Connect with us

science

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Published

on

Badanie europejskie: Konsumenci obawiają się zagrożeń dla zdrowia wynikających z ultraprzetworzonej żywności – nawet w przypadku jej roślinnych odpowiedników

Nowe badanie przeprowadzone na prawie 10 000 konsumentów w 17 krajach Europy pokazuje, że większość konsumentów uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla ich zdrowia. Wielu konsumentów wyraża zaniepokojenie poziomem przetwarzania roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Nowe europejskie badanie przeprowadzone przez Obserwatorium Konsumentów Żywności EIT pokazuje, że konsumenci w całej Europie są zaniepokojeni wpływem ultraprzetworzonej żywności na ich zdrowie. Jednak brak świadomości, zrozumienia i zasobów uniemożliwia ludziom podejmowanie świadomych i zdrowych decyzji. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Badanie, które łączyło ankietę przeprowadzoną wśród 10 000 konsumentów z 17 krajów europejskich z jakościowym badaniem uzupełniającym, wykazało, że większość europejskich konsumentów (65%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest niezdrowa i będzie powodować problemy zdrowotne w późniejszym życiu. Na przykład 67% uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia.

Ponadto 67% europejskich konsumentów twierdzi, że nie lubi, gdy ich żywność zawiera składniki, których nie znają, a czterech na dziesięciu (40%) nie ufa, że ​​żywność ultraprzetworzona jest dobrze uregulowana przez władze, aby to zapewnić. Te produkty są bezpieczne i zdrowe w dłuższej perspektywie.

Do żywności ultraprzetworzonej zaliczają się pakowane przekąski, napoje bezalkoholowe, słodkie płatki zbożowe, napoje energetyczne i batoniki, a także żywność taka jak gotowe sosy, dipy, dania gotowe do spożycia i sosy sałatkowe. Wiele roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych, takich jak: Niektóre sery, takie jak ser wegański, są również klasyfikowane jako ultraprzetworzone w systemie klasyfikacji NOVA, ponieważ zazwyczaj zawierają takie składniki, jak izolaty białek, oleje z nasion, emulgatory i dodatki.

Oprócz problemów zdrowotnych sześciu na dziesięciu (60%) uważa, że ​​ultraprzetworzona żywność jest szkodliwa dla środowiska ze względu na postrzeganie jej jako nienaturalnej, obecność chemikaliów i produkcję przemysłową.

READ  Polityka energetyczna: 2,4 centa: Alokacja dociera do wszystkich odbiorców gazu – Rozpoczyna się w październiku – Strona główna
© Jacob Lund – Stock.adobe.com

Zamieszanie co do poziomu przetworzenia żywności

Pomimo tych poważnych problemów zdrowotnych konsumenci w dalszym ciągu sięgają po żywność przetworzoną, a tylko połowa (56%) twierdzi, że stara się unikać kupowania żywności przetworzonej.

Z badania wynika, że ​​nie tylko wygoda, cena i smak, ale także brak zrozumienia sposobu przetwarzania żywności, przyczynia się do niepewności konsumentów przy wyborze żywności. Ponadto wielu konsumentów czuje się zdezorientowanych i niepewnych co do stopnia przetworzenia ich żywności, przeceniając lub niedoceniając poziom przetworzenia różnych środków spożywczych.

Na przykład, podczas gdy sześciu na dziesięciu konsumentów (61%) klasyfikuje napoje energetyczne jako ultraprzetworzone, tylko odpowiednio 34% i 22% klasyfikuje wegańskie sery i batony czekoladowe jako ultraprzetworzone.

Chociaż 84% osób stwierdziło, że spożywa żywność ultraprzetworzoną rzadziej niż pięć razy w tygodniu, jest to prawdopodobnie niedoszacowanie przez samych konsumentów, biorąc pod uwagę wyniki pokazujące poziom zamieszania wokół poziomów przetwarzania.

Obywatele
© Beyond Meat

Strach przed przetwarzaniem odstrasza konsumentów od roślinnych alternatyw

Badanie pokazuje również, że obawy dotyczące poziomów przetwarzania uniemożliwiają wielu konsumentom wybór roślinnych alternatyw dla mięsa i produktów mlecznych.

Roślinne alternatywy, takie jak roślinne substytuty mięsa i sera, są postrzegane jako żywność wysoko przetworzona przez około jedną trzecią (36% i 34%) europejskich konsumentów. Ponadto żywność ta była często postrzegana jako ultraprzetworzona w porównaniu do jej zwierzęcych odpowiedników.

Ponad połowa europejskich konsumentów (54%) nie spożywa roślinnych alternatyw, ponieważ chcą unikać ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza wśród konsumentów mięsa i nabiału – chociaż nie ma dowodów, że zamiast tego wybierają minimalnie przetworzone produkty roślinne. Jednak z tego powodu weganie rzadziej unikają roślinnych alternatyw.

Alternatywne mięsa, wegańskie mięsa, niemożliwe paszteciki z burgerami, produkty z supermarketu
© sheilaf2002 – Stock.adobe.com

Chęć i możliwość ograniczania żywności ultraprzetworzonej jest ograniczona

Z badania jakościowego wynika, że ​​głównymi motywacjami spożywania żywności ultraprzetworzonej są wygoda, cena i smak. Wygoda obejmuje łatwość przygotowania (lub brak przygotowania), podczas gdy cena żywności ultraprzetworzonej jest często uważana za niższą niż cena całej żywności lub żywności minimalnie przetworzonej. Wreszcie, wielu konsumentów woli smak żywności ultraprzetworzonej od żywności domowej roboty i uważa ją za żywność luksusową.

READ  Bakterie - bakterie wielolekooporne leczone wirusami

Większość konsumentów nie tylko jest w stanie ograniczyć spożycie żywności ultraprzetworzonej, ale raczej ma nadzieję na osiągnięcie równowagi między spożywaniem mniej przetworzonej żywności a większą ilością żywności domowej roboty.

Jednak konsumenci dysponujący najmniejszymi zasobami czasu i środków finansowych są najbardziej ograniczeni, mają najmniejszy wpływ na wybór kupowanej przez siebie żywności i najmniej prawdopodobne jest, że będą priorytetowo traktować żywność w oparciu o stopień jej przetworzenia.

Jedz logo żywności
© Jedz żywność

Wzywa się przemysł spożywczy do poprawy etykietowania, edukacji i doradztwa w zakresie żywności ultraprzetworzonej

Nowy raport EIT Food zatytułowany „Postrzeganie przez konsumentów żywności nieopakowanej: ultraprzetworzonej„Określa szereg zaleceń dla organów odpowiedzialnych za żywność, producentów i sprzedawców detalicznych, których celem jest zwiększenie zaufania konsumentów i pomoc im w podejmowaniu świadomych, zdrowych decyzji dotyczących wybieranej przez nich żywności.

Zalecenia te obejmują:

  • Instytucje zajmujące się opieką zdrowotną i naukowcy muszą identyfikować żywność ultraprzetworzoną i formułować bardziej jednoznaczne i świadome oświadczenia na temat jej krótko- i długoterminowych konsekwencji zdrowotnych.
  • Organizacje zajmujące się ochroną zdrowia muszą rozważyć, w jaki sposób komunikują się z konsumentami, aby edukować ich na temat tego, co oznacza przetwarzanie żywności, jak może wyglądać i jaki może mieć wpływ na zdrowie.
  • Krajowe zalecenia żywieniowe powinny wskazywać, czy roślinne alternatywy są żywnością wysoko przetworzoną i czy ma to znaczenie dla zdrowia publicznego.

„Ostatnie ustalenia Obserwatorium Żywności w okresie przejściowym (EIT) ujawniają wyraźną lukę w wiedzy w zakresie sposobu, w jaki konsumenci dowiadują się o sposobie produkcji żywności, rozumieją ją i wchodzą w interakcję z nią. Jaśniejsze etykietowanie, wytyczne i edukacja mogą pomóc konsumentom zrozumieć tę kwestię. „Ale jest to ważne jest również rozważenie obaw związanych z przetworzoną żywnością w szerszym kontekście diety i dobrostanu ludzi. Ważne jest również, abyśmy w dalszym ciągu pogłębiali nasze zrozumienie i porozumienie w sprawie klasyfikacji, oceny i etykietowania żywności, tak aby nasze porady dla konsumentów opierały się na najnowszej nauki” – mówi Klaus. Grunert, profesor na Uniwersytecie w Aarhus w Danii i dyrektor Europejskiego Instytutu Technologii. Obserwatorium Konsumentów Żywności.

READ  Witamina D, Omega 3 i sport przeciw rakowi, Gütsel Online

Sophia Kuhn, dyrektor ds. zaangażowania publicznego w EIT Food, dodała: „Jako branża musimy stworzyć środowisko, które umożliwi ludziom podejmowanie świadomych decyzji dotyczących ich diety i będzie sprzyjać dialogowi, który nie tylko edukuje, ale także zachęca do podejmowania pozytywnych decyzji. W ten sposób możemy wzmocnić system żywnościowy. Zdrowszy i bardziej zrównoważony dla wszystkich.

Dodatkowe informacje: eitfood.eu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję | Życie i wiedza

Published

on

Szczyt badawczy: Niemcy muszą dogonić sztuczną inteligencję |  Życie i wiedza

Bei der Digitalisierung hängt Deutschland hinterher, dabei haben wir viele kluge Köpfe. Aber wie können wir unsere Ideen schneller umsetzen?

Auf dem zehnten Gipfel für Forschung und Innovation in Hannover haben Wirtschaft, Wissenschaft und Politik über wichtige Zukunftsfragen am Beispiel Künstlicher Intelligenz (KI) diskutiert. Denn hier haben Europa und Deutschland ihre anfangs führende Rolle an China und die USA verloren.

BILD war dabei und fasst die spannendsten Impulse zusammen.

Mehr Tempo, weniger Bürokratie

Die Hauptprobleme: Deutschland ist zu unflexibel, zu unkooperativ, zu bürokratisch und zu ängstlich, wenn es um KI geht – und vor allem zu langsam!

Mehr Tempo! Fordert deshalb Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bei der Umsetzung von der Forschung in die Praxis.

► „Forschung ist der entscheidende Faktor für unseren Erfolg. Deshalb investieren Unternehmen und Staat so viel Geld wie noch nie in Forschung und Entwicklung. Was heute in Deutschland erfunden wird, ist morgen unser Wettbewerbsvorteil. Die Voraussetzung dafür: mehr Tempo beim Transfer von der Forschung in die Praxis.“

Die Geschwindigkeit, mit der Ideen umgesetzt werden, scheint DAS Thema auf dem Gipfel zu sein. Jonas Andrulis, Gründer und CEO von Aleph Alpha: „Das ist typisch deutsch. Wir sind schlau, verstehen und haben Ideen, die wir dann nicht auf die Straße bekommen.“

Woran liegt das? Laut den Forschern traut sich Deutschland zu wenig. Doch ohne was zu riskieren, werden uns die USA und China immer weiter abhängen. Die Folge: Deutschland und Europa werden immer anhängiger. „Wir opfern Wohlstand, Wachstum und Sicherheit durch zu viel Vorsicht bei KI“, sagt Dr. Markus Löffler von Enterprise Technology.

READ  Polityka energetyczna: 2,4 centa: Alokacja dociera do wszystkich odbiorców gazu – Rozpoczyna się w październiku – Strona główna

Wie lassen sich diese Probleme lösen?

Effizienterer Datenschutz, weniger Bürokratie, mehr Zusammenarbeit! Das fordern unter anderem Prof. Dr. Bernhard Schölkopf, Direktor am Max-Planck-Institut, und David Faller, Vorsitzender der Geschäftsführung IBM Deutschland Forschung und Entwicklung.

► Laut einer Umfrage bestätigen 56 Prozent der Hochschulleitungen, dass Wissenschaft und Wirtschaft beim Thema KI nur selten miteinander kooperieren. Fazit: Wir müssen enger zusammenarbeiten. Auch europaweit.

Panne bei KI-PräsentationRoboter ignoriert den Kanzler

Quelle: Reuters

► Intelligente Daten-Regulierungen statt Hemmung durch Bürokratie und so Daten für die Forschung nutzbar machen. Faller: „Wir dürfen nicht überregulieren.“

Schölkopf sagt es noch deutlicher: „Datenschutz gilt in Deutschland als absolut. Doch in der Forschung, z. B. der Medizin, kann das Menschenleben kosten.“ Deutschland muss den Zugang zu Wissen laut ihm vereinfachen.

Continue Reading

science

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę

Published

on

W tabeli przedstawiono owoce o niskiej zawartości cukru – najzdrowszą odmianę
  1. Heidelberg24
  2. konsument

Niektóre owoce zawierają więcej cukru, niż można by się spodziewać. Najlepiej wybierać owoce o niskiej zawartości cukru.

Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zaleca codzienne spożywanie owoców i warzyw. Chociaż owoce dostarczają wielu składników odżywczych, często są pełne cukru. Niektóre rodzaje owoców zawierają więcej fruktozy, inne mniej. Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie, powinnaś częściej jeść owoce z małą ilością cukru.

Który owoc zawiera najmniejszą ilość cukru? Tabela pokazuje, gdzie jest mało cukru

Owoce uznawane są za jeden z najzdrowszych posiłków i powinny znaleźć się w codziennym menu nie tylko według DGE, ale także wielu dietetyków. Ponieważ owoce zawierają dużo zdrowego błonnika, wtórnych surowców roślinnych, witamin i minerałów. Owoce są również bogate w wodę i stosunkowo mało energii. Istnieje wiele produktów spożywczych zawierających nieoczekiwane ilości cukru.

Niestety owoce zawierają również dużo cukru w ​​postaci fruktozy, glukozy i sacharozy. Zasadniczo najbardziej szkodliwy dla organizmu jest cukier owocowy, fruktoza. Każdy, kto spożywa zbyt dużo fruktozy, jest narażony na ryzyko gromadzenia się tego cukru w ​​postaci tłuszczu w wątrobie i rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby. Poniższa tabela przedstawia rodzaje owoców o niskiej zawartości cukru:

Rodzaj owocu Zawartość cukru na 100 gramów
awokado < 1
Cytrynowy 2.5
malina 4.4
Jeżyny 4.9
Truskawka 4.9
arbuz 6.2

Jaki jest najzdrowszy owoc?

W jednym z badań badaczka Jennifer De Noia z William Paterson University w New Jersey (USA) sprawdzała zawartość odżywczą 17 niezbędnych składników odżywczych w różnych produktach spożywczych. Pozwoliło to zidentyfikować zdrową żywność, w tym najzdrowsze owoce na świecie. Tak naprawdę spośród wszystkich owoców cytryna jest absolutnym liderem.

Ale wszystkie inne owoce znajdujące się na stole również można jeść bez wahania ze względu na zawarte w nich witaminy, błonnik i liczbę kalorii. Od 2008 roku DGE zaleca spożywanie 400 gramów warzyw i 250 gramów owoców dziennie, przy średnim spożyciu kalorii na poziomie 2300 kalorii. W końcu owoce nie należą do produktów zawierających największą liczbę kalorii.

READ  5,5% dzieci w Hamburgu cierpi na kredowe zęby

Jakie owoce są dobre na odchudzanie?

Ponieważ owoce są po prostu częścią zdrowej diety, nie powinieneś rezygnować z bomb witaminowych, gdy próbujesz schudnąć. Ale i tutaj należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych owoców ze względu na zawartość cukru w ​​różnych rodzajach owoców. Najlepiej jeść owoce z dużą ilością wody i niską zawartością fruktozy.

Należą do nich jabłka, jagody, owoce cytrusowe i arbuz. Należy jednak trzymać się z daleka od owoców zawierających dużo cukru. Do tej kategorii należą banany, winogrona, daktyle i ananasy. W rzeczywistości soki reklamowane jako bogate w witaminy należą do niezdrowych napojów.

Jakie owoce nie podnoszą poziomu cukru we krwi?

Nie ma owocu, który w ogóle nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ale są takie owoce, które prawie nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Tego typu owoce są szczególnie interesujące dla diabetyków. Niektóre owoce to prawdziwe bomby cukrowe, na przykład banany i ananasy powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Zdecydowanie należy się tym cieszyć z umiarem. Jagody natomiast mają niską zawartość cukru i diabetycy mogą bezpiecznie spożywać dwie porcje tych owoców dziennie. „Porcja” owocu odpowiada garści jagód lub większemu kawałkowi owocu. Należy również zaznaczyć, że bardzo dojrzałe owoce często zawierają większą ilość cukru. (Poszedłem do)

Continue Reading

science

„Jego obecność przemawia z mocą”.

Published

on

„Jego obecność przemawia z mocą”.
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Do tej pory nikomu nie udało się zobaczyć rzekomej „Planety Dziewiątej”. (Wrażenie artysty) © Caltech/R. Zraniony (IPAC)

Na skraju naszego Układu Słonecznego może znajdować się wcześniej nieodkryta dziewiąta planeta. Nowe badanie „Planety 9” daje teraz nadzieję.

FRANKFURT – W ciemnych krańcach naszego Układu Słonecznego może znajdować się wcześniej nieodkryta dziewiąta planeta. Zespół badawczy kierowany przez Konstantina Batygina i Michaela Browna twierdzi to od lat. Od tego czasu zespół w licznych badaniach coraz bardziej zbliżał się do tajemniczej „Planety 9”, a obecnie rozpoczyna nowe badanie, które jak dotąd przyniosło tylko jedno nowe badanie. Został opublikowany na serwerze preprintów ArXiv Przedstawił „nową linię dowodów”.

Według różnych zespołów badawczych na istnienie dziewiątej planety wskazują przede wszystkim orbity tzw. „obiektów transneptunowych” (TNO). Są to ciała niebieskie znajdujące się poza Neptunem, w tym planeta karłowata Pluton. Wydaje się, że na ich orbity wpływa masa, która wydaje się istnieć w Układzie Słonecznym, ale nie została jeszcze odkryta. Na tej podstawie Batygin i Brown w 2016 roku doszli do wniosku, że w Układzie Słonecznym musi istnieć dziewiąta planeta, która wpływa na TNO.

Nowe symulacje wskazują na istnienie „Planety 9”.

W nowym badaniu zespół badawczy przyjrzał się TNO, które oddziałują z orbitą Neptuna i dlatego ich orbity są trudne do zrozumienia. Z reguły są one wykluczone z wyszukiwania „Planety 9”. Zespół badawczy przeprowadził dwie różne symulacje, jedną uwzględniającą wpływ grawitacji Planety Dziewiątej na TNO w zewnętrznym Układzie Słonecznym, a drugą nieuwzględniającą masy hipotetycznej „Planety Dziewiątej”.

„Nasze obliczenia pokazują, że rozkład obserwowanych orbit zdecydowanie potwierdza istnienie niewidocznej planety” – napisał zespół w opracowaniu. W porównaniu z niezależny Batygin mówi bardziej szczegółowo: nowe badanie stanowi „najsilniejszy jak dotąd dowód statystyczny na to, że „Planeta Dziewiąta” faktycznie istnieje” – mówi Batygin.

READ  RKI widzi przyczynę udziału szczepień: infekcja rośnie na wschodzie, maleje na zachodzie

W poszukiwaniu „Planety 9”: Czy hipotetyczne ciało niebieskie nie istnieje?

Poszukiwania „Planety 9” są złożone, ponieważ kilka zespołów badawczych bada tajemnicze ciało niebieskie od lat. Istnieją na przykład teorie, że „Planeta 9” to coś innego niż planeta, na przykład czarna dziura w Układzie Słonecznym. Inny zespół badawczy proponuje teorię, że „Planeta 9” może w ogóle nie istnieć. Astronom ma pomysł, aby znaleźć „Planetę 9” na podstawie jej możliwych księżyców.

Nadzieja wielu badaczy wiąże się obecnie z budowanym w Chile Obserwatorium Very Rubin, które zostanie uruchomione najwcześniej w 2025 roku. Teleskop zwierciadlany ma być w stanie sfotografować całe dostępne niebo w ciągu trzech nocy, pomagając w ten sposób w poszukiwaniach „Planety 9”. „To ekscytujące, że opisana tutaj dynamika, wraz ze wszystkimi innymi dowodami dotyczącymi Planety 9, zostanie wkrótce poddana rygorystycznym testom, gdy Obserwatorium Vera Rubin zacznie działać” – czytamy w badaniu. Co więcej: „Następny etap badań może dostarczyć ważnych informacji na temat tajemnic zewnętrznych granic naszego Układu Słonecznego”. (niezapłacony rachunek)

Continue Reading

Trending