Connect with us

Economy

Dlaczego warto przyjechać do Polski?

Published

on

Dlaczego warto przyjechać do Polski?

Żaden inny kraj nie przyciąga do Polski tylu urlopowiczów, co Niemcy. Według Holiday and Travel Research Group do Polski w zeszłym roku przybyło prawie trzy miliony turystów z Niemiec. Prawie dwa miliony ludzi przebywało dłużej niż pięć dni. Polska znalazła się na dziewiątym miejscu wśród najpopularniejszych kierunków zagranicznych Niemców. SZ rozmawiał z dyrektorem Conradem Goldunem Polskie Biuro Turystyki W Niemczech.

Dlaczego warto odwiedzić Polskę?

reklama

Twoje wyposażenie kuchni w 3 krokach: zarezerwuj, kup, ciesz się

Zarezerwuj wybrane urządzenie online i poznaj szeroką gamę wysokiej jakości piekarników, kuchenek, zmywarek i innych urządzeń do zabudowy. Uzyskaj specjalne i ekskluzywne ceny – Twoje marzenie o kuchni zaczyna się tutaj!

Wielu, którzy znają już nasz kraj, docenia jego gościnność, różnorodną kuchnię oraz bogactwo skarbów przyrodniczych i kulturowych. Polska oferuje ogromną różnorodność krajobrazów, od wybrzeża Morza Bałtyckiego o długości około 530 km, przez rozległe obszary leśne i jeziorne, po Sudety, Karpaty, Góry Świętokrzyskie i Tatry Wysokie. Przez kraj przebiega prawie 30 pasm górskich. Polska, posiadająca blisko 10 000 zamkniętych zbiorników wodnych, należy do krajów o największej liczbie jezior na świecie. 23 parki narodowe (przyp. red.: w Niemczech jest ich 16) chronią rośliny i zwierzęta.

Należą do nich rzadkie miejsca, takie jak ogromne wydmy Morza Bałtyckiego na Lipie czy Białowiece, ostatni prawdziwy las nizinny w Europie i największa żyjąca tam populacja dzikich żubrów. Ten wyjątkowy obszar chroniony znajduje się także na liście 17 obiektów światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO w Polsce. Większość z nich to zabytki kultury, takie jak wielki Marienburg niedaleko Gdańska – największy zamek na świecie, historyczne stare miasta Krakowa, Torunia, Warszawy i Zamościa, królewskie kopalnie soli w Wieliczce i Bochni czy drewniane kościoły Małopolski i Karpat.

READ  Wiebke Siem w Kunstmuseum Bonn

Konrad Goldun jest ekspertem ds. marketingu i turystyki, kierującym Polskim Biurem Turystyki w Niemczech.

© Carstena Hinke

Jaka jest jakość ofert zakwaterowania?

Prawie połowa hoteli, pensjonatów, gospodarstw gościnnych i pól kempingowych ma nie więcej niż 15 lat – a wszystko to po stosunkowo niskich cenach.

Wakacje w Polsce nie są coraz droższe?

Oczywiście, jak wszędzie, tutaj wszystko stało się droższe. Biorąc jednak pod uwagę rosnące standardy, można powiedzieć, że stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry w porównaniu z większością zachodnich miejsc wakacyjnych. Za pieniądze, które płacisz za trzygwiazdkowy pokój i kolację w Niemczech, możesz otrzymać czterogwiazdkowy pokój i pełne wyżywienie w Polsce. Oznacza to, że nawet luksusowe oferty są często dla wielu niedostępne.

Dzięki rosnącemu popytowi zwiększa się liczba hoteli pięciogwiazdkowych, a także adresów zdrowotnych i smakoszy. Po raz pierwszy w tym roku Przewodnik Michelin Nagrodzony dwiema gwiazdkami dla polskiej restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie. Dwie kolejne odwiedziły restaurację zarówno w Poznaniu, jak i w Warszawie, która została uznana przez portal podróżniczy Best European Destination za najpopularniejszy europejski kierunek wakacyjny w 2023 roku. Łącznie International Foodie Guide poleca 42 restauracje w Polsce.

A co z infrastrukturą transportową?

Do Polski można szybko dojechać z Saksonii. Sieć nowoczesnych szlaków komunikacyjnych staje się coraz gęstsza. Od 1989 r. całkowita długość autostrad wzrosła ponad dwudziestokrotnie, z 230 km do ponad 5000 km obecnie. Dobiega końca rozbudowa osi A2 Zachód-Wschód, łączącej m.in. Berlin z Warszawą. Od października autostrada A18 na trasie Berlin-Wrocław (Breslau) ma zawsze cztery pasy ruchu.

Dotarcie z Saksonii do nadbałtyckich plaż w Świnoujściu (Swinemünde) czy Międzyzdrojach (Misdroy) zajmuje często nieco ponad cztery godziny. Otwarty na początku lata Świński Tunel pozwala wczasowiczom zaoszczędzić sporo czasu na Bałtyku. Zamiast długiego oczekiwania na prom, możesz teraz szybko podróżować samochodem pomiędzy wyspami Uznam i Wolin.

Niemieccy goście mogą także wygodnie i ekologicznie dotrzeć do wielu miejsc w Polsce dalekobieżnym autobusem lub pociągiem. Kilkudniowe wycieczki krajoznawcze można rozszerzyć autobusami, które cieszą się dużym zainteresowaniem niemieckich podróżników.

Wakacje rowerowe cieszą się coraz większą popularnością. Jak to jest w Polsce?

Powstaje wiele nowych szlaków rowerowych, które łączą całe regiony i zapewniają przeżycia przyrodnicze. Najnowszym projektem jest ten, którego otwarcie nastąpiło na początku czerwca Mazurski pierścień rowerowy – 300 km trasy przez piękną krainę Jezior Mazurskich. Nowy również spotkał się z dużym aplauzem ze strony aktywnych turystów Filo Balticabędący częścią Bałtyckiego Szlaku Rowerowego Eurovelo (EV10) Biegnie wzdłuż całego polskiego wybrzeża Morza Bałtyckiego, a także sprawdzonego Wschodniopolskiego Szlaku Rowerowego Zielony rower. Ta ostatnia jest najdłuższa w Polsce i ma długość około 2000 km. Jego odpowiednikiem na Zachodzie będzie ten w budowie Niebieski Velo Wzdłuż Odry pomiędzy Górnym Śląskiem i Pomorzem Zachodnim.

Ratusz na Starym Mieście w Gdańsku.

© Carstena Hinke

Jaki wpływ mają wojny na Ukrainie i na Bliskim Wschodzie na turystykę w Polsce?

Niestety, w liczbie gości wyraźnie odczuwamy złożoną sytuację międzynarodową. Brak turystów z zagranicy jest szczególnie odczuwalny w miastach. Zaleta dla obecnych gości: jest więcej miejsca. I możesz czuć się tak samo bezpiecznie, jak w niemieckich obszarach wakacyjnych.

Co chcesz zrobić, aby przyciągnąć więcej Sasów zainteresowanych Polską?

Tak naprawdę nadal widzimy ogromne rezerwy na niemieckim rynku turystycznym. Dla mnie to przede wszystkim przekazywanie wiedzy. Dla wielu osób, nawet w Saksonii, Polska jest nadal w dużej mierze nieznana jako atrakcyjny cel podróży. Każdy zapewne słyszał o Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Tatrach Wysokich i Mazurach. Ale oprócz tych dobrze znanych miejsc, możesz odkryć wiele atrakcyjnych rzeczy. Dlatego jesteśmy podekscytowani obecnością na targach Turystyka i przyczepy kempingowe w Lipsku Porozmawiać z wieloma osobami zainteresowanymi podróżami i przekazać im większą wiedzę o naszym kraju.

Urodziłeś się w Szczecinie. Jaka jest Twoja wskazówka dotycząca podróży do Twojego miasta?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych

Published

on

Edika i Nito z apelem – ryzyko obrażeń wewnętrznych
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Wycofanie produktów Edeka i Netto: Wycofanie dotyczy dwóch produktów z bułek. Według producenta klienci mogą odzyskać swoje pieniądze.

Bleicherode – wycofanie dotyczy obecnie ofert w Edeka i Netto Marken-Discount. Potencjalne odłamki drewna w wypiekach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Producent zdecydowanie odradza spożywanie dotkniętych produktów.

Panem Backstube GmbH ogłasza wycofanie dwóch produktów z kategorii bułki: „bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego” i „bułki mieszane Kornmühle do pieczywa gotowego”. Obie pozycje dostępne są w opakowaniach 540 g i obowiązują do wszystkich terminów przydatności do 30 maja 2024 r.

Zagrożenia dla zdrowia związane z produktami Edeka i Netto: punkty sprzedaży i obszary dotknięte

Edeka i Netto Marken-Discount natychmiast zareagowały i wycofały ze sprzedaży wadliwy towar. Klienci, którzy już kupili oferty, pod żadnym pozorem nie powinni ich spożywać. Produkty można zwrócić do sklepów internetowych. Jest napisane, że cena zakupu zostanie zwrócona nawet bez przedstawienia paragonu Przypominamy wiadomość od producenta.

Wycofanie dotyczy dwóch produktów: bułki mieszane Kornmühle i bułki mieszane GUT&GÜNSTIG do pieczywa gotowego © Panem Backstube GmbH

Zdaniem firmy w cewkach mogą znajdować się ciała obce wykonane z drewna. W przypadku połknięcia może powodować obrażenia wewnętrzne i krwawienie. Z tego powodu konsumenci w żadnym wypadku nie powinni spożywać dotkniętych produktów.

W zwojach znajdują się ciała obce: uszkodzona Edica, Marktkov i Nito

Zgodnie z zawiadomieniem producenta o wycofaniu, „Rolki mieszane GUT&GÜNSTIG do przygotowania do pieczenia” zostały wprowadzone na dużych obszarach Niemiec, głównie w Edeka i Marktkauf. Wykluczono regiony Szlezwik-Holsztyn, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Hamburg, Brema, Berlin, Brandenburgia, Saksonia-Anhalt, Dolna Saksonia i przyległe części Nadrenii Północnej-Westfalii.

Panem Backstube GmbH
GUT&GÜNSTIG Mieszane bułki gotowe do pieczenia
edica, rynek zakupów
540 gramów
Wszystko do 30 maja 2024 r

Produkt „Kornmühle mieszane bułki do gotowego chleba” sprzedawany był na terenie całego kraju po cenie Netto Marken-Discount, podał producent w swoim oświadczeniu.

Wycofanie nie dotyczy innych produktów firmy Panem Backstube GmbH oraz bułek z datą przydatności do spożycia przed 30 maja 2024 r. Wycofanie dotyczy wyłącznie wymienionych produktów i terminów przydatności do spożycia.

Bakterie, ciała obce i nie tylko: Klienci powinni poważnie podchodzić do wycofania produktów i zdobywać wiedzę

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz dodatkowych informacji, konsumenci mogą skontaktować się z obsługą klienta Panem Backstube GmbH. Można się z nimi skontaktować za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem [email protected] lub telefonicznie od poniedziałku do niedzieli w godzinach 8:00–20:00 pod numerem 036338 577 308.

Niedawno wycofano także kiełbaski Rewe, których spożycie może powodować nudności i wymioty. Niedawno z obiegu wycofano także produkty owocowe wywołujące wysypkę skórną i duszność. (Funt syryjski)

Continue Reading

Economy

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów

Published

on

Duża sieć fast foodów zbankrutowała – zadłużenie przekracza 1 miliard dolarów
  1. Strona główna
  2. Praca

Naciska

Przedsiębiorstwa dostawcze odczuwają słabą gospodarkę i skutki epidemii. Red Lobster, czołowa sieć restauracji w Stanach Zjednoczonych, zbankrutowała.

ORLANDO, Floryda – Nie tylko restauracje w Niemczech cierpią: amerykańska sieć restauracji rybnych Red Lobster zbankrutowała. Firma oficjalnie ogłosiła to w poniedziałek, 20 maja. Amerykańskie media podały, że Red Lobster zamknął już 99 restauracji i rozpoczął sprzedaż lokalu w poprzednim tygodniu Newsweek.

Sieć fast foodów, rozsławiona dzięki serialom i filmom, twierdzi, że ma 578 restauracji w 44 stanach USA i Kanady i obsługuje 64 miliony klientów rocznie. Roczna sprzedaż firmy wynosi dwa miliardy dolarów.

Sieć fast foodów jest niewypłacalna: złe zarządzanie, konkurencja i inflacja powodują bankructwo Red Lobster

Jednak teraz nadchodzi upadłość. Firma ma ponad miliard dolarów długu. Ale majątek wynosi mniej niż 30 milionów dolarów CNN W nawiązaniu do firmy. Celem jest sprzedaż spółki pożyczkodawcom. W zamian otrzymujesz fundusze potrzebne do przetrwania.

Przyczynami nierównowagi jest zwiększona konkurencja ze strony innych wschodzących sieci restauracji, inflacja oraz konsekwencje pandemii korony. Od 2019 roku jest o tym głośno CNN Liczba klientów spadła o 30 proc., ale już nie wzrosła znacząco.

Red Lobster przyznaje się do strategicznych błędów po bankructwie

Przyczyną jest także złe zarządzanie. W swoim wniosku o upadłość Red Lobster stwierdził, że ma „nadęty i słabo radzący sobie portfel restauracji”. Za straty firma obwiniła także swojego byłego największego akcjonariusza, firmę Thai Union. Według raportów firma Red Lobster rozwiązała umowę z dwoma dostawcami smażonych krewetek i zawarła umowę na wyłączność z Thai Union, co podniosło koszty sieci restauracji. CNN.

Reprezentowana niemal wszędzie w USA: sieć restauracji Red Lobster zbankrutowała. (Zdjęcie pliku) © Scott Brower/Imago

„Zauważyliśmy bezpodstawne zarzuty zawarte we wnioskach do sądu upadłościowego i nie możemy się doczekać pełnej prezentacji faktów” – stwierdziła Thai Union w odpowiedzi na zarzuty dotyczące Red Lobster.

READ  Wiebke Siem w Kunstmuseum Bonn

Thai Union, wieloletni dostawca Red Lobster, planuje kontynuować współpracę. „Jesteśmy przekonani, że proces sądowy umożliwi firmie Red Lobster restrukturyzację zobowiązań finansowych i wykorzystanie jej długoterminowego potencjału w bardziej pozytywnym otoczeniu” – stwierdziła spółka w swoim oświadczeniu.

Firma Red Lobster jest niewypłacalna: upadłość wisiała na horyzoncie już od dłuższego czasu

Upadłość ogłoszono kilka miesięcy temu. W styczniu 2024 roku Red Lobster zatrudnił eksperta ds. restrukturyzacji Jonathana Tebusa, który od marca pełni funkcję dyrektora zarządzającego. Niektóre restauracje zostały ostatecznie wyprzedane 13 maja.

Red Lobster to godny uwagi przykład z USA. Jednak restauracje w Niemczech również muszą stawić czoła trudnym warunkom ekonomicznym. Między innymi ze względu na skutki pandemii i słabą gospodarkę branży restauracyjnej grozi fala bankructw. (SM)

Continue Reading

Economy

Organizatorzy wycieczek popadają w bankructwo: czy klienci odzyskają pieniądze?

Published

on

Organizatorzy wycieczek popadają w bankructwo: czy klienci odzyskają pieniądze?

Axel Schmeglow przebywa w areszcie od początku kwietnia. Jest dyrektorem zarządzającym holdingu itravel Group SA. Klienci luksusowego organizatora wycieczek skarżą się na tę firmę od lata ubiegłego roku. Często zdarza się, że klienci płacą z góry za wyjazd kilka tysięcy euro, a na miejscu okazuje się, że organizator nie zapłacił jeszcze za zarezerwowany hotel. Sąd Rejonowy w Kolonii wyznaczył syndyka masy upadłościowej dla Inspiring Travel Club Family GmbH, spółki zależnej Grupy itravel, informuje „gwiazda„.

Wyznaczony prawnik Philip Schober ma dostęp do rachunków bankowych i obecnie analizuje sytuację finansową spółki. Co najważniejsze, spółka musi być w stanie zapłacić mu jako syndykowi masy upadłościowej. Same procedury jeszcze się nie rozpoczęły. Jednakże dyrektor zarządzający Grupy itravel Schmiegelow wymaga zgody syndyka w przypadku majątku spółki. Jeżeli okaże się, że brakuje środków, spółka może zostać zlikwidowana bez postępowania upadłościowego. Strona internetowa itravel została wyłączona wkrótce po aresztowaniu dyrektora zarządzającego.

READ  Wiebke Siem w Kunstmuseum Bonn
Continue Reading

Trending