science
Trzy proste zasady odżywiania przedłużają życie
Poniższa treść została opublikowana przez Focus online *
W dużym badaniu naukowcy szukali idealnego planu posiłków i zidentyfikowali podstawowe zasady, które mogą zmniejszyć ryzyko śmierci nawet o 20%.
„Jesteś tym, co jesz” – to rzekome stwierdzenie pokrywa się z faktami. Obecnie badania zgadzają się co do znaczenia zdrowej, zbilansowanej diety dla długotrwałego i zdrowego życia ze zdrowiem fizycznym i psychicznym. Wciąż jednak zdania są podzielone, jeśli chodzi o ustalenie „właściwej” diety.
Wiele badań na rynku
Zdjęcie: Zdjęcie: Christoph Soeder/dpa
Niezależnie od tego, czy jest to dieta wegańska, paleo, wysokowęglowodanowa, niskowęglowodanowa, śródziemnomorska czy wegańska — profili żywieniowych i badań nad ich wpływem jest mnóstwo. Jak dotąd wydaje się, że nie ma uniwersalnego rozwiązania, a konsumenci czasami spotykają się ze sprzecznymi lub niejednoznacznymi zaleceniami.
Zbadano nawyki żywieniowe 120 000 osób
Zespół badawczy z Harvard TH Chan School of Public Health zajął się tym problemem. w Twoim Stań Naukowcy przeanalizowali dane prawie 120 000 osób w wieku od 30 do 75 lat z dwóch dużych badań obejmujących łącznie 36 lat. Cel naukowców: dowiedzieć się, jak cztery różne formy odżywiania wpływają na długość życia:
- Dieta śródziemnomorska: Głównym składnikiem diety jest dieta mieszana składająca się z dużej ilości owoców i warzyw, a także ryb, mięsa, naturalnych produktów mlecznych i roślin strączkowych, alkoholu w umiarkowanych ilościach, z naciskiem na wysokiej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. odmiany, oliwa z oliwek tłoczona na zimno
- Dieta wegetariańska: Skoncentruj się na owocach, warzywach, pełnych ziarnach, fasoli, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach i unikaj produktów pochodzenia zwierzęcego, przetworzonej żywności i alkoholu w jak największym stopniu.
- System Indeksu Zdrowego Odżywiania: Amerykańskie wytyczne żywieniowe koncentrują się na żywności pochodzenia roślinnego i unikają w jak największym stopniu czerwonego i przetworzonego mięsa, cukru, wielonienasyconych tłuszczów i alkoholu
- „Indeks alternatywnego zdrowego odżywiania”: Koncepcja żywienia opracowana na Uniwersytecie Harvarda Żywność i składniki odżywcze są oceniane pod kątem ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych Nacisk na orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste Unikanie w jak największym stopniu czerwonego i przetworzonego mięsa oraz słodzonych napojów Alkohol dozwolony w umiarkowanych ilościach
Formy odżywiania, które były badane, od lat uważane są za wysoce prozdrowotne i były szeroko badane w badaniach dotyczących ich skutków. To tyle, jeśli chodzi o podstawowe dane. W obu analizowanych badaniach uczestnicy byli pytani o swoje obecne nawyki żywieniowe co dwa do czterech lat. Naukowcy ocenili badanych pod kątem przestrzegania czterech wspomnianych wzorców żywieniowych i podzielili ich na pięć grup.
Analiza zdrowia i śmiertelności
Analiza skupiała się na wpływie wzorców żywieniowych na zdrowie i śmiertelność uczestników, a jakość diety oceniano za pomocą wcześniej ustalonych kryteriów.
Odkrycie, które nie było zaskakujące, było takie, że ludzie, którzy stosowali pożywną dietę, byli mniej narażeni na przedwczesną śmierć – niezależnie od tego, czy była to choroba nowotworowa, choroba układu krążenia, choroba układu oddechowego czy choroby neurodegeneracyjne, takie jak demencja.
Znacznie zmniejszone ryzyko śmierci
Najwyższy kwintyl uczestników pod względem jakości żywieniowej w porównaniu z najniższym kwintylem uczestników 20 procent mniejsze ryzyko całkowitej śmierci Ekspert od żywienia David Katz podsumowuje dla amerykańskiego kanału informacyjnego.CNNRazem W przypadku każdej analizowanej formy żywienia można było zidentyfikować pozytywny wpływ na ryzyko (wczesnej) śmierci, przy czym wyniki nie różniły się.
Katz dodał, że analiza pokazuje zatem, że „istnieje więcej niż jeden sposób spożywania zdrowej żywności i czerpania korzyści zdrowotnych z nią związanych”. Zamiast tego istnieją różne sposoby na wdrożenie zdrowej diety w codzienne życie. Istnieją jednak jasne podstawowe zasady, które są wspólne dla wszystkich koncepcji żywności:
- W miarę możliwości unikaj używek, takich jak alkohol, przetworzona żywność lub cukier,
- Niewielki procent produktów pochodzenia zwierzęcego
- Skoncentruj się na diecie roślinnej, która zawiera dużo warzyw, roślin strączkowych i wysokiej jakości nienasyconych tłuszczów z orzechów, nasion, nasion i lokalnych olejów.
Nawyki żywieniowe można elastycznie dostosowywać
Zdjęcie: Shokz
Możemy więc swobodnie decydować, jaka forma żywienia najbardziej nam odpowiada. W badaniu zauważono, że „możemy być bardzo elastyczni, jeśli chodzi o rozwijanie własnych zdrowych nawyków żywieniowych, które można dostosować do indywidualnych preferencji żywieniowych, warunków zdrowotnych i kultur” – wyjaśnia dr. Frank jest liderem badania. Nawiasem mówiąc, wyniki mają zastosowanie niezależnie od wieku, płci, pochodzenia lub możliwych wcześniejszych zagrożeń, takich jak wysoki wskaźnik masy ciała, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu i brak ruchu, a także cukrzyca, zawał serca i / lub rak w rodzina.
Małe różnice naprawdę mają duży wpływ
A Hu oferuje więcej dobrych powodów do zmiany diety: „Nigdy nie jest za późno na przyjęcie zdrowych nawyków żywieniowych, ponieważ korzyści mogą być znaczące, jeśli chodzi o zmniejszenie ogólnej liczby przedwczesnych zgonów i różnych przyczyn przedwczesnej śmierci”. Jak wykazały wyniki badania, ryzyko zgonu z powodu niektórych chorób przewlekłych jest już znacznie zmniejszone, jeśli dieta jest zmieniana w miarę upływu czasu.
Nawet niewielkie różnice w diecie badanych miały istotny wpływ na stan zdrowia badanych. uczestników ich diety o 25 proc Zmniejsz ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o 6 do 13 proc zmniejszenie. Ryzyko śmierci z powodu raka, demencji lub chorób układu oddechowego było również znacznie niższe.
„Spadek zgonów z powodu chorób układu oddechowego był większy, co obniżyło ryzyko o 35-46 proc Nawet ryzyko śmierci z powodu choroby neurodegeneracyjnej, takiej jak demencja, spadło nawet o siedem procent po umiarkowanej zmianie nawyków żywieniowych.
Wytyczne są zgodne ze specyfikacjami DGE
Nawiasem mówiąc, cztery przeanalizowane zalecenia dietetyczne również są z tym zgodne przewodnictwo Z niemieckiego Health Nutrition (DGE).
Dziesięć wskazówek można łatwo włączyć do codziennego życia
Zdjęcie: Gettyimages
1. Jedz różnorodne potrawy
Według DGE należy stosować zróżnicowaną dietę i zwracać szczególną uwagę na żywność pochodzenia roślinnego.
2. Jedz pięć porcji owoców i warzyw dziennie
Warzywa i owoce dostarczają organizmowi człowieka składników odżywczych, błonnika i produktów ubocznych. Osoba, która codziennie zjada trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców, może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i wielu innych chorób.
3. Wybieraj produkty pełnoziarniste
Pełne ziarna zawierają więcej składników odżywczych, zapewniają uczucie sytości na dłużej, a zawarty w nich błonnik zmniejsza ryzyko różnych chorób.
4. Ogranicz produkty pochodzenia zwierzęcego
Powinieneś jeść maksymalnie 600 gramów mięsa tygodniowo, ale codziennie jeść produkty mleczne i raz lub dwa razy w tygodniu jeść ryby. To najlepszy sposób na wykorzystanie pozytywnych właściwości tych pokarmów.
5. Poleganie na prozdrowotnych tłuszczach
Tłuszcze i oleje mają jedną wspólną cechę: wysoką zawartość kalorii. Tłuszcze roślinne, takie jak olej rzepakowy, również zawierają dobre składniki odżywcze.
6. Ogranicz cukier i sól
Słodkie pokarmy nie tylko prowadzą do próchnicy zębów, ale zazwyczaj zawierają mało składników odżywczych i zawierają niepotrzebne kalorie. Z drugiej strony sól może zwiększać ciśnienie krwi, dlatego według DGE nie należy jeść więcej niż sześć gramów dziennie.
7. Priorytetowo traktuj wodę pitną
Według Ministerstwa Zdrowia każdy, kto pije napoje słodzone cukrem, zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. Organizm potrzebuje płynów – powinno ich być co najmniej 1,5 litra, najlepiej w postaci czystej wody. Alternatywą są niesłodzone napoje, takie jak herbata.
8. Delikatnie przygotuj jedzenie
Właściwe przygotowanie jedzenia wpływa również na to, jak będzie ono dla nas dobre. DGE zaleca gotowanie żywności tak krótko, jak to konieczne i przy użyciu jak najmniejszej ilości tłuszczu.
9. Jedz uważnie i świadomie
Według DGE, jeśli jesz powoli i uważnie, nie tylko możesz cieszyć się tym lepiej, ale możesz także promować uczucie sytości. Dlatego zawsze zaleca przerwę na posiłek i powolne jedzenie.
10. Obserwuj swoją wagę i ruszaj się
30 do 60 minut umiarkowanych ćwiczeń dziennie pomaga zachować zdrowie i sprawność. Zdaniem DGE wystarczy uaktywnić codzienne życie, np. częściej spacerując lub jeżdżąc na rowerze.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Mgławica Koński Łeb z bliska – nowe zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba
Mgławica Koński Łeb jest jednym z najbardziej uderzających obiektów na niebie. Najnowsze zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba pokazują nigdy wcześniej nie widziane szczegóły mgławicy.Zdjęcie: ESA/Web
the Mgławica Koński Łeb W konstelacji Oriona jest to jeden z najbardziej rzucających się w oczy obiektów na niebie – jeśli masz teleskop, ponieważ ze względu na małą jasność mgławicy oddalonej o około 1300 lat świetlnych nie widać gołym okiem. Formacja odkryta w 1887 roku i faktycznie przypominająca głowę konia, jest częścią Gigantyczna chmura gazu i pyłu Orion BJak się nazywa Ciemna chmura Są to duże obłoki materii międzygwiazdowej, które pochłaniają światło obiektów znajdujących się za nimi.
Sylwetka mgławicy, którą astronomowie nazywają także Barnard 33 (B 33), wyraźnie wyróżnia się na tle czerwonawej poświaty. Mgławica emisyjna IC 434 From, która leży na tej samej linii wzroku co równik niebieski i jest również częścią Oriona B. Mgławica Koński Łeb stała się ikoną astronomiczną dzięki okazjonalnym robieniu jej pięknych zdjęć. W szczególności obrazy z Teleskopu Hubble’a i Kosmicznego Teleskopu Euklidesa wyznaczyły standardy.
Niespotykana ostrość
Ale te nagrania też tego nie potrafią Najnowsze zdjęcia w podczerwieni z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba Zdjęcia pokazują złożoną strukturę mgławicy w nowym świetle i z nieosiągalną wcześniej rozdzielczością przestrzenną. Nowe zdjęcia Webba skupiają się głównie na jasnej krawędzi górnej części charakterystycznej struktury pyłowo-gazowej mgławicy.
Kolory zdjęć satelitarnych
>>> Dowiedz się więcej tutaj.
Kolejne pięć milionów lat
Mgławica Koński Łeb, o średnicy około pięciu lat świetlnych, uformowała się z chmury materii międzygwiazdowej, która uległa zapadnięciu. Chmury gazu otaczające głowę konia już zniknęły; Jednak pióropusz tej potężnej mgławicy jest wykonany z gęstszego materiału i nie rozprzestrzenia się tak łatwo w przestrzeń kosmiczną. Astronomowie szacują, że Mgławica Koński Łeb będzie istnieć przez kolejne pięć milionów lat, zanim ulegnie rozproszeniu.
Mgławica Koński Łeb nie świeci sama, ponieważ jak wspomnieliśmy, jest ciemną chmurą. mgła Jesteśmy Nie jest łatwo to zauważyć wizualniePonieważ ich jasność powierzchniowa jest zazwyczaj zbyt mała dla naszych oczu. Jednak stosując metody fotograficzne, nawet słabe mgławice można uwidocznić, ponieważ światłoczułe czujniki mogą być naświetlane przez bardzo długi czas.
Region kontrolowany fotonami (PDR)
Podobnie jak kokon, Mgławica Koński Łeb otacza masywne młode gwiazdy. Kiedy jego światło ultrafioletowe pada na powierzchnię międzygwiazdowego obłoku molekularnego, takiego jak Mgławica Koń, Fotony UV lokalnie podgrzewają gaz Zmieniając w ten sposób jego właściwości. Tworzy się obszar ciepłych, przeważnie obojętnych gazów i pyłów, zwany obszarem zdominowanym przez fotony (PDR).
Ten PDR znajduje się pomiędzy w pełni zjonizowanym gazem otaczającym masywne gwiazdy a obłokami, w których się one narodziły. Jest to obszar, w którym gaz międzygwiazdowy jest wystarczająco gęsty, aby pozostać neutralnym, ale nie na tyle gęsty, aby blokować wnikanie promieniowania ultrafioletowego.
Światło z tych PDR zapewnia astronomom unikalny obraz procesów fizycznych i chemicznych, które napędzają ewolucję materii międzygwiazdowej w wielu miejscach Wszechświata, w tym w naszej galaktyce. Dlatego Mgławica Koński Łeb jest nie tylko pięknym obiektem w przestrzeni kosmicznej, ale jest również uważana za jedno z najodpowiedniejszych miejsc do badania interakcji pomiędzy promieniowaniem a materią międzygwiazdową. (zakręt)
Mgławica Koński Łeb widziana przez Teleskop Webba:
Więcej o Teleskopie Jamesa Webba:
Tak wygląda Wszechświat, zdjęcia wykonane przez Teleskop Webba
Giant Gyro: Pierwszy test największego teleskopu na świecie
Wideo: Watsonie
Możesz być zainteresowanym także tym:
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
Naciska
Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.
Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.
Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują
Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Może być jednak głośno NDR Niektóre pokarmy faktycznie podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.
Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Zwykle prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.
Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie
W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.
Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Ma 10 lat i jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster
Naciska
Friedrich Wendt to prawdziwy geniusz matematyczny. Choć obecnie w wieku 10 lat kończy szkołę średnią, studiuje już matematykę na Uniwersytecie w Münster.
Münster – W wieku 10 lat potrafi rozwiązywać złożone problemy matematyczne: Friedrich Wendt jest najmłodszym studentem w historii Uniwersytetu w Münster. Obecnie rozpoczyna drugi semestr. W zeszłym semestrze zimowym Friedrich rozpoczął wolontariackie studia matematyczne.
Niezwykle utalentowany talent matematyczny: już w wieku dziesięciu lat student na Uniwersytecie w Münster
Uczęszcza na wykłady i ćwiczenia z co najmniej dwukrotnie starszymi od siebie kolegami. „Raz czy dwa inni uczniowie zapytali mnie, ile mam lat. Poza tym traktowali mnie normalnie” – powiedział Friedrich Der. Gazeta uniwersytecka.
Od 2020 roku dziesięciolatek nadal mieszka w amerykańskim stanie Wirginia. Dziś uczęszcza do szkoły średniej Schloss Boldern w Dolmen i zdaje maturę z matematyki i języka angielskiego. Z pozostałych przedmiotów jest jeszcze w siódmej klasie. „Ukończy szkołę średnią w wieku 13 lub 14 lat” – powiedział ojciec Wilfried Wendt.
Dziesięciolatek jest najmłodszym studentem Uniwersytetu w Münster: IQ „prawdopodobnie między 160 a 200”
Rodzice Friedricha wcześnie zauważyli, że ich syn jest bardzo utalentowany. „Zaczął czytać i pisać w wieku półtora roku” – mówi Wilfried Wendt. Jego IQ wynosi „prawdopodobnie od 160 do 200”. IQ wynoszące 130 lub więcej jest uważane za osobę wysoce utalentowaną. Niezbędne jest odpowiednie wsparcie osób zdolnych. Profesor matematyki Matthias Loy ze Stochastic Mathematical Institute wkrótce zauważył podczas uniwersyteckiego wydarzenia dla dzieci, że Friedrich miał szczególny talent. Jego brat Richard jest również bardzo utalentowany.
Wygląda na to, że Friedrich ma cały tydzień. Według doniesień dziesięciolatek kilka razy w tygodniu jeździ do Münster, aby się uczyć, a także na zajęcia Codzienne wiadomości. Spotyka się także w każdą środę z profesorem Lowe’em, aby omówić zagadnienia matematyczne. „Friedrich imponuje mi tydzień po tygodniu. „Mogę z nim rozmawiać o matematyce tak samo, jak z innymi uczniami” – stwierdził matematyk. Niektóre łamigłówki powinny rozwiązywać tylko osoby bardzo utalentowane.
Tymczasem swoimi umiejętnościami matematycznymi inspiruje prawie 900 obserwujących na Instagramie. „Nauka może być bardzo wzbogacająca i przyjemna” – czytamy w jednym z postów na Instagramie. Ma nie tylko niesamowity talent do liczenia, ale ma także fotograficzną pamięć, która pozwala mu zapamiętać najróżniejsze rzeczy w bardzo krótkim czasie.
Jednocześnie w klasie nadal istnieje wiele uprzedzeń. Nauczyciele nie doceniają dziewcząt z matematyki i chłopców z języków.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech4 miesiące ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de