Connect with us

science

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Published

on

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Nowe badanie przeprowadzone na prawie 10 000 konsumentów w 17 krajach Europy pokazuje, że większość konsumentów uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla ich zdrowia. Wielu konsumentów wyraża zaniepokojenie poziomem przetwarzania roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Nowe europejskie badanie przeprowadzone przez Obserwatorium Konsumentów Żywności EIT pokazuje, że konsumenci w całej Europie są zaniepokojeni wpływem ultraprzetworzonej żywności na ich zdrowie. Jednak brak świadomości, zrozumienia i zasobów uniemożliwia ludziom podejmowanie świadomych i zdrowych decyzji. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Badanie, które łączyło ankietę przeprowadzoną wśród 10 000 konsumentów z 17 krajów europejskich z jakościowym badaniem uzupełniającym, wykazało, że większość europejskich konsumentów (65%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest niezdrowa i będzie powodować problemy zdrowotne w późniejszym życiu. Na przykład 67% uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia.

Ponadto 67% europejskich konsumentów twierdzi, że nie lubi, gdy ich żywność zawiera składniki, których nie znają, a czterech na dziesięciu (40%) nie ufa, że ​​żywność ultraprzetworzona jest dobrze uregulowana przez władze, aby to zapewnić. Te produkty są bezpieczne i zdrowe w dłuższej perspektywie.

Do żywności ultraprzetworzonej zaliczają się pakowane przekąski, napoje bezalkoholowe, słodkie płatki zbożowe, napoje energetyczne i batoniki, a także żywność taka jak gotowe sosy, dipy, dania gotowe do spożycia i sosy sałatkowe. Wiele roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych, takich jak: Niektóre sery, takie jak ser wegański, są również klasyfikowane jako ultraprzetworzone w systemie klasyfikacji NOVA, ponieważ zazwyczaj zawierają takie składniki, jak izolaty białek, oleje z nasion, emulgatory i dodatki.

Oprócz problemów zdrowotnych sześciu na dziesięciu (60%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla środowiska ze względu na postrzeganie jej jako nienaturalnej, obecność chemikaliów i produkcję przemysłową.

READ  Ekscytujące odkrycie po długich poszukiwaniach - Naukowcy odkryli nieznane wcześniej ssaki
© Jacob Lund – Stock.adobe.com

Zamieszanie co do poziomu przetworzenia żywności

Pomimo tych poważnych problemów zdrowotnych konsumenci w dalszym ciągu sięgają po żywność przetworzoną, a tylko połowa (56%) twierdzi, że stara się unikać kupowania żywności przetworzonej.

Z badania wynika, że ​​nie tylko wygoda, cena i smak, ale także brak zrozumienia sposobu przetwarzania żywności, przyczynia się do niepewności konsumentów przy wyborze żywności. Ponadto wielu konsumentów czuje się zdezorientowanych i niepewnych co do stopnia przetworzenia ich żywności, przeceniając lub niedoceniając poziom przetworzenia różnych środków spożywczych.

Na przykład, podczas gdy sześciu na dziesięciu konsumentów (61%) klasyfikuje napoje energetyczne jako ultraprzetworzone, tylko odpowiednio 34% i 22% klasyfikuje wegańskie sery i batony czekoladowe jako ultraprzetworzone.

Chociaż 84% osób stwierdziło, że spożywa żywność ultraprzetworzoną rzadziej niż pięć razy w tygodniu, jest to prawdopodobnie niedoszacowanie przez samych konsumentów, biorąc pod uwagę wyniki pokazujące poziom zamieszania wokół poziomów przetwarzania.

Obywatele
© Beyond Meat

Strach przed przetwarzaniem odstrasza konsumentów od roślinnych alternatyw

Badanie pokazuje również, że obawy dotyczące poziomów przetwarzania uniemożliwiają wielu konsumentom wybór roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Roślinne alternatywy, takie jak roślinne substytuty mięsa i sera, są postrzegane jako żywność wysoko przetworzona przez około jedną trzecią (36% i 34%) europejskich konsumentów. Ponadto żywność ta była często postrzegana jako ultraprzetworzona w porównaniu do jej zwierzęcych odpowiedników.

Ponad połowa europejskich konsumentów (54%) nie spożywa roślinnych alternatyw, ponieważ chcą unikać ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza wśród konsumentów mięsa i nabiału – chociaż nie ma dowodów, że zamiast tego wybierają minimalnie przetworzone produkty roślinne. Jednak z tego powodu weganie rzadziej unikają roślinnych alternatyw.

Alternatywne mięsa, wegańskie mięsa, niemożliwe paszteciki z burgerami, produkty z supermarketu
© sheilaf2002 – Stock.adobe.com

Chęć i możliwość ograniczania żywności ultraprzetworzonej jest ograniczona

Z badania jakościowego wynika, że ​​głównymi motywacjami spożywania żywności ultraprzetworzonej są wygoda, cena i smak. Wygoda obejmuje łatwość przygotowania (lub brak przygotowania), podczas gdy cena żywności ultraprzetworzonej jest często uważana za niższą niż cena całej żywności lub żywności minimalnie przetworzonej. Wreszcie, wielu konsumentów woli smak żywności ultraprzetworzonej od żywności domowej roboty i uważa ją za żywność luksusową.

READ  Dlatego nocna owsianka jest lepsza niż owsianka

Większość konsumentów nie tylko jest w stanie ograniczyć spożycie żywności ultraprzetworzonej, ale raczej ma nadzieję na osiągnięcie równowagi między spożywaniem mniej przetworzonej żywności a większą ilością żywności domowej roboty.

Jednak konsumenci dysponujący najmniejszymi zasobami czasu i środków finansowych są najbardziej ograniczeni, mają najmniejszy wpływ na wybór kupowanej przez siebie żywności i najmniej prawdopodobne jest, że będą priorytetowo traktować żywność w oparciu o stopień jej przetworzenia.

Jedz logo żywności
© Jedz żywność

Wzywa się przemysł spożywczy do poprawy etykietowania, edukacji i doradztwa w zakresie żywności ultraprzetworzonej

Nowy raport EIT Food zatytułowany „Postrzeganie przez konsumentów żywności nieopakowanej: ultraprzetworzonej„Określa szereg zaleceń dla organów odpowiedzialnych za żywność, producentów i sprzedawców detalicznych, których celem jest zwiększenie zaufania konsumentów i pomoc im w podejmowaniu świadomych, zdrowych decyzji dotyczących wybieranej przez nich żywności.

Zalecenia te obejmują:

  • Instytucje zajmujące się opieką zdrowotną i naukowcy muszą identyfikować żywność ultraprzetworzoną i formułować bardziej jednoznaczne i świadome oświadczenia na temat jej krótko- i długoterminowych konsekwencji zdrowotnych.
  • Organizacje zajmujące się ochroną zdrowia muszą rozważyć, w jaki sposób komunikują się z konsumentami, aby edukować ich na temat tego, co oznacza przetwarzanie żywności, jak może wyglądać i jaki może mieć wpływ na zdrowie.
  • Krajowe zalecenia żywieniowe powinny wskazywać, czy roślinne alternatywy są żywnością wysoko przetworzoną i czy ma to znaczenie dla zdrowia publicznego.

„Ostatnie ustalenia Obserwatorium Żywności w okresie przejściowym (EIT) ujawniają wyraźną lukę w wiedzy w zakresie sposobu, w jaki konsumenci dowiadują się o sposobie produkcji żywności, rozumieją ją i wchodzą w interakcję z nią. Jaśniejsze etykietowanie, wytyczne i edukacja mogą pomóc konsumentom zrozumieć tę kwestię. „Ale jest to ważne jest również rozważenie obaw związanych z przetworzoną żywnością w szerszym kontekście diety i dobrostanu ludzi. Ważne jest również, abyśmy w dalszym ciągu pogłębiali nasze zrozumienie i porozumienie w sprawie klasyfikacji, oceny i etykietowania żywności, tak aby nasze porady dla konsumentów opierały się na najnowszej nauki” – mówi Klaus. Grunert, profesor na Uniwersytecie w Aarhus w Danii i dyrektor Europejskiego Instytutu Technologii. Obserwatorium Konsumentów Żywności.

READ  Sól zaburza produkcję energii komórek odpornościowych - nawet posiłek bogaty w sól może spowolnić fagocyty w układzie odpornościowym

Sophia Kuhn, dyrektor ds. zaangażowania publicznego w EIT Food, dodała: „Jako branża musimy stworzyć środowisko, które umożliwi ludziom podejmowanie świadomych decyzji dotyczących ich diety i będzie sprzyjać dialogowi, który nie tylko edukuje, ale także zachęca do podejmowania pozytywnych decyzji. W ten sposób możemy wzmocnić system żywnościowy. Zdrowszy i bardziej zrównoważony dla wszystkich.

Dodatkowe informacje: eitfood.eu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Cukrzyca u dzieci: ciągły stres dla psychiki

Published

on

Cukrzyca u dzieci: ciągły stres dla psychiki

Kiedy młodzi ludzie biorący udział w bieżącym kursie rehabilitacyjnym w Cocoon w Bad Erlach wspólnie przygotowują obiad w nauczycielskiej kuchni, nie mogą tego zrobić bez kalkulatora. Aby podać odpowiednią dawkę insuliny, należy jak najdokładniej oznaczyć węglowodany i zmierzyć poziom cukru we krwi – albo za pomocą pompki, albo za pomocą tzw. pena, za pomocą którego wstrzykuje się insulinę. Ponieważ w cukrzycy typu 1 niezbędny do życia hormon nie może być wytwarzany w wystarczającej ilości.

To „zabójcze zadanie” – mówi Caroline Molner, która opiekuje się młodymi ludźmi jako pielęgniarka i doradca diabetologiczny. „Zawsze trzeba być przygotowanym, nigdy nie da się bez problemu wyjść z domu czy po prostu pojeździć na rowerze, ale zawsze trzeba być przygotowanym: jaki jest mój poziom cukru we krwi, czego potrzebuję, co mam robić?”

180 decyzji dziennie

Stanowi to ogromne obciążenie psychiczne, jak potwierdza psychiatra Dina Ghanem, kierująca wydziałem zdrowia psychicznego w Cocoon: „Według badania dzieci, młodzież i osoby chore na cukrzycę typu 1 muszą podejmować decyzje 180 razy dziennie, a które są związane z cukrzycą. Oznacza to, że jest to choroba, którą trudno w pewnym momencie zignorować. 24 godziny na dobę, 365 dni w roku.”

Nastolatki ważą i liczą jedzenie

ORF/Birgitte Szrost

Młodzi ludzie wspólnie ustalają wartości, aby następnie móc podać odpowiednią ilość insuliny

W ciągu pięciotygodniowej rehabilitacji dzieci i młodzież stają się ekspertami w swojej chorobie. Konsultantka ds. cukrzycy Caroline Molner twierdzi, że niektórzy z nich nie przeszli wcześniej żadnego szkolenia, „ponieważ w chwili zachorowania byli jeszcze bardzo młodzi, a potem przejęli wszystko od rodziców”.

Część młodych ludzi nie przyjeżdża do Bad Erlach po raz pierwszy, jak np. Janine z Górnej Austrii, która otrzymała nową pompę insulinową i uczy się tutaj, jak z niej korzystać. Albo Nicka, który wkrótce skończy 18 lat i chce „zrobić to powoli, sam”.

Z cukrzycą w szkole, w czasie wolnym, w związkach i w pracy

W rehabilitacji można odwoływać się także do sytuacji codziennych, które różnią się w zależności od wieku. Jutta Falger, dyrektor medyczna Cocoon, podaje kilka przykładów: „Jak mogę dobrze radzić sobie z cukrzycą w szkole? Jak mogę uczestniczyć w ciekawych zajęciach pomimo cukrzycy? Jak mogę wyjść wieczorem impreza? Co to oznacza? Tematem przewodnim są także przemyślenia na temat wyboru kariery i kontaktów z przyszłymi pracodawcami.

Cukrzyca typu 1

W tej chorobie organizm wytwarza zbyt mało insuliny lub nie wytwarza jej wcale, która jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania cukru z pożywienia. Choroba występuje zwykle w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania. W Austrii na cukrzycę typu 1 choruje około 30 000 osób. Dlaczego ktoś choruje na cukrzycę typu 1, nie jest w pełni poznany.

źródło: gesundheit.gv.at

Nowa wiedza daje poczucie spełnienia, a dzielenie się w grupie daje poczucie, że nie jesteś sam ze swoimi problemami. Ponieważ choroba jest nadal trudna do zaakceptowania, 16-letnia Janine opowiada nam: „Co jakiś czas o niej zapominam, a wtedy mama mi o tym przypomina”.

Od zaprzeczenia do nadopiekuńczości

Programem rehabilitacji objęte są rodziny; Młodsi uczestnicy przebywają w Bad Erlach z małymi pacjentami. Niezależnie od tego, czy jest to dziecko, rodzic czy rodzeństwo, diagnoza choroby przewlekłej budzi u każdego silne emocje, jednak codzienne życie w rodzinie wciąż trzeba w ten czy inny sposób uporządkować.

Psychiatra Dina Ghanem mówi: „Rodzice mogą cierpieć ze strachu i niepokoju, albo zupełnie inaczej oceniają, albo jedno z rodziców bardziej zaprzecza, nie chce się do tego przyznać i nie może sobie z tym poradzić, bo to zagraża. ” Drugi rodzic może stać się nadmiernie opiekuńczy.

Nastolatki ważą i liczą jedzenie

ORF/Birgitte Szrost

Wiedza zdobyta na szkoleniach i doświadczeniach w grupie jest (również) ważna dla zdrowia psychicznego

W Cocoon skupiamy się na zdrowiu psychicznym. Badania pokazują, że ryzyko późniejszego rozwoju chorób psychicznych przy cukrzycy jest dwukrotnie wyższe niż w przypadku braku cukrzycy. Może to obejmować zaburzenia lękowe, zaburzenia odżywiania, a nawet ADHD, wyjaśnia Dina Ghanem. Ghanem twierdzi, że wiedza specjalistyczna w grupie i wsparcie zapewniane przez wielospecjalistyczny zespół stanowią ważną pomoc i profilaktykę.

READ  Dlaczego tak naprawdę powstają ramiona kątowe? 3 powody, które powinieneś znać
Continue Reading

science

Mgławica Koński Łeb z bliska – nowe zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba

Published

on

Mgławica Koński Łeb z bliska – nowe zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba

Mgławica Koński Łeb jest jednym z najbardziej uderzających obiektów na niebie. Najnowsze zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba pokazują nigdy wcześniej nie widziane szczegóły mgławicy.Zdjęcie: ESA/Web

the Mgławica Koński Łeb W konstelacji Oriona jest to jeden z najbardziej rzucających się w oczy obiektów na niebie – jeśli masz teleskop, ponieważ ze względu na małą jasność mgławicy oddalonej o około 1300 lat świetlnych nie widać gołym okiem. Formacja odkryta w 1887 roku i faktycznie przypominająca głowę konia, jest częścią Gigantyczna chmura gazu i pyłu Orion BJak się nazywa Ciemna chmura Są to duże obłoki materii międzygwiazdowej, które pochłaniają światło obiektów znajdujących się za nimi.

Sylwetka mgławicy, którą astronomowie nazywają także Barnard 33 (B 33), wyraźnie wyróżnia się na tle czerwonawej poświaty. Mgławica emisyjna IC 434 From, która leży na tej samej linii wzroku co równik niebieski i jest również częścią Oriona B. Mgławica Koński Łeb stała się ikoną astronomiczną dzięki okazjonalnym robieniu jej pięknych zdjęć. W szczególności obrazy z Teleskopu Hubble’a i Kosmicznego Teleskopu Euklidesa wyznaczyły standardy.

Zdjęcie mgławicy emisyjnej IC 434 z Mgławicą Koński Łeb pośrodku zdjęcia.  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5586938

Czerwonawa mgławica emisyjna IC 434 z Mgławicą Koński Łeb wyróżnia się ciemno w dolnej części zdjęcia.zdjęcie: Wikimedia/hooholics

Niespotykana ostrość

Ale te nagrania też tego nie potrafią Najnowsze zdjęcia w podczerwieni z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba Zdjęcia pokazują złożoną strukturę mgławicy w nowym świetle i z nieosiągalną wcześniej rozdzielczością przestrzenną. Nowe zdjęcia Webba skupiają się głównie na jasnej krawędzi górnej części charakterystycznej struktury pyłowo-gazowej mgławicy.

To zdjęcie przedstawia trzy widoki jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Obiekt ten znajduje się w części nieba w gwiazdozbiorze Oriona (Łowcy) na zachodzie...

Zdjęcie po lewej, opublikowane w listopadzie 2023 roku, przedstawia Mgławicę Koński Łeb w jej otoczeniu. Zostało uchwycone przez teleskop Euclid Europejskiej Agencji Kosmicznej w zakresie widzialnym i podczerwonym w ciągu około godziny. Euclid może fotografować obszary nieba bardzo szybko i szczegółowo. Środkowe zdjęcie, opublikowane w 2013 roku, skupia się na samej mgławicy – ​​zdjęciu w podczerwieni z Teleskopu Hubble’a, które ukazuje maleńkie struktury zwykle przesłonięte przez pył. Zdjęcie po prawej zostało wykonane przez Kamera w bliskiej podczerwieni (NIRCam) Z Teleskopu Webba przybliża obszar na szczycie mgławicy i ujawnia niewidoczne wcześniej szczegóły jej struktury. zdjęcie: ESA/sieć
Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba należący do NASA, ESA i CSA wykonał najostrzejsze jak dotąd zdjęcia w podczerwieni jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Te notatki pojawiają się na boku...

Zdjęcie zrobione przez Webb-NIRCam w większej rozdzielczości. Zakrzywiona ściana gęstego gazu, dymu i pyłu u dołu zdjęcia reprezentuje małą część szczytu Mgławicy Koński Łeb. Powyżej widać wiele odległych gwiazd i galaktyk. Sześć dużych promieni i dwa mniejsze promienie emanujące z jasnej gwiazdy w górnej części zdjęcia to: Piki dyfrakcyjne na obrazach z teleskopu Webba. zdjęcie: ESA/sieć
Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba należący do NASA, ESA i CSA wykonał najostrzejsze jak dotąd zdjęcia w podczerwieni jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Te notatki pojawiają się na boku...

Szczegóły szczytu Mgławicy Koński Łeb pobrane z: Instrument średniej podczerwieni (MIRI) Z teleskopu Webba. Chmury można zobaczyć tutaj z bliska i pokazują one grube białe linie i ciemne puste przestrzenie, a także zorganizowane wzory nieostrego pyłu i gazu. Krawędź chmury kończy się kolczastymi strukturami. zdjęcie: ESA/sieć
Zdjęcie po

Zdjęcie sprzed
Porównuje się obrazy z instrumentu NIRCam Webba (po lewej) i instrumentu MIRI (po prawej).źródło: ESA/sieć

Kolory zdjęć satelitarnych

Większość teleskopów, którym zawdzięczamy nasze wspaniałe zdjęcia, współpracuje z czujnikami wytwarzającymi jedynie odcienie szarości, nawet w obszarach fal elektromagnetycznych, które są dla nas niewidoczne – takich jak promieniowanie radiowe, podczerwone, ultrafioletowe czy rentgenowskie. Chociaż obraz w naturalnych kolorach można utworzyć z obrazów w skali szarości w obszarze widzialnym przy użyciu filtrów kolorów, nie jest to możliwe w obszarach niewidocznych. Możliwe jest jednak utworzenie analogowego obrazu w fałszywych kolorach. Do każdego poziomu szarości, czyli gęstości obrazu cyfrowego, przypisany jest kolor. Za pomocą takich kolorów można lepiej wyświetlić dodatkowe informacje o zarejestrowanym obiekcie – takie jak temperatura czy skład gazu – ponieważ ludzkie oko gorzej rozróżnia odcienie szarości.
>>> Dowiedz się więcej tutaj.

Kolejne pięć milionów lat

Mgławica Koński Łeb, o średnicy około pięciu lat świetlnych, uformowała się z chmury materii międzygwiazdowej, która uległa zapadnięciu. Chmury gazu otaczające głowę konia już zniknęły; Jednak pióropusz tej potężnej mgławicy jest wykonany z gęstszego materiału i nie rozprzestrzenia się tak łatwo w przestrzeń kosmiczną. Astronomowie szacują, że Mgławica Koński Łeb będzie istnieć przez kolejne pięć milionów lat, zanim ulegnie rozproszeniu.

READ  Wirus MPOX rozprzestrzenia się szybko

Mgławica Koński Łeb nie świeci sama, ponieważ jak wspomnieliśmy, jest ciemną chmurą. mgła Jesteśmy Nie jest łatwo to zauważyć wizualniePonieważ ich jasność powierzchniowa jest zazwyczaj zbyt mała dla naszych oczu. Jednak stosując metody fotograficzne, nawet słabe mgławice można uwidocznić, ponieważ światłoczułe czujniki mogą być naświetlane przez bardzo długi czas.

1/15

Świetne zdjęcia Mgławicy Koński Łeb

Mgławica Koński Łeb jest częścią ciemnego obłoku w gwiazdozbiorze Oriona i składa się z gęstej materii międzygwiazdowej.

źródło: Shutterstock

Opublikuj to na FacebookuUdostępnij na X

Region kontrolowany fotonami (PDR)

Podobnie jak kokon, Mgławica Koński Łeb otacza masywne młode gwiazdy. Kiedy jego światło ultrafioletowe pada na powierzchnię międzygwiazdowego obłoku molekularnego, takiego jak Mgławica Koń, Fotony UV lokalnie podgrzewają gaz Zmieniając w ten sposób jego właściwości. Tworzy się obszar ciepłych, przeważnie obojętnych gazów i pyłów, zwany obszarem zdominowanym przez fotony (PDR).

Ten PDR znajduje się pomiędzy w pełni zjonizowanym gazem otaczającym masywne gwiazdy a obłokami, w których się one narodziły. Jest to obszar, w którym gaz międzygwiazdowy jest wystarczająco gęsty, aby pozostać neutralnym, ale nie na tyle gęsty, aby blokować wnikanie promieniowania ultrafioletowego.

Światło z tych PDR zapewnia astronomom unikalny obraz procesów fizycznych i chemicznych, które napędzają ewolucję materii międzygwiazdowej w wielu miejscach Wszechświata, w tym w naszej galaktyce. Dlatego Mgławica Koński Łeb jest nie tylko pięknym obiektem w przestrzeni kosmicznej, ale jest również uważana za jedno z najodpowiedniejszych miejsc do badania interakcji pomiędzy promieniowaniem a materią międzygwiazdową. (zakręt)

Mgławica Koński Łeb widziana przez Teleskop Webba:

„Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba zapewnia wspaniałe zdjęcia Mgławicy Koński Łeb.”wideo: YouTube/wideo z kosmosu

Więcej o Teleskopie Jamesa Webba:

Najpiękniejsze zdjęcia satelitarne 2023 roku

1/19

Najpiękniejsze zdjęcia satelitarne 2023 roku

Młode gwiazdy tańca w parach
Widzimy tutaj blisko spokrewnioną parę aktywnie tworzących się gwiazd, uchwyconą w wysokiej rozdzielczości w bliskiej podczerwieni przez kamerę NIRCam na Teleskopie Jamesa Webba. To są protogwiazdy Obiekt Herbig Harrow 46/47 (HH 46/47).

Źródło: NASA, Europejska Agencja Kosmiczna, Kanadyjska Agencja Kosmiczna

Opublikuj to na FacebookuUdostępnij na X

Giant Gyro: Pierwszy test największego teleskopu na świecie

Wideo: Watsonie

Możesz być zainteresowanym także tym:

Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isay Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Może być jednak głośno NDR Niektóre pokarmy faktycznie podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Zwykle prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Wirus MPOX rozprzestrzenia się szybko

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending