Nieważne, czy jesz, robisz zakupy, pijesz czy tańczysz: Tradycje są w Polsce ważne i spotkasz je wszędzie na wakacjach. W ten sposób lepiej poznasz kraj i zanurzysz się w jego kulturze. Od polskiego dania narodowego po typowe polskie pamiątki: opowiemy Ci 10 rzeczy, z których słynie Polska.
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
1. Polska potrawa narodowa: pierogi
Żadna wycieczka do Polski nie ominie dużej części Pierogów. Polskie pierogi przypominają rosyjskie czy ukraińskie Vareniki, niemieckie Maultaschen czy włoskie ravioli. Pierogi są smażone lub gotowane w wodzie i nadziewane na różne sposoby.
Pierogi z polskiej potrawy narodowej świetnie smakują z każdym rodzajem nadzienia.
© Źródło: IMAGO/Zoonar
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Najczęstsze nadzienia to kapusta, grzyby, mięso lub biały ser. Bardziej wyszukane warianty sprawdzają się z nadzieniem z mięsa mielonego z kaczki lub gęsi. Wiele restauracji serwuje również wegetariańską polską potrawę narodową. Są też słodkie odmiany pierogów z jagodami, wiśniami czy słodkim twarogiem. Nadzienie malinowe jest często stosowane w Polsce.
2. Walc polski: Mazurek
Czym jest walc wiedeński, dla Polaków Mazurek jest tańcem w dość wolnych lub bardzo szybkich potrójnych interwałach. Nazwa pochodzi od nazwy regionu Mazury. Uważa się, że mazurek był tańczony już w XIV wieku.
Mazurek rozsławił szczególnie Fryderyk Chopin, najsłynniejszy polski kompozytor. Mazurka uczył się przez całe życie i skomponował do niego cały cykl utworów. W sumie powstało 60 prac, które dziś przypisuje się jego miłości do polskiej ojczyzny.
3. Koło lub trójkąt: polskie toalety
Jeśli pójdziesz do toalety w Polsce, możesz natknąć się na drzwi. Bo na znakach często nie widnieje fraza Damska dla kobiet czy Miska dla mężczyzn, ale symbole koła i trójkąta. Więc gdzie powinieneś się udać?
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Koło jest symbolem dla kobiet, a trójkąt dla mężczyzn. Mówi się, że kształty kobiet łączyły się w okrąg, podczas gdy mężczyźni o szerokich ramionach tworzyli trójkąt. Nie zdziw się: w wielu restauracjach, zwłaszcza w bistrach, są tylko toalety unisex.
4. Polska wódka
Polska słynie z produkcji wódki od XV wieku i jest również uważana za kraj pochodzenia wódki. Uważa się, że to polski lekarz rozpoczął produkcję wódki na przełomie XIV i XV wieku. Jednak w tamtym czasie w medycynie stosowano tylko wysoce sprawdzony produkt.
W Polsce nie ma wakacji bez kieliszka wódki.
© Źródło: IMAGO / NurPhoto
Dziś, dysponując 260 milionami litrów wódki destylowanej, Polska jest czwartym co do wielkości producentem wódki na świecie po Rosji, Stanach Zjednoczonych i Ukrainie oraz największym w Unii Europejskiej. Istnieją różne rodzaje polskiej wódki, najpopularniejsze to Wyborowa, Żytnia lub Żubrówka.
5. Polskie piwo
Jeśli chodzi o piwo, Polska też jest o krok do przodu. Najbardziej znanym z nich jest piwo Tyskie, które jest w Polsce obecne od 1629 roku. Dzięki temu browar w Tychach na Górnym Śląsku jest jednym z najstarszych browarów w Europie. Dziś Tyskie jest najpopularniejszym piwem w Polsce i otrzymało kilka nagród The Brewing Industry International Awards.
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Obecnie w Tychach każdego roku produkuje się i eksportuje na cały świat ponad osiem milionów hektolitrów piwa. To także najpopularniejsze polskie piwo w Niemczech. W 2004 roku na terenie browaru otwarto muzeum: Tyskie Browarium.
6. Ceramika Bunzlau
Rękodzieło odgrywa w Polsce ważną rolę. Najbardziej znana jest ceramika Bunzlau z miejscowości Bunzlau w województwie dolnośląskim. Produkcja ceramiki w Bunzlau sięga XVI wieku. Do tego czasu wytwarzano bogate przedmioty codziennego użytku i dzieła sztuki.
Region Bunzlau w Polsce znany jest z porcelany Bunzlau, która jest typowym polskim rzemiosłem.
© Źródło: imago/Eastnews
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Typowe garnki i dzbanki są nadal wykonywane ręcznie i są popularnymi pamiątkami z Polski. Oryginalne elementy można rozpoznać po pieczęci „Original Bunzlau”. Z biegiem czasu proces ten został unowocześniony, dzięki czemu ceramika Bunzlau nadaje się również do zmywarek i kuchenek mikrofalowych oraz jest ognioodporna.
7. Glazura z serka śmietankowego
Ziarnisty serek śmietankowy to nieodzowny element polskiej kuchni. W Polsce Twaróg odgrywa wiodącą rolę: tradycyjny, granulowany serek śmietankowy smakuje kwaśno lub słodko, w zależności od stopnia dojrzałości. Ten bogaty w białko produkt mleczny jest tradycyjnym elementem diety wschodnioeuropejskiej.
Z kolei do twarogu dodaje się śmietanę, cebulę i szczypiorek, ale z twarogu robi się też słynny sernik. Sernik to typowy polski sernik, który jest dostępny w prawie wszystkich piekarniach w Polsce i ma szczególnie delikatny smak.
8. Polerowanie twardego sera
Jego „twardym” odpowiednikiem jest oscypek – tradycyjnie wędzony ser jagnięcy, szczególnie popularny w południowej Polsce. Ser ten wytwarzany jest od wieków według prostej receptury. Prasuje się je w kulki i zawiesza pod sufitem górskich chat, aby wyschły i zadymiły.
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Okrągły, pikantny i pikantny: tradycyjny polski ser Osiebek.
© Źródło: obrazy imago / Curioso_Travel_Phot
Te miesiące dojrzewania nadają mu typowy smak. Oscypek jest słony i aromatyczny, zawiera od 40 do 60 procent tłuszczu. Tylko ser wytwarzany przez hodowców owiec w Tatrach w Zakopanem można nazwać oscypkami. Od 2007 roku Oscypek jest również Chronioną Nazwą Pochodzenia Unii Europejskiej.
9. Polska Biżuteria Bursztynowa
Na polskim wybrzeżu Bałtyku znajdziesz specyfikę tego kraju: bursztyn. Bursztyn bałtycki, występujący w Polsce iw Morzu Bałtyckim, ma około 40 milionów lat. Po burzach w zimie są najlepsze warunki do poszukiwania bursztynu.
Tzw. „bałtyckie złoto” służy do wyrobu biżuterii i jest popularną pamiątką z Polski. W szczególności polska biżuteria bursztynowa ze stolicy bursztynu Gdańska słynie z wysokiej jakości. Eksperci szacują, że w Zatoce Gdańskiej ukrytych jest jeszcze 600 tysięcy ton bursztynu.
10. Gulasz Polski
Polacy to prawdziwi miłośnicy zup: od buraków po kapustę kiszoną, wszystko może skończyć się w zupie. Szczególnie popularny jest barszcz, polska odmiana barszczu znana w Europie Wschodniej. Robi się to w Polsce z naturalnie fermentowanych buraków i często nadziewane jest knedlami nadziewanymi grzybami i ziołami lub mięsem lub rodzajem krokieta.
Czytaj więcej po ogłoszeniu
Czytaj więcej po ogłoszeniu
W Polsce barszcz często podawany jest z buraczkami.
© Źródło: PantherMedia / Dzinnik Darius
Popularny jest też zryk, czyli żurek z fermentowanej mąki żytniej, gotowany z ziemniakami, marchewką i mięsem lub kiełbasą. Często dodaje się również jajka na twardo. Gulasz jest powszechnie spożywany w Polsce. Bigos zawiera duszoną kapustę kiszoną, kapustę białą i różne składniki mięsne. W południowej Polsce do zup często dodaje się grzyby i brzoskwinie.
Reporter podróży