Connect with us

science

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu

Published

on

Jak fruktoza zmienia zdolność myślenia i prowadzi do atrofii mózgu
  1. Strona główna
  2. Niemcy

kreatura:

z: Karolina Niemiec

Naukowcy obwiniają fruktozę za utratę niektórych części zdolności myślenia. Mechanizm, który był przydatny w żerowaniu w prymitywnych czasach – ale teraz występuje w demencji.

DENVER – Większość ludzi prawdopodobnie wie, że jedzenie cukru jest niezdrowe. Dlatego wiele osób dobrowolnie rezygnuje ze słodyczy i tym podobnych – teraz w okresie Wielkiego Postu lub na stałe. Ale co z cukrem w owocach? W końcu owoce są zdrowe i zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych.

To również prawda, ale teraz naukowcy z University of Colorado przyjrzeli się bliżej fruktozie występującej w owocach – i znaleźli z nią zaskakującą korelację. Choroby otępienne, takie jak choroba Alzheimera jest znalezione. to donosi Kreiszeitung.de.

Według naukowców choroba Alzheimera „nie pasuje do opartej na ewolucji metody przetrwania”

W ich obecnym badaniu, które American Journal of Clinical Nutrition Po opublikowaniu uczestniczący naukowcy opisali chorobę Alzheimera jako „niedopasowanie stylu przetrwania oparte na ewolucji”. A w tym przetrwaniu naturalnie występująca prosta fruktoza odegrała kluczową rolę.

Naukowcy wyjaśnili, że ponieważ nasi ludzcy przodkowie wielokrotnie doświadczali faz skrajnego głodu, w ich mózgach uruchomił się rodzaj mechanizmu awaryjnego, aby zapewnić przetrwanie. Udane i skoncentrowane żerowanie powinno stać się podstawą ich myślenia. Jednak inne pomysły, które odwracają uwagę od badań, musiały zostać stłumione. Zdaniem naukowców jest to zasadniczo starożytny ludzki popęd zdobyczy.

Jaki jest wpływ fruktozy w demencji na obszary mózgu?

Fruktoza była najwyraźniej odpowiedzialna za konieczną zmianę w poznaniu, ponieważ zespół kierowany przez dr. wyjaśnił Richard Johnson. Fruktoza blokuje obszary mózgu, które mają tendencję do zakłócania skoncentrowanego poszukiwania pożywienia. Obejmuje to wspomnienia, błądzące myśli i lęki oraz poczucie chwili obecnej. Tak więc nasi przodkowie byliby bardzo skoncentrowani, z „widzeniem tunelowym” na rzeczach zasadniczych, aby rozpocząć poszukiwania.

READ  Te skargi pojawiły się po szczepieniach przeciwko koronie w kraju

Jednak inne regiony mózgu, które kontrolują takie korzystne właściwości żerowania, nie zostały naruszone. Naukowcy byli w stanie wykazać, że na przykład koncentracja, gotowość do podejmowania decyzji i chęć podejmowania ryzyka nie uległy zmianie.

Jak dokładny jest związek między demencją a fruktozą?

Ale jak dokładnie ten mechanizm jest powiązany z fruktozą i demencją? Według naukowców fruktoza zmniejsza przepływ krwi do kory mózgowej, która odpowiada za myślenie celowe, a także do hipokampa i wzgórza. Z drugiej strony zwiększa się przepływ krwi w obszarze kory wzrokowej związany z nagrodą pokarmową.

To, co miało sens, gdy naszym przodkom brakowało pożywienia, jest dziś problemem. Bo jeśli ten przełącznik przetrwania zostanie na stałe „włączony” przez dzisiejszą nadpodaż cukru i pozostanie w tym trybie, jak opisują to naukowcy, może dojść do stanu zapalnego w mózgu, którego konsekwencją może być demencja lub choroba Alzheimera.

W chorobie Alzheimera komunikacja między neuronami jest zakłócona. Fruktoza może być zaangażowana. © Naukowa biblioteka obrazów / IMAGO

Demencja i choroba Alzheimera: Nadprodukcja fruktozy w mózgu jest często spowodowana dietą bogatą w cukier, tłuszcz i sól.

D powiedział Richard Johnson, główny autor badania, w uniwersyteckim komunikacie prasowym. Zanik mózgu to stopniowa utrata masy mózgu. Zdaniem eksperta, rozpowszechniona dziś dieta zawierająca dużo cukru, tłuszczu i soli powoduje, że w mózgu stale wzrasta produkcja fruktozy.

Badanie związku między demencją a fruktozą: szczury z amnezją i utratą orientacji po spożyciu fruktozy

Według naukowców ich odkrycia są poparte kilkoma innymi badaniami, z którymi konsultowali się w swoich badaniach. Na przykład wykazano, że szczury, które jadły fruktozę, doświadczały zaników pamięci i stanu zapalnego neuronów. W rezultacie tracą zdolność orientowania się w labiryncie.

Według Johnsona wysokie stężenia fruktozy występują również w mózgach osób z chorobą Alzheimera. Obejmują one również krótkotrwałą utratę pamięci i nagłą dezorientację Pierwsze objawy demencji. Według Johnsona skłonność wielu osób cierpiących na demencję do wędrowania bez celu wynika również z archaicznych wzorców żerowania.

READ  Wskaźnik infekcji koronowej w Wolfsburgu ponownie spadł poniżej poziomu 50 | NDR.de - Nachrichten - Dolna Saksonia

Czy demencja naprawdę jest spowodowana fruktozą? To mówi ekspert

Czy choroba naprawdę jest spowodowana fruktozą i czy można jej zapobiec, po prostu ją pomijając? Niestety nie jest to tak proste jak dr. Linda Thinbone Inicjatywa Badań nad Chorobą Alzheimera Z drugiej strony ostrość wytłumaczyć. Wyników badań na myszach nie można bezpośrednio przenieść na procesy zachodzące w organizmie człowieka.

W dodatku dokładnie Przyczyny demencji wciąż nieodkryty. Metabolizm fruktozy to tylko jeden z wielu obszarów badań. Ale jej zdaniem „jest mało prawdopodobne, aby dieta była jedyną przyczyną choroby Alzheimera. Zakłada się, że choroba jest wieloczynnikowa”.

Jaką rolę odgrywa odżywianie? Demencji można zapobiegać stosując dietę śródziemnomorską

Jednak naukowo uznano, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej z naciskiem na Jedzenie wegetariańskie Może zapobiegać demencji. Jeśli więc polegasz na dużej ilości świeżych warzyw, sałatek i owoców, a także ryb zamiast mięsa i tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, to wszystko robisz dobrze. jeden też Cukrzyca typu 2 może lubić Dieta jest uboga w mięso i cukier inwalidztwo. Ponieważ cukrzyca zwiększa również ryzyko wystąpienia demencji lub choroby Alzheimera, ponieważ choroba sprzyja procesom zapalnym i blaszkom naczyniowym.

Dieta nadal odgrywa ważną rolę w rozwoju demencji, nawet jeśli nie można było zidentyfikować fruktozy jako jedynego czynnika. Owoców też nie trzeba się bać. Ponadto zawartość fruktozy w owocach jest bardzo niska i wynosi od 1 do 5 gramów na 100 gramów. Ale najbardziej problematyczne są słodkie potrawy lub napoje: 100 ml coli i lemoniady zawiera około 100 gramów cukru – połowa to fruktoza.

Dieta i demencja: Należy unikać żywności z dodatkiem fruktozy

Najlepiej unikać pokarmów zawierających fruktozę jako substancję słodzącą – nie tylko w celu zapobiegania demencji, ale także w celu zapobiegania innym chorobom, takim jak np. cukrzycaI zawał sercaI Apopleksja Lub Niektóre rodzaje raka Aby temu zapobiec, nie zawsze łatwo jest stwierdzić, czy produkt zawiera fruktozę, ponieważ można ją ukryć za następującymi określeniami: cukier, syrop z cukru inwertowanego, syrop fruktozowy, izoglukoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy lub sok koncentrować się.

READ  Wiadomość dociera do Ziemi za pomocą wiązki lasera – z głębokiego kosmosu

Ogólnych wskazówek co do tego, czy oferowana żywność jest zdrowa czy niezdrowa, udzielają np Nutri-Score na opakowaniach wielu produktówumożliwiając szybką klasyfikację za pomocą łatwego do zrozumienia systemu sygnalizacji świetlnej.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Cukrzyca u dzieci: ciągły stres dla psychiki

Published

on

Cukrzyca u dzieci: ciągły stres dla psychiki

Kiedy młodzi ludzie biorący udział w bieżącym kursie rehabilitacyjnym w Cocoon w Bad Erlach wspólnie przygotowują obiad w nauczycielskiej kuchni, nie mogą tego zrobić bez kalkulatora. Aby podać odpowiednią dawkę insuliny, należy jak najdokładniej oznaczyć węglowodany i zmierzyć poziom cukru we krwi – albo za pomocą pompki, albo za pomocą tzw. pena, za pomocą którego wstrzykuje się insulinę. Ponieważ w cukrzycy typu 1 niezbędny do życia hormon nie może być wytwarzany w wystarczającej ilości.

To „zabójcze zadanie” – mówi Caroline Molner, która opiekuje się młodymi ludźmi jako pielęgniarka i doradca diabetologiczny. „Zawsze trzeba być przygotowanym, nigdy nie da się bez problemu wyjść z domu czy po prostu pojeździć na rowerze, ale zawsze trzeba być przygotowanym: jaki jest mój poziom cukru we krwi, czego potrzebuję, co mam robić?”

180 decyzji dziennie

Stanowi to ogromne obciążenie psychiczne, jak potwierdza psychiatra Dina Ghanem, kierująca wydziałem zdrowia psychicznego w Cocoon: „Według badania dzieci, młodzież i osoby chore na cukrzycę typu 1 muszą podejmować decyzje 180 razy dziennie, a które są związane z cukrzycą. Oznacza to, że jest to choroba, którą trudno w pewnym momencie zignorować. 24 godziny na dobę, 365 dni w roku.”

Nastolatki ważą i liczą jedzenie

ORF/Birgitte Szrost

Młodzi ludzie wspólnie ustalają wartości, aby następnie móc podać odpowiednią ilość insuliny

W ciągu pięciotygodniowej rehabilitacji dzieci i młodzież stają się ekspertami w swojej chorobie. Konsultantka ds. cukrzycy Caroline Molner twierdzi, że niektórzy z nich nie przeszli wcześniej żadnego szkolenia, „ponieważ w chwili zachorowania byli jeszcze bardzo młodzi, a potem przejęli wszystko od rodziców”.

Część młodych ludzi nie przyjeżdża do Bad Erlach po raz pierwszy, jak np. Janine z Górnej Austrii, która otrzymała nową pompę insulinową i uczy się tutaj, jak z niej korzystać. Albo Nicka, który wkrótce skończy 18 lat i chce „zrobić to powoli, sam”.

Z cukrzycą w szkole, w czasie wolnym, w związkach i w pracy

W rehabilitacji można odwoływać się także do sytuacji codziennych, które różnią się w zależności od wieku. Jutta Falger, dyrektor medyczna Cocoon, podaje kilka przykładów: „Jak mogę dobrze radzić sobie z cukrzycą w szkole? Jak mogę uczestniczyć w ciekawych zajęciach pomimo cukrzycy? Jak mogę wyjść wieczorem impreza? Co to oznacza? Tematem przewodnim są także przemyślenia na temat wyboru kariery i kontaktów z przyszłymi pracodawcami.

Cukrzyca typu 1

W tej chorobie organizm wytwarza zbyt mało insuliny lub nie wytwarza jej wcale, która jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania cukru z pożywienia. Choroba występuje zwykle w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania. W Austrii na cukrzycę typu 1 choruje około 30 000 osób. Dlaczego ktoś choruje na cukrzycę typu 1, nie jest w pełni poznany.

źródło: gesundheit.gv.at

Nowa wiedza daje poczucie spełnienia, a dzielenie się w grupie daje poczucie, że nie jesteś sam ze swoimi problemami. Ponieważ choroba jest nadal trudna do zaakceptowania, 16-letnia Janine opowiada nam: „Co jakiś czas o niej zapominam, a wtedy mama mi o tym przypomina”.

Od zaprzeczenia do nadopiekuńczości

Programem rehabilitacji objęte są rodziny; Młodsi uczestnicy przebywają w Bad Erlach z małymi pacjentami. Niezależnie od tego, czy jest to dziecko, rodzic czy rodzeństwo, diagnoza choroby przewlekłej budzi u każdego silne emocje, jednak codzienne życie w rodzinie wciąż trzeba w ten czy inny sposób uporządkować.

Psychiatra Dina Ghanem mówi: „Rodzice mogą cierpieć ze strachu i niepokoju, albo zupełnie inaczej oceniają, albo jedno z rodziców bardziej zaprzecza, nie chce się do tego przyznać i nie może sobie z tym poradzić, bo to zagraża. ” Drugi rodzic może stać się nadmiernie opiekuńczy.

Nastolatki ważą i liczą jedzenie

ORF/Birgitte Szrost

Wiedza zdobyta na szkoleniach i doświadczeniach w grupie jest (również) ważna dla zdrowia psychicznego

W Cocoon skupiamy się na zdrowiu psychicznym. Badania pokazują, że ryzyko późniejszego rozwoju chorób psychicznych przy cukrzycy jest dwukrotnie wyższe niż w przypadku braku cukrzycy. Może to obejmować zaburzenia lękowe, zaburzenia odżywiania, a nawet ADHD, wyjaśnia Dina Ghanem. Ghanem twierdzi, że wiedza specjalistyczna w grupie i wsparcie zapewniane przez wielospecjalistyczny zespół stanowią ważną pomoc i profilaktykę.

READ  Te skargi pojawiły się po szczepieniach przeciwko koronie w kraju
Continue Reading

science

Mgławica Koński Łeb z bliska – nowe zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba

Published

on

Mgławica Koński Łeb z bliska – nowe zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba

Mgławica Koński Łeb jest jednym z najbardziej uderzających obiektów na niebie. Najnowsze zdjęcia z Teleskopu Jamesa Webba pokazują nigdy wcześniej nie widziane szczegóły mgławicy.Zdjęcie: ESA/Web

the Mgławica Koński Łeb W konstelacji Oriona jest to jeden z najbardziej rzucających się w oczy obiektów na niebie – jeśli masz teleskop, ponieważ ze względu na małą jasność mgławicy oddalonej o około 1300 lat świetlnych nie widać gołym okiem. Formacja odkryta w 1887 roku i faktycznie przypominająca głowę konia, jest częścią Gigantyczna chmura gazu i pyłu Orion BJak się nazywa Ciemna chmura Są to duże obłoki materii międzygwiazdowej, które pochłaniają światło obiektów znajdujących się za nimi.

Sylwetka mgławicy, którą astronomowie nazywają także Barnard 33 (B 33), wyraźnie wyróżnia się na tle czerwonawej poświaty. Mgławica emisyjna IC 434 From, która leży na tej samej linii wzroku co równik niebieski i jest również częścią Oriona B. Mgławica Koński Łeb stała się ikoną astronomiczną dzięki okazjonalnym robieniu jej pięknych zdjęć. W szczególności obrazy z Teleskopu Hubble’a i Kosmicznego Teleskopu Euklidesa wyznaczyły standardy.

Zdjęcie mgławicy emisyjnej IC 434 z Mgławicą Koński Łeb pośrodku zdjęcia.  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5586938

Czerwonawa mgławica emisyjna IC 434 z Mgławicą Koński Łeb wyróżnia się ciemno w dolnej części zdjęcia.zdjęcie: Wikimedia/hooholics

Niespotykana ostrość

Ale te nagrania też tego nie potrafią Najnowsze zdjęcia w podczerwieni z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba Zdjęcia pokazują złożoną strukturę mgławicy w nowym świetle i z nieosiągalną wcześniej rozdzielczością przestrzenną. Nowe zdjęcia Webba skupiają się głównie na jasnej krawędzi górnej części charakterystycznej struktury pyłowo-gazowej mgławicy.

To zdjęcie przedstawia trzy widoki jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Obiekt ten znajduje się w części nieba w gwiazdozbiorze Oriona (Łowcy) na zachodzie...

Zdjęcie po lewej, opublikowane w listopadzie 2023 roku, przedstawia Mgławicę Koński Łeb w jej otoczeniu. Zostało uchwycone przez teleskop Euclid Europejskiej Agencji Kosmicznej w zakresie widzialnym i podczerwonym w ciągu około godziny. Euclid może fotografować obszary nieba bardzo szybko i szczegółowo. Środkowe zdjęcie, opublikowane w 2013 roku, skupia się na samej mgławicy – ​​zdjęciu w podczerwieni z Teleskopu Hubble’a, które ukazuje maleńkie struktury zwykle przesłonięte przez pył. Zdjęcie po prawej zostało wykonane przez Kamera w bliskiej podczerwieni (NIRCam) Z Teleskopu Webba przybliża obszar na szczycie mgławicy i ujawnia niewidoczne wcześniej szczegóły jej struktury. zdjęcie: ESA/sieć
Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba należący do NASA, ESA i CSA wykonał najostrzejsze jak dotąd zdjęcia w podczerwieni jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Te notatki pojawiają się na boku...

Zdjęcie zrobione przez Webb-NIRCam w większej rozdzielczości. Zakrzywiona ściana gęstego gazu, dymu i pyłu u dołu zdjęcia reprezentuje małą część szczytu Mgławicy Koński Łeb. Powyżej widać wiele odległych gwiazd i galaktyk. Sześć dużych promieni i dwa mniejsze promienie emanujące z jasnej gwiazdy w górnej części zdjęcia to: Piki dyfrakcyjne na obrazach z teleskopu Webba. zdjęcie: ESA/sieć
Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba należący do NASA, ESA i CSA wykonał najostrzejsze jak dotąd zdjęcia w podczerwieni jednego z najbardziej charakterystycznych obiektów na naszym niebie, Mgławicy Koński Łeb.  Te notatki pojawiają się na boku...

Szczegóły szczytu Mgławicy Koński Łeb pobrane z: Instrument średniej podczerwieni (MIRI) Z teleskopu Webba. Chmury można zobaczyć tutaj z bliska i pokazują one grube białe linie i ciemne puste przestrzenie, a także zorganizowane wzory nieostrego pyłu i gazu. Krawędź chmury kończy się kolczastymi strukturami. zdjęcie: ESA/sieć
Zdjęcie po

Zdjęcie sprzed
Porównuje się obrazy z instrumentu NIRCam Webba (po lewej) i instrumentu MIRI (po prawej).źródło: ESA/sieć

Kolory zdjęć satelitarnych

Większość teleskopów, którym zawdzięczamy nasze wspaniałe zdjęcia, współpracuje z czujnikami wytwarzającymi jedynie odcienie szarości, nawet w obszarach fal elektromagnetycznych, które są dla nas niewidoczne – takich jak promieniowanie radiowe, podczerwone, ultrafioletowe czy rentgenowskie. Chociaż obraz w naturalnych kolorach można utworzyć z obrazów w skali szarości w obszarze widzialnym przy użyciu filtrów kolorów, nie jest to możliwe w obszarach niewidocznych. Możliwe jest jednak utworzenie analogowego obrazu w fałszywych kolorach. Do każdego poziomu szarości, czyli gęstości obrazu cyfrowego, przypisany jest kolor. Za pomocą takich kolorów można lepiej wyświetlić dodatkowe informacje o zarejestrowanym obiekcie – takie jak temperatura czy skład gazu – ponieważ ludzkie oko gorzej rozróżnia odcienie szarości.
>>> Dowiedz się więcej tutaj.

Kolejne pięć milionów lat

Mgławica Koński Łeb, o średnicy około pięciu lat świetlnych, uformowała się z chmury materii międzygwiazdowej, która uległa zapadnięciu. Chmury gazu otaczające głowę konia już zniknęły; Jednak pióropusz tej potężnej mgławicy jest wykonany z gęstszego materiału i nie rozprzestrzenia się tak łatwo w przestrzeń kosmiczną. Astronomowie szacują, że Mgławica Koński Łeb będzie istnieć przez kolejne pięć milionów lat, zanim ulegnie rozproszeniu.

READ  Występowanie korony w SH 312,6 | NDR.de - Aktualności - Szlezwik-Holsztyn

Mgławica Koński Łeb nie świeci sama, ponieważ jak wspomnieliśmy, jest ciemną chmurą. mgła Jesteśmy Nie jest łatwo to zauważyć wizualniePonieważ ich jasność powierzchniowa jest zazwyczaj zbyt mała dla naszych oczu. Jednak stosując metody fotograficzne, nawet słabe mgławice można uwidocznić, ponieważ światłoczułe czujniki mogą być naświetlane przez bardzo długi czas.

1/15

Świetne zdjęcia Mgławicy Koński Łeb

Mgławica Koński Łeb jest częścią ciemnego obłoku w gwiazdozbiorze Oriona i składa się z gęstej materii międzygwiazdowej.

źródło: Shutterstock

Opublikuj to na FacebookuUdostępnij na X

Region kontrolowany fotonami (PDR)

Podobnie jak kokon, Mgławica Koński Łeb otacza masywne młode gwiazdy. Kiedy jego światło ultrafioletowe pada na powierzchnię międzygwiazdowego obłoku molekularnego, takiego jak Mgławica Koń, Fotony UV lokalnie podgrzewają gaz Zmieniając w ten sposób jego właściwości. Tworzy się obszar ciepłych, przeważnie obojętnych gazów i pyłów, zwany obszarem zdominowanym przez fotony (PDR).

Ten PDR znajduje się pomiędzy w pełni zjonizowanym gazem otaczającym masywne gwiazdy a obłokami, w których się one narodziły. Jest to obszar, w którym gaz międzygwiazdowy jest wystarczająco gęsty, aby pozostać neutralnym, ale nie na tyle gęsty, aby blokować wnikanie promieniowania ultrafioletowego.

Światło z tych PDR zapewnia astronomom unikalny obraz procesów fizycznych i chemicznych, które napędzają ewolucję materii międzygwiazdowej w wielu miejscach Wszechświata, w tym w naszej galaktyce. Dlatego Mgławica Koński Łeb jest nie tylko pięknym obiektem w przestrzeni kosmicznej, ale jest również uważana za jedno z najodpowiedniejszych miejsc do badania interakcji pomiędzy promieniowaniem a materią międzygwiazdową. (zakręt)

Mgławica Koński Łeb widziana przez Teleskop Webba:

„Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba zapewnia wspaniałe zdjęcia Mgławicy Koński Łeb.”wideo: YouTube/wideo z kosmosu

Więcej o Teleskopie Jamesa Webba:

Najpiękniejsze zdjęcia satelitarne 2023 roku

1/19

Najpiękniejsze zdjęcia satelitarne 2023 roku

Młode gwiazdy tańca w parach
Widzimy tutaj blisko spokrewnioną parę aktywnie tworzących się gwiazd, uchwyconą w wysokiej rozdzielczości w bliskiej podczerwieni przez kamerę NIRCam na Teleskopie Jamesa Webba. To są protogwiazdy Obiekt Herbig Harrow 46/47 (HH 46/47).

Źródło: NASA, Europejska Agencja Kosmiczna, Kanadyjska Agencja Kosmiczna

Opublikuj to na FacebookuUdostępnij na X

Giant Gyro: Pierwszy test największego teleskopu na świecie

Wideo: Watsonie

Możesz być zainteresowanym także tym:

Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isay Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Może być jednak głośno NDR Niektóre pokarmy faktycznie podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Zwykle prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Wiadomość dociera do Ziemi za pomocą wiązki lasera – z głębokiego kosmosu

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

Trending