Connect with us

science

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu

Published

on

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu
  1. Strona główna
  2. Niemcy

kreatura:

z: Karolina Niemiec

Naukowcy obwiniają fruktozę za utratę niektórych części zdolności myślenia. Mechanizm, który był przydatny w żerowaniu w prymitywnych czasach – ale teraz występuje w demencji.

DENVER – Większość ludzi prawdopodobnie wie, że jedzenie cukru jest niezdrowe. Dlatego wiele osób dobrowolnie rezygnuje ze słodyczy i tym podobnych – teraz w okresie Wielkiego Postu lub na stałe. Ale co z cukrem w owocach? W końcu owoce są zdrowe i zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych.

To również prawda, ale teraz naukowcy z University of Colorado przyjrzeli się bliżej fruktozie występującej w owocach – i znaleźli z nią zaskakującą korelację. Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera jest znalezione. to donosi Kreiszeitung.de.

Według naukowców choroba Alzheimera „nie pasuje do opartej na ewolucji metody przetrwania”

W ich obecnym badaniu, które American Journal of Clinical Nutrition Po opublikowaniu uczestniczący naukowcy opisali chorobę Alzheimera jako „niedopasowanie stylu przetrwania oparte na ewolucji”. A w tym przetrwaniu naturalnie występująca prosta fruktoza odegrała kluczową rolę.

Naukowcy wyjaśnili, że ponieważ nasi ludzcy przodkowie wielokrotnie doświadczali faz skrajnego głodu, w ich mózgach uruchomił się rodzaj mechanizmu awaryjnego, aby zapewnić przetrwanie. Udane i skoncentrowane żerowanie powinno stać się podstawą ich myślenia. Jednak inne pomysły, które odwracają uwagę od badań, musiały zostać stłumione. Zdaniem naukowców jest to zasadniczo starożytny ludzki popęd zdobyczy.

Jaki jest wpływ fruktozy w demencji na obszary mózgu?

Fruktoza była najwyraźniej odpowiedzialna za konieczną zmianę w poznaniu, ponieważ zespół kierowany przez dr. wyjaśnił Richard Johnson. Fruktoza blokuje obszary mózgu, które mają tendencję do zakłócania skoncentrowanego poszukiwania pożywienia. Obejmuje to wspomnienia, błądzące myśli i lęki oraz poczucie chwili obecnej. Tak więc nasi przodkowie byliby bardzo skoncentrowani, z „widzeniem tunelowym” na rzeczach zasadniczych, aby rozpocząć poszukiwania.

READ  Niebezpieczeństwo w burgerach – ser topiony jest bardzo niezdrowy

Jednak inne regiony mózgu, które kontrolują takie korzystne właściwości żerowania, nie zostały naruszone. Naukowcy byli w stanie wykazać, że na przykład koncentracja, gotowość do podejmowania decyzji i chęć podejmowania ryzyka nie uległy zmianie.

Jak dokładny jest związek między demencją a fruktozą?

Ale jak dokładnie ten mechanizm jest powiązany z fruktozą i demencją? Według naukowców fruktoza zmniejsza przepływ krwi do kory mózgowej, która odpowiada za myślenie celowe, a także do hipokampa i wzgórza. Z drugiej strony zwiększa się przepływ krwi w obszarze kory wzrokowej związany z nagrodą pokarmową.

To, co miało sens, gdy naszym przodkom brakowało pożywienia, jest dziś problemem. Bo jeśli ten przełącznik przetrwania zostanie na stałe „włączony” przez dzisiejszą nadpodaż cukru i pozostanie w tym trybie, jak opisują to naukowcy, może dojść do stanu zapalnego w mózgu, którego konsekwencją może być demencja lub choroba Alzheimera.

W chorobie Alzheimera komunikacja między neuronami jest zakłócona. Fruktoza może być zaangażowana. © Naukowa biblioteka obrazów / IMAGO

Demencja i choroba Alzheimera: Nadprodukcja fruktozy w mózgu jest często spowodowana dietą bogatą w cukier, tłuszcz i sól.

D powiedział Richard Johnson, główny autor badania, w uniwersyteckim komunikacie prasowym. Zanik mózgu to stopniowa utrata masy mózgu. Zdaniem eksperta, rozpowszechniona dziś dieta zawierająca dużo cukru, tłuszczu i soli powoduje, że w mózgu stale wzrasta produkcja fruktozy.

Badanie związku między demencją a fruktozą: szczury z amnezją i utratą orientacji po spożyciu fruktozy

Według naukowców ich odkrycia są poparte kilkoma innymi badaniami, z którymi konsultowali się w swoich badaniach. Na przykład wykazano, że szczury, które jadły fruktozę, doświadczały zaników pamięci i stanu zapalnego neuronów. W rezultacie tracą zdolność orientowania się w labiryncie.

Według Johnsona wysokie stężenia fruktozy występują również w mózgach osób z chorobą Alzheimera. Obejmują one również krótkotrwałą utratę pamięci i nagłą dezorientację Pierwsze objawy demencji. Według Johnsona skłonność wielu osób cierpiących na demencję do wędrowania bez celu wynika również z archaicznych wzorców żerowania.

READ  Zastosowanie fusów z kawy w walce z chorobą Alzheimera: Substancja spowalnia chorobę

Czy demencja naprawdę jest spowodowana fruktozą? To mówi ekspert

Czy choroba naprawdę jest spowodowana fruktozą i czy można jej zapobiec, po prostu ją pomijając? Niestety nie jest to tak proste jak dr. Linda Thinbone Inicjatywa Badań nad Chorobą Alzheimera Z drugiej strony ostrość wytłumaczyć. Wyników badań na myszach nie można bezpośrednio przenieść na procesy zachodzące w organizmie człowieka.

W dodatku dokładnie Przyczyny demencji wciąż nieodkryty. Metabolizm fruktozy to tylko jeden z wielu obszarów badań. Ale jej zdaniem „jest mało prawdopodobne, aby dieta była jedyną przyczyną choroby Alzheimera. Zakłada się, że choroba jest wieloczynnikowa”.

Jaką rolę odgrywa odżywianie? Demencji można zapobiegać stosując dietę śródziemnomorską

Jednak naukowo uznano, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej z naciskiem na Jedzenie wegetariańskie Może zapobiegać demencji. Jeśli więc polegasz na dużej ilości świeżych warzyw, sałatek i owoców, a także ryb zamiast mięsa i tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, to wszystko robisz dobrze. jeden też Cukrzyca typu 2 może lubić Dieta jest uboga w mięso i cukier inwalidztwo. Ponieważ cukrzyca zwiększa również ryzyko wystąpienia demencji lub choroby Alzheimera, ponieważ choroba sprzyja procesom zapalnym i blaszkom naczyniowym.

Dieta nadal odgrywa ważną rolę w rozwoju demencji, nawet jeśli nie można było zidentyfikować fruktozy jako jedynego czynnika. Owoców też nie trzeba się bać. Ponadto zawartość fruktozy w owocach jest bardzo niska i wynosi od 1 do 5 gramów na 100 gramów. Ale najbardziej problematyczne są słodkie potrawy lub napoje: 100 ml coli i lemoniady zawiera około 100 gramów cukru – połowa to fruktoza.

Dieta i demencja: Należy unikać żywności z dodatkiem fruktozy

Najlepiej unikać pokarmów zawierających fruktozę jako substancję słodzącą – nie tylko w celu zapobiegania demencji, ale także w celu zapobiegania innym chorobom, takim jak np. cukrzycaI zawał sercaI Apopleksja Lub Niektóre rodzaje raka Aby temu zapobiec, nie zawsze łatwo jest stwierdzić, czy produkt zawiera fruktozę, ponieważ można ją ukryć za następującymi określeniami: cukier, syrop z cukru inwertowanego, syrop fruktozowy, izoglukoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy lub sok koncentrować się.

READ  Streptococcus: Niezwykła fala szkarlatyny dotarła także do Niemiec

Ogólnych wskazówek co do tego, czy oferowana żywność jest zdrowa czy niezdrowa, udzielają np Nutri-Score na opakowaniach wielu produktówumożliwiając szybką klasyfikację za pomocą łatwego do zrozumienia systemu sygnalizacji świetlnej.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

NASA interweniuje w imieniu Rosji

Published

on

NASA interweniuje w imieniu Rosji
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Rosalind Franklin był skazany na porażkę. A teraz, dzięki NASA, nadal może ukończyć swoją misję na Czerwonej Planecie.

Paryż – Mars jest obecnie domem dla dwóch aktywnych łazików, Curiosity i Perseverance, obu wysłanych przez NASA. Pierwotnie trzeci łazik, Rosalind Franklin, również działał na Czerwonej Planecie przez około półtora roku. Jednak misja ta, będąca efektem współpracy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) i rosyjskiej agencji kosmicznej Roscosmos, została wstrzymana z powodu wojny na Ukrainie.

Projekt Rosalind Franklin wydawał się skazany na porażkę, a statek był przechowywany we włoskim magazynie. Ale teraz statek kosmiczny otrzymał drugą szansę – od NASA.

Łazik marsjański Rosalind Franklin powstał w wyniku współpracy Europejskiej Agencji Kosmicznej i Rosji

Historia Rosalind Franklin to historia projektu ExoMars, będącego owocem współpracy europejskich i rosyjskich lotów kosmicznych. W 2016 r. należąca do Europejskiej Agencji Kosmicznej sonda ExoMars Trace Gas Orbiter została wysłana w przestrzeń kosmiczną na pokładzie rosyjskiej rakiety. Sonda Schiaparelli miała wylądować na Marsie, ale ta próba się nie powiodła. Wystrzelenie kolejnej części projektu ExoMars, łazika Rosalind Franklin, zaplanowano na jesień 2022 roku. Roscosmos dostarczył na misję rakietę, lądownik i część przyrządów pomiarowych.

Jednak wraz z wybuchem wojny z Ukrainą Europejska Agencja Kosmiczna zakończyła współpracę z Rosją, przez co wystrzelenie statku kosmicznego stało się poza zasięgiem. Europejska Agencja Kosmiczna zdecydowała się zbudować własny lądownik, brakowało mu jednak rakiety i modułów ogrzewania promiennikowego. Tutaj pojawia się rola NASA. Jak wynika z komunikatu Europejskiej Agencji Kosmicznej, w połowie maja 2024 roku podpisano protokół ustaleń, w którym ustalono, kto dostarczy najważniejsze elementy łazika Rosalind Franklin.

NASA pomaga ocalić Marsa Rosalind Franklin

NASA zapewni „usługę startową”, czyli rakietę i jej sterowane silniki przepustnicy. Ponadto amerykańska agencja kosmiczna we współpracy z Departamentem Energii USA dostarczy do pojazdu radioizotopowy moduł grzewczy.

Pojazd ma wyruszyć w trasę
Łazik Rosalind Franklin ma udać się na Marsa jesienią 2022 r. Obecnie start zaplanowano na 2028 r. – z pomocą NASA. (Wrażenie artysty) © Esa/ATG Medialab

Rosalind Franklin będzie pierwszym łazikiem zdolnym do wwiercenia się w marsjańską glebę na głębokość do dwóch metrów. Mamy nadzieję, że na tej głębokości próbki pozostaną odporne na promieniowanie powierzchniowe i ekstremalne temperatury panujące na Marsie. „Unikalne możliwości wierceń i laboratorium pobierania próbek na pokładzie łazika Rosalind Franklin mają wyjątkową wartość naukową w poszukiwaniu przez ludzkość dowodów na starożytne życie na Marsie” – powiedziała Nicola Fox, zastępca szefa Dyrekcji Misji Naukowych NASA.

„NASA wspiera misję Rosalind Franklin, aby kontynuować silne partnerstwo między Stanami Zjednoczonymi a Europą w celu badania nieznanego w naszym Układzie Słonecznym i poza nim” – dodał Fox.

Nowy łazik marsjański ma rozpocząć swoją podróż na Czerwoną Planetę w 2028 r. Fakt, że ze wszystkich ludzi Stany Zjednoczone są w stanie uratować łazik, jest dość ironiczny: przed rozpoczęciem europejsko-rosyjskiego programu „ExoMars” , toczyły się rozmowy pomiędzy NASA a Europejską Agencją Kosmiczną na temat wspólnej misji na Marsa. Jednak ze względu na problemy z finansowaniem NASA wycofała się i interweniowała Rosyjska Agencja Kosmiczna. Dzięki temu udziałowi projekt marsjański prawie się nie powiódł. (niezapłacony rachunek)

READ  Nie przestawaj po prostu brać beta-blokerów: możliwe są problemy z sercem
Continue Reading

science

Co złoto głupców odkrywa na temat wczesnego życia – kryształy pirytu przypominające jagody powstają wyłącznie z prekursorów biogennych

Published

on

Co złoto głupców odkrywa na temat wczesnego życia – kryształy pirytu przypominające jagody powstają wyłącznie z prekursorów biogennych

Podpisywanie na początku życia? Jeśli w starożytnej skale pojawią się kuliste kryształy pirytu, może to wskazywać na ślady starożytnego życia. Eksperyment wykazał, że takie piryty w kształcie jagód powstają tylko wtedy, gdy biologicznie wytworzony magnetyt reaguje z bogatą w siarkę gorącą wodą źródlaną. Kule pirytowe są zatem biosygnaturą, która może pomóc w rozróżnieniu prawdziwych śladów wczesnego życia od minerałów powstałych geochemicznie.

Kiedy i gdzie po raz pierwszy pojawiło się życie na Ziemi? Nie jest to jeszcze jasne, ponieważ prawie nie ma widocznych skamieniałości, a pierwsze komórki nie zachowały się. Dlatego paleontolodzy opierają się na dowodach pośrednich, w tym na drobnych skamieniałościach w kształcie komórek lub związkach chemicznych, które zazwyczaj tworzą organizmy biologiczne. Problem polega jednak na tym, że wiele z tych cząsteczek i minerałów może również powstawać w sposób abiotyczny, co wprowadza badaczy w błąd.

Głębinowe kominy hydrotermalne, takie jak ci „czarni palacze”, są uważane za możliwe źródła wczesnego życia. © Marom – Centrum Ekologii Morza, Uniwersytet w Bremie

Od magnetytu do pirytu

Mineralny piryt (FeS), występujący w głębinowych gorących źródłach, jest potencjalnym biosygnałem wczesnego życia.2) – zwane także „złotem głupców”. Ten kompleks żelaza i siarki może pochodzić geochemicznie, ale także wtórnie z biogennego magnetytu (Fe3Hej4). Ten tlenek żelaza jest wytwarzany przez niektóre archeony i bakterie, które redukują żelazo w ramach metabolizmu.

Biosynteza magnetytu jest dziś szeroko rozpowszechniona wśród organizmów jednokomórkowych w kominach hydrotermalnych na dnie morskim – gorących źródłach uznawanych za możliwą kolebkę życia. Problem polega jednak na tym, że magnetyt nie utrzymuje się długo w obszarze wokół kominów morskich, ponieważ reaguje z płynami zawierającymi siarkę zawartymi w płynach hydrotermalnych, tworząc piryt. Jeśli chodzi o piryt, nadal trudno jest określić, czy minerał ten powstał biotycznie, czy abiotycznie.

Źródło hydrotermalne w laboratorium

Ale teraz Eric Runge z Uniwersytetu w Tybindze i jego współpracownicy odkryli cechę, która wskazuje na prehistoryczne pochodzenie pirytu. Na potrzeby badań zespół odtworzył w laboratorium interakcję magnetytu z płynami bogatymi w siarkę w gorących źródłach. W tym celu stworzyli mieszaninę wody morskiej o temperaturze około 80 stopni i niskiej zawartości tlenu, której skład był podobny do kominów hydrotermalnych na prehistorycznej Ziemi.

READ  Niebezpieczeństwo w burgerach – ser topiony jest bardzo niezdrowy

Następnie badacze dodali do tej mieszaniny dwa różne rodzaje magnetytu: magnes wytwarzany wyłącznie abiotycznie w wyniku reakcji chemicznej oraz odmianę magnetytu wytwarzaną biologicznie przez bakterie redukujące żelazo Geobacter siarkowereducens. Obydwa podejścia inkubowano w tych samych warunkach przez kilka dni. Runge i jego zespół zbadali następnie, co stało się z magnetytem i w jakiej formie tworzy się piryt.

Tworzenie pirytu z magnetytu
Okrągłe kryształy pirytu powstają tylko wtedy, gdy biogeniczny magnetyt pozostaje przez długi czas w ciepłej wodzie morskiej w obecności materii organicznej (brązowej) i siarki. © Runge i in./Komunikacja o Ziemi i Środowisku, CC o 4.0

Kostki, rozgałęzione gałęzie i sękate kulki

Wynik: „Zaobserwowaliśmy, że zarówno magnetyt niebiologiczny, jak i biologiczny, w dużej mierze rozpuścił się w ciągu kilku godzin” – mówi Runge. Jednakże dokładne analizy przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego wykazały, że formy krystaliczne pirytu tworzącego magnetyt znacznie się od siebie różnią: piryt wraz ze swoim abiotycznym przodkiem magnetytu rozwinął rozgałęzione kryształy pirytu w kształcie choinki lub zwarte kostki.

Inaczej było w przypadku pirytu, który składa się z magnetytu biogennego: tworzył on bardziej kuliste struktury. „Struktura tego kulistego pirytu jest podobna do struktury morwy” – wyjaśnia kolega Runge, Andreas Kapler. „Powstaje w ten sposób tylko wtedy, gdy pierwotny magnetyt został utworzony przez bakterie redukujące żelazo”. Zazwyczaj pierwsze „maliny” pirytu pojawiały się po około trzech tygodniach inkubacji w ciepłej wodzie morskiej zawierającej siarkę.

Piryt podobny do jagód jako biosygnatura

„Wykazujemy, że reakcja biogennego magnetytu z wodą hydrotermalną zawierającą siarkę może prowadzić do powstania pirytu przypominającego jagody” – napisali naukowcy. Ponieważ ta charakterystyczna forma minerału nie powstaje w sposób abiotyczny, może służyć jako skamieniały dowód wczesnego życia bakterii — „szczególnie w najstarszych skałach na naszej planecie, które powstały w wyniku gorących źródeł” – mówi Kapler.

„Badania nad biosygnaturami nie polegają jedynie na rozszyfrowaniu historii życia na Ziemi” – podkreśla starszy autor Jan-Peter Duda z Uniwersytetu w Tybindze. Te wskaźniki molekularne są również istotne w poszukiwaniu życia pozaziemskiego. „Gorące źródła, podobne do tych znajdujących się w głębinach morskich, mogą istnieć na przykład na księżycu Saturna, Enceladusie” – mówi Duda. „Badania takie jak nasze stanowią podstawę do poznania ich skutków”. (Komunikacja Ziemia i środowisko, 2024; doi: 10.1038/s43247-024-01400-z)

READ  Sonda NASA dokonuje zaskakującego odkrycia: odkryto „niemożliwy” materiał marsjański

Źródło: Uniwersytet Eberharda Karlsa w Tybindze

17 maja 2024 – Nadia Podbrigar

Continue Reading

science

Ćwiczenia o określonej porze dnia zmniejszają ryzyko śmierci bardziej niż inne

Published

on

Ćwiczenia o określonej porze dnia zmniejszają ryzyko śmierci bardziej niż inne
  1. Strona główna
  2. świat

Naciska

Wiadomo, że regularne ćwiczenia korzystnie wpływają na zdrowie. Ale czy ma to znaczenie podczas treningu? Badanie ujawnia niesamowite wyniki.

Monachium – Nie ma wiadomości, że ćwiczenia są zdrowe. Ale ile razy słyszałeś żarliwą debatę o porannym wstawaniu lub porannym joggingu z doświadczonym i skupionym wieczornym sportowcem na temat tego, kiedy ćwiczenia są najlepsze? jeden w Dziennik cukrzycy Opublikowane badanie Wygląda na to, że w końcu udało mu się zakończyć tę dyskusję. Zespół badaczy chce teraz dowiedzieć się, kiedy ćwiczenia mają szczególnie pozytywny wpływ na umysł, a przede wszystkim na ciało.

Aktywność fizyczna to prawdziwy cudowny lek na zdrowie: Nie tylko pomaga w leczeniu depresji i lęku, ale także poprawia sen, utrzymuje i zwiększa zdolności poznawcze oraz wyostrza pamięć. Ale jaką rolę odgrywa czas treningu u osób z nadwagą?

Studium w centrum uwagi: Sport panaceum na zdrowie

Naukowcy z Australii zbadali związek między porą ćwiczeń a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, chorób mikrokrążenia i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Próba podstawowa obejmowała 29 836 otyłych dorosłych, których średni wiek wynosił 62,2 lat. Podczas średniego okresu obserwacji wynoszącego 7,9 roku doszło do 1425 zgonów, 3980 zdarzeń sercowo-naczyniowych i 2162 zdarzeń mikronaczyniowych.

W porównaniu do aktywności w grupie kontrolnej był wieczór Umiarkowane ćwiczenia Wiązało się to z najniższym ryzykiem śmierci, podczas gdy popołudniowe i poranne ćwiczenia wykazały istotne, ale słabsze powiązania. Ale: Sportowcy poranni i popołudniowi również odnoszą korzyści, choć w mniejszym stopniu.

Ćwiczenia mają niemal wyłącznie pozytywny wpływ na organizm. Nowe badanie wykazało, o której porze dnia efekty treningu są największe. © Zdjęcia Imago

Wieczorne ćwiczenia mogą znacznie zmniejszyć ryzyko śmierci: ale dlaczego?

Obserwacje potwierdzają hipotezę, że U osób chorych na cukrzycę Lub otyłość, poziom cukru we krwi wzrasta bardziej wieczorem. Efekty te można częściowo zniwelować wieczorną aktywnością fizyczną.

READ  Niebezpieczeństwo w burgerach – ser topiony jest bardzo niezdrowy

Wyniki sugerują, że pora podjęcia aktywności fizycznej może odgrywać ważną rolę w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2, a także w profilaktyce zdrowotnej. Jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić związki przyczynowe.

Sport dla każdego? Co zaleca Światowa Organizacja Zdrowia

WHO zaleca Wszyscy dorośli, niezależnie od wieku i płci, powinni co najmniej dwie i pół do pięciu godzin tygodniowo wykonywać umiarkowane ćwiczenia lub co najmniej jedną i kwadrans intensywne ćwiczenia. To działa nawet bez konieczności chodzenia do najbliższej siłowni, Na przykład z chustą do ćwiczeń (link promocyjny).

Badanie potwierdza znaczenie regularnej aktywności fizycznej dla zdrowia. Czas podjęcia aktywności fizycznej może również w przyszłości odgrywać ważną rolę w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. (Funt syryjski)

Continue Reading

Trending