Connect with us

science

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Published

on

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Nowe badanie przeprowadzone na prawie 10 000 konsumentów w 17 krajach Europy pokazuje, że większość konsumentów uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla ich zdrowia. Wielu konsumentów wyraża zaniepokojenie poziomem przetwarzania roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Nowe europejskie badanie przeprowadzone przez Obserwatorium Konsumentów Żywności EIT pokazuje, że konsumenci w całej Europie są zaniepokojeni wpływem ultraprzetworzonej żywności na ich zdrowie. Jednak brak świadomości, zrozumienia i zasobów uniemożliwia ludziom podejmowanie świadomych i zdrowych decyzji. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Badanie, które łączyło ankietę przeprowadzoną wśród 10 000 konsumentów z 17 krajów europejskich z jakościowym badaniem uzupełniającym, wykazało, że większość europejskich konsumentów (65%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest niezdrowa i będzie powodować problemy zdrowotne w późniejszym życiu. Na przykład 67% uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia.

Ponadto 67% europejskich konsumentów twierdzi, że nie lubi, gdy ich żywność zawiera składniki, których nie znają, a czterech na dziesięciu (40%) nie ufa, że ​​żywność ultraprzetworzona jest dobrze uregulowana przez władze, aby to zapewnić. Te produkty są bezpieczne i zdrowe w dłuższej perspektywie.

Do żywności ultraprzetworzonej zaliczają się pakowane przekąski, napoje bezalkoholowe, słodkie płatki zbożowe, napoje energetyczne i batoniki, a także żywność taka jak gotowe sosy, dipy, dania gotowe do spożycia i sosy sałatkowe. Wiele roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych, takich jak: Niektóre sery, takie jak ser wegański, są również klasyfikowane jako ultraprzetworzone w systemie klasyfikacji NOVA, ponieważ zazwyczaj zawierają takie składniki, jak izolaty białek, oleje z nasion, emulgatory i dodatki.

Oprócz problemów zdrowotnych sześciu na dziesięciu (60%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla środowiska ze względu na postrzeganie jej jako nienaturalnej, obecność chemikaliów i produkcję przemysłową.

READ  Miliony myślą o szeregu liczb – czy znasz rozwiązanie?
© Jacob Lund – Stock.adobe.com

Zamieszanie co do poziomu przetworzenia żywności

Pomimo tych poważnych problemów zdrowotnych konsumenci w dalszym ciągu sięgają po żywność przetworzoną, a tylko połowa (56%) twierdzi, że stara się unikać kupowania żywności przetworzonej.

Z badania wynika, że ​​nie tylko wygoda, cena i smak, ale także brak zrozumienia sposobu przetwarzania żywności, przyczynia się do niepewności konsumentów przy wyborze żywności. Ponadto wielu konsumentów czuje się zdezorientowanych i niepewnych co do stopnia przetworzenia ich żywności, przeceniając lub niedoceniając poziom przetworzenia różnych środków spożywczych.

Na przykład, podczas gdy sześciu na dziesięciu konsumentów (61%) klasyfikuje napoje energetyczne jako ultraprzetworzone, tylko odpowiednio 34% i 22% klasyfikuje wegańskie sery i batony czekoladowe jako ultraprzetworzone.

Chociaż 84% osób stwierdziło, że spożywa żywność ultraprzetworzoną rzadziej niż pięć razy w tygodniu, jest to prawdopodobnie niedoszacowanie przez samych konsumentów, biorąc pod uwagę wyniki pokazujące poziom zamieszania wokół poziomów przetwarzania.

Obywatele
© Beyond Meat

Strach przed przetwarzaniem odstrasza konsumentów od roślinnych alternatyw

Badanie pokazuje również, że obawy dotyczące poziomów przetwarzania uniemożliwiają wielu konsumentom wybór roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Roślinne alternatywy, takie jak roślinne substytuty mięsa i sera, są postrzegane jako żywność wysoko przetworzona przez około jedną trzecią (36% i 34%) europejskich konsumentów. Ponadto żywność ta była często postrzegana jako ultraprzetworzona w porównaniu do jej zwierzęcych odpowiedników.

Ponad połowa europejskich konsumentów (54%) nie spożywa roślinnych alternatyw, ponieważ chcą unikać ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza wśród konsumentów mięsa i nabiału – chociaż nie ma dowodów, że zamiast tego wybierają minimalnie przetworzone produkty roślinne. Jednak z tego powodu weganie rzadziej unikają roślinnych alternatyw.

Alternatywne mięsa, wegańskie mięsa, niemożliwe paszteciki z burgerami, produkty z supermarketu
© sheilaf2002 – Stock.adobe.com

Chęć i możliwość ograniczania żywności ultraprzetworzonej jest ograniczona

Z badania jakościowego wynika, że ​​głównymi motywacjami spożywania żywności ultraprzetworzonej są wygoda, cena i smak. Wygoda obejmuje łatwość przygotowania (lub brak przygotowania), podczas gdy cena żywności ultraprzetworzonej jest często uważana za niższą niż cena całej żywności lub żywności minimalnie przetworzonej. Wreszcie, wielu konsumentów woli smak żywności ultraprzetworzonej od żywności domowej roboty i uważa ją za żywność luksusową.

READ  Jaka planeta jest najbliżej Ziemi? Odpowiedź jest trudniejsza niż się spodziewałem

Większość konsumentów nie tylko jest w stanie ograniczyć spożycie żywności ultraprzetworzonej, ale raczej ma nadzieję na osiągnięcie równowagi między spożywaniem mniej przetworzonej żywności a większą ilością żywności domowej roboty.

Jednak konsumenci dysponujący najmniejszymi zasobami czasu i środków finansowych są najbardziej ograniczeni, mają najmniejszy wpływ na wybór kupowanej przez siebie żywności i najmniej prawdopodobne jest, że będą priorytetowo traktować żywność w oparciu o stopień jej przetworzenia.

Jedz logo żywności
© Jedz żywność

Wzywa się przemysł spożywczy do poprawy etykietowania, edukacji i doradztwa w zakresie żywności ultraprzetworzonej

Nowy raport EIT Food zatytułowany „Postrzeganie przez konsumentów żywności nieopakowanej: ultraprzetworzonej„Określa szereg zaleceń dla organów odpowiedzialnych za żywność, producentów i sprzedawców detalicznych, których celem jest zwiększenie zaufania konsumentów i pomoc im w podejmowaniu świadomych, zdrowych decyzji dotyczących wybieranej przez nich żywności.

Zalecenia te obejmują:

  • Instytucje zajmujące się opieką zdrowotną i naukowcy muszą identyfikować żywność ultraprzetworzoną i formułować bardziej jednoznaczne i świadome oświadczenia na temat jej krótko- i długoterminowych konsekwencji zdrowotnych.
  • Organizacje zajmujące się ochroną zdrowia muszą rozważyć, w jaki sposób komunikują się z konsumentami, aby edukować ich na temat tego, co oznacza przetwarzanie żywności, jak może wyglądać i jaki może mieć wpływ na zdrowie.
  • Krajowe zalecenia żywieniowe powinny wskazywać, czy roślinne alternatywy są żywnością wysoko przetworzoną i czy ma to znaczenie dla zdrowia publicznego.

„Ostatnie ustalenia Obserwatorium Żywności w okresie przejściowym (EIT) ujawniają wyraźną lukę w wiedzy w zakresie sposobu, w jaki konsumenci dowiadują się o sposobie produkcji żywności, rozumieją ją i wchodzą w interakcję z nią. Jaśniejsze etykietowanie, wytyczne i edukacja mogą pomóc konsumentom zrozumieć tę kwestię. „Ale jest to ważne jest również rozważenie obaw związanych z przetworzoną żywnością w szerszym kontekście diety i dobrostanu ludzi. Ważne jest również, abyśmy w dalszym ciągu pogłębiali nasze zrozumienie i porozumienie w sprawie klasyfikacji, oceny i etykietowania żywności, tak aby nasze porady dla konsumentów opierały się na najnowszej nauki” – mówi Klaus. Grunert, profesor na Uniwersytecie w Aarhus w Danii i dyrektor Europejskiego Instytutu Technologii. Obserwatorium Konsumentów Żywności.

READ  Saksonia: ponad 10 zdarzeń – Drezno zaostrza zasady dotyczące korony

Sophia Kuhn, dyrektor ds. zaangażowania publicznego w EIT Food, dodała: „Jako branża musimy stworzyć środowisko, które umożliwi ludziom podejmowanie świadomych decyzji dotyczących ich diety i będzie sprzyjać dialogowi, który nie tylko edukuje, ale także zachęca do podejmowania pozytywnych decyzji. W ten sposób możemy wzmocnić system żywnościowy. Zdrowszy i bardziej zrównoważony dla wszystkich.

Dodatkowe informacje: eitfood.eu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

NASA interweniuje w imieniu Rosji

Published

on

NASA interweniuje w imieniu Rosji
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Rosalind Franklin był skazany na porażkę. A teraz, dzięki NASA, nadal może ukończyć swoją misję na Czerwonej Planecie.

Paryż – Mars jest obecnie domem dla dwóch aktywnych łazików, Curiosity i Perseverance, obu wysłanych przez NASA. Pierwotnie trzeci łazik, Rosalind Franklin, również działał na Czerwonej Planecie przez około półtora roku. Jednak misja ta, będąca efektem współpracy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) i rosyjskiej agencji kosmicznej Roscosmos, została wstrzymana z powodu wojny na Ukrainie.

Projekt Rosalind Franklin wydawał się skazany na porażkę, a statek był przechowywany we włoskim magazynie. Ale teraz statek kosmiczny otrzymał drugą szansę – od NASA.

Łazik marsjański Rosalind Franklin powstał w wyniku współpracy Europejskiej Agencji Kosmicznej i Rosji

Historia Rosalind Franklin to historia projektu ExoMars, będącego owocem współpracy europejskich i rosyjskich lotów kosmicznych. W 2016 r. należąca do Europejskiej Agencji Kosmicznej sonda ExoMars Trace Gas Orbiter została wysłana w przestrzeń kosmiczną na pokładzie rosyjskiej rakiety. Sonda Schiaparelli miała wylądować na Marsie, ale ta próba się nie powiodła. Wystrzelenie kolejnej części projektu ExoMars, łazika Rosalind Franklin, zaplanowano na jesień 2022 roku. Roscosmos dostarczył na misję rakietę, lądownik i część przyrządów pomiarowych.

Jednak wraz z wybuchem wojny z Ukrainą Europejska Agencja Kosmiczna zakończyła współpracę z Rosją, przez co wystrzelenie statku kosmicznego stało się poza zasięgiem. Europejska Agencja Kosmiczna zdecydowała się zbudować własny lądownik, brakowało mu jednak rakiety i modułów ogrzewania promiennikowego. Tutaj pojawia się rola NASA. Jak wynika z komunikatu Europejskiej Agencji Kosmicznej, w połowie maja 2024 roku podpisano protokół ustaleń, w którym ustalono, kto dostarczy najważniejsze elementy łazika Rosalind Franklin.

NASA pomaga ocalić Marsa Rosalind Franklin

NASA zapewni „usługę startową”, czyli rakietę i jej sterowane silniki przepustnicy. Ponadto amerykańska agencja kosmiczna we współpracy z Departamentem Energii USA dostarczy do pojazdu radioizotopowy moduł grzewczy.

Pojazd ma wyruszyć w trasę
Łazik Rosalind Franklin ma udać się na Marsa jesienią 2022 r. Obecnie start zaplanowano na 2028 r. – z pomocą NASA. (Wrażenie artysty) © Esa/ATG Medialab

Rosalind Franklin będzie pierwszym łazikiem zdolnym do wwiercenia się w marsjańską glebę na głębokość do dwóch metrów. Mamy nadzieję, że na tej głębokości próbki pozostaną odporne na promieniowanie powierzchniowe i ekstremalne temperatury panujące na Marsie. „Unikalne możliwości wierceń i laboratorium pobierania próbek na pokładzie łazika Rosalind Franklin mają wyjątkową wartość naukową w poszukiwaniu przez ludzkość dowodów na starożytne życie na Marsie” – powiedziała Nicola Fox, zastępca szefa Dyrekcji Misji Naukowych NASA.

„NASA wspiera misję Rosalind Franklin, aby kontynuować silne partnerstwo między Stanami Zjednoczonymi a Europą w celu badania nieznanego w naszym Układzie Słonecznym i poza nim” – dodał Fox.

Nowy łazik marsjański ma rozpocząć swoją podróż na Czerwoną Planetę w 2028 r. Fakt, że ze wszystkich ludzi Stany Zjednoczone są w stanie uratować łazik, jest dość ironiczny: przed rozpoczęciem europejsko-rosyjskiego programu „ExoMars” , toczyły się rozmowy pomiędzy NASA a Europejską Agencją Kosmiczną na temat wspólnej misji na Marsa. Jednak ze względu na problemy z finansowaniem NASA wycofała się i interweniowała Rosyjska Agencja Kosmiczna. Dzięki temu udziałowi projekt marsjański prawie się nie powiódł. (niezapłacony rachunek)

READ  t3n - Cyfrowi pionierzy | cyfrowy magazyn biznesowy
Continue Reading

science

Co złoto głupców odkrywa na temat wczesnego życia – kryształy pirytu przypominające jagody powstają wyłącznie z prekursorów biogennych

Published

on

Co złoto głupców odkrywa na temat wczesnego życia – kryształy pirytu przypominające jagody powstają wyłącznie z prekursorów biogennych

Podpisywanie na początku życia? Jeśli w starożytnej skale pojawią się kuliste kryształy pirytu, może to wskazywać na ślady starożytnego życia. Eksperyment wykazał, że takie piryty w kształcie jagód powstają tylko wtedy, gdy biologicznie wytworzony magnetyt reaguje z bogatą w siarkę gorącą wodą źródlaną. Kule pirytowe są zatem biosygnaturą, która może pomóc w rozróżnieniu prawdziwych śladów wczesnego życia od minerałów powstałych geochemicznie.

Kiedy i gdzie po raz pierwszy pojawiło się życie na Ziemi? Nie jest to jeszcze jasne, ponieważ prawie nie ma widocznych skamieniałości, a pierwsze komórki nie zachowały się. Dlatego paleontolodzy opierają się na dowodach pośrednich, w tym na drobnych skamieniałościach w kształcie komórek lub związkach chemicznych, które zazwyczaj tworzą organizmy biologiczne. Problem polega jednak na tym, że wiele z tych cząsteczek i minerałów może również powstawać w sposób abiotyczny, co wprowadza badaczy w błąd.

Głębinowe kominy hydrotermalne, takie jak ci „czarni palacze”, są uważane za możliwe źródła wczesnego życia. © Marom – Centrum Ekologii Morza, Uniwersytet w Bremie

Od magnetytu do pirytu

Mineralny piryt (FeS), występujący w głębinowych gorących źródłach, jest potencjalnym biosygnałem wczesnego życia.2) – zwane także „złotem głupców”. Ten kompleks żelaza i siarki może pochodzić geochemicznie, ale także wtórnie z biogennego magnetytu (Fe3Hej4). Ten tlenek żelaza jest wytwarzany przez niektóre archeony i bakterie, które redukują żelazo w ramach metabolizmu.

Biosynteza magnetytu jest dziś szeroko rozpowszechniona wśród organizmów jednokomórkowych w kominach hydrotermalnych na dnie morskim – gorących źródłach uznawanych za możliwą kolebkę życia. Problem polega jednak na tym, że magnetyt nie utrzymuje się długo w obszarze wokół kominów morskich, ponieważ reaguje z płynami zawierającymi siarkę zawartymi w płynach hydrotermalnych, tworząc piryt. Jeśli chodzi o piryt, nadal trudno jest określić, czy minerał ten powstał biotycznie, czy abiotycznie.

Źródło hydrotermalne w laboratorium

Ale teraz Eric Runge z Uniwersytetu w Tybindze i jego współpracownicy odkryli cechę, która wskazuje na prehistoryczne pochodzenie pirytu. Na potrzeby badań zespół odtworzył w laboratorium interakcję magnetytu z płynami bogatymi w siarkę w gorących źródłach. W tym celu stworzyli mieszaninę wody morskiej o temperaturze około 80 stopni i niskiej zawartości tlenu, której skład był podobny do kominów hydrotermalnych na prehistorycznej Ziemi.

READ  t3n - Cyfrowi pionierzy | cyfrowy magazyn biznesowy

Następnie badacze dodali do tej mieszaniny dwa różne rodzaje magnetytu: magnes wytwarzany wyłącznie abiotycznie w wyniku reakcji chemicznej oraz odmianę magnetytu wytwarzaną biologicznie przez bakterie redukujące żelazo Geobacter siarkowereducens. Obydwa podejścia inkubowano w tych samych warunkach przez kilka dni. Runge i jego zespół zbadali następnie, co stało się z magnetytem i w jakiej formie tworzy się piryt.

Tworzenie pirytu z magnetytu
Okrągłe kryształy pirytu powstają tylko wtedy, gdy biogeniczny magnetyt pozostaje przez długi czas w ciepłej wodzie morskiej w obecności materii organicznej (brązowej) i siarki. © Runge i in./Komunikacja o Ziemi i Środowisku, CC o 4.0

Kostki, rozgałęzione gałęzie i sękate kulki

Wynik: „Zaobserwowaliśmy, że zarówno magnetyt niebiologiczny, jak i biologiczny, w dużej mierze rozpuścił się w ciągu kilku godzin” – mówi Runge. Jednakże dokładne analizy przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego wykazały, że formy krystaliczne pirytu tworzącego magnetyt znacznie się od siebie różnią: piryt wraz ze swoim abiotycznym przodkiem magnetytu rozwinął rozgałęzione kryształy pirytu w kształcie choinki lub zwarte kostki.

Inaczej było w przypadku pirytu, który składa się z magnetytu biogennego: tworzył on bardziej kuliste struktury. „Struktura tego kulistego pirytu jest podobna do struktury morwy” – wyjaśnia kolega Runge, Andreas Kapler. „Powstaje w ten sposób tylko wtedy, gdy pierwotny magnetyt został utworzony przez bakterie redukujące żelazo”. Zazwyczaj pierwsze „maliny” pirytu pojawiały się po około trzech tygodniach inkubacji w ciepłej wodzie morskiej zawierającej siarkę.

Piryt podobny do jagód jako biosygnatura

„Wykazujemy, że reakcja biogennego magnetytu z wodą hydrotermalną zawierającą siarkę może prowadzić do powstania pirytu przypominającego jagody” – napisali naukowcy. Ponieważ ta charakterystyczna forma minerału nie powstaje w sposób abiotyczny, może służyć jako skamieniały dowód wczesnego życia bakterii — „szczególnie w najstarszych skałach na naszej planecie, które powstały w wyniku gorących źródeł” – mówi Kapler.

„Badania nad biosygnaturami nie polegają jedynie na rozszyfrowaniu historii życia na Ziemi” – podkreśla starszy autor Jan-Peter Duda z Uniwersytetu w Tybindze. Te wskaźniki molekularne są również istotne w poszukiwaniu życia pozaziemskiego. „Gorące źródła, podobne do tych znajdujących się w głębinach morskich, mogą istnieć na przykład na księżycu Saturna, Enceladusie” – mówi Duda. „Badania takie jak nasze stanowią podstawę do poznania ich skutków”. (Komunikacja Ziemia i środowisko, 2024; doi: 10.1038/s43247-024-01400-z)

READ  Piątki dla przyszłości: samochodowy chaos klimatyczny w programie Anti-Car Show | regionalny

Źródło: Uniwersytet Eberharda Karlsa w Tybindze

17 maja 2024 – Nadia Podbrigar

Continue Reading

science

Ćwiczenia o określonej porze dnia zmniejszają ryzyko śmierci bardziej niż inne

Published

on

Ćwiczenia o określonej porze dnia zmniejszają ryzyko śmierci bardziej niż inne
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Wiadomo, że regularne ćwiczenia korzystnie wpływają na zdrowie. Ale czy ma to znaczenie podczas treningu? Badanie ujawnia niesamowite wyniki.

Monachium – Nie ma wiadomości, że ćwiczenia są zdrowe. Ale ile razy słyszałeś żarliwą debatę o porannym wstawaniu lub porannym joggingu z doświadczonym i skupionym wieczornym sportowcem na temat tego, kiedy ćwiczenia są najlepsze? jeden w Dziennik cukrzycy Opublikowane badanie Wygląda na to, że w końcu udało mu się zakończyć tę dyskusję. Zespół badaczy chce teraz dowiedzieć się, kiedy ćwiczenia mają szczególnie pozytywny wpływ na umysł, a przede wszystkim na ciało.

Aktywność fizyczna to prawdziwy cudowny lek na zdrowie: Nie tylko pomaga w leczeniu depresji i lęku, ale także poprawia sen, utrzymuje i zwiększa zdolności poznawcze oraz wyostrza pamięć. Ale jaką rolę odgrywa czas treningu u osób z nadwagą?

Studium w centrum uwagi: Sport panaceum na zdrowie

Naukowcy z Australii zbadali związek między porą ćwiczeń a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, chorób mikrokrążenia i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Próba podstawowa obejmowała 29 836 otyłych dorosłych, których średni wiek wynosił 62,2 lat. Podczas średniego okresu obserwacji wynoszącego 7,9 roku doszło do 1425 zgonów, 3980 zdarzeń sercowo-naczyniowych i 2162 zdarzeń mikronaczyniowych.

W porównaniu do aktywności w grupie kontrolnej był wieczór Umiarkowane ćwiczenia Wiązało się to z najniższym ryzykiem śmierci, podczas gdy popołudniowe i poranne ćwiczenia wykazały istotne, ale słabsze powiązania. Ale: Sportowcy poranni i popołudniowi również odnoszą korzyści, choć w mniejszym stopniu.

Ćwiczenia mają niemal wyłącznie pozytywny wpływ na organizm. Nowe badanie wykazało, o której porze dnia efekty treningu są największe. © Zdjęcia Imago

Wieczorne ćwiczenia mogą znacznie zmniejszyć ryzyko śmierci: ale dlaczego?

Obserwacje potwierdzają hipotezę, że U osób chorych na cukrzycę Lub otyłość, poziom cukru we krwi wzrasta bardziej wieczorem. Efekty te można częściowo zniwelować wieczorną aktywnością fizyczną.

READ  Test koronowy: próbka śliny jest dokładniejsza niż wymazy z nosa

Wyniki sugerują, że pora podjęcia aktywności fizycznej może odgrywać ważną rolę w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2, a także w profilaktyce zdrowotnej. Jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić związki przyczynowe.

Sport dla każdego? Co zaleca Światowa Organizacja Zdrowia

WHO zaleca Wszyscy dorośli, niezależnie od wieku i płci, powinni co najmniej dwie i pół do pięciu godzin tygodniowo wykonywać umiarkowane ćwiczenia lub co najmniej jedną i kwadrans intensywne ćwiczenia. To działa nawet bez konieczności chodzenia do najbliższej siłowni, Na przykład z chustą do ćwiczeń (link promocyjny).

Badanie potwierdza znaczenie regularnej aktywności fizycznej dla zdrowia. Czas podjęcia aktywności fizycznej może również w przyszłości odgrywać ważną rolę w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. (Funt syryjski)

Continue Reading

Trending