science
Kontekst statystyczny: handel mięsem powoduje choroby konsumentów
poniedziałek, 22 listopada 2021
Kontekst statystyczny
Handel mięsem sprawia, że konsumenci chorują
Mięso zawiera wiele ważnych składników odżywczych – ale ważne jest, aby znaleźć odpowiednią ilość. Mięso i wędliny stają się codziennością w coraz większej liczbie krajów. Naukowcy śledzą teraz konsekwencje dla zdrowia za pomocą statystyk.
Według analizy globalnemu wzrostowi spożycia wołowiny i wieprzowiny w szczególności towarzyszył wyraźny wzrost chorób dietozależnych w ciągu ostatnich trzech dekad. Wpływ był największy w północnej i wschodniej Europie, a także w krajach wyspiarskich Karaibów i Oceanii, donoszą naukowcy w specjalistycznym czasopiśmie BMG Global Health. Jednak nie zbadali bezpośrednio tego związku, ale wykorzystali dane dotyczące handlu i chorób.
Wysokie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób, takich jak rak jelita grubego, cukrzyca i choroba wieńcowa. Wołowina, wieprzowina i baranina to mięso czerwone. Białe mięso pochodzi z drobiu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IACR) w Lyonie sklasyfikowała spożycie czerwonego mięsa jako „prawdopodobnie rakotwórcze”. Nawet przetworzone mięso jest uważane za „rakotwórcze”. Wiele wytycznych dietetycznych zaleca niskie spożycie mięsa.
Jednak w wielu krajach zapotrzebowanie na mięso gwałtownie wzrosło. Wraz z urbanizacją i rosnącymi dochodami światowy handel czerwonym i przetworzonym mięsem wzrósł wykładniczo w ciągu ostatnich kilku dekad, Teraz wyjaśnij naukowcom pracującym z Min Gon Chungiem z Michigan State University w East Lansing. Naukowcy zauważają, że handel odgrywa fundamentalną rolę w globalnej dostępności mięsa, ale prowadzi również do ogromnych konsekwencji środowiskowych i zdrowotnych. Produkcja na eksport wywiera ogromną presję na użytkowanie gruntów i prowadzi do utraty bioróżnorodności w krajach eksportujących. Wraz ze wzrostem spożycia nastąpił również nagły wzrost chorób dietozależnych.
Handel mięsem zwiększony o 150%
Naukowcy próbowali ująć to połączenie w liczbach. Podstawą były dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) dotyczące produkcji i handlu mięsem dla ponad 150 krajów w latach 1993-2018. W przypadku 20 szczególnie istotnych produktów z wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i koziej produkty importowane eksportowane ilości. Sześć produktów składa się głównie z wołowiny i wieprzowiny i zostało zakonserwowanych przez wędzenie, solenie, peklowanie lub chemikalia. Uwzględniono również szacunkowe proporcje towarów wyrzucanych podczas transportu i przechowywania.
Światowy handel czerwonym mięsem, z którego część jest przetwarzana, wzrósł o około 150 procent: z 10 milionów ton w latach 1993-1995 do prawie 25 milionów ton w latach 2016-2018. W obu okresach połowa eksportu trafiła do krajów uprzemysłowionych. Europa. Kraje rozwijające się zwiększyły import o ponad 340 proc. z 2 do prawie 9 mln ton; Kraje uprzemysłowione podwoiły import z 8 do 16 mln ton. Do najważniejszych ostatnich eksporterów należą m.in. Brazylia, Holandia i Niemcy.
Tymczasem naukowcy obliczyli odsetek zgonów i lat życia osób niepełnosprawnych, które przypisali wpływom diety, takim jak rak okrężnicy, cukrzyca typu 2 i choroba wieńcowa u osób w wieku 25 lat i starszych w różnych krajach. Liczba zgonów związanych z dietą statystycznie związanych ze światowym handlem produktami mięsnymi wzrosła w trzech czwartych ze 154 krajów – średnio o blisko 75 proc. Lata, w których przestrzegano ograniczeń, wydłużyły się bardziej.
Plus równomiernie rozłożony
Wzrost rozłożył się nierównomiernie: w krajach uprzemysłowionych, które często miały wcześniej wysoki poziom spożycia mięsa, liczba zgonów wzrosła o ok. 55 proc., podczas gdy w krajach rozwijających się o ok. 137 proc. 10 krajów o najwyższym odsetku zgonów związanych ze spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa w latach 2016-2018 to Holandia, Bahamy, Tonga, Dania, Antigua i Barbuda, Seszele, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Singapur, Chorwacja i Grecja.
Badacze zauważyli, że nie ma związku przyczynowego, a jedynie wykazano zależność statystyczną. Nie uwzględniono innych czynników, takich jak zmiany w zachowaniu podczas ćwiczeń lub w innych obszarach żywienia. Ponadto wiele krajów importuje mięso czerwone w celu przetworzenia go na eksport – może to zniekształcić osiągane wyniki. Ogólnie rzecz biorąc, dane wyraźnie wskazują, że globalny wzrost handlu czerwonym i przetworzonym mięsem przyczynił się do gwałtownego wzrostu chorób dietozależnych.
Naukowcy podkreślają, że politycy powinni również wykorzystywać handel do promowania zdrowszej i bardziej zrównoważonej diety dla ludności. Wyjaśnili, że Unia Europejska, która odpowiada za połowę światowego handlu mięsem, przygotowuje się do nałożenia podatków granicznych na towary importowane w zależności od emisji gazów cieplarnianych podczas produkcji. Podatek węglowy od mięsa i produktów mięsnych mógłby pomóc w osiągnięciu zrównoważonej diety z mniejszą ilością czerwonego i przetworzonego mięsa. Zdaniem naukowców należy również wziąć pod uwagę emisje podczas transportu.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Długowieczność: Czy siwe włosy wkrótce odzyskają kolor? | Życie i wiedza
Es ist DIE Entdeckung für Männer und Frauen, die noch keinen Bock haben, ergraut durchs Leben zu gehen. Und darauf kamen Forscher ganz nebenbei!
Gemacht hat sie das US-amerikanische Biotech-Unternehmen „Intervene Immune“. Die Forscher beschäftigen sich damit, wie man den Körper verjüngen kann. Dafür haben sie den Thymus – ein kleines, im Alter verkümmertes Organ hinter dem Brustbein – mit dem menschlichen Wachstumshormon HGH (auch Somatropin) stimuliert. Ergebnis: Der Körper verjüngte sich um zweieinhalb Jahre, dem Immunsystem wurde die Kraft der Jugend zurückgegeben.
Ein großartiger Nebeneffekt: Graue Haare verschwanden ebenfalls!
Nun wollen die Forscher in einer Studie an 85 Frauen und Männern genauer testen, wie der Thymus wieder wächst und die grauen Haare verschwinden. Haaransatz färben adé!
Longevity – länger gesund leben
Longevity (sprich: Long-dschä-wetie, auf Deutsch: Langlebigkeit) ist DER kommende Zweig der Forschung! Um was es geht? Den Wunsch nach einem langen und gesunden Leben.
In Berlin findet ab heute eine ganze Longevity-Woche statt. Es wird Vorträge geben (auch in der Charité), Diskussionsrunden und Workshops. Highlight: Am Freitag kommen Start-ups, die sich mit dem Thema Verjüngung beschäftigen, aus aller Welt zum „Rejuvenation Startup Summit“. Mit dabei: der Biomediziner Greg Fahy, Chef von „Intervene Immune“. Er wird über seine Immunsystem- und Haarverjüngung sprechen.
Nina Ruge (67), viele Jahre die Moderatorin von „Leute heute“ im ZDF, wird ebenfalls auf der Bühne stehen, mit Unternehmern und Forschern sprechen.
Was nicht viele wissen: Die Moderatorin gilt als Longevity-Expertin. Sie schreibt Bücher, hat einen eigenen Langlebigkeits-Podcast. „Ich beschäftige mich seit vielen Jahren mit dem Thema“, sagt Nina Ruge.
Organe aus dem Drucker
Vielversprechende Forschungen zum Thema Longevity aus Sicht von Nina Ruge:
- Elastizität im Alter. [–>Das Start-up „Revel“ aus San Francisco (USA) forscht an einem Mittel, das der Haut, den Faszien, Sehnen Blutgefäßen im Alter die Elastizität zurückgibt.
- Longevity für Hunde. [–>Das US-Startup „Epiterna“ startet in diesem Jahr mit einer klinischen Studie. Ziel: Medikamente sollen Hunden das Leben verlängern.
- Organe aus dem Drucker: [–>Das Berliner Start-up „Cellbricks“ (Zell-Bausteine) druckt menschliches Gewebe im 3D-Biodrucker. Als „Tinte“ braucht der Drucker menschliche Zellen des Organs, das er drucken will – und Bio-Klebstoff. Erstes Ziel: weibliches Brustgewebe für Frauen, denen wegen Krebs die Brust entfernt werden musste.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
10 chorób, które koty mogą pomóc w leczeniu
Naciska
Głaskanie kotów uspokaja. Wie o tym każdy, kto choć raz delikatnie podrapał kota po szyi. Ale koty są dobre nie tylko dla naszych dusz, ale także dla naszych ciał.
Jeśli jesteśmy z koty Interakcja zwiększa nasze samopoczucie i daje poczucie bezpieczeństwa. Podczas głaskania nasz organizm uwalnia więcej oksytocyny, hormonu szczęścia.
Jednak druga supermoc aksamitnych stóp jest prawie nieznana. Ich mruczenie to nie tylko balsam dla duszy, ale także dla kości, mięśni, stawów i narządów, które dzięki temu mogą się zregenerować.
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
science
Dwóch rybaków, u których wcześniej wykazywały zauważalne objawy, zmarło
Naciska
Dwóch mężczyzn zmarło z powodu jelenia zakażonego patogenem zombie. Pierwsze przypadki są już w Europie.
AUSTIN – Tak zwany syndrom dzikiego zombie, technicznie znany jako „przewlekła choroba wyniszczająca”, został po raz pierwszy wykryty u jeleni trzymanych w niewoli w ośrodku badawczym w Kolorado w latach sześćdziesiątych XX wieku. Teraz eksperci biją na alarm, ponieważ wydaje się, że śmiertelna choroba neurologiczna nie tylko rozprzestrzenia się wśród zwierząt, ale pochłonęła już wiele ofiar śmiertelnych. Dwóch myśliwych zmarło po zjedzeniu skażonego mięsa jelenia.
Jelenie przenoszą syndrom dzikiego zombie: myśliwy był przed śmiercią zdezorientowany i agresywny
Badanie, w którym zbadano dwa zgony w 2022 r., ostrzega obecnie, że zespół dzikiego zombie może również rozprzestrzenić się na ludzi. W ten sposób 72-letni mężczyzna zjadł mięso jelenia zakażonego CWD. Wykazywał oznaki agresji i dezorientacji. Lekarze z Uniwersytetu w Teksasie napisali w swoim raporcie, że jego przyjaciel, który wcześniej jadł mięso z tej samej grupy jeleni, już zmarł. Journal of Neuroscience.
„Pomimo agresywnego leczenia objawów napadów i pobudzenia stan pacjenta się pogorszył” – czytamy dalej w raporcie badawczym. Po miesięcznej obserwacji w szpitalu 72-latek zmarł także w wyniku zespołu dzikiego zombie. Doszło do wniosku pięciu lekarzy z Teksasu, że CWD jest podobne do choroby Creutzfeldta-Jakoba Przenoszony ze zwierząt na ludzi mógł.
Zespół dzikiego zombie w USA: U Huntera początkowo zdiagnozowano chorobę Creutzfeldta-Jakoba
Choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) powoduje donośny głos Instytut Roberta Kocha (RKI) prowadzi do gąbczastych zmian w mózgu ze znacznym upośledzeniem zdolności umysłowych i motorycznych. Śmiertelna choroba przenoszona jest przez patogenne białka prionowe, które przedostają się do ludzkiego łańcucha pokarmowego poprzez tkanki zwierząt gospodarskich. Ze względu na podobieństwo do syndromu dzikiego zombie, obaj byli tacy U zmarłego rybaka po raz pierwszy zdiagnozowano CJD.
Co to są patogenne białka prionowe?
Patogenne białka prionowe, znane również jako PrPSc, są nieprawidłową formą normalnego komórkowego białka prionowego (PrPC). Są one powiązane z kilkoma chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) u ludzi i gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) u bydła.
Źródło: Instytut Roberta Kocha (RKI)
Według naukowców z Uniwersytetu w Teksasie trudno jest odróżnić chorobę zombie od choroby szalonych krów wywołanej chorobą Creutzfeldta-Jakoba. Z tego powodu nie ma bezpośrednich dowodów na to, że myśliwi umierali z powodu CWD. Podkreślają jednak, że istnieje możliwy związek między chorym jeleniem a człowiekiem. Lekarze zdecydowanie zalecają kontynuację leczenia choroba i jego wpływ na zdrowie Szukaj.
Liczba chorób rośnie: czy niemieccy myśliwi powinni obawiać się syndromu dzikiego zombie?
Choroba nawraca od lat Stany Zjednoczone Ameryki I Kanada na mnie. W 2019 r. amerykański stan Nevada walczył z rozprzestrzenianiem się syndromu dzikich zombie, prosząc mieszkańców o pomoc w tropieniu chorych zwierząt. Wydano wówczas w tym celu odrębną ustawę, taką jak Science Gateway geografia wspomniany. Ale pierwsze przypadki są znane także w Europie: zgłoszono już CWD Norwegia, Finlandia I Szwecja wspomniany.
Jak choroba objawia się u zwierząt?
W miarę postępu choroby zwierzęta mogą wykazywać różne objawy przypominające „zombie”. Stąd potoczna nazwa choroby zombie. Klasyczne objawy to utrata masy ciała (wychudzenie), brak koordynacji na skutek zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, potykanie się, letarg, nadmierne ślinienie, zmniejszony strach przed ludźmi, a nawet agresja.
Źródło: Bawarskie Stowarzyszenie Łowieckie e. Piąty.
Po pojawieniu się pierwszego przypadku w Norwegii dr. Anne Balkema Buschmann z Instytutu Friedricha Loefflera (FLI) rozmawiała z Niemieckim Związkiem Łowieckim (DJV) za ponownym wprowadzeniem programów monitorowania. Zapytana, jak prawdopodobne jest wystąpienie CWD również w Niemczech, odpowiedziała, że położenie geograficzne tego skandynawskiego kraju „niezbyt mocno” sprzyja przenoszeniu choroby do Europy kontynentalnej. (Wszyscy)
„Fanatyk niezależnej kawy. Namiętny ekspert od twittera. Adwokat. Introwertyk. Odkrywca. Irytująco skromny twórca. Miłośnik internetu”.
-
Tech3 lata ago
Te oferty Apple nadal istnieją
-
Top News2 lata ago
Najlepsze strategie i wskazówki dotyczące zakładów na NBA
-
Tech3 lata ago
Kup PS5: Expert bez nowych konsol – kiedy nadejdą dostawy?
-
Tech3 lata ago
Windows 11 dla programistów: aplikacje na Androida, zestaw gier i pakiet Windows SDK
-
Economy3 lata ago
Huobi Global rozpoczął kampanię zerowej opłaty dla użytkowników kart bankowych w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Wielkiej Brytanii
-
entertainment3 lata ago
Dieter Bohlen ogłosił nową pracę w telewizji – to zaskakujące
-
entertainment3 lata ago
„Helene Fischer Show”: Nagłe zakończenie bożonarodzeniowego show – ostre słowa ZDF
-
Tech4 miesiące ago
Ubóstwo CO2 może ujawnić łatwość życia – Wissenschaft.de