 10.08.2022 16:19

Jeśli lubisz jeść lokalne owoce i warzywa przez cały rok, możesz je konserwować, gotując, marynując, susząc lub fermentując. Przegląd różnych metod.

W okresie zbiorów lokalnych owoców i warzyw jest pod dostatkiem – wiele z nich jest często spożywanych na świeżo. Dlatego warto go zachować i cieszyć się nim później. Przewaga nad zakupionymi konserwami: Produkty domowej roboty są wolne od dodatków i powinny być transportowane tylko na krótkie odległości.

Przepisy słoika: gotować

Gotowanie jest powszechną metodą konserwacji. Do tego nadają się np. wiśnie, gruszki i brzoskwinie, ale także buraki, groch, fasola, marchewka czy pomidory. Jeśli nie masz specjalnego słoika, możesz skorzystać z piekarnika: Najpierw opłucz słoiki wrzątkiem lub wstaw do piekarnika na około dziesięć minut w temperaturze 140 stopni, aby je wysterylizować.

Piec w piekarniku w 180 stopniach

W razie potrzeby obierz warzywa lub owoce, umyj je, pokrój na kawałki tej samej wielkości i włóż do kubków. Napełnij zimną wodą tuż pod obręczą. Alternatywnie można konserwować warzywa w wywaru z soli, zioła i owoce ze słodzoną wodą. Wyczyść krawędzie szkła czystą szmatką. Słoiki szczelnie zamknąć, napełnić miskę ociekową wodą i włożyć do niej słoiki. Wstawiamy do piekarnika na dolny ruszt i podgrzewamy do 180 stopni. Wyłącz piekarnik, gdy płyn w słoikach zacznie się gotować.

Słoiki pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Może być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu i może być przechowywany przez kilka miesięcy.

Konserwuje dżem, sos i kompot

Los jest trochę szybszy. Owoce są najpierw gotowane, a następnie pakowane do wysterylizowanych kubków. Ta metoda jest odpowiednia do sosów, dżemów, galaretek i kompotów.

Ogórki konserwowe: marynowane warzywa

Marynowane warzywa dobrze smakują do obiadu, podobnie jak ser i szynka.

READ  Mars: łazik NASA dokonał „niesamowitego” odkrycia

Kiszenie kwaśne jest bardzo łatwe. Odpowiedni bulion podstawowy to mieszanka 1 części octu, 2 części wody, cukru (około 20g na litr wody), soli (około 30g na 1 litr wody, nie używaj soli jodowanej!), przypraw i ziół do smaku .

Pokrojone surowe warzywa umieszcza się w wysterylizowanych słoikach i napełnia gorącym płynem. Warzywa jędrne można gotować z wyprzedzeniem. Ważne: całkowicie przykryj warzywa bulionem. Słoiki szczelnie zamykamy, odstawiamy do ostygnięcia, a warzywa pozostawiamy przez kilka tygodni w suchym, ciemnym miejscu. Trwa dobre dwa miesiące. Po otwarciu przechowywać w lodówce i wkrótce spożyć. Ogórki kiszone dobrze smakują z kanapkami, fondue czy raclette.

Bardzo zdrowy: ferment

Marynowanie mleczne, zwane również fermentacją, należy odróżnić od marynowania kwaśnego. Dobrze nadaje się do wszystkich twardych warzyw, takich jak kapusta (kapusta), ogórek, marchew, fasola, dynia czy papryka. Biomateriały są w dużej mierze zachowane. Zwiększa się zawartość witaminy C i powstaje witamina B12. Do marynowania w kwasie mlekowym nadają się specjalne kadzie fermentacyjne, do mniejszych ilości odpowiednie są również słoiki zakręcane lub słoiki typu Weck.

Pokrój lub posiekaj warzywa, wymieszaj je w misce z solą (około 2 do 5 procent całkowitej ilości) i energicznie dociśnij ubijakiem, aż wycieknie wystarczająca ilość płynu. Następnie umieść warstwę w czystej szklance. Upewnij się, że warzywa znajdują się pod solanką i nie mają kontaktu z tlenem. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, uzupełnij wrzącym roztworem soli (20 do 30 g soli na 1 litr wody). Zamknij słoik, ale nie za mocno, ponieważ fermentacja uwolni gazy, które muszą ulotnić się.

Bakterie kwasu mlekowego przekształcają teraz cukier w kwas mlekowy. Pleśń i inne niepożądane bakterie nie mogą istnieć w środowisku kwaśnym. Idealna temperatura dla tego procesu fermentacji to 20 stopni przez pierwsze kilka dni. Następnie przechowuj w chłodniejszym miejscu.

READ  4 produkty spożywcze, aby uzyskać więcej białka na śniadanie

Starożytny proces: suszenie

Suszone plastry jabłka, dwa jabłka i nóż na kawałku papieru do pieczenia.  © Pole kolorów

Suszone krążki jabłek dobrze smakują jako przekąska lub w musli.

Suszenie lub suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. Odpowiednie są różne rodzaje owoców, takie jak jabłka, morele lub brzoskwinie, a także pomidory, grzyby i zioła. Owoce i warzywa należy najpierw dokładnie oczyścić, a w razie potrzeby obrać, oczyścić i pokroić na kawałki.

Bardzo dobrze sprawdza się suszenie w piecu konwekcyjnym: grzyby i zioła potrzebują temperatury około 50°C, owoce od 50 do 70°C a warzywa około 80°C. Jeśli nie masz pieca konwekcyjnego, możesz lekko otworzyć pokrywę piekarnika drewnianą łyżką. W zależności od wielkości, grubości i zawartości wody w owocach suszenie trwa od sześciu do dwunastu godzin, a ziół od trzech do czterech godzin. Na przykład owoce są gotowe, gdy poczujesz skórkę i zgięcie się.

Praktyczne do suszenia: suszarki

Możesz oszczędzać energię, korzystając ze specjalnych suszarek elektrycznych. Utrzymuje ustawioną temperaturę przez wiele godzin i oddaje mniej ciepła do powietrza w pomieszczeniu. Ponieważ zazwyczaj składają się z kilku poziomów, można jednocześnie suszyć różne rodzaje owoców i warzyw.

Do przechowywania suszonych owoców i warzyw nadają się puszki i słoiki do przechowywania lub hermetyczne woreczki foliowe.

Świeże na zimno: Zamrażanie

Mrożony groszek i marchew na lodzie © picture-alliance / dpa / Stockfood

Mrożone warzywa zachowają świeży kolor, jeśli zostaną krótko ugotowane we wrzącej wodzie i schłodzone w lodowatej wodzie.

Najłatwiejszą i najczęstszą metodą konserwacji jest zamrażanie. Aby to zrobić, warzywa należy najpierw ugotować, to znaczy włożyć je na krótki czas do wrzącej wody, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zachowały swój naturalny kolor. W zależności od twardości i wielkości warzyw, czas gotowania waha się od dwóch minut (groszek, papryka) do siedmiu minut (karczochy, cała marchewka).

Umyte i posiekane zioła można natychmiast zamrozić. W przypadku delikatnych owoców, takich jak truskawki lub maliny, wskazane jest umieszczenie poszczególnych owoców na tacy i zamrożenie ich przed umieszczeniem w woreczku do zamrażania. W ten sposób nie sklejają się później. W temperaturze co najmniej 18°C ​​przechowują owoce i warzywa przez około rok. Jeśli jest wstępnie opróżniony, okres przydatności do spożycia znacznie się wydłuży.

READ  Przeziębienie i grypa czy koronawirus? W ten sposób możesz odróżnić

W pustkę: zamiatanie

Różne warzywa w worku próżniowym © imago images / chromorange

W worku próżniowym proces gnicia przebiega znacznie wolniej.

Sposób przechowywania żywności w próżni, czyli w miejscu pozbawionym powietrza, jest stosunkowo nowy. Świeże owoce, warzywa i mięso są pakowane w plastikowe torebki po całkowitym wchłonięciu przez szczeliwo powietrza z torebki. Miękkie owoce, takie jak jagody, należy zamrozić przed pakowaniem próżniowym, a produkty gazotwórcze, takie jak kapusta, groch i fasola, należy gotować.

Żywność pakowana próżniowo może być przechowywana w lodówce, gdzie starcza na trzy do czterech razy dłużej niż żywność pakowana, lub można ją zamrozić.

Więcej informacji

Szklanki z kompotem jagodowym stoją na stole ozdobionym jagodami i porzeczkami.  © NDR Zdjęcie: Paul Knoll

Każdy, kto wstanie, może cieszyć się letnimi owocami nawet zimą. Lawenda, jabłko i mięta nadają temu kompotowi szczególny akcent. jeszcze

Dr Matthias Riedel (z lewej) i Tarek Rose.  © NDR / dmfilm / Florian Kroc

30 minut

Tradycyjne konserwowanie żywności powraca w modzie. Fermentowane warzywa są szczególnie bogate w witaminy. 30 minut

Kapusta kiszona w słoiku mason.  © Książki kolorów Obraz:-

8 minut

Produkty fermentowane zwiększają różnorodność flory jelitowej i zmniejszają ryzyko raka okrężnicy. 8 minut

Gotowane suszone pomidory przetworzone na sok i nadal w koszyku na jednym zdjęciu.  © ndr.de Zdjęcie: Udo Tanski

Suszone pomidory, keczup lub sok: Ogrodnik Peter Rush ma mnóstwo pomysłów na konserwowanie pomidorów. jeszcze

Ten temat znajduje się w programie:

Magazyn Północ | 08.11.2022 | Jest 19:30

NDR . logo
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

5 klasycznych porad babci, które każdy powinien znać

Published

on

5 klasycznych porad babci, które każdy powinien znać
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Kurtka zimowa jest za ciepła, koszula za zimna: nadchodzi wiosna, a dla wielu osób zmiana pogody będzie zabójcza. Te wskazówki mogą pomóc.

Kassel – Według meteorologów wiosna oficjalnie zaczyna się 1 marca. Eksperymenty wykazały, że pogoda… wiosna Zmienny, Meteorolodzy mają już wstępną prognozę na zimny weekend wielkanocny. Chociaż większość ludzi tęskni za wyższymi temperaturami, wiosna niesie ze sobą również ryzyko chorób. Zła wiadomość jest taka, że ​​początek wiosny nie oznacza automatycznie końca zimnej pory roku. Istnieje jednak kilka sprawdzonych wskazówek i trików, które mogą okazać się pomocne.

Dlaczego tak wiele osób zaraża się wiosną?

Temperatury rosną, a dni stają się coraz dłuższe. Zmiana pogody powoduje problemy dla wielu osób. Nieodpowiednie ubranie chłodzi organizm, co może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy. Stres, brak snu czy inne choroby również mogą być czynnikiem ułatwiającym rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie.

Jednak nie tylko to jest jednym z głównych powodów. Odpowiedzialne są za to specjalne wirusyNiektórzy ludzie cierpią na infekcję grypopodobną lub grypę. „Na przykład za objawami często stoją wirusy Adeno, Rhino, Parainfluenza, Coxsackie i RS”, np. Magazyn farmaceutyczny wspomniany. Jeśli ludzie kaszlą lub kichają w bezpośrednim sąsiedztwie lub dotykają zanieczyszczonych przedmiotów, patogen rozprzestrzenia się szybko poprzez infekcję kropelkową.

Jeśli masz infekcję, pomocne mogą być niektóre wypróbowane wskazówki. © Philippe Dolian/DPA

Grypa czy infekcja grypopodobna? Jakiego przebiegu choroby należy się spodziewać

Odróżnienie infekcji grypopodobnych od prawdziwej grypy zwykle nie jest takie proste. Istnieją jednak pewne różnice w nasileniu postępu choroby. O przeziębieniu lub infekcji grypopodobnej zwykle informuje zwykłe zadrapanie lub ból gardła. W miarę postępu infekcji objawia się także katarem, kaszlem i bólem głowy.

READ  Przeziębienie i grypa czy koronawirus? W ten sposób możesz odróżnić

Sprawdzone domowe sposoby: Dzięki tym babcinym wskazówkom infekcję można szybko pokonać

Większość osób udaje się do apteki już w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby. Ale wypróbowane i przetestowane wskazówki babci mogą również pomóc. the Magazyn Zdrowie AOK Zaleca się wzięcie pod uwagę następujących punktów:

  1. Świeże powietrze: W porównaniu z gorącym, suchym powietrzem wychodzenie na zewnątrz może pomóc w odnowie błon śluzowych.
  2. Zupa z kurczaka: Klasyczny rosół z kurczaka wzmacnia dotkniętych ciepłem i dodatkowymi płynami.
  3. Zimna kąpiel: Zimna kąpiel może być również ciepła. Kąpiele oczyszczają także układ oddechowy.
  4. Płukanie gardła w leczeniu bólu gardła: Gotowanie liści szałwii przez 15 minut to rada babci na ból gardła. Ale również Mówi się, że okłady z soku z cytryny i cebuli pomagają w leczeniu bólu gardła.
  5. Wdychanie gorącej pary: Wdychając parę z dodatkiem tymianku, rumianku lub eukaliptusa, rozluźniasz błony śluzowe.

Jeśli skorzystasz z tych klasycznych porad babci, możesz mieć nadzieję, że skrócisz proces gojenia i szybciej staniesz na nogi. Jeśli chodzi o infekcje, zdecydowanie obowiązuje następująca zasada: Odpoczynek jest jednym z najlepszych lekarstw. (CG)

Continue Reading

science

Grecja: Naukowcy dokonują tajemniczego odkrycia na Morzu Śródziemnym | Aktualności

Published

on

Grecja: Naukowcy dokonują tajemniczego odkrycia na Morzu Śródziemnym |  Aktualności

Die Tiefen des Meeres sind ein spektakulärer und gruseliger Ort. Nur etwa fünf Prozent sind erforscht und immer wieder werden neue Schätze entdeckt. So ist es auch vor der Küste von Kasos in der südlichen Ägäis (Griechenland) passiert.

Forscher haben dort die Wracks von zehn Schiffen gefunden. Das Älteste stammt ca. aus dem Jahr 3000 v. Chr., das Jüngste aus dem Zweiten Weltkrieg. Die Forschungsarbeiten liefen über vier Jahre, von 2019 bis 2023, wie das griechische Kultusministerium am vergangenen Mittwoch bekannt gab. 

Forscher machten Entdeckung im Meer

Das internationale Forscherteam bestand aus Taucharchäologen, Historikern, Architekten und anderen Spezialisten. Bei den Untersuchungen machte das Unterwasser-Team mehr als 20 000 Fotos. Weitere gefundene Schiffe stammen unter anderem aus der klassischen Epoche (460 v. Chr.), dem römischen Reich (200 v. Chr. – 300 n. Chr.) und dem byzantinischen Reich (800 – 900 n. Chr.).

Geheimnisvolle Wracks am Grund

Die Wracks wurden in einer Tiefe von 18 bis 47 Metern gefunden. Neben den Überresten der Schiffe fanden die Forscher unter anderem Trinkgefäße aus Afrika, einen Steinanker aus der archaischen Zeit (800 – 500 v. Chr.) und eine jahrhundertealte Amphore aus Spanien mit Siegel am Griff. Alles mit großem historischem Wert.

Die Insel Kasos spielte eine große Rolle als Handelsknotenpunkt im Trojanischen Krieg. Dies wird auch in Homers „Ilias“ beschrieben, einer der ältesten Schriften Europas. Neben der Hilfe modernster Technologie orientierten sich die Forscher auch an genau diesem Werk, als sie das Gebiet absuchten.

READ  Po zmianie tylko jednego meczu wynik jest prawidłowy

In der Ostsee wurde übrigens ebenfalls ein historisches Wrack gefunden und aus dem Meer gezogen. Es soll für mehrere Millionen Euro restauriert werden.

Continue Reading

science

5 klasycznych porad babci, które każdy powinien znać

Published

on

5 klasycznych porad babci, które każdy powinien znać
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Kurtka zimowa jest za ciepła, koszula za zimna: nadchodzi wiosna, a dla wielu osób zmiana pogody będzie zabójcza. Te wskazówki mogą pomóc.

Kassel – Według meteorologów wiosna oficjalnie zaczyna się 1 marca. Eksperymenty wykazały, że pogoda… wiosna Zmienny, Meteorolodzy mają już wstępną prognozę na zimny weekend wielkanocny. Chociaż większość ludzi tęskni za wyższymi temperaturami, wiosna niesie ze sobą również ryzyko chorób. Zła wiadomość jest taka, że ​​początek wiosny nie oznacza automatycznie końca zimnej pory roku. Istnieje jednak kilka sprawdzonych wskazówek i trików, które mogą okazać się pomocne.

Dlaczego tak wiele osób zaraża się wiosną?

Temperatury rosną, a dni stają się coraz dłuższe. Zmiana pogody powoduje problemy dla wielu osób. Nieodpowiednie ubranie chłodzi organizm, co może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy. Stres, brak snu czy inne choroby również mogą być czynnikiem ułatwiającym rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie.

Jednak nie tylko to jest jednym z głównych powodów. Odpowiedzialne są za to specjalne wirusyNiektórzy ludzie cierpią na infekcję grypopodobną lub grypę. „Na przykład za objawami często stoją wirusy Adeno, Rhino, Parainfluenza, Coxsackie i RS”, np. Magazyn farmaceutyczny wspomniany. Jeśli ludzie kaszlą lub kichają w bezpośrednim sąsiedztwie lub dotykają zanieczyszczonych przedmiotów, patogen rozprzestrzenia się szybko poprzez infekcję kropelkową.

Jeśli masz infekcję, pomocne mogą być niektóre wypróbowane wskazówki. © Philippe Dolian/DPA

Grypa czy infekcja grypopodobna? Jakiego przebiegu choroby należy się spodziewać

Odróżnienie infekcji grypopodobnych od prawdziwej grypy zwykle nie jest takie proste. Istnieją jednak pewne różnice w nasileniu postępu choroby. O przeziębieniu lub infekcji grypopodobnej zwykle informuje zwykłe zadrapanie lub ból gardła. W miarę postępu infekcji objawia się także katarem, kaszlem i bólem głowy.

READ  Badanie: W ten sposób możliwe byłoby życie na Marsie

Sprawdzone domowe sposoby: Dzięki tym babcinym wskazówkom infekcję można szybko pokonać

Większość osób udaje się do apteki już w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby. Ale wypróbowane i przetestowane wskazówki babci mogą również pomóc. the Magazyn Zdrowie AOK Zaleca się wzięcie pod uwagę następujących punktów:

  1. Świeże powietrze: W porównaniu z gorącym, suchym powietrzem wychodzenie na zewnątrz może pomóc w odnowie błon śluzowych.
  2. Zupa z kurczaka: Klasyczny rosół z kurczaka wzmacnia dotkniętych ciepłem i dodatkowymi płynami.
  3. Zimna kąpiel: Zimna kąpiel może być również ciepła. Kąpiele oczyszczają także układ oddechowy.
  4. Płukanie gardła w leczeniu bólu gardła: Gotowanie liści szałwii przez 15 minut to rada babci na ból gardła. Ale również Mówi się, że okłady z soku z cytryny i cebuli pomagają w leczeniu bólu gardła.
  5. Wdychanie gorącej pary: Wdychając parę z dodatkiem tymianku, rumianku lub eukaliptusa, rozluźniasz błony śluzowe.

Jeśli skorzystasz z tych klasycznych porad babci, możesz mieć nadzieję, że skrócisz proces gojenia i szybciej staniesz na nogi. Jeśli chodzi o infekcje, zdecydowanie obowiązuje następująca zasada: Odpoczynek jest jednym z najlepszych lekarstw. (CG)

Continue Reading

Trending