Connect with us

Economy

Ekspert od piwa wyjaśnia trend panujący w Monachium

Published

on

Ekspert od piwa wyjaśnia trend panujący w Monachium

AZ: Panie Becker, dlaczego ludzie piją coraz więcej piwa bezalkoholowego?
Thomas Becker: Z pewnością ma to związek z polityką ograniczania spożycia alkoholu. Ale także z większą wrażliwością na świadomość zdrowotną. Jednak wiele osób pragnie typowo piwnego aromatu.

Jak właściwie uwarzyć piwo bez alkoholu?
Istnieją dwie opcje. Metabolizm drożdży zostaje zatrzymany przez ekstremalne zimno, gdy osiągnięto 0,5% objętościowego alkoholu. Nazywa się to również procesem zimnego dzwonienia.

Lub?
Kończą fermentację piwa, a następnie usuwają alkohol za pomocą destylacji próżniowej lub procesów membranowych. Procedury te można również łączyć. Każdy browar szuka swojej drogi.

Co jest tańsze?
Jeśli później usuniesz alkohol, zawsze będzie on droższy niż normalnie produkowane piwo. Koszty zatrzymania fermentacji są takie same jak w przypadku zwykłego piwa.

Profesor browaru o piwach z Monachium: „Myślę, że wszystkie są bardzo udane”

Słyszałam, że do tego celu nadają się także niektóre rodzaje drożdży.
Tak, tak zwane drożdże nie wykazujące obecności maltozy nie są w stanie przekształcić cukru w ​​alkohol.

Kiedy to potrzebujesz?
Właśnie dzisiaj o tym mówiłem. Wiadomo, niektórzy próbują imitować piwo alkoholowe piwem bezalkoholowym. Inni wybierają bardziej odważną drogę i chcą stworzyć własny smak. Dlatego niektórzy piwowarzy używają drożdży niezawierających maltozy do tworzenia nowych smaków piwa.

Trend zamiast tradycji: takie jest nowe piwo Augustiner – i tak właśnie smakuje



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Manuel Rosell (36 l.) należy do trzyosobowego zespołu piwowarów w browarze Andex Monastery.

„Woda jest zawsze przyjemna”: co dzieje się w tradycyjnym bawarskim browarze…

Czy znasz najnowsze piwo bezalkoholowe w Monachium?
Tak, myślę, że wszyscy wykonali naprawdę dobrą robotę. W ogóle nie mam ulubionego.

Którą metodę wolisz najbardziej?
Połączenie tego: procesu membranowego, nieco bardziej chmielonego, zmieszanego z piwem, w którym zatrzymano fermentację, skąd pochodzi niewielka ilość resztkowej słodyczy. Tych procesów doświadczamy każdego dnia. Dlatego niemal codziennie degustuję to piwo bezalkoholowe.

Słowo kluczowe słodycz. Alkohol należy pić z umiarem. Jak zdrowe jest piwo bezalkoholowe?
Nie należy spodziewać się żadnych obaw. Jasne, cukier też jest, ale jest go dużo mniej niż w napojach bezalkoholowych.

Profesor Politechniki w Monachium Thomas Becker: „Piwo to cudowna rzecz, niezależnie od tego, czy jest bezalkoholowe, czy nie”.

ile?
Do dziesięciu gramów cukru na litr, czasem do 25, w zależności od procesu produkcyjnego.

Co jest niezdrowe, mieszane słodkie napoje czy piwo bezalkoholowe?
Materiały towarzyszące piwom bezalkoholowym są najlepsze na świecie. Przeprowadzono duże badania na maratończykach, u których występuje wysokie ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w okresach stresu. Regularnie podawano im bezalkoholowe piwo pszeniczne. Wyraźnie udowodniono, że towarzyszące im substancje wytwarzane przez drożdże mają silne działanie przeciwzapalne. Badanie ma zaledwie kilka lat.

Stephen Marks, założyciel Giesinger Bräu, może spodziewać się znacznego wzrostu sprzedaży w 2023 roku – przełamując ogólnokrajowy trend.

Piwo sprzedaje się coraz gorzej: w tym browarze w Monachium…



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Dla wielu fanów mecz piłki nożnej to pozycja obowiązkowa: piwo i kiełbaski.

Nie masz bawarskiego piwa EM na Allianz Arena? Tak mówią browary w Monachium

Spada spożycie tradycyjnego piwa. Co to właściwie oznacza dla Twojego krzesła TU?
Produkt piwny to wspaniała rzecz, niezależnie od tego, czy jest bezalkoholowy, czy nie. Konsumenci chętnie eksperymentują. Zawsze jest przed nami mnóstwo zadań. Piwo bezalkoholowe jest niestabilne mikrobiologicznie i może zepsuć się znacznie szybciej niż piwo alkoholowe. Dlatego musimy opracować procesy, które zapewnią trwałość. Dla nas nie chodzi tylko o to, czy jesteśmy wolni od alkoholu, czy nie. Zajmujemy się całym asortymentem, wszystkimi rodzajami procesów warzenia.

Od kiedy piwo bezalkoholowe stało się częścią kursu TU?
Od około ośmiu do dziesięciu lat. Kiedy 14 lat temu zaczynałem uczyć, browary nie widziały potrzeby warzenia napojów bezalkoholowych. Temat zajmuje zatem znacznie więcej miejsca niż dotychczas, a szczególnie dużo dzieje się na polu badawczym.

Ekspert od piwa w Monachium: „Pijany – sam to wykluczam”

Co ogólnie sądzisz o tym trendzie?
Zdecydowany przez konsumenta pije coraz bardziej i bardziej różnorodnie. Nie tylko piwo, nie tylko alkohol. Osobiście uważam, że napoje bezalkoholowe są świetne, bo lubię mocny, kwaśny, świeży charakter chmielu, a nie przepadam za słodkimi napojami. Piwo to obecnie produkt, który sprawia przyjemność.

Kelner podaje piwo.  To będzie znacznie droższe.

Podwyższony podatek VAT na żywność: w Monachium są też…



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Latem 2024 roku w Monachium ponownie powinna zapanować świąteczna piłkarska atmosfera – i to nie tylko tutaj, na Allianz Arena.  Czy to mogłoby zadziałać?

Żadnego bawarskiego piwa na Mistrzostwach Europy w piłce nożnej w Monachium: co zamiast tego?

Jak często pijesz bez i z?
Cztery do pięciu połówek tygodniowo.

Na jaką okazję i w jakim celu?
Zatem picie, żeby się upić – sam bym to wykluczył. To zawsze zależy od tego, jak podróżujesz. Przykładowo, gdy prowadzę samochód, najpierw wypijam piwo bezalkoholowe, może drugą szklankę, a potem zwykłe piwo.

Czy piwo jest izotoniczne?
Bezalkoholowy tak, doskonale wchłania się w organizm. Alkoholowe rzeczy? Nie definitywnie nie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Polska po raz pierwszy została najważniejszym partnerem handlowym Berlina

Published

on

Polska po raz pierwszy została najważniejszym partnerem handlowym Berlina

W 2023 roku Polska po raz pierwszy zastąpi Chiny w roli najważniejszego partnera handlowego Berlina. Według aktualnej analizy Banku Inwestycyjnego w Berlinie (IBB) eksport do sąsiedniego kraju wzrósł łącznie o 9,2 proc., osiągając kwotę 1,18 mld euro.

Ogółem handel zagraniczny Berlina z Polską wyniósł 4,11 mld euro. Całkowity wolumen handlu z Chinami, składający się z importu (2,76 mld euro) i eksportu (1,25 mld euro), wyniósł zaledwie cztery miliardy euro.

Produkty farmaceutyczne należą do eksportu stolicy Niemiec.
Produkty farmaceutyczne należą do eksportu stolicy Niemiec.

© Stock.adobe.com

Przede wszystkim wzrósł import z Polski. Wolumen wzrósł o 925 mln euro do 2,93 mld euro. Głównym importem był surowiec tytoniowy i wyroby tytoniowe (1,09 mln euro). Polska jest jednym z największych na świecie eksporterów wyrobów tytoniowych i znaczącym ich producentem.

Polacy kupowali przede wszystkim części samochodowe i produkty farmaceutyczne

Eksport podwozi, silników, produktów farmaceutycznych oraz sprzętu do wytwarzania i dystrybucji energii elektrycznej z Berlina do Polski znacznie wzrósł, podczas gdy eksport produktów naftowych i wyrobów z tworzyw sztucznych spadł.

Zdaniem ekspertów IBB, Chiny stanowią obecnie dla Berlina największe ryzyko polityczne w handlu zagranicznym, a powodem tego jest duże uzależnienie od chińskich produktów. Ogólnie rzecz biorąc, pokazuje to, że stosunki handlowe Berlina stają się coraz bardziej zróżnicowane i „koncentrują się na rynkach wschodzących, takich jak Polska”.

Continue Reading

Economy

Incydent w Nowym Jorku: Samolot Boeinga wpada w awaryjny poślizg podczas lotu

Published

on

Incydent w Nowym Jorku: Samolot Boeinga wpada w awaryjny poślizg podczas lotu

Incydent w Nowym Jorku
Samolot Boeinga wpada w awaryjny poślizg podczas lotu

Posłuchaj materiału

Ta wersja audio została stworzona sztucznie. Więcej informacji | Wyślij swoją opinię

Lista części, które samoloty Boeinga gubią podczas lotu, jest coraz dłuższa. Ale na szczęście incydent w Nowym Jorku również przebiegł gładko. Po zaginionym chipie awaryjnym nie ma jednak śladu.

Tuż po starcie w piątek inny samolot Boeinga stracił część samolotu. Jak podają agencje informacyjne AP i Reuters, w samolocie linii Delta Airlines doszło do awaryjnego poślizgu. Piloci poczuli wibracje w samolocie i zawrócili. Samolot bezpiecznie wylądował na międzynarodowym lotnisku im. Johna F. Kennedy'ego w Nowym Jorku, skąd również wystartował.

Linie Delta Air Lines podały, że po starcie piloci otrzymali ostrzeżenie o awaryjnym poślizgu po prawej stronie samolotu i usłyszeli nietypowy dźwięk Boeinga 767 dochodzący z tego obszaru. Następnie według doniesień piloci ogłosili sytuację awaryjną, aby można było szybko wrócić na lot. na lotnisko. Linie lotnicze podały, że samolot zbudowany w 1990 r. wylądował i skierował się do bramki o własnych siłach.

Mówi się, że na pokładzie samolotu, który miał lecieć do Los Angeles, było 176 pasażerów, dwóch pilotów i pięć stewardów. Według doniesień Delta pasażerowie zostali przeniesieni innym samolotem do Kalifornii. Uszkodzony samolot został wycofany z eksploatacji w celu dalszych badań. Współpracują ze śledczymi i nadal szukają zaginionego chipa. Agencja podała, że ​​Federalna Administracja Lotnicza prowadzi obecnie dochodzenie w sprawie incydentów.

Ten wypadek jest jednym z ostatnich z serii niefortunnych wypadków, które miały miejsce u producenta samolotów Boeing. Na początku stycznia zamieszanie wywołała część kadłuba, która w nowym 737 MAX 9 po prostu odłamała się podczas lotu. Cudem nikt z pasażerów nie odniósł obrażeń. Samolot Alaska Airlines udało się bezpiecznie wylądować. Na początku marca tuż po starcie inny Boeing 777 stracił oponę. Uszkodzonych zostało kilka samochodów. Miesiąc później samolot 737-800 musiał zawrócić, ponieważ osłona silnika oddzieliła się podczas startu i uderzyła w klapę skrzydła.

READ  Historyczny punkt zwrotny w Polsce, ale na zwycięzców wyborów czekają trudne zadania
Continue Reading

Economy

Zadzwoń do cukierka – możliwe jest uszkodzenie genetyczne

Published

on

Zadzwoń do cukierka – możliwe jest uszkodzenie genetyczne
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Ponieważ zakazany dodatek może mieć działanie szkodliwe genetycznie, popularny produkt dla dzieci jest obecnie wycofywany z rynku. Dotyczy to dwóch typów.

Monachium – Niestety nierzadko zdarza się, że produkty są wadliwe lub szkodliwe dla konsumentów. Produkty są regularnie wycofywane przez producentów i sieci supermarketów. Teraz dotyczy to popularnego produktu cukierniczego, który prawdopodobnie spożywany jest głównie przez dzieci. Konsumenci nie powinni już spożywać dwóch rodzajów.

Krajowe wycofanie słodyczy – dotyczy dwóch rodzajów

Jak podaje Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności na swojej stronie głównej, jest to informacja z bieżącej strony On pamięta Na produkt Sour Patch Kids wpłynęła marka KKB Sweet & More ze Szlezwiku-Holsztynu. Z komunikatu otrzymanego z portalu foodwarning.de wynika, że ​​dotknięte są dwa gatunki: „Tropikalny” i „Arbuz”. Jak wyjaśniło FBI, produkty zawierają zakazany dodatek tlenek tytanu (E171). W związku z tym nie można całkowicie wykluczyć działania szkodliwego genetycznie.

Konsumenci powinni zaprzestać spożywania dotkniętych produktów w opakowaniach 99 g lub 102 g. Ma to wpływ na wszystkie daty ważności, podobnie jak wszystkie daty produkcji. Dlatego też dotyczy to wszystkich partii zawierających składnik E 171 lub dwutlenek tytanu.

Zaledwie kilka dni temu… Zwrócił uwagę na przyprawę, która również zawiera substancję potencjalnie mutagenną On był. Były to jednak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

Dotknięte wycofaniem: odmiany Sour Patch Kids, „Tropical” i „Arbuz” © KKB Sweet & More/lebensmittelwarning.de

Produkty objęte wycofaniem były sprzedawane na terenie całych Niemiec. Na razie oficjalnie nie wiadomo, czy konsumenci będą mogli kupować słodycze wyłącznie za pośrednictwem sklepu internetowego firmy, czy może także w sklepach, a nawet supermarketach. Natomiast produkty w sklepach internetowych Roy,Rossman W Kaufland dołączony. Nie jest również jasne, czy konsumenci mogą zwrócić producentowi wadliwą żywność w celu uzyskania zwrotu ceny zakupu.

READ  Historyczny punkt zwrotny w Polsce, ale na zwycięzców wyborów czekają trudne zadania

Obecnie wycofywane jest także kilka innych produktów

Inni producenci i supermarkety wycofują obecnie produkty z różnych powodów. Zdaniem producenta towar marki Aldi's Gut Bio może być zanieczyszczony patogenami i zostanie wycofany. Problem dotyczy wielu krajów związkowych. W tej chwili musisz przestać jeść niektóre rodzaje sera. Przywołanie ma wpływ na trzy typy. A Tymczasem producent sushi wpływa na Edikę i Ryo, W przypadku połknięcia istnieje ryzyko infekcji.

Continue Reading

Trending