Connect with us

Economy

Ekspert od piwa wyjaśnia trend panujący w Monachium

Published

on

Ekspert od piwa wyjaśnia trend panujący w Monachium

AZ: Panie Becker, dlaczego ludzie piją coraz więcej piwa bezalkoholowego?
Thomas Becker: Z pewnością ma to związek z polityką ograniczania spożycia alkoholu. Ale także z większą wrażliwością na świadomość zdrowotną. Jednak wiele osób pragnie typowo piwnego aromatu.

Jak właściwie uwarzyć piwo bez alkoholu?
Istnieją dwie opcje. Metabolizm drożdży zostaje zatrzymany przez ekstremalne zimno, gdy osiągnięto 0,5% objętościowego alkoholu. Nazywa się to również procesem zimnego dzwonienia.

Lub?
Kończą fermentację piwa, a następnie usuwają alkohol za pomocą destylacji próżniowej lub procesów membranowych. Procedury te można również łączyć. Każdy browar szuka swojej drogi.

Co jest tańsze?
Jeśli później usuniesz alkohol, zawsze będzie on droższy niż normalnie produkowane piwo. Koszty zatrzymania fermentacji są takie same jak w przypadku zwykłego piwa.

Profesor browaru o piwach z Monachium: „Myślę, że wszystkie są bardzo udane”

Słyszałam, że do tego celu nadają się także niektóre rodzaje drożdży.
Tak, tak zwane drożdże nie wykazujące obecności maltozy nie są w stanie przekształcić cukru w ​​alkohol.

Kiedy to potrzebujesz?
Właśnie dzisiaj o tym mówiłem. Wiadomo, niektórzy próbują imitować piwo alkoholowe piwem bezalkoholowym. Inni wybierają bardziej odważną drogę i chcą stworzyć własny smak. Dlatego niektórzy piwowarzy używają drożdży niezawierających maltozy do tworzenia nowych smaków piwa.

Trend zamiast tradycji: takie jest nowe piwo Augustiner – i tak właśnie smakuje



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Manuel Rosell (36 l.) należy do trzyosobowego zespołu piwowarów w browarze Andex Monastery.

„Woda jest zawsze przyjemna”: co dzieje się w tradycyjnym bawarskim browarze…

Czy znasz najnowsze piwo bezalkoholowe w Monachium?
Tak, myślę, że wszyscy wykonali naprawdę dobrą robotę. W ogóle nie mam ulubionego.

Którą metodę wolisz najbardziej?
Połączenie tego: procesu membranowego, nieco bardziej chmielonego, zmieszanego z piwem, w którym zatrzymano fermentację, skąd pochodzi niewielka ilość resztkowej słodyczy. Tych procesów doświadczamy każdego dnia. Dlatego niemal codziennie degustuję to piwo bezalkoholowe.

Słowo kluczowe słodycz. Alkohol należy pić z umiarem. Jak zdrowe jest piwo bezalkoholowe?
Nie należy spodziewać się żadnych obaw. Jasne, cukier też jest, ale jest go dużo mniej niż w napojach bezalkoholowych.

Profesor Politechniki w Monachium Thomas Becker: „Piwo to cudowna rzecz, niezależnie od tego, czy jest bezalkoholowe, czy nie”.

ile?
Do dziesięciu gramów cukru na litr, czasem do 25, w zależności od procesu produkcyjnego.

Co jest niezdrowe, mieszane słodkie napoje czy piwo bezalkoholowe?
Materiały towarzyszące piwom bezalkoholowym są najlepsze na świecie. Przeprowadzono duże badania na maratończykach, u których występuje wysokie ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w okresach stresu. Regularnie podawano im bezalkoholowe piwo pszeniczne. Wyraźnie udowodniono, że towarzyszące im substancje wytwarzane przez drożdże mają silne działanie przeciwzapalne. Badanie ma zaledwie kilka lat.

Stephen Marks, założyciel Giesinger Bräu, może spodziewać się znacznego wzrostu sprzedaży w 2023 roku – przełamując ogólnokrajowy trend.

Piwo sprzedaje się coraz gorzej: w tym browarze w Monachium…



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Dla wielu fanów mecz piłki nożnej to pozycja obowiązkowa: piwo i kiełbaski.

Nie masz bawarskiego piwa EM na Allianz Arena? Tak mówią browary w Monachium

Spada spożycie tradycyjnego piwa. Co to właściwie oznacza dla Twojego krzesła TU?
Produkt piwny to wspaniała rzecz, niezależnie od tego, czy jest bezalkoholowy, czy nie. Konsumenci chętnie eksperymentują. Zawsze jest przed nami mnóstwo zadań. Piwo bezalkoholowe jest niestabilne mikrobiologicznie i może zepsuć się znacznie szybciej niż piwo alkoholowe. Dlatego musimy opracować procesy, które zapewnią trwałość. Dla nas nie chodzi tylko o to, czy jesteśmy wolni od alkoholu, czy nie. Zajmujemy się całym asortymentem, wszystkimi rodzajami procesów warzenia.

Od kiedy piwo bezalkoholowe stało się częścią kursu TU?
Od około ośmiu do dziesięciu lat. Kiedy 14 lat temu zaczynałem uczyć, browary nie widziały potrzeby warzenia napojów bezalkoholowych. Temat zajmuje zatem znacznie więcej miejsca niż dotychczas, a szczególnie dużo dzieje się na polu badawczym.

Ekspert od piwa w Monachium: „Pijany – sam to wykluczam”

Co ogólnie sądzisz o tym trendzie?
Zdecydowany przez konsumenta pije coraz bardziej i bardziej różnorodnie. Nie tylko piwo, nie tylko alkohol. Osobiście uważam, że napoje bezalkoholowe są świetne, bo lubię mocny, kwaśny, świeży charakter chmielu, a nie przepadam za słodkimi napojami. Piwo to obecnie produkt, który sprawia przyjemność.

Kelner podaje piwo.  To będzie znacznie droższe.

Podwyższony podatek VAT na żywność: w Monachium są też…



X

Dodałeś artykuł do swojej listy obserwowanych.

Do listy obserwowanych




Latem 2024 roku w Monachium ponownie powinna zapanować świąteczna piłkarska atmosfera – i to nie tylko tutaj, na Allianz Arena.  Czy to mogłoby zadziałać?

Żadnego bawarskiego piwa na Mistrzostwach Europy w piłce nożnej w Monachium: co zamiast tego?

Jak często pijesz bez i z?
Cztery do pięciu połówek tygodniowo.

Na jaką okazję i w jakim celu?
Zatem picie, żeby się upić – sam bym to wykluczył. To zawsze zależy od tego, jak podróżujesz. Przykładowo, gdy prowadzę samochód, najpierw wypijam piwo bezalkoholowe, może drugą szklankę, a potem zwykłe piwo.

Czy piwo jest izotoniczne?
Bezalkoholowy tak, doskonale wchłania się w organizm. Alkoholowe rzeczy? Nie definitywnie nie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Economy

Potencjalnie poważne obrażenia – dotyczy to dwóch typów obrażeń

Published

on

Potencjalnie poważne obrażenia – dotyczy to dwóch typów obrażeń
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Producent przestrzega przed spożywaniem oferowanych przez niego wyrobów z pieczywa tostowego. Chleb może zawierać części plastikowe. Zdecydowanie odradza się spożywanie.

Frankfurt – Zachowaj ostrożność podczas jedzenia tostów. Obrońcy konsumentów ostrzegają obecnie przed dwoma dostępnymi rodzajami rabatów Lidla Został sprzedany. Konsumentom zdecydowanie zaleca się, aby go nie spożywali – podobnie jak w przypadku pilnego wycofania z rynku 16 rodzajów sera.

Wycofanie tostów z Lidla: ryzyko krwawienia wewnętrznego oraz obrażeń jamy ustnej i gardła

W szczególności są to produkty z chleba tostowego „Grafschafter Weizen Sandwich American Style, 750g” i „Grafschafter Whole Grain Sandwich American Style, 750g” holenderskiego producenta Bakkerij Holland. Dotyczy to dwóch pozycji ze wszystkimi datami preferencji do 21 maja 2024 r. włącznie.

Jako powód tego On pamięta Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności stwierdza, że ​​nie można wykluczyć obecności obcych przedmiotów z tworzyw sztucznych w tostach. Przedmiotowe produkty były sprzedawane wyłącznie w sklepach Lidl w Nadrenii Północnej-Westfalii. Dlatego konsumenci powinni zachować ostrożność podczas jedzenia tostów. Fragmenty plastiku znalezione w jamie ustnej i gardle, a także wewnątrz ciała mogą prowadzić do obrażeń wewnętrznych lub krwawień.

Wycofanie chleba z Lidla: Holenderski producent Bakkerij Holland zgłosił wycofanie swoich produktów „Grafschafter Weizen Sandwich American Style, 750 g” i „Grafschafter Whole Grain Sandwich American Style, 750 g”. (Zdjęcie produktu) © lebensmittelwarning.de
twórca Piekarnia Holenderska
dystrybucja Lidla
produkty Grafsheder Kanapka pszenna po amerykańsku, 750 gramów
Grafsheder Kanapka pełnoziarnista w stylu amerykańskim, 750 gramów
Lepiej przed spotkaniem Do 21 maja 2024 r
Powód przypomnienia Plastikowe ciała obce
Dotknięty stan federalny Nadrenia Północna-Westfalia
Skontaktuj się z producentem infobakkerijholland.nl

Lidl wycofał już ze sprzedaży przedmiotowy towar. Można go zwrócić w dowolnym z oddziałów dyskontowych, a cena zakupu zostanie zwrócona.

Lidl wycofuje tosty ze sprzedaży: Liczba wycofań gwałtownie rośnie – najczęstszą przyczyną jest skażenie mikrobiologiczne

Od 2015 r. liczba wycofań gwałtownie wzrosła. Chociaż w 2015 r. wydano zaledwie 100 ostrzeżeń, w 2023 r. ich liczba wzrosła do 310. To pokazuje, że jedno Analiza przeprowadzona przez Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności. Najczęstszymi przyczynami wycofania produktów są obecność bakterii salmonelli lub grupy coli oraz obecność cząstek szkła, metalu lub plastiku.

READ  Bawarski dom mody jest niewypłacalny: pracownicy zostali zwolnieni

Na przykład fragmenty szkła odkryto w fali Dunaju, a także w jednej W salami Edica znajdowały się niepożądane ciała obce.

Najczęstsze przyczyny ostrzeżeń w 2023 roku (Źródło: lebensmittelwarning.de):

  • Skażenie mikrobiologiczne: 102
  • Przekroczenia limitów: 55
  • Zakazane składniki: 61
  • Alergeny: 33
  • Ciało obce: 46
  • Inne: 13

Ochrona Konsumentów zaleca, aby konsumenci kontaktowali się z właściwym urzędem kontroli żywności w przypadku wykrycia w produkcie niepożądanych ciał obcych. Obowiązki są jednak odmiennie regulowane w różnych krajach związkowych. Dlatego zaleca się najpierw skontaktować się z lokalnym urzędem ds. zdrowia. Inną możliwością jest złożenie skargi bezpośrednio u producenta wadliwego produktu lub sprzedawcy.

Konsumenci, którzy po spożyciu produktu poczują się źle, powinni koniecznie zgłosić się do lekarza. Zgodnie z ogólną zasadą, przysługuje Ci prawo do odszkodowania lub rekompensaty tylko wtedy, gdy można udowodnić, że „choroba lub niepełnosprawność fizyczna faktycznie wynika z określonego produktu” – twierdzi Consumer Protection. (s)

Continue Reading

Economy

„Ogromny” czas oczekiwania: Verdi wzywa obsługę klienta Telekom do strajku w niedzielę

Published

on

„Ogromny” czas oczekiwania: Verdi wzywa obsługę klienta Telekom do strajku w niedzielę

„Ogromny” czas oczekiwania.
Verdi wzywa obsługę klienta Telekomu do strajku w niedzielę

Posłuchaj materiału

Ta wersja audio została stworzona sztucznie. Więcej informacji | Wyślij swoją opinię

Związek związkowy wzywa do rozpoczęcia zmian po krótkim czasie: aby zwiększyć presję na Telekom, pracownicy obsługi klienta muszą dzisiaj przestać pracować. Tysiące pracowników wzięło już udział w strajkach ostrzegawczych w zeszłym tygodniu.

Związek zawodowy Verdi wezwał pracowników obsługi klienta Telekomu do kontynuowania w niedzielę strajków ostrzegawczych w krótkim czasie. Verdi wyjaśnił, że skoro poranna zmiana zaczyna się o 6 rano, pracownicy mają obowiązek przerwać pracę na całą poranną zmianę. Zdaniem związku ma to na celu zwiększenie presji na pracodawców przed nową rundą rokowań zbiorowych dla około 70 000 pracowników, która będzie miała miejsce w poniedziałek i wtorek.

Verdi już w piątek zapowiedział, że w poniedziałek przestanie pracować „na pełną zmianę”. Związek zorganizował już w zeszłym tygodniu strajki ostrzegawcze w Telecom w poniedziałek i wtorek. Zdaniem związku w dwóch dniach wzięło udział 13 000 pracowników, co oznacza, że ​​w obsłudze klienta panowały „ogromne” okresy oczekiwania, wizyty techników zostały odwołane, a część sklepów telekomunikacyjnych pozostała zamknięta.

Głównymi żądaniami związku są dwunastoprocentowa podwyżka wynagrodzeń i co najmniej 400 euro miesięcznie przez dwanaście miesięcy. Obecna oferta pracodawców jest za niska, a 27 miesięcy za długie. „Jeśli chcemy uniknąć dłuższego konfliktu, w decydującej rundzie negocjacji muszą zostać podjęte jasne działania” – wyjaśnił Pascal Ruckert z Verdiego.

READ  Twarde informacje w sprawie skandalu z emisją spalin VW: Winterkorn doprowadza prokuratorów do rozpaczy
Continue Reading

Economy

Potencjalnie poważne obrażenia – dotyczy to dwóch typów obrażeń

Published

on

Potencjalnie poważne obrażenia – dotyczy to dwóch typów obrażeń
  1. Strona główna
  2. konsument

Naciska

Producent przestrzega przed spożywaniem oferowanych przez niego wyrobów z pieczywa tostowego. Chleb może zawierać części plastikowe. Zdecydowanie odradza się spożywanie.

Frankfurt – Zachowaj ostrożność podczas jedzenia tostów. Obrońcy konsumentów ostrzegają obecnie przed dwoma dostępnymi rodzajami rabatów Lidla Został sprzedany. Konsumentom zdecydowanie zaleca się, aby go nie spożywali – podobnie jak w przypadku pilnego wycofania z rynku 16 rodzajów sera.

Wycofanie tostów z Lidla: ryzyko krwawienia wewnętrznego oraz obrażeń jamy ustnej i gardła

W szczególności są to produkty z chleba tostowego „Grafschafter Weizen Sandwich American Style, 750g” i „Grafschafter Whole Grain Sandwich American Style, 750g” holenderskiego producenta Bakkerij Holland. Dotyczy to dwóch pozycji ze wszystkimi datami preferencji do 21 maja 2024 r. włącznie.

Jako powód tego On pamięta Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności stwierdza, że ​​nie można wykluczyć obecności obcych przedmiotów z tworzyw sztucznych w tostach. Przedmiotowe produkty były sprzedawane wyłącznie w sklepach Lidl w Nadrenii Północnej-Westfalii. Dlatego konsumenci powinni zachować ostrożność podczas jedzenia tostów. Fragmenty plastiku znalezione w jamie ustnej i gardle, a także wewnątrz ciała mogą prowadzić do obrażeń wewnętrznych lub krwawień.

Wycofanie chleba z Lidla: Holenderski producent Bakkerij Holland zgłosił wycofanie swoich produktów „Grafschafter Weizen Sandwich American Style, 750 g” i „Grafschafter Whole Grain Sandwich American Style, 750 g”. (Zdjęcie produktu) © lebensmittelwarning.de
twórca Piekarnia Holenderska
dystrybucja Lidla
produkty Grafsheder Kanapka pszenna po amerykańsku, 750 gramów
Grafsheder Kanapka pełnoziarnista w stylu amerykańskim, 750 gramów
Lepiej przed spotkaniem Do 21 maja 2024 r
Powód przypomnienia Plastikowe ciała obce
Dotknięty stan federalny Nadrenia Północna-Westfalia
Skontaktuj się z producentem infobakkerijholland.nl

Lidl wycofał już ze sprzedaży przedmiotowy towar. Można go zwrócić w dowolnym z oddziałów dyskontowych, a cena zakupu zostanie zwrócona.

Lidl wycofuje tosty ze sprzedaży: Liczba wycofań gwałtownie rośnie – najczęstszą przyczyną jest skażenie mikrobiologiczne

Od 2015 r. liczba wycofań gwałtownie wzrosła. Chociaż w 2015 r. wydano zaledwie 100 ostrzeżeń, w 2023 r. ich liczba wzrosła do 310. To pokazuje, że jedno Analiza przeprowadzona przez Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności. Najczęstszymi przyczynami wycofania produktów są obecność bakterii salmonelli lub grupy coli oraz obecność cząstek szkła, metalu lub plastiku.

READ  Olej jadalny, mąka i masło: te produkty są obecnie rzadkie i drogie

Na przykład fragmenty szkła odkryto w fali Dunaju, a także w jednej W salami Edica znajdowały się niepożądane ciała obce.

Najczęstsze przyczyny ostrzeżeń w 2023 roku (Źródło: lebensmittelwarning.de):

  • Skażenie mikrobiologiczne: 102
  • Przekroczenia limitów: 55
  • Zakazane składniki: 61
  • Alergeny: 33
  • Ciało obce: 46
  • Inne: 13

Ochrona Konsumentów zaleca, aby konsumenci kontaktowali się z właściwym urzędem kontroli żywności w przypadku wykrycia w produkcie niepożądanych ciał obcych. Obowiązki są jednak odmiennie regulowane w różnych krajach związkowych. Dlatego zaleca się najpierw skontaktować się z lokalnym urzędem ds. zdrowia. Inną możliwością jest złożenie skargi bezpośrednio u producenta wadliwego produktu lub sprzedawcy.

Konsumenci, którzy po spożyciu produktu poczują się źle, powinni koniecznie zgłosić się do lekarza. Zgodnie z ogólną zasadą, przysługuje Ci prawo do odszkodowania lub rekompensaty tylko wtedy, gdy można udowodnić, że „choroba lub niepełnosprawność fizyczna faktycznie wynika z określonego produktu” – twierdzi Consumer Protection. (s)

Continue Reading

Trending