Connect with us

science

Witamina D: Nie ma zbawiciela przeciwko Covidowi | NDR.de – Przewodnik

Published

on

Witamina D: Nie ma zbawiciela przeciwko Covidowi |  NDR.de – Przewodnik

Od: 25.02.2022 16:32

Witamina D chroni przed COVID-19! Poważny błąd, nawet jeśli badania sugerują związek. Ponieważ istnieje wiele czynników, które mają na to wpływ.

Birgit Augustin i Corina Henning

Być może zaczęło się już od Donalda Trumpa. Kiedy jesienią ówczesny prezydent USA zachorował na Covid-19, preparaty witaminy D znajdowały się na jego długiej liście leków. Wielokrotnie w trakcie epidemii ludzie wypowiadali się, dla których witamina D jest prawdziwym ratunkiem. W rzeczywistości stale pojawiają się badania, które sugerują związek między stanem witaminy D pacjenta a progresją choroby. Problem: Nie wszystko w tym jest złe. Często jednak jest błędnie interpretowany, co prowadzi do ryzykownych, samokontrolujących się eksperymentów prewencyjnych.

Trudno wyodrębnić czynniki ryzyka

Ostatnio na przykład zrobiłem jeden studiować z izraela Runda, w której ponad 1000 pacjentów z Covid-19 zostało przebadanych pod kątem statusu witaminy D. Wniosek autorów: niedobór witaminy D przed infekcją jest związany z ciężkim przebiegiem choroby i zwiększoną śmiertelnością. Ale: „Powiązany nie oznacza: związek przyczynowo-skutkowy” – mówi dr Martin Smolich, dietetyk ze Szpitala Uniwersyteckiego w Szlezwiku-Holsztynie.

Ponieważ inne czynniki zawsze odgrywają rolę. Najczęściej istnieją pewne grupy ludności, które cierpią na niedobór witaminy D. Często mają bardzo różne czynniki ryzyka dla Covid-19: zaawansowany wiek, potrzeba opieki, otyłość, inne wcześniej istniejące choroby i złe odżywianie z powodów społecznych i ekonomicznych. Często nie można oddzielić jednego od drugiego, dlatego nie można obliczyć wpływu statusu witaminy D.

Związek między przyczyną a skutkiem nie jest jasny

Jeszcze trudniej jest, gdy ludzie świeccy interpretują wnioski z takich badań. Ponieważ korelacja, czyli statystycznie określona współzależność, nie implikuje automatycznie związku przyczynowo-skutkowego, związku przyczynowego. Martin Smallch przytacza słynny przykład bociana: jeśli wiele dzieci rodzi się w pewnych rejonach, gdzie jest wiele kłujących bocianów, nie oznacza to, że legenda o bocianowej grzechotce, która przynosi dzieci, jest prawdziwa. Alternatywnie, jednym z wyjaśnień jest to, że szeleszczące bociany występują na obszarach wiejskich, gdzie mieszkają ludzie z wieloma dziećmi.

READ  21 080 nowych infekcji: RKI zgłosiło częstość występowania 215,6

W przypadku witaminy D i związku z nasileniem choroby w Covid-19 istnieją różne wyjaśnienia: „Jednym z nich jest na przykład to, że w kontekście ostrych infekcji – nie tylko Covid-19, ale także innych chorób zakaźnych – poziom witaminy spada (d) z powodu spożycia witaminy D podczas kontuzji”, wyjaśnia Martin Smolich. „Kiedy patrzę na ciężko chorych ludzi i porównuję to do osób zdrowych, często widzę niższy poziom witaminy D u tych ciężko chorych. Ale to jest konsekwencja, a nie przyczyna choroby”. Smollich podsumowuje stan badania w następujący sposób: „Istnieje zwiększone ryzyko rozwoju ciężkiego przebiegu Covid-19, jeśli masz niedobór witaminy D, ale nie wiemy, czy jest to spowodowane niedoborem witaminy D, czy innymi schorzeniami. nie możemy udowodnić związku przyczynowego” .

Nieporozumienia w badaniach żywieniowych

Częstym problemem związanym z badaniami żywieniowymi jest to, że są one źle rozumiane lub mają niewłaściwy tytuł, ponieważ treść jest znacznie krótsza. Ale są też badania, które zostały wykonane słabo metodologicznie, które nie uwzględniają czynników zakłócających, ignorują podstawowe reguły statystyczne lub popełniają rażące błędy w doborze badanych, a tym samym dają silnie zniekształcone wyniki. Może się to zdarzyć w przypadku preprintów, tj. badań, które zostały opublikowane, zanim inni badacze je zrecenzowali. Dlatego wiele z nich nie zamienia się później w uznane czasopismo naukowe.

Badacz żywienia UKSH, Martin Smallich, wyjaśnia na Twitterze o witaminie D.

„Później oczywiście zdarzają się podróbki, pomimo procesu recenzowania”, wyjaśnia Martin Smolich. „Ale w przypadku większości badań mamy średnie, dobre lub bardzo dobre. Ale wtedy przekazywanie lub raportowanie tych badań jest wyzwaniem, ponieważ zróżnicowane dane naukowe muszą być podsumowane zwięźle i zwięźle, aby można je było kliknąć i łatwo je przeczytać. Of Oczywiście, często mamy sprzeczność.” na Twitterze Badacz żywienia z Lubeki wyjaśnia witaminę D.

READ  Książka Marco Tamburiniego Unlimitation dotyczy ożywienia technologii

Witamina D jako środek leczniczy tylko w przypadku niedoboru

Staje się to jeszcze trudniejsze, jeśli chodzi o znaczenie witaminy D w leczeniu Covid-19. Nie ma ogólnych zaleceń dotyczących podawania witaminy D pacjentom hospitalizowanym. Lekarz intensywnej terapii w Hamburgu Stefan Kluge ma rację przewodnik medyczny Współpisz. Mówi: „Istnieją sprzeczne dane z badań. Przeprowadzono duże badania, w których jednej grupie pacjentów z Covid 19 na OIOM podano witaminę D, a drugiej placebo. wiadomo z badań. Panuje powszechna zgoda co do tego, że witamina D rzeczywiście odgrywa rolę w układzie odpornościowym i że pacjenci z Covid-19 są bardziej narażeni na rozwój niedoboru witaminy D. Dlatego zaleca się: Jeśli podejrzewa się niedobór, sprawdzany jest poziom witaminy D we krwi.W razie potrzeby należy ją wymienić.Ale tylko wtedy.

Nie ma żadnych korzyści zapobiegawczych przeciwko wirusowi Corona

To samo dotyczy w zasadzie profilaktyki: lekarze i naukowcy ostrzegają przed przyjmowaniem witaminy D jako suplementu diety w celu zapobiegania chorobie Covid-19, również dlatego, że ślepa wiara w witaminę D jako „czynnik zmieniający zasady gry” może być pokusą zaniedbania innych środków zapobiegawczych . Dietetyk z Hamburga Matthias Riedel zauważa, że ​​witamina D jest często klasyfikowana jako „super witamina” i postrzegana jako magiczny lek.

Ampułka z próbką krwi do badania witaminy D © fotolia.com Zdjęcie: arun011

Przed przyjęciem witaminy D należy sprawdzić stan witaminy D.

Osoby, które nie znajdują się w grupie ryzyka, stosują zdrową dietę i wystarczająco dużo ćwiczą na świeżym powietrzu, zazwyczaj nie odnoszą korzyści z suplementacji witaminą D. Inaczej sytuacja wygląda u osób z wcześniej istniejącymi chorobami, ale także u osób z ciemną karnacją lub kompletną zasłoną, ponieważ witamina D3 powstaje w wyniku działania promieni ultrafioletowych na samą skórę. Powinieneś więc zwracać uwagę na wszelkie potencjalne deficyty. Jednak w tym przypadku najpierw należy określić poziom w surowicy i zwykle konieczna jest wyższa dawka.

Powikłania przedawkowania

Przede wszystkim przedawkowanie może być niebezpieczne. Ponieważ witamina D jest nierozpuszczalna w wodzie, ale rozpuszczalna w tłuszczach, jest magazynowana w organizmie. „Zwykłe przedawkowanie polega na tym, że witamina D prowadzi do nadmiaru wapnia we krwi” – ​​wyjaśnia Martin Smolich. „I ten wapń we krwi spowoduje arytmię, która może być bardzo niebezpieczna, ale także tworzenie kamieni wapniowych, zwłaszcza w naczyniach nerkowych”. Oznacza to, że nerki mogą ulec znacznemu uszkodzeniu lub nawet ulec awarii. Może to mieć poważne konsekwencje, zwłaszcza dla dzieci, których rodzice beztrosko ufają rzekomej szkodliwości witamin i na przykład robią balsamy w dużych ilościach za pomocą pipety.

Więcej informacji

Słowo Witamina D jest napisane na tablicy wciśniętej między jajka, masło, łosoś i grzyby © fotolia.com Zdjęcie: bit24

Na północy organizm nie ma zbyt wielu możliwości, aby zimą wyprodukować wystarczającą ilość witaminy D. Jednak niedoborowi można zapobiec. jeszcze

Na pierwszym planie Matthias Riedel.  W tle kobieca twarz z wydłużonym językiem i pigułką.  © Photokas, Zdjęcie: Elisa

8 minut

Możliwy niedobór witaminy D w zimie: czy należy przyjmować płatki zbożowe, czy jeść pokarmy wzbogacone witaminą D? 8 minut

Ten temat znajduje się w programie:

Informacje NDR | 25.02.2022 | 9:53

NDR . logo

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

science

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię

Published

on

Tajemniczy metan na Marsie: NASA ma nową teorię
  1. Strona główna
  2. Dowiedzmy się

Naciska

Łazik marsjański Curiosity wita Cię z Czerwonej Planety tym uroczym selfie. © Biuletyn AFP NASA

Sonda kosmiczna Curiosity NASA wielokrotnie wykrywa metan na Marsie – możliwy znak życia? Nowe badanie może teraz rozwiązać zagadkę.

PASADENA – Należący do NASA łazik Curiosity wędruje po Marsie od 2012 roku i bada czerwoną planetę. Robot mobilny dokonał na przestrzeni lat wielu ważnych odkryć, ale do dziś pozostaje to tajemnicą dla nauki. Curiosity wielokrotnie znajdował ślady metanu na Marsie. Metan może być wskaźnikiem obecnego lub przeszłego życia na Marsie, czego nauka nie przewidywała. Ale w jaki sposób SAM Curiosity może tak powtarzalnie wykrywać metan?

Zagadek jest więcej, bo metan nie zawsze zachowuje się tak samo. Czasami można go wykryć w nocy i znika w ciągu dnia, czasami osiągając poziom 40 razy wyższy niż normalnie. Czasami zależy to od pory roku. Ale jednej rzeczy, której metan nie robi, to tego, że nie gromadzi się w atmosferze, w przeciwnym razie specjalizująca się w tym sonda kosmiczna ExoMars Trace Gas Orbiter Europejskiej Agencji Kosmicznej już by go odkryła.

Metan na Marsie: co ma z tym wspólnego łazik Curiosity NASA?

„To historia pełna zwrotów akcji” – powiedział Ashwin Vasavada, naukowiec projektu Curiosity w Laboratorium Napędów Odrzutowych NASA. Zespół badawczy NASA opublikował w czasopiśmie Planets nowe badanie, które może rzucić światło na przyczynę dziwnego zachowania metanu na Marsie. Teoria zespołu badawczego kierowanego przez planetologa Aleksandra Pawłowa jest następująca: metan mógł zostać „zamknięty” pod stałą solą pod powierzchnią Marsa. Wraz ze wzrostem temperatury na Marsie „uszczelnianie” może osłabnąć i może wyciekać metan.

Inną częścią odpowiedzi może być sama „ciekawość”. Łazik wielkości małego SUV-a może uszkodzić „uszczelki” podczas przemieszczania się po Marsie, uwalniając metan. To wyjaśniałoby również, dlaczego gaz odkryto jak dotąd jedynie w kraterze Gale, gdzie znajduje się Curiosity. Jednak drugi obecnie aktywny łazik marsjański, Perseverance, nie posiada instrumentu do pomiaru metanu.

Curiosity może szukać metanu na Marsie tylko kilka razy w roku

Instrument Curiosity SAM szuka metanu na Marsie tylko kilka razy w roku. Powodem tego jest poświęcenie pozostałego czasu na inne zadania. „Eksperymenty z metanem pochłaniają bardzo dużo zasobów, dlatego podejmując decyzję o ich przeprowadzeniu, musimy podejść bardzo strategicznie” – mówi Charles Malespine, odpowiedzialny za instrument SAM. Główną misją SAM jest wykonanie wierceń na Marsie i analiza jego składu chemicznego.

Chociaż teoria zespołu badawczego wydaje się dość przekonująca, nie jest jeszcze jasne, skąd pochodzi metan. Nie można jeszcze wykluczyć możliwości, że przeszłe lub obecne życie na Marsie wytwarza metan. (niezapłacony rachunek)

READ  Koloniści mogą budować stacje z krwi i moczu
Continue Reading

science

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie

Published

on

Zmniejszanie cichych stanów zapalnych w organizmie poprzez jedzenie
  1. 24vita
  2. Żyj zdrowo

Naciska

Procesy zapalne odgrywają rolę w stanach zapalnych i chorobach przewlekłych. Można to kontrolować odpowiednią dietą.

Mówi, że procesy zapalne odgrywają rolę w niewiarygodnej liczbie chorób Norddeutsche Rundfunk (NDR) Diabetolog i dietetyk dr hab. Maciej Riedel. Biorą udział nie tylko w stanach zapalnych, ale także w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, reumatyzm, osteoporoza czy choroby naczyniowe. Twój styl życia i dieta są ważnymi czynnikami wpływającymi. Jak wynika z artykułu naukowego w czasopiśmie specjalistycznym Żywienie i medycyna Na przykład nadmierne obciążenie organizmu zbyt dużą ilością węglowodanów z czasem stymuluje procesy zapalne. Ale jednocześnie istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne.

Ciche zapalenie: niektóre pokarmy faktycznie je wywołują

Zbyt dużo węglowodanów i duże spożycie mięsa może prowadzić do cichego stanu zapalnego w organizmie. © ImageBroker/Isai Hernandez/Imago

Ryzyko ich rozwoju jest zwiększone u osób predysponowanych do chorób zapalnych. Jednak może być głośno NDR Niektóre pokarmy naprawdę podsycają stany zapalne. Oprócz zbyt dużej ilości węglowodanów, zalicza się do nich nadmierne spożycie mięsa (szczególnie wieprzowina zawiera wiele prozapalnych kwasów tłuszczowych), a także gotowych produktów zawierających zbyt dużo cukru i wypieków. Zatem współczesna dieta może być szkodliwa dla zdrowia.

Ponadto zapalenie o niewielkim nasileniu jest obecnie powszechnym problemem, zaczyna się stopniowo i jest trudne do wykrycia w badaniach laboratoryjnych. Prowadzi to zazwyczaj do zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia. Osoby z nadwagą często cierpią na ciche stany zapalne, ponieważ tłuszcz na brzuchu w organizmie wytwarza hormony zapalne. Aby zatrzymać procesy zapalne w organizmie, pomocne jest na przykład utrata masy ciała i przerywany post.

Pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie

W naszej obecnej diecie brakuje – znacznie więcej niż dotychczas – substancji przeciwzapalnych. Są to przede wszystkim materiały roślinne. Te tak zwane przeciwutleniacze roślinne chronią organizm człowieka przed procesami zwyrodnieniowymi. Aby ograniczyć procesy zapalne, np. w reumatyzmie czy osteoporozie, stosując odpowiednią dietę, należy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, oprócz białek, zdrowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Radzimy spożywać codziennie trzy garści warzyw – surowych, gotowanych lub w formie sałatki. Ponadto należy codziennie spożywać dwie garści owoców o niskiej zawartości cukru, aby zapewnić sobie cenne witaminy i mikroelementy.

READ  Szczególnie niesamowita kometa jest w drodze do naszego Układu Słonecznego

Artykuł ten zawiera jedynie ogólne informacje na dany temat zdrowotny i dlatego nie jest przeznaczony do autodiagnostyki, leczenia ani przyjmowania leków. W żadnym wypadku nie zastępuje to wizyty u lekarza. Nasz zespół redakcyjny nie ma prawa odpowiadać na indywidualne pytania dotyczące schorzeń.

Continue Reading

science

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Published

on

Egzoplaneta WASP-43b: Chmury płynnej skały, ale zaskakująco wolne od metanu

Egzoplaneta WASP-43b, która krąży blisko swojej gwiazdy, ma dwie połowy, które znacznie się od siebie różnią, a w połowie skierowanej od gwiazdy masywne burze zapobiegają reakcjom chemicznym pod chmurami skroplonej skały lub metalu. Tak międzynarodowy zespół badawczy opisuje, jakie dane obserwacyjne z Kosmicznego Teleskopu Jamesa Webba ujawniły na temat ciała niebieskiego. Temperatury wahają się tam od około 600 do 1250 stopni Celsjusza, dlatego „gorący Jowisz” w niczym nie przypomina największej planety naszego Układu Słonecznego, poza masą i rozmiarami. Analiza jest możliwa dzięki temu, że przyrząd średniej podczerwieni (MIRI) działa podobnie jak termometr bezdotykowy, Urzędnicy wyjaśnili.

reklama

WASP-43b znajduje się w odległości około 280 lat świetlnych od nas, a okrążenie swojej gwiazdy zajmuje około 20 godzin. Jest więc bardzo blisko niego, a jednocześnie z naszej perspektywy przechodzi przed nim. Naukowcy ponownie skorzystali z tej możliwości, ponieważ Kosmiczny Teleskop Hubble'a umożliwił już wykrycie wodoru na dziennej stronie egzoplanety. Było to możliwe dzięki pomiarom wykonanym, gdy egzoplaneta znajdowała się z naszej perspektywy bezpośrednio obok gwiazdy, przed i po jej zniknięciu za nią. Z drugiej strony analizy strony nocnej koncentrują się na egzoplanecie przed, w trakcie i po jej przejściu przed gwiazdą. Dopiero teraz Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba jest wystarczająco czuły, aby tego dokonać.

Pomiary spektroskopowe egzoplanety nie wykazały obecności metanu po nocnej stronie. Musi to być jednak spowodowane reakcjami chemicznymi wodoru i tlenku węgla, które normalnie zachodzą w tego typu ciałach niebieskich, a których nie można wykryć stosowaną technologią. Zespół wyjaśnia brak metanu ogromnymi prędkościami wiatru, które muszą istnieć pomiędzy stroną zawsze zwróconą w stronę gwiazdy a stroną odległą od niej. Będą gonić materiał po nocnej stronie z prędkością około 9 000 km/h, dlatego nie będzie wystarczająco dużo czasu na zajście reakcji chemicznych. Wierzą również, że wciąż bardzo gorącą nocną stronę otaczają chmury, które muszą składać się z kropelek płynnej skały.

READ  Książka Marco Tamburiniego Unlimitation dotyczy ożywienia technologii


Ogólnie rzecz biorąc, dane ukazały „złożony i niegościnny świat z silnymi wiatrami i ogromnymi różnicami temperatur” – podsumowuje współautorka Laura Kreidberg z instytutu. Niespotykany poziom szczegółowości tego opisu zawdzięczamy Kosmicznemu Teleskopowi Jamesa Webba. Zaprezentowane obecnie prace badawcze po raz kolejny potwierdzają, jak zróżnicowane są warunki klimatyczne na egzoplanetach, „i że Ziemia jest wyjątkowa pod wieloma względami”. Spektrometr bliskiej podczerwieni NIRSpec Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba zostanie następnie użyty do poszukiwania tlenku węgla na WASP-43b, aby jeszcze bardziej potwierdzić tę hipotezę. Poprzednie prace zostały teraz zaprezentowane w czasopiśmie Nature Astronomy.


(meh)

Do strony głównej

Continue Reading

Trending